Определено бууства алкохолът. Ако не тестостерона, то поне самочувствието. :D
Мнението беше редактирано от Boby_ на 16.10.13 16:02.
16.10.13
20:27
казано от Boby_ на 16.10.13, 15:36:
Нали за компютри щяхме да си говорим днес? (beer)(d) :D
“Ставам сутринта и ми се програмира та две не виждам. Намирам компютъра останал от снощи и програмирвам набързо. После отивам у Сашо, а той какъв компютър си взел - чудо! И като се почна едно програмиране, та до 5 часа. Дойдоха Гецата и Пецата, всеки носещ компютър. Тогава като се завърза едно програмиране - чак до зори. После ме боля глава цял ден, ама си заслужаваше.”
Снощи такова плюскане му удрарих, че не остана място за алкохол накрая. Останах си с три тъмни бири и стотина милилитра коняк.
казано от Цветан Василев на 16.10.13, 20:27:
казано от Boby_ на 16.10.13, 15:36:
Нали за компютри щяхме да миране - чак до зори. После ме боля глава цял ден, ама си заслужаваше.”
Много програмирани момчета :D
17.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
1. След ставане - 1 гр. Tribulus на Now, 4 гр. DAA на Bulk.
2. Към 17 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now.
3. Към 21 (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
19-20 часа фастинг, след което ще видим.
Обобщение за деня:
След двата поредни дни тренировки днес реших и да почина два поредни дни. След работа ще мина да напазарувам и ще сготвя нещо. Утре вече ще се смачкам на бутащите. 160 на лежнаката пак питат за мен - не сме се били виждали отдавна. :)
Иначе в офиса си тече един нормален ден с обичайните заподозрени... така де, ангажименти. Отделно от това се разправям с една пратка от Германия, в която влязох в истински параграф 22.
Никога не съм очаквал, че ще попадна на лениви, незаинтересовани и откровено некоректни търговци точно на голям немски електронен магазин. Освен, че ги чаках десет дни, докато благоволиха да ми пуснат предплатената поръчка, ами на всичко отгоре някой идиот в DHL я засилил към Румъния. Сега, въпреки че и аз, и DHL знаем за проблема с пратката, тъпият изпращач трябва да пусне “investigation” на сайта на DHL, за да могат да я пренасочат. Ония обаче нямат и намерение - не ми отговарят на мейловете, а по телефона ми казаха, че ще направят каквото трябва. Сега вече ми затварят, като разберат, че съм аз. До момента не са си мръднали пръста и в DHL няма постъпило искане за пренасочване. Добре, че си направих труда да пусна поръчката с гаранция от Trusted Shops, та ако не дойде до 4-ти ноември (което изглежда все по-вероятно), ще си искам парите с компенсация. Ако си бях поръчал филтъра и оста от друг магазин, както си мислех, щях отдавна да съм забравил за това. Ама не, уж да спестя 5 евро заради разлика в цената и ето на какво се натресох.
Отрежи им главите! Работя с немци и то от стара германия от 98 година и вече ми се драйфа от тях. Паднат ли ти на лесно - бой !
казано от Storm на 17.10.13, 14:53:
Отрежи им главите! Работя с немци и то от стара германия от 98 година и вече ми се драйфа от тях. Паднат ли ти на лесно - бой !
От една страна филтърът и оста за един “уейв-мейкър”, които съм поръчал, ми трябват много и колкото може по-бързо. От друга мога да си търся гаранция за недоставяне от 4-ти ноември и ми се ще да се замотаят, за да мога да ги подкарам с лопатата. :) Каквото и да стане, не само няма да пазарувам повече от тях, ами и ще ги разнеса по български и немски форуми за акваристика. Тъпаци.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 17.10.13 15:36.
Много трудно комуникирам с германци, преди години купувах CNC машини от Германия и това ми костваше адски много нерви. В момента имам бизнес взаимоотношения но само с отбрани фирми и доставчици, много трудно поръчвам от непознати търговци. И пак преди няколко години, поръчах детска количка от Германия, която пристигна след три месеца и половина. Количката беше обиколила цяла Eвропа с някакъв странен групаж, добре, че се бях презастраховал с времето и я бях поръчал 4 месеца преди термина. Междувременно накарах да ми възстановят парите, а германците като разбрали, че съм я получил си ги поискаха, чакаха ги точно толкова време колкото чаках и аз. :D Ако не страдах от излишна съвест, щяха да пият една голяма глътка студена балканска вода. :D
18.10.2013 г.
