Леле като се сетя как изтръпвах, когато баща ми ходеше на родителска среща вместо майка ми... ;(
казано от Redalex на 25.09.13, 16:21:
Леле като се сетя как изтръпвах, когато баща ми ходеше на родителска среща вместо майка ми... ;(
Ако беше на голямата дъщеря и в друг момент от учебната година, щеше да е така и при нас. :) Но днес е на малката в предучилищната и е свързано с организационни въпроси, така че няма да има драми... Надявам се. (devil)
26.09.2013 г.
Тренировка 2 - Дърпащи (силова)
Загрявка:
Мъртва тяга - 8х20, 8x70 кг.
Придърпване на горен скрипец с широк хват - 8х50, 8х60 кг.
Гребане с едностранно натоварен лост (с една ръка) - 8х0, 8х10 кг.
Адаптация:
Мъртва тяга - 6х120, 4х170 кг.
Набирания с широк хват - 4, 4.
Гребане с едностранно натоварен лост (с една ръка) - 4х40, 4х50 кг.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (без фитили, без колан) - 3x190, 3х190 (надхват), 3x200(кръстосан хват с дясна ръка отгоре), 2х200 (кръстосан хват с лява ръка отгоре) кг.
2. Набирания с широк хват (с доп. тежест) - 3х40, 3х40, 2х40, 3х40 кг.
3. Гребане с едностранно натоварен лост - 4х60, 4х60, 3х60 кг.
Кръгова тренировка -
Обобщение за тренировката:
Първа “тежка дърпаща” по схемата на Сашо. Мисля, че доста добре улучих тежестите. На тягата във втората серия на 190 с надхват третото не можах да го заключа заради почти изпуснат лост. Последните набиранята не бяха съвсем чисти и в пълна амплитуда, но пък от друга страна за пръв път слагам 40 кила за набиране изобщо някога в живота си, така че все е нещо. :)
Добавки:
1. След ставане - 500 мг Rhodiola на Now, 1 гр. Tribulus на Now, 4 гр. DAA на Bulk.
2. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 18 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
5. Преди лягане (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
21 часа фастинг, последвани от:
1. Към 18 - двойна доза протеин.
2. Между 19 и 21 - салата домати, сирене и яйца, комитски сач (свинско филе, свински ребърца, кърначе, пилешко филе), салта зеле и моркови, няколко бири, буркан (800 гр.) прокиснало овче кисело мляко със сладко от боровонки.
Обобщение за деня:
Нормален работен ден с пълния му набор разправии (някои от които остават за утре), срещи, изненадващи телефонни разговори и т. н.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 26.09.13 21:45.
Днес мислих, мислих как да структурирам втория тип тренировки - обемни с по-голям обхват. Ето какво измислих - по две серии от упражнение с 6-8 повторения и без отказ, организирани в двусети. Изключение - набирания и кофички. Там ще правя бройка до отказ, а чак ако бройката е прекалено голяма (на набиранята няма такава опасност, но на кофичките може и да има, ако са в началото на тренировка), ще добавям тежест.
Ето и упражненията:
Бутащи (обемна):
1. Напади с дъмбели + Раменни преси с двупудовки от стоеж.
2. Лег преса + Лег тесен хват.
3. Бедрени екстензии + Лег с дъмбели.
4. Раменни преси с дъмбели от седеж + Кофички.
Дърпащи (обемна):
1. Висока тяга + набирания с широк хват.
2. Широка тяга + борчески обръщания.
3. Високо изтегляне от земя + набирания в подхват.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.09.13 15:32.
казано от StefanR на 27.09.13, 14:25:
По едно време се беше върнал към плуването.
Да, направих опит, но в момента нямам време и за плуване, така че залата печели. :)
27.09.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
1. След ставане - 500 мг Rhodiola на Now, 1 гр. Tribulus на Now, 4 гр. DAA на Bulk.
2. Към 18 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now.
3. Към 21 (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
21 часа фастинг, последвани от:
1. Към 18 - купичка свинска супа, кофичка (300 гр) биволско кисело мляко.
