27.07.13
09:49
Понеже имам проблем с миниска ( частично отстранен) на едното коляно, който почти преодолях от около два месеца и половина тренирам на лостове и се чудя до каква степен режимът ми на тренировка е целесъобразен.
Тренирам 3 пъти в седмицата ( понеделник, сряда и петък)
Тренировката ми на лостове включва:
- набирания с раменен надхват
- набирания с раменен подхват
- набирания с широк хват
- набирания с тесен и над подхват
- набирания с успореден хват ( от скоро)
всичко дотук по 4-5 повторения, а което е към по-последните упражнения в резултат от умората правя по 3-4 повторения
- вдигам се горе на лоста и правя припомпвания ( не знам как да го нарека): 7-8 повторения
- един-два пъти в седмицата правя малко за врат с верига 2-3 серии
- два-три пъти в седмицата лежанка с 60-70 кила 3 серии по 7-8 повторения
- два три пъти след всяка тренировка карам колело с умерено темпо от 3,5 до 5,5 км
Преди всяка тренировка правя гимнастика за стягане на мускулатурата в краката ( с акцент в/у мускулите намиращи се м/у коляното и кръста.
Взимам само Анимал флекс.
Понякога след тренировка се чувствам доста изморен, а и на другия ден понякога усещам лека напрегнатост в мускулите на ръцете.
Интересуваме добра ли е системата като тренировка, има ли нужда да разнообразя с нещо, някакъв прием на витамини, време за почивка, дали не прекалявам ?
Да прекаляваш с кое?
Тренировките ти не са с голям обем и според мен няма опасност да прекаляваш. Още повече, както споделяш, чувстваш лека напрегнатост в мускулите на ръцете, което не ми прилича на нормалния резултат от една качествена тренировка.
Естествено, честотата, обемът и интензивността на тренировките зависят изключително много от целите ти, а възстановяването е изключително зависимо от храната и сънят. Важно е и това на колко години си, колко тежиш, колко си висок и т.н.
Идеалният вариант за теб ще е да започнеш да правиш не само гимнастика, а и упражнения за “мускулите между коляното и кръста”, както и за тези отзад, защото точно те са тези, които стабилизират колянната става и й помагат да се възстанови след такъв вид травми и интервенции.
Съветвам те да попрочетеш малко повече за човешкия организъм, за костната и мускулната системи, за типовете тренировки и различни хранителни режими. Има достатъчно информация във форума.
Разбира се, необходимо е да си изясниш целите, след което да започнеш да прилагаш прочетеното и да можеш да задаваш по-конкретни въпроси, на които хората във форума да могат да ти отговорят.