04.05.13
18:42
казано от metalex на 04.05.13, 18:36:
При обръщането прав отлепяш ли петите?А при обръщането на дланите приклякаш ли?
Евалла,сериозна тежести е 80 кг!
Петите не ги отлепям, макар че ми е интересна тази техника с отлепянето. При обръщане на дланите приклякам, да - все пак гледам да обърна колкото се може по-тежко. Палецът ми е отвън на лоста. Ако стисна с него, китките ме болят повече.
Не е въобще сериозна. В залата аз обръщам най-малко. 90 обърнах прав, след като видях Слави, как прави по-широк разкрач след изтеглянето, да може да слезе по-ниско под щангата. Но за 90 трябва да съм свеж, да мога да стартирам с добро изтегляне.
От земя няма проблем, но нещо не дават така. :>
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.05.13 18:46.
казано от Gogo на 04.05.13, 18:42:
Петите не ги отлепям, макар че ми е интересна тази техника с отлепянето. При обръщане на дланите приклякам, да - все пак гледам да обърна колкото се може по-тежко. Палецът ми е отвън на лоста. Ако стисна с него, китките ме болят повече.
Не е въобще сериозна. В залата аз обръщам най-малко. 90 обърнах прав, след като видях Слави, как прави по-широк разкрач след изтеглянето, да може да слезе по-ниско под щангата. Но за 90 трябва да съм свеж, да мога да стартирам с добро изтегляне.
Нещо такова ли правите?
04.05.13
19:39
Да, без фитилите и колана. :)
Този гледам на всяко повторения прави по-широк разкрач и после се събира.
Не им знам английските наименования, та..
Преди правихме обръщане и изтласкване заедно (бройки), но напоследък ги разделяме в две отделни упражнения. Обръщане 1 и раменна преса 2.
Мнението беше редактирано от Gogo на 04.05.13 19:42.
казано от Gogo на 04.05.13, 18:42:
Защо от земя обръщаш по-малко отколкото от вис или стоеж? Аз от вис и на високото изтегляне и на обръщането правя с повече отколкото от земя. От земя някъде ми се губи техниката, а от вис ми е много по-лесно, само едно мощно дърпане с цялото тяло и щангата е горе.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 04.05.13 22:23.
04.05.13
22:26
Явно имаш друга техника. Мощно дърпане или не знам... Но аз като я метна от земята, с краката, с кръста, литва. А ако съм прав, ако нямам силата да я изтегля експлозивно, не мога да я обърна. В този ред на мисли и горния разговор, ти отлепяш ли петите?
Аз използвам цялото тяло, съответно се повдигам на пръсти. Като цяло се старая да ми е по щангистка техниката, макар че не ми се получава много - особено на обръщането. :)
Мнението беше редактирано от Old Timer на 04.05.13 23:39.
казано от Old Timer на 04.05.13, 22:23:
Защо от земя обръщаш по-малко отколкото от вис или стоеж? Аз от вис и на високото изтегляне и на обръщането правя с повече отколкото от земя. От земя някъде ми се губи техниката, а от вис ми е много по-лесно, само едно мощно дърпане с цялото тяло и щангата е горе.
Защото от земя като изтегляш се развива доста добра допълнителна инерция, която, ако я “уловиш”, преди дори да се усетиш и щангата е горе. Явно на теб ти убягва именно “улавянето” й - аз лично го оприличавам на вълна - тръгва от пръстите на краката и свършва горе при плешките. Тук говоря за това как аз усещам високото изтегляне от земя. С обръщането нямам опит :). От вис изтеглянето си е чисто и просто хамалска работа :)
04.05.13
22:34
Това с на пръсти никой не ми го е показвал или обяснявал. Виждал съм го, но без обяснение надали ще го направя с каквато идея се прави.
Но все някога ще го направя и тогава ще знам за какво говориш точно и къде е разликата между всички обръщания. :)
04.05.13
23:34
казано от Gogo на 04.05.13, 22:34:
Това с на пръсти никой не ми го е показвал или обяснявал. Виждал съм го, но без обяснение надали ще го направя с каквато идея се прави.
