06.10.07
12:27
От известно време ме тормозят няколко неща относно тягата.
1) Как е по-добре да я правя - всяко повторение да е мъртво (от земята), всяко повторение само леко да докосва земята или при всяко повторение щангата да е във въздуха?
Пробвал съм и трите метода. Мога да кажа, че от мъртво положение ми е доста по-трудно.
2) Пределно ясно ми е, че ръцете трябва да са отпуснати когато се прави мъртва тяга, обаче съм чел/чул, че ако стегнеш трицепса по-добре се натоварва гърба? Това, донякъде има логика, защото от личен опит знам, че примерно стягнеш квадрицепса при римска тяга, се натоварва по-добре задното бедро и по-малко задника. Същи така стягане на бицепса при лежанка май ми помага да натоварвам по-добре гърдите. Тези неща май са свързани с взаймно изключващата се роля на някои мускули, пример бицепс - трицепс.
3) Реално тяга допринася ли за развитието на гърба достатъчно или трябва да правя допълнителни упражнения?
В момента я комбинирам с набирания (подхват) -> според мен тези две упражнения са достатъчни за добро развитие на “гардеробъ”
4) Къде трябва да усещам напомпване когато правилно изпълнявам мъртва тяга? Напомването според мен служи единствено да някаква представа, кои мускул е под по-голямо напрежение.
При мен напомрането е различно при различните натоварвания. При по-леките серии (загряващи) усещам често напомване на кръста, широкия гръбен мускул (латисимус дорси) и много редко задно бедро/задник.
При работните серии кръста ми се помпи много, ама наистина много. Това незнам дали е добре.
5) Само аз ли имам чувстово, че след хубава тежка серия тяга, мога да легна и да умра? Чесно супер ми зима акъла това упражнение (заедно със почти всичко за крака). Леко ми се завива свят (понякога доста), дишането ми става като след бягане. Винаги след такива серии лягам на горната лежанка и така релаксирам 2-3 минути.
Това нормално ли е или ще умирам хаха? Знам, че има нещо с кръвното, но там нищо не разбирам.
6) Трябва ли да стягам корема при тяга или не? Това също е нещо, което ме интересува. На много места съм, чел как трябва да се изпълнява правилно тяга и там не са писали, че корема трябва да е стегнат?
Гърба трябва ли да го стягам?
7) Понякога (напоследък често) след 2-3 серия тежка тяга почва да ме боли корема на едно специфично място - горната лява част на корема? Както подяволите е това? Не е херния. Прилича ми на това усещане, което се появява след бягане.
06.10.07
13:33
Трябва да се стяга корема. Той доста се натоварва при тяга. Нормално е след тежка серия да си полуумрял и аз съм така. И аз правя всяко повторение да е мъртво или да допира земята. Нормално е да ти се помпа кръста. Ако правиш тяга само 1 път седмично няма да успееш да развиеш достатъчно гърба така че ти трябват и още упражнения.
06.10.07
13:44
Ами зависи от техниката ти. Ние не можем да гадаем точно как го правиш.
На мен всяко повторение ми е до земята, но не знам дали ми е чиста техниката.
Старая се кръста да е както трябва, но не мога да се гледам отстрани дали не го огъвам леко.
Корема стягам здраво и честно да ти кажа от коремни преси не може да се натовари така никога.
На клек също се стяга корема, кръста ти нищо не трябва да разбира от цялата работа.
(един ден имам клек и военна преса прав - корема ми не знае къде се намира :) )
По принцип не усещам някой определен мускул да е по-натоварен... Изглежда всичко се пържи на бавен огън равномерно :)
За умората... дроб съм след здрава тяга. Последния път правих 10х3 с 60сек. почивка и хваднах влака :)
06.10.07
13:50
казано от Jorku на 06.10.07, 13:33:
Трябва да се стяга корема. Той доста се натоварва при тяга. Нормално е след тежка серия да си полуумрял и аз съм така. И аз правя всяко повторение да е мъртво или да допира земята. Нормално е да ти се помпа кръста. Ако правиш тяга само 1 път седмично няма да успееш да развиеш достатъчно гърба така че ти трябват и още упражнения.
