Дневникът на Сиси

Темата е заключена.
Прескочи до:

Сиси, девойко, за каква храна ще пиеш ензими?
За 20 g кашу? За 30 g морков? За 11 g луканка, може би? Хайде де...

Шош, мнението и тонът ти са ОК.

10.06.13
23:47

По болниците просто ще сложат на система с глюкоза, хич няма да те питат искаш или не искаш да ядеш. Дано никога не разбираш за какво ти говоря. Но ако минеш оттам последното за което ще мислиш е външен вид. Имам чувството, че изпитваш удоволствие когато се отказваш от храната и съветите на толкова много хора, а това значи нещо много лошо.От мен толкова, успех!

11.06.13
08:57

За да си регулираш храносмилането, подуването, перисталтиката, апетита... се обърни към едно традиционно българско средство - Шарената сол!!! Пробвай поне една седмица да готвиш всичко без сол, а след това да си го осоляваш със шарената сол. Съветвам те да си я приготвиш сама, като си купиш подправките и си ги смелиш в кафемелачка, комбинации от подправки има различни... експериментирай.

11.06.13
09:13

казано от Lasim Zeb на 11.06.13, 08:57:

За да си регулираш храносмилането, подуването, перисталтиката, апетита... се обърни към едно традиционно българско средство - Шарената сол!!! Пробвай поне една седмица да готвиш всичко без сол, а след това да си го осоляваш със шарената сол. Съветвам те да си я приготвиш сама, като си купиш подправките и си ги смелиш в кафемелачка, комбинации от подправки има различни... експериментирай.

Хм, това ми стана интересно, не съм чувала да се препоръчва шарена сол за каквото и да е. Каква точно е ползата от нея?

СИ

11.06.13
11:17

Благодаря за идеята с шарената сол, ще заменя солта с нея.

11.06.13
11:54

казано от ivetass на 11.06.13, 09:13:

Хм, това ми стана интересно, не съм чувала да се препоръчва шарена сол за каквото и да е. Каква точно е ползата от нея?

Ползата от шарената сол/или къри/ зависи от използваните подправки/които в някои случаи се използват и като билки/.
Примерно:
Босилек -
Действие: Противовъзпалително, спазмолитично, апетитовъзбуждащо и други, които се дължат на етеричното масло.
Приложения:
- възбуждане на апетита, лечение на хронични колити, гастрити и ентерити;
- при кашлица и бронхиална астма;
- при възпаление на пикочните пътища, зъбобол, хрема, ангина;
- възбуждане на апетита, лечение на хронични колити, гастрити и ентерити;
-  в големи количества може да предизвика отравяне.

[email=http://bilkarnik.com/bilki/44-k/119-kopur]Копър[/email]
Действие:  Газогонно, потискащо централната нервна система. Действа успокояващо до сънотворно

Приложения:
-при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове
-стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите
-отхрачващо средство при бропхити и коклюш

Люти чушлета и тук

...Тяхната “гореща” субстанция е капсаицин. Смята се, че това вещество подобрява храносмилането и освен това има антибактериален и противовъзпалителен ефект.
Чушлетата съдържат още витамин С и бета-каротен (който организмът превръща във витамин А), а тези витамини спомагат за поддържането на силна имунна система. Смята се също, че лютите чушки подпомагат отделянето на ендорфини, което повишава духа и либидото, така че очаквайте люти чудеса в сексуалния си живот. За някои сортове люти чушлета (например peri peri) се твърди, че помагат на тялото да изгаря по-бързо мазнините, като ускоряват метаболизма.
Лютите чушки се използват отдавна като традиционно средство за облекчаване симптомите на настинка. Те облекчават хремата, като намаляват мукуса в синусите. В Русия приготвят настойка от люти чушки, накиснати във водка, която се употребява вътрешно при настинки, ревматизъм и стомашни проблеми, а в Индия използват peri peri външно при тонзилит, дифтерия и при ухапване от змии. От люти чушки се правят и бонбони за смукане за облекчаване на възпаленото гърло и пресипналост...

