Дневникът на Дидо(old_man)

Темата е заключена.
Прескочи до:

29.10.18
18:19

29.10.2018
Днес реших да почивам,привечер раздвижих ходейки към 3км.Предстоящата кратка ваканция планирам един ден да се кача малко по-високо из горите,ама да видим...
Пристигнаха ми витамините и карнитина,но за пореден път съм в чуденка на кой етикет да вярвам.Някой има ли идея защо се разминават толкова съставките от кутията на производителя и етикета на вносителя?Не че нещо,ама е подвеждащо поне в моите очи,избираш нещо с определена съставка,която те интересува,а на кутията пише примерно двойно по-малка концентрация...😄 Светнете ме ако аз бъркам някъде 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 29.10.18 18:19.

29.10.18
20:14

Гледай оригиналния етикет. Добавка с такива високи дози витамини дори не може да се регистрира законно като добавка в България/ ЕС.Този етикет на български са го отпечатали на домашен принтер., колкото да мине някоя митница. 🙂

29.10.18
21:04

Нямам идея добавки с какви дози може да се регистрират в България,но факт е че на пазара е пълно с продукти рекламиращи да са с доста по-високи стойности.
Мисля,че разбрах отде иде разликата,при по-детайлно вглеждане в кутията забелязах,че просто съм получил по-различен продукт,в магазина е отбелязан като Multi Pro, а ми е изпратен Multi Pro Plus.Етикетът,който е залепен обаче,съответства на състава на Multi Pro…и е на вносителя Healtstore,който се води за официален партньор на основни търговски марки ,а самият продукт закупих от тукашния магазин.Та такива ми ти работи,поне си отговорих сам на въпроса 😄 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 29.10.18 21:06.

30.10.18
15:14

Като каза, че са от Хелтстор, видях, че са регистрирани магазините, хубаво е , че пазаруваш в легална верига, защото 99% от продаващото се по интернет е незаконно. В този случай това не се води добавка, а храна със специално предназначение - за спортисти. Хранителните добавки не могат да превишават определените дневни дози.
Все пак е грешка в етикетирането, за което може да се оплачеш, ако ти се занимава, едно 1000 лв санкция са си изкарали с тези етикети.

Мнението беше редактирано от Queen Cobra на 30.10.18 15:18.

GG

30.10.18
15:57

казано от Queen Cobra на 30.10.18, 15:14:

... хубаво е , че пазаруваш в легална верига, защото 99% от продаващото се по интернет е незаконно...

30.10.18
17:03

казано от Queen Cobra на 30.10.18, 15:14:

Като каза, че са от Хелтстор, видях, че са регистрирани магазините, хубаво е , че пазаруваш в легална верига, защото 99% от продаващото се по интернет е незаконно. В този случай това не се води добавка, а храна със специално предназначение - за спортисти. Хранителните добавки не могат да превишават определените дневни дози.
Все пак е грешка в етикетирането, за което може да се оплачеш, ако ти се занимава, едно 1000 лв санкция са си изкарали с тези етикети.

Всъщност закупени са от ВВ-team магазин,а явно те пазаруват от този доставчик,нямам идея.Не ми се занимава с оплаквания,не е станало някакво фрапиращо разминаване,но и друг път съм срещал подобни несъответствия,разлики в дозировката и др.,затова и споделих.

01.11.18
21:08

Наминавам само да отбележа,че още шавам след днешното лудо приключение,когато Майката Природа ми показа кой е Шефа...😄
Утре,ако още мърдам,ще споделя и малко размисли по въпроса 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 01.11.18 21:11.

