казано от slavko на 03.10.14, 13:50:
Добре де, хубаво. Аз съм любопитен какво толкова е станало.
Сега не почвайте да ми се заяждате, защото АЗ съм питал. Интересно е и мисля, че е полезно за другите да не правят.
Пак си почвате ваш’та си песен и е все тая за четящите.
Задавам елементарен и безобиден въпрос.
Ще ти отговоря от моята гледна точка, забелязвайки по себе си.
Знаеш, че за мен кросфит трябва да е кросфит в най-чист вид, тоест ако един комплекс е разписан с щанга 100кг за 10 повторения, с толкова ще го правя, искала съм да стигна ниво, където да не скалирам.
Спомням си дните, в които правех по два комплекса на тренировка, толкова ме кефеше да следя резултат и т.н.
Дори и като започнах щангите имах ден за кросфит, ден за щанги, не исках да се отказвам, само чаках удобен момент да ходя да се състезавам.
В един момент обаче забелязах, че всяка сутрин като се събудя и лицето ми е подпуханало, първо мислех, че е цикъл, после обаче си стана перманентно да са ми затворени очите и да ме наболява главата през деня. С течение на времето започнах да се издувам като балон, не да качвам мазнини ( после започна и замазняване покрай водната задръжка, която си виках, че е ок), просто бях като барбарон.
Случайно попаднах на един разговор на Стоян и Явор, и двамата са за мен специалисти в областта си. Явор може да си го виждал при Ефо. Та той изкоментира, че най-вероятно с това трениране съм си повишила нивата на хормоните, в частност, че стоя в постоянен пик на кортизола. Даде ми съвет да спра за известно време с комплексите, особено дългите с щанги и бърпита... и да видя как ще съм, и да си пия редовно магнезиевия цитрат.
Първо си казах, че тоя не е в час, но после говорих и с Мила, и с Марина имахме такъв разговор, реших да пробвам да спра да кросфитвам и да давам статично и ефект имаше още на 4-и 5- ден, падна много вода от мен, появиха ми се скули на лицето и ми се отвориха очите.
Говоря от личен опит, никого не ангажирам с мнението си. Друг е въпроса, че мина още една година, докато разбера, че трябва да намаля натоварването като цяло, ако искам да си балансирам тялото, което съм започнала да тренирам на дръти години.
Имам нужда от адаптация. ДО това заключение стигнах.
Мога да вдигам щанги, мога да съм функционална, НО тялото ми не е готово да приеме тези ми желания все още. Прекалено дълго е било лишавано от физическа активност.
Мнението беше редактирано от Блажка на 03.10.14 14:27.
Както казах, добре е всичко да е с мярка. Това е една от уловките на кросфита, че ако няма кой да ти каже кога и по колко, почти всеки е склонен да прекалява. Това, естествено води до висок кортизол, и всички описани от теб “екстри”. Ако ежедневието ти и без това е “висококортизолово’, както спомена Мила, това прави нещата още по-зле. Склонна съм да твърдя обаче, че кросфита е доста полезен за хора, които седят по цял ден пред компютъра и нямат особен разход на енергия по време на работа. Има и по-подходящи активности, разбира се, но все пак е вариант, с който да се разнообразява заседналото ежедневие. При избора на физическа активност би трябвало да се изхожда от индивидуалните особености и нужди.
Да, съгласен.
Затова написах по-горе че не сме напипали още рецептата за истинския Кросфит.
Звездите не се готвят с WOD-ове и е добре, че доста хора го осъзнаха.
Разбрахме се, да не повярваш:)
А за хормоните, няма как да се изкажа, защото не съм жена. Тренирал съм две момичета сериозно - едното по-скоро имаше същие усеащния като вас, другото стана много корава.
Индивидуално е.
И да, познавам Явор, свестен и знающ човек е.
казано от Наталья Заболотная на 03.10.14, 14:25:
нужда от адаптация. ДО това заключение стигнах.
