15.05.08
12:57
Нека отправя едно приветливо Здравейте! Един вид да ви предразположа към моя проблем.
Мисля, че имам лек проблем с теглото, който е ясно изразен по отделните компоненти на тялото ми. Гърдите, които са някак си изсулени - а за момче това не е много приемливо; отпуснато коремче и голямо дупе -добре, едрото дупе. Т.е. там има натрупване на мазнини. Мислех, че мога да се справя сам с проблема като се поровя наляво-надясно, изчета някоя друга статия, направя преход към здравословното хранене, няколко бързи изчисления с химикал и лист в ръце, но уви - моето хоп бе заглушено от “ох” на опита ми да се справя с преливащата информация. Предполагам, че като на всеки останал човек занимаващ се с мързел обичам да ми е наготово. Добре, след тази художествена измислица, смятам да пристъпя към същината на пребиваването ми тук.
Искам да подчертая, че не целя бързо отслабване. Нещо, което ще ме заслепи и с годините ще гори, докато накрая и последната восъчна капчица се стече по вече не съществуващото стъбло на свещта и започна да наддавам отново. Искам да отслабна, но не подлагайки се на някоя от онези диети в чиято основа е заложена идеята, че, някак си, Дяволът се вселява в тебе чрез храната. Напротив, да не ям “фафли” и да не пия безалкохолно, да огранича количеството мазнини - страхотно, защо не ? Но да не си похапвам охолно, охолно хляб - не, благодаря. Може да наречете изсканията ми - “лежащи на предрасъдаци”, но такъв съм си. Добре, наистина искам много, а казвам малко. Относно хранителния ми режим - ох, колко гадно звучи, ако го казваш де, ама в случая аз го пиша - бих бил безкрайно щастлив, ако някой пренебрегне младежкото ми “остроумие”, което не спирам да разтягам, да привие поглед и да ми систематизира какво трябва да консумирам за закуска, обяд вечеря, но не просто по-леко ядене, а с конркетни примери и една кратка обосновка. Относно детайлността : аз ще се занимавам, а ако не съумея да се справя ще попита отново тук.
Относно тези “маЗести” части от тялото ми : гърди, дупе, коремче. Какво да направя с тях, че да се стегнат и да обема им да изчезне. Предполагам, че това няма да стане само с бягането. До преди малко четях една статия относно това ” колко вода трябва да поемаме на ден” по-нататък се натъкнах и на друга, която нямаше нищо общо с първата “за да отслабнеш, първо, трябва да знаеш” или нещо такова - наистина не желая да умаловажавам информацията в нея, просто не ми се занимава да търся името й вмомента. Там бе споменато, във втората статия, че отслабването трябва да бъде изпипано, за да не получа удар по челото от прелитащото Йо-йо. Смисълът на всичко написано досега, е поне написаното във втория параграф, се размива в следното изречение : Какви упражнения трябва да подхвана, за да сваля тази излишна маса - мазнини? Не ми се щеше да пускам още една тема, а и смятам, че хората които се занимават с фитнес не пропускат и този раздел. Впрочем ще съм по-щастлив, ако упражненията могат да се правят вкъщи.
Мисля, че е това : засега. Имайте предвид, че се занимавам с бягане, начинаещ съм. Ходя или по-скоро ще подновя ходенето около четири пъти в седмицата.
Като заключаващо изречение искам да се извиня, ако съм подразнил някого с начина на оформяне на темата, или по-скоро начина, по който съм се изразявал. Просто, най-смирено ви моля да се отзовете. Благодаря!
Добре дошъл! Първо да ти споделя, че това е форум за фитнес и здравословен начин на живот, а не литературен. Ако имаш конкретни въпроси, по-добре ги задавай по-директно и с по-малко “бля-бля” между редовете, защото съм сигурен, че много хора са подминали поста ти, заради многото думи, малкото точни цифри и конкретните въпроси. Колкото повече четеш, толкова повече ще знаеш и ще коригираш грешките си. Ето ти от мен няколко статии, за да се запознаеш с основни точки в плана ти за отслабване. Вместо многото празни думи, можеше да се представиш в два реда - на колко си, колко тежиш, какво целиш и тн, щеше да е много по-полезно за всички. Обещаните статии:
- http://www.bb-team.org/articles/1039
- http://www.bb-team.org/diets/
- http://www.bb-team.org/articles/914/
- http://www.bb-team.org/articles/1000/
- http://www.bb-team.org/articles/1210/
- http://www.bb-team.org/articles/1548/
Успех ;)
15.05.08
14:59
Обобщеният Аз.
Висок съм 1.80-2, тежа 90 килограма. Желая да ослабна без да въвеждаш разтърсващи промени в менюто си. Един вид да изчистя вредната храна от дневната си дажба. Бягам по-скоро за здраве. Споменах, че имам натрупване на мазнини на няколко части от тялото си : седалище, корем и гърди. Неловко е, защото краката ми са големи, а конструкцията нагоре става все по-странна, докато стигнем до раменете ми, които са доста “прибрани”.
