Аз пак да си питам за подложките,защото ми е много стабилно с тях,има ли някаква сериозна причина да се кляка без тях?
13.11.18
17:43
Има много причини. Най-малкото защото не е естествено да клякаш на пръсти.
13.11.18
19:12
още една)....ако нямаш мобилност, то клека с подложки компенсира донякъде това, поради по-малки ставни ъгли
още една)....ако нямаш мобилност, то клека с подложки компенсира донякъде това, поради по-малки ставни ъгли
Не знам дали точно 5х5 е подходящият момент да развивам мобилност,която не съм добил толкова години,но ще опитам,пък то ще си каже 😉
По мое мнение ако не може да клякаш без подложки, няма как да стане без тях и с тежести веднага. Ако искаш може да клякаш бос без тежести и да снимаш резултата. Подложките са компромисен вариант, но за мен неправилен. По добре да се оправят глезените и тогавА са се прогресира с тежести.
14.11.2018
Тренировка
1.Клек-5х5 с 43кг.
2.Раменна преса прав-5х5 с 23кг.
3.Мъртва тяга-5х5 с 38кг.
4.Вертикален скрипец-5х5 с 30кг.
5.Суперсерия-”Чуково” с дъмбели по 8кг-3х10/Сгъване на краката и торса от седеж-3х20
Сравнително добре,качих на клякането още 5кг.,тягата,скрипеца и раменната ги правя за пръв път и опипвам тежестта.
За клека мисля,че вече почти съм уточнил работната тежест,с която да започна сериозно другия път,сигурно 48-50кг. ще е за петте серии.За другите упражнения ще ми трябват още 1-2 тренировки и давам газ 🙂 Нещо ме стяга кръста сигурно от тягата,още бая несигурно се клатушкам 😄 Качвам две клипчета за мнение,не усетих дискомфорт при клека без подложки,ще продължавам така.За тягата другия път ще кача големите дискове,че с малките не ми се получи нещо.
Добавки за деня:
10гр креатин
30гр протеин
1 пакет Multi pro plus
Мнението беше редактирано от Дидо на 14.11.18 17:50.
Тъмнички са клиповете, но ето няколко насоки от мен.
На клека ми се струва, че инциираш движението от коленете. Трябва да започва едновременно от таза и коленете, като тазът е пръв, но с много малко, а коленете следват веднага. В долната част на движението коленете са много навътре и не позволяват торсът ти да влезе между бедрата.
На тягата в начална позиция раменете трябва да са по-напред, като остават пред лоста, докато той мине коленете. Ръцете трябва да натискат щангата назад към подбедриците. Това ще ти позволи да не правиш тази “чупка” през коляното - траекторията на лоста не трябва да се променя по време на цялото движение. Освен това ти е много леко и другите “дефекти” не могат да се проявят на тази тежест.
15.11.18
11:27
Сравнително добре си, въпреки че ти е леко и ако нещо изпуска на тези тежести няма да се види кое е и защо е.
Стегни гърба и на двете движения, събери лопатките и ги задръж така. На тягата бутай с таза напред. На клека може да стъпиш малко по-широко.
17.11.2018
Тренировка:
1.Клек-5х5 с 45кг. (почивки по 2 мин.)
2.Лег-5х5 с 40кг. (почивки по 1,5мин)
3.Гребане с щанга-5х5 с 35кг. (почивки по 1,5мин)
4.Разгъване на скрипец-3х10 с 15кг.в суперсерия с
5.Повдигане на краката от лег и сгъване на краката от седеж-общо 5х20
Впечатления-Днес ползвах оригинален 20 килограмов лост,предишните пъти вдигах с някакъв 15-16кг. сигурно.Покачих с 5-7кг.работните тежести,но още са ми леки. Вече почти съм определил на какви тежести ще започна от понеделник сериозно програмата,а именно:
Клек-50кг.,днес на 45 имах резерви и предполагам че няма да имам проблем,само коляното,което се обади днес да не ми направи номер.
Лежанка-45
Гребане-40,малко ми напряга кръста и не мога да се съсредоточа напълно в дърпането.
