Като бивш всякакъв атлет, точно жени кросфитъри ако започнат да ми се смеят на билдърските тренировки и хранене, съм способна да ги запратя на кучето в г**а, отделно на това, че ако реша пак ще ги нацепя на някой комплекс :D
Първо, според мен кросфита в чистата му форма и идея на тренировка, изобщо не е подходящ за жени, познавам много кросфитърки из БГ и с всяка изминала наша среща виждам каква щета им нанася визуално тренирането на този спорт. Знам, че е забавно, знам, че е яко да се състезаваш с време и да подобряш резултат.
Ама на цената на какво? Мазни крака, замазани НЯКОГАШНИ преси, буцести мазни ръце, задържали вода лица, именно висок кортизол, оттам естроеген и не на последно място ВМ-то, което спазват има основна роля, но както те си казват: ” Ама ако не ям ядки и масло, няма да има енергия за този комплекс!!!”
Аха... добре ;)
Мнението беше редактирано от Блажка на 03.10.14 10:35.
03.10.14
10:31
Аз не чувствам кросфита като нещо свое, макар да съм пробвала не един комплекс и да съм оставала доволна от натоварването.
Просто, както казах, знам какво искам и кой е моят път.
Но по никакъв начин не го омаловажавам като спорт.
Но! Много хора нямат основната база, от която да тръгнат; много хора не чуват телата си и не напасват натоварването с хранителния си режим.
Много хора не периодизират, не дозират.
Не малко хора попадат на “треньори”, които изобщо не знаят какво правят.
От там тръгват бая проблеми :)
Сега само забележи от шегички накъде отиват нещата, пак:))))))))))))))))))))))
Кросфитъри в БГ няма бе, това не го ли разбрахте:)
Когато някой влезе в топ 50 на Европа с разумно изготвена програма, постижения, визия и т.н. е тогава вече излез и кажи, ЯЗЕ съм кросфитъро:) Дотогава, бърпита, бради и мръсни погледи:)))))
Бодибилдинга е супер, всички ще сме бодибилдъри в един момент, запомнете ми думата:)
03.10.14
10:44
Хората си променят мнението, желанията, възприятията за живота си и спорта в него. Самата Блага мина през множество експерименти в различни спортове. Вярвам, че всеки от тях има огромни достойнства и нежелани странични ефекти. Вероника, не можеш да кажеш след 15-20-40 год какво ще те привлече най-много. Когато си почвала с водната гимнастика, мислила ли си за трибой, или нейсе- културизъм?
Важното според мен е да можем да се възползваме предимно от положителните ефекти на всяко начинание. Истината е някъде там.
03.10.14
10:47
Нещата се свеждат до това дали и кога човек ще установи какво му носи щастие. Един се кефи, когато бяга бързо, друг - когато скача високо, трети - да вдига тежко, следващият се радва на големите мускули, а този до него предпочита да бъде все по-издържлив... за някои фитнесът е помощно средство към друг основен спорт, за други - единствена физическа активност. Някои виждат чар в състезателния елемент на кросфита, за други пък футболчето с приятели в неделя следобед е над всичко. На всичкото отгоре често човек има нужда или намира по нещо интересно в няколко посоки, та комбинациите стават практически безкрайни. Мога още доста да изброявам. Та... най-грубата грешка е да се слагат тези неща под общ знаменател.
Парадоксът е, че наистина има нужда от периодизация и правилно дозиране на усилието, но твърде малко хора осъзнават това. И не - пролетното чистене за плажа и зимното насвинване не са периодизация, категорично...
Аз не говоря за това кой какво трябва да прави и как да тренира. Говоря за пренебрежителното и подигравателно отношение към моите тренировки отпреди 2-3 години да речем на някакъв си 25-годишен пикльо, на когото на практика не му личи, че в живота си е пипнал щанга, обаче върти разни WOD-ове, прави набиранията с кипинг и може да изтласка 30 кг над главта си. Такива образи ги има не един и двама дори в този форум. Както се казва, всяка жаба да си знае гьола - нега си гледат в техните паници, аз ще си гледам в моята и няма да си пречим взаимно. Това ми е идеята.
казано от Boby_ на 03.10.14, 10:53:
прави набиранията с кипинг и може да изтласка 30 кг над главта си.
Това е така, Боби, напълно съм съгласен с теб, но смятам, че след като ние търсим уважителното отношение и се възпротивяваме на пренебрежителното такова, 30-те кг над глава са нещо, което не бива да изтъкваме в подобни разговори.