Мога да вдигам щанги, мога да съм функционална, НО тялото ми не е готово да приеме тези ми желания все още. Прекалено дълго е било лишавано от физическа активност.
(handshake)
Това, че в един момент е станала корава, не означава, че след месец, година, пет, няма да се появят негативни последици. Хормоналния баланс при жените е изключително крехък и нестабилен, факторите, които му влияят са прекалено много.
...По-скоро съм склонна да предположа, че определен тип тренировки (в случая кросфит) отключват състояние към което сме малко или много предразположени, а не го причиняват. Причината е нещо доста по-дълбоко и до момента науката все още е изключително слаба в това да определи причините за дадено състояние на тялото или заболяване.
Затова и конвенционалната медицина лекува симптомите, защото не се знае причината. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 03.10.14 14:58.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 14:57:
Затова и конвенционалната медицина лекува симптомите, защото не се знае причината. ;)
Стига с тази мантра. Съвременната медицина е доста напред с материала, особено в областта на биологичните лекарства, генните терапии, трансплантологията. За съжаление точно в ендокринологията отдавна не е имало качествен скок, но и това ще стане, както в много други области.
Боби, кажи ми три заболявания, при които се знае и се лекува именно причината.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 15:21:
Боби, кажи ми три заболявания, при които се знае и се лекува именно причината.
Причината за кое? Човешкото тяло е невъобразимо сложна система от преплитащи се наследствени предпоставки, биохимични процеси от макромолекули чак то атомно ниво, спелтени в хиляди и милиони процеси, във всеки от които има хиляди променливи. Вземи само един цикъл на Кребс и го разгледай внимателно. Именно медицината ни е доближила поне мъничко до това да го разберем, точно заради нея изобщо сме в състояние да го визуализираме дори схематично.
Само една-единствена променлива в тези процеси да не си е на мястото, това може да се отрази в някаква дисфункция или заболяване в човешкото тяло.
Лекуваме това, до което можем да се доберем. Опитваме се да влияем на онези брънки от веригата, които няма да разрушат цялата система. Така например медицината не може да отстрани основните отключващи фактори на алергиите, които са част от съвременния ни начин на живот, но вече може да лекува не само симптомите, а също и да “изключва” определени алергени посредством десенсибилизация.
През цялата човешка история медицината е напредвала крачка по крачка, за да ни доближи към разбирането на всички функции и процеси. Това вероятно няма да стане в близкоте 100, а може би и 1000 години. И все пак ако погледнеш къде сме сега, ще видиш, че пътят е верен. Средната продължителност на живота е най-дълга в държавите с най-добро здравеопазване (”конвенционална” медицина, а не традиционна) и непрекъснато се увеличава.
Да, причините за някои заболявания все още не са известни. На други пък знаем точните причини, но не можем да им повлияем все още. Но има и такива, които лекуваме успешно.
Ето ти три от последните - сифилис, гонорея, краста.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.10.14 15:49.
03.10.14
15:48
Заразните болести мисля, че се изключват от списъка откакто е открит микроскопът и антибиотиците
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка. Съгласна съм, че ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО е напреднало невъобразимо през последните 40 год, но обикновено ортодоксалната медицина предписва “лечение”, но не и излекуване.
Държа да споделя, че със своя коментар исках да тролна Боби, ама той е дърта лисица и пак не се повлия :D
Все пак и аз поствам снимки на пресата :)))))
казано от Boby_ на 03.10.14, 15:33:
Само една-единствена променлива в тези процеси да не си е на мястото, това може да се отрази в някаква дисфункция или заболяване в човешкото тяло.
Лекуваме това, до което можем да се доберем. Опитваме се да влияем на онези брънки от веригата, които няма да разрушат цялата система. Така например медицината не може да отстрани основните отключващи фактори на алергиите, които са част от съвременния ни начин на живот, но вече може да лекува не само симптомите, а също и да “изключва” определени алергени посредством десенсибилизация.
Именно - лекуваме това, което знаем. Което съвсем не е много научно издържано.
