Пшеницата – маскираният убиец

Прескочи до:

18.10.13
12:45

“Знаете ли, че консумирането на две филийки пълнозърнест хляб може да увеличи кръвната ви захар много повече, отколкото това правят две лъжички бяла захар?

Провокативен здравен пътеводител за това как, като изключим пшеницата и тестените изделия, дори така наречените полезни пълнозърнести продукти от хранителния си режим, ще постигнем идеалното тегло, ще се избавим от нежеланите и нелицеприятни тлъстини и още по-важното – от широка гама здравословни проблеми!
На база на дългогодишните си клинични проучвания и необикновените резултати, които д-р Уилям Дейвис наблюдава, след като подлага хиляди пациенти на безглутенов хранителен режим, той издига тази убедителна и впечатляваща хипотеза срещу вездесъщата храна.

Лишаването от пшеницата и глутеновите храни ще ви донесе значителни ползи, сред които:

загуба на телесно тегло от 10, 15 и дори 25 кг само през първите няколко месеца,
облекчаване на метаболитния синдром и диабета,
възстановяване след чревни проблеми като колит и цьолиакия,
значително подобрение на нивата на холестерола и LDL,
подобряване на костната структура и плътност; забавяне, дори спиране на остеопороза и остеопения,
преустановяване на кожни проблеми – от псориазис до кожни афти и косопад,
намаляване на възпалителните процеси и на болките и последствията от ревматоиден артрит.
Четивна, убедителна, провокираща мисълта, тази базирана на задълбочени проучвания и изследвания книга ни предлага нов и изключително важен поглед върху най-значимите здравословни въпроси на нашето време. Доктор Дейвис ни представя убедителни аргументи да премахнем напълно пшеницата и глутена от храната си.”

Та нека споделят хора който имат някакъв опит инфо.Аз мисля да пробвам без никакъв хляб.До сега консумирах само на Вита.Само е чудя дали да спирам овесените ядки.Въглехидрати ще си набавям предимо от ориз картофи.Ето и линк към цялата статия http://www.zdravoslovno.com/.

18.10.13
12:49

“В тази книга д-р Дейвис разкрива истината за съвременната пшеница, развенчавайки епохалната роля в хранителната история на човечеството. Днешната пшеница няма нищо общо с хляба на предците ни.”
Той набляга и на това,че сегашната пшеница е ГМО за повече добив

18.10.13
12:50

О, Боже! За хилядолетията през които хората са познавали пшеницата и са я използвали като един от основните си хранителни продукти, нито са били дебели, нито са познавали метаболитния синдром. Търсете причината за всички изброени горе заболявания другаде, но не в самата пшеница.

Чиста реклама.

18.10.13
14:05

Всъщност Джокович каза че е най-добрия тенисист на планетата защото е от 10г. на безглутеинова диета.

18.10.13
14:14

Едва ли е само от диетата му.

П.П.-В едно изречение имаш правописна, пунктуационна и граматична грешка.

И е измислил ново вещество (предполагам, че е аминокиселина) - глутеин :D

18.10.13
14:44

Изтрещяха хората, затъпяха и не знам вече...

Изсрал някой едно говно и айде всички да ходим да бъркаме и да мажем.

Стига сте цитирали тъпанарщини и безумия бе. Отделете си няколко дена, сравнете информацията, допитайте се до знаещи хора, после до други знаещи...

Написали някъде нещо и аде, почваме да шерваме.

Кафето те убивало, сега пшеницата, месото тоже...ми а да се консервираме и да почваме на вода...всъщност не - сигурно и за нея има изследвания, че бааааавно ни убива.

18.10.13
14:51

някога хората са преживявали предимно на брашнена каша и вода и са оцелявали.
бих добавила, че кислородът е най-големият проблем-все пак окисление, свободни радикали... По-добре да спрем да дишаме още сега. :)

18.10.13
15:21

Славко, заповядай http://vkusotii.dir.bg/news.php?id=14518176 Какво да проучвам като човека си го признава без бой!

18.10.13
15:33

казано от Д-р Костадинов на 18.10.13, 15:21:

Славко, заповядай http://vkusotii.dir.bg/news.php?id=14518176 Какво да проучвам като човека си го признава без бой!