Тяга-45 или 50кг.,засега само една тренировка имам,трябва да пооправя техниката преди да качвам тежко.
Общо взето добре вървят нещата,макар и леки килограмите,напредвам.Може би креатина и витамините оказват влияние все пак,а в понеделник ми идва ново протеинче 🙂
Добавки:
10гр креатин за деня
1 пакет Multi Pro Plus
30гр протеин след тренировката
Мнението беше редактирано от Дидо на 17.11.18 18:51.
19.11.2018-Почивен
Бях запланувал от днес да започна сериозната работа по програмата,но реших да дам още ден почивка на коляното.Първата седмица ще бъдат вторник,четвъртък и събота тренировките,после влизам в оригиналната схема.
Пристигна ми протеина и пак ме напуши на смях,несъответствието в етикетите продължава 😄 Лепят се етикети от един продукт върху друг без ни най-малко замисляне.Както и да е,да го почвам,че предишния се озорих докато го изпия 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 19.11.18 18:40.
И така,след няколко така да се каже проучвателни тренировки,време е да започвам същинската 5х5 с малки козметични промени 🙂 Би било хубаво ако я изкарам поне 3 месеца,но да видим как ще потръгне първо 🙂
Горе-долу напипах началните работни тежести,по мое мнение днес като тежест клека бе около 95%,лежанката към 90%,гребането също.
Тренировката днес 20.11.2018
1.Клек-5х5 с 50кг.
Добре се получи,качих 5кг. от миналия път.Средно тежко клякане,имах резерви за още 1-2 повторения на серия.Следващата тренировка планирам да е на 52,5кг.Коляното не се обади,дано и нататък е така.
2.Лежанка-5х5 с 44кг.
И тук качих 4кг.,но има проблем.Още на загряването дясното рамо ме заболя,а при сериите доста осезаемо.Познато ми е това отпреди много години,стара травма но неприятна.Усещането е като че ли не самата става,а някак по-повърхностно отгоре,като болката се проявява при някои движения само.
3.Гребане от наклон-5х5 с 45кг.
Тук качих 10кг.,реално може да работя с 50,но не ми харесва формата,не мога да натоваря гърба добре сякаш.Чудя се,ще се компрометира ли програмата ако заменя гребането с вертикален скрипец в поне една или пък две от трите тренировки седмично,много добре усещам скрипците...?
4.Разгъване на скрипец за трицепс-3х10 с бавно отпускане(асистиращо)
5.Сгъване на краката и торса от седеж на пейка-4-5х20
Общи впечатления-въпреки че съм вече почти на субмаксимални килограми в упражненията,не усещам голяма умора след тренировката,сякаш не се натоварвам достатъчно.Може би е субективно това чувство,преди винаги съм тренирал с повече серии и повторения и почти винаги до отказ.
Храна-засега не следя калории,но може би ще трябва да започна.Намислил съм нещо от сорта - Белтъчини -182 (30%) Мазнини-137 (50%) Въглехидрати-121 (20%) Калории-2500.
Добавки:
Клеева тинктура-2х20 капки
1 пакет Multi Pro Plus
30гр протеин Scitec (много добър вкус и разтворимост)
5гр. креатин
И накрая някое и друго клипче за корекция на техниката евентуално 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 20.11.18 18:13.
21.11.18
08:50
Пак да кажа - тия маратонки не са за клек, вземи си едни обикновени китайски кецове или клякай бос. Нямаш стабилна основа и тежестта плува, на някои повторения отива само на пръстите.
Гребането направо го разкарай и прави набирания.
Пак да кажа - тия маратонки не са за клек, вземи си едни обикновени китайски кецове или клякай бос. Нямаш стабилна основа и тежестта плува, на някои повторения отива само на пръстите.
Гребането направо го разкарай и прави набирания.
Да,Сашо,трябва да пробвам с по-твърда подметка.Относно набиранията,няма лост в залата и затова мисля да ползвам скрипеца с различни хватове,ще видим.
Да,Сашо,трябва да пробвам с по-твърда подметка.
Не по-твърда,а равна подметка ти е необходима.