Но все някога ще го направя и тогава ще знам за какво говориш точно и къде е разликата между всички обръщания. :)
Следващия път може и да ви го обясня и покажа. Не че ми е перфектна техниката но взех да го по усещам. За по добра техника вече трябва с щангист да работя, а нямам някакви специални цели и нямам такива намерения за сега. ;)
04.05.13
23:37
Ами ако вземе да дойдеш следващия път.. :)
И чакам обяснения, откъде се стартира, на какво, кога и как се акцентира за максимални резултати.
По този начин би следвало да се обръща по-тежко. Т.е. ще ти сложа малко повече от макса на “нормалното” обръщане и от теб ще се иска да го обърнеш. :))
05.05.13
00:17
казано от Gogo на 04.05.13, 23:37:
Ами ако вземе да дойдеш следващия път.. :)
И чакам обяснения, откъде се стартира, на какво, кога и как се акцентира за максимални резултати.
По този начин би следвало да се обръща по-тежко. Т.е. ще ти сложа малко повече от макса на “нормалното” обръщане и от теб ще се иска да го обърнеш. :))
Не е баш така. По-принцип би следвало, но не е задължително. (много обичате генерални изводи)
Ми няма да стане понеже на тежките килограми имам лек страх а и както казах не ми е перфектна техниката.
И защо смяташ че технически правилно упражнение ти е по силно от хамалското...
Пример - мъртва тяга на най-тежките опити си най-крив. При обръщането не е точно така, но все пак. :)
Мнението беше редактирано от Марин Маринов на 05.05.13 00:18.
05.05.13
00:26
Според мен, ако не жертваш нещо в техниката, опитът не може да се нарече най-тежък.
Аз се стремя, вече да нямам най-тежки опити в мъртвата тяга.
Всъщност, не съм казал, че техническо правилното ми е по-силно от хамалското. Точно обратното потвърждавам.
Страх при обръщане не мога да видя никакъв. Даже не подозирам какво може да ми се случи. Там или успявам или не. Малко като при канадската борба е. Още като хвана някой за ръката и знам дали ще го бия или не. Така и с щангата. Само като се изправя с нея и вече знам дали ще я обърна :)
Мнението беше редактирано от Gogo на 05.05.13 00:29.
казано от Gogo на 04.05.13, 23:37:
За да обърне по-тежко от моментния си макс на силово обръщане, трябва да обърне с пълен преден клек. Просто няма да може да ги изтегли толкова високо за силово обръщане, другия вариант е да стане по-силен:). Отлепянето на петите при мен е интуитивно, без да го мисля, заедно със свиването на ръцете помага да изтеглиш щангата малко, но достатъчно по-високо, за да се навреш под нея.
И при мен отлепянето на петите става напълно интуитивно.За да вдигна щангата маааалко по-високо,за да постигна височина за обръщане на лоста.Не влизам под него.И е по-скоро признак за чийтинг,с оглед на това,че Сашо беше споменал,че при борческото обръщане краката не участват.Дърпа се само на ръце,рамене и трапец.
П.П. Вие правите силово обръщане...
Мнението беше редактирано от metalex на 05.05.13 10:50.
казано от metalex на 05.05.13, 10:48:
П.П. Вие правите силово обръщане...
Да, прав си. Просто като ти тежи, правиш каквото можеш :D
05.05.13
13:35
При нас, само който не може да си намери дънки, които да му влезнат в бедрата и да не му хлопат в кръста, само той не ползва краката. Защото ако реши да ги ползва, останалата част от тялото няма да усети нищо. :)
Честит имен ден (party) Желая ти много здраве,щастие и всичко най-хубаво :P
06.05.13
20:54
Честит имен ден, да си жив и здрав
06.05.13
22:32
О, Админ! (на друг сайт)
Честит имен ден, много здраве и ...ъм голяма трап бар тяга, примерно.
Честит Имен Ден (beer)
Пожелавам ти много здраве и дълги години спортна активност.