Всичко си е до човека, разбираш ли...затова се ядосвам от категорични позиции.

Хубаво де, Лерой Бърел пък е ядял месо само един път на седмица, тъпчел се е с макарони и хляб.

Рич Фронинг също се пръска от въглехидрати...

Кой е прав, кой е крив и кой е по-спортист...аз не мога да кажа...

18.10.13
15:50

То тази статия е голямо “доказателство” :D

“23-годишният сърбин има глутенова непоносимост, което означава, че е чувствителен към глутена, съдържащ се в повечето житни култури.”
Значи, който НЯМА подобна непоносимост (като мен и още 90% от хората), може да си яде хляб? :)

“Според някои изследователи, 10 – 15 % от хората имат някаква форма на глутенова непоносимост, но повечето от тях нямат симптоми или са толкова незабележими, че не им обръщат внимание.”

Т.е., само 10% са прецакани и не им понася глутена, което пък значи, че останалите 90% могат да го ядат без проблем, и че не пшеницата е проблема.

И като цяло, когато говорим за хора, които са на медикаменти (а щом си профи спортист, то 1000% си на някакви медикаменти), да се говори, че успехите му се дължали на някаква си дребна подробност от диетата му е смешно.

Същата работа като някой мр. Олимпия да ти рекламира нова марка протеин и да ти обяснява как заради него станал шампион :D

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.10.13 15:51.

18.10.13
16:32

Ти нали искаше да купуваш чувал с Лимец?

18.10.13
17:31

казано от summertime на 18.10.13, 16:32:

Ти нали искаше да купуваш чувал с Лимец?

Така е, просто компетентно реших да споделя информацията която имам!
Ако имаш оферта за мен, на личен моля да не правим реклама!

18.10.13
17:51

казано от slavko на 18.10.13, 14:44:

Изтрещяха хората, затъпяха и не знам вече...

Изсрал някой едно говно и айде всички да ходим да бъркаме и да мажем.

Стига сте цитирали тъпанарщини и безумия бе. Отделете си няколко дена, сравнете информацията, допитайте се до знаещи хора, после до други знаещи...

Написали някъде нещо и аде, почваме да шерваме.

Кафето те убивало, сега пшеницата, месото тоже...ми а да се консервираме и да почваме на вода...всъщност не - сигурно и за нея има изследвания, че бааааавно ни убива.

Не че за пръв път го чувам за глутена.А в статията се говори и за ГМО пшеницата която в момента е некачествена и вдига много кръвната захар и впоследствие се затлъстява и тн..Имам приятели, които вече не консумират никаква пшеница и наистина резултатите са налице.

Ето ви малко повече за глутена.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 18.10.13 20:23.

19.10.13
03:02

Неведоми са пътищата господни чада мои, един човек решил да трупа слава, като посяга на свещеното и опитва да убеждава хората в правотата си, но ще дойде време, когато ще се моли за прошка  !

Исус обаче каза: “Дайте им вие да ядат”, след което се обърна към Филип с въпроса: “Отгде да купим хляб да ядат тия?” Исус зададе този въпрос, за да изпита вярата на Своя ученик. Филип погледна към морето от хора и прецени, че е невъзможно да се осигури храна, с която да задоволи нуждите на толкова голяма тълпа. Той отговори, че хляб на стойност двеста динария няма да стигне, за да може всеки да получи дори по едно малко парче. Исус поиска да разбере какво количество храна се намира сред тях. “Тук има едно момченце – отговори Андрей”, – у което се намират пет ечемичени хляба и две риби; но какво са те за толкова хора?” Исус нареди тази храна да Му бъде донесена. След това каза на учениците да разпределят хората на групи по петдесет и сто души, които да насядат по тревата, за да се запази реда и всички да могат да видят какво ще направи. Когато това бе извършено, Исус взе храната, “погледна към небето и благослови; и като разчупи хлябовете, даде ги на учениците, а учениците – на народа”. “И всички ядоха и се наситиха. И дигнаха къшеи, дванадесет пълни коша, така и от рибите.”