Да,Сашо,трябва да пробвам с по-твърда подметка.
Не по-твърда,а равна подметка ти е необходима.
Абе и по-твърда също.
22.11.18
11:05
Кубинките са сиромашките щангети 😄
Не съм писал от три седмици,от толкова и не съм раздвижвал.На последната тренировка заболя рамото,докато чаках да отшуми настъпи кучи студ и в залата няма как да се тренира. Междувременно ме скова кръста...Улучих някакво хапче,та ме отпусна,но пък лявата тазобедрена ме мъчи тия дни и доста се безпокоя.
Така или иначе трябва да се почва наново,имам доста останали пакети от Animal Flex от лятото,дано спре да боли тая става,че е доста неприятно и потискащо.
Ще потренирам вкъщи с леки тежести десетина дни поне,за да се адаптирам и после да почна сериозно 5х5.Мисля да е по следната схема:
1.Клек СТ-5х20
2.Суперсерия-Лег с дъмбели-5х10 / Гребане с дъмбели-5х10
3.Суперсерия-Раменна преса с щанга-5х10 / Сгъване с дъмбели-5х10
4.Суперсерия-Повдигане на рамене с дъмбели-5х10 / Повдигане на краката от лег-5х20
Мнението беше редактирано от Дидо на 09.12.18 19:46.
Доста време мина,кръста вече е по-добре,но сковаността си я има,сутрин едвам си обувам чорапите 😄 Напоследък раздвижвам само сутрин след ставане по 20тина минутки,предимно за гъвкавост,без тежести.
Включването ми в “Бийчбоди 2019” обаче променя плановете,5х5,която едва бях започнал отпада.Не искам да рискувам кръста с такива тежести,а и целта ми се промени, за първите месеци да бъде повече хипертрофия,после поизчистване.
Около десетина дни мисля да тренирам вкъщи с леки тежести,после се прехвърлям в залата,където има лежанка,скрипец и може да се кляка.Намислил съм нещо, което в суров вид изглежда така:
Понеделник-Сряда-Петък
1.Клек-5х10
2.Лег-5х10,8,8,6,6
3.Тяга-3х8
4.Вертикален скрипец раменен хват-5х10,8,8,8,6
5.Раменна преса с щанга-5х10,8,8,8,6
6.Повдигане на краката от лег-3х20
Не знам дали ще е подходящо за качване,дано.Бицепс и трицепс не съм планирал,дано се товарят от другите упражнения,кат не-ще включа по 2 серии.
Относно храната,планирал съм я за 2800ккал.,съответно: Б-170гр.,М-138гр. и В-204гр.
Поне до 2500 да ги докарвам дневно ще e добре на първо време,имам набавени за помощ към 3кг. суроватъчен,а утре ми идва и един гейнър,за който четох добри отзиви.
Толкова засега,от утре вече сериозно съм в предизвикателството 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 09.01.19 18:51.
След дълго отлагане,най-сетне започвам подготовката за Бийчбоди лято 2019 😄
Кръстът не е възстановен напълно,но това едва ли някога ще се случи,тъй че няма какво да се чака повече.
Трениравка 15.01.2019г.
1.Клек СТ-5х15
2.СС-Дъмбели от полулег/гребане с дъмбели-4х10
3.СС-Вдигане на дъмбели от стоеж/Сгъване с дъмбели-4х10
4.Повдигане на раменете с дъмбели/Повдигане на краката от лег-4х10
Както писах преди,десетина дни ще правя тия упражнения вкъщи,после почвам в залата по друга програма.
Бях планирал днес по 5 серии,а за краката по 20 повторения,но нещо се запъхтях още в началото,краката се одървиха и реших да съм благоразумен 😄
Храна-с плануваното за хапване довечера ще дойде нещо от сорта на 2200ккал.-Белтъчини около 140гр.,мазнини около 80,въглехидрати-250.Малко е спрямо заплануваното,ще умувам как да увелича хапването на работа,че вечер е трудно за наваксване.
Добавки:
Доза гейнър 115гр. разпределени на два пъти,защото за пръв път пия подобно нещо.Към тях добавих и по 10-15гр протеин.
