03.09.13
11:51
Поради дискусията от дневника на Александър ми стана интересно. И ще задам няколко въпроса:
1. Къде живеете? Все пак всички знаем, каква е разликата в стандарта между София и Враца например
2. Ученик/студент/работещ?
3. Състезателни амбиции?
4. Колко пари сте готови да отделяте за спорт и колко често?
5. Колко бихте отделяли за тренировка с треньор в малка група - 6-8 човека?
6. Колко бихте отделили за индивидуални тренировки?
Би било интересно да чуем и мнението на треньори по горните въпроси. макар повечето в България да не обявяват тарифите си.
Темата беше редактирана от CarnalK на 03.09.13 14:14.
1. Към настоящия момент - Плевен
2. Работещ - основно на свободна практика
3. Не
4. Работата ми е такава, че мога да ползвам материалната база на фитнес зала и зала за йога безплатно. Случвало се е да плащам - нямам спомен точно колко, но винаги съм разполагала с месечен бюджет за спорт
5. Плащала съм между 3 и 15 лева за групова тренировка, като удовлетвореността ми зависи единствено от качеството на това, което получавам, не от цената
6. В случай че имам възможност да тренирам при човек, който аз съм потърсила и избрала за свой треньор - нямам претенции за цената. Ако не мога да си го позволя - тренирам си сама, но избягвам да плащам по-малки суми на хора в чиито знания и умения не съм убедена.
1.Плевен
2.Студент
3.Не
4.35 лева месечно за карта за фитнес с неограничени посещения, което ме удовлетворява. Иначе около 100-150 лева през няколко месеца за добавки.
5.До колкото си спомням, преди съм плащал 20 лева месечно за 4 тренировки айкидо седмично. В момента не бих отделил пари за групова тренировка, защото не виждам смисъл, лично мнение. Изключение бих направил за тренировка по боен спорт, но за сега не ме влече.
6.За индивидуални тренировки с трениор, за когото лично съм се убедил, че има голям опит и познания в конкретната сфера, съм на мнението на Маргарита, без претенции за цената.
Мнението беше редактирано от Владислав на 03.09.13 14:53.
1. В София;
2. Работещ;
3. Нямам;
На настоящия етап от гледан точка на финансовото ми състояние:
4. Месечно - 80лв;
5. 5 лв.;
6. Николко;
При 100% увеличение на дохода ми:
4. Месечно - 160-200лв;
5. 10лв;
6. 20лв;
Отговорите се отнасят до тренировки, не включвам добавки (за момента ги получавам безплатно). С увеличаване на финансовите ми възможности при всички положения би растяла и склонността ми да давам пари за спорт , в смисъл тренировки, а също и неща свързани с него - дрехи, акесоари, уреди.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 03.09.13 15:23.
03.09.13
15:00
1.В момента Свети Влас,иначе,Видин и зимните месеци/последните 3 години/Австрия и Финландия/.
2.Работещ-Готвач.
3.Не
4.Пари за спорт и екипировка не смятам,последният месец над 700 лева за добавки.
5.Цената няма значение,стига да имам свободно време/което е дефицит/ и ако си заслужава.
6.Също цената няма значение,само ми дай свободно време и добро здраве/да няма контузии/
Мнението беше редактирано от Лъчезар Великичов на 03.09.13 15:02.
03.09.13
15:06
казано от CarnalK на 03.09.13, 11:51:
Поради дискусията от дневника на Александър ми стана интересно. И ще задам няколко въпроса:
1. Къде живеете? Все пак всички знаем, каква е разликата в стандарта между София и Враца например
3. Състезателни амбиции?
Би било интересно да чуем и мнението на треньори по горните въпроси. макар повечето в България да не обявяват тарифите си.
1. София
2. Нещо средно
3. Засега не
4. 0лв и 0 стотинки
5. 0лв и 0 стотинки
6. горепосочената сума.
03.09.13
15:08
казано от Ragnar Lodbrok на 03.09.13, 15:06:
4. 0лв и 0 стотинки
5. 0лв и 0 стотинки
6. горепосочената сума.
Барем едно шише ракия няма ли да ти се откъсне от сърцето ? :(
1. София
2. Работещ
3. Да
4. Колко пари сте готови да отделяте за спорт и колко често? - Спорт включва не само тренировки, но и всичко свързано с тях, в случая екипировка и суплементация - така харчовете се равняват на около 200лв на месец, като понякога е повече, понякога по-малко, ако можех и повече щях да отделям.