Нима някой се осмелява да твърди, че Бог нашият творец, всемогъщият, пътят, истината и живота, че самият Бог храни хората с вредна храна, нима някой се осмелява да го твърди това ! Всеки който се осмели да оспорва Бог е глупак, защото Бог е истината, правдата и животът 

Искам да съм жив да видя и как един ден щя горят живи всички тези алчни души, които си позволяват съзнателно да тровят храната ни, всички тези които трупат материални блага на гърба на най-изстрадалите и болни хора, вие знаете, че медицината отдавна не работи за благото на хората и човечеството не върви към добро.

Мнението беше редактирано от Хри$то® на 19.10.13 03:04.

19.10.13
08:58

Repent repent we all gonna die

19.10.13
12:02

Като човек, който рода му от поколения е от земеделската класа, мога да ви уверя, че сегашните сортове нямат нищо общо с тези от преди 30-40 години,а те от своя страна нямат нищо общо с тези от преди 100 години и повече. Днешната пшеница е наистина много по-слабо полезна от предишните сортове(ако въобще е),а да не говорим дори, че за много по-голяма част от хората вече е вредна. Проблемът е както в самата пшеница, така ѝ в пръскането ѝ с химически препарати

Тези, които твърдят, че от хилядолетия човечеството консумира пшеница и било е здраво, са прави. Но те са консумирали сортове на хиляди години. Имало е ѝ разнообразие от сортове, също така е имало цикличност в обработката на земята т.е. не всяка година на едно ѝ също място се е сяло пшеница. Тези сортове вече в най-добрия случай са в някоя музейна-лаборатория

Дядовците ми са работили в ТКЗС-та през онези времена ивещи колеги агронобиологията са им казали, че навлезлите нови сортове са дело на лабораторен подбор (да се разбира като неГМО изменение, но не ѝ изменение в сорта протичало с десетилетия) от съюза. На един декар добива е по-голям, но имало няколко проблема.

-Единия е, че заради по-големия обем на класовете, растението не винаги може да ги изхрани за да достигнат нужния размер/тегло (за хранителни вещества не говорим. Това е абсурд) (м/у другото това днес може да се види и при ябълки, праскови, кайсии ... какво ли не). Това поражда нуждата от наторяване. В по-голямата част от това е било с естествена тор (тогава са се отглеждали милиони крави, а не като сега), но не навсякъде е било практика. Проблема с изхранването на класа идвал от това ѝ че самата почва е изтощена от непрестанното засяване с една култура и от химикалите, с които я пръскат (по-надолу ще обесня, че има още) А те от своя страна допълнително отнемат от полезните вещества в почвата и пшеницата става още по-бедна витамин Б и останалите.
-До един момент в един район е можело да се срещна 3-4 и повече вида пшеница. След навлизането на по-дайните сортове, това се изменя. А в широките площи с еднотипна култура веднъж да се установи вредител и става бум. Това поражда нуждата и от пръскане. Докато преди това различните сортове имали що-годе някаква защити от определени вредители и ако в една точка стане проблем, той не винаги се е пренасял навсякъде. М/у другото до ден днешен бившите трактористи теглят хомота на от годините прекарали край бидони с пестициди.
-Имало и проблем в самия състав на пшеницата, но те не ги разбира какво точно говорят. Предполагам, подчертавам на “Предполагам”, че са им говорили за глутен и подобни, но те е нямало как да ги разберат.

След промените обаче навлизат други сортове. Мисля че Пионер 500 и Пионер 1000. До колкото са ми разправяли приятели, работещи в земеделския сектор, това са американски сортове и те също имат нужда от много пръскане. А щом чуете “американски” веднага го свързавайте с “ГМО”.