2. Към 20 - капама с прясно зеле (свинско контрафиле, ребра, кълцана наденица), ябълка, диня, пъпеш.
Жена ми останала да работи от нас и се разготвила. :) Прясно зеле на фурна с три вида свинско, супа (със свинско). Познайте кой е щастливо прасе...
Обобщение за деня:
Днес ми взеха колата за ремонт на дребни щети - “добросъседски” такива едни. Едната с пирон през цялата дължина на колата, другата - ударена броня пак без мое участие. Пак добре, че дават оборотна, докато тази е в сервиз - един Сеат Алтеа, чието купе смърди на цигари като вътрешността на пепелник. Явно предишният му ползвател освен, че си е позволявал да пуши вътре, го е правел по много, редовно и на затворени прозорци. Много неприятно - ще му трябват дни да се измирише. Е, няма пълно щастие. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.13 10:21.
28.09.2013 г.
Тренировка 3 - Бутащи (обемна)
Загрявка:
Напади - 8, 8 кг.
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 10х10, 10х10 кг.
Адаптация:
Напади с дъмбели - 6х40 кг. (двата)
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 6x20 кг.
Работни серии:
1.1. Напади с двупудовки - 7х64, 6х64 кг. (тежестта е за двете, бройката - на крак)
1.2. Раменни преси с двупудовки от стоеж - 7х64, 6х64 кг. (тежестта е за двете)
2.1. Лег преса - 10х200, 9х220 кг.
2.2. Повдигане на прав лост от лег с тесен хват - 7х120, 6х120 кг.
3.1. Бедрени екстензии с дъмбел - 8х40, 8х40 кг.
3.2. Повдигане на дъмбели от лег - 5х100, 3х100 кг. (тежестта е за двата дъмбела)
4.1. Кофички с доп. тежест (на широка успоредка) - 12х16, 11х16 кг.
4.2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 7х30, 6х30 кг.
Упражненията с еднаква първа цифра - в двусети.
Прилично начало на обемната бутаща тренировка. Не улучих много добре тежестта на някои упражнения, а на други нямах особен избор, но като цяло добре.
Добавки:
2. Преди тренировка - 1 доза бустер Muscle Prime.
3. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 18 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
Днес взех някакъв бустер преди тренировката, за да се разсъня, че нещо бях се омърлушил.
Храна:
19 часа фастинг, последвани от:
1. Към 15:30 - две дози протеин.
2. Към 16:30 - две купички свинска супа, кофичка (300 гр.) биволско кисело мляко, една ябълка, половин подкова суджук.
3. Към 19 - три чаши червено вино.
4. Към 21:20 - прясно зеле на фурна, парче свински гърди, парче свинско контрафиле, 50-тина грама шам фъстък.
Обобщение за деня:
Днес нищо особено. Сутринта нормалните съботни нещица из нас - оправяне на аквариум, домакински задължения.
Наложи се да покарам сеата. Адски неудобна седалка - доста твърда, с голяма извивка на облегалката, а в същото време гърбът ми не се събира и ми убива постоянно.
Ама вместо да се оплаквам, ето една снимка от след тренировката днес:
Мнението беше редактирано от Boby_ на 28.09.13 21:30.
Трябва да отбележа сериозна мускулна треска на глутеусите (за да не кажа направо на гъза) - вероятно от нападите вчера. Това ме кара да се зачудя дали е удачно да правя “дърпащата” тренировка днес (с два вида тяга) или да взема да си отпусна на задните части ден почивка. Ще преценя следобед.
29.09.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
2. Към 18 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now.
Храна:
20 часа фастинг, последвани от:
1. Към 17 - сьомга на скара, салата от спанак с червена чушка, едно-две малки.
2. Към 21 (план) - капама с прясно зеле (свинско контрафиле, ребра, кълцана наденица), салата и някой плод.