5. 7 до 10лв
6. В случай, че се готвя за състезание, където ми е нужна специализирана помощ (пр. кросфит - гимнастик или лекоатлет) - 15-20 може и повече в зависимост от амбицията ми, НО БИХ дала тези пари само на човек, доказал се в спортната сфера, в която работи, човек, който има състезатели и е работил с много хора с моите амбиции.
Но като цяло тактиката ми е - раздавам се докрай, показвам, че мога, напъвам се, работя по въпроса и обикновено успявам от треньоркси услуги да спестя пари, НО това не означава, че не съм благодарна и че не искам да вкарам пари в банката на хората, които са ми помогнали до тоя момент. Дори напротив, ако аз имам някой ден, те ще получат дължимото, на 100%.
03.09.13
15:21
1. София
2. Работещ
3. Не
4. 200лв месечно
5. 10лв на тренировка (максимум)
6. 25лв на тренировка (максимум)
1. Къде живеете?
У най-големото село
Безделник лютиер
3. Състезателни амбиции?
Да - състезавам се със себе си
Целта оправдава средствата
Тренирам сам
Колкото трябва
п.с. Почуствах се длъжен да се включа в тази анкета, надявам се да съм бил от помощ :D
Мнението беше редактирано от gotcha на 03.09.13 15:29.
1. Къде живеете? ПЛОВДИВ
2. Ученик/студент/работещ? - РАБОТЕЩ
3. Състезателни амбиции? - НЕ
4. Колко пари сте готови да отделяте за спорт и колко често? - 150 лв грубо
5. Колко бихте отделяли за тренировка с треньор в малка група - 6-8 човека? - 0 лв. Индивидуалист съм и груповите тренировки не ме привличат. Еднократно - от любопитство или заради нещо друго - може, но дългосрочно - не.
6. Колко бихте отделили за индивидуални тренировки? След като нямам състезателни амбиции, не виждам защо да ми трябват индивидуални занимания с треньор.
03.09.13
15:35
3. Състезателни амбиции?
1. София
2. Студент
3. За момента не
4. За мен спорта носи здраве, кара ме да се чувствам перфектно и бих отделяла много пари за него,за момента отделям средно по 200-250лв на месец вкл с добавките, които пия. Тъй като 90 % се спонсорирам сама специално за тези неща, предпочитам да отделям средствата си за това, отколкото да излизам през вечер по дискотеките или да пазарувам всеки ден в мола (преди 2 години не беше така например..)
5. Зависи от треньора - ако съм доволна от качеството, което предлага и ми допада като личност, бих се постарала да намеря средства, за да мога да се възползвам от услугите му:) За момента съм си намерила такъв човек, но смятам, че този процес не е до живот - в момента навлизам в базовите тренировки, когато доусвоя движенията, ще си продължа сама:) Иначе ходя и на кросфит и там тренировката излиза 5 лв за 1 час.
6. Важи същото от 5
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 03.09.13 15:37.
казано от Adriana Dacheva на 03.09.13, 15:35:
за момента отделям средно по 200-250лв на месец вкл с добавките, които пия.
Би ли направила някаква разбивка, защото ми се струва голяма сумата (от чисто любопитство)?
1. Къде живеете? - покрайнините на София
2. Ученик/студент/работещ? - работещ
3. Състезателни амбиции? - не
4. Колко пари сте готови да отделяте за спорт и колко често? - около 40 лв. месечно ми излиза. Бих искала да си взема и някои добавки, но този месец не успях /чисто финансово/, ще се пробвам следващия
5. Колко бихте отделяли за тренировка с треньор в малка група - 6-8 човека? - не бих искала да тренирам в група
6. Колко бихте отделили за индивидуални тренировки? - нямам нужда, все пак съм само любител
Още един въпрос от мен:
7. Защо смятате че средностатистическия фитнес любител няма нужда от треньор?
казано от Маргарита Манева на 03.09.13, 15:48:
Още един въпрос от мен:
Аз не смятам така. Напротив, точно обратното.
Още един въпрос от мен:
Тук трябва да се уточни продължителността на заниманията с треньор. Под такива аз разбирам постоянни, дългосрочни.
Няколко месеца за мен не е “занимание с треньор”, а чисто и просто “няколко платени тренировки” колкото да заучиш техниката на определени движения.
Първото без състезателни амбиции ми се струва излишно, второто - полезно...