Ще ви кажа дословно какво ми каза баба ми веднъж: “Това  новото зърно е шмеркерия, ментерлък. Докато го омесим хляба и сме го изяли. Това по мое време не щеше да го бъде - стари хора да ядат толкова много. Ти да знаеш ние какъв хляб ядохме. Като го омеси майка в неделя, до другата седмица го ядохме. Бате (едър човек) един залък изяждаше и се оригваше от преяждане.” Дори, ако погледнем в литературата, присъствие фолклорния елемент на засищата ѝ да речем “енергизираща” сила на хляба. Например в романа “Железният светилник” главния герой Стоян Глаушев, който е много едър и непрестанно работещ човек, се засищаше след пореди от дни на глад, изяждайки няколко филии хляб. Разбира се, художествената литературата не носи научна стойност, но все пак, който е чел романа знае колко точно описва бита на хората през Възраждането.

Аз лично го избягвам хляба. Когато ми се натрупа период на редовното му консумиране ми става неприятно след хранене, хем ми се доспива и се чувствам уморен, хем не мога да заспя и имам запек. Вероятно това е защото съм глутено резистентен. Може, нека всеки да си екпериментира, ако желае, с период, в който на хранене да има по три,четири или повече филии хляб и да си слуша тялото.

Мисля че това е достатъчно, за да подкрепи тезата ми. Хляба, според мен, е нещо хубаво, но не ѝ съвременния. Той е пръскан, много вероятно е да е ГМО, липсват му хранителни вещества и глутеновия му състав е много различен от това, което е било преди и навярно само малцина могат да го усвоят безпроблемно.Проблема с пшеницата може да се отъждестви като проблема с мазнините - не са лоши, ако не са индустриалхимическо производство като хидрогинизираните.

Послепис: Извинявам се за дългия коментар. Също така не са напълно компетентен по темата, но така като гледам разни коментари някои са още по-лошо положение.

19.10.13
12:14

Ела да те почерпя домашен хляб от тритикале - няма да е от един залък,но може да сложим бас,че от една филия  ще се нахраниш.. :)

19.10.13
12:32

Като цяло, май Сашо ще излезе прав с пълнолунието :D

19.10.13
12:37

Jikata, с удоволствие :) Бих се радвал, ако наистина все още съществува такъв хляб. За съжаление нашия, хляба, който си правим от нашата пшеница, няма съществена разлика с този от магазина, което не е на хубаво.

19.10.13
12:39

казано от Overlord на 19.10.13, 12:37:

няма съществена разлика с този от магазина

Значи бъркате нещо.

19.10.13
12:44

казано от Overlord на 19.10.13, 12:37:

Jikata, с удоволствие :) Бих се радвал, ако наистина все още съществува такъв хляб. За съжаление нашия, хляба, който си правим от нашата пшеница, няма съществена разлика с този от магазина, което не е на хубаво.

Жена ми прави хляб, който има съществена разлика с този от магазина и засища зверски. Факт.

Мнението беше редактирано от Storm на 19.10.13 12:44.

19.10.13
12:47

Аз говорех за това кофти чувство след да кажем двуседмично хранене с него. Но грешката е моя, трябваше да го спомена в предишния коментар. Иначе друга е формата, не е така издут, но пак нещо не е наред. Дори баба ми казва, че не е какъвто тя е яла като е била на моите години ...

19.10.13
12:49

казано от Storm на 19.10.13, 12:32:

Като цяло, май Сашо ще излезе прав с пълнолунието :D

Аз ви казах бе - по-лошо е! Това е вирус! Засегнати са хора и които на пръв поглед до момента бяха с всичкия си :D

19.10.13
12:56

Хората, които не знаят за тази дискусия и искат да се информират по въпроса полезна или вредна е пшеницата като се разровят в търсачката и открият тази тема мислите ли, че вместо излагане на тези и виждания, им се четат подобни коментари на вашите ? Налагало ми се е да търся разни неща и е адски тъпо как темата става или караница, или някакво лигавене. Ще ви помоля, ако не сте съгласни да го изкажете както подобава. Както казах не твърдя, че знам всичко по въпроса и съм готов да се информирам.

Като гледам сега клипа, даден от инженера, там в съвсем други неща се говорят, за които аз не знаех.

Мнението беше редактирано от Overlord на 19.10.13 13:13.