Тренировка 13 - Бутащи (силова)
Загрявка:
Повдигане на щанга от лег - 20х20, 10x70 кг.
Преден клек - 15х0, 8x70 кг.
Раменна преса с прав лост от стоеж - 10х20 кг.
Адаптация:
Повдигане на щанга от лег - 4x130 кг.
Преден клек - 3х120 кг.
Раменна преса с прав лост от стоеж - 3х70 кг.
Работни серии:
1.1. Повдигане на щанга от лег - 3х160, 3х160, 2х160, 2х160 кг.
1.2. Преден клек - 3х135, 3х135, 2х135, 3х135 кг.
1.3. Раменна преса с прав лост от стоеж - 3х80, 2х80, 2х80, 2х80 кг.
Упражненията с еднаква първа цифра - в суперсерии.
Обобщение за тренировката:
Доста добра тренировка! Направих малка тактическа грешка, като увеличих работната тежест едновременно на лежанката и на раменната преса - раменете даваха заето още след първия кръг и се наложи да увелича почивките. Иначе съм доволен, даже можех още малко да се напъна.
Добавки:
2. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 18 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
5. Преди лягане (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
20 часа фастинг, последвани от:
1. Към 17:30 - две дози протеин, малко солети, 50-тина милилитра уиски.
2. Към 18:30 - луканкови пръчици, странджански дядо, кашкавал от овче мляко, сурови ядки, още уиски.
4. Между 19 и 21 (план) - още нещо ще хапвам, но ще дописвам после.
Днес следобед “ударих” два шоколадови бонбона, но не ги броя за голямо нарушение на фастинга.
След тренировка пък едно момче от залата, Милен, черпи за дипломиране и пробвах да “буствам” тестостерона с едно малко. :)
Обобщение за деня:
Днес съм доволен от себе си - доста продуктивен ден в офиса.
За сметка на това продължават разправиите с пратката ми. Немците най-после благоволиха да отговорят на мейла ми, след като ги уведомих, че се отказвам от поръчката и си искам парите. Не можели да ги върнат, докато не си получат обратно пратката. Сега ще подавам молба в моята банка за оспорване на транзакцията, но ще изчакам до другата седмица, защото тъпанарите вече са уведомили DHL и може в крайна сметка пратката да стигне до мен. Ако стане така, си я задържам, ако пък я върнат в Германия, ще си търся парите и ще поръчвам от друг магазин. Голямо разиграване! Единственият светъл лъч в цялата картинка е една много любезна и услужлива служителка в българския офис на DHL, която се отнесе много сериозно към проблема и ми помогна първо да разбера какво изобщо се е случило, а днес - да науча, че пратката ми след като е престояла два дни в Орадеа, днес е пристигнала в Букурещ, така че има някакво раздвижване.
В момента, имам поне 12 пратки от Китай, няколко от които по тракинг обикалят поне от месец страната на чинките и все още не са я напуснали. Една от пратките има поне 20 различни дестинации, където е била локализирана и все още е в Китай. Китайците въвеждат някаква нова ренгенова система за скрийнинг и в техните пощи цари пълен хаос. Половината от пратките са машинни компонети, които са ми необходими за участие по проект с крайна дата 15.11, в който срок най-вероятно няма да успея да се включа. Ако някой има намерение да поръчва козметика, течни продукти, и най-вече електроника съдържаща литиеви акумулатори и други енергийни източници, най-добре да проучи добре въпроса, за да няма неприятни изненади(моите не съдържат нищо непозволено). За първите 5 от пратките, парите са ми възстановени, но това не може да компенсира пропуснатите ползи. Поръчани са отново, но един господ знае кога ще бъдат при мен. Това го споделям за да знаеш, че не си само ти в подобна ситуация. :D Най-интересното е, че си поръчах зарядно за кола за телефона от Корея, което пристигна за 6 дни.
Мнението беше редактирано от Valdis на 19.10.13 04:08.
Владо, благодаря за съпричасността! При теб положението е доста по-сериозно, защото страда работата ти, а не хобито. Не ми олеква много, защото не съм от хората, които се радват на чуждите неволо, но пък твоето мнение, както и разправиите на Бойко с EORI номера, ме отказват да поръчвам техника от Китай в близко бъдеще.
казано от Boby_ на 19.10.13, 09:54:
....но пък твоето мнение, както и разправиите на Бойко с EORI номера, ме отказват да поръчвам техника от Китай в близко бъдеще.