01.11.18
21:52

Е, ти и да не може да мърдаш пак сподели откъде точно са тези хубави снимки 🙂 а и не само. Едва ли са ти падали камъни на главата, затова че ще го понесем 🙂

02.11.18
18:18

Тетевенският Балкан е това,Калояне 🙂 Но инак аз се движа из по-ниското,рядко стигам като вчера до 1200-1300метра.Често си мисля за това,как човек с времето започва да възприема дори такива красоти за даденост и да не им обръща достатъчно внимание.Стремя се с мен да  не се случи 🙂
Снощи бях уморен,но сутринта се събудих направо смазан 😄 Проблемните ми прасци са го отнесли най-много,имам чувството че ли са ме налагали с тояги,хах.Другото,което усещам е една обща умора,което е логично предвид голямата продължителност и интензивност на прехода.Преди десет години последно качвах тая скала и имам неприятни спомени,малко преди върха и двата ми прасеца крампираха много лошо и едвам стигнах.Вчера за радост нямах такъв проблем,явно редовното ходене от година насам има ефект.На връщане обаче направих нещо не много разумно,бях изморен и лекомислено реших да се спусна през сипеите под скалата с цел да спестя километър и нещо от пътя и...за малко да се вкарам в голяма беда.Склонът е с около 80 градуса наклон,към 500метра и осеян с камъни и паднали огромни дървета,а окапалите листа на места са до коляно.За връщане нагоре бе невъзможно да се мисли,така че започнах да се свличам полека надолу.Мисля,че за пръв път в живота сериозно се изплаших от евентуална физическа невъзможност да се справя.Както и да е,завърших спускането само с едно по-сериозно хлътване в дупка между камъните и щастливо падане  накрая без да си счупя инатливата кратуна 😄
Като цяло завърших с охлузен глезен и подутина в костта на подбедрицата,минах доста тънко.Принципно в гората сам не се ходи,но аз тъй си карам открай време,едва ли с одъртяването ще ми дойде акъла,а пък и няма кой да се навие да ме придружава 🙂
И понеже много се разбъбрих,ето още някоя красива гледка от Балкана 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 02.11.18 18:21.

04.11.18
18:00

Покрай края на “Нацепени бАтки” и гледайки си снимките,все повече се убеждавам,че се нуждая от доста повече мускул,преди да реша да “чистя”.Цял живот съм бил слаботелесен,макар и да правих опити да кача,чак с одъртяването ми се получи да стигна 82 кила,и то мазен и с шкембе 😄
Сега си мисля следното,ще опитам примерно до края на февруари догодина да кача докъм 88кг. т.е. около 11-12кг.,а после до края на май месец да изчистя до 80-82кг.Не знам дали е реалистично,но мисля да опитам.Чудя се с каква програма да почна на първо време,иска ми се ако позволява времето поне два пъти седмично да ходя/бягам на открито.Утре ще проверя в тукашната зала какво е налично,мисля че лежанка,скрипец и тяга няма да са проблем,а и вкъщи имам тежести достатъчни за някои упражнения.Относно храната,или някакъв видоизменен НВД,или РБД,защото бързо качвам мазнини при много въглехидрати.Трудно си набавям белтъци,а сега при повишената нужда от калории,задължително ще пия някакъв суроватъчен протеин за добавка.Ще се радвам ако има някоя и друга препоръка 🙂

05.11.18
14:13

Ми препоръките са ясни - силова програма с базови упражнения (клек, тяга, лег, военна преса, набирания, кофи - в този стил) в кръгов протокол, може би разделена на две. Достатъчно качествена храна, добро възстановявне с достатъчно сън, както и постоянство.
Не е сложно (освен последното).