19.10.13
14:13

Ами то проблема е там, че в днешно време много хора разчитат на информация от интернет. И именно в това е проблема! В нета вече блика от откровена простотия, измислици, теории на конспирацията и какво ли още не. Не знам ти от какъв род си, но първото ми образование е Аргономство, и шест години съм се блъскал да уча, и чета някакви лишени от здрава мисъл теории. По-времето на комунизма, земеделието в България процъфтяваше, защото освен ТКЗС-тата които бяха някаква форма на окрупняване, имаше и специалисти, които в стопанствата са се грижели за всички процеси. Тогава също се използваха торове, и пестициди, но храната ни не изглеждаше по-начина по-който изглежда днес. Най-ми е смешно като чета, как някои умни глави отричат торенето, еле пък да се използвал оборски тор!!!! Няма индустриално земеделие без торове и препарати! Да не говорим, че т.нар. био продукция е също много съмнителна. В крайна сметка, се питам остана ли чисто място на тая планета, та някой да си мисли че е привилигерован и яде чисто. Проблема с днешните сортове и хибриди, не е възникнал просто ей така от нищото, а затова сме виновни и ние потребителите, които все търсим под вола теле. Ами вижте хората в магазините, ровят като свине, за да проберат “най-добрите” плодове и зеленчуци. Всичко това, е наложило селекцията да работи в насока която да удовлетвори изискванията на потребителите. А публична тайна е, че корелацията между добрия външен вид, и вкусовите качества на земеделската продукция, е обратнопропорционална. Т.е. колкото по-еднородни, хубави на външен вид, толкова по-безвкусни! Същото се отнася и до пшеницата. Била ГМО, била не знам какво си. Значи това са разсъждения тип трети клас, извинявай много. Дали е ГМО или не е, това може да се докаже само чрез анализ, а не чрез “споделени откровения” от хора, които и хабер си нямат какво е ГМО. Това че хляба е скапан, и впрочем всякакви тестени изделия, не се дължи на “лошата” пшеница, а на лайната които слагат вътре, включително соя!

19.10.13
15:50

(tmi)
Тва вино снощи нещо не съм му уцелил дозата, ся обаче съм на 6 :P
Като погледнем заглавието и виждаме първата заблуда, пшеницата си е доказана храна от хилядолетия, така и със много други храни, които виждам в последно време да ги обявяват за вредни, дори и смъртоносни. За съжалени вече и най полезните храни наистина станаха вредни и това, след като преминат през промишленото производство и всъщност ”маскираният убиец” това сме “ние” хората, които дори със цялото си съзнание вредим и убиваме и това с единствената цел - да спечелим материални блага !

Наскоро четох материали за флоурида на който перфектно му приляга заглавието ”маскираният убиец” и разбира се всичко тръгва от САЩ от където тръгват и най големите беди, за повече инфо - http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/zdrave_bulgari_usa_canada/18859.html
Всичките проблеми на човечеството идват от алчността и като гледам какво се случва още много преди да ни удари астероид, ние вече ще сме се самозатрили от лицето на земята !

19.10.13
21:21

казано от Overlord на 19.10.13, 12:02:

Като човек, който рода му от поколения е от земеделската класа, мога да ви уверя, че сегашните сортове нямат нищо общо с тези от преди 30-40 години,а те от своя страна нямат нищо общо с тези от преди 100 години и повече. Днешната пшеница е наистина много по-слабо полезна от предишните сортове(ако въобще е),а да не говорим дори, че за много по-голяма част от хората вече е вредна. Проблемът е както в самата пшеница, така ѝ в пръскането ѝ с химически препарати
...
Също така не са напълно компетентен по темата, но така като гледам разни коментари някои са още по-лошо положение.

Че си некомпетентен си личи, но не е страшно. Лошото е, че се изказваш компетентно и невярно.
Земеделието сега и земеделието преди сто години няма как да имат общо, както и медицината сега и преди сто години нямат общо ;)
Мога да ти пиша много и за пшеницата и за препаратите и най-вече за това прословуто “ГМО”, което много го дъвчете, не го разбирате и фактите, на които се уповавате за него са неверни на 99% ;)

19.10.13
21:30

казано от summertime на 19.10.13, 14:13:

Това че хляба е скапан, и впрочем всякакви тестени изделия, не се дължи на “лошата” пшеница, а на лайната които слагат вътре, включително соя!

