Бягане на средни и дълги дистанции. 5K основна дисциплина.

Темата е заключена.
Прескочи до:

12.09.13
09:41

12.09.2013
Хранене:
.:: 08.20::.
Варено жито с настъргана ябълка, счукани орехи, мед, захар и канела

.:: 14.00::.
Пил. бутче, картофи, домат, кашкавал

.:: 20.00::.
Пъстърва, зеле
2 филии с мед и масло;

Тренировка: Колело 60 min;
Привечер 20 минути кростренажор и моята си програмка за тонус :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 12.09.13 20:25.

13.09.13
09:21

13.09.2013
Хранене:
.:: 08.50::.
Варено жито с орехи, мед и малко шоколад :D

.:: 12.00::.
Варено жито с орехи, мед и малко шоколад :D
Свинско със доматен сос

Тренировка: Колело 60 min;
Привечер може да има нещо... :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 13.09.13 14:47.

Питам за прогреса ти, за да се ориентирам как върви.
Аз горе-долу бях в твоята ситуация. При ръст 1,80 миналата година по това време бях надебелял от хубав живот до 104-105кг. За три месеца с бягане и НВД (калориен дефицит от 800 - 1 000 калории на ден и един зареждащ ден в седмицата) с до 40 гр., въглехидрати и превес на калориите от мазнини свалих до 83кг. В началото свалях много бързо. Последните три кила бяха мъка.
Около нова година рязко спрях с бягането и започнах да пия кола и да ям чипс. До юни месец бях върнал на 93 кила. От средата на Юли тази година пак се хванах да бягам, като вкарах и лостове, а НВД-то ми е около 100-120 гр въглехидрати от зеленчуци и тук-таме от плодове, 200 гр протеин от меса и риба, и под 50 гр мазнини. При бягане/колоездене вземам по една доза ВСАА, преди и след натоварване. Сега съм 86 кг, но разликата е голяма. Реално обиколката на ханша и талията и гърдите ми е като когато бях 83 кг, а тежа с 3 кила повече. Има разлика и в тонуса. Преди бях като пребит, а сега съм доста по в кондиция.

Идеята на горенаписаното е, че сега с проба-грешка стигнах до извода, че с високомазнинното НВД гориш много мускул. Не съм експерт по храната, но като чета твоята ми се струва, че насила си съсипваш половината от възможния резултат и обезсмисляш голяма част от усилията си. Тези въглехидрати, дето ги ядеш не ти дават да гориш само мазно, а вземат и от мускулите.

А и забелязах, че при теб йо-йо ефекта след предишното ти отслабване е бил брутален

Мнението беше редактирано от Христо Христов' на 13.09.13 23:14.

14.09.13
18:07

:)
Аз малко като пиша и оставям грешно впечатление...
Спорта в момента, а и от старта на спортната ми активност не е много интензивен, затова и не очаквам невероятни резултати, искам хубаво тяло разбира се, но се стремя на този етап да се щадя, за да не се застоявам при евентуална контузия и да нямам някакви проблеми свързани със спорта.
И при този режим усещам развитие, което за мен е целта, започнах и повече да се харесвам с по-малкото кила, а част от дрехите, които ми бяха малки вече са ми големи или по мярка, целта ми е да има всеки ден някакво движение, не държа да е много интензивно и да представлява достойно натоварване.
Иначе храната ми не е най-великото нещо, но плодовете не мога да ги пренебрегна, тъй като родата ги прави, а мазнините ми далеч не са преобладаващи, например когато пиша тахан с мед това ще рече една непълна супена лъжица тахан и мед на върха на лъжицата, което за мойте размери е смешно, общо взето порциите ми са доста премерени, понякога недостатъчни, но не ми се иска да ги дозирам и да следя грамове.
Йо-йо ефекта беше осезаем, не мога да го нарека брутален, но определено 115кг не ми бяха приятни за носене, но това е в резултат на лекомислие, защото съм се ограничавал и тормозил и не съм издържал, вече гледам доста по в перспектива и дори и да се отклоня от пътя пак се връщам, радвам се за интереса и съветите ти, те са ценни за мен, всеки опит от идентична ситуация може да даде идея и нова гледна точка :)

14.09.2013
Хранене:
.:: 14.0::.
2 кифлички с мармалад
2 купички боб чорба
сок от морков, ябълка и портокал

.:: 16.00::.
2 кифлички с мармалад
сок от морков, ябълка и портокал - общото количество е 1 литър, та по 500 милилитра горе-долу;

3 кифтета, лютеница, боб, чаша фанта портокал

Тренировка: Сутринта излязох с байка и единственото, което направих е да го понакалям малко, започна да вали и отидох на 5kmrun, но не бягах, та тренировката ще я правя след като публикувам поста, тя ще е да кростренажор и велоергометър.
Трениромката беше 60 минути велоергометър и 10 кростренажор :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 15.09.13 06:32.