Днес минахме през Фантастико да пазаруваме с жената. Посегнах да си взема бутилка 10 годишен малц на Бушмилс, а жена ми се разсмърдя как съм щял да дам 50 лв. за уиски... Реших да не си опъвам нервите повече, отколкото вече са опънати днес и се отказах. Вместо Бушмилса взех някакъв блендид малц Блеърмор за 30 лв. Пил съм го и преди - има вкус и аромат на гроздова шльокавица, но с повечко лед се преглъща, защото не е е парфюмирано.
Обобщение за деня:
Въпросът дали да тренирам днес се реши сам. Голямата щерка от петък е с някаква инфекция. Тази нощ астмата й се обостри, явно провокирана от това. Сутринта отидохме до спешния кабинет на Св. Анна, а там още щом я преслуша педиатърката, веднага я прие в отеделнието. Хайде търчане за багаж, после пазаруване да й занесем нещо, ходихме с жена ми да я настаним и нахраним и денят мина. Ей сега се прибирам и си отварям бутилка евтин неврорелаксант. Ще тренирам утре живот и здраве.
30.09.2013 г.
Тренировка 4 - Дърпащи (обемна)
Загрявка:
Висока тяга - 8х20, 8x70 кг.
Придърпване на горен скрипец с раменен подхват - 8х40, 8х40 кг.
Адаптация:
Висока тяга - 8х120 кг.
Работни серии:
1.1. Набирания с раменен подхват - 17, 10 бр.
1.2. Висока тяга (без фитили, без колан) - 5x190 кг. (+10 см, кръстосан хват с дясна ръка отгоре), 6х185 кг. (+15 см, кръстосан хват с лява ръка отгоре)
2.1. Борчески обръщания с прав лост - 8х70, 7х70 кг.
2.2. Мъртва тяга с широк надхват - 5х145, 5х145 кг.
3.1. Високо изтегляне от земя - 8х95, 7х95 кг.
3.2. Набирания с широк надхват - 10, 9 бр.
Уж само три двусета, а ми се разказа играта днес. Още след първата работна серия на високата тяга ме позаболя кръстът, но довърших все пак.
Тягата хич не беше добре. Уж трябва д вдигам повече от поставка, а още в първата серия на +10 см се оказа, че не мога да си направя дори шестицата на 190. За втората серия добавих 5 см и свалих 5 кг. Резултат - едно мижаво повторение в повече.
На широката тяга същата история.
На набиранията пък никаква издържливост. В първата серия с подхват имах ресурс за още 2-3, във втората десетката вече беше измъчена.
Високото изтегляне трябваше да го снимам - идея си нямам дали дори се доближавам до идеята. Не знам и колко точно трябва да се изтегля нагоре щангата. За съжаление днес имаше много хора и не беше удачно. Друг път.
Добавки:
2. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 17 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
Храна:
19 часа фастинг, последвани от:
1. Към 16 - двойна доза протеин.
2. Към 18 - купичка спаначена супа, свинско контрафиле с прясно зелена фурна, 200 мл уиски.
3. Към 22:30 - купичка спаначена супа, порция хапки от пилешки гърди с чесън и сметана.
Обобщение за деня:
Днес не си замъкнах задника до офиса, а работих от нас. Сутринта мина спокойно, но за сметка на това следобед сякаш всичко възможно се обърка. Сега чакам важен разговор и се надявам да се намери решение, за да не се издъня тежко пред наш сериозен доставчик. После отивам към болницата да видя голямото и да му занеса храна. Абе кофти ден като цяло.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.13 09:59.
Днес официално трапецът ми е на салата... Ситно накълцана при това. Не беше трудно да се предположи, че два “модела” тяга плюс борчески обръщания и високо изтегляне от земя ще докарат мускулна треска там, де. :)
01.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
Храна:
Засега са ясни 18-19 часа фастинг (20 няма да ги докарам, защото снощи късно спрях да ям). После ще дописвам храната.
Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване днес. Довечера чакаме гости и трябва да сготвим нещо след работа, но няма да се престараваме.