Боби, това не е обичайно явление, просто лош късмет да поръчвам точно в този момент. Проблем има с нещата от септември, поръчките от октомври си пристигат нормално, явно нещата са се нормализирали. Днес ми пристигна скрийн протектор за телефона, от закалено стъкло, мнооо як :D с готина опаковка, но спукан, явно е натиснат при транспорта :D Въпреки това, не е нещо, което може да ми развали деня, досега валат не съм оставал при загубени и повредени пратки, сигурен съм, че и в този случай нещата ще се подредят. В някои случаи, просто се иска малко търпение и ведър поглед. В крайна сметка е излишно да се ядосваме на хора, които са твърде далече за да бъдат набити. :D :D :D Обикновено, комуникацията с чинките е на ниво и проблемите се разрешават бързо и безпроблемно, нищо общо с германците. ;)
казано от Valdis на 19.10.13, 14:33:
В крайна сметка е излишно да се ядосваме на хора, които са твърде далече за да бъдат набити. :D :D :D
Хаха, добре казано! Това философско прозрение определено ми разведри деня. :)
19.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
2. Към 17 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 2 капсули Opti-L-Zing на Now (60 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now.
Храна:
Едва 17 часа фастинг, а вече започнах с бирата.
Обобщение за деня:
Сутринта оправяне на аквариум, после пазаруване, а допреди малко готвих специална “манджа” на рибите. Сега се желира в хладилника, а после отива във фризера.
Цяла сутрин нещо ме тегли към залата да се размажа със силовите дърпащи, но се удържах, а бирата окончателно реши въпроса. Почивка трябва - дори само като си вдигна ръцете нагоре, раменете ме наболяват от вчерашните издевателства над тях, а краката и кръстът не са в много по-добро състояние. И утре е ден. :)
20.10.2013 г.
Тренировка 14 - Дърпащи (силова)
Загрявка:
Мъртва тяга - 8х20, 8x70 кг.
Придърпване на горен скрипец с раменен надхват - 8х40, 6х70 кг.
Адаптация:
Мъртва тяга - 3х120, 3х170 кг.
Набирания с раменен надхват - 4.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (без фитили, без колан) - 3x200, 3х200 (надхват), 3x215(кръстосан хват с дясна ръка отгоре), 2х215 (кръстосан хват с лява ръка отгоре) кг.
2. Набирания с раменен надхват (с доп. тежест) - 3х40, 3х40, 3х40, 3х40 кг.
3. Гребане с дъмбел - 6х66, 5х66, 6х66, 5х66 кг.
Тренировка в трисети.
Не съм доволен като цяло. Тягата на 200 в надхват просто ми се изхлузваше от ръцете - и в двете серии не заключих добре на третите повторения, затова няма да увеличавам другата тренировка. На кръстосания хват нямах проблеми с удържането на лоста, а с вдигането, така че и там няма да качвам. Набиранията бяха зле - не знам дали имаше и едно до брадичката. Само гребането стана прилично - намерих как да сглобя и по-голям дъмбел, така че се ограничението вече не е размера на дъмбела, а какво мога да направя с него. :)
Добавки:
2. Преди тренировка - 1 доза Hot Blood.
3. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
4. Към 17 (план) - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
5. Преди лягане (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
Почти 18 часа фастинг, последвани от:
1. Към 14:30 - двойна доза протеин, голяма круша, орехи, кофичка (300 гр) биволско кисело мляко.
2. Между 17:30 и 21 - свински котлети с гъби на фурна, още нещо.
Днес мисля да пропусна алкохола.
Обобщение за деня:
Мързелива неделя. Пазаруване, готвене, тренировка - нищо за отбелязване,
Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.10.13 16:26.
21.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
Храна:
20 часа фастин, последвани от:
1. Към 17 - малко пиле с ориз, една голяма круша, синьо сирене, кашкавал от овче мляко, много (2-3 шепи) сурови ядки.
2. Към 19 - свински котлет с гъби на фурна, салата зеле и моркови.
3. Към 21 - две кюфтенца с доматен сос, салата зеле и моркови.
Доста плюскане, никакъв алкохол.
Обобщение за деня:
Ден като ден - няколко срещи, между тях работа, но без нищо драматично.
За сметка на това онези две кила нагоре за 24 часа се оказват нещо не чак толкова временно. Както си карах между 106 и 106,5 кг, сега изведнъж не съм слизал под 108 за последната седмица. Освен това ми се струва, че съм омазнил корема.
