02.09.13
15:45
Здравейте,
Аз съм Йоана, на 25 години. През по-голямата част от живота си съм била 56-60 кг., без да спазвам някакъв хранителен режим, но с доста движение. През последните 3 години, обаче качих много килограми, сега съм 86. Първо, защото се заседях, после спрях и цигарите. Както и да е - резултатът е +30кг.
Имам представа как се свалят килограми. Най-общо казано е: Яж по-малко, движи се повече.
Тук идва следващият ми проблем - трудно задържам вниманието си на нещо. Т. е. започвам с невероятно желание да тренирам, да тичам, да правя някакви упражнения (пък и каквото и да е друго - танци, бродерия и т.н.) и в един момент, не по-късно от седмица след старта, търпението / желанието / мотивацията ми (или каквото е там) просто се свършва и зарязвам всичко.
Същото се случва и с храненето. Докато се опитвам да спазвам някакви правила, в следващия момент избирам да поспя още половин час сутрин, вместо да закуся или пък награбвам сладоледа / шоколада, или се тъпча до пръсване на вечеря, след като цял ден съм яла малки порци, в определени часова. А по-лошото е, че даже не съм гладна, за да се тъпча. Това, последното, забелязах, че започна, когато спрях цигарите. Тогава изведнъж всичко стана по-вкусно и аз започнах да ям повече. Да не би да се свърши манджата! (dull)
Въпросът ми е, как, аджеба, се мотивирате, бе хора?! Сега ми идва на ум и думата “самодисциплина”. Аз, явно, не мога да си наложа такава и ще бъда много благодарна, ако споделите вашите методи.
Надявам се този дневник да ми помогне най-вече за това - да си наложа самодисциплина, да се мотивирам да завършвам започнатото, а не да го зарязвам по средата. Знам, че няма да си възвърна предишната форма за ден. Няма да стане и за месец. За това ми трябва мотивация.
PS: Само се надявам да не зарежа и дневника по някое време.
Може би нещо подобно ще ти помогне малко с мотивацията.Но поне при мен,а мисля че и при доста хора,когато започнеш да правиш нещата правилно и с постоянство,после просто не можеш да спреш,защото е зарибяващо и самото чувство след добре направена тренировка.Пожелавам ти успех,винаги има начин ;)
Здрасти, аз също понякога губя целта си от поглед, затова и започнах да водя дневник тук. Засега действа. Успех!
Понеже от прочетените дневници, знам, че сега някой ще попита за храненето и тренировките ми, ето тук ще ви кажа. Реших да е в последващ пост, а в първия да изложа само проблема си. :)
Днес 02.09.3013 г. *
Закуска около 8.30: Една филия хляб с масло и луканка
Обяд около 13.00: Пържени в малко олио праз, чушки и яйца
Следобедна закуска около 15.30: 4 малки праскови
Вечеря (като си дойде мъжо, към 18-19): Супа от леща и запечени кремвирши с кашкавал
* Днес е почивният ми ден. Обикновенно съм на работа от 10 до 19 часа. Т.е. не винаги имам възможност да си взема обяд от вкъщи и не винаги вечеряме в 18-19 часа. Особено ако трябва тепърва да готвя след работа, понякога отива и 21-22 часа.
Тренировка: От извесно време се каня да започна да тичам и реших, че днес е деня! Почти километър и 300 метра. От заплануваните 15 рунда 1мин. тичане/ 30 сек. бързо ходене, успях да направя 7, след което паднах и се ударих (за жалост нямам стадион или парк наблизо, затова тичах по тротоарите. Стъпих на една потъваща плочка, тя се наддигна и аз се спънах в нея :( )
До вечерата планирам да направя табата, например, но първо реших да си направя дневника, защото усетих, че пак се отказвам набързо. Напоследък, понеже се обвинявам, че се отказвам от неща, съм започнала да си търся оправдания за това. Ето - падна, стига ти толкова. Ужас.