01.10.13
15:46
казано от Boby_ на 01.10.13, 11:03:
Днес официално трапецът ми е на салата... Ситно накълцана при това. Не беше трудно да се предположи, че два “модела” тяга плюс борчески обръщания и високо изтегляне от земя ще докарат мускулна треска там, де. :)
Поне вече знаеш как се тренира най-ефективно ;)
02.10.2013 г.
Тренировка 5 - Бутащи (силова)
Загрявка:
Повдигане на щанга от лег - 20х20, 20х20, 10x70 кг.
Преден клек - 15х0, 8x70 кг.
Раменна преса с прав лост от стоеж - 10х20, 8х40 кг.
Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4x130 кг.
Преден клек - 4х100 кг.
Раменна преса с прав лост от стоеж - 3х70 кг.
Работни серии:
1.1. Повдигане на щанга от лег - 3х155, 3х155, 3х155, 2+1х155 кг.
1.2. Преден клек - 3х130, 3х130, 3х130, 3х130 кг.
1.3. Раменна преса с прав лост от стоеж - 3х75, 3х75, 3х75, 2х75 кг.
Упражненията с еднаква първа цифра - в суперсерии.
Днес добре. Увеличих и на трите упражнения броя повторения. На клека си направих четири тройки и мисля да сложа 135 на следващата силова. Лежанката и военната преса ще чакат още за увеличаване.
Добавки:
2. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 18 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
Храна:
18 часа фастинг, последвани от:
1. Към 16 - две дози протеин.
2. Към 18 - купичка спаначена супа, две кълцани наденички със зеле на фурна, салата зеле и моркови, 200 мл уиски.
3. Към 21 - ще се яде още, ама какво...
Обобщение за деня:
Днес свърших доста работа. Ходих и по лични дела напред-назад, а накрая стигнах и доста рано до залата.
Голямата щерка вече е добре и утре я изписват.
Снимах и един баджак в залата. На фона на горната част е доста зле, но това е положението. :) Показвам, за да е пълна картинката.
казано от Storm на 02.10.13, 21:00:
Първото, което ми хрумна е хоплит :)
За хоплит ми трябва щит, а аз си имам само копие. :)
Много любим.
С моето копие хлябът ми ръжен замесен е,
с моето копие мачкат
исмарското вино за мене.
Пия — облегнат на моето копие.
03.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
Храна:
Фастингът днес ще е към 20 часа, храната не е ясна.
Обобщение за деня:
Нормален ден в офиса - нищо за отбелязване. Мислех да тренирам след работа, но се отказах - ще гледам утре през деня да го вмъкна, ако успея. Ако не - вечерта.
04.10.2013 г.
Тренировка 6 - Дърпащи (силова)
Загрявка:
Мъртва тяга - 8х20, 8x70 кг.
Придърпване на горен скрипец с раменен надхват - 8х40, 7х70 кг.
Гребане с едностранно натоварен лост (с една ръка) - 8х15 кг.
Адаптация:
Мъртва тяга - 8х120 кг.
Набирания с раменен надхват - 4.
Гребане с едностранно натоварен лост (с една ръка) - 6х30 кг.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (без фитили, без колан) - 3x190, 3х190 (надхват), 4x200(кръстосан хват с дясна ръка отгоре), 3х205 (кръстосан хват с лява ръка отгоре) кг.
2. Набирания с широк хват (с доп. тежест) - 3х40, 3х40, 3х40, 3х40 кг.
3. Гребане с едностранно натоварен лост - 4х65, 4х65, 4х65, 4х65 кг.
Тренировка в трисети.
Днес съм много доволен! Рано е да си правя изводи от една тренировка, но май тази схема е по-добра от предишната ми.
Тягата я разбих направо - всичко ми беше леко, даже на първите серии в надхват пръстите почти не се отваряха. :) Другата седмица слагам по пет кила отгоре и на нахдвата, и на кръстосания.
На набиранията си признавам, че съвсем чисти бяха само първите във всяка серия, затова и няма да увеличавам.
