11.10.13
23:30
Здравейте BB-Team-ъри! На 17 години съм/84 кг и общо казано с малък опит съм във фитнеса (не съм броял колко точно..).
Като за начало кръгови съм правил отдавна. Досега от приятели и познати знам, че най масовата програма, която и аз ползвах е :
1 ден: Гърди, Бицепс
2 ден: Гръб, Трицепс
3 ден: Рамо, Крака, Преса
и след вяка тренеровка 20 мин бягане на пътечка.
Нямам време за повече тренеровки понеже ходя на училище и на тренировки по Канадска борба. От скоро добавих към програмата си Мъртва тяга и Клекове, след като техниката ми беше обяснена на тези по спецефични упражнения. (Просто за мен са по спецефични/трудни за научаване). От седмица обмислям да си сменя програмата и ето я и нея:
1 ден:
Клек 5x8-12;
Лег 5x8-12;
Гребане 5x8-12;
Мечка 5x8-12;
20 мин бягане на пътечка.
2 ден: Почивка
3 ден:
Тяга 5x8-12;
Раменни преси 5x8-12;
Хеликоптер 5x8-12;
21 (незнам дали това упражнение е за тази програма, но много ми изцежда мускулите и мисля, че е подходящо)
Френска преса 5x8-12;
4 ден: Почивка
5 ден:
Клек 5x8-12;
Лег 5x8-12;
Гребане 5x8-12;
Мечка 5x8-12;
Моля за мнения само по темата. Нежелая критики, а да ми се обясни всичко, което неразбирам. Целта ми е да сваля мазното с бягането (което го постигам, защото за почти година свалих 13 кг, но със сваляне само не става) и да кача MM. Надявам се да ми помогнете ;)
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 12.10.13 16:08.
12.10.13
09:53
казано от `~1! на 12.10.13, 09:37:
По-добре направи едно 5х5.
Благодаря за предложението.
Всички упражнения, които съм написал ли стават за програмата 5x5?
Чел съм статията за тази програма. Ако имаш времето и желанието може ли да подредиш упражненията - кое след кое да правя.
Попринцип знам, че клека трябва винаги да е като първо упражнение, тягата последно, но примерно лега, мечката, 21..
Чакам още мнения :)
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 09:55.
Понеделник - клек, лег, гребане
Сряда - тяга, военна преса, набиране
Петък - клек, лег, гребане
Другата седмица завърташ. Можеш ако искаш да сменияш упражненията. Например лег с полулег, клек с преден клек... Единственото, което не ми харесва на 5х5 е това, че няма кофички, но ако искаш ги добави някъде.
12.10.13
10:45
казано от `~1! на 12.10.13, 10:17:
Понеделник - клек, лег, гребане
Сряда - тяга, военна преса, набиране
Петък - клек, лег, гребане
Другата седмица завърташ. Можеш ако искаш да сменияш упражненията. Например лег с полулег, клек с преден клек... Единственото, което не ми харесва на 5х5 е това, че няма кофички, но ако искаш ги добави някъде.
Благодаря ти отново!
Проблема е, че немога набирания и цели кофи затова смятам, че 5x5 ще е подходяща система за мен. Избрах си вариант на Бил Стар:
Клек 5x5 (еднаква тежест);
Лег 5x5 (еднаква тежест);
Гребане 5x5 (еднаква тежест);
Асистиращи (нисък обем трицепс и преса).
Четвъртък:
Клек 5x5
Милитъри преса от стоеж 5x5 (еднаква тежест);
Тяга 5x5
Мечка 5x5;
Асистиращи (нисък обем бицепс и преса).
Събота:
Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия);
Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон, еднаква тежест);
Гребане 5x5 (еднаква тежест);
Асистиращи (нисък обем трицепс и преса).
Промяната е само махането на набиранията и добавянето на Мечката. Надявам се да имам напредък с тази система след 3 месеца., а именно достатъчно сила за набирания и кофи на тези килограми. Това е целта ми с първия цикъл.
От следващата седмица я започвам ;)
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 10:46.
Мечката и набирането са различни движения и актакуват различни части от гърба. Щом не можеш да се набираш, нито да правиш кофички, основните упражнения, които остават са клек, тяга, лег, гребане, раменна преса. Разделяй ги в горна/долна част или бутане/дърпане и почвай.
Горна - лег 5х5; гребане 5х5; военна преса 5х5
Долна - клек 5х5; мъртва тяга 5х5
Бутане - клек 5х5; лег 5х5; военна преса 5х5
Дърпане - мъртва тяга 5х5; гребане 5х5
12.10.13
11:18
казано от `~1! на 12.10.13, 10:56:
Мечката и набирането са различни движения и актакуват различни части от гърба. Щом не можеш да се набираш, нито да правиш кофички, основните упражнения, които остават са клек, тяга, лег, гребане, раменна преса. Разделяй ги в горна/долна част или бутане/дърпане и почвай.