Не само на това. Дядо ми (лека му пръст) беше агроном от ония, старите, дето се занимаваха с генетика. Разправяше ми, че заради по-лесното и евтино отглеждане в “съвременния” хляб се влага много фуражна пшеница с по-ниско съдържание на глутен от нормалните хлебни сортове. Това води до по-висока ронливост.
Като всяко едно културно растение, пшеницата е ГМО от незапомнени времена - доста преди да се родят вашите баби и дядовци и дори преди да се роди писмеността. Глупостта човешка обаче е неизчерпаема и неизмерима, затова и подобни теми получават толкова внимание.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.10.13 21:30.

19.10.13
21:46

За сега няма да консумирам тестени изделия да видя как ще се отрази,но не смятам никога да не хапвам хляб.В много случай е невъзможно поне за мен без хляб да изкарам.Имам предвид,че лятото си ходя на бригада в Англия и там не гледам хляба дали е бял и колко сладко защото колкото и да се натъпча не качвам и грам но като спра работа.

19.10.13
22:31

казано от James Hinks на 19.10.13, 21:21:

...
Също така не са напълно компетентен по темата, но така като гледам разни коментари някои са още по-лошо положение.

Че си некомпетентен си личи, но не е страшно. Лошото е, че се изказваш компетентно и невярно.
Земеделието сега и земеделието преди сто години няма как да имат общо, както и медицината сега и преди сто години нямат общо ;)
Мога да ти пиша много и за пшеницата и за препаратите и най-вече за това прословуто “ГМО”, което много го дъвчете, не го разбирате и фактите, на които се уповавате за него са неверни на 99% ;)

Въобще не харесвам личностното нападане. Не се оспорват изказаните идеи, а само личността, индивида и неговото невежество.

Ти все още не си доказал компетентността си, само твърдиш, че я притежаваш. Лошото е, че се мислиш за компетентен без да се изказваш така и някакъв имидж се мъкне след теб и е достатъчно един 30 секунден пост да убеди останалите в правотата ти, а тези, които искат аргументирано да докажат твърдение хората ги мислят за незнаещи само на база нападките ти.

Кое е невярно ? Казвам това, което са им казали на хората. Ти там ли беше, че знаеш ? Ако знаеш нещо различно понеже си чел или си чул - сподели го. Нека да разнищим така ли е или не е така.

Ясно ми е, че земеделието е различно, нали съм написал, че е различно. То въобще на кой не му е ясно ... ?

Като можеш да ми пишеш (отново на мен, пак нападки) ми напиши многото, което знаеш за пшеницата и препаратите, а не ми говори общи приказки как знаеш тайните на вселената , че писва 4-5 човека много да знаят, много да се карат, ама нищо да не казват из форума.

И кои сме ние ? Целия форум от няколко хиляди души си няма и частица представа от това, което ти знаеш за ГМО-то ли ? Само тия няколко човека, които се аргументирахме в темата ли ? Как ги разбра изчисли тия 99% ? Не мислиш ли че преувеличаваш ? Аз изчислявам ли ти твоите и преувеличвам ли във всеки един коментар ?

_________
Коментара, в който дискутиращите са глупави защото отдават внимание и време, няма да му отдам такъв коментар. Ех, а преди две седмици като се видяхме на живо не бях глупав...

Понеже форумните активисти не искат да останат назад и на всеки мой коментар ще има по още някоя последвала нападка, аз приключвам с участието си. Всеки с разумно мислене ще си направи изводите (малко трудно в случая без аргументация и за двете страни на проблема...), а останалите ще следват популярността на личността. А с тези хора, които сега трябва да се карам и да разводнявам темата, можеше да се разберем много набързо и много културно, както се е случвало. Но нуждата за форумна признатост надделява. Аз обаче нямам такава нужда и си ви оставям.

Живи и здрави !

19.10.13
22:48

казано от Overlord на 19.10.13, 22:31:

казано от James Hinks на 19.10.13, 21:21:

...

Въобще не харесвам личностното нападане. Не се оспорват изказаните идеи, а само личността, индивида и неговото невежество.