Споменавайки натрупването на мазнини на няколко сборни пункта, целя да практикувам и опражнения, които мога да правя в домашни усолвия, за да сваля въпросните масни натрупвания.
Мазнините по отделните части на тялото не се свалят с конкретни упражнения за тях, а точно с кардио тренировки(като тичането), май не си обърнал внимание на статиите. Относно оформянето на мускулна маса, нейде под мазнините, тогава са ни нужни упражнения за различните мускулни групи.
16.05.08
17:59
Попаднах на този интересен материал и се запитах : може ли да се комбинира обикновеното кардио - бягане на стадиона с това?
Например : бягам 4 дена в седмицата, а в два правя споменатите в материала тренировки.
Можеш както искаш, важното е да има движение. Единственото лошо при HIIT - high intensity interval training, е че трябва да поддържаш пулса си в едно много високо ниво, което няма как да постигнеш във външни условия, т.е. има, но няма как да го разбереш. Същото се отнася и за стандартната кардио тренировка, но там пулсът е в други граници. Виж тази статия също http://musclemedia.com/training/hiit.asp
17.05.08
09:20
А, ако не мога да поддържам пулса си на въпросното ниво : губи ли се ефектът или просто се разтяга във времето, т.е. мога да очаквам резултатите при правилно изпълнение за един месец, месец по-късно - в случай, че не съумея да го задържа?
П.С. : Статията е идентична на тази, но все пак полезна - благодаря. Притесних се, обаче, когато спомена, че ако не съм трениран атлет трябва да се консултирам с медицинско лице. Трябва ли да имам някакви причини да се притеснявам или не може да се даде отговор тъй като това е строго индивидуално. И дали ще е проблем да започна както е описано в българския материал изготвен по въпроса.
“Аз просто препоръчвам на хората да заменят ниско-ефективния джогинг с 6 спринта за по 15 секунди с по минута, минута и половина почивка между тях изразяваща се в ходене..., което е = 6 по 15 сек = 1 мин и 30 сек + 6 по 90 сек вървене = 9 минути, всичко прави 10 мин и 30 сек + 5 мин загрявка = 15 мин и 30 сек в най-добрия случай… сравнено с 20-30 мин джогинг резултата от интервалната тренировка е с доказано огромно преимущество относно ползата за организма…”
Мнението беше редактирано от Стоенчо на 17.05.08 09:34.
Разбира се, че пулсът трябва да се поддържа както е написано, ефектът се губи на 80%. Аз те съветвам следното:
1. Първо и най-важно - оправи си храненето.
2. Почни с 4 пъти в седмицата по 30 минути нормално бягане, не е хубаво да се влачиш, защото при нормалното кардио има изискване от 60-80% от максималния ти пулс (максимален пулс = 220 - годините на които си)
3. Едва след като свалиш 5-6 кила и навлезеш във форма, а това ще стане ако си стриктен, пробвай HIIT.
18.05.08
18:45
Чудя се какъв хранителен режим да започна? НВД или РБД. Прочетох материалите публикувани и за двете на страницата, но. Но-то : симпатизирам на РБД, намирам я за по-лесно изпълнима, обаче в същото време се чудя дали мога да бягам и да следвам хранителен режим в спектъра РБД? Целя да стегна седалището, бедрата, коремната и гръдната област, и като бонус; дали е възможно да натрупам мускулна маса и някакъв релеф?
П.С. : Понеже сутрин, на гладно, е най-удачното време за бягане, пресилвам ли нещата, ако отида да бягам от 5 до 5:30, и закусвам 40 минути по-късно ? За жалост, не мога да отида нито по-рано, нито по-късно, тъй като трябва да хвана автобуса си до училище на 7 без 10 и 10 най-късно!
Мнението беше редактирано от Стоенчо на 18.05.08 19:09.
18.05.08
20:04
Flask немога да разбера ироничния ти, коментар, при положение, че момчето точно и ясно е написал че неможе нито по рано нито по късно.Лично аз като се запалих по този спорт преди много години бях в същото положение като него.ТРябваше да изляза в 5 и 30 от нас за да знам че ще се прибера изкъпя изсъхна оправя хвана рейса и пътувам до даскало, за да мога да вляза в час точно в 7 и 20.Няма нищо странно или нередно или ненормално в това.Просто режима се измества спрямо личните ангажименти.Ляга си рано става рано събира му се сън колкото на всеки но си ляга по рано.
Всички сме ставали рано, всички сме тренирали, ама 5h за човек, който не цели драстична промяна и не го прави на всяка цена, както е при Стоенчо ми се струва прекалено. Този 1/2 час може да се смести по всяко време на деня.
19.05.08
12:46
Ta питах аз, дали е възможно да се храня така и да разчитам само на интензивно кардио за загубата на мазнини? Не, че в статията не си пише, но какво е скоростно-силова тренировка и тн. Нека не се отклонявам от темата. Едно да или едно не ще ми стигнат. А ако се налеят и доводи мисля, че вече не ми остава нищо освен да се захващам за работа.