Причината е ясна - в последно време увеличих доста въглехидратите. Позволявам си по малко ориз, плодове, дори някоя филийка хляб, да не говорим за бирата, която се завърна с гръм и трясък. Всичко това трябва да спре, за да не се окажа пак в положение да се чудя как качих 30 кила за 10 месеца (примерно).
Мисля да продължа да залагам на изпитания метод - 19-21 часа фастинг с почти стриктно НВД, по-малко алкохол, като бирата ще е по изключение.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.10.13 09:39.
Ако искаш, опитай да разкараш пшеницата. Не изцяло въглехидрата а само хляб, макарони и т.н. продукти от пшеница. При мен имаше резултат, по-натам ще опиша подробно. Дай си 10 дена (най добре 14) да провериш за ефект.
казано от StefanR на 22.10.13, 09:24:
Ако искаш, опитай да разкараш пшеницата. Не изцяло въглехидрата а само хляб, макарони и т.н. продукти от пшеница. При мен имаше резултат, по-натам ще опиша подробно. Дай си 10 дена (най добре 14) да провериш за ефект.
Пшеницата съм я разкарал преди поне 3 години. :) В момента инцидентно посягам към хапка хляб - да кажем, че ми се събира филийка на седмица. По-скоро трябва към нея да добавя и останалите въглехидратни храни начело с ориза и плодовете (картофите отдавна са при пшеницата - извън списъка на неща, които минават за храна при мен) - поувеличих ги в последно време. И не на последно място трябва да намаля малко общото количество калории - НВД или не, ако не съм в дефицит, качвам.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.10.13 09:30.
Е, ти си следиш внимателно храната. И все пак и аз смятах, че ям малко хляб (някоя пълнозърнеста филия много рядко) обаче като разкарах пшеницата изобщо и установих, че целия ми глад за въглехидрат е всъщност за хляб. Много странно усещане, като видя на детето пълнозърнестите гевречета и направо едвам се удържам.
казано от StefanR на 22.10.13, 09:40:
Е, ти си следиш внимателно храната. И все пак и аз смятах, че ям малко хляб (някоя пълнозърнеста филия много рядко) обаче като разкарах пшеницата изобщо и установих, че целия ми глад за въглехидрат е всъщност за хляб. Много странно усещане, като видя на детето пълнозърнестите гевречета и направо едвам се удържам.
Карал съм по над 10 месеца и повече, без да докосна нещо, направено от/с пшеница. Това е само част от решението, при това - малка. Трябва си пълна НВД. Картофите са по-лоши от пшеницата, а фруктозата във всичките й форми - далеч по-страшна.
Иначе нямам кой знае какъв глад нито за въглехидрати, нито за пшеница в частност. Малко пренастройване на съзнанието в режим “това не е храна” и съм готов. :)
Факторът в момента са калориите, особено тези от въглехидрати и (колкото и да не ми се иска да го призная) алкохол, а още по-конкретно бира. (beer)
Спирам напълно нея, всичко зърнено, картофено, оризово, захарно и т. н. и нещата ще си дойдат на мястото още до следващия месец. :)
Цялото объркване при мен идва от това, че като фаствам, започвам да си мисля, че мога да си позволя повече въглехидрати, а това явно не е така.
Въртят ми се из главата едни въпросителни доколко при това положение изобщо има смисъл от фастинг. Откакто го практикувам, силата ми падна и още не се е възстановила, постоянно ми е студено (с изключение на дните с над 30 градуса температура, но те отминаха), а реална полза не съм усетил нито по отношение на изчистване, нито като възможност да отпусна малко хватката на НВД.
Засега още не съм го отписал напълно, де. :)
Да, въпросът за цикличното ако и без друго си на НВД си е уместен. Все си мисля, че има смисъл да се опита просто режим на хранене по часове-закуска, обяд, вечеря, ама нещо не мога да се организирам. А то си е вид циклично :-)))))
А за алкохола -сложна работа. По стандартни причини не пия вече почти 12 години и си е чиста загуба :-)
Боби , защото толкова лоши неща от теб за картофите и въглехидратите като цяло. Аз в момента си ям доволно количество картофи доволен съм от към сила и визия , вярно е че имаме не малка разлика в годините , но пък не се щадиш в залата . Защо не пробваш РБД ?
: )
казано от Стоян на 22.10.13, 10:04:
Боби , защото толкова лоши неща от теб за картофите и въглехидратите като цяло. Аз в момента си ям доволно количество картофи доволен съм от към сила и визия , вярно е че имаме не малка разлика в годините , но пък не се щадиш в залата . Защо не пробваш РБД ?