15.09.13
06:34

14.09.2013
Хранене:
.:: 04.40::.
2 кифлички с мармалад

.:: 08.40::.
1 банан, 2 мандарини, няколко лешника и ореха, 1.с.л. тахан и малко мед, идна фафла мура с лешник :D

later

Тренировка: Днес ще имаме тичане като за начало на светлата част на деня, очаквам по-поспалив ден тъй като станах с час и половина по-рано, защото имах ангажимент, та ще се измъдри. :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 15.09.13 09:06.

казано от Daniel Pavlov на 15.09.13, 06:34:

14.09.2013
Хранене:
.:: 04.40::.
2 кифлички с мармалад

.:: 08.40::.
1 банан, 2 мандарини, няколко лешника и ореха, 1.с.л. тахан и малко мед, идна фафла мура с лешник :D

later

Тренировка: Днес ще имаме тичане като за начало на светлата част на деня, очаквам по-поспалив ден тъй като станах с час и половина по-рано, защото имах ангажимент, та ще се измъдри. :)

Реално си ял само въглехидрати (и ти бързи), а протеина ти е нула. Теглото, което вчера си свалил е 90% мускули и тъкани и 10% мазнини. Замисли се дали това искаш. На килограми ще отслабнеш, но ще останеш с корем и мазнини по себе си. Затова йо-йо ефекта ти преди е бил с 10 кила отгоре над стартовите. Сега като спреш да спортуваш (което рано или късно с всички ни ще се случи), можеш да очакваш да върнеш до 10 кила над 115-те стартови. Замисли се за храната. Това ти е дългосрочна инвестиция. Казвам ти го като човек, поучил се от грешките си.
Браво за кардиото.

15.09.13
20:22

казано от Daniel Pavlov на 15.09.13, 06:34:

14.09.2013
идна фафла мура с лешник :D

Зарибявка са, нали? :D

16.09.13
08:11

Те са зарибявка, обаче поне за тях аз не съм виновен, баща ми ми натресе 5 броя и трябва да ликвидирам поетапно. :D
За малко ще спра с дневника и както бях направил ще се пренеса в локалния дневник, който съм си направил на Word, искам да покажа резултати и тогава да се коментира, защото тук има толкова много мнения, че човек трябва да си отсее нещо и да го приложи, а всеки предлага решение и своя теория, а воденето на локален дневник както и воденето на този помагат да имаш отговорност към себе си, дали тренираш и се храниш правилно. :)

16.09.13
12:23

Що се отнася до сладкото можеш да направиш следното. Кажи на баща ти да не ти купува повече сладки неща, ако все пак е семейна традиция да ти носи нещо, като се прибира, то да ти купува някави ядки. А когато ти се прияде много нещо сладко, ходи сам до магазина и купувай само 1 нещо. Така хем ще се разходиш, хем няма да се презапасяваш. Дневника няма смисъл да го спираш, защото човек е склонен да прави повече неща заради някой друг, отколкото за себе си. Като се скриеш в локалния си дневник, ще се отпуснеш. Освен това публичността е вид задължение, което ще ти дава допълнителна мотивация. Най-добре е да търсиш опита на бивши дебелаци, както ме посъветваха и мен. Мисля, че този може да ти бъде от полза - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/58530

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 16.09.13 12:25.

16.09.13
13:01

Мани ги тия изтъркани неща(има една страница “Мотивация за спортисти” в лицетокнига и е голяма забава с нея), до едно време е нужна мотивация, след това има навик и убеденост, че правиш нещо добро, аз всеки ден съм рано навън, я с колелото, я пеша, а и аз не търся бързи резултати, това беше преди, сега имам намерението със собствено темпо да правя нещо за себе си и не искам да се чувствам като мизерник, че понякога ще си угодя, дали с плодове, дали със сладко, които тук са забранени и анатемосани, освен това аз вече съм усетил за себе си какво ми е приятно на този етап и това е спорта навън(в огромна степен кардио), целта ми е да се чувствам добре, а това неминуемо се отразява и на вида и разбира се когато имам отново нужда от съвет или реша да се занимавам с фитнес(основен приоритет на трениращите тук) ще пиша и питам, а засега ще се съсредоточа в нещата, които искам и са мой приоритет. :)
Естествено благодаря на всеки за съветите и подкрепата! :)

27.09.13
08:56

Здравейте, народе!