О, вярно :)! Тъкмо се чудех из сайта няма ли именити именници! :D
Честит имен ден ! Пожелавам ти единствено много здраве! За тежките тренировки знам, че има кой да се погрижи. ;)
07.05.13
01:18
С малко патерица - ЧИД ;) Жив, здрав, голям да пораснеш и як :) :D
07.05.13
01:28
Благодаря :)
07.05.13
09:39
Това упражнение на видеото, идейно е различно от движението на изтласкването, поне това съм забелязъл, без да съм специалист. Това с повдигане на петите идва от стремежа да се издърпа колкото може повече и да се влезе в синхрон за минаването под щангата с клек. Ако са много килограмите, петите няма да се отлепят :).
07.05.13
14:40
казано от kaloyan georgiev на 07.05.13, 09:39:
Това упражнение на видеото, идейно е различно от движението на изтласкването, поне това съм забелязъл, без да съм специалист. Това с повдигане на петите идва от стремежа да се издърпа колкото може повече и да се влезе в синхрон за минаването под щангата с клек. Ако са много килограмите, петите няма да се отлепят :).
Колко да са много: http://www.youtube.com/watch?v=-fUzVq5CfNI
07.05.13
16:50
казано от Von Suthaus на 07.05.13, 14:40:
казано от kaloyan georgiev на 07.05.13, 09:39:
Колко да са много: http://www.youtube.com/watch?v=-fUzVq5CfNI
На него са му леки :) плюс това аз от аматиорска гледна точка го казах, този гений на вдигането на тежести даже и не искам да го коментирам. Помня на олимпиадата в Сидни беше истинско удоволствие да се гледа, с тази негова специфична техника на оттласкване без изкарването на крака напред.
09.05.13
11:05
Няма ли да видя вчера след като си тръгнах дали е имало тренировка ? :)
09.05.13
12:24
Ставам аз, гледам мейл от ббтийма.., викам си, тва ще да е няква подкана.. Влизам, верно подкана, ама като закана :D
Нещо взех да ги описвам на следващия ден.
Вчера беше добре. След тези празници на яйцата и агнетата, всеки дойде с желание да тренира. В тази малка зала за първи път се събираме толкова много хора. Нямаше ни един, който да не беше дошъл. Въпреки това, със сила и скромност, успяхме да се завъртаме доста умело през различните кръгове, без да се туткаме излишно. Даже имаше елементи на надъхване с лек хумор. :)
Лафът на тренировката. Горби прави кофи на лежанката. Детския: “Ееее това от Синди Крауфорд ли го научи?”
1-ви кръг, повторен 3 пъти:
1. Клек - 3х100 (Откакто взех да се слушвам в гласа: по-надолу, по-надолу.., най-накрая, взеха да ми олекват кг-те..);
2. Раменна преса, прав - 3х75 (В първия кръг 1х80 чисто +2х80 с пуш);
3. Набиране - 6х32.
2-ри кръг, повторен 3 пъти:
1. Мъртва тяга - 3х(”забравих”);
2. Обръщане, прав - 3х70 (В първия кръг 3х80);
3. Кофички - 8х50;
4. Обръщане с пудовка - 3х32 на ръка; (Заучаване на движението)
3-ти кръг, повторен 2 пъти:
1. Клек с дъмбели от земя - 8х72;
2. Суинг 20х32; (Първо няколко с 1 ръка. Нещо започна да олеква тази 32-ка. Най-накрая!)
3. Тръстъри с пудовки 10х32.
Добре се припотихме всички. Времето беше влажно. Като приключихме, валеше. Идваше ми да си хвърля горнището и да тичам в дъжда, да се измия, но не исках да събирам погледите на хората. :))))
11.05.13
14:25
Тренировката вчера:
10 май 2013 г. - 18:00 ч.
Този ден, нямаше кой да повтаря последователността на упражненията по няколко пъти, за да ги запомним.
Трябваше да отида на 3 км от залата, за да ги чуя веднъж и да се опитам да ги запомня и възпроизведа пред останалите.