03.09.13
16:02
казано от James Hinks на 03.09.13, 15:08:
казано от Ragnar Lodbrok на 03.09.13, 15:06:
4. 0лв и 0 стотинки
5. 0лв и 0 стотинки
6. горепосочената сума.Барем едно шише ракия няма ли да ти се откъсне от сърцето ? :(
Сърцето ми е буца лед :D
1. Къде живеете? София
2. Ученик/студент/работещ? студент/работещ
3. Състезателни амбиции? не
4. Колко пари сте готови да отделяте за спорт и колко често? никакви -не виждам защо спортуването на непрофесионално ниво трябва да е свързано с пари
5. Колко бихте отделяли за тренировка с треньор в малка група - никакви
6. Колко бихте отделили за индивидуални тренировки? никакви
7.Защо смятате че средностатистическия фитнес любител няма нужда от треньор? няма нужда да плащаш на някого за нещо,което можеш да свършиш сам
Още един въпрос от мен:
Ти си отговорила. Защото е “любител”. Тоест обича спорта, в частност фитнеса, следователно тренира с желание, чете, интересува се, учи се, развива се, обменя опит с други ентусиасти. Ако човекът е мераклия, бързо ще добие нужните знания за едни прилични тренировки и хранене. В този случай според мен са достатъчни малък брой занимания с инструктор, за заучаване са основните техники, и то само ако трениращият няма по-опитни трениращи около себе си, които да го ориентират в началото.
Ако човек тренира само с цел да свали Х кг, няма желание да чете и да се учи, иска всичко наготово, и има нужда да бъде подритван отзад за да тренира съвестно, то той не е “фитнес любител”, а хранилка за треньори.
Мнението беше редактирано от Станимир на 03.09.13 16:27.
03.09.13
16:06
3. Състезателни амбиции?
1.Велико Търново мога да се вода вече
2.Студент
3.За момента не
4.Колкото мога , но по принцип,ако говорим за храна и зала,тъй като добавки не приемам около 250 лева е една нормална сума
5.Николко
6.Николко
По-добре ми е сам да чета,да експериментирам и да научавам тялото си,отколкото да плащам на треньори. По-сладко си ми е и получавам нужните резултати към този момент.С храната е същата работа.
03.09.13
16:09
1. Ст. Загора
2. Ученик
3. Nope
4. 50лв (при нужда може и повече)
5. 0лв (Индивидуалните тренировки са по - удовлетворяващи)
6. 0лв
Още един въпрос от мен:
Според мен има нужда, но само до определено време, колкото да се положат основите.
►София
►активно работещ :)
3. Състезателни амбиции?
►Нищо повече от надграждане на самата мен! :)
►Имайки предвид, че тренирам сама вкъщи, бих инвестирала всеки спестен лев в необходимото ми оборудване :) При подреждането на приоритетите ми, спортът заема една от челните позиции!
►Не харесвам груповите занимания! Нямам против тях, но на мен лично не ми допадат!
►Колкото е необходимо! Не съм се интересувала от конкретни тарифи, но умея да ценя труда на хората! И отговора на 4-ти въпрос важи с пълна сила и тук! :)
►Аз лично смятам, че всеки има нужда от треньор! Най-малкото, за да получи компетентни насоки за това, което прави... На собствена глава рискуваш да “форсираш здраво и напразно, само да вдигаш пушилка, и да се обърнеш по таван накрая” (образно казано)
Мнението беше редактирано от Sunny S. на 03.09.13 16:58.
казано от Станимир на 03.09.13, 16:02:
Още един въпрос от мен:
7. Защо смятате че средностатистическия фитнес любител няма нужда от треньор?Ти си отговорила. Защото е “любител”. Тоест обича спорта, в частност фитнеса, следователно тренира със желание, чете, интересува се, учи се, развива се, обменя опит с други ентусиасти. Ако човекът е мераклия, бързо ще добие нужните знания за едни прилични тренировки и хранене. В този случай според мен са достатъчни малък брой занимания с инструктор, за заучаване са основните техники, и то само ако трениращият няма по-опитни трениращи около себе си, които да го ориентират в началото.
Ако човек тренира само с цел да свали Х кг, няма желание да чете и да се учи, иска всичко наготово, и има нужда да бъде подритван отзад за да тренира съвестно, то той не е “фитнес любител”, а хранилка за треньори.
Не съм уточнила за какъв срок ангажимент става въпрос, защото при всеки нуждата е индивидуална. Някои хора имат нужда само от елементарни насоки, докато други за 6 месеца могат да не научат нищо.
Освен това - ролята на треньора съвсем не е само показване на упражнения. Няма да се хващам да пиша тук ДХ, защото не му е мястото.