: )
За 38 години и свалени общо вече трицифрено число килограми съм пробвал доста неща (включително РБД с ОКБ) и знам доста добре коя храна как ми се отразява. :)
Въглехидратите са неоспоримият източник на “злото” при мен - доказвано е нееднократно. :)
Сега с циклично хранене се опитвам не толкова да чистя, колкото да повиша инсулиновата си чувствителност и така да си “постеля” по-добре за бъдещето. Затова и не го спирам - има смисъл, дори да не мога да се “изрежа” на под 10% мазнини само с него.
казано от Boby_ на 22.10.13, 09:54:
казано от StefanR на 22.10.13, 09:40:
Карал съм по над 10 месеца и повече, без да докосна нещо, направено от/с пшеница. Това е само част от решението, при това - малка. Трябва си пълна НВД. Картофите са по-лоши от пшеницата, а фруктозата във всичките й форми - далеч по-страшна.
Иначе нямам кой знае какъв глад нито за въглехидрати, нито за пшеница в частност. Малко пренастройване на съзнанието в режим “това не е храна” и съм готов. :)
Факторът в момента са калориите, особено тези от въглехидрати и (колкото и да не ми се иска да го призная) алкохол, а още по-конкретно бира. (beer)
Спирам напълно нея, всичко зърнено, картофено, оризово, захарно и т. н. и нещата ще си дойдат на мястото още до следващия месец. :)
Цялото объркване при мен идва от това, че като фаствам, започвам да си мисля, че мога да си позволя повече въглехидрати, а това явно не е така.
Въртят ми се из главата едни въпросителни доколко при това положение изобщо има смисъл от фастинг. Откакто го практикувам, силата ми падна и още не се е възстановила, постоянно ми е студено (с изключение на дните с над 30 градуса температура, но те отминаха), а реална полза не съм усетил нито по отношение на изчистване, нито като възможност да отпусна малко хватката на НВД.
Засега още не съм го отписал напълно, де. :)
Боби аз вече 2 пълни години съм на ЦХ. Организма си се напасва перфектно на такъв режим на хранене и отново всичко опира до двигателна активност, калории и нутриенти. В момента, в който леко отпусна края за няколко дена - моментално килограмите започват да се движат нагоре. А от няколко месеца започвам да забелязвам и кофти момент с подуване на стомаха сутрин. Ако ям след 9 вечерта, дори да не съм изял големи количества храна, сутрин корема ми е подут и ми е дискомфортно. Пробвах няколко дена да ям до 8 и като че ли го няма този ефект.
казано от NeDD на 22.10.13, 10:19:
Боби аз вече 2 пълни години съм на ЦХ. Организма си се напасва перфектно на такъв режим на хранене и отново всичко опира до двигателна активност, калории и нутриенти. В момента, в който леко отпусна края за няколко дена - моментално килограмите започват да се движат нагоре. А от няколко месеца започвам да забелязвам и кофти момент с подуване на стомаха сутрин. Ако ям след 9 вечерта, дори да не съм изял големи количества храна, сутрин корема ми е подут и ми е дискомфортно. Пробвах няколко дена да ям до 8 и като че ли го няма този ефект.
Да, аз също гледам вечер да приключвам с яденето до 9. Опитвал съм и в 8, но ми идва много до следващата тренировка.
Ти как го прилагаш цикличното? Правиш ли по-големи фастове или си караш на 24 часов цикъл с 20-21 часа глад?
Много рядко се случва да правя по-големи фастове. По принцип приключвам работа към 5, прибирам се и тренирам вкъщи нещо, след което хапвам леко, а после ям по сериозно (в 90% от случаите напоследък това хранене е между 9 и 10). Но мисля, да променя това, че не ми харесва това с подутия стомах.
22.10.2013 г.
Тренировка 15 - Бутащи (обемна)
Загрявка:
Напади без допълнителна тежест.
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 10х10, 10х10 кг.
Адаптация:
Напади с дъмбели - 6х40 кг. (двата)
Раменни преси от стоеж с дъмбели - 6x20 кг.
Работни серии:
1.1. Напади с двупудовки - 8х64, 7х64 кг. (тежестта е за двете, бройката - на крак)
1.2. Раменни преси с двупудовки от стоеж - 7х64, 6х64 кг. (тежестта е за двете)
2.1. Лег преса - 8х250, 8х250 кг.
2.2. Повдигане на прав лост от лег с тесен хват - 7х125, 7х120 кг.
3.1. Бедрени екстензии с дъмбел - 8х48, 8х48 кг.