В Аюрведа се отделя особено внимание на лечебните свойства на подправките...

Мнението беше редактирано от Lasim Zeb на 11.06.13 11:56.

СИ

11.06.13
12:56

11.06

07:30 - 1 филийка Вита с масло и 3 резенчета краставица
13:00 - около 1/3 краставица и 1 купичка супа -> обяд :), 10 ядки кашу
14:45 - oще 10 ядки
19:30 - 200 г задушени картофки с чесън и копър (преядох много) :(

Трен:
3 кръга от:
50 sec super girl plank
50 sec jumping jack
50 sec russian twist
50 sec high knees
—————
2х50 повдигане на крака от лег
2x50 коремни
4х20 извивки встрани с гира
4x10 лицеви със свити крака

Мнението беше редактирано от Сиси на 11.06.13 22:16.

ШО

11.06.13
15:57

Към 500-600 калории макс виждам тук, при това с уговорки, че не знам колко картофи ще хапнеш ;) Дай още малко, напъни се. Предлагам да си записваш калориите на дневните менюта, ии пък отношение на нутриентите, да се стремиш на няколко дни да покачваш с някакъв процент. Нямам опит с това какво е най-доброто количество и на какъв период, но има девойки с дневници, които са се справили с хранителни разстройства, хвърли едно око, за да добиеш представа. Постави си една голяма цел и си направи малки стъпки до нея. Като човек изпълнява краткосрочните цели се мотивира и вижда пътя към желания ефект. Става по-лесно и ненатоварващо.. Дай още малко! Напиши си и грамажа приблизително на картофките... Още може, още!

СИ

11.06.13
17:10

окей ще напиша грамажа на картофите, днес не съм смятала калории...

СГ

11.06.13
19:20

Лютивата мента е перфектно лекарство при стомашно неразположение. Трябва да има прясна на пазара. Мен няколко листа след хранене ме оправят веднага. А всъщност, ти имаш ли поставена диагноза? Казали са ти какво да не ядеш, а казаха ли ти какво да ядеш? Направи си списък с приемливите за вкуса и стомаха ти храни и гледай винаги да имаш от тях вкъщи. Успех! :)

СИ

11.06.13
19:44

казано от Снежина Георгиева на 11.06.13, 19:20:

Лютивата мента е перфектно лекарство при стомашно неразположение. Трябва да има прясна на пазара. Мен няколко листа след хранене ме оправят веднага. А всъщност, ти имаш ли поставена диагноза? Казали са ти какво да не ядеш, а казаха ли ти какво да ядеш? Направи си списък с приемливите за вкуса и стомаха ти храни и гледай винаги да имаш от тях вкъщи. Успех! :)

Ами да диагнозата е - синдром на раздразнено дебело черво. Уж...
Казаха ми какво да не ям, имам 2 диети.

11.06.13
20:58

казано от Black-White на 11.06.13, 12:56:

11.06

Не си преяла,просто си въобразяваш. Аз ям двойно повече от теб.Можеше и салатка да добавиш на картофките,но всичко с времето си.
Все пак си мисля,че имаш вече желание да подобриш храненето си:)

СИ

11.06.13
21:13

казано от Еми на 11.06.13, 20:58:

казано от Black-White на 11.06.13, 12:56:

11.06

Не си преяла,просто си въобразяваш. Аз ям двойно повече от теб.Можеше и салатка да добавиш на картофките,но всичко с времето си.
Все пак си мисля,че имаш вече желание да подобриш храненето си:)

Ами ядох преди час и половина и още ми е тежко :D

11.06.13
21:35

Както казах ,с времето няма да обръщаш внимание и на това. Давай леко,вкарвай нови неща в менюто си и ще оправиш всичко .
И не приемай храната за враг.:)

11.06.13
22:21

Нормално е като си свикнала с малко храна да ти е трудно извъднъж да приемеш повечко. Аз хапна ли повече от 150гр. от каквото и да е ми става тежко. Гледай да ядеш по-често по толкова по колкото ти е приятно. И то полезна храна, която да ти харесва. Все пак храненето трябва да е и удоволствие :) !