Не отричам науката като цяло, просто натъртвам на това, че тя е далеч от цялостна и изчерпателна в установяване на причинно-следствените връзки.
Вземи за пример нещо съвсем елементарно - контузваш се при клек. Клека ли е причината в този случай, или - слабия пояс, липсата на координация, неправилно позициониране на тялото. Първото, което се сетиш да лекуваш, ще е болката, която е следствие. Но, болката се появява като предупреждение, че нещо в цялата работа не е ок. Ако не премахнеш причината, ще продължаваш да се контузваш.
На същия принцип са заболявания и състояния като МС, диабет, хипертония, Алцхаймер и мн. др. болести, които не се пренасят по полов път, като сифилис и гонорея.
Идеята ми беше, че съвременната наука не може да работи в насока да възстанови баланса в организма, който ни поддържа в естественото състояние - здраве. Най-малкото, никой няма изгода от това.
казано от Queen Cobra на 03.10.14, 15:48:
Заразните болести мисля, че се изключват от списъка откакто е открит микроскопът и антибиотиците
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка. Съгласна съм, че ДИАГНОСТИЦИРАНЕТО е напреднало невъобразимо през последните 40 год, но обикновено ортодоксалната медицина предписва “лечение”, но не и излекуване.
Не можеш да противопоставяш 3-4 заболявания с неизяснен докрай механизъм на всички онези с изяснен. Да не говорим, че е крайно несериозно изобщо да си говорим за “рак” - няма такова нещо. Има най-различни видове злокачествени заболявания с напълно различни механизми на възникване и развитие. Много от тях са с изяснени причини и напълно лечими. За други идват съвременни терапии - ще ти дам пример с модифициран хепрес вирус, който се “програмира” да разпознава само туморни клетки и се инжектира в лезиите на метастазирал меланом от няколко определени типа. Друг пример - при остра лимфобластна левкимия има нова терапия, при която в кръвообращението се вкарват белтъци, които се свръзват с анормалните клекти (лимфобластите) и “привличат” към тях белите кръвни телца, които иначе не ги разпознават като чужди.
В общи линии можем да си говорим на тази тема много, много дълго, но е несериозно хора без задълбочени познания (в това число и аз самият) да отписват медицината, защото има нелечими заболявания. Това е все едно да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода.
казано от Маргарита Манева на 03.10.14, 15:58:
Идеята ми беше, че съвременната наука не може да работи в насока да възстанови баланса в организма, който ни поддържа в естественото състояние - здраве. Най-малкото, никой няма изгода от това.
Не само може, а го прави. Превантивната медицина може да не е най-развитият дял на тази наука, нито най-добре финансираният, но я има и се развива.
Хайде стига толкова. :) Темата не е много подходяща за петък следобед.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.10.14 16:06.
казано от Boby_ на 03.10.14, 16:02:
Това е все едно да изхвърлим бебето заедно с мръсната вода.
Хайде стига толкова. :) Темата не е много подходяща за петък следобед.
Както казах - не отричам напълно постиженията на съвременната наука. Просто е далеч от изчерпателна. Възползвам се от това, което считам за правилно, но като цяло имам предубеждения. Не съм медицинско лице, никога не съм имала желание да се обучавам в тази сфера именно поради несъвършенството и.
И, прав си - темата е тежка за петък следобед. ;)
казано от Queen Cobra на 03.10.14, 15:48:
Виж, ако ми кажеш какво предизвиква артрит, множествена склероза, Алцхаймер, диабет, рак (взети на пръв поглед), ще призная напредъка.
Те причините реално са само две. Външни фактори (вируси, отрови, наранявания и т.н.), или вътрешни - дефекти в ДНК-то. Също и комбинация от двете - външни фактори активират скрити дефекти в ДНК-то.
