Заушка:-(

Прескочи до:
SP

05.03.07
19:09

Моля някой да сподели ако е имал заушка. лекарката нищо не ми каза да правя и само да си седя вкъщи.
Ако имате някакви съвети.
И ще загубя ли кила евентуално? :roll:  :(

05.03.07
19:17

Аз съм чувал че за момчетата била много опасна можело да ти се възпалят топките и да нямаш деца ... също така съм чувал че трябва да лежиш много, ходенето на ляво на дясно да го ограничиш до минимум ( аз не съм карал от приятели знам... )

Аз не мога да ти помогна, но искам да попитам нещо съфорумците. Вярно ли е, че има нещо като епидемия от заушка в страната?

Така..
1во - наистина има епидемия на заушка и яко съм сдухал (лично аз)
2ро - при 5/100 души болестта има усложнения и води до СТЕРИЛИТЕТ
3то - май се правят безплатни ваксини в повечето болници (стига да има ваксини в наличност)
4то - предава се по въздушно-капков път и фитнеса е най-лошото място,където може да бъдете по време на епидемията
5то - Има инкобационен период към 25 дена,т.е. може да си я носиш,да заразяваш наред и когато го разбереш, че си болен,т.е. след 25-30 дена, да си натръшкал още 50-60 човека..

Sportex, килата са ти най-малкия проблем, ти гледай да не си от онези 5%, тогава да видиш ядове..

05.03.07
20:04

Да, наистина знам, че има такава епидемия, но да чукна на дърво при нас (в Свищов) все още няма (и да дано да няма). Ако се получи усложнение може да нямаш деца. Усещате ли подути лимфи (зад ушите и към горната част на шията) веднага на лекар ! Това си е много сериозна болест и не бива да си казвате ” о мен ще ме подмине ” или нещо от сорта..

05.03.07
20:53

И какво да правим?Да не тренираме ли?То по тая логика не трябва и на даскало да се ходи,щот и там има народ.

CS

05.03.07
21:01

Заушка - Може да се появи при повишена телесна температура на половия орган.
Препоръчва се - Да се носят широки гащи и боксерки, за да не се получава триене на половия члев, което може да доведе до покачване на температурата с 0,2 - 0,4 градуса, което води до “осъкатяване” на сперматозоидите.
Носете широки долни гащи !

За епидемията - вярно е, че има такава. Пазете се, здравето преди всичко.

Наистина внимавайте.  :wink:

05.03.07
21:02

Много кофти наистина...лекарите 20 години спаха и сега, когато пламна епидемия се сетиха, че имало проблем с имунизирането на  наборници  82-92 :twisted: Има слухове, че щяли да вкарат ваксина до месец или нещо такова...но за тва време май ще тръшне всички на легло  :evil:  :evil:  :evil: Е*ало си е майката, момчета...да чукна на дърво!

05.03.07
22:14

[quote author=“CSKA_FoReVeR”]Заушка - Може да се появи при повишена телесна температура на половия орган.
Препоръчва се - Да се носят широки гащи и боксерки, за да не се получава триене на половия члев, което може да доведе до покачване на температурата с 0,2 - 0,4 градуса, което води до “осъкатяване” на сперматозоидите.

Не пиши глупости моля ти се. Заушката се характеризира с възпаление на лимфните възли зад ушите(подуват се зверски).Предава се по въздушно капков път(при кашляне , целувка ...)Проблема е за момчетата че се повишава значително температурата на тестисите(за които е нормална температура от 34-35 градуса.Ако си прекарал не означава , че ще получиш стерилитет.Може да се получи и увреждане на черния дроб.Ако се хване на време може да минете без усложнения.
Бог да ни пази :roll:
Поздрави

CS

05.03.07
22:29

[quote author=“VictuS”][quote author=“CSKA_FoReVeR”]Заушка - Може да се появи при повишена телесна температура на половия орган.

Не пиши глупости моля ти се. Заушката се характеризира с възпаление на лимфните възли зад ушите(подуват се зверски).Предава се по въздушно капков път(при кашляне , целувка ...)Проблема е за момчетата че се повишава значително температурата на тестисите(за които е нормална температура от 34-35 градуса.Ако си прекарал не означава , че ще получиш стерилитет.Може да се получи и увреждане на черния дроб.Ако се хване на време може да минете без усложнения.
Бог да ни пази :roll:
Поздрави

Аве ей .......... я земи са образовай малко на таз тема и тогаз пиши. Говорил съм със специалисти в тази област и някъв от гората ще ми казва, че говоря глупости. Ей я са усещай малко ве.