казано от Desitka * на 02.09.13, 15:54:
Може би нещо подобно ще ти помогне малко с мотивацията.Но поне при мен,а мисля че и при доста хора,когато започнеш да правиш нещата правилно и с постоянство,после просто не можеш да спреш,защото е зарибяващо и самото чувство след добре направена тренировка.Пожелавам ти успех,винаги има начин ;)
Благодаря за милите думи. Иначе такива снимки гледам поне от година и половина. Единственото, което си мисля сега, като ги видя е: “Ако беше започнала преди година и половина СЕРИОЗНО да се занимаваш, сега щеше да се постигнала целта си”.
Затова сега се наявам да започна да се занимавам серизно, за да може след година и половина, да си кажа: “Казвах ти!” (понякога ме избива на шизофрения :D )
02.09.13
16:17
казано от Johanna на 02.09.13, 15:45:
Имам представа как се свалят килограми. Най-общо казано е: Яж по-малко, движи се повече.
Представата ти за свалянето на килограми е погрешна и/или не правиш разлика между намаляване на телесното тегло и намаляване на телесните мазнини. Цитираният от теб принцип (”Яж по-малко”) ще те отведе на погрешно място... промени виждането си по този въпрос в посока на ‘достатъчно’ и ‘качествено’. Без постоянство вълшебството просто не се случва.
казано от Кольо Пияндето на 02.09.13, 16:17:
Представата ти за свалянето на килограми е погрешна и/или не правиш разлика между намаляване на телесното тегло и намаляване на телесните мазнини. Цитираният от теб принцип (”Яж по-малко”) ще те отведе на погрешно място... промени виждането си по този въпрос в посока на ‘достатъчно’ и ‘качествено’. Без постоянство вълшебството просто не се случва.
Имаш право, но в смисъла, който аз придавам на “Яж по-малко” в случая е : “Не преяждай!”, защото тялото ми казва - това ти стига, но мозъка твърди, че е вкусно и трябва да ям още. Относно качеството на храната, за жалост трябва да се съобразявам и с финансовата страна на въпроса, така че правя някои компромиси (blush)
Колкото до свалянето на килограми, целта ми е да свали поне по-голямата част от тези +30, които съм качила през последните 3 години. Какво точно, ще бъде - мазнина или мускул, за момента не ме интересува. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.09.13 16:31.
02.09.13
16:35
казано от Johanna на 02.09.13, 16:29:
Имаш право, но в смисъла, който аз придавам на “Яж по-малко” в случая е : “Не преяждай!”, защото тялото ми казва - това ти стига, но мозъка твърди, че е вкусно и трябва да ям още. Относно качеството на храната, за жалост трябва да се съобразявам и с финансовата страна на въпроса, така че правя някои компромиси (blush)
Колкото до свалянето на килограми, целта ми е да свали поне по-голямата част от тези +30, които съм качила през последните 3 години. Какво точно, ще бъде - мазнина или мускул, за момента не ме интересува. :)
Ако се храниш по-качествено и достатъчно като количество, призовката “Не преяждай!” просто ще остане без смисъл, защото няма да има такива варианти. Гледам ти храненето (което хич не е добро, между другото) и си мисля, че без да правиш кой знае какви допълнителни разходи можеш да направиш достатъчно корекции, за да оптимизираш нещата. Мускули за сваляне нямаш... :)
Каква по-голяма мотивация ти трябва от това да знаеш, че е напълно възможно да се отървеш от 30 кг излишно тегло? Просто тук ключовите думи наистина са сериозно отношение и дисциплина. Не става отведнъж, разбира се, нужно е да полагаш усилия за напред. Паднала си и си се ударила? Няма страшно. Няма и да ти е за последно да паднеш. Искрено се надявам това да не те откаже да се движиш. Както и, че нямаш удобни за тичане или спортуване места. Ще пътуваш половин или един час, ако се налага, за да отидеш до някоя зала или парк. Имаш мотивация да се облечеш, да излезеш и да отидеш до магазина за шоколад, нали? :)
Хубаво е да се интересуваш какво сваляш, защото ако се впуснеш в едно неразумно отслабване и пострада най-вече мускулната ти тъкан, горенето на излишните мазнини става много по-трудно.
02.09.13
16:56
казано от Петър на 02.09.13, 16:08:
Ако ще пържиш, гледай да е с наситени мазнини. Успех :).