3.2. Повдигане на дъмбели от лег - 6х104, 5х104 кг. (тежестта е за двата дъмбела)
4.1. Кофички с доп. тежест (на широка успоредка) - 10х24, 10х24 кг.
4.2. Раменни преси с дъмбели от седеж - 7х30, 6х30 кг.
Упражненията с еднаква първа цифра - в двусети.
Слабичко. Всичко ми тежеше. Все пак записвам известен напредък от предния път.
Добавки:
2. След тренировка - ~80 грама Syntha-6 на BSN, 2 таблетки Magnesium Citrate на Now (400 мг магнезий), 1 капсула Opti-L-Zing на Now (30 мг цинк), 5 гр микронизиран креатин монохидрат на Now, 8 капсули Amino Complete на Now.
3. Към 18 - 5 грама рибено масло, 100 мг 5-htp на Doctors best, 1 гр. Tribulus на Now.
4. Преди лягане (план) - 5 грама рибено масло.
Храна:
21 часа фастинг, последвани от:
1. Към 17:45 - две дози протеин.
2. Към 18:30 - кюфтенца с доматен сос, 30 гр сурови ядки, уиски.
3. Между 19 и 21 - ще дописвам после.
Обобщение за деня:
В крайна сметка реших да откажа първата поръчка, която все така си е в Румъния и да си търся парите. Снощи поръчах същите неща от друг магазин (пак немски). Днес нещата ми вече бяха изпратени. За сравнение на първите нещастници им отне 11 дни да ги приготвят и пратят. Да видим сега дали DPD са по-точни от DHL. :)
Днес ненадейно голямата ми дъщеря реши да идва с мен в залата. Даже настоя да й взема неограничена карта за цял месец. Решила е да се вкарва във форма, което мога само да приветствам.
На прима виста я подкарах на бутащи-дърпащи, защото не знам доколко ще е редовна, а този вариант позволява по-големи паузи между тренировките. Днес дърпа тяга, горен скрипец с широк и после с тесен успореден хват, греба с дъмбел и прави малко хиперекстензии. За първи ден стига. Приемам съвети как да “разпиша” и структурирам тренировката на 15 годишно момиче с нормално телосложение (е, може би с леко наднормено тегло и склонност да качва в областта на ханша и бедрата).
Храненето ще ни е по-големият проблем, но и там в последните месеци наблюдавам много сериозен напредък - най-вече в промяната на отношението към храната от нещо, с което се натъпкваш, а от значение е само количеството, към нещо, което храни тялото ти и му осигурява не само калории, но и “градивни елементи”, за да функционира правилно. Вече знаем разликата между макро- и микро- нутриенти, както и това, че не само количеството, а и съотношението са важни.
22.10.13
19:57
Аз бих ти препоръчал материалите на Дан Джон и разделението му по квадранти. На тая възраст тя е в първи квадрант - физическо възпитание. Като децата - първо трябва да се научи да играе(не да се натоварва и не да тренира). Това ще рече: всеки втори ден с тати отиваме в залата, преобличането става тук, обуват се такива обувки, връзките се връзват толкова стегнато и после правим разни упражнения. Няма никакъв смисъл да търсиш “натоварване”, при положение че каквото и да прави, пак ще става по-силна. Целта е да си завърши тренировката и да се научи да се движи.
И какви са впечатленията от първата тренировка, Боби? И това е от значение за програмата, мисля.
Аз бих й направила тренировка с машини и дъмбели за първите два месеца и после бих започнала да вплитам по-сложни елементи и движения. За да се научи първо кое за какво е и как се казва, как се използва оборудването в залата, но най-вече, за да свикне с движението, упражненията и т.н.
Не всички жени приемат позитивно допира с “тежките мъжки” упражнения, особено когато им липсва всякакъв тренировъчен опит. Хубаво е да привикне полека, за да не се изпари интересът й и да се пренасочи към пилатеса и аеробиката, напр., като олицетворение на “женските тренировки”. Не че са лоши, разбира се. Но стигне ли се дотам, иди, че обяснявай...
Доста по-различен подход бих ти препоръчал. Децата и подрастващите реагират отлично на групови тренировки.
Цецо, засега търсим двигателна култура, заучаваме техниката. Тя вече веднъж е минала през това - миналата година пак така прояви желание и идва с мен около месец. Даже Владо Ризов я беше взел под крилото си и я учеше да кляка правилно. :) Сега трябва да надграждаме - да се научим, че единичните пориви са хубаво нещо, но не водят далеч сами по себе си, ако не се съчетаят с постоянство. Концепцията на Дан Джон не ми е позната, но все пак ми се струва, че на 15 вече трябва да сме на друго ниво. В крайна сметка в някои спортове това е направо преклонна възраст за жените.