И аз така знам, че трябва да се стяга корема и го правя при работните серии.
В момента правя тяга+набирания 3 пъти седмично. Писна ми от всякакви модерни, супер революционни методи и си минах на програма за цялото тяло (набирания-клек-лежанка-войниска преса-тяга, всичко по 2-3 работни серии)
Особенно се стреснах от факта, че от много умуване, кое е по-добре (The more I know, the more I grow гаврата), че забравих да тренирам като хората и да си давам зор.. както правят повечето хора..горе-долу 6-7 месеца нямам почти прогрес..
Вярно се натоварва кореама от тяга, клек... от горе споменатата тренировка имам лека треска на кореама от време на време.
Някои, ако може да ми отговори на другите въпроси, няма да му се сърдя :)
Също така някои, ако знае някакви други тънкости при тягата нека ги сподели.
Мнението беше редактирано от Йосиф В. Сталин на 06.10.07 13:58.
Спускам до долу всеки път, а дали задържам на пода или само леко чуквам зависи вече от тежестите. Корема се стяга, особено ако не ползваш колан. Погледа нагоре или напред, никога надолу. Главата също. Краката свити, гърба е прав, тръгва се с краката, после се доизтегля с гърба. Това е общо взето техниката.
Кое се помпа - кръст (дълги гръбни мускули), трапец, ромбоиди, крака (задно или предно бедро, зависи от това колко свиваш в коленете). Латисимуса работи повече в статика, но и той се помпа.
За пълно развитие на гърба, освен тяга и набиране аз бих правил и гребане в хоризонтална равнина - т.е., гребане с щанга, гребане от седеж, Т - щанга и т.н.
П.П.
Ето всичко за тягата - техника, най - чести грешки, и всичко с обяснения и филмчета. В няколко статии:
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1582703&cr;=
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1588392&cr;=
http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1607555&cr;=
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.10.07 15:34.
06.10.07
18:07
За набиранията съм ок 3 пъти в седмицата, но тяга... Не ти ли е много? Все пак пържи ЦНС здраво, а пък ако правиш тежки серии, ще имаш проблем с възстановяването... Да не говорим за кръста... Петко добре каза - вкарай гребане, мечка, недей само на тяга.
Иначе поздравления за тренировката за цялото тяло :) И аз тренирам така и не мисля да минавам на сплит в близко и далечно бъдеще.
Станахме 4-ма в сайта, които тренират така :)
Аз, ти, Петко и Veseliq :) За други не ми е известно. Може да си направиме клуб ;)
казано от tbby на 06.10.07, 18:07:
Иначе поздравления за тренировката за цялото тяло :) И аз тренирам така и не мисля да минавам на сплит в близко и далечно бъдеще.
Станахме 4-ма в сайта, които тренират така :)
Аз, ти, Петко и Veseliq :) За други не ми е известно. Може да си направиме клуб ;)
Аз тренирам по сплит вече трета година, и то без да броим тренировките ми от едно време.
Мнението беше редактирано от Петко К на 06.10.07 18:30.
06.10.07
18:38
tbby: брой ме и мене за трен на цялото тяло :)
06.10.07
18:41
Петко ни предаде, но пак станахме 4 :)
06.10.07
19:19
в какъв е смисъла от тренировките за цялото тяло и тренировките със сплит, защо цялото тяло трените вие и защо всички тренират със сплит, ква е разликата
Ето една статийка по въпроса: http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1388191
Аз тренирам с разделени МГ.
Какъв е смисъла?
Аз лично го предпочитам заради по-кратката тренировка и свежа тренировка.
От друга страна, тренирането на цялото тяло в една тренировка, дава възможност за по-често трениране, а самите тренировки, не са толкова тежки откъм брой упражнения и т.н.
Всеки сам си преценява. :)
И двата метода си имат плюсове и минуси. Не виждам проблем в съчетаването им. :)
А за тягата, нали това беше темата...:
Стягам корема или по-скоро ...сам се стяга :D , а спускането на щангата, поне в първите няколко повторения е до сантиметър - два, след това я отпускам за малко на пода и пак.