На гренабето май пак компенсирам с промяна на наклона, а си ми тежат 65, затова и там оставам на тази тежест и ще гледам по-чисто да вървят.
Добавки:
4. Към 17:30 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
Храна:
18 часа фастинг, последвани от:
1. Към 16 - двойна доза протеин.
2. Към 17:30 - порция телешко със зеленчуци, кофичка (300 гр) овче кисело мляко, орехи, уиски.
3. Междъ 19 и 21 - ще се хапва още нещо, но ще го дописвам после.
Тия дни по-кратък фастинг, но все е нещо.
Обобщение за деня:
Днес работих от нас. То какво работих - чак сега сядам за по-дълго. Ходих по задачки сутринта, после изписвахме голямата дъщеря от болницата, след това пък ходих до Еко да си взема куфарите от една промоция, ходих и до Горна баня да нося лекарства на една баба... Лудница голяма. Дадох сума ти пари за едно новичко ей такова. Тъкмо се бях нагласил да го пускам в аквариума и реших да го отворя да му проверя ротора и оста. Какво да видя - керамичната ос счупена. Хайде поръчвай от Германия за 15 евро нова ос, а сега чакай да дойде. На всичко отгоре покрай оста поръчах и един нов външен филтър Ехайм. Общо взето заших си балтон към копчето. :)
05.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
2. Към 18 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now.
Храна:
19 часа фастинг, поаледвани от:
1. Към 17 - купичка спаначена супа, печено пиле, спагети, домати.
2. Към 21 (план) - свинско с праз.
Днес ден без алкохол. Даже не помня кога беше предишният такъв...
Обобщение за деня:
Разни ангажименти из нас - аквариуми, чистене, готвене. Не съм си показал носа навън цял ден. :)
Още не знам дали ще успея да дойда утре за сбирката.
05.10.13
19:28
казано от Boby_ на 05.10.13, 19:13:
Мога ли да знам какво налага тази крайна необходимост?! Аз тъкмо отпивам от десетгодишно бренди...
казано от charlie brown на 05.10.13, 19:28:
казано от Boby_ на 05.10.13, 19:13:
Мога ли да знам какво налага тази крайна необходимост?! Аз тъкмо отпивам от десетгодишно бренди...
За да мога с чиста съвест в следващите 25 дни до края на октомври да казвам “Този месец не съм пил всеки ден”. Наздраве!
06.10.2013 г.
Тренировка 7 - Бутащи (обемна)
Загрявка:
Напади - 8, 8 кг.
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 10х10, 10х10 кг.
Адаптация:
Напади с дъмбели - 6х40 кг. (двата)
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 6x20 кг.
Работни серии:
1.1. Напади с двупудовки - 8х64, 7х64 кг. (тежестта е за двете, бройката - на крак)
1.2. Раменни преси с двупудовки от стоеж - 7х64, 6х64 кг. (тежестта е за двете)
2.1. Лег преса - 10х225, 8х235 кг.
2.2. Повдигане на прав лост от лег с тесен хват - 8х120, 7х120 кг.
3.1. Бедрени екстензии с дъмбел - 10х44, 8х46 кг.
3.2. Повдигане на дъмбели от лег - 6х104, 4х104 кг. (тежестта е за двата дъмбела)
4.1. Кофички с доп. тежест (на широка успоредка) - 11х16, 11х16 кг.
4.2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 7х30, 6х30 кг.
Упражненията с еднаква първа цифра - в двусети.
Днес доста добре, но без нещо кой знае какво.
Добавки:
2. Преди тренировка - 1 доза бустер Hot Blood..
3. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
5. Преди лягане - 5 грама рибено масло.
Храна:
16 часа фастинг, последвани от:
1. Към 13:30 - две дози протеин.
2. Към 14:30 - овчарска салата, свинско с лук и чушки, много бира.
3. Цяла вечер - още бира, щрудел, бутилка червено вино, малко сливова.
Описанието на храната (основно течна) казва достатъчно.