JD

05.03.07
22:44

Относно теглото ти, ами заушката не гори калории :), тоест пак зависи от режима ти. Един сериозен съвет НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ , дори на сила да ви карат!

05.03.07
22:45

Абе кажете как да се пазат хората место да ми се джанкате.Излиза,че всичко е на късмет и няма мерки.Въпреки,че съм ваксиниран,ама ваксината била нещо афиф,така разбрах от майка ми.

BU

05.03.07
22:49

Къде е тази епидемия ? В цяла българия или само определени райони ? И ако е само на определени райони, кои са те ?

[quote author=“jdoe”]Относно теглото ти, ами заушката не гори калории :), тоест пак зависи от режима ти. Един сериозен съвет НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ , дори на сила да ви карат!

защо да не се ваксинираме?

05.03.07
22:49

[quote author=“CSKA_FoReVeR”]Аве ей .......... я земи са образовай малко на таз тема и тогаз пиши. Говорил съм със специалисти в тази област и някъв от гората ще ми казва, че говоря глупости. Ей я са усещай малко ве.

AВЕ ЕЙ я вземи да поговориш повече със “специалистите” щото VictuS
е прав

TU

05.03.07
22:53

Аз чух нещо, че нямало ваксини

CS

05.03.07
22:59

[quote author=“ASTOR”][quote author=“CSKA_FoReVeR”]Аве ей .......... я земи са образовай малко на таз тема и тогаз пиши. Говорил съм със специалисти в тази област и някъв от гората ще ми казва, че говоря глупости. Ей я са усещай малко ве.

е прав

Оле, боже и ти си за образование.
Я отдели дестина лева за учебник по биология и прочети дали не може да получиш заушка като ти се увеличава температурата...
Само да обясня, като се повиши тази температура се осъкатяват много сперматозоиди и така може да не останат достатъчен брой здрави сперматозоиди, които да уплодят яйце-клетката.
Което е един вид заушка, така че.........

BU

05.03.07
23:07

[quote author=“tuocs”]Аз чух нещо, че нямало ваксини

има. противопаротитна ваксина която създава траен имунитет.
ама немога да разбера защо jdoe казва да не се ваксинираме ?

Епидемичният паротит е заболяване, предизвикано от специфичен вирус. Предаването на болестта става по въздушно-капков път. Източникът е заболялото лице, което може да отделя причинителя в околната среда.

Боледуват предимно деца. Болестната честота е най-висока през пролетните месеци и всред момчетата. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, от там - в кръвта и достига до слюнчените /паротидни/ жлези. Не рядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.

Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жле зи се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят. В повечето случаи се засягат двете предушни /паротидни/ слюнчени жлези. Нервната сис тема се засяга в различна степен.

При по -тежко увреждане освен главоболие и безсъние се наблюдава и развитие на менингит. Тогава температурата се повишава още повече, настъпва силно главоболие с повръщания, ригидност на врата, нарушаване на съзнанието. Нерядко се появява орхит /възпаление на тестисите/ - едностранен или двустранен. Тестисът се увеличава и е болезнен при опипване. При тежко протичане с двустранен орхит в много случаи се развива стерилитет. Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Тогава се появява силна коремна опасваща болка, с гадене и повръщания, съпроводена с разтрисане и допълнително покачване на телесната температура. Засягането на повечето органи /паротисна жлеза, панкреасна жлеза и други/ може да бъде едновременно или последователно, изолирано или комбинирано.

Лечението се провежда в домашна обстановка, при покой и постелен режим. Прилагат се антипиретици, аналгетици, ултравиолетово облъчване, гаргара с лекианти септични разтвори. При поява на орхит лечението се провежда от лекар-специалист. Усложненията /менингит, панкреатит и други/ се лекуват в болнично заведение.

Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.

Профилактиката се състои в изолиране на болните и прекратяване на контактите с тях, особено на неболедували деца и възрастни. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

П.П. Ще се ваксинирам при 1ва възможност..  :wink:
П.П. (2) Да пази Господ

06.03.07
08:37

и аз съм я карал...хич не е фън... освен, че си като балон в лицето и трудно се спи...щтото се притискат издутите лимфните възли и боли... малко облекчение носеха натрошени маслини с костилките на компрес около гушата...както и един загряващ спирт имаше навремето ...аз така се третирах... за щастие не бях от 5% с усложнения...обаче ме беше хванала параноята ЯКО.... наистина обаче трябва да ограничиш движенето максимално!