За помпане - не бих го нарекъл помпане, а по-скоро ... стягане. Усеща се в целия гръб и в трапеца, особено в централната му част, поне при мен де. :)
И ...направо си е да легнеш и да не отлепваш.
За стягането на трицепса - чел съм, че така възможностите ни се повишават, т.е. можеш да вдигнеш повече.
Тяга и набирания - супер. Не виждам, какъв е проблема, ако тренираш цялото тяло в една тренировка.
Една тренировка - набирания и тяга, следващата набирания и гребане или мечка, а по-следващата или отначало или друга комбинация. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 06.10.07 20:32.
06.10.07
20:46
Искам да попитам задължително ли е да се пуска тежеста до земята. В смисъл аз слагам дискове само от по 10 кг(защото са по-ниски и ми остава по-голямо разстояние) и пускам не да се докоснат до земята а малко преди това. Каква е разликата ? Как е по-добре ?
П.П. Huskarl да висок съм .
Мнението беше редактирано от difference на 07.10.07 07:38.
07.10.07
03:35
Петко К
Посочените от теб статии ги четох преди няколко дена и там не намерих отговори на някои от въпросите ми - затова реших да пусна темата. Там доколкото си спомням примерно не пише, че трябва да си стягаш корема. Не ползвам колан и фитили
Също ме интересува дали гърба трябва да е стегнат или само трябва да държа рамената леко назад (високо както казват)
тббу
Тренирам цялто тяло, защото знам, че тази метод работи, а както споменах досега се занимавах със супер хайтек (хайшит) методи и принципи, които нещо не ми докараха резултати. Иначе не отричам сплитовете, с тях съм постигнал добри резултати и съм доказал за себе си, че работят.
Инче да правя тяга три пъти седмично май не ми е толкова зорно. Дали се възстановявам времето ще покаже най-добре. Но съм и планувал почивка от 1 седмица на всеки цял тренировъчен месец. Също така, ако не се чуствам готов за тренировка някои ден, я пропускам и си давам още един ден покивка. Гледам да слушам тялото какви ми казва, а не да спазвам сляпи написаните програми и схеми от някой си.
Сталкер
Споменатата от тебе статия съм я засичал в сайта, но не я бях чел досега. Точно заради някои от преимуществата на ТБТ тренирам по този начин:
- Повече горене на калории - ям каквото ми си искам горе-долу, при това ям доста и често. Стрикните диети ме карат да губя мотивация, пък и финансово не съм толкова добре.
- По-добро покачване на сила - това също е от гледна точка на мотивация. Искам да съм силен и не качвам ли сила това ми влияе на мотивацията. Колкото по-бързо качвам сили, толкова повече се мотивирам.
- Мускулната треска от сплит системите не мога да я понасям. Губи ми се логика в това, че тренираме да сме по-силни, а след тренировки сме като сковани от трески.
- По-добро стимулиране на мускулите се получава според мен. Упражненията са малко, но супер подбрани. Мускула винаги ще бъде стимулиран.
-Мога да кажа също така, че тренирането на цялото тяло в един ден е убийствено преживяване - особенно, ако програмта е горе посочената от мен... мазохизъм в най-виша форма - това за мен е плус :coolgrin:
дифференс
Според мен освен, ако не си много нисък по-добре да не пускаш до земята с тези малки дискове. Нека и другите да кажат.
Все още има няколко въпроса на, които не съм получил отговор ;-)
Аз просто приклякам, хващам щангата и се изправям. Чак от такъв висш пилотаж не съм се интересувал ;)
difference, ако не можеш да сложиш големи дискове, сложи си 2 диска под щангата от всяка страна, като поставки, за да ти се съкрати амплитудата. Може и без да спускаш до пода, но така трябва всеки път да следиш дали амплитудата е еднаква, защото иначе може едното повторение да спуснеш по - надолу, следващото по - малко и така всяко ще ти е с различна амплитуда.