до колкото знам наситените мазнини са животински и не са толкова полезни колкото растителните (ненаситени) мазнини.. не знам при пърженето как седят нещата, но за мен зехтинът ще и свърши работа..
казано от Владо на 02.09.13, 16:56:
казано от Петър на 02.09.13, 16:08:
Ако ще пържиш, гледай да е с наситени мазнини. Успех :).
до колкото знам наситените мазнини са животински и не са толкова полезни колкото растителните (ненаситени) мазнини.. не знам при пърженето как седят нещата, но за мен зехтинът ще и свърши работа..
Няма да е зле да обновиш информацията си. Не ми се пишат дълги коментари- има много информация по темата. С ненаситени не е добре да се готви, защото се окисляват (най-добрият избор за мен е свинската мас).
Мнението беше редактирано от Петър на 02.09.13 17:06.
02.09.13
17:01
Зехтинът за пържене е от най-лошите избори.
02.09.13
17:02
Здравей и от мен :) Като начало послушай съвета на останалите - не е важно да се храниш малко, но с боклуци, храни се с качествена храна, която ще ти дава нужната енергия и така организмът ти ще се засища и няма да се докарваш до състояние на “преяждане”. Според мен е добре да избягваш пърженото, взимай си качествено месо - в тия кремвирши, шунки и разни работи един господ знае какво има ..фрашкани са с Е-та и всякакви боклуци. Вкарай в менюто си месо, риба, яйца, салата, плодове и зеленчуци, гледай да се храниш на г-д равни порции и през г-д равен интервал от време (защото ако закусиш сутринта в 8 и следващото ти хранене е в 4-5 - нормално да се натъпчеш повече..). Наистина всичко е до лична мотивация и самоконтрол, ако не харесваш нещо в себе си и си твърдо решена да го промениш, единственият човек, който може да ти помогне, си ти самата:) Бъди търпелива, постоянна и нещата ще започнат да се случват
П.С и аз съм на мнението, че със зехтин не е добре да се пържи и лично аз избягвам да го правя. Ако пържа нещо, пържа го с малко масълце
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 02.09.13 17:04.
Мотивацията трябва да е вътрешна, тя е навик, който се възпитава с времето.
Хубаво си решила да бягаш, но намери подходящо място, на твърда настилка и с слаби нетренирани крака(и стабилно тегло) можеш да си докараш някаква хубава травма и още повече да се отчаеш.
Най-лесния начин да започнеш системно да тренираш е да си намериш партньор, който живее със спорта и вече не му е нужно да се пита какво е мотивация...просто трябва да си избереш спорт, които ти харесва(но не е много скъп или много специфичен, защото при избора на такъв вид спорт все нещо ще те спъва - например ако обичаш да караш ски не можеш да го правиш през цялата година и това също не е извинение през останалата част от времето да се занемаряваш), мотивацията идва от личната промяна и от резултатите, ако аз тичам и ставам все по-добър и по-жизнен няма да си лежа цяла сутрин, а рано-рано ще отида да потичам за да се чувствам добре през целия ден. Трудно е да се свикне, но изисква малко воля и правилен избор.
Преяждането е проблем на паметта, ти преяждаш системно, защото не помниш или не ти пука колко ужасно си прияла предишния път, за да престанеш трябва да мислиш докато се храниш и да не се храниш с огромни количества.
Успех!