06.03.07
08:47

По новините дочух че има ваксини във всяка болница , но колко е вярно ... Някой да се похвали че се е ваксинирал ?

SP

06.03.07
09:42

[quote author=“Steve”]и аз съм я карал...хич не е фън... освен, че си като балон в лицето и трудно се спи...щтото се притискат издутите лимфните възли и боли... малко облекчение носеха натрошени маслини с костилките на компрес около гушата...както и един загряващ спирт имаше навремето ...аз така се третирах... за щастие не бях от 5% с усложнения...обаче ме беше хванала параноята ЯКО.... наистина обаче трябва да ограничиш движенето максимално!

Това ми го каза лекарката, но защо да огранича движението!? :roll:

FZ

06.03.07
10:51

[quote author=“BuKTop”][quote author=“tuocs”]Аз чух нещо, че нямало ваксини

има. противопаротитна ваксина която създава траен имунитет.
ама немога да разбера защо jdoe казва да не се ваксинираме ?

Хайде някой по компетентен да каже защо да не се слага ваксина. :?:  :?:  :?:

Доколкото ми е известно някои ваксини са хм... леко противопоказателни... да не кажа по-силна дума.
Някъде имаше документални филми за ваксини и “ползата” от тях. Чувал съм и съм гледал разни неща по въпроса, обаче колко са вярни определно незнам.

Ваксината против заущка няма да ви е проблем.
Противопоказни ваксините не са, въпрос е дали са действени.
Защо.
Една хипотетична ваксина против грип да вземем за пример:
1. Изобретяването й.
2. Издействане на разрешителни и одобрения.
3. Алфа тестове - проба на животни, после и на хора, изчакване на определен инкубационен период...
4. Ограничено внедряване и използване.
5. Общо внедряване на пазара.
6. Усвояване от пазара...
Процеси, траещи години, често и над 5 години.
За това време вирусът на грипа вече е мутирал и ползата от ваксината е съмнителна.

Заушката не е толкова страшна, не се втелявайте. Аз съм я карал на крака, при това дълго време не я лекувах. Предпазване няма. Само имунитет по два начина: ако си я карал и ако си ваксиниран.
Вероятността да останеш без потомство е не по - голяма от вероятността в следствие на възпалени сливици да получиш бронхопневмония. Все пак се пазете, не нам дали с широки гащи или с ташаците навън от панталона, но имате ли симптом на болезнено подуване където не трябва, потърсете лекар.
В почти всички случаи заушката протича с леко възпаление на менингите, предизвикващо и лека или силна и постоянна болка в главата. По - добре мислете за това, защото мозъкът има специфична защитна бариера и там даже лекарствата, които взимате, не могат лесно да проникнат и да въздействат, докато възпалението си действа. Пазете се от простуда, преумора, дълго взиране в екран и всякакви активиращи мигрена или настинка фактори. Даже един прост съвет: опитайте се да поспите.
Категорично не тренирайте. Оставете килата. Кила се качват и се свалят, със здравето обаче работата не е толкова проста.
И още един съвет: не подценявайте нестандартните методики. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ви препоръчвам да спазвате евентуалните препоръки за компрес и гаргара, колкото неприятно и смешно да ви се струва; според мен даже са по - ефективни от често използваните антибиотици, понеже последните не атакуват директно вируса, а потушават страничните му инфекции. Опитвайте се и да повишите слюнкоотделянето в устата - при всеки е различно - душене на оцет, ракия, дъвкане на дъвка и т.н.
И още една препоръка, отново ЗАДЪЛЖИТЕЛНА според мен. След утихването на симптомите и връщането ви към нормално състояние, за сигурност идете и си направете ПАК Диференциална Кръвна Картина(ДКК)/диференциално броене, както го викат тук - там.
Ще даде ясна идея за състояние на лимфната и имунната система, черния дроб и кръвните телца.
Това е и пътят, по който инфекцията би проникнала в ташаците например. В случай, че всичко в кръвта е ок, можете да считате, че опасност няма.
Поздрави. И бързо оздравяване на болните :)

06.03.07
12:18

А добре , някои ще каже ли в кои райони е епидемията  ?

CS

06.03.07
12:31

Според здравното министерство заболеваемостта от епидемичен паротит /заушка/ в Ловешка и в Плевенска област ще обхване и други региони на страната.

От ведомството обявиха, че най-ефективната мярка за профилактика на заразните болести при започналото повишаване на заболеваемостта от епидемичен паротит са имунизациите.