Мнението беше редактирано от Петър на 03.10.14 10:59.
казано от Петър на 03.10.14, 10:58:
Това е така, Боби, напълно съм съгласен с теб, но смятам, че след като ние търсим уважителното отношение и се възпротивяваме на пренебрежителното такова, 30-те кг над глава са нещо, което не бива да изтъкваме в подобни разговори.
Извинявай ама... за тласкане става въпрос :D Природно ми се струва напълно възможно за МЪЖ да вдигне дори стриктно 30 кила над главата си, недай си Боже такъв да ми се подиграва, и аз смятам като Боби.
казано от Наталья Заболотная на 03.10.14, 11:00:
Извинявай ама... за тласкане става въпрос :D Природно ми се струва напълно възможно за МЪЖ да вдигне дори стриктно 30 кила над главата си, недай си Боже такъв да ми се подиграва, и аз смятам като Боби.
Блага, не говоря за конкретика в килограмите, говоря за изказ, отношение и нагласи. Иначе, що се отнася до останалото и аз мисля като Боби и вече го казах :)
Мнението беше редактирано от Петър на 03.10.14 11:03.
казано от Петър на 03.10.14, 10:58:
Мисълта ми беше друга - не да омаловажавам постиженията им, а да покажа, че това отношение е най-типично именно за хора, които нямат такива в своя спорт и заради това черпят гордост и избиват комплекси само от факта, че изобщо го практикуват. :) Когато напреднеш, когато се поизпотиш, когато се сблъскаш с някоя и друга контузия, обикновено започваш да се отнасяш с по-голямо разбиране и към останалите, макар че и там има изключения и хора с херметични мозъци. :)
03.10.14
11:07
Мира, аз като цяло не съм вярвала, че ще се занимавам някога със спорт; камо ли пък това да е моя професия.
Наистина няма как да предвидим какво ще се случи в бъдеще.
Говоря за настоящия момент.
Вярно е, че съм сменила три спорта, но всъщност не съм зарязала нито един.
С водна аеробика са занимавам вече 7ма година; трибоец по душа съм и тежки клек, лег и тяга се намират тук там в тренировките ми на културист :) Някак съчетавам всичко, така че да ми е добре.
Това, което искам да кажа, и което се доближава до мнението на Боби, е че не бива да омаловажаваме други спортове, само защото нещо в тях не ни кефи.
Да си гледаме в паничката, а ако имаме нещо да казваме - да го направим интелигентно, с аргументи и да сме готови да защитим позицията си.
Защото, всъщност, много хоря плюят злобно, но ако ги попиташ “защо?”, започват да те псуват :)
Славко е прав. Въртим, сучем, и пак до някоя тема за спор стигнем:)
Явно в хората ни е заложено да спорим кой е по-по-най :):)
И моята мисъл е друга - не е редно според мен да се търси постижение в собствения спорт, което чак като постигнеш да ти позволява да назовеш гласно позицията си. Не е редно някой, който не е вдигнал 30кг над глава да му се отнема правото на позиция по даден въпрос, колкото и неправилна да е тя. Всички имаме еднакво право да се изказваме, да грешим и да ставаме смешни в това, което казваме :)...
Говориш срещу елитарността, а самият твой изказ звучи елитарно :).
Много обаче отнесох въпроса в друга посока. Както казах, напълно съм съгласен с теб за уважението в аматьорския спорт. Затова и се включих по-горе.
Мнението беше редактирано от Петър на 03.10.14 11:10.
казано от Петър на 03.10.14, 11:08:
И моята мисъл е друга - не е редно според мен да се търси постижение в собствения спорт, което чак като постигнеш да ти позволява да назовеш гласно позицията си. Не е редно някой, който не е вдигнал 30кг над глава да му се отнема правото на позиция по даден въпрос, колкото и неправилна да е тя. Всички имаме еднакво право да се изказваме, да грешим и да ставаме смешни в това, което казваме :)...
Говориш срещу елитарността, а самият твой изказ звучи елитарно :).
Много обаче отнесох въпроса в друга посока. Както казах, напълно съм съгласен с теб за уважението в аматьорския спорт. Затова и се включих по-горе.
Презрителното отношение към нещо, което не разбираш, не е позиция, а израз на невежество и комплексарщина. Също като ксенофобията например.
Марти (Intolerante) го е казал: “По-добре на хероин, от колкото бодибилдър”!
Не се подигравай на орела, че не може да плува.
Марк Твен ли го е казал, не се сещам.