Мога да ти дам много примери дори и съвсем пресни, от този форум, онагледени дори, как любителите след месеци самостоятелен труд съвсем професионално могат да се очистят. ;)
По твоята логика сферата на услугите изглежда съвсем ненужна, тъй като всеки ентусиаст може да чете, учи, намери пособия и да не му е необходима професионална помощ.
1.Варна, след дни ще съм в София
2.Студент
3.Не
4.До 40лв месечно
5.Не бих отделил пари
6.Ако са със спортна насочесност - не бих, ако са с рехабилитационна - вероятно около 200лв. годишно. Зависи от алтернативите.
Мнението беше редактирано от Overlord на 03.09.13 16:32.
казано от Маргарита Манева на 03.09.13, 16:29:
По твоята логика сферата на услугите изглежда съвсем ненужна, тъй като всеки ентусиаст може да чете, учи, намери пособия и да не му е необходима професионална помощ.
Няма връзка. Не бих се хванал да се уча да шпакловам стени, за да си ремонтирам стаята, само и само за да не ползвам услугите на професионалист, просто защото не съм “любител зидаро-мазач”, не ми е хоби, и я ми се наложи втори път, я не.
Мнението беше редактирано от Станимир на 03.09.13 16:36.
Мога да ти дам много примери дори и съвсем пресни, от този форум, онагледени дори, как любителите след месеци самостоятелен труд съвсем професионално могат да се очистят. ;)
Няма как всички хора да четат, учат и да намират пособия за всички услуги, които се предлагат и са необходими в живота. Специално за треньори за фитнес любители, съм съгласен със Станимир. Ако човек има достатъчно сиво вещество и трезва мисъл и амбициите му се простират до това да изглежда и да се чувства добре, без да гони конкретни резултати за кратко време - треньор не му е необходим (лично мнение). Но все пак всеки сам си преценя как да си харчи парите ;)
1. Близо до Пловдив, а скоро - в София.
2. Студентка.
3. Опасявам се, че май изпуснах момента и ми е късно за състезания, макар че понякога ми се иска.
4. Ако става въпрос за фитнес зала - давала съм най-много 30 лева (за неограничен брой посещения). Тренировките по таекуондо пък бяха 40лв. за 3 занимания седмично, така че всичко е много относително.
5. Имала съм такива тренировки - падали са се по 3-4лв. на тренировка.
6. Бих отделила колкото се налага, стига да съм сигурна в знанията и уменията на този човек.
7. По-скоро съм на обратното мнение. Тренировки с компетентен човек ти гарантират не само по-добро разбиране и правилно практикуване на дисциплината (с цел избягване на контузии), но и играят важна роля за мотивацията (а оттам и резултатите са по-добри. Малко са хората, които могат да се тренират сами според мен). Друго е да има кой да те надъхва, когато ти идва да се откажеш. :)
1.Варна
2.Работещ/студент/ученик : ))
3.Вече не
4.За спорт, тоест карта - 40 лева . Отделно че спорта увеличава разходите ми за храна с 150 лева иии добавките са ми 50 лева за 2-3 месеца.
5. 4 лева
6. 5 лева : )))
казано от Станимир на 03.09.13, 16:35:
Няма връзка. Не бих се хванал да се уча да шпакловам стени, за да си ремонтирам стаята, само и само за да не ползвам услугите на професионалист, просто защото не съм “любител зидаро-мазач”, не ми е хоби, и я ми се наложи втори път, я не.
А ако някой ден се изправиш пред съд - би ли изчел всички закони, само и само да не дадеш пари на адвокат и да се представляваш сам? Съмнявам се - най-малкото защото адвоката не само че познава законите, а знае как и в какви моменти да ги използва.
Пак ли не виждаш връзка?
ПП: Има ли конкретна причина да си толкова негативно настроен към професията “фитнес-треньор”?
Мнението беше редактирано от Margi на 03.09.13 17:06.
Да, ПАК не я виждам, и ти ПАК говориш за нещо еднократно. Ако ми се налага честичко да съм на подсъдимата скамейка, може и да понауча законите (giggle)
Немалко гангстери са се защитавали сами пред съда :D
Мнението беше редактирано от Станимир на 03.09.13 17:08.
В скоби:
(Законите са доста повече и доста по-трудно усвоими от базовите неща,от които един любител има нужда да научи за тренировки,упражнения и суплементиране).
казано от spook на 03.09.13, 17:07:
В скоби:
(Законите са доста повече и доста по-трудно усвоими от базовите неща,от които един любител има нужда да научи за тренировки,упражнения и суплементиране).