Според справката на министерството към 19 юни в страната са диагностицирани 271 случая на паротит. От тях най-много са в Ловешка област - 171, в Област Плевен са 53, във Варненска област - 8, в Габровска - 5, и др. Заболелите са на възраст от 16 до 30 години.

Експертите в здравното министерство предполагат, че причина за разпространението на паротита в посочените възрастови групи е липсата на имунизация. От ведомството припомнят, че от 1982 до1986 г. паротитната имунизация в България е била прекратена поради съмнения в ефективността на ползваната тогава българска ваксина. От 1986 г. се ползва ваксина, произведена в бившия СССР, но случаи на паротит се установяват и сред имунизираните с нея, се посочва в съобщението. От министерството обясняват това с дългия период след имунизацията - над 15 г., и със снижения имунитет след ваксинация.

От 1992 г. у нас е въведена високоефективна тройна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, а от 2001 г. се прави и реимунизация на 12-годишните. Счита се, че тази група е максимално защитена и сред нея не са регистрирани заболявания.

Анализът на епидемиологичната ситуация дава основание да се предположи, че започналото повишаване на заболяемостта в Ловешка и в Плевенска област ще обхване и други региони на страната, като най-засегнатите отново ще бъдат 17- до 25-30 годишните, се казва в съобщението. Последната епидемия от паротит в България е регистрирана в периода 1997-1999 г., когато са заболели над 40 000 души.

От министерството обясняват, че в повечето случаи паротитът преминава сравнително леко, за 8-10 дни, без остатъчни явления. Макар и рядко, се развиват усложнения, като серозен менингит, орхит /възпаление на тестисите/ при мъжете, панкреатит /възпаление на задстомашната жлеза/. Лечението на усложненията става в болнични условия.

При липса на имунизация, здравното министерство препоръчва да се избягват контактите с лица със симптоми на заболяването /подуване на едната или двете задушни слюнчени жлези/. В случай на поява на симптоми е препоръчително ранно търсене на лекарска помощ. Самолечението и използването на антибиотици се неефективни и увеличават риска от развитие на усложнения.

22-ма болни от заушка в Пловдив
28.02.2007 14:23

22 са случаите на паротит (заушка) в Пловдив, съобщи директорът на РИОКОЗ д-р Ани Егинлиян, предаде БГНЕС.

През януари са регистрирани 8 случая, а през февруари – 14. Единадесет от заболелите, четирима от които са войници, са настанени в болница. Болестта при всички протича без усложнения. Болните са предимно момчета на възраст 15-19 и 20-24 години.

Заболяването паротит е много опасно, тъй като може да доведе до стерилитет при момчетата. То се предава по въздушно-капков път, обясниха епидемиолози.

Увеличаването на заболеваемостта се дължи на факта, че сегашната рискова възрастова група не е била имунизирана със задължителната ваксина срещу паротит при навършване на 12-месечна възраст.

В петък в Пловдив се събират епидемиолози от цялата страна, за да обсъдят мерки при евентуална епидемия.

JD

06.03.07
12:37

Хора, допускате и вярвате в тази действителност, която по ред причини и методики се интерпретира в населението под една или друга форма. Вярно форумът е и за здраве, но ще отиде прекалено офтопик и ще предизвикам спорове и дрязги които няма да са много ползотворни поради непознаване на материята, предубеденост, наивност и пр.. Проучвал съм цялата фармакология и хелт кеър, Вече са на разположение стотици изтекли доклади, независими лаб анализи относно опасността от ваксините като се започне от тази за тетанус до тази с б12 и фолиева киселина  :lol:  Няма по-голяма отрова, за справка търсете гугъл, пълно е с инфо за ваксините и тяхната “цел” поява и история, http://www.who.int/en/, проверете статуса на активните действащи вещества в най-употребяваните ваксини, всичките са със статус “ин прогрес”.
Гледайте и този филм на всяка цена, http://www.arenabg.com//details.php?id=55491 , прочетете малко инфо на следните адреси:
http://www.the-testament-of-truth.co.uk/web/immune.htm
http://www.vaccination.inoz.com/
http://www.vaccination.org.uk/a/loat1.htmlhttp://www.vaccinationnews.com/DailyNews/February2002/1924AntiVaxPamphlet.htm
И пак да подчертая, имайте едно на ум при следващата идея за ваксина или антибиотик, освен ако е неизбежно, от мен толкоз по тоя случай!:)

TW

06.03.07
13:17

[quote author=“boxko”]А добре , някои ще каже ли в кои райони е епидемията  ?

