Мнение за програмата

Здравейте BB-Team-ъри! На 17 години съм/84 кг и общо казано с малък опит съм във фитнеса (не съм броял колко точно..).
Като за начало кръгови съм правил отдавна. Досега от приятели и познати знам, че най масовата програма, която и аз ползвах е :

1 ден: Гърди, Бицепс
2 ден: Гръб, Трицепс
3 ден: Рамо, Крака, Преса
и след вяка тренеровка 20 мин бягане на пътечка.

Нямам време за повече тренеровки понеже ходя на училище и на тренировки по Канадска борба. От скоро добавих към програмата си Мъртва тяга и Клекове, след като техниката ми беше обяснена на тези по спецефични упражнения. (Просто за мен са по спецефични/трудни за научаване). От седмица обмислям да си сменя програмата и ето я и нея:

1 ден:

Клек 5x8-12; 
  Лег 5x8-12;
  Гребане 5x8-12;
  Мечка 5x8-12;
  20 мин бягане на пътечка.

2 ден: Почивка

3 ден:

Тяга 5x8-12;
  Раменни преси 5x8-12;
  Хеликоптер 5x8-12;
    21 (незнам дали това упражнение е за тази програма, но много ми изцежда мускулите и мисля, че е подходящо)
    Френска преса 5x8-12;

4 ден: Почивка

5 ден:

Клек 5x8-12;
  Лег 5x8-12;
  Гребане 5x8-12;
  Мечка 5x8-12;

Моля за мнения само по темата. Нежелая критики, а да ми се обясни всичко, което неразбирам. Целта ми е да сваля мазното с бягането (което го постигам, защото за почти година свалих 13 кг, но със сваляне само не става) и да кача MM. Надявам се да ми помогнете ;)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 12.10.13 16:08.

12.10.13
09:37

По-добре направи едно 5х5.

казано от `~1! на 12.10.13, 09:37:

По-добре направи едно 5х5.

Благодаря за предложението.
Всички упражнения, които съм написал ли стават за програмата 5x5?
Чел съм статията за тази програма. Ако имаш времето и желанието може ли да подредиш упражненията - кое след кое да правя.
Попринцип знам, че клека трябва винаги да е като първо упражнение, тягата последно, но примерно лега, мечката, 21..
Чакам още мнения :)

Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 09:55.

12.10.13
10:17

Понеделник - клек, лег, гребане
Сряда - тяга, военна преса, набиране
Петък - клек, лег, гребане
Другата седмица завърташ. Можеш ако искаш да сменияш упражненията. Например лег с полулег, клек с преден клек... Единственото, което не ми харесва на 5х5 е това, че няма кофички, но ако искаш ги добави някъде.

казано от `~1! на 12.10.13, 10:17:

Понеделник - клек, лег, гребане
Сряда - тяга, военна преса, набиране
Петък - клек, лег, гребане
Другата седмица завърташ. Можеш ако искаш да сменияш упражненията. Например лег с полулег, клек с преден клек... Единственото, което не ми харесва на 5х5 е това, че няма кофички, но ако искаш ги добави някъде.

Благодаря ти отново!
Проблема е, че немога набирания и цели кофи затова смятам, че 5x5 ще е подходяща система за мен. Избрах си вариант на Бил Стар:

Клек 5x5 (еднаква тежест);
  Лег 5x5 (еднаква тежест);
  Гребане 5x5 (еднаква тежест);
  Асистиращи (нисък обем трицепс и преса). 

Четвъртък:

Клек 5x5
  Милитъри преса от стоеж 5x5 (еднаква тежест);
  Тяга 5x5
  Мечка 5x5;
  Асистиращи (нисък обем бицепс и преса).

Събота:

Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия);
  Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон, еднаква тежест);
  Гребане 5x5 (еднаква тежест);
  Асистиращи (нисък обем трицепс и преса).

Промяната е само махането на набиранията и добавянето на Мечката. Надявам се да имам напредък с тази система след 3 месеца., а именно достатъчно сила за набирания и кофи на тези килограми. Това е целта ми с първия цикъл.
От следващата седмица я започвам ;)

Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 10:46.

12.10.13
10:56

Мечката и набирането са различни движения и актакуват различни части от гърба. Щом не можеш да се набираш, нито да правиш кофички, основните упражнения, които остават са клек, тяга, лег, гребане, раменна преса. Разделяй ги в горна/долна част или бутане/дърпане и почвай.

Горна - лег 5х5; гребане 5х5; военна преса 5х5
Долна - клек 5х5; мъртва тяга 5х5

Бутане - клек 5х5; лег 5х5; военна преса 5х5
Дърпане - мъртва тяга 5х5; гребане 5х5

казано от `~1! на 12.10.13, 10:56:

Мечката и набирането са различни движения и актакуват различни части от гърба. Щом не можеш да се набираш, нито да правиш кофички, основните упражнения, които остават са клек, тяга, лег, гребане, раменна преса. Разделяй ги в горна/долна част или бутане/дърпане и почвай.