05.11.18
20:42

Днес обмислях как да продължа,спрях се на програмата 5х5.
Никога не съм тренирал по подобен начин с толкова малък брой повторения и ми е любопитно да видя как ще ми се отрази.Програмата е за сила и не знам как ще кореспондира с целта,която си поставих вчера,но да се надявам,че с добра храна и възстановяване ще кача и килограми освен силата 🙂
Спрях се на основния вариант лансиран от Бил Стар,като леко я видоизмених в сряда,вместо набиране ще опитам скрипец на първо време.Асистиращите за бицепс и трицепс се препоръчва да са 3х8-10,за преса с повече повторения.Оцветил съм избраните от мен в зелено,искам за корема да са не в 3,а в 5 серии.
Понеделник:
  Клек 5x5 (еднаква тежест);
  Лег 5x5 (еднаква тежест);
  Гребане 5x5 (еднаква тежест);
  Асистиращи (нисък обем трицепс и преса):
  Френско с дъмбел от седеж-3х10
  Повдигане на краката от лег-5х20

Сряда:
  Клек 5x5 (с 15-20% < от понеделник) ИЛИ Преден клек 5x5;
  Раменна преса от седеж 5x5 (еднаква тежест);
  Тяга 5x5 (еднаква тежест) (при тежест 2.5xЛТ* се правят само 3x5);
  Вертикален скрипец-5х5
  Асистиращи (нисък обем бицепс и преса):
  Чуково сгъване с дъмбели-3х10
  Частични коремни преси със сгънати крака-5х20

Петък:
  Клек 5x5 (покачване на тежестта във всяка серия)-плоска пирамида
  Лег 5x5 (хоризонтален или от наклон, еднаква тежест);
  Гребане 5x5 (еднаква тежест);
  Асистиращи (нисък обем трицепс и преса):
  Разгъване за трицепс на скрипец-3х10
  Повдигане на краката от лег-5х20

Понеже тяга,лег,клек и скрипец не съм правил от години,чудя се как да определя работните си тежести.Може би ще започна с по-леко и в движение да ги напасвам,ще видим.
Не знам още къде да вместя ходенето и бягането,които ми се ще да присъстват поне два пъти седмично,най-логично ми се види да са в тренировъчните дни,че да имам време за почивка.
Храната-още не съм смятал балансите,за да качвам,но явно ще ми трябват повечко въглехидрати.Креатин и протеин ще са задължителни,мисля 🙂
Засега толкова,ако някой е пробвал системата и има препоръки,хубаво е да сподели 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 06.11.18 14:24.

ДЕ

05.11.18
21:45

Има какви ли не варианти. Един от тях е не 5х5 с еднаква тежест, а в пирамида до най-тежката петица. Щом сега се захващаш, не се изхвърляй.
5х5 олекотен вариант
То и тази уж е за средно напреднали, но е по-леко от това, дето си тръгнал да правиш.

Мнението беше редактирано от Деян на 05.11.18 21:47.

05.11.18
22:40

Не знам адаш,и на мен ми се струва тежичка,още повече че е коренно различно от всичко,което съм тренирал досега.Това с пирамидата ми навя друга идея,ще поумувам още върху бъдещата програма 🙂

06.11.18
10:09

казано от old_man на 05.11.18, 20:42:

Днес обмислях как да продължа,спрях се на програмата 5х5.
Никога не съм тренирал по подобен начин с толкова малък брой повторения и ми е любопитно да видя как ще ми се отрази.

5х5 - малък брой повторения? Както казват трибойците, всичко над две повторения е кардио. 😄

Аз бих те посъветвал да почнеш с 1-2 седмици адаптация, защото ако скочиш директно на 5х5 на лег, клек и тяга ще имаш брутални мускулни трески, а и не е ясно как ще го понесат сухожилията ти.

Демек, първата седмица почни с 1-2х5, втората седмица с 3-4х5 и чак на 3-тата седмица дай пълна газ за 5х5.

По този начин и ще можеш да си определиш комфортни работни килограми и да си напипаш подходящите тежести. Особеност на 5х5 е да почнеш отдалече, за да имаш възможност за плавен и дългосрочен прогрес.

Другия вариант е да почнеш директно с 5х5, но с много леко и да качваш в началото с малко по-големи стъпки от препоръчаните 2.5кг (например 5-10 кила), докато си нацелиш тежестите.