Благоевград
Пазарджик(аз сьм от там  :x )
Общо казано целият югозападен раион на страната

06.03.07
14:02

jdoe - да, това го има, като теория, както и като мода.
Разбира се, че не е много хубаво да се изпада в крайности, както и с прекаляване с ваксини и антибиотици, така и с тоталното им отричане.
Все пак, не бива да забравяме, че може би благодарение на точно тези ваксини, все още оцеляваме, като вид. :)

06.03.07
14:51

То се е видяло,че няма се тренира..Ами в какъв период?Една седмица?Странно защо в никои новини не дадаха инфо.Пловдив е един от рисковите райони(има и 22ма болни),та викам да не тренирам,базирайки се на статиите и мненията на колегите преди мен.

jdoe, тея линкове избиха рибата :)
Един - два са си с пароли и аз не се регистрирах.
Единият е нормален.
Да, има риск. Основният риск е свързан с твърде слаба имунна защита и заразяване с болестта, другият е свързан с алергична реакция, третият е свързан с възможността вече да си болен от болестта и само да способстваш преминаването й в други тъкани.
Иначе, общо взето, боза.
1. Ваксинацията е например по - опасна от упойки като лидокаина, които ти ги бият при зъболекаря. Може би още си малък и не си го преживял. Забрани упойката! Смъртните случаи са в пъти повече. Алергичните реакции са в пъти повече. Опасността е много по - голяма! Недей чети глупости от интернет, виж реалността...
2. Кое ти дава 100 % гаранция? Когато става въпрос за здравето ти и то е застрашено, и 50% гаранция е нещо, на което би се радвал. При ваксините гаранцията, че няма да хванеш болестта е много по - голяма, като за някои болести. Някои ваксини дават над 90% гаранция за успеваемост, а рискът от ваксината е не по - голям от това, да те удари метеорит. Но какъв е риска ако не се ваксинираш да се заразиш от епидемията??????
А КАКЪВ Е РИСКА ДА СЕ ЗАРАЗИШ, ПРЕДАВАЙКИ ЗАРАЗАТА И НА ДРУГИ ХОРА В ГЕОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ?
3. Всичките ти сайтове са се хванали за ваксина само срещу едрата шарка. Това е една от най - старите ваксини. Допускам, че може да не е била много изпипана. И какво от това? Пак е спасила доста хора, далеч не много са умрели от нея. Но тя не е всички ваксини! Ето ти например тетанус. Туберкулоза. И т.н.

имайте едно на ум при следващата идея за ваксина ...., освен ако е неизбежно

акова нещо няма. Ваксината не се слага в неизбежни случаи, тогава тя само вреди!!!

JD

06.03.07
15:18

[quote author=“jdoe”]И пак да подчертая, имайте едно на ум при следващата идея за ваксина или антибиотик, освен ако е неизбежно, от мен толкоз по тоя случай!:)

Говоря за антибиотика, а ти ме перефразирай както искаш, просто споделих каквото знам по въпроса по-скоро заради съвеста ми  :lol:.Мит или реалност, статистиката на инвалидите и косвените жертви е красноречива! Боцкайте се с какво  искате, живейте по-най приемливия за вас начин. И последно, човекът като биологичен вид  е оцелявал, оцелява и продължава да го прави по естествен път, посредством неговият организъм!

06.03.07
15:19

И всъщност, ваксината против едра шарка, почти е ликвидирала това смъртоносно заболяване.
Почти, защото само(уж) в СССР и  САЩ разполагат с щамове от нея.

ПП А за антибиотиците - кофти е, че много пъти се прилагат, без да са нужни...но това си е просто друга крайност.

Jdoe - човекЪ, не живее по естествен начин и е много далеч от естествения начин на оцеляване. ;)

Толкоз за Него. :roll:

Хубаво, jdoe, и аз съм привърженик на природосъобразния живот, но...
- това не ме кара да искам да живея в пещера
- не може да ме накара да отхвърля доказани истини в науката и показани в практиката
- не ме кара да мисля ,че инжектирането на мъртви или неактивни микроорганизми в човешкото тяло с цел да се приучат цитофагите на имунната защита да ги разпознават и “ядат” е толкова неприродосъобразно. По - скоро е технологично.

И, накрая, но не на последно място:
Твоята визия е въпрос на трактовка.
Според теб е виновна ваксината.
Рядко, почти никога, казвам аз. В 99% от случаите са виновни лекарите.