Поли, първата тренировка мина добре. Заучавахме техниката на тягата, без да даваме много зор. Накрая си правеше такива хубави деветки на 40 кила, че чак й завидях с моята тяга по чобански. :) Само още малко да свалим дупето надолу в стартова позиция и ще е като за учебник. Няма да й давам зор, но не мисля, че е много възпитателно да я уча, че пътят минава през розовите дъмбели. :) Както казах вече, миналата година се сблъска с клека и Владо Ризов. Не само не се отказа, ами настояваше да го прави почти през тренировка. :) Само да издържи достатъчно дълго, без да й доскучае - при нея скуката е голямата заплаха, а не презорването. Ще видим какво ще се получи.
Вик, груповите тренировки са интересна идея. Опасявам се, че заради черти от характера, наследени от мен, няма да й допаднат (както на мен не ми допадат), но няма да навреди да опитаме. :)
Мнението беше редактирано от Boby_ на 23.10.13 10:08.
23.10.13
10:24
Донякъде съм съгласен с Цецо, че трябва да се научи да приема нещата не като нещо натоварващо, а като забавление, но само до там. Съгласен съм и че нещата трябва да са максимално прости.
На 15 вече не е дете, което има нужда от игри. Иска да спортува, съответно спортуването е свързано с дисциплина и леко излизане от комфортната зона.
Машините - освен скрипеца( и то само докато не почне да се набира) и машината за сгъване и разгъване на бедра - не са за нея, нека стои далече от тях. Колкото и да изглеждат лесни нещата на тях, толкова и учат на неправилна и неестествена моторика. А и освен всичко - не са прости за изпълнение.
Груповата тренировка - да, ако е организиран СПОРТ, в който тренировките са в група. НЕ - ако ще е някакво занимание с тежести и натоварване. Изключително просто обяснение - не може да следиш всеки един от групата постоянно как и какво прави, защо го прави така, а не иначе, не може да коригираш постоянно всички едновременно, а това е много, много важно при начинаещ и то подратсващ.
Моите съвети :
1. Нека на тренира всеки ден. Точно защото се иска дисциплина и излизане извън комфортната зона, а и не цели някакво високо спортно майсторство.
2. Раздели тялото на долна част, пояс и горна част. Пояса го раздели на две части - предна и задна, горната на три - дърпания, бутани във вертикала и бутания пред тялото.
3. Редувай и нещата така - едно долна + едно пояс + две горна, като на всяко завъртане сменяш движенията. Примерно така :
клек без тежест + планк + дърпане на скрипец в подхват + лицеви на пейка, после подскоци от място - хип тръст/хиперекстензия - сгъване за бицепс + раменна преса с гирички.
4. Следи за изпълнението на неща, в които има динамика или стабилизация - подскоци, напади, лицеви, раменни преси.
5. В началото наблегни нещата, които може да прави със собствено тегло и за бройки, с напредването усложнявай и давай нови и по-трудни или базови движения с тежести - тяга, лег, клек, суинг.
23.10.13
10:45
казано от James Hinks на 23.10.13, 10:24:
Донякъде съм съгласен с Цецо, че трябва да се научи да приема нещата не като нещо натоварващо, а като забавление, но само до там. Съгласен съм и че нещата трябва да са максимално прости.
На 15 вече не е дете, което има нужда от игри. Иска да спортува, съответно спортуването е свързано с дисциплина и леко излизане от комфортната зона.
Под “игра” не визирам гоненица, жуменка, настъпванка и народна топка. По-скоро имам предвид, че сериите и повторенията са от по-малко значение от това да е редовна в залата и да прави упражнения. Няма нужда от разписана програма и силов цикъл, а от “спорт”.
Мисля, че ни е езиково разминаването, защото съм съгласен с всичко, което си написал.
23.10.13
10:57
Der Mensch ist nur da ganz mensch wo er spielt. - Schiller
Даже на националния стадион го пише. Като цяло желанието за игра присъства в почти всички топлокръвни видове и е важен еволюционен белег. В днешно време обаче, децата извращават играта в стоене пред компютъра, но реално погледнато, се присъединявам към вашето мнение, че за един подрастващ е важно спорта да се превърне в нещо приятно, един вид “игра”, защото вероятността от оттегляне е най-голяма в началото, а неприятни първи впечатления лесно се създават. :)
Мнението беше редактирано от Севастократор Стрез на 23.10.13 10:58.