Като малък бях много слабичък, непрекъснато говориха колко съм хилав и тн. След седмата си година станах пък много пълен. Като цяло бях много затворено хлапе без самочувствие и тн. Типичната драма на асоциалният тип. Като цяло бях доста зле- никакви рамене, едни големи увиснали гърди и шкембе, никаква мускулатура. Една дебела мазна гуша с потно чело и замрежен поглед. От както се помня отнасях подигравки, мразих всички които ми се подиграваха и не ми влизаха в положението. Прибирайки се удрях стените представяйки си, че удрям мутрите на своите съученици. Въпреки всичко знаех, че съм кръгла нула и трябва да променя нещо. Не говоря само за тялото, но и за душата като цяло, трябваше ми пълна промяна- тегло, походка, държание и тн. И така на 19 години започнах да се занимавам доста по- сериозно с тренировки. Бях тръгнал да тренирам със съквартиранта си. Началото беше много тежко, усещаше се че нямам почти никакви навици в спортните дейности. На много моменти исках да се откажа, но не го правих, не исках съперниците (старите ми хейтъри) да победят. Така постепенно “гадните тренировки” станаха навик и начин на живот. Преди около две години боледувах от ангина, но поспрях тренировките само за няколко дена. Тренирах и покашлях леко. Толкова бях ( и съм ) зарибен! Тялото ми много бързо започна да се променя, казах си че не е достатъчно, трябваше да променя и всичко друго. Обръснах главата си за да залича всичко старо, започнах и да чета разни книги от сорта на “Езика на тялото”.
Понякога когато нямам голямо желание за тренировки си пускам някои мои стари снимки и клипове. Да си примомня каква огромна промяна има в мен за тези 3 години. Да видя колко жалък съм бил и да се озлобя, да видя как днес превъзхождам всички онези които са ме плюели.
За да си постоянно мотивиран, трябва да желаеш нещо много силно. Аз също губя мотивация понякога, но има нещо, което ме “ръчка” отвътре и не ми дава мира, докато не постигна това, което искам. Провалям се и пак опитвам, така ще е докато не ми се получат нещата накрая.
Мотивирам се понякога от инат, друг път от любопитство какво ще излезе накрая от цялата работа, но най-вече ме мотивира вярата, че живея един път и би било жалко, ако не дам най-доброто от себе си.
Според мен е хубаво да не си поставяш нереалистични цели, да караш бавно, но славно, както и да разнообразяваш тренировките си, за да не ти омръзва всичко. Успех с дневника и целите :)
Хах, алоха! Е не издържах! Говорейки за теглото... В момента си на теглото на което бях аз пред точно 2 години. Сега съм на теглото, за което ти мечтаеш.
Ето ти моята мотивация! Много хора от обкръжението ми, които ме познават от преди трансформацията, са ме питали “Как аджеба става тая работа?” - и такива които нямат нужда от сваляне, просто са озадачени от промяната ми, и такива които се стремят към нея, но имат проблем с мотивацията, както ти го изтъкваш. За мен най-голямата мотивация беше и е, че виждам с очите си, че действа, всичко, което правех за да стигна целта си, действа и се нахъсвах (продължавам) още повече. Докато не започнеш да визуализираш единствено и само целта си, да знаеш абсолютно ясно към какво се стремиш и какво трябва да направиш, да си готова на много компромиси (не само хранителен режим, ами даже и пропускане на виждане с приятели защото ти е в деня на тренировката, докато си на почивка да не спираш също... да, маняшко е, но е факт), да бъдеш инат. Това е. Само хората, които имат/са имали да свалят повече и после да задържат постигнатото знаят за какво става дума.
Дано си продължиш дневника, защото ще ми бъде интересно до къде ще стигнеш. Целта оправдава средствата (в този случай на 100%) - добрата храна е по силите на всеки, да си готвиш от днес за утре също можеш, да спортуваш по всяко време и навсякъде без оправдания също можеш. Просто можеш. Успех!
Благодаря на всички ви за времето, което отделяте за мен (blush)
@ Daniel Pavlov
Пропуснах да кажа, че съм тренирала лека атлетика като малка, така че имам представа какво правя с тичането (уж, де :D ). Колкото до слабите крака - гледам да не се товаря много, все са минали над 10 години от тогава, а и доста съм натежала. Не очаквам скоро да постигна онези резултати.
За сега в тази насока реших първо да намеря удачно място за тичане, така че няколко дни кардиото ще е вкъщи.
@ avitohol avitohol и Кристина
Поздравления за силната воля и благодаря за съвета! Като поразгледах старите си снимки, реших, че пак искам да изглеждам, както на тях. Когато започна да се отказвам, ще ги преглеждам пак :)
@ Membaris
Лол! Браво на теб! Дано след година - две и аз се похваля с подобен резултат.