06.11.18
12:15

Да,разбира се,че трябва да почна с леки тежести,може би по втория вариант.Щом и петте серии се правят по пет повторения,би трябвало тежестта да е такава,че първите три серии примерно да имаш резерв от сила за по още1-2-3 повторения,или греша?Ако размишлявам правилно,отказ би следвало да има само в последните 1-2 серии на всяко упражнение.

ДЕ

06.11.18
12:52

По принцип в тези протоколи не се вдига до отказ, но да, при еднаква тежест трябва настройката да ти е такава, че да можеш със зор на изкараш 5-тата серия. Ако ти е лесно, значи е леко. Общо взето правиш примерно 5, 5, 5, 5, 4 и дерзаеш докато не можеш да направиш 5х5. След като го направиш, вдигаш тежестта следващата седмица с 2.5 кг. примерно. Но ти едва ли и ще гониш такава прогресия, та си вдигай там за кеф, не се зори много и така.

06.11.18
14:29

Ще видим, утре започвам с много леко,пък ще преценя нататък как ще е.Минах през тукашната зала сега след работа,има две лежанки,скрипец,гладиатор който почти не работи.Стойка за клек няма,евентуално може да се ползва конструкцията на един уред за поставяне на щангата.Общо взето става за базови тренировки 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 06.11.18 15:04.

Можеш да заучиш обръщането от земя и да правиш клек на гърди, ако няма стойка за клек 🙂

06.11.18
15:32

Дидо, адмирации, че най-сетне си решил да тренираш 🙂

08.11.18
19:11

Започвам да записвам тук тренировки и впечатления от системата 5х5.Поради добрите отзиви на мнозина,реших да се спра на нея,дано имам силите и постоянството да извлека и аз малко ползи 🙂
По-горе описах как мисля да процедирам,та днес посетих за пръв път местната заличка и ето как потренирах.
1.Клек-5х5 с щанга от 33кг.
2.Лег-5х5 с щанга от 28кг.
3.Гребане с щанга-5х5 с щанга от 23кг.
4.Френско с гира 4кг.(асистиращо)-3х10
5.Повдигане на краката от лег и сгъване на краката от седеж-общо 5х20

Впечатления и размишления:За залата-Проблем зимата ще е студа,няма отопление и ще има як клинч усещам 😄 Преди години тренирах в нея когато навън бе -10 и не ме бъркаше нищо,но сега ще видим,обмислям кое облекло ще е най-подходящо за предстоящите яки изпотявания в студа.Другото неприятно,прашничко е и уредите са позанемарени,ще трябва да се предприеме нещо по въпроса.
Относно тренировката днес,беше ми много леко,но умишлено избрах такива леки тежести за да се вработя плавно в упражненията.На клека,а и сега даже усещам болка в лявата тазобедрена,дано не се усложни,че си имам проблеми там.Като усещане мисля,че с 40кг. спокойно бих направил 5 повторения,но не исках да рискувам.Легът-лек,и там имам резерви,но тепърва ще видя какви.Гребането-в кръста съм слаб,инак може още десетина кг. да кача спокойно.
Сега за плановете-мисля да направя едно десетдневно вработване преди да почна същинското натоварване.То ще бъде нещо от рода на пет тренировки през ден,като другия път ще вдигна тежестта с по 5 кг на основните движения да видя как ще е.Ако е леко,после пак ще кача малко.След десетина дни мисля,че ще съм наясно с какви килограми ще почна същинската програма, която мисля да карам докъм края на февруари, ако не ми писне разбира се 😄
В момента съм към 78кг.,ще ми се да кача десетина килограма при някакво поносимо омазняване,но да видим 🙂 Като калории ще са ми нужни поне по 2600-2800,което малко ме безпокои,без добавки трудно ще ги набавям.Толкова засега,ще се стремя да си водя обективно записките,че да има база за изводи по-нататък 🙂
Добавки:
30гр. Protein Complex
3х5гр. креатин
Витамини и минерали-1 пакет Scitec Multi Pro Plus

Мнението беше редактирано от Дидо на 08.11.18 19:24.