Отбивам се за малко и за кратко, с храната няма какво да кажа, с нея бяхме скарани 2-3 дни, но си оправихме отношенията, спорта ми все още си е колело и тичане, като имаше превес на колелото и по-скоро беше раздвижване отколкото тренировка, но ми беше добре, започнах да тренирам и танци и не съм за оплакване :D Нещата ще се случат постепенно.
Та сега и малко рекламка за утре:

Бягане в Южния парк, на който му е интересно да види :)
http://5kmrun.bg/view-text.php?id=1550

13.10.13
12:09

Имам удоволствието да пиша, защото наминавам, а и не е редно съвсем да се запусне дневника...
Мерки и теглилки не съм си правил от известно време, нямам нужда, не намирам и смисъл, то е достатъчно да се видиш в огледалото и да си дадеш сметка на къде отиваш и защо. Та в моя случай си отивам натам, накъдето съм се запътил, към по-добър вид на изглед :D по-малко килограми и слава Богу, не ми е проблем, даже си ми харесва, нищо че нямам дневник и няма кой да ме хока или повалява и да ме мотивира :D
С упражненията също нещата са добре, тичам, ходя, малко работа вкъщи и се натрупва, а фитнеса както и преди не ми е цел, не ми е желание - желязо вкъщи всякакво :)

27.10.13
17:46

Я, то станало 27-ми, така че по таз причина ще се похваля...
Храненето ми е що годе в ред, имам си и кофти моменти, но това не е в нещата за обсъждане.
Наред с тичането на стадион и на 5kmrun и TrailSeries, се запалих по trail running или тичането по пресенеча местност, като се подсигурих с един чифт обуща за тази цел и днес си направих сефтето. Мога да кажа, че си очарован от представянето си и от това на обувките също, за мен това е една много стабилна основа, на която да стъпя, явно тичането си казва тежката дума, трябва да го има и винаги помага. :) В тази връзка пропагандирам тази дейност на всеки, но разбира се на открито. Трасето, което минах си го минавах пеш няколко пъти тази година и един път се опитах с колело(е изобще не ми се получи), то е каменисто и някой и друг насип, състой се от постоянно изкачване и после го карам на обратно, само спускане(през цялото време натоварването е голямо от тази гледна точка). Та аз си мисля, че като за първи път съм го минал перфектно откъм скорост и време, не съм тичал през цялото трасе, някъде наклона не позволява, някъде силите, общо излезе към един час, като включвам 2 обиколки на стадиона за разгрявка и ходенето до стадиона също. Изобщо красотата на природата, чистия въздух, слънцето(сега го нямаше) всичко е толкова пленително. И така, това беше нещото, което имах да споделя, защото ми направи изключително голям кеф, а и трябва да се уча да бъда по-открит и да споделям, та ви ползвам малко за тази цел :)
Нарад с тичането по всевъзможни терени и места, хода на народни танци, смятам и да започна малко с дъмбели и упражнения със собствено тегло, набирания се опитвам да правя всеки ден, то се получават съм 4-5 броя, но все пак не е като да не опитвам.
Това е от мен, желая на всички лека вечер и само хубави моменти! :)

Ето и едно поздравче:

Мнението беше редактирано от Danny||| на 27.10.13 17:50.

04.11.13
19:21

Мисля, да възобновя дневника отчасти, за да си организирам тренировките, не за да си следя храната, с нея се оправям, апетита ми в последно време нарастна, но съм склонен да го отдам на факта, че движението ми е повече и тялото си взима необходимото като порция.
Определено съм доволен от себе си и чакам резултати и тепърва ще си поставям някакви спортни цели в тичането - маратони и планински бягания, като това ще стане когато се почувствам готов, засега най-любителски ще си участвам в 5kmrun & TrailSeries на най-кратките дистанции и може и да пробвам някоя средна.
Тичам честичко в последно време, имах болки в крака вчера, преди това в стъпалото на другия крак, но те минаха, днес съм си дал почивка - вероергуметър - 2x30 минути сутринта и сега след поста, само за раздвижване и като цяло започнах да си включвам дъмбела и лоста за някакъв тонус и вид на горната част от тялото, като целта ми е да са в добра кондиция и изглед, а не да качвам мускулна маса и да стават все по-големи. Отделно се опитвам да правя по някое набиране, успявам да направя няколко броя, но в бъдеще повечко.
Общо взето се стремя да имам функционален и подвижен организъм, не масивен и набит...