Вчера 02.09.2013:
Тренировка:
2х20 клек с гири по 2 кг.
2х30 jumping jack с гири по 1 кг.
2х20 коремни преси
2х20 повдигане на гири встрани с 2 кг гири.
Днес 03.09.2013:
7:45: Събуждане и ставане
8:00: Тренировка
3х30 jumping jack
2х20 Двустранна раменна външна ротация с гири 2кг.
2х20 Концентрирано сгъване с гири 2 кг.
Закуска в 8:30: Омелт от 2 яйца с гъби и чушка, 1 филия хляб + кафе без захар
Обяд в 14:00: 250 гр. варен ориз с къри и около 50 гр. грозде (получи се много добре комбинация)
За вечеря е плануван гъст боб. :) И федербал пред блока :D
С толкова малко протеин ще се разпаднеш, бебетата ядат по 2 яйца. по-добре изяж 5 яйца, но без една филия хляб.
Да наваксам с писането. Явно, че по-големият ми проблем ще бъде храненето. Има какво да уча в тази област :)
За вчера 04.05.2013:
Ставане 7:45
Тренировка 8:00:
3х50 jumping jack
3х50 клек
3х1 мин. тичане на място с високо вдигнати колена
3х20 коремни преси
Закуска 8:45:
2 филии с масло и домашен мармалад от праскови
1 чаша кафе
Обяд 14:00:
3 яйца по панагюрски с половин кофичка кисело мляко и около 100 гр. сирене
резен сушено манго (3 резена бяха 100 грама, значи около 35гр.)
Вечеря 20:00:
2 пълени чушки с ориз
малко печени патладжани с доматен сос
Късно лягане и много ранно ставане + пътуване днес, затова днес тренировка - няма. (wasntme)
Утре отиваме на море и се надявам да наваксам с плуване (rock)
Иначе закуската за днес 05.09.2013:
7:00: 2 банана + половин кофичка кисело мляко
05.09.13
10:28
Още има за пипане по тази храна... (sun)
Морето е предизвикателство за всеки, който иска да хапва качествено...
...но с малко мерак нещата се получават също толкова добре.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.13 10:29.
Ето ме отново!
Няколкото дни почивка минаха неусетно и от вчера отново съм на работа :(
Иначе, наистина на морето е трудно човек да се храни правилно, още повече, когато е съвсем начинаещ в тази област. Допълнителна пречка беше, че къмпингувахме на един плаж, на няколко километра от най-близкото село. Но като цяло не беше толкова зле - събуждаш се - море, слагаш банските и се цопваш - уникално (inlove)
За хапване си бяхме взели пиле със зеле, разните сладка и лютеници, риболова също ни вървеше (хванахме доста зарган), така че гласни не останахме :)
За вчера 10.09.2013г.
Ставане в 8:00.
Тренировка 8:15:
2х2 мин. бягане на място
4х20 jumping jacks
4х20 клек
Закуска 9:00:
1 коф. кисело мляко с 6 с.л. пълнозърнесто мюсли + 1 с.л. стафиди
Кафе
Обяд 14:00:
5 варени яйца и запечен голям домат с топено сирене
Вечеря 20:30:
Задушено свинско с картофи, чушки и лук (около 350 гр.)
Понеже забелязвам някаква безидейност в тренировките си, реших да си потърся някакви клипчета, които да следвам в YouTube. От хилядите ето тези най-ми допаднаха. Мисля всяка сутрин да си избирам по едно горе-долу 30-минутно и да го правя.
Днес 11.09.2013г:
Ставане в 8:00
Тренировка 8:30
Закуска 9:00:
2/3 коф. кисело мляко + 5 с.л. пълнозърнесто мюсли + 1 с.л. стафиди
Кафе от OMV + бисквитка (от тези дето ти дават с кафето) (blush)
За обяд още никаква идея нямам, но ще отскоча до новата закусвалня, която направиха наблизо за някаква супа, може би.
Вечеря, най-вероятно около 8:30:
Печени на скара свински и пилешки пържоли (немазни) + салата от зеле и моркови или червено цвекло и моркови (зависи какво има в магазина)