Аз мога да неглежирам нещо, ако съм го практикувал достатъчно време и до някакво ниво поне над средното, за да успея да го усетя, оценя, направя съпоставка.
Затова не се подигравам на кросфитърите, билдерите и еле пък тежко и леко атлети.
Тип : “намазани зумба прически и татуси” по залите има колкото щеш. Те най заглеждат и коментират. Не съм видал един сериозно трениращ(колкото ги има) да стои и да коментира кой какво прави.
Боби, пак ще кажа...разбирам те и си прав, но си достатъчно голям, за да не реагираш на такива хора и ситуации. НО, кросфитъри няма бе човек...няма!!! Има здраво трениращи момчета, но просто погледни какво умеят хората в топ-а на Европа. Далече сме и като поведение и като отдаденост и т.н.т.н.т.н.т.н.
03.10.14
12:06
казано от Витан на 03.10.14, 11:53:
Марти (Intolerante) го е казал: “По-добре на хероин, от колкото бодибилдър”!
Ся...Витооо не си прав:))) Нали всичко е до цели и пътечки. Има цели, които се постигат вървейки по пътечка 1 при индивид А, но пък същата цел при идвидид Б се получава по пътечка 2.
Аз се отказах от функционалното трениране или кросфит или каквото е там. Отказах се след направа на изследвания на няколко хормона. Видях, че при мен цел еди-каква-си ще се получи, като вървя по другата пътечка. Значи да започвам да се боцкам:))))
03.10.14
12:09
Аз като бивша баскетболистка,понастоящем играеща в аматъорски отбор, която от година и половина тренира билдърски и в същото време ходи и на кондиционни тренировки с кросфит елементи (а преди 2-3 години бях ходещ скелет и фото модел! - как се променя животът, а?) , ще кажа,че и от трите неща съм научила много, трите неща са коренно различни едно от друго.. и трите,ако не се правят правилно, могат да ти донесат ред проблеми и т.н. Важно е човек да преценява възможностите си и да знае каква цена е готов да плати, за да направи дадено нещо. И да се обърнеш към точните хора, които да ти помогнат да постриш правилно основите на къщата, за да не се срути.. Но и от трите съм научила много и съм извлякла позитиви, важното е да намериш някакъв баланс и да правиш това, което ти носи щастие и лично самоудовлетворение. На този етап тренировките тип кросфит останаха на по-заден план за мен, но тъй като покрай Ефтим и Ралица успях да науча доста и да поопозная нещата от по-близо, въпреки че в момента предпочитам да се занимавам с бодибилдинг, не мога да отрека тотално и категорично кросфита. По-скоро търся хармонията и баланса от всичко, което може да ми донесе някаква полза
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 03.10.14 12:11.
казано от Мила на 03.10.14, 12:06:
Аз се отказах от функционалното трениране или кросфит или каквото е там.
Кое не разбра от него?
Мила, няма да ми се разсърдиш, ако кажа, че точно ти беше единия човек, на чието тяло кросфита оказа ужасна щета, която сега много успешно оправяш, браво :*
03.10.14
13:41
От
<бодибилдинг>
до
<бодибилдинг>
има разлика колкото от небето до земята :)
Между скобите може да бъде поставен всеки спорт.
Няма смисъл да се отрича, омаловажава или плюе по нещо, само защото сме попаднали на неоптимални примери.
Както не веднъж съм казвала, бодибилдингът не е просто сгъване за бицепс и ядене на пиле с ориз. :)
Добре де, хубаво. Аз съм любопитен какво толкова е станало.
Сега не почвайте да ми се заяждате, защото АЗ съм питал. Интересно е и мисля, че е полезно за другите да не правят.
Пак си почвате ваш’та си песен и е все тая за четящите.
Задавам елементарен и безобиден въпрос.
Мнението беше редактирано от slavko на 03.10.14 13:59.
Аз мисля, че не е кросфита виновен за щетите по женските тела, а това, че има тенденция жените да се тъпчат като невидели след всеки комплекс, с успокоението “аз кросфитя и изразходвам много енергия, имам нужда да превъзстановя”. Другата причина са състезателните “добавки” на “каките”, които гледате на Игрите.
Не трябва нещо, което не сме употребили както трябва да се отрича категорично. Не казвам, че на мен кросфита ми допада, не е моя тип натоварване, но при някои този тип тренировки са ок - правилно дозирани и изпълнени.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.10.14 14:06.
03.10.14
14:15
Малко съм болна и не съм постоянно онлайн.