05.11.13
06:51

Ранобудника втаса...
Днес ще има тренировка - танци :D
Опитах се да въртя на кростренажора, но започна да прискърцва и не искам да се дразня и да събудя всички, така че бързо приключи, та днес основно ще е почивка. Вчера с велоергометъра си го направих тренчето, после малко с пружинката и добре ми се отрази.
Пък за утре ще го оставим тичането, чувствам си нуждата от почивка и е добре да се съобразя с нея.

Яденето ще е:

1.Кускус с мед, захар и сирене и някоя ябълка
2.Някакъв сандвич от хората със сандвичите
3.Едно кисело мляко с нещо забъркано - някакви овесени ядки или нещо от сорта
4.Две яйца и някакъв техен приятел, вероятно кашкавал, някакви чушки мариновани

Като междинно ядене ще има ябълки и дюли...

Тъй като го описах ще гледам да го спазвам хранителния режим, понякога помага :)

06.11.13
21:51

Днес беше релакс и то пълен, още имам дискомфорт в краката, но утре вече ще почитам малко на трева, защото идват събота и неделя състезанията и все пак да потренирам малко за тях и заради себе си най-вече, тъй като няколко дена стоеж, не е най-доброто, което мога да направя.
Утре е време и за танци, така че няма да има друго освен тичането и танците, за петък ще мисля нещо допълнително. :)
Храната като цяло не беше лоша, въпреки че може и по-добре. :D

10.11.13
18:05

Събота 5kmrun.bg
Неделя TrailSeries 14km

Много съм доволен от този уикенд, особено от постигнатото днес с минаването на 14 километра, което беше като тест за мен дали ще се справя и как и дори съм убеден, че можеше и по-добре, тъй като се лигавих през първите 7км, което ми изигра малко или много шега при вторите 7км.
Остава ми единствено да се възстановя и продължавам целенасочено с бягането, припознавама го все повече като “моя спорт”.
Утре смятам да почивам, освен да направя някакви други упражнения, колкото за кондиция, не повече и така, храненето ми е хубаво, бива го.

14.11.13
08:58

Днес: Трицепс и рамо(done)
Утре: Разтягане на пружина и тичане(4km, done)
Събота: 5kmrun и бицепс
Неделя: Велоергометър и кростренажор и гимнастика
Понеделник: Тичане

Това ще ми е програмата, за следващите дни, пиша я така, за да ми е удобно и да ме подсеща, защото иначе само ще си тичам, като основен приоритет :D
Теглото е 97кг, усещанията за тялото и храната са добри, въпреки че не се лишавам нито от сладко, нито от плодове, но гледам да не ги ум като само ядене и винаги ги съчетавам по някакъв по-лек начин за възприемане от организма.

Мнението беше редактирано от Danny||| на 15.11.13 09:22.

22.11.13
08:32

Спрях с дневника, тъй като той с нищо не ми помага(постигам своите цели, плавно и без напрежение и бързане, без да се затрупвам в “трябва” и списъци), а не знам и да помага на някой друг, още повече, че тук основно хората се интересуват от железа, а аз не чак толкова и общо взето където ми харесва и чета,  също ми втръсва, защото всеки прави някакви неща които са ми много далечни на този етап и не ме вълнуват, да не говорим, че една част много се вайка и вманиачава и не ми се чете подобно нещо. :)