Обобщение за деня:
Сутринта тренировка, малко работа напред-назад, после бб-тийм сбирка с много приятни хора, завършила късно у нас. Имам някои телефонни снимки, но ще ги гледам дали стават за пред хора по-натам. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.10.13 10:42.
казано от Иван К на 07.10.13, 04:51:
Май се е получило дублиране на постове?
Нещо се скапа Операта, докато пишех и после почнах отначало, а явно не е имало нужда. :)
07.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
Храна:
17-18 часа фастинг. Храната ще я дописвам после. След вчерашната сбирка и “вино-ракиеното афтър-парти” у нас планирам да не пия днес. :)
Обобщение за деня:
Сутринта ходихме на лекар с голямата щерка. Назначиха дългосрочно лечение.
Междувременно успях да се подхлъзна в коридора и да се претрепя - паднах и се подпрях на дясната ръка. Сега кокалчето на малкия ми пръст ме боли и е подуто. Предполагам, че не е счупено, но пак е неприятно. Не знам дали ще мога да тренирам дърпащите утре. Днес при всички случаи пропускам тренировка, но това си е по план.
По обяд ми върнаха волвото (ремонтирано, измито и вече със зимни гуми) и си взеха неудобния сеат, което ме прави една идея по-малко нещастен днес. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.10.13 13:53.
07.10.13
14:35
Дано малката да го израсте! Моите пет пари - като малък бях астматик - само да се затичам и почваше - никакво физическо, никакво бързо ходене, урбазон редовно и прочее красоти. Един симпатичен дядо доктор обяви, че нищо няма да помогне освен плуване и нареди да ме запишат и да не се отказвам, каквото и да става, иначе цял живот на лекарства. Оттогава съм нямал пристъп при натоварване или инфекция дори стигнах до явяване на състезания по спринтови дисциплини, преди да сменя спорта.
Предполагам знаеш, че астмата има доста нюанси, но ако не сте пробвали може би си струва. Другото е, че треньорката беше подготвена за подобен тип работа и много внимателно дозираше натоварването, а и бях някъде 3-4 клас като почнах.
Мнението беше редактирано от Von Suthaus на 07.10.13 14:36.
Боби,
Като стана въпрос за астма - поразрови за Методът на Бутейко. Нямам личен опит, макар една приятелка с тежка астма да се оправи с него и доколкото знам не е имала пристъп от 12-13 години.
казано от Von Suthaus на 07.10.13, 14:35:
Дано малката да го израсте! Моите пет пари - като малък бях астматик - само да се затичам и почваше - никакво физическо, никакво бързо ходене, урбазон редовно и прочее красоти. Един симпатичен дядо доктор обяви, че нищо няма да помогне освен плуване и нареди да ме запишат и да не се отказвам, каквото и да става, иначе цял живот на лекарства. Оттогава съм нямал пристъп при натоварване или инфекция дори стигнах до явяване на състезания по спринтови дисциплини, преди да сменя спорта.
Предполагам знаеш, че астмата има доста нюанси, но ако не сте пробвали може би си струва. Другото е, че треньорката беше подготвена за подобен тип работа и много внимателно дозираше натоварването, а и бях някъде 3-4 клас като почнах.
Благодаря за мнението! Обмисляме плуване и ние. Засега не иска да ходи, защото я е срам да се съблича по бански, но работим по въпроса с убеждаването. Във всеки случай на сила няма как да стане.
казано от Vic на 07.10.13, 14:49:
Боби,
Като стана въпрос за астма - поразрови за Методът на Бутейко. Нямам личен опит, макар една приятелка с тежка астма да се оправи с него и доколкото знам не е имала пристъп от 12-13 години.
Вик, благодаря за включването! Да, вече търсих за метода Бутейко и даже намерих кой да й покаже някои от упражненията. И там ударих на камък - упражненията били глупави (цитирам) и нямало да ги прави за нищо на света. Също работим над това бавно и упорито. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 07.10.13 14:54.
07.10.13
15:43
Прекалено многото изкуствени EMF били свързани с астмата при децата.