12.06.13
11:37

казано от Black-White на 11.06.13, 19:44:

казано от Снежина Георгиева на 11.06.13, 19:20:

Ами да диагнозата е - синдром на раздразнено дебело черво. Уж...
Казаха ми какво да не ям, имам 2 диети.

Сиси,казваш ,че иамш СРЧ?Извинявай за въпроса ,ама как е чревната ти перисталтика? Имаш ли запек,редовно ли се изхождаш и качествено ли? :Д НЕ,сериозно,СРЧ причинява това -липса на апетит и тежест,апатия,може би затова нямаш желание за ядене,естетвено,следствие на интоксикацията и ставаш “алергична” към доста храни ,ядките ти дразнят стомаха и т.н...Несъзнателно започваш да избягваш храната ,защото имаш нужда от гладолечение и лечение,но явно не го правиш(както трябва) и затова стигаш до тук да те “хранят” в дневника..Спомена и ензими,така че предполагам наистиан се чувстваш зле.
Диетите нямат да те оправят,те само спомагат за лечението и облекчават състоянието..Вземаш ли лекарства?ПИеш ли билки?Въобще как се лекуваш.Ходила ли си при гастроентеролог?Казвали ли са ти каква е причината за СРЧ?да нямаш дисбактериоза ?
Проблемът е и предимно психологически.На какъвто и стрес да си подложена-семейство,училище.комплекси-го елиминирай.Развивай вътрешна сила.Тренирай и се поти повече,да изхвърляш токсините и да постигаш кондиция.ЗА теб -йога и аеробика.
Приемай фибри ,намери си правилните лекарства и билки,започни да пиеш повече течности,пасирай си зеленчуци,пий мляко,прави си кашички,..Абе въобще направи нещо ! НЗ до колко си спортно моривирана,но ако се насилиш за по-серииозни тренировки  ще ти се появи апетит.В крайна сметка паласките и целулитът няма да се махнат колкото и каквито и диети да спазваш,1-во защото имаш СРЧ , 2ро -защото тялото ти е в режим “оцеляване” ,3то-не спортуваш активно.А и определено нямаш метаболизмът на гиманстичка,за да понесеш това ядене.МОите съвети са :
-започни АКТИВНО лечение
-състави си програма и се дисциплинирай, спазвай я
-започни повече кардио,разтягане и тренировки за кондиция
-засили имунната система
-бъди честна към себе си относно психологическото и физическото си състояние,развивай характера си ,не бъда такава свита
-интересувай се лично от проблема и намери най-доброто решение за теб;другите не могат да ти помогнат много

Защото в момента това СРЧ те води към анорексия.Ако пък бъркам и анорексията е първопричина,а СРЧ-то е само съпътсващо заболяване на психологическа основа,то определено ти трябва психологическа помощ.

СИ

12.06.13
17:54

12.06
07:30 – 2 филийки Вита с масло и 4 резенчета краставица
13:30 – 1 купичка супа, 2 лъжици боб (караха ме да хапна от него, но след супата ми стана тежко и само това можах)
14:20 – 13 кашута
17:50 – 100 г череши, ½ кисело мляко с мед
20:00 - 1 купичка супа, 1/2 чинийка салата от краставица и домат...
21:50 - малко мусака
Ще се пръсна. :D :@

Мнението беше редактирано от Сиси на 12.06.13 21:57.