Кросфита/функционалното трениране ми беше страст и съм се раздава на 100 про. Издръжливо копеле съм със здрави баджаци и със физическите възможности да практикувам този спорт.
Това, което исках е - да бъда изчистena и в същото време яка, здрава, бърза, функционална. Не стана. Реших накрая да пробвам по-леко и със функционални тренировки да се изчистя (оставих амбицията за големите и бързи тежести) Не стана. Сметнах, че имам проблем с храната - циклично и ВМ. Празвихме промени в схеми, храни. Не стана, това което исках.
Реших да си направя изследвания главно на кортиозола - със не знам колко си стотин х 10 над тавана ми беше. 2 месеце не тренирах кросфит - сплит, умерени тежести, умерени повторения. Начина ми на живот не се е променял през това време (като стрес на работно място и стрес в ежедневие) След 2 месеца си направих изследвания на кортизола и беше в норма. Видим свалих мазнини (и продължавам)
Знам, че е нормално при практикуване на този спорт да има малко по-висок кортизол, в случая моя беше над, над нормата. След като спрях да тренирам функционално, целта ми да се изчистя прогресира.
Просто това, което исках - да тренирам кросфит, да съм изчистена и да си живея забързаното ежедневие не се получи. Вероятно ако имах време за възстановяване, не работих по 10-12 часа на ден нещата можеха и да са различни.
п.п 1 - при мен хормоналния проблем на 100 про не беше от храната.
п.п 2 - никога не съм се тъпчила след комплекс и като цяло не съм
п.п 3 - никога не съм употребявала забранени медикаменти, с изключение на клен (което е като ефедрина в Тейлол хота-а :d)
Мнението беше редактирано от Мила на 03.10.14 14:19.
казано от slavko на 03.10.14, 13:50:
Добре де, хубаво. Аз съм любопитен какво толкова е станало.
Сега не почвайте да ми се заяждате, защото АЗ съм питал. Интересно е и мисля, че е полезно за другите да не правят.
Пак си почвате ваш’та си песен и е все тая за четящите.
Задавам елементарен и безобиден въпрос.
Ще ти отговоря от моята гледна точка, забелязвайки по себе си.
Знаеш, че за мен кросфит трябва да е кросфит в най-чист вид, тоест ако един комплекс е разписан с щанга 100кг за 10 повторения, с толкова ще го правя, искала съм да стигна ниво, където да не скалирам.
Спомням си дните, в които правех по два комплекса на тренировка, толкова ме кефеше да следя резултат и т.н.
Дори и като започнах щангите имах ден за кросфит, ден за щанги, не исках да се отказвам, само чаках удобен момент да ходя да се състезавам.
В един момент обаче забелязах, че всяка сутрин като се събудя и лицето ми е подпуханало, първо мислех, че е цикъл, после обаче си стана перманентно да са ми затворени очите и да ме наболява главата през деня. С течение на времето започнах да се издувам като балон, не да качвам мазнини ( после започна и замазняване покрай водната задръжка, която си виках, че е ок), просто бях като барбарон.
Случайно попаднах на един разговор на Стоян и Явор, и двамата са за мен специалисти в областта си. Явор може да си го виждал при Ефо. Та той изкоментира, че най-вероятно с това трениране съм си повишила нивата на хормоните, в частност, че стоя в постоянен пик на кортизола. Даде ми съвет да спра за известно време с комплексите, особено дългите с щанги и бърпита... и да видя как ще съм, и да си пия редовно магнезиевия цитрат.
Първо си казах, че тоя не е в час, но после говорих и с Мила, и с Марина имахме такъв разговор, реших да пробвам да спра да кросфитвам и да давам статично и ефект имаше още на 4-и 5- ден, падна много вода от мен, появиха ми се скули на лицето и ми се отвориха очите.
Говоря от личен опит, никого не ангажирам с мнението си. Друг е въпроса, че мина още една година, докато разбера, че трябва да намаля натоварването като цяло, ако искам да си балансирам тялото, което съм започнала да тренирам на дръти години.
Имам нужда от адаптация. ДО това заключение стигнах.
Мога да вдигам щанги, мога да съм функционална, НО тялото ми не е готово да приеме тези ми желания все още. Прекалено дълго е било лишавано от физическа активност.
Мнението беше редактирано от Блажка на 03.10.14 14:27.