Ти все още не си доказал компетентността си, само твърдиш, че я притежаваш. Лошото е, че се мислиш за компетентен без да се изказваш така и някакъв имидж се мъкне след теб и е достатъчно един 30 секунден пост да убеди останалите в правотата ти, а тези, които искат аргументирано да докажат твърдение хората ги мислят за незнаещи само на база нападките ти.

Кое е невярно ? Казвам това, което са им казали на хората. Ти там ли беше, че знаеш ? Ако знаеш нещо различно понеже си чел или си чул - сподели го. Нека да разнищим така ли е или не е така.

Ясно ми е, че земеделието е различно, нали съм написал, че е различно. То въобще на кой не му е ясно ... ?

Като можеш да ми пишеш (отново на мен, пак нападки) ми напиши многото, което знаеш за пшеницата и препаратите, а не ми говори общи приказки как знаеш тайните на вселената , че писва 4-5 човека много да знаят, много да се карат, ама нищо да не казват из форума.

И кои сме ние ? Целия форум от няколко хиляди души си няма и частица представа от това, което ти знаеш за ГМО-то ли ? Само тия няколко човека, които се аргументирахме в темата ли ? Как ги разбра изчисли тия 99% ? Не мислиш ли че преувеличаваш ? Аз изчислявам ли ти твоите и преувеличвам ли във всеки един коментар ?

Няма лични нападки, като не искаш да си некомпетентен в земеделието - отивай да учиш и после да работиш в тази насока.
Аз съм агроном по образование, дипломната ми работа беше по Генетикана на тема “Соматичен ембриогенез” - това е единия начин за получаване на ГМО, работил съм като агроном, гледал съм най-различни култури, бил съм консултант по разстителна защита(това ми е специалността), сега участвам в един международен проект по Седма рамкова програма, който се занимава точно с проблема на торенето е естествен тор. Може да не знаеш, но за да станат фекалиите тор има доста процеси, които трябва да пртекат при определени условия, за да се получи тор, не можеш просто да изхвърлиш лайната на къра и да чакаш обилна реколта.
И да, не е вярно това, което са казали на хората, доста си малък за да знаеш какво всъщност беше онова време и как се предаваше и пресъздаваше информацията.
А като искаш да знаеш каквото знам аз - питаш учтиво, не като пубертет, на който родителите са му взели компютъра, пък и не съм длъжен да казвам или да уча останалите ;)

20.10.13
15:32

казано от Overlord на 19.10.13, 22:31:

_________
Коментара, в който дискутиращите са глупави защото отдават внимание и време, няма да му отдам такъв коментар. Ех, а преди две седмици като се видяхме на живо не бях глупав...

Изразих се прекалено грубо, за което се извинявам. Имах предвид не толкова тази тема, колкото ирационалния страх на една голяма част от хората от ГМО.
Не помня кой беше ти на сбирката, но не мисля, че има връзка. Всичко това обаче не променя факта, че твърденията в темата са преувеличени, тя привлича излишно внимание и нажежава ненужни страсти.
Обяснявам защо. Въпросът не е в съдържанието на пшеницата - дори да се е променило за последните 40-50 години, промяната не е такава, че да е важна сама по себе си.
Проблемите всъщност са два и са различни. Единият е нов, другият - доста по-стар. Новият е в това, което се влага в хляба и другите пшенични изделия в последните години - различни “подобрители”, сред които и глюкозо-фруктозен сироп или захар. Вторият и далеч по-стар е самото бяло брашно. Само че този проблем не идва от различията между старите и новите сортове пшеница, а от естеството на самото брашно.
От доста време съм привърженик на нисковъглехидратната диета и смятам, че белият хляб не е храна за мен. Но същевременно мисля, че няма нищо в пшеницата, което при умерена консумация в подходяща форма (пълнозърнести брашна в комбинация с други зърнени култури) да води до проблеми заради генно модифицираните сортове. Няма и никакви доказателства за подобно нещо.
От друга страна печалбата (не говоря за финансовата) от ГМО културите и съвременния начин на отглеждането им е огромна. В един свят със 7,1 милиарда обитатели, по-голямата част от които живеят в бедност, е цинично да се отхвърля която и да било възможност за увеличаване на добивите. Това, че разпределението на благата не е равномерно, е съвсем различна тема.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 20.10.13 17:40.