12.06.13
18:05

казано от Black-White на 12.06.13, 17:54:

След 13-те кашута, очаквах и черешите да си преброила. :P

СИ

12.06.13
19:22

казано от Маргарита Манева на 12.06.13, 18:05:

След 13-те кашута, очаквах и черешите да си преброила. :P

Ех, чак пък и черешите :D

ШО

13.06.13
13:55

12.06
07:30 – 2 филийки Вита с масло и 4 резенчета краставица
13:30 – 1 купичка супа, 2 лъжици боб (караха ме да хапна от него, но след супата ми стана тежко и само това можах)
20:00 - 1 купичка супа, 1/2 чинийка салата от краставица и домат...
21:50 - малко мусака
Ще се пръсна. :D :@

От една филийка на две не е зле. Помисли кое можеш да увеличиш още. От кое ти става тежко повече - когато кличеството е повече или когато храната е по-енергийна? Ако храната, която е повече като обем те издува и ти е тежко - измисли си нещо високо енергийно, което да вдига калориите без да те издува. Тахана е чудесен за тази цел, забъркан с мед,ядки, семки, какао или каквото ти е вкусно, а и за стомаха е много добър, та ще има ефект и върху тези ти проблеми. Спокойно можеш да си го хапваш с лъжицата за закуска...

СИ

13.06.13
14:59

Ами днес още от сутринта се чувствам зле и издута... :( От всякаква храна ми е тежко, даже и от 1 супа...

13.06
07:30 - 1 филийка Вита с масло, 1/3 (или по-малко) кисело мляко с мед
08:30 - 3 в 1
14:00 - има няма 20 г фъстъци, 2 лъжици боб (пак по принуда)
17:00 - парче мусака, 1/3 кисело мляко
21:00 - филийка Вита с лютеница

Мнението беше редактирано от Сиси на 14.06.13 00:24.

ШО

13.06.13
19:15

казано от Black-White на 13.06.13, 14:59:

Ами днес още от сутринта се чувствам зле и издута... :( От всякаква храна ми е тежко, даже и от 1 супа...

Не търси проблема в храната. Може би не се изразих правилно, но въпросния ти синдром (до колкото прочетох - линк1, линк2) не е предизвикан (или поне не само) от начин на хранене, а стрес. Вманиачаваш се в храненето или по-скоро в наличието на неговата липса. Навярно не е приятно да се изпитват болки и тежест при хранене, но това не се дължи на храната, която поемаш, а на психичното/душевно здраве. Имаш ли стресови ситуации у дома, на друго място, сред приятели? Препоръчват спазмолитици за справяне с болката, за подуването други неща, но не видях препоръка да намаля човек храненето заради липса на дискомфорт. Т.е. намери начин да намалиш дискомфорта, не да намаляш храненето. Как те диагностицираха с проблема, правена ли ти е колоноскопия? Имаш ли възможност да се консултираш с друг лекар, който адекватно да даде насоки с по-общ характер, за да обхване повече области - и хранене, и психично здраве, и двигателен режим...

СИ

13.06.13
20:04

Еми имам си стресови ситуации... Колоноскопия не са ми правили, докторката ми откри синдрома по симптомите.

Мнението беше редактирано от Сиси на 13.06.13 20:04.

ШО

13.06.13
21:58

казано от Black-White на 13.06.13, 20:04:

Еми имам си стресови ситуации... Колоноскопия не са ми правили, докторката ми откри синдрома по симптомите.

Субективно е всъщност нивото на стреса, но ако тези ситуации ти пречат на психичното здраве не е добре. Помисли как можеш да ги избегнеш. А за диагнозата по симптомите - наскоро ми бяха поставили по същия начин диагноза само според симптомите, а сега с настоящите ми изследвания нещата се оказват с доста различни нюанси. Чакам да мине всичко, за да се потвърди, но... Мисълта ми е да се поинтересуваш повече за проблема си и намиране на решение, защото ей така каквото казал някой тук не е адекватно медицинско становище и прилагането може да влоши нещата. Чети, не се самодиагностицирай, но се дръж информирана...

СИ

13.06.13
22:18

Ами аз в София ходих 2-3 пъти, даде ми лекарства, добре ми е докато ги пия и до тук...

14.06.13
01:14

http://www.medinfo-bg.com/admin/upload/138-1212568761-ce5c6befb14f45be5883a2e6deab671f.pdf

http://www.lekar.bg/news-56/info-410/

По-ясно от това няма накъде.

ШО

14.06.13
10:25

казано от Black-White на 13.06.13, 22:18:

Ами аз в София ходих 2-3 пъти, даде ми лекарства, добре ми е докато ги пия и до тук...