Както казах, добре е всичко да е с мярка. Това е една от уловките на кросфита, че ако няма кой да ти каже кога и по колко, почти всеки е склонен да прекалява. Това, естествено води до висок кортизол, и всички описани от теб “екстри”. Ако ежедневието ти и без това е “висококортизолово’, както спомена Мила, това прави нещата още по-зле. Склонна съм да твърдя обаче, че кросфита е доста полезен за хора, които седят по цял ден пред компютъра и нямат особен разход на енергия по време на работа. Има и по-подходящи активности, разбира се, но все пак е вариант, с който да се разнообразява заседналото ежедневие. При избора на физическа активност би трябвало да се изхожда от индивидуалните особености и нужди.
Да, съгласен.
Затова написах по-горе че не сме напипали още рецептата за истинския Кросфит.
Звездите не се готвят с WOD-ове и е добре, че доста хора го осъзнаха.
Разбрахме се, да не повярваш:)
А за хормоните, няма как да се изкажа, защото не съм жена. Тренирал съм две момичета сериозно - едното по-скоро имаше същие усеащния като вас, другото стана много корава.
Индивидуално е.
И да, познавам Явор, свестен и знающ човек е.
казано от Наталья Заболотная на 03.10.14, 14:25:
нужда от адаптация. ДО това заключение стигнах.
Мога да вдигам щанги, мога да съм функционална, НО тялото ми не е готово да приеме тези ми желания все още. Прекалено дълго е било лишавано от физическа активност.
(handshake)
Това, че в един момент е станала корава, не означава, че след месец, година, пет, няма да се появят негативни последици. Хормоналния баланс при жените е изключително крехък и нестабилен, факторите, които му влияят са прекалено много.
...По-скоро съм склонна да предположа, че определен тип тренировки (в случая кросфит) отключват състояние към което сме малко или много предразположени, а не го причиняват. Причината е нещо доста по-дълбоко и до момента науката все още е изключително слаба в това да определи причините за дадено състояние на тялото или заболяване.
Затова и конвенционалната медицина лекува симптомите, защото не се знае причината. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 03.10.14 14:58.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 14:57:
Затова и конвенционалната медицина лекува симптомите, защото не се знае причината. ;)
Стига с тази мантра. Съвременната медицина е доста напред с материала, особено в областта на биологичните лекарства, генните терапии, трансплантологията. За съжаление точно в ендокринологията отдавна не е имало качествен скок, но и това ще стане, както в много други области.
Боби, кажи ми три заболявания, при които се знае и се лекува именно причината.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 15:21:
Боби, кажи ми три заболявания, при които се знае и се лекува именно причината.
Причината за кое? Човешкото тяло е невъобразимо сложна система от преплитащи се наследствени предпоставки, биохимични процеси от макромолекули чак то атомно ниво, спелтени в хиляди и милиони процеси, във всеки от които има хиляди променливи. Вземи само един цикъл на Кребс и го разгледай внимателно. Именно медицината ни е доближила поне мъничко до това да го разберем, точно заради нея изобщо сме в състояние да го визуализираме дори схематично.
Само една-единствена променлива в тези процеси да не си е на мястото, това може да се отрази в някаква дисфункция или заболяване в човешкото тяло.
Лекуваме това, до което можем да се доберем. Опитваме се да влияем на онези брънки от веригата, които няма да разрушат цялата система. Така например медицината не може да отстрани основните отключващи фактори на алергиите, които са част от съвременния ни начин на живот, но вече може да лекува не само симптомите, а също и да “изключва” определени алергени посредством десенсибилизация.
През цялата човешка история медицината е напредвала крачка по крачка, за да ни доближи към разбирането на всички функции и процеси. Това вероятно няма да стане в близкоте 100, а може би и 1000 години. И все пак ако погледнеш къде сме сега, ще видиш, че пътят е верен. Средната продължителност на живота е най-дълга в държавите с най-добро здравеопазване (”конвенционална” медицина, а не традиционна) и непрекъснато се увеличава.
Да, причините за някои заболявания все още не са известни. На други пък знаем точните причини, но не можем да им повлияем все още. Но има и такива, които лекуваме успешно.
Ето ти три от последните - сифилис, гонорея, краста.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.10.14 15:49.
03.10.14
15:48
Заразните болести мисля, че се изключват от списъка откакто е открит микроскопът и антибиотиците
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка. Съгласна съм, че ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО е напреднало невъобразимо през последните 40 год, но обикновено ортодоксалната медицина предписва “лечение”, но не и излекуване.