19.12.13
21:29

Здравей, народе!
Тъй като настъпват доста светли празници, които за част от хората са и възможност за ново начало(колкото и нелепо да е, обвързването на дадена дата с започването на някакво начинание, което се е повтаряло n-брой пъти с неуспешен край), то аз ще репортна нещата за себе си.
Продължавам своя хранителен режим, смятам и съм твърдо решен да го спазвам и по време на празниците, без значение от грандиозната подготовка в общо български мащаб да се преяжда стабилно и да се пазят столовете и леглата топли и движението да е сведено до минимум, включително и при моето семейство.
Тренировките следват своята логика и бягането е на първо място - то ме кара да се чувствам добре, то ми влияе положително и то продължава да бъде центъра, около който аз работя.
Теглото бавно, но сигурно се редуцира, с всеки изминал месец резултатите продължават да са положителни и трудностите стават все по-нищожни и дилемата дали да се приеме дадена вредна храна(или съвкупност от храни) или да се пропусне тренировка престава да съществува.
За мен 2013-та година е много успешна, истински ще горя в изпълнение на целите и мечтите си през новата година, вярвам че когато полагаш усилия самия фокус и средата ти помагат в успешните начинания, в постигането на успех, както лошите мисли и чувства те влекат надолу, тоест съществува равновесие и монетата няма две лица.
Както на себе си, така и на всички съфорумци, до които достигне посланието ми желая много успехи, здраве и щастие, което разбира се, ще си заслужим, чрез своя плам и целеустременост и да постигнат целите си през новата година. :)
Пожелавам приятно прекарване на коледните и новогодишните празници на всички! :)

01.01.14
21:47

Честита Нова Година!
Ретроспекцията за тази изминала година е следната, добри резултати и наченки на потенциал, който ще се развива по-сериозно и ще ми носи по-голямо удовлетворение, защото заедно с теглото, подобряването на физиономията и резултатите ще се появяват по-естествено.
За 2014-та година има за цел да натрупам не малко обем в бягането, да се чувствам комфортно при бягане на 20км дистанции, да бъда на добро ниво на средни дистанции - 10-15км и да работя и за по-дълги и времената да падат чувствително.
Имам идея да участвам в Мальовица Скайрън на късото трасе и този път да го завърша цялото и то в топ 20, да постигна някакъв не абсолютно посредствен резултат. Ако имам желание мога да участвам и на Софийския маратон, за да видя какво мога да постигна и да си направя сметката дали подобен вид състезание ми е приятно за участие и дали искам да се развивам за да тичам повече маратони.
Смятам да включвам плюване и колоездене като спортове, наред с бягането, отделно малко упражнения с тежести и собствено тегло.
Хранителния ми режим е далеч от перфектен, но реално работи и не смятам да предприемам драстични промени, да отказвам храни, да включвам добавки, ще правя всичко според нуждите на организма си и не вярвам да ме разочарова.

03.01.14
19:28

След празниците вярвам, че пупите на една част от форума са придобили отпаднала форма, за мен само на тридесет и първи имаше малко повече хапване, но не съм изпуснал ритъма и всичките му там хрумки за здраве. :D

29.01.14
22:59

...не знам какво да пиша и дали изобщо има смисъл, но все пак ще си направя този труд...
В момента бягането е на върха, започнах да тренирам сериозно и да търся по-добри резултати, като за целта тренирам по програма и се подготвям за първия си полумаратон, който ще е вероятно Шри Чинмой, ако се проведе или Панчарево, ако първия нещо не сколоса...
Отделно от това си тренирам на 5kmrun и TrailSeries, където се подобрявам лека-полека.
Тренировките ми се всеки ден, като имам и дни с фитнес, като мога да кажа, че съм доста доволен от стягането на гърдите, благодарение на лежанката, за постиженията ми в упражненията с тежести няма да говоря, защото те са посредствени и не мога да се похваля, че вдигам някакви кила и че се стремя да го правя с всички сили, просто има добър ефект от това начинание, но то си е поддържащо и развитието в нещо само трябва да подпомага бягането.
Чувствам се добре, вече целта не е сваляне на килограми, а постижения под формата на постигнати времена, от 115кг в началото на дневника, днес съм около 90кг и колкото и още да смъкна то към днешна дата нямам никакви проблеми със спазване както на хранителен, така и на тренировъчен режим, изобщо не мисля по травмиращ начин за храненето си и за тренировките си, давам всичко от себе си за да напредвам в начинанията си и съм доволен от този факт, за мен спорта е една основа, която ще ми помага и занапред в развитието ми на всички нива, на които един индивид се развива. :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 29.01.14 22:59.

03.02.14
14:27

Поздравления за хъса!
Би ли споделил някакви ориентировъчни времена за 5 км. или колкото си измервал? Колко километра на седмица мислиш да бягаш? Предполагам тичаш 5-6 дена с 1-2 почивни.

Мнението беше редактирано от Манатар на 03.02.14 14:27.