08.11.18
19:41

Чудна зала,истински тежести и лостове!

08.11.18
20:18

Да, nervak,има няколко оригинални лоста и достатъчно хубави дискове и дъмбели от доброто старо време 🙂

09.11.18
09:06

За тежестите не ги мисли сега дали са леки или тежки - при 5х5 ще си дойдат сами на мястото достатъчно бързо, ако не се скатаваш и я правиш както трябва. 🙂

А за студа аз съм тренирал в зала, в която ми се налагаше да си обличам зимното яке между сериите, за да не трябва да загрявам наново за всяка от тях. 🙂 Не е приятно, но има как да се нагоди човек.

12.11.18
17:31

12.11.2018
Направих няколко почивни дни,защото нещо кръста ме схвана в събота.Сега е по-добре и следобед раздвижих.
1.Клек-5х5 с щанга от 38кг.
2.Лег-5х5 с щанга от 33кг.
3.Гребане с щанга-5х5 с щанга от 28кг.
4.Френско с гира 4кг.(асистиращо)-3х10
5.Повдигане на краката от лег и сгъване на краката от седеж-общо 5х20

Впечатления-качих по 5кг. отгоре на основните движения.Леки са ми килата все още,на клека мисля че в момента съм към 5х5 на 45кг.,на лежанката пак нещо подобно,на гребането сигурно към 40кг.
Следващата тренировка ще кача по още 5кг. и ще се прояснят нещата мисля.
Добавки:
Един пакет Multi Pro Plus
30гр.протеин
10гр.креатин

И едно клипче да си видя отстрани техниката,сякаш бива 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 12.11.18 18:30.

Bart Simpson

12.11.18
19:48

Много мобилен, де да можех и аз така.
Влизай под щангата с лице към нея, като стане по- тежко ще ти е по- лесно да я връщаш на куките.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 12.11.18 19:48.

12.11.18
20:24

казано от Bart Simpson на 12.11.18, 19:48:

Много мобилен, де да можех и аз така.
Влизай под щангата с лице към нея, като стане по- тежко ще ти е по- лесно да я връщаш на куките.

Аа Барт,хич не се славя с гъвкавост аз,напротив 😄 Преди много години се бях запалил по клякането и свикнах да клякам така,даже по-дълбоко,харесва ми.Сигурен съм,че макар да не съм клякал доста години,бързо ще кача тежестите,ако няма болежки де.Относно вземането на щангата,то не са куки,а тръби от конструкцията на лежанката и малко е неудобно и тясно,но прав си че е по-опасно така.Другият път ще опитам с лице към щангата.

12.11.18
20:33

Доста хора могат да се учат от теб как се кляка. Само с главата внимавай да не я забиваш прекалено.

12.11.18
20:33

Доста хора могат да се учат от теб как се кляка. Само с главата внимавай да не я забиваш прекалено.

ДЕ

12.11.18
20:35

Браво, бре адаш 😎
Много изправен, добре изглежда. Нямам много набито око, може и от ъгъла на снимане да е, но ми се струва, че леееко колената ти отиват пред пръстите. Странично ще се види най-добре. Нека и други да кажат, та още супер пресен да коригираш, ако има нещо за корекция.

Мнението беше редактирано от Деян на 12.11.18 20:36.

казано от Деян на 12.11.18, 20:35:

. Нямам много набито око, може и от ъгъла на снимане да е, но ми се струва, че леееко колената ти отиват пред пръстите. ... Нека и други да кажат, та още супер пресен да коригираш, ако има нещо за корекция.

Няма нищо нередно в това коленете да отиват пред пръстите. Екстра му е клека, само погледа напред и нагоре и както каза Барти - взимай щангата наобратно, че с това ходене назад да не се спънеш някъде 🙂

п.с. сега видях друго - махни тия подложки от под краката и клякай с други обувки - с равна подметка или бос, едни китайски кецове от 5-10лв ще ти свършат работа, ама тия маратонки не стават за клек.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 13.11.18 07:47.