От чутата веднъж комбинация от упражнения, зацепих, че става дума за тежко-леко, затова успях да скалъпя що-годе вярната програма.
Един кръг, повторен 3 пъти:
1. Клек 3х100;
2. Напади с 36 кг-ви дъмбели (Десния гъз ми се схвана, другите два кръга ги правих с 16-ки:);
3. Американски подскоци (Тук имам съмнения, че може би е трябвало да се прави клек с дъмбели от земя);
4. Мъртва тяга 3х(забравих:);
5. Високо изтегляне от земя с 50 кг пудовка (Тук прецакването е потвърдено. Трябвало е прав с щанга, и по-тежка);
6. Обръщане от земя 3х80, 3х70, 3х75 (Съмнения за обръщане прав);
7. Стриктна раменна преса 3х70, 3х70, 3х75 (Не можах да намеря ключовете за дискове, за да вдигна по-рано тежестта. Оказа се, че ЕДИНИЯТ, бил на щангата за тяга!);
8. Набиране 4х32;
9. Набиране на въже със собствено тегло;
10. Кофички 1х64+6х32;
11. Лицеви, дроп серия с 50, 25, 0 на гърба;
Всичко влезна на макс, затова реших, че не съм чул 12-то упражнение. После обаче разбрах, че май трябвало и суинг да се прави.
Количеството изпито бира след тренировка било показателно, колко тежка е била. Изпихме по 5 бири и в 1 ч... home sweet home.
казано от Gogo на 11.05.13, 14:25:
Тренировката вчера:
Количеството изпито бира след тренировка било показателно, колко тежка е била. Изпихме по 5 бири и в 1 ч... home sweet home.
Че то в такъв случай на мен всяка тренировка ми е супер тежка :))))))))))))))))))
11.05.13
18:49
7. Стриктна раменна преса 3х70, 3х70, 3х75 (Не можах да намеря ключовете за дискове, за да вдигна по-рано тежестта. Оказа се, че ЕДИНИЯТ, бил на щангата за тяга!);
- 10 Човека минаха докато забележим че правим с 2.5кг. повече от едната страна. Добре че съм като нивелир с ръцете че още толкова можеха да минат
- Това от 7 до 1 стояхте на гребната и пукахте бира? (bow) Добре че не седнах :D
11.05.13
18:51
До 9 бяхме на гребната. После отидохме у Сашо да му върнем ключовете... :D
13.05.13
21:10
13 май, 2013 г.
1-ви кръг, повторен 3 пъти с почивка:
1. Клек - 3х100;
2. Стриктна раменна преса - 3х70, 3х80, 3х75;
3. Тръстър - 10х32.
2-ри кръг, повторен 3 пъти с почивка:
1. Мъртва тяга - 3х140;
2. Високо изтегляне от земя - 3х80;
3. Обръщане прав - 3х70;
4. Суинг 8х50+8х32.
3-ти кръг, повторен 2 пъти без почивка:
1. Клек с дъмбели от земя - 8х72;
2. Набиране на въже 8х0;
3. Кофички 15х0;
4. Обръщане и изтласкване с 16ки пудовки, 10 броя на ръка;
5. Набиране 8х0;
6. Лицеви с пляскане.
На кръговете се редувахме по 2-ма или 3-ма човека, така че, почивките бяха доволно кратки.
Суинга след тяга, изтегляне и обръщане, направо взе да отказва в кръста.
Анатема на лежанката!
Мнението беше редактирано от Gogo на 13.05.13 21:12.
16.05.13
11:47
15 май, 2013 г.
1 кръг, повторен 3 пъти с почивка:
1. Клек - 3х100, 3х120, 10х70;
2. Мъртва тяга - 3х140;
3. Обръщане, прав + раменна преса - 3х75, 3х75, 3х75+3 допълнителни раменни преси;
4. Клек от земя - 5х72;
5. Суинг - 8х32;
6. Тръстъри - 8х32.
2 кръг, повторен 4 пъти без почивка, със собствено тегло на макс
1. Набиране широко;
2. Набиране тясно;
3. Кофички;
4. Лицеви.