Каква е функцията на въпросните лекарства, приемаш ли ги още? Ако не - защо? Има си заболявания, които са съпътствани до живот с медикаменти (ако не постоянно, то поне при изостряне). КАто ти е добре с тях може би ще е добре да си ги взимаш, докато пък търсиш билкови алтернативи, хомеопатия или нещо по-малко химично и щадящо. Има възможност да развиеш хранително разстройство с начина ти на хранене и хич не е шега работа...

СИ

14.06.13
12:21

казано от Шош на 14.06.13, 10:25:

казано от Black-White на 13.06.13, 22:18:

Каква е функцията на въпросните лекарства, приемаш ли ги още? Ако не - защо? Има си заболявания, които са съпътствани до живот с медикаменти (ако не постоянно, то поне при изостряне). КАто ти е добре с тях може би ще е добре да си ги взимаш, докато пък търсиш билкови алтернативи, хомеопатия или нещо по-малко химично и щадящо. Има възможност да развиеш хранително разстройство с начина ти на хранене и хич не е шега работа...

Нормализират перисталтиката, облекчават болката. :) Беше ми ги дала да ги пия 1 месец, не е препоръчително по повече.

СИ

14.06.13
12:22

14.06

09:30 - 6-7 солети (пропуснах си закуската, закъснявах) :@
12:20 - 1 купичка супа
17:00 - 2 шепи череши
22:00 - 1 купичка боб, малко краставица от салата

Мнението беше редактирано от Сиси на 14.06.13 22:10.

ШО

14.06.13
15:52

казано от Black-White на 14.06.13, 12:21:

Нормализират перисталтиката, облекчават болката. :) Беше ми ги дала да ги пия 1 месец, не е препоръчително по повече.

Ако се изпитва постоянна болка какъв е смисълът да се пият само месец? Я иди се консултирай пак...
Дано да видим до края на деня по-свястно хранене...

Мнението беше редактирано от Шош на 14.06.13 15:53.

СИ

14.06.13
16:55

Ами болката е на периоди, но както казваш ти няма смисъл да ги пия 1 месец, защото пак си се появява после...

ШО

14.06.13
18:12

казано от Black-White на 14.06.13, 16:55:

Ами болката е на периоди, но както казваш ти няма смисъл да ги пия 1 месец, защото пак си се появява после...

Друго имах предвид - че е добре да намериш нещо дъгосрочно, докато нормализираш храненето поне...

ШО

14.06.13
18:12

казано от Black-White на 14.06.13, 16:55:

Друго имах предвид - че е добре да намериш нещо дъгосрочно, докато нормализираш храненето поне...

СИ

15.06.13
12:17

Разбирам, в момента пия един чай и горе долу съм по-добре...
Днес съм на рожден ден, дано не прекаля с храната. :)

15.06

11:40 - 2 филийки Вита с масло и 2 резенчета домат, 1/2 кисело мляко Пробиотик + няколко лъжички мед
На РД-то хапнах малко пица без салами, крем маскарпоне и салатка от краставица и домат имаше, ама ядох само краставицата... (blush)

Мнението беше редактирано от Сиси на 15.06.13 22:58.

Black-White колко тежиш?

15.06.13
14:01

Не прекалявай с храната , прекали с пиенето ;д

СИ

15.06.13
22:56

казано от Симона Стоилова на 15.06.13, 13:37:

Black-White колко тежиш?

46, но нещо кантара ми в различни стаи ме показва различно... :D

СИ

15.06.13
22:56

казано от Стоян на 15.06.13, 14:01:

Не прекалявай с храната , прекали с пиенето ;д

Примерна съм! Не прекалих с пиенето! :D

СИ

16.06.13
13:17

16.06

Планирам днес да е детокс, ама да видим дали ще се справя... 
За сега:
- вода
- чай
- 3 лъжички прополис

Мнението беше редактирано от Сиси на 16.06.13 19:00.

16.06.13
14:44

добави  и лимон към водата :P :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1