статистиката на инвалидите и косвените жертви е красноречива!

- Осакатяване? Уцелили са кръвоносен съд, не е ваксината виновна, както и не би била водата - ако в спринцовката имаше вода.
- Странична реакция? Ами за целта има тестове. Поради многото смъртни случаи въведоха задължителни тестове за алергени при упойките. Много е лесно и при ваксините да става така. Как? Отиваш вечерта, докторката слага малко ваксина в една спринцовка, пуска я леко да оттече и после съвсем леко те драсва с иглата. Ако на сутринта драснатото ти е подуто и болезнено или изобщо странно на вид, значи имаш алергия!
- Смърт? Смърт ли? Ако не е от алергията или от неправилно поставена ваксина, то може да е само от вируса. Означава, че:
1. Не са те проверили за симптоми на вече развит вирус.
2. Не са ти проверили имунната защита и общото здраве. Нещо, което при комунизма например правеха. Едната седмица ни вземаха кръв, следващата ни биеха ваксини и който не го хващаше, след месец пак. Хиляди деца всяка година, нито един случай на усложнение. Най - големият ужас в цялата работа ни беше иглата.

Така че цялата тази дандания е балон, който може би дори работи в полза на антибиотиците като директен конкурент на ваксините.
Може би не са цвете, но далеч не са такъв ужас на природата.
Без да говорим, jdoe, че на ушенце казано, имам много лекари около мен.Никак не бих се учудил много от проблемните и смъртните случаи, описани в статистиките, които четеш, да са погрешно поставена ваксина или дори сбъркано лекарство.

Лекарите при възможност никога няма да си признаят. Единственият, на който могат да го припишат в случая, е ваксината!
И това лесно обяснява и по - голямата смъртност в първоначалните години от поставянето на ваксините. На същите ваксини.
Та това е.

06.03.07
23:19

[quote author=“CSKA_FoReVeR”][quote author=“ASTOR”][quote author=“CSKA_FoReVeR”]Аве ей .......... я земи са образовай малко на таз тема и тогаз пиши. Говорил съм със специалисти в тази област и някъв от гората ще ми казва, че говоря глупости. Ей я са усещай малко ве.

е прав

Оле, боже и ти си за образование.
Я отдели дестина лева за учебник по биология и прочети дали не може да получиш заушка като ти се увеличава температурата...
Само да обясня, като се повиши тази температура се осъкатяват много сперматозоиди и така може да не останат достатъчен брой здрави сперматозоиди, които да уплодят яйце-клетката.
Което е един вид заушка, така че.........

Не ми божкай ми вземи се образовай малко , за да не изпадаш в глупави ситуации тцтцтцтц
Епидемичен паротит /ЗАУШКА/
Епидемичният паротит е заболяване, предизвикано от специфичен вирус. Предаването на болестта става по въздушно-капков път. Източникът е заболялото лице, което може да отделя причинителя в околната среда.

Боледуват предимно деца. Болестната честота е най-висока през пролетните месеци и всред момчетата. Вирусът попада в лигавицата на дихателните пътища, от там - в кръвта и достига до слюнчените /паротидни/ жлези. Не рядко се засягат и други жлезни органи, както и нервната система. След преболедуване остава траен имунитет.

Първите болестни признаци се появяват след инкубационен период от 11 до 23 дни. Телесната температура се повишава, болните се оплакват от отпадналост, главоболие и мускулни болки. Слюнчените жле зи се подуват и стават болезнени, особено при хранене и говор. Кожата над тях е опъната, лъскава и с нормален цвят. В повечето случаи се засягат двете предушни /паротидни/ слюнчени жлези. Нервната сис тема се засяга в различна степен.

При по -тежко увреждане освен главоболие и безсъние се наблюдава и развитие на менингит. Тогава температурата се повишава още повече, настъпва силно главоболие с повръщания, ригидност на врата, нарушаване на съзнанието. Нерядко се появява орхит /възпаление на тестисите/ - едностранен или двустранен. Тестисът се увеличава и е болезнен при опипване. При тежко протичане с двустранен орхит в много случаи се развива стерилитет. Нерядко вирусът поразява и панкреаса. Тогава се появява силна коремна опасваща болка, с гадене и повръщания, съпроводена с разтрисане и допълнително покачване на телесната температура. Засягането на повечето органи /паротисна жлеза, панкреасна жлеза и други/ може да бъде едновременно или последователно, изолирано или комбинирано.