Проблема е, че все още не сме разчели напълно ДНК-то, а външните фактори са хиляди и е трудно да се установи зависимост, най-малкото защото с хора трудно се експериментира. Не може просто да ги затвориш в лаборатория и да си правиш тестове с тях. Т.е., може и е правено, но в днешно време се счита за неетично :D
03.10.14
16:42
Да, прав си почти напълно, само че със съвременните методи за изследване на ДНК всичко се изследва ин витро. Не виждам реална полза да се експериментира с хора, когато може да се работи на молекурярно ниво.
03.10.14
16:50
При Мила проблема не беше точно кросфита. Или поне не беше само това - непремерените натоварвания.
Както и решението му не е дошло от сплита. Но нали сте вече топ културисти не мога да споря с вас :)
казано от Queen Cobra на 03.10.14, 16:42:
Да, прав си почти напълно, само че със съвременните методи за изследване на ДНК всичко се изследва ин витро. Не виждам реална полза да се експериментира с хора, когато може да се работи на молекурярно ниво.
Наистина е така, като нивото даже не е молекулярно, а виртуално вече. Има една много интересна исландска компания - deCODE genetics (която вече не е самостоятелна, но това е отделна тема). Тя от години събира ДНК проби, семейна история, заболявания и т. н. на множество исландци и гради база данни, като в момента разполага с такава на почти цялото местно население на Исландия. Поради факта, че тези триста хиляди души са родствено свързани помежду си и имат идентично ДНК в определени зони, така е много по-лесно да се установи от кой точно ген се причинява дадено заболяване - разликите между тези, които страдат и тези, които не страдат от заболяването, са много по-малко, отколкото при несвързани индивиди.
Въпросната компания с годините е изградила виртуална база данни с всичката налична информация и това дава възможност множество терапии да се проучат и преценят като перспективни или неработещи дори без да е произведена и една молекула.
Нещата се развиха много в последните 20 години и продължават да се развиват. Само дето нашето родно здравеопазване е недофинансирано и потънало в корупция и скоро няма да видим ние в частност плодовете на това развитие.
03.10.14
17:35
казано от James Hinks на 03.10.14, 16:50:
При Мила проблема не беше точно кросфита. Или поне не беше само това - непремерените натоварвания.
Както и решението му не е дошло от сплита. Но нали сте вече топ културисти не мога да споря с вас :)
Аз съм много съгласна с теб Сашо, че нямах мярка и бърках с натоварването. Но тогава така ми се тренираше - плюс това, бъдейки откровена и отворена и доста поизрастнала в мислите и действията си от преди 1 година-две, тогава гледах как да напиша по яка тренировка в ББ-Тийм, че видиш ли да покажа аз колко съм яка и зрелищна:))) Яка и зрелищна съм и без тази фукня, ама сега ми го отсича сивака:)))
Решението ми не е дошло от сплита - не е лъжа, че сегашната ми програма е написана от Марина Декова, и не е лъжа, че в момента съм само в 4-тата седмица от режима, така че ПАК подчертавам аз НЕ СЪМ културист, намерих си начина по който да си постигна целта.
Ако може да размятам тежки тежести, пудовки, да правя комплекси и да отслабвам - веднага бих тръгнала по този път:))) и този път ще го направя само за себе си, не за хората в ББ тийм както беше преди.
Верка, сори за спама, ама ти си готина и няма да се сърдиш:))))
Мнението беше редактирано от Мила на 03.10.14 17:51.
казано от Мила на 03.10.14, 17:35:
казано от James Hinks на 03.10.14, 16:50:
Както и решението му не е дошло от сплита. Но нали сте вече топ културисти не мога да споря с вас :)Но тогава така ми се тренираше - плюс това, бъдейки откровена и отворена и доста поизрастнала в мислите и действията си от преди 1 година-две, тогава гледах как да напиша по яка тренировка в ББ-Тийм, че видиш ли да покажа аз колко съм яка и зрелищна:))) Яка и зрелищна съм и без тази фукня, ама сега ми го отсича сивака:)))
(handshake)
03.10.14
17:56
Няма за какво да се сърдя.
