Тяга и набирания - разлика във визуалния и функционалния характер?

Прескочи до:

Здравейте,
Ще може ли някой по-опитен и с двете упражнения да обясни каква е разликата във визуалния и силовия/функционалния характер ? По-специално за ширина на самия гръб и за маса кое от двете упражнения би било по-ефективно. Съответно кои мускули се развиват повече от едното упражнение и от другото.
Мерси за помощта ! :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 10.06.13 08:09.

07.06.13
21:47

тягата е за маса (главно в кръста, но участва и трапеца), а набиранията са за разширяване на гърба (предимно с широк хват са разширяване, иначе с раменен или тесен са предимно за уплътняване на широкия гръбен мускул).

07.06.13
21:52

(предимно с широк хват са разширяване, иначе с раменен или тесен са предимно за уплътняване на широкия гръбен мускул).

Хвата няма значение!И при тесен и при по-широк си се натоварва широкия гръбен мускул.Това е само заблуда на някои тинейджъри, които току-що са се запалили по стрийт фитнеса.

07.06.13
22:18

да ясно ,че се натоварва широкия гръбен при всички дърпания отгоре, но с широк хват са за разширяване

07.06.13
22:26

А с тесен? За стесняване?

07.06.13
22:30

казано от Борето на 07.06.13, 21:52:

(предимно с широк хват са разширяване, иначе с раменен или тесен са предимно за уплътняване на широкия гръбен мускул).

Хвата няма значение!И при тесен и при по-широк си се натоварва широкия гръбен мускул.Това е само заблуда на някои тинейджъри, които току-що са се запалили по стрийт фитнеса.

Кое било то дето нямало значение я пак ?!

07.06.13
22:30

Широкия хват прехвърля натоварването повече към тересите.
А по темата, правиш и двете (тяга и набирания) и не се чудиш.

07.06.13
22:40

`~1! - Щом се натоварва при всички дърпания, значи ще расте от всички дърпания, което означава по-широк гръб. А до автора - двете упражнения са крайно различни и няма да минеш само с едното, така че просто прави и двете, за да имаш ширина, дебелина, плътност, обем, маса, дължина и т.н. на гърба

07.06.13
22:40

Правиш двете упражнения заедно в трен. ти за гръб и си чук.

08.06.13
00:33

Между другото има цяла тема за Тяга,но явно няма кой да потърси.

По темата,мнението на Петко К е най-точно.Само бих добавил,че от хвата зависи в коя точка на гърба се целиш,но така или иначе целия гръб получава натоварване.

Препоръчително е да ги правиш и двете.На тягата задължително техниката заучи!!!

08.06.13
00:53

казано от Борето на 07.06.13, 21:52:

Не е баш така,познати ходят на лостове и с очите си ги гледам как правят само широк хват и то само набирания (визирам 2 индивида) и имат уникални гърбове.Смисъл не казвам,че тесните не са супер ефективни,лично аз правя всеки ден по сумати набирания,повече от почти всеки тук в тоя сайт,но широките не са за подценявате.Много хора разбирайки,че това с широкия хват дето разширява е “заблуда” почти спират да правят широкия хват,но не трябва да се спира,трябва яко да се натиска широкия хват,според мен за стабилен гръб.Тесният хват също разширява гърба,но също и ръцете удря силно,аз ако започна тренировката си за гръб с тесен хват,няма да имам много сила на тесните гребни движения,защото бицепсите ми ще са изморени.Тесните хватове от своя страна са по-безопасни за раменния пояс.Трябва да се набираш яко и то във всякакъв хват и ширина, и не само!

Мнението беше редактирано от lordinario на 08.06.13 00:54.

08.06.13
01:47

Абе добави още 2 упражнения към тези двете и си готов ;)

08.06.13
02:41

Няма нужда от още 2, тези двете стигат. Вече ако наистина ще добавя, да е още 1 тяга и още 1 набиране :)

1. Класическа тяга (конвенционална)
2. Висока тяга (от едвам под колената)
3. Набирания широк хват (надхват)
4. Набирания успореден хват (раменен)

ей тва е айляк работа,гръб гръбдероб :)

Мнението беше редактирано от lordinario на 08.06.13 02:42.

08.06.13
10:34

ходят на лостове и с очите си ги гледам как правят само широк хват и то само набирания (визирам 2 индивида) и имат уникални гърбове

Да може.И това е защото правят набирания като цяло.Широкият хват, както каза Петко, най-много да натовари повече тересите, но не прави гърба автоматично по-широк.Важното е да се правят набирания без значение какъв хват.

08.06.13
13:51

Без ТЕЖКО гребане няма голям гръб.

08.06.13
15:28

казано от Миsh0 на 08.06.13, 13:51:

Без ТЕЖКО гребане няма голям гръб.

Ако нямаш няколко години опит във фитнеса, гребането с големи тежести освен, че мислиш само как да се усучеш за да ги вдигнеш без да мислиш дали натовариш гърба или не е и потенциално опасно... виждал съм как някои се мъчат да повдигнат дъмбела/щангата изкривявайки се по безобразен начин само и само да усетят какво е да “правиш” гребане със 100 килограма...

Мнението беше редактирано от лежачка на 08.06.13 15:29.

08.06.13
17:07

То да не ти казвам аз какви усуквания и прочее, както ги описа на тяга и клек съм виждал.

08.06.13
20:05

И аз съм забелязал, че доста хора натоварват лоста и гребането им е някакво полу-изправено преместване на този лост на една педя разстояние

Мнението беше редактирано от Желязото на 08.06.13 20:05.