Горна - лег 5х5; гребане 5х5; военна преса 5х5
Долна - клек 5х5; мъртва тяга 5х5

Бутане - клек 5х5; лег 5х5; военна преса 5х5
Дърпане - мъртва тяга 5х5; гребане 5х5

Значи примерно така:

Вторник - Бутане

Клек 5x5 (еднаква тежест);
  Лег 5x5 (еднаква тежест);
  Военна преса 5х5
  Милитъри преса от стоеж 5x5

(Асистиращи (нисък обем трицепс и преса))

Четвъртък: Дърпащи

Тяга 5x5
  Гребане 5x5
  Опити за набирания

(Асистиращи (нисък обем бицепс и преса)).

Събота:  Бутане

Клек 5x5
  Лег 5x5
  Военна преса 5х5
  Милитъри преса от стоеж 5x5

Ако това е програмата имам още няколко въпроса. Както в статията пише -  В Петък да правя ли упражненията постепенно да вдигам тежестта 20кг, 30кг, 40кг, 50кг и т.н (лично аз в тази програма не намирам логика в това) или и тогава направо да ги мятам 5x5, ако ми хвана мисълта :)

Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 11:19.

12.10.13
11:59

Ето няколко съвета:
1.Военна преса и милитъри преса от стоеж е едно и също.
2.След тяга и гребане едва ли ще можеш да направиш някакъв опит да се набереш. По-добре опитвай в началото.
3.Ако ще правиш опити за набиране, прави такива и за кофички.
4.Асистиращите бицепс, трицепс, корем, пресец... може и да не ги правиш. Ако обаче толкова искаш към бутащите слагай трицепс и прасец, а към дърпащите бицепс и корем.

казано от `~1! на 12.10.13, 11:59:

Ето няколко съвета:
1.Военна преса и милитъри преса от стоеж е едно и също.
2.След тяга и гребане едва ли ще можеш да направиш някакъв опит да се набереш. По-добре опитвай в началото.
3.Ако ще правиш опити за набиране, прави такива и за кофички.
4.Асистиращите бицепс, трицепс, корем, пресец... може и да не ги правиш. Ако обаче толкова искаш към бутащите слагай трицепс и прасец, а към дърпащите бицепс и корем.

Благодаря!

12.10.13
13:12

Стефан Димитров, ако тренираш в този клуб в който си мисля, значи тренирате в понеделник, сряда и петък и тренировките ви са доста интензивни и продължителни. Това, което не правите там е клек, лег и тяга и единствено това ти е необходимо да тренираш извън клуба. Добави ги в седмичната си програма един или най-много два пъти в почивните дни. Не повече от 4-5 серии, не повече от 5-8 повторения. Всичко останало го тренираш в клуба.

казано от Jack на 12.10.13, 13:12:

Стефан Димитров, ако тренираш в този клуб в който си мисля, значи тренирате в понеделник, сряда и петък и тренировките ви са доста интензивни и продължителни. Това, което не правите там е клек, лег и тяга и единствено това ти е необходимо да тренираш извън клуба. Добави ги в седмичната си програма един или най-много два пъти в почивните дни. Не повече от 4-5 серии, не повече от 5-8 повторения. Всичко останало го тренираш в клуба.

Така е. Ще пробвам 3 пъти в седмица, но е възможно и да ги намаля на 2. Всичко зависи колко бързо се възстановявам :)

Ще има ли проблем ако бягам след всяка тренировка по 20 мин на пътечка, тъй като се старая да чистя мазно и да трупам мускул. Искам да кажа ще повлиае ли отрицателно върху системата?

12.10.13
16:26

казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 14:56:

Ще има ли проблем ако бягам след всяка тренировка по 20 мин на пътечка, тъй като се старая да чистя мазно и да трупам мускул. Искам да кажа ще повлиае ли отрицателно върху системата?

Това става с диета.

казано от `~1! на 12.10.13, 16:26:

Това става с диета.

Диета и кардио

12.10.13
17:59

казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 17:44:

Това става с диета.

Диета и кардио

Да, но програмата ти не е подходяща за сваляне. По-скоро е за сила и мускулна маса. Така, че трябва да избираш.

казано от `~1! на 12.10.13, 17:59:

казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 17:44:

Това става с диета.

Диета и кардио

Да, но програмата ти не е подходяща за сваляне. По-скоро е за сила и мускулна маса. Така, че трябва да избираш.

Трябва ми да сваля още 3-4кг., а имам от къде и ще стане бързо. Предпочитам чиста ММ и сила.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1