Казах, че всеки е добре дошъл тук и може да обсъждаме всякакви теми от спорт, здраве, хранене.
Стига да се спазва добрият тон:) а виждам, че това се случва.
Наистина темата за медицината е тежка. Аз не мога да се включа, защото съм ограничена с времето и пишещите средства.
Ако все пак ви се говори, моля да включите и Болест на Бехтерев, защото аз съм задълбала в тази посока и ще ми е полезно да видя и ваши мнения, ако сте запознати :)
А колкото до хормоните и ендокринната система като цяло, това си е интересна област. Има както известни, така и неизвестни.
И причината за даден дисбаланс може да е нещо, за което не бихме се сетили.
А че на нас жените ни влияят повече неща, така е. Ако бях мъж, щях да съм яко нацепена баДка :D
казано от veronique на 03.10.14, 17:56:
Ако все пак ви се говори, моля да включите и Болест на Бехтерев, защото аз съм задълбала в тази посока и ще ми е полезно да видя и ваши мнения, ако сте запознати :)
Не съм много навътре точно с това заболяване, но доколкото знам, има много силен населдствен елемент - над 90% от заболелите са носители на един определен ген. Наличието на гена обаче не означава, че болестта на Бехтерев ще се развие - има доста хора, които имат гена, но не развиват заболяването. Трябват и външни фактори, за да го отключат. Най-вероятно първоначално имунната система се активира от бактериална инфекция, но след като се пребори с нея, не се връща в нормален “режим”, а започва възпалението, предизвикващо Бехтерев.
В общи линии причините за такива автоимунни заболявания тепърва ще се изясняват. Има обаче надежда на хоризонта - идват нови терапии за псориазис, ревматоиден артрит и др. Както казах, нещата се развиват.
Хайде стига, че станах като рекламна радиостанция на фармацевтичната индустрия и биотехнологиите. :) Там си вадя хляба, де, но медицинската част не ми влиза в служебните задължения. :)
казано от veronique на 03.10.14, 17:56:
А че на нас жените ни влияят повече неща, така е. Ако бях мъж, щях да съм яко нацепена баДка :D
Да, да. А аз ако бях жена, щях да имам плочки като на Зис, вместо като на аЗис... :D
04.10.14
01:01
да покажа аз колко съм яка и зрелищна:)))
Ако може да размятам тежки тежести, пудовки, да правя комплекси и да отслабвам - веднага бих тръгнала по този път
Ти си беше такава наистина. Не знам какво, на кого и защо си показвала, аз съм те преценил на живо от една тренировка.
Може, даже осново така би трябвало да процедираш, но кой съм аз да давам съвети - форумен треньор и спортист, битуващ в провинцията...Къде да се меря с такива имена и състезатели, които преуспяват в столицата :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 04.10.14 01:01.
04.10.14
08:50
:D :D Форумен треньор... :) :) :)
А след утре, и още повече имена ще преуспяват, Сашо.
Утре в столицата ще се проведе еднодневен курс за фитнес треньори и специалисти по спортно хранене....
казано от veronique на 04.10.14, 08:50:
:D :D Форумен треньор... :) :) :)
А след утре, и още повече имена ще преуспяват, Сашо.
Утре в столицата ще се проведе еднодневен курс за фитнес треньори и специалисти по спортно хранене....
Ще успяват, докато има такива, които вярват на еднодневните им знания 2 в 1. ;)
казано от James Hinks на 04.10.14, 01:01:
да покажа аз колко съм яка и зрелищна:)))
Ако може да размятам тежки тежести, пудовки, да правя комплекси и да отслабвам - веднага бих тръгнала по този пътТи си беше такава наистина. Не знам какво, на кого и защо си показвала, аз съм те преценил на живо от една тренировка.