Carbohydrate

13.11.18
08:37

клека е зле, техниката. Хич не им се доверявай на тези, дето те четкат. За това, че клякаш е похвално, но за техниката, хич я няма. Много просто. За това че ти липсва мобилност в таза и разтягане, ти усукваш краката си навътре. Това се вижда отстрани, как ти се отлепя стъпалото (външната му част и петата). Таза трябва да “пропада”/”влиза” между бедрата, а при теб е както при начинаещите, за сега.и това е нормално)....За сега коментирам само това)....Поздрави!

13.11.18
08:50

Аз не видях глезените как са, чак сега видях че слагаш и подложки. Това което е написал Васил също не го виждам.

13.11.18
10:20

казано от Carbohydrate на 13.11.18, 08:37:

клека е зле, техниката. Хич не им се доверявай на тези, дето те четкат. За това, че клякаш е похвално, но за техниката, хич я няма. Много просто. За това че ти липсва мобилност в таза и разтягане, ти усукваш краката си навътре. Това се вижда отстрани, как ти се отлепя стъпалото (външната му част и петата). Таза трябва да “пропада”/”влиза” между бедрата, а при теб е както при начинаещите, за сега.и това е нормално)....За сега коментирам само това)....Поздрави!

Карбо,далеч не се четкам от коментарите,знам че не съм мобилен и клека е зле.Когато почнах да клякам още нямаше клипчета,хванах си един стил и така си карах доста време.Утре ще видя дали се усукват коленете навътре,но все си мисля че не,даже бягат леко навън.Относно подложките,тъй съм свикнал и е факт,че без тях ми е трудно,тялото се накланя напред,сигурно заради слабата мобилност на глезените.Проблем ли е с подложки? Поздрави 🙂
P.S. Пак ще направя клип с пълно съсредоточаване на моя начин на клек,че не бях концентриран напълно на оня 🙂

Мнението беше редактирано от Дидо на 13.11.18 10:23.

13.11.18
11:10

казано от kaloyan на 12.11.18, 20:33:

Веерно? С тия подложки под петите ли?
Дидо, махни подложките и снимай пак.

13.11.18
12:06

Ок Джеймс,утре ще снимам макар да подозирам какъв ще е резултата-повече навеждане напред,трудно придържане на лоста заради негъвкави рамена и нестабилност в петите.Но да видим,любопитно ми е,защото не съм клякал без подложки 🙂 Междувременно,ако му се занимава на някой,нека постне някой клип с правилно изпълнение,защото доста зяпах из нета,но има има какви ли не съвети и вариации...

13.11.18
12:16

казано от old_man на 13.11.18, 12:06:

Междувременно,ако му се занимава на някой,нека постне някой клип с правилно изпълнение,защото доста зяпах из нета,но има има какви ли не съвети и вариации...

https://www.youtube.com/playlist?list=PL24VQYQO_P9PFNOfPMvHrXRnxdYWvXHBg
😄
На някои клипове ми куца дълбочината, но като цяло е това.

13.11.18
14:43

казано от James Hinks на 13.11.18, 11:10:

казано от kaloyan на 12.11.18, 20:33:

Веерно? С тия подложки под петите ли?
Дидо, махни подложките и снимай пак.

Да, не видях подложките, както и въобще глезените и долната част. Иначе като постановка ми харесва да .

13.11.18
15:55

казано от old_man на 13.11.18, 12:06:

Ок Джеймс,утре ще снимам макар да подозирам какъв ще е резултата-повече навеждане напред,трудно придържане на лоста заради негъвкави рамена и нестабилност в петите.

Дори и да те навежда напред не е проблем. Стига да е контролирано, от таза и със запазена хубава екстензия на гърба.
А стабилността и гъвкаовстта идват с тренировките.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1