Благодаря за мненията и особено за насоките на Сашо - полезни, както винаги. :)
Никога не съм тренирал със собствена тежест и не познавам добре упражненията, но все ще измисля достатъчно за първите месеци. :)
Когато дъщеря ми беше на 15 изяви желание да се запише на някакъв по-натоварващ спорт. Казах и, че нямам нищо против, но имам 2 условия. Едното беше спорта по никакъв начин да не ѝ пречи на основните задължения, другото беше, че няма право да прекъсва каквото и да тренира за срок от минимум една година. Идеята беше, че на тези години ѝ липсва самодисциплина и освен това исках да се сблъска с чисто физически тежки предизвикателства, които да се научи да преодолява. Освен това тежките тренировки имат невероятно добър ефект върху един млад организъм, в който бушуват хормоните :) По-точно казано, така се гонят бесовете по най-безболезнения възможен начин :) Записа се на карате киокушинкай. Тренира докато завърши и до ден днешен е изключително благодарна на всичко, което залата ѝ е дала и то не само физически. Иначе стана доста силна, гъвкава и жилава. Правеше си и двата шпагата (и сега ги прави) и беше стигнала 40 нормални лицеви и 30 на юмруци. Ако беше започнала да тренира във фитнес зала не мисля, че щеше да се задържи. На тренировките по коикушинкай го имаше груповия момент, а и състезателния не липсваше. Ако трябваше пак да решавам къде да запиша дъщеря си не бих се поколебал и за секунда. Не казвам, че е универсално решение, просто споделям опит, който проработи добре :)
23.10.13
11:59
казано от Boby_ на 23.10.13, 11:04:
Никога не съм тренирал със собствена тежест и не познавам добре упражненията, но все ще измисля достатъчно за първите месеци. :)
Да ти имам проблема :)
Ще ти нахвърлям малко примерни неща следобяд, че сега отивам да тренирам.
23.10.2013 г. (без силова тренировка)
Добавки:
Храна:
19-20 часа фастинг. Храната ще дописвам после.
Тук възниква екзистенциалният въпрос ако съм ял до 21, а после съм продължил да пия до 23 часа, от колко да си броя фастинга. :D
Обобщение за деня:
Сутринта започна с 40 минутно “палене” на стария лаптоп. Писна ми и успях да си изпрося нов, което с оглед на политиката за разходите на фирмата си е цяло чудо. :) Сега обаче се започва прехвърлянето на информацията, инсталиране на каквото ползвам, нагласяне на всичко, както си го харесвам и ми е удобно... С имидж не става - различен хардуер, различен уиндоус дори. Едно време страшно се кефех на тази процедура, сега направо изпадам в тих ужас. Остарявам.
23.10.13
15:27
клек без тежест + планк + дърпане на скрипец в подхват + лицеви на пейка, а по възможност и не на пейка :)
подскоци от полуклек напред - хиперекстензия - скирепц в подхват + раменна преса с гирички.
напади без тежест + хип тръст, може и изометричен + сгъване за бицепс + кофички на пейка, може и с тежест и крака на високо.
подскоци от клек нагоре, на място + коремна преса със сгъване на колене към гърди + сгъване за бипцес + дълбоки раменни преси.
Като извърти едни 12-ина тренировки, в които да гони бройки и хубава форма на изпъление почваш да и товариш малко по малко тежест и да заместваш и усложняваш нещата - клека става гоблет клек, клек с щанга, към планка се добавя тяга, към хип тръста - планк, към коремните - хиперекстензия, кофичките на пейка идва след лега, раменната почва да се изпълнява с щанга, прави опити за набиране с асистенция...
Въпрос ?
казано от Boby_ на 23.10.13, 13:56:
Писна ми и успях да си изпрося нов, което с оглед на политиката за разходите на фирмата си е цяло чудо. :)
Няма да има 18 годишен Гленфидич на коледното парти ли ? :(
Мнението беше редактирано от James Hinks на 23.10.13 15:27.
Да доживеем до коледното парти, пък ще видим какво ще има. :) Може и коледно парти да няма, кой знае. :D
А за тренировките - как да ги въртим? Всичко това ще й е много като обем в една тренировка, дори ако направи само един кръг. Гледам, че може би си ги разделил на 4 варианта по редове - може да завърта по 3 кръга примерно в 4 последователни тренировки и после отначало. Това ли ти е идеята?