20.10.13
15:57

James Hinks - ти като вещ в тая област, ще ни осветлиш ли по-въпроса с генно-модифицираните организми? Преди шест години, докато учех се интересувах от този въпрос, и честно казано никъде не съм прочел, или чул от преподаватели и специалисти да има категорично доказана вреда. По-скоро имаше, догадки и свободни размишления по-темата, както и някакви изследвания със съмнителна репутация.

20.10.13
17:37

Как да има изследвания и то с нужната продължителност, кой ще ги плаща ? Много неща има скрити и неизвестни които хората не ги знаят, но света е така устроен, че няма кой да плаща за такива проучвания само за благото на хората. Просто тези инвестиции нямат възвращаемост и няма как да има проучвания и отделно биха засегнали интереса на големи корпорации с печалби от милиарди долари, а вие добре знаете как стоят нещата !

Ето ви едно от малкото прочувания за ГМО храна -

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/gmo-carevica-predizvikala-rak-pri-plyhove-5142551

На този линк -  http://research.sustainablefoodtrust.org/wp-content/uploads/2012/09/Final-Paper.pdf
са всичките подробности от проучването има и снимки на туморите на плъховете !

20.10.13
18:55

Абе да ти кажа, не знам кой какви милиарди печели! Но напоследък гледам, че “био” индустрията все повече оплита в пипалата си хората, които ги мързи да мислят. Дали ще е химическата индустрия, или някаква друга каква е разликата? Печелят си на гърба на хората, и хич не им пука. Пък в крайна сметка, това е естествения отбор - което не те убива, те прави по-силен, другите мрат и така ....

21.10.13
15:40

казано от summertime на 20.10.13, 15:57:

James Hinks - ти като вещ в тая област, ще ни осветлиш ли по-въпроса с генно-модифицираните организми? Преди шест години, докато учех се интересувах от този въпрос, и честно казано никъде не съм прочел, или чул от преподаватели и специалисти да има категорично доказана вреда. По-скоро имаше, догадки и свободни размишления по-темата, както и някакви изследвания със съмнителна репутация.

Вещ в тази област не съм. Запознат - да.
За догадки и свободни размишления - и едно време беше така. Единствените две сериозни проучвания и съпътстващите ги изследвания, за ГМО “храна” са за царевица, за сортовете “Раундъп реди”(устойчивия на глифозат) и за един Н нещо-си(високодобивен сорт с няколко пъти по-голямо съдържание на лизин). Нищо притеснително в тях, особено за лизиновия сорт, който е на повече от 15 години.

p.s.
Зависи към кои преподаватели си се обръщал с въпроси. По мое време имаше доста отзивчиви и знаещи.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 21.10.13 15:48.

21.10.13
16:48

Ти в Лесотехническия ли си учил? Защото мисля че няма големи промени в преподавателския състав. Като спомена за Глифозата, та се сетих за разните там стопани и фермери, които просто отиват в най-близката агро аптека, и си купуват прилично количество химикал, пък и лелките които продават обикновенно са отзивчиви, и дават “компетентни” съвети тип - смеси една кофа от това, с една капачка от онова :x И накрая става някаква адска смес, в която не е ясно какво има, и за какво се пръска! А пък най-интересното, е че доста хора си мислят, че малките стопанства и градини произвеждат по-чиста продукция, и разни кифли ще се почупят да си купуват “био” продукция :D Аз например, живея в къща, и в двора имаме ябълки, лозе и т.н. но не ям от тях, че сега пролетта баща ми беше решил да пръска (незнайно срещу какво) но така му казал съседа! Та приготвил човека разствора, и се сетил да ме пита колко препарат да сложи, изчислих му аз, и той се шокира как можело толкова малко!!! На мен пък ми се изправи косата, като ми каза, досега какви количества е разстварял. Та с две думи, шокираща некомпетентост се шири!

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1