03.02.14
20:10

Благодаря, както съм казвал и аз се радвам на хора, които се занимават с аеробни спортове и различни от железарските неща, въпреки че и тях започвам леко да ги уважавам.
Ще споделя - разбира се!
Най-доброто ми време на 5км е от 5kmrun в Южен парк и то е 21:43, като стремежа ми е да падна към 20 минутки и оттам вече да се види дали имам акъл и данни за още и колко още точно. И развитие в по-дълги дистанции(до маратон), паралелно с това.
Тренирам всеки ден, като си почивам когато усетя, че имам нужда или имам някакъв дискомфорт.
В момента на седмица правя 35-45км, а целево тренирам от 5-ти януари, преди това беше “за здраве” и изобщо нямах разнообразие в тренировките и темпото ми беше много умряло и монотонно.

21.02.14
09:33

С леко задоволство мога да кажа, че времето на 5км се подобри чувствително, тъй като си дадох още зор и вече имаме - 19:56;
Отделно имах интересната ситуация, че при спиране на фитнеса в дните с бягане и танци, се чувствах по-изморен от по-малкото натоварване, но ми иде на акъла, че причината е в липсата на хранене, която си причиних в продължение на часовете между тренировките...и определено се усещаше.
Целите за годината са ясни и те са полумаратон, планинско и маратон, като трябва доста да си повишавам издръжливостта на дългите бягания, че никакъв ме няма, освен че бягах с обувки, които не стават и са тежки, но лека-полека нещата вървят към добри постижения.
Отбелязвам и факта, че физически се чувствам добре, нямам проблеми с мускулите, нямам недостиг на енергия и болки в черния дроб и далака, което преди се случваше.
Друга една цел седи като че ли леко в застой и това са килограмите, отдавам го на факта, че съм привикнал вече към бягането и натоварването ми идва естествено без стрес за мазнинките, което ще поправя, ще разнообразявам нещата и смятам, че ще има ефект, а и вероятно храната и газировките, които си позволявам от известно време също пречат = = = :D

07.03.14
19:40

Здравейте!
Остават малко дни до първия ми полумаратон, който ще се опитам да атакувам за 95 минутки.
Този месец обема ми като километри ще се увеличи с 70-100 процента, като подготовка за начинанието...
В тази бегова връзка всеки може да заповяда и да се раздвижи на бяганията организирани от 5kmrun, утре мен това ме чака, надявам се на добро представяне и време, храната сляга към нормално положение, от което очаквам положителни резултати както общо физически и ментално, така и като резултати в бягането - някакви секунди там...
И с рогата напред, към по-добро! :)

06.04.14
19:38

Замина един полумаратон с 1:30:00 :)
Мога да кажа, че положените усилия се материализират и съм много доволен от постижението си, успях да си разпределя силите по добър начин, не идеален и оптимален, но не и прекален на моменти, поддържах добра скорост и не усетих нищо дискомфортно през състезанието, за мен то протече идеално.
Продължавам напред, за всеки от София, Варна и Пловдив препоръчвам да стегне късите панталонки в събота сутринта и да се яви в парка, в който се организират тези седмични бягания, стартовете са вече от 9:00 :)

18.04.14
12:19

5K / Half marathon / Marathon - 19:22 / 1:29:54 / 00:00:00 12-Oct-2014 Sofia Marathon
И така, дойде време малко да подраскам и тук...

Целите малко се промениха в последно време, като времената плавно падат и ще има повече пънене занапред.
За 5kmrun в Южен парк целта, която преследвам е 18:30, като знам сегашните си възможности мисля, че мога да смъкна в скоро време на 19:00, а оттам вече ще ми е доста трудно, защото с тези скоци, които правих в подобрението на времето си не може да се продължава безкрай, че скоро бих подгонил световен рекорд, ако смъквам през 2-3 седмици с около две минути времето си, за щастие и спокойствие на световните рекордьори няма такива изгледи скоро :D

Полумаратона, който пробягах беше много приятен и лек, времето беше хубаво(сравнително студено - трудно беше да прегрееш, облачно и на Гребната база нямаше много народ за заобикаляне, а самото трасе, което е идеално равно беше още една предпоставка за хубав резултат), така че не можех и да желая по-добри условия. Единствените следствия от полумаратона са, че се чувствам малко дървено тези дни, но това може да е така и защото почивах само един ден след събитието и после започнах възстановителни бягания.