казано от инж. Марин Маринов на 07.10.13, 15:43:
Прекалено многото изкуствени EMF били свързани с астмата при децата.
Има такива проучвания наистина и те са доста притеснителни. Точният механизъм не е известен все още, но данните подкрепят връзката.
Проблемът е как да изолираш от електромагнитни облъчвания едно 15 годишно градско дете, което расте в нашето съвремие и чиито живот е пряко свързан с всякакви устройства, генериращи такива полета. Да му вземеш мобилния телефон? Да му ограничиш времето за престой на компютъра? Да спреш безжичната мрежа у дома? Говорим за война... Дори и да успеем да постигнем нещо, то ще е минимално и ще причини повече стрес, отколкото полза за всички у дома. :( Ако имаш идеи, които не включват забрана за сядане на компютър и други подобрни драстични мерки, с радост бих ги прочел.
07.10.13
16:41
Никои упражнения не вършат работа, ако тя не ги прави. В тоя ред на мисли - трябва да се измислят някакви, които да прави, пък после може да се излъже да прави и по-специфични.
Боби, диагнозата е астма, така ли ? Твърдо ???
Питам защото и аз в ученическите си пубертетски години бях доста време с инхалаторите, до спешното през вечер и т.н. Не мърдах никъде без инхалатора, че инъче вечер не можех да спя.... Моето го водеха спастичен бронхит. Даже и в началото на студентските си години бях така, докато не установих, че е хранителна алергия.
Защо не пуснете един тест за алергии ?
Мнението беше редактирано от Vess на 07.10.13 16:49.
07.10.13
16:57
Най-много да я диагностицират с алергии плюс астма. Аз бях и с двете диагнози до тинейджърските ми години, когато “израстнах” астмата. Не съм убедена, че съм я имала изобщо. Твърде възможно е да се сбърка астмата с алергии особено ако са към домашен прах и тем подобни гадости, нон стоп около нас. Другото е, че има вероятност тестовете да дадат грешка. Аз за каквото и да се тествам и до ден днешен ме изкарват алергична. Вече имам дълъг списък и с лекарства, които уж не мога да приемам. Става дума за скрач тестовете. Ако има някакви по-надеждни препоръчвам тях. Не съм се интересувала скоро, защото вдигнах ръце от въпросните тестове.
07.10.13
17:36
Ти да нямаш алергия към одраскване и за това всички да са положителни?
Като ученик и аз бях със спастичен бронхит - тогава така наричаха някои по-леки форми на астма, но сега лекарите твърдят, че е едно и също. В последствие го израстнах. Силно се надяваме, че и с нея ще стане така. Мисля обаче, че положението при нея е по-тежко, отколкото е било при мен.
Детето е с основна алергия към вид плесени - алтернария. Астмата, която е свързана с този тип алрегия, се обостря много лесно от вирусни инфекции на горните дихателни пътища.
Диагнозата е поставена отдавна, лекуваме се при един от най-добрите (за да не кажа най-добрият) алерголог в Българя - председател на Българското дружество по алергология. Мислехме, че отминава, затова и в последната година не сме прилагали никакво лечение, освен симптоматично, което явно е било грешка. Вече променяме подхода, а тия дни ще я заведа и на пулмолог за второ мнение - шефката на белодробната клиника в Александровска.
Лекари поне мога да осигуря и то не какви да е.
Неща, които ще допълват основното лечение, без да му пречат, са добре дошли - ограничаването на рисковите фактори от средата (електромагнитни излъчвания, излагане на алергени), дихателни упражнения и т. н.
Цецо обаче е много прав - за да работи нещо (особено упражнения), то трябва да се прилага редовно. Иначе няма как да стане.
И моите две стотинки. Отключих астма на 38 години. До тогава никога не съм имал и бегли признаци. След 2 години влачене, лечение и борене с факторите на отключването , асмата се трансформира в ринит. Никога не съм имал и капка съмение , че е на психична основа и че е психосоматично заболяване. Убеден съм, че наследственият фактор е наследяване на културни и социални модели а не на гени.