Може, даже осново така би трябвало да процедираш, но кой съм аз да давам съвети - форумен треньор и спортист, битуващ в провинцията...Къде да се меря с такива имена и състезатели, които преуспяват в столицата :)
Пробвай НАФА, ама той е за напреднали:) Но пък ще си признат в цял свят! Поне...:))))))))
04.10.14
13:45
А, бе. Много сме заспали ние, форумните разбирачи.
От толкова писаници по дневниците, изпуснахме да се образоваме на тема протеини.
Но аз ще ви светна, защото ви обичам и ми е мило за вас. Помогнали сте ми, ще помогна и аз.
Източниците на протеин се делят на две групи:
За маса: телешко, свинско, скумрия и сьомга.
За релеф: пилешко, тилапия, яйца, скумрия и сьомга.
Интересното е, че скумрия и сьомга са и в двете групи.
Яжте ги, за да сте едновременно яко нацепени баДки.
:D :D :D
ПП: ако някой начинаещ попадне на това мнение и не хване тънкия намек, ще го кажа директно: това са недопустими твърдения, поднесени по недопустим начин! :)
Това, което прави един треньор добър, е резултатът, които е постигнал с клиенти.
Ако от 10, 8 човека, доверили се на дадения треньор си постигнат целите, имаме насреща добър треньор, с или без сертификат, бих си дала парите на този човек, да ми помогне.
04.10.14
14:07
Блаж, естествено, че е така.
Тук никой не го оспорва.
Разбира се, че това, дали имаш или нямаш сертификат, не е показател за качеството на работа.
Познавам хора с дипломи и сертификати, на които не бих поверила и враговете си.
Познавам хора без никакви документи, на които съм искала неведнъж съвети.
Въпросът е основно към тези, които организират подобни еднодневни курсове.
Че по този начин създават предпоставка все повече мързеливи хора да вземат тапията и да станат треньори.
Защото те ще спрат развитието си, нали вече имат документ.
Оправданието на тези организатори е, че курсовете не били за начинаещи. Добре, тогава. Но защо им е на напредналите да записват подобен курс?
Какво да кажат хората, които учат с години, за да станат треньори? След като техни колеги ще са го направили само за един ден и срещу няколко стотака.
Аз мога мнооого да говоря по темата.
Наскоро дори пламенно защитавах мнението си.
Вече съм споделила и защо хартийката не е от значение
Аз също нямам документ. Не практикувам като фитнес треньор.
Но с ръка на сърце мога да кажа, че тренирам хората си (в басейна) съвестно, старая се да се образовам самостоятелно (както по вода, така и по суша) и съм готова по всяко време да се изправя срещу еднодневните треньори. Стига да успяват да говорят аргументирано и да защитават позициите си.
Защото знаете ли какво получих, когато изказах мнението си интелигентно, възпитано и защитено с точни и ясни аргументи?
Обида. Ето това получих.
‘Щото имам съвест и ми пука.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 04.10.14 14:07.
казано от veronique на 04.10.14, 14:07:
Защото знаете ли какво получих, когато изказах мнението си интелигентно, възпитано и защитено с точни и ясни аргументи?
Обида. Ето това получих.
Включвам се, защото знам, че няма да се разсърдиш, както и защото имам много богат опит с това и ме вълнува.
Широко разпространено е в днешно време, особено в интернет пространството, където протича голяма част от човешката комуникация, на интелигентните, възпитани и защитени с точни и ясни аргументи мнения, да се отговаря точно по такъв начин - с нападка - обида, ирония/сарказъм (мога да приложа ред скрийншотове :D). Това е тъжно. Но по-тъжно е, че отговарящите така не осъзнават колко много губят, а и те всъщност не разбират, че ти пука и, че е въпрос на съвест, а отдават критиката на едни неща, дето хич не искам да ги изреждам. Едно аргументирано мнение, било то критично и отрицателно, винаги е възможност не само дадено “нещо” да тръгне в по-добра насока, но и да се предотврати настъпването на неминуемите рискове, с които това “нещо” е свързано. За съжаление, за да бъде възприето едно интелигентно, възпитано и защитено с точни и ясни аргументи мнение, не приложено, а възприето, т.е. поне да бъде обмислено, страната, спрямо която се изказва мнението, следва да има поне някакво минимално “ниво” на интелект и възпитание. Иначе - загубена кауза, реакцията е нападка, в повечето случаи - аргумент срещу личността, изразила интелигентно, възпитано и аргументирано мнението си, разбира се, дори не нападка срещу същността на самото мнение, не срещу неговото съдържание (или казано ПО латински - argumentum ad hominem).