За маратона - ще поживеем, ще видим!
Моето желание е да направя силен дебют, тренирам всеотдайно, имам наум един целеви диапазон, който е 3:10:00 - 2:55:00, ще съм доволен, ако успея да се вмъкна в него. Разбирам, че няма да е лесно и че маратон и полумаратон са две различни неща, че границата от три часа я гонят доста хора и за някои от тях е постижение, което може и да не достигнат, но аз се надявам да не удрям стената, да успея да разчитам сигналите на тялото си по време на състезанието и да постигна очаквания резултат.

Това е засега от мен, желая на всички приятно прекарване на празниците! :)

29.04.14
08:09

Тъй като се появиха на бял свят още нови бегачески инициативи, мисля да Ви ги изложа на вниманието. Става въпрос за свободни за участие инициативи, в които може да се включи всеки.
Хората от 5kmrun, наред със съботните бягания(София - Южен парк, Пловдив - Гребна база, Варна - Морска градина), започват да организират и неделни такива в Софийска област(под названието XLkmrun) в пресечена местност, има такса за участие - 15лв, срещу която се получава право на участие и участниците се възползват от подкрепителен пункт с храни и напитки.
Тези събития са подобни на тези, организирани от runbg.net под наименованието TrailSeries, който се организират също за Софийска област, един път в месеца.
Отделно от това, нека и другите градове да ги спомена...
Скоро 5kmrun Гребна база Пловдив стартира- всяка събота, всеки може да побяга, да се запознае с нови приятели и да види на какъв хал са бегаческите му възможности.
За Варна освен събитието на 5kmrun в Морската градина се организира и бягане от iRun.bg също в Морската градина, което се провежда в събота 8.30(в 9.00 в събота се провежда бягането на 5kmrun) та на последните две инициативи са успели да побягат доста хора като са врътнали едни сутрешни 10км за отскок.
iRun е инициатива на организаторите на 5kmrun Варна, които искат да развиват организаторска дейност и на други бегачески събития във Варна област, като например бягане в пресечена местност, което вероятно ще има стартова такса, както е сега при TrailSeries и XLkmrun в София.
Ето че има къде да се бяга, аматьорския спорт се развива от едни добри хора се грижат за това, та идеята ми е, че няма време за скатаване, за търсене на партньор, условията ги има, стига само да се решите, че искате конкретно да бягате, имате тази възможност.

29.04.14
08:31

И ще започна да си вписвам храната, или поне план каква да е, за да не правя мазало, че ми се получава от известно време...
Тренировките няма да ги вписвам, тъй като малко хора се интересуват от бягане, а и те са специфични за мен, моето ниво и цели и най-много да подведа някой, да си строши нещо.
29-04-2014
—Закуска
- банан, ябълка
- с.л. тахан, малко мед
- една щипка червени боровинки
- 4 фурми
- бирени фъстъци(:D малко, но все пак)

—Обяд
- бирени фъстъци(малко 50 гр някъде)
- 5 домашни бисквити
- 1 варено яйце
- 3 кифтета, които имаха признак да не са стопроцентов боклук
- 2 питки, като арабските хлебчета, но по-тънки, като палачинки
- половин краставица
- краве сирене 80гр
- кетчуп за подправяне
- ябълка

—Следобедна работа къде 17:30
- Корни с банан

—Вечеря
- малко супа с зеле(голяма безвкусица)
- кофичка Верея с ягоди и три домашни сладки
- банан

Мнението беше редактирано от Danny||| на 29.04.14 21:12.

Здравей!

Поздравления за свалените кг. и за ентусиазма ти!

Искам да те попитам дали имаш някакви оплаквания от ставите и мускулите при цялото това тичане с доста кг. над нормалното ? Аз като започнах моето отслабване миналата година, се докарах до полу-дюстабан именнно от скачане и тичане с наднормено тегло (dull). И затова все още не смея да правя някакви кросове на открито, докато не смъкна още някое друго килце.

Поздрави!