Лечението се провежда в домашна обстановка, при покой и постелен режим. Прилагат се антипиретици, аналгетици, ултравиолетово облъчване, гаргара с лекианти септични разтвори. При поява на орхит лечението се провежда от лекар-специалист. Усложненията /менингит, панкреатит и други/ се лекуват в болнично заведение.

Прогнозата е благоприятна. При настъпили усложнения тя е сериозна при ненавременно и недостатъчно активно лечение.

Профилактиката се състои в изолиране на болните и прекратяване на контактите с тях, особено на неболедували деца и възрастни. Противопаротитната ваксина е включена в задължителния имунизационен календар на децата и създава траен имунитет.

ДЗВЕР

Искам да кажа нещо, без да заемам страна във спорави с jdoe:

1.Науката е грешала за много неща в миналото, много вероятно е да греши и за много работи в момента и едва ли ще стане безгрешна и за в бъдеще.
2.Знаеш, че науката си няма и на понятие за много неща още за човешкия организъм, както знаеш, че науката е на принципа “око да види, ръка да пипне”, а аз смея да твърдя, че не всичко е така.
3.В световен мащаб хората умират все повече от заболявания доста редки преди време. Според мен и продължителноста на живота в развитите страни е стигнал пиковия си момент (поне за този прериод в човешката история) и ще започне да спада. Не твърдя, че ваксините са причината за тези неща, но все пак.. капка по капка...море.

jdoe

Гледал съм го този филм за ваксините, както и съм попадъл на други материали с подобно съдържание. Даже някъде бях чел, че в Африка биели уж ваксини на хората, а всъщност ги заразявали със СПИН и затова сега има толкова много болни от СПИН в Африка, а това е болест, която по един или друг начин произлиза май от САЩ. Та мисълта ми jdoe, е че твърдения и теории много, до колко са верни незнам и може би и не искам да знам.

Ваксина и аз не бих си направил, имам много силна имунна защита и просто се опитвам да я поддържам максимално. Човек е оцелял хилядолетия без ваксини, значи може да се живее без тях (без да трябва да ходим в пещери  :wink: )

09.03.07
00:40

Добре де аз като дете съм карал заушка , има ли вероятност като си я карал един път да я караш пак?

NO

09.03.07
00:49

Не можеш да я караш пак ако вече си я преболедувал.
Аз днес си сложих ваксина да ми е мирна главата :lol:

Huskarl,
Грешките на науката не са причина да искаме да живеем в пещера. Специално ваксините са съвсем прост  и ефективен метод, каращ човешкото тяло да създаде ЕСТЕСТВЕНИ противотела на определени заболявания.
С промяната на вирусите ваксините нямат нищо общо. Ваксините създават имунитет. Или в най - лошият случай не успяват да създадат. Вирусите се променят поради генно модифицирани въздействия, особено перманентни такива - на антибиотици. Ако не се сещаш какво говоря: например свинете в свинефермите са изложении на постоянно въздействие на стероиди и антибиотици, оттам въпрек иваксините пробиват чумни и други заболявания. Същото е и при хората, да не говорим за възможностите за пренасяне на болести между хора и животни!
Силна имунна защита. Откъде знаеш? Мислиш си така, защото не си боледувал от грип ли?
Добре е да знаеш обаче:
1. Много хора са слабо предраположени към простудни заболявания и грип. За сметка на това пък могат лесно да боледуват от други болести. На сливиците например не трябва да се гледа само като на проблем, те са и бариера, която пречи на вирусите да проникнат в други органи и да предизвикат кой знае какво. Млад си още, сигурно, но да знаеш, че заболяванията не са само кашлица и висока температура, най - опасните протичат почти безсимптомно. Или е по - добре да не знаеш. Имунна защита се констатира с тествое, не на око.
2. Силната имунна защита е преходна. Пожелавам ти да я имаш цял живот, но ако се случи така, е все едно си ударил джакпота от тотото. Събарят я и много работа, и нерви, и проблеми, и хранене, и заболявания и какво ли още не.
3. Даже и да имаш повечко кръвни телца от съответния тип: според мен просто не си наясно с механизма на работа на вирусите. Те изменят собствените белтъци на живата клетка. И един милион пъти повече кръвни телца да имаш, ако те НЕ РАЗПОЗНАВАТ вируса, а го “мислят” за своя клетка, файдата от тях е никаква. Казано с други думи, не знам защо си мислиш, че това, което наричаш “силна имунна система” те предпазва от вирусни заболявания. Вярвай ми, не е така. А основната идея на ваксините е да “научи” защитните сили на организма “да разпознават” вируса.