Има хора за които това съвсем не е така.
Станимир - така и не отговори на въпроса ми.
ПП: В нашата любима страна това очевидно е така: пари за акъл не даваме. Разбираме от футбол, политика, световни финанси и всичко останало.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.09.13 17:15.
казано от Станимир на 03.09.13, 17:07:
Да, ПАК не я виждам, и ти ПАК говориш за нещо еднократно. Ако ми се налага честичко да съм на подсъдимата скамейка, може и да понауча законите (giggle) Немалко гангстери са се защитавали сами пред съда :D
А ако трябва: да сключваш договори, да продаваш имоти, да делиш собственост, да обжалваш наказателни постановления, да се развеждаш, да отваряш наследство, да търсиш вреди от престъпление, да търсиш вреди от неоснователно обогатяване.....и така с всички клонове на частното и публичното право? Употребата на юрисидечска услуга не е нужно да е еднократна, даже в повечето случаи не е. И не знам защо всички си мислят, че само във връзка с престъпление трябва адвокат/юрист :D
Двамата казвате едно и също. Не знам защо не се разбирате. Ако се отнася за фитнес - и без треньор няма да умреш, но ако можеш да си позволиш, ще е полезен, еднократно, за кратък период или за дълъг период, според желанието, възможностите и индивидуалните нужди. Има други спортове, в които треньор е необходим, може би не постоянно, но а известен период. Говорим за любителите. Професионалистите не ги коментираме.
Марги, ти всеки път ли ходиш на кардиолог, когато искаш да си измериш кръвното? Или при общопрактикуващ да ти измери пулса и температурата? При хирург да ти слоши лепенка на порязания пръст? ;)
Мнението беше редактирано от CarnalK на 03.09.13 17:24.
Марги, тука хората са с такова мислене - ако някой може да ми даде съвет без пари, защо да ги давам на този, който ще ми даде срещу пари?!
Изобщо смешна работа е цялата тая дискусия - иска им се това, иска им се онова, ама БЕЗПЛАТЕН обяд няма, дори и да не е свързано с ПАРИ, нормалния човек винаги ОСТАВА длъжен, на този, който му е помогнал.
И в тоя ред на мисли, предпочитам да си платя за услуга, отколкото да ми я направят безплатно и в един момент да ми се поиска на мен нещо, което не мога/няма начин или не искам да изпълня.
На мен ми се струва,че не разбирате Станимир .Точно защото в тренирането няма нужда
да сключваш договори, да продаваш имоти, да делиш собственост, да обжалваш наказателни постановления, да се развеждаш, да отваряш наследство, да търсиш вреди от престъпление, да търсиш вреди от неоснователно обогатяване
Изисква се само да тренираш,да хапваш и да почиваш.It’s that simple.
казано от CarnalK на 03.09.13, 17:19:
Марги, ти всеки път ли ходиш на кардиолог, когато искаш да си измериш кръвното? Или при общопрактикуващ да ти измери пулса и температурата? При хирург да ти слоши лепенка на порязания пръст? ;)
Примерът не е приложим.
За нещата които си изброил не ти трябва специална подготовка, нито дори гугъл.
За да си треньор трябва:
- да познаваш анатомията
- да си запознат с биомеханиката на движенията на човешкото тяло
- да познаваш тренировъчните похвати
- да си изпробвал на собствен гръб дългосрочния ефект от тях
- да имаш опит с много и различни хора
- да умееш да ги индивидуализираш според спецификите и нуждите на конкретния човек
- да можеш да прецениш дали стандартното правило за изпълнение на дадено движение е приложимо при твоя клиент съобразно неговите анатомични/двигателни способности, вместо да се опитваш да накараш всички да го праят по един и същи начин
- да поназнайваш за различни модели на хранене
- да можеш да дадеш компетентен съвет относно добавки
- да си психолог
- да си психоаналитик
...и това е само базата от качества, които са ти необходими, пълният набор е далеч по-обширен
Да де. То и за елекроинженер ти трябват голям набор качества, ама аз сам си връзвам лампите вкъщи.
Аз не отричам ползата от треньора. просто се съмнявам в нуждата от такъв в определени случаи.
казано от CarnalK на 03.09.13, 17:44:
Да де. То и за елекроинженер ти трябват голям набор качества, ама аз сам си връзвам лампите вкъщи.
Аз не отричам ползата от треньора. просто се съмнявам в нуждата от такъв в определени случаи.
А можеш ли да си подмениш цялата ел.инсталация на апартамента/къщата?