29.04.14
10:24

Здрасти!
Благодаря!
Нямам никакви оплаквания от стави и мускули, от май миналата година бягам, като почти изцяло по трева на стадион(така няколко месеца), което щади доста ставите, но се усеща по-трудно, защото отнема и от силата на изтласкване на асфалта например. Така че е добре да си направиш базата основно на трева, или да започваш и завършваш тренировката на трева, хубаво е и да загряваш и разпускаш преди да бягаш, за да са готови ставите и мускулите за бягането.
Аз и в момента не съм с идеални пропорции(за бегач съм си откровено тежък), към 90 кг съм, а мога да се докарам до 80, мисля без проблем, но към ден днешен бягам всеки ден, тренировката в повечето случаи е повече от час(настилката е от всякакъв род) и проблеми нямам, освен умората, като се понатрупа за 15-20 дена бягане, но това е нормално, но се започва много леко и по бабешки, по 5-10 минути бягане първите седмици и после се вдига времето, не се бърза и не се претоварваш. Единствените проблеми, които съм имал с бягането бяха мускулни трески, но тогава не бях бягал и нямах достатъчно обем и подготовка, а не че нещо друго. :)

29.04.14
11:25

казано от EcreasAuthor на 29.04.14, 08:31:

Тренировките няма да ги вписвам, тъй като малко хора се интересуват от бягане, а и те са специфични за мен, моето ниво и цели и най-много да подведа някой, да си строши нещо.

На мен би ми било интересно да чета как си структурираш тренировките по бягане :)

29.04.14
13:29

Е, ще драсна в такъв случай, нещо общо:
Понеделник - леко бягане(крос), в общия случай до 10км
Вторник - интервална тренировка - къси интервали до към 500м
Сряда - крос до 10км
Четвъртък - интервална тренировка - дълги интервали от 600м нагоре
Петък - крос до 7-8км
Събота - контролно бягане в Южния парк на 5kmrun - 2км разгряване, бегови, състезание, 2км разпускане - къде 9км се събират
Неделя - дълъг крос - над 12-14км

Интервалните ми тренировки са в 2-3 серии по 3-4-5 повторения, почивката между всеки интервал и всяка серия е леко бягане(крос)
Бягам и планинско 1-2 пъти в седмицата, където има крос... :)

29.04.14
13:54

Сериозно натоварване :) почивка нямаш никаква гледам. Как възстановяваш ?

29.04.14
14:42

Като се налага си давам ден почивка, което е на 13-20 дни някъде, във вторник и четвъртък имам и танци вечерта, в един период имах и фитнес(3 в 1 се получаваше), но успявам някак, не се оплаквам.
Не взимам никакви добавки, храната ми в момента има накъде да върви към по-добро, но явно си мога да понасям натоварване.

29.04.14
15:18

казано от EcreasAuthor на 29.04.14, 14:42:

Като се налага си давам ден почивка, което е на 13-20 дни някъде, във вторник и четвъртък имам и танци вечерта, в един период имах и фитнес(3 в 1 се получаваше), но успявам някак, не се оплаквам.
Не взимам никакви добавки, храната ми в момента има накъде да върви към по-добро, но явно си мога да понасям натоварване.

Браво :) но все пак пази се за да можеш още дълго време да тренираш :)

29.04.14
15:54

Здравей!
Много се радвам, че пак ще започнеш да водиш дневника си! Аз лично съм голям фен на кардио тренировките и дневникът ти ми е изключително интересен и мотивиращ.
Успех! :)

29.04.14
21:48

Мерси за добрите думи, радвам се, че с нещо съм от полза. :)

Целите ми към момента са:
- да си подобря храненето, по такъв начин, че да сваля малко кила и да си ги поддържам, нямам намерение да се побърквам, да търся абсолютно чисто хранене, все пак се правя на спортист и това ми дава право на някоя висококалорична храна и да си направя и аз кефа от време на време.
- да си подобрявам постиженията, основно на асфалт и на ясни дисциплини и добре организирани състезания(следствие от цел първа и от тренировки).

Измислих менюто за утре, ще драскам и дописвам, ако има промени...

30-04-2014
—Закуска
- 2 понички с шоколад
- с.л. тахан, малко мед
- сок от портокал и грейпфрут

—Обяд
- 10 броя фалафел с млечен сос
- сок от портокал и грейпфрут

—Следобедна работа къде 14:00
- банан
- ябълка

—Вечеря
- домашен кекс
- плодово кисело мляко Верея с кайсия
- 200гр ягоди
- 60гр бирен фъстък

Ще правя кросче, къде 80-90 минутки, че треньора ми каза, че са ми били кофти кросовете и трябва да удължа част от тях..
В тази връзка да спомена за Веселина, че имам тренер, който ми дава акъл и ми прави тренировъчен план, това е във връзка с постигането на поставените цели, а другата причина е, че аз трудно си правя планове и системи, но пък за сметка на това съм доста изпълнителен и си давам зор, когато има очаквания към мен. :)

Мнението беше редактирано от Danny||| на 30.04.14 20:25.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1