08.06.13
21:20

казано от лежачка на 08.06.13, 15:28:

...да усетят какво е да “правиш” гребане със 100 килограма...

То пък е едно силно гребане със 100 килограма... :D :D :D

09.06.13
01:06

Ако е стриктен,бавен и внимателен пендлей е доста впечатляващо.Аз класическо гребане не съм виждал по залите с повече от 60кг, па да не говорим за пендлей.

09.06.13
01:10

Абе пендел, мендел - все тая... Хахахаха. :D :D :D

09.06.13
01:11

Ти иначе направи ли първите си десет чисти набирания вече? Дръпна ли 2,5 пъти теглото си на тяга? Че говориш за гърбове.

09.06.13
01:15

На мен ли нещо говориш, че не разбрах? (wasntme) :D

Мнението беше редактирано от Old Timer на 09.06.13 01:15.

09.06.13
01:19

Да не се опитваш да избягаш от въпроса.Попитах те щото ти стана смешно като споменах пендлей.

Мнението беше редактирано от lordinario на 09.06.13 01:19.

09.06.13
01:25

Хахаха, защото ми е смешно името за това. :D Иначе, ти за моя гръб въобще не се притеснявай. ;)

Мнението беше редактирано от Old Timer на 09.06.13 01:26.

09.06.13
01:26

Хехе,както и предположих. :)

09.06.13
13:19

Old Timer, в случая не си прав :) Много подценяваш пендлей гребането - за мен то е задължително в тренировката за гръб. Много дава.

09.06.13
13:37

Не го подценявам въобще и аз го правя - само дето не е баш така както повечето го знаят, пък и просто се пошегувах с името, дге. ;)

Авейтчо, само с предположенията ще си останеш... :D :P

09.06.13
14:30

За да не пускам нова тема, може ли някой да ми даде клип или обясни подробно какво аджеба е това ‘’пендлей гребане’’ ?

09.06.13
14:34

09.06.13
15:05

Накратко: прави се с значително по-тежко натоварен лост отколкото е на нормалното гребане, като се оставя а земята след всяко повторение и се ‘’извлича’’ от мъртва точка към корема?

09.06.13
15:12

Всъщност, не, тежестта е много по-лека, защото си хоризонтално на пода, вместо под 45 градуса.

09.06.13
15:18

казано от Петко К на 09.06.13, 15:12:

Всъщност, не, тежестта е много по-лека, защото си хоризонтално на пода, вместо под 45 градуса.

Зависи кой как прави “нормалното” гребане. По подразбиране то се прави бавно и контролирано, а пендлито - с експлозивен старт и почти без контрол при пускането, което предполага и по-голяма тежест на лоста.

09.06.13
15:40

казано от Станимир на 09.06.13, 15:18:

Зависи кой как прави “нормалното” гребане. По подразбиране то се прави бавно и контролирано, а пендлито - с експлозивен старт и почти без контрол при пускането, което предполага и по-голяма тежест на лоста.

Всъщност и аз сега съм раздвоен къде е истината... при такова изпълнение с ‘’експлозивен старт’’ тежестта не би трябвало да е много голяма поради положението на торса и повишения риск от контузия, но пък от друга страна оставянето на лоста с тежестите на земята предразполага към въмзожност за по-сериозно утежнение..? Ква е цаката ?

09.06.13
15:46

Оставянето на тежеста на пода утежнява изпълнението.

09.06.13
15:49

казано от Никой да не мърда на 09.06.13, 15:40:

Всъщност и аз сега съм раздвоен къде е истината... при такова изпълнение с ‘’експлозивен старт’’ тежестта не би трябвало да е много голяма поради положението на торса и повишения риск от контузия, но пък от друга страна оставянето на лоста с тежестите на земята предразполага към въмзожност за по-сериозно утежнение..? Ква е цаката ?

Ти първо я дигни нагоре тая по-голяма тежест, па се ще я пуснеш, ако ме разбираш..

09.06.13
16:55

казано от FaceOff на 09.06.13, 15:49:

Ти първо я дигни нагоре тая по-голяма тежест, па се ще я пуснеш, ако ме разбираш..

Ми нали това питам и аз...дали да товариме лоста повече или ...

09.06.13
17:39

казано от Петко К на 09.06.13, 15:46:

Оставянето на тежеста на пода утежнява изпълнението.

Според мен, оставянето или пускането на тежестта на пода не утежнаява упражнението, а по-скоро е един от начините да избегнеш претоварване на кръста и съответно контузия. Когато се пуска тежестта надолу, ако се опитваме да я спираме в долна мъртва точка, без да я пускаме на пода, кръста поема цялото натоварване от самата тежест + инерцията и, която се опитваме да убием. Кръста е точката, която се подлага на “счупване” или  “срязване” като натоварване.
Това по лесно може да се усети при мъртвата тяга.

Мнението беше редактирано от Влади Монев на 09.06.13 17:40.

09.06.13
18:33

казано от Никой да не мърда на 09.06.13, 16:55:

казано от FaceOff на 09.06.13, 15:49:

Ми нали това питам и аз...дали да товариме лоста повече или ...

Не, спора беше кой начин позволява да сложиш повече кила на лоста.. Пробвай и ще видиш.

09.06.13
23:38

Абе относително е. Подхват гребане с лост съм слагал 140 за серия, пендлей с 130 последни серии правя, не съм пробвал надхват гребане (стандартно), от много време, ама едва ли ще мога 130.

09.06.13
23:40

http://www.youtube.com/watch?v=qJlXuUs-PE4
16;14
е тей се гребе :2

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1