Държа да споделя, че със своя коментар исках да тролна Боби, ама той е дърта лисица и пак не се повлия :D
Все пак и аз поствам снимки на пресата :)))))
казано от Boby_ на 03.10.14, 15:33:
Само една-единствена променлива в тези процеси да не си е на мястото, това може да се отрази в някаква дисфункция или заболяване в човешкото тяло.
Лекуваме това, до което можем да се доберем. Опитваме се да влияем на онези брънки от веригата, които няма да разрушат цялата система. Така например медицината не може да отстрани основните отключващи фактори на алергиите, които са част от съвременния ни начин на живот, но вече може да лекува не само симптомите, а също и да “изключва” определени алергени посредством десенсибилизация.
Именно - лекуваме това, което знаем. Което съвсем не е много научно издържано.
Не отричам науката като цяло, просто натъртвам на това, че тя е далеч от цялостна и изчерпателна в установяване на причинно-следствените връзки.
Вземи за пример нещо съвсем елементарно - контузваш се при клек. Клека ли е причината в този случай, или - слабия пояс, липсата на координация, неправилно позициониране на тялото. Първото, което се сетиш да лекуваш, ще е болката, която е следствие. Но, болката се появява като предупреждение, че нещо в цялата работа не е ок. Ако не премахнеш причината, ще продължаваш да се контузваш.
На същия принцип са заболявания и състояния като МС, диабет, хипертония, Алцхаймер и мн. др. болести, които не се пренасят по полов път, като сифилис и гонорея.
Идеята ми беше, че съвременната наука не може да работи в насока да възстанови баланса в организма, който ни поддържа в естественото състояние - здраве. Най-малкото, никой няма изгода от това.
казано от Queen Cobra на 03.10.14, 15:48:
Заразните болести мисля, че се изключват от списъка откакто е открит микроскопът и антибиотиците
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка. Съгласна съм, че ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО е напреднало невъобразимо през последните 40 год, но обикновено ортодоксалната медицина предписва “лечение”, но не и излекуване.
Не можеш да противопоставяш 3-4 заболявания с неизяснен докрай механизъм на всички онези с изяснен. Да не говорим, че е крайно несериозно изобщо да си говорим за “рак” - няма такова нещо. Има най-различни видове злокачествени заболявания с напълно различни механизми на възникване и развитие. Много от тях са с изяснени причини и напълно лечими. За други идват съвременни терапии - ще ти дам пример с модифициран хепрес вирус, който се “програмира” да разпознава само туморни клетки и се инжектира в лезиите на метастазирал меланом от няколко определени типа. Друг пример - при остра лимфобластна левкимия има нова терапия, при която в кръвообращението се вкарват белтъци, които се свръзват с анормалните клекти (лимфобластите) и “привличат” към тях белите кръвни телца, които иначе не ги разпознават като чужди.
В общи линии можем да си говорим на тази тема много, много дълго, но е несериозно хора без задълбочени познания (в това число и аз самият) да отписват медицината, защото има нелечими заболявания. Това е все едно да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 15:58:
Идеята ми беше, че съвременната наука не може да работи в насока да възстанови баланса в организма, който ни поддържа в естественото състояние - здраве. Най-малкото, никой няма изгода от това.
Не само може, а го прави. Превантивната медицина може да не е най-развитият дял на тази наука, нито най-добре финансираният, но я има и се развива.
Хайде стига толкова. :) Темата не е много подходяща за петък следобед.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.10.14 16:06.
казано от Boby_ на 03.10.14, 16:02:
Това е все едно да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода.
Хайде стига толкова. :) Темата не е много подходяща за петък следобед.
Както казах - не отричам напълно постиженията на съвременната наука. Просто е далеч от изчерпателна. Възползвам се от това, което считам за правилно, но като цяло имам предубеждения. Не съм медицинско лице, никога не съм имала желание да се обучавам в тази сфера именно поради несъвършенството и.
И, прав си - темата е тежка за петък следобед. ;)
казано от Queen Cobra на 03.10.14, 15:48:
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка.
Те причините реално са само две. Външни фактори (вируси, отрови, наранявания и т.н.), или вътрешни - дефекти в ДНК-то. Също и комбинация от двете - външни фактори активират скрити дефекти в ДНК-то.
Проблема е, че все още не сме разчели напълно ДНК-то, а външните фактори са хиляди и е трудно да се установи зависимост, най-малкото защото с хора трудно се експериментира. Не може просто да ги затвориш в лаборатория и да си правиш тестове с тях. Т.е., може и е правено, но в днешно време се счита за неетично :D