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.10.14 21:10.
04.10.14
21:22
Tака се случва много често, за съжаление.
Всеки има правото да си изказва мнението, но много важно е как точно ще го направиш.
От това зависи по-нататъшното развитие на разговора/спора или каквото там имат да делят двете страни.
Ето, например, аз имах против конкретни действия и съвсем възпитано казах кое не ми харесва и защо не ми харесва. Без да обиждам никой.
В замяна, явно, защото другата страна видя, че има истина в думите ми, получих нападане и извъртане на нещата така, че аз да се почувствам виновна, че съм казала мнението си премерено.
Да, ама не. Вместо да целят това, и да ме обидят, можеше по същия начин - с аргументи и добър тон, да се оборят моите думи.
Защото аз ще приема негативното, но градивно мнение и ще се замисля върху него. Ако видя, че не съм права, ще отстъпя.
Но всъщност, позволявам си да критикувам градивно, само, когато с цялото си същество вярвам в каузата си.
В моя случай обидата беше на живо :) Рядко срещано, нали.
И то само, защото си позволих да кажа публично какво мисля за курсовете-еднодневки (отнасящи се до фитнес треньори и специалисти по спортно хранене). За един ден, и срещу няколко стотака, вече имаме сертификат за треньори :)
Всеки си има различни подобни случки. Кофти е, че се случват, но пък са част от нещата. И така отсяваш, преценяваш кое да остане в живота ти, кое - да си ходи.
Аз още повече се мотивирах да НЕ спирам да говоря по болните за мен теми :)
Аз лично винаги, ама винаги, така съм възпитана, така съм научена, от мама и тате, от хората, които съпътсват живота ми, от училище, от университета, се старая да влагам максимално интелигентното, да аргументирам всяка дума от употребените от мен изречения (което се вижда от купищата вметнати части, които използвам, де :D), старя се всяко нещо, което казвам да го казвам точно защото с цялото си същество вярвам в него, старая се преди да се изкажа не само да имам необходимия набор от аргументи и , доводи, но и те да са проверени (защото си зависи каква е ситуацията, в която се изказвам, понякога се нуждаят от проверка). Винаги се старая да се изразявам много, ама много точно, за да бъда правилно разбрана, за да поднеса моята информация така, че тя да бъде разбрана от другата страна. Понякога ми казват, че се хващам за думата. Да, може би, но думите затова са толкова много, за да се употребяват с точното им значение, за да има комуникацията точни и ясни параметри. И още нещо - когато изказвам мнение, винаги гледам да имам коректив, защото понякога човек е твърде емоционален и може би не вижда някои от пропукванията в своето мнение или начина, по който планира да го поднесе. Ето защо вярвам, че има нужда от коректив. Може да е смешно, но понякога, когато споря за нещо, питам Десо/сестра ми/майка ми/баща ми/някой приятел дали съм права, но тъй като това е субективно и въпросното лице може да не е на моето мнение, то се старая да получа коректив относно начина на изразяване на мнението си - дали емоцията в него неволно няма да обиди някого, дали сама няма да изгубя спора, заради тона си, защото, както казах, емоцията увлича. И в спорове на живо, например, знам, че повиша ли тона - губя спора, защото аргументите нямат никакво значение тогава, когато не уважаваш събеседника си и му крещиш. Същото е и онлайн - губиш спора, когато започнеш да обиждаш, нападайки със сарказъм и ирония, например. Както един автор по темата за сарказма и иронията беше казал: “В днешно време младите хора смятат, че употребата на сарказъм и ирония е признак на висока интелигентност. А това далеч не е така. Напротив.” Та тъй, де, много спорове съм водила, години наред, онлайн, на живо, всякак, старая се да изразявам становище, концентрирайки се директно на въпроса, подреждайки максимално аргументирано всяка точка от него. Не казвам, че аз не употребявам сарказъм и ирония, напротив, точно заради това съм чела по темата. Но все ми е на ума, че с тях човек в споровете следва да е много внимателен, за да не се стигне до долното
казано от veronique на 04.10.14, 21:22:
Всеки си има различни подобни случки. Кофти е, че се случват, но пък са част от нещата. И така отсяваш, преценяваш кое да остане в живота ти, кое - да си ходи.