Версията за СПИН, която изтъкваш тук като едва ли не доказан факт(а нали не вярваш в науката?) ще ти кажа откъде е.
Тази версия беше изказана преди много години от полковник Муамар Кадафи на конференция на Африканския съюз, мисля че в Абуджа(Нигерия).
Повече коментар нямам.

[quote author=“D3BEP”]Huskarl,
Грешките на науката не са причина да искаме да живеем в пещера. Специално ваксините са съвсем прост  и ефективен метод, каращ човешкото тяло да създаде ЕСТЕСТВЕНИ противотела на определени заболявания.
С промяната на вирусите ваксините нямат нищо общо. Ваксините създават имунитет. Или в най - лошият случай не успяват да създадат. Вирусите се променят поради генно модифицирани въздействия, особено перманентни такива - на антибиотици. Ако не се сещаш какво говоря: например свинете в свинефермите са изложении на постоянно въздействие на стероиди и антибиотици, оттам въпрек иваксините пробиват чумни и други заболявания. Същото е и при хората, да не говорим за възможностите за пренасяне на болести между хора и животни!
Силна имунна защита. Откъде знаеш? Мислиш си така, защото не си боледувал от грип ли?
Добре е да знаеш обаче:
1. Много хора са слабо предраположени към простудни заболявания и грип. За сметка на това пък могат лесно да боледуват от други болести. На сливиците например не трябва да се гледа само като на проблем, те са и бариера, която пречи на вирусите да проникнат в други органи и да предизвикат кой знае какво. Млад си още, сигурно, но да знаеш, че заболяванията не са само кашлица и висока температура, най - опасните протичат почти безсимптомно. Или е по - добре да не знаеш. Имунна защита се констатира с тествое, не на око.
2. Силната имунна защита е преходна. Пожелавам ти да я имаш цял живот, но ако се случи така, е все едно си ударил джакпота от тотото. Събарят я и много работа, и нерви, и проблеми, и хранене, и заболявания и какво ли още не.
3. Даже и да имаш повечко кръвни телца от съответния тип: според мен просто не си наясно с механизма на работа на вирусите. Те изменят собствените белтъци на живата клетка. И един милион пъти повече кръвни телца да имаш, ако те НЕ РАЗПОЗНАВАТ вируса, а го “мислят” за своя клетка, файдата от тях е никаква. Казано с други думи, не знам защо си мислиш, че това, което наричаш “силна имунна система” те предпазва от вирусни заболявания. Вярвай ми, не е така. А основната идея на ваксините е да “научи” защитните сили на организма “да разпознават” вируса.

Версията за СПИН, която изтъкваш тук като едва ли не доказан факт(а нали не вярваш в науката?) ще ти кажа откъде е.
Тази версия беше изказана преди много години от полковник Муамар Кадафи на конференция на Африканския съюз, мисля че в Абуджа(Нигерия).
Повече коментар нямам.

ДЗВЕР

С принципа на действие на ваксините съм горе-долу запознат. Иначе си прав, че има лимитирани или почти никакви познания за другите неща, които спомене.

За имунната система също си прав, че може да бъде “съборена” от нерви, стрес, хранене и подобие. Явно в тези области съм по-добре от нормалното.
Иначе не боледувам от нищо, вече години наред. Нямам като се сравнявам с хората около мен, нямам и много други проблеми от сорта на главоболия, проблеми с кръвното, проблеми със стомаха, отпадналост и цял куп други дребни, но много дразнещи неща. Вярно, че може и да не е от силна имунна защита, но ми прави впечатление.

Само да отметна нещо, което може би не си разбрал. Аз не твърдя нищо за тези работи със СПИН и ваксините, просто казвам, че има и такава страна на нещата. Както не съм казал, че не вярвам на науката, казах просто, че и тя греши. Опитвам се доколкот мога да гледам от всичко страни на дадено нещо и гледам да не изключвам нищо с лека ръка.

NO

09.03.07
15:28

Huskarl искам да ти кажа, че ти си същия случай като мен. Аз не съм боледувал от години - не съм вдигал температура, глава не ме боли, не пия кафета за да съм жизнен през деня, нямам проблеми със съня и т.н и продължавам да съм така (да чукна на дърво) обаче това не ми помогна когато се разболях от шарка миналата година т.е организмът ти не е подготвен за всичко както каза ДЗВЕР и има болести, който няма да ти простят ако не вземеш мерки. Специално за тази ваксина срещу заушка... много е безобидна и в същото време ефективна.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1