11.11.13
21:32
От доста време чета сериозно за подходящи тренировки, при занимания с бойни изкуства. Винаги, независимо какво съм тренирал и дори да съм усвоил техниката, ми е липсвало сила и експлозивност.
Така че реших да се допитам до вас за подходяща програма. Общо взето имам физическа култура - как да загрявам, разтягам и изпълнявам движенията правилно. За сметка на това не съм особено силен. 5ци на 60 клек, 35 раменна преса, 80-90 тяга.
Във форума, понеже го следя от доста време, наблюдавам, че се препоръчват кръгови тренировки с висока интензивност. Аз лично съм ги пробвал и действат доста добре.
Само дето, на други места, които следя се препоръчва да има и тренировки с висок обем. На мен това ми се струва логично.
Честно казано имам чувството, че съм прочел доста неща, осъзнал съм ги, но не мога да ги подредя в правилен ред, за да са практични. Даже съм доста объркан.
Може ли някой да ме насочи с какво да започна и за колко време, макар сигурно да е говорено.
Нищо на света не може да ти попречи кръговата тренировка с висока интензивност да има и висок обем :)
Иначе като ориентир или по-скоро като основополагащ стълб или ако искаш верую, може да прочетеш тези:
http://www.bb-team.org/articles/4542_silovi-trenirovki
http://www.bb-team.org/articles/4546_silova-izdrazhlivost
Мнението беше редактирано от Маданеца на 11.11.13 23:36.
Чел съм ги поне няколко пъти. Даже първата част още преди години, но в друг форум (даобг).
12.11.13
11:47
Най-веротно бъркаш в постройките на сами тренировки - кое къде, защо и как.
Особено ако става дума за експлозивност. Айде, тя силата си расте, но експлозивността като качество се гради трудно ;)
Тренировките, които съм правих бяха:
в началото 5х5 - стори ми се удачно, все пак има само базови движения и са удачни за встъпителни.
после минах на предложените от теб кръгове (клек, тяга,...).
Само дето преживях “травма” на крака и сега съм на описаното по-горе ниво.
От кръговите усещам как се подобрявам разностранно. Силата расте заради интензивността и избора на упражнения. Самите упражнения, по някакъв начин се припокриват и така се развива и издръжливост.
Мисля да си правя две такива кръгови седмично, докато мина базовото ниво. Чудя се обаче какво да правя третия път, когато ходя на фитнес. Може би ми е рано да работя за експлозивност, но все пак искам да се развивам по някакъв начин.
13.11.13
00:53
А задължително ли е да имаш 3 силови в зала ? ;)
По-лесния вариант е да кажеш какво и как тренираш, за какво БИ си помагаш и така да помагаме...защото сега гадаем какво и защо...
Може причината да е точно в силовите, а може и да не е свързана с тях, а с липса на елемент или натренираност, или пък нещо в подготовката.
До май месец ще ходя два пъти седмично бокс, че тази година съм кандидат студент. След това киокушин.
Ами не е задължително, но имам голямо желание, защото фитнесът ми е много наблизо.
13.11.13
14:35
И как тренираш сега ?
p.s.
Бах го, едно по едно ли трябва да питам за нещата ? Ти си на зор, пък нищо не казваш...
13.11.13
17:09
От “кръгово” до “структурирано” разликата може да е от земята до небето ;)
p.s.
последен опит правя да помогна...без пълна и подробна инофрмация.
AndyHug, напиши тук. Години, ръст, килограми, стаж, силови постижения. Напиши точно по каква програма тренираш. Колко време тренираш и тн.
Пишеш по 3 думи и очакваш повече в замяна.
176 см висок, ~9,5% телесни мазнини, 62-65 кг.
От 2-3 месеца не съм тренирал нищо, тъй като лятото работих, а преди месец приятел без да иска ме набоде с нож в крака. (Доста глупаво, да)
Преди тези три месеца имам: 6 месеца комбинирано силови тренировки и кикбокс. Преди тях още 6 месеца само бокс.
Постижения в залата, за единици: набиране с 40 кг, клек 75 кг, тяга 110 кг. За петици: раммена преса 40 кг, кофички с 20 кг.
Като по-малък съм тренирал плуване (1 година общо) и айкидо доста дълго.
Тренирал съм така: клек или тяга - раммена преса прав - набирания с тежест - кофички.
Редувал съм клека и тягата, защото във фитнеса уредите са така, че не мога да ги правя и двете едновременно, без да се забавя твърде много. Всеки път като направя петица на дадено движение съм вдигал тежестта с 2,5 кг, а за кофите и набиранията с 1,25. Правил съм 2-3 такива тренировки седмично.
Мнението беше редактирано от AndyHug на 13.11.13 18:21.
14.11.13
16:41
Слаби крака и пояс, това ти е проблема.
Първо трябва да станеш силен там, после издръжлив и чак след това да мислиш защо не си експлозивен.
15.11.13
09:52
С тренировки, друг начин няма.
Клек + тяга + напади + отскоци + скокове.
На твоето тегло макса ти на клека трябва да е тежест за 20-30 повторения, а този на тягата - за поне 12.
Отделно не правиш лег, а не си на нивото, на което да си позволиш да изключваш такива движения от тренировката.
James Hinks, колко често е добре да се прави една такава тренировката за крака, която описа за да има максимално бърз напредък ?
15.11.13
11:19
Според останалите натоварвания, тоест да повтаряш таква тренировка когато си възстановен.
Колкто по-често правиш нещо, толкова по-малко обем на тренировката ще имаш.