Точно така, именно това е ползата, помага ти да отсяваш кое ти е полезно, кое ти е противопоказно, кое има смисъл и кое - никакъв. Никого не можеш да превъзпиташ, макар да съм опитвала да се обяснявам...безрезултат.
П.п. Обичам да споря с Кольо, той се е изцепвал само веднъж, но иначе е жИлезен :*
04.10.14
22:09
Аз обичам да те чета (разбирай - обичам да се използват думите). Жалко, че скоро няма да можеш да пишеш толкова. ХА-ХА-ХА
Колето е невинен винаги, освен в случаите, когато в коалиция с Деско те подкукуросва за захар.
Колко теми сменихме за два дни, обаче. А се тръгна от новата промяна в сплита ми.
Ей това е bb-team обществото - с разностранни интереси и възможност да се говори за какво ли не :)
Сашо, къде са ти клиентите, бе?
...
В мазето, тренират, носят бъчви, бих казала аз :D
Никой не иска да носи бъчви, щото ръцете са заети и не можеш да си направиш селфи през това време :P
Нека това се разчете като препратка към “спортната мода”, в която за кратко време се превърна т.нар. културистичен метод, а не като осъждане на нечий избор на трениране. Преуспява това, което се търси, всичко друго се заклеймява, а когато аз започнах да пиша във форума, това бяха кросфитът и НВД-то. Овесът и пилешкото бяха ерес, дамският цикъл се регулираше с масло и сланина. Къде заминаха тези славни времена?!
Забравих да кажа най-важното - постa на Kарфицата го сложете в раздел “Препоръки за писане във форума” или най-добре на първа страница, заедно с мнението на Маргарита за дамския хормонален баланс, вместо некви чака-рака статии :D
Мнението беше редактирано от cocobutt на 05.10.14 09:11.
05.10.14
11:00
Оспамихте хубавия дневник, даже не знам за кво става въпрос :Д
Искам да чета повече отчети на Ви, не такива безсмислици :Д
казано от fire.is.my.nature на 05.10.14, 11:00:
Оспамихте хубавия дневник, даже не знам за кво става въпрос :Д
Искам да чета повече отчети на Ви, не такива безсмислици :Д
И на мен ми липсва времето когато се водеха смислени спорове, от които всеки можеше да почерпи необходима за него информация. Сега всички знаят много, всички разбират от всичко. Всеки е предубеден към другия и не приема мнението му не защото се е замислил над него, а защото по някаква причина не харесва личността зад мнението. Станали сме някак по-тесногръди и не приемаме становище различно от нашето.
05.10.14
11:24
Вчера: кюфтенца от телешко месо с черен и червен пипер, морска сол, чесън на прах + зелени чушки (сурови) + салата от кейл с домати и див лук + 1 пакет оризовки + таханчеее
Тренировка: трябваше да направя крака, но съм болна и изобщо не се получиха нещата
Днес: хек на фурна с различни подправки; карфиол на пара; тиквички и патладжани на скара; много вкусна леща; днес НЯМА тахан. Стига с този тахан!
Утре ще тренирам гръбче :)
И малко снимки: на храната ми (преди да ми стане храна), и на мен - в новата зала.
Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 05.10.14 12:07.