Горна - лег 5х5; гребане 5х5; военна преса 5х5
Долна - клек 5х5; мъртва тяга 5х5Бутане - клек 5х5; лег 5х5; военна преса 5х5
Дърпане - мъртва тяга 5х5; гребане 5х5
Значи примерно така:
Вторник - Бутане
Клек 5x5 (еднаква тежест);
Лег 5x5 (еднаква тежест);
Военна преса 5х5
Милитъри преса от стоеж 5x5
(Асистиращи (нисък обем трицепс и преса))
Четвъртък: Дърпащи
Тяга 5x5
Гребане 5x5
Опити за набирания
(Асистиращи (нисък обем бицепс и преса)).
Събота: Бутане
Клек 5x5
Лег 5x5
Военна преса 5х5
Милитъри преса от стоеж 5x5
Ако това е програмата имам още няколко въпроса. Както в статията пише - В Петък да правя ли упражненията постепенно да вдигам тежестта 20кг, 30кг, 40кг, 50кг и т.н (лично аз в тази програма не намирам логика в това) или и тогава направо да ги мятам 5x5, ако ми хвана мисълта :)
Мнението беше редактирано от Стефан Димитров на 12.10.13 11:19.
Ето няколко съвета:
1.Военна преса и милитъри преса от стоеж е едно и също.
2.След тяга и гребане едва ли ще можеш да направиш някакъв опит да се набереш. По-добре опитвай в началото.
3.Ако ще правиш опити за набиране, прави такива и за кофички.
4.Асистиращите бицепс, трицепс, корем, пресец... може и да не ги правиш. Ако обаче толкова искаш към бутащите слагай трицепс и прасец, а към дърпащите бицепс и корем.
12.10.13
12:07
казано от `~1! на 12.10.13, 11:59:
Ето няколко съвета:
1.Военна преса и милитъри преса от стоеж е едно и също.
2.След тяга и гребане едва ли ще можеш да направиш някакъв опит да се набереш. По-добре опитвай в началото.
3.Ако ще правиш опити за набиране, прави такива и за кофички.
4.Асистиращите бицепс, трицепс, корем, пресец... може и да не ги правиш. Ако обаче толкова искаш към бутащите слагай трицепс и прасец, а към дърпащите бицепс и корем.
Благодаря!
Стефан Димитров, ако тренираш в този клуб в който си мисля, значи тренирате в понеделник, сряда и петък и тренировките ви са доста интензивни и продължителни. Това, което не правите там е клек, лег и тяга и единствено това ти е необходимо да тренираш извън клуба. Добави ги в седмичната си програма един или най-много два пъти в почивните дни. Не повече от 4-5 серии, не повече от 5-8 повторения. Всичко останало го тренираш в клуба.
12.10.13
13:32
казано от Jack на 12.10.13, 13:12:
Стефан Димитров, ако тренираш в този клуб в който си мисля, значи тренирате в понеделник, сряда и петък и тренировките ви са доста интензивни и продължителни. Това, което не правите там е клек, лег и тяга и единствено това ти е необходимо да тренираш извън клуба. Добави ги в седмичната си програма един или най-много два пъти в почивните дни. Не повече от 4-5 серии, не повече от 5-8 повторения. Всичко останало го тренираш в клуба.
Така е. Ще пробвам 3 пъти в седмица, но е възможно и да ги намаля на 2. Всичко зависи колко бързо се възстановявам :)
12.10.13
14:56
Ще има ли проблем ако бягам след всяка тренировка по 20 мин на пътечка, тъй като се старая да чистя мазно и да трупам мускул. Искам да кажа ще повлиае ли отрицателно върху системата?
казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 14:56:
Ще има ли проблем ако бягам след всяка тренировка по 20 мин на пътечка, тъй като се старая да чистя мазно и да трупам мускул. Искам да кажа ще повлиае ли отрицателно върху системата?
Това става с диета.
12.10.13
17:44
казано от `~1! на 12.10.13, 16:26:
Това става с диета.
Диета и кардио
казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 17:44:
Това става с диета.
Диета и кардио
Да, но програмата ти не е подходяща за сваляне. По-скоро е за сила и мускулна маса. Така, че трябва да избираш.
12.10.13
18:03
казано от `~1! на 12.10.13, 17:59:
казано от Стефан Димитров на 12.10.13, 17:44:
Това става с диета.
Диета и кардио
Да, но програмата ти не е подходяща за сваляне. По-скоро е за сила и мускулна маса. Така, че трябва да избираш.
Трябва ми да сваля още 3-4кг., а имам от къде и ще стане бързо. Предпочитам чиста ММ и сила.