Креатин-5гр.
Омега 3-четири гр.
Мнението беше редактирано от Дидо на 15.01.19 17:40.
Някакво неопределена настинка ме изнервя тия дни,дразнене на гърлото,лека хрема и дрезгав глас,а сега като че ли паря.Рядко боледувам аз, но да видим 🙂
Днес реших да потренирам пак,и без това вчера клека бе със СТ,а другите упражнения с женски тежести,днес пак така 🙂 Важно е все пак да се почне 🙂
Днес
1.Клек СТ-4х15
2.СС-разтваряне с дъмбели от стоеж/повдигане на краката от лег-4х10
3.СС-”Чуково” сгъване/Разтваряне с дъмбели от водоравен наклон-4х10
От вчерашното клякане имам осезателна мускулна треска в бедрата,утре сигурно ще е по-силна.
Храната-успях да изпълня заплануваното като калории и макроси,благодарение на двата протеинови шейка,инак има какво да се желае откъм зеленчука,там издишам.
Добавки:
SCITEC - 100% Whey Professional-60гр.
5гр. креатин монохидрат
Omega 3 Fish Oil-4 гр.
17.01.2019
До обяд ме гонеше някаква сънливост и слабост,пия само по едно кафе сутрин от години.Явно настинката си казва думата,засега си стои на едно ниво,леко кашляне и дрезгав глас.
След работа открих сезона на разходките сред природата 🙂 ,част от обичайния ми маршрут вече е сух асфалт,та се възползвах.Бях позабравил колко е яко да движиш на чист въздух из Балкана 🙂
Треската в бедрата понамаля,утре планирам тренировка от ония встъпителните,но ще кача леко тежестите.
Храната...не е истина как и днес я нацелих почти като по план 😄 Общо взето още се лутам и донякъде е изнервящо тегленето на разните храни,но на око ще да е трудна работа.
След първата седмица като се претегля ще има някаква яснота накъде са нещата,по колана на панталона усещам,че май май...са ми множко тези калории,но да видим.
Добавки днес:
Гейнър 80гр. след сън
Креатин-5гр
Протеин-20гр
4гр.Омега 3
Днес реших да възобновя едно хубаво нещо,което бях взаимствал от една съфорумка тук,но бях прекъснал преди години,а именно да кътам в една касичка левчета спестени от вредни навици 🙂 За три години събиране левчетата дрънкат на дъното,но да се надяваме,че скоро ще натежи 😄
Начало Трезор:6лв.
Мнението беше редактирано от Дидо на 17.01.19 19:27.
18.01.2019г.
Тренирам все още вкъщи,предполагам още седмица,а може и по-малко и ще се местя в залата.
Днес:
1.Клек СТ-5х20
2.СС-Дъмбели от полулег / гребане с дъмбели-5х10 с по 8кг.
3.СС-Вдигане на дъмбели от стоеж / Сгъване с дъмбели-5х10 с по 6кг.
4.СС-Повдигане на раменете с дъмбели / Повдигане на краката от лег-5х10/15 с по 8кг.
Впечатления:Вдигнах по една серия на всичко,а и с малко по-тежки дъмбели.Клякането бе зор,но се справих и съм доволен.Цялата тренировка отне 50 минути,суперсериите внасят по-голяма плътност.Утре по план почивам,но може да направя една разходка,ще видим.
Храната: Калкулирах си предварително вечерята и с нея ще надмина заплануваното,при все това едва ли всичко е точно,макар да претеглям доста от това,което хапвам.Все пак е някакъв що годе верен ориентир,надявам се.
Добавки:
160гр гейнър
20гр.протеин
2гр Омега 3
10гр. креатин
Трезор: 8лв.
Мнението беше редактирано от Дидо на 18.01.19 18:09.
19.01-Нетренировъчен.
Несъзнателно или не,но през почивните дни развалям така крехко създадения ми “режим”.Станах към 9.30 ,а в работни дни до това време имам почти две зареждащи закуски😄 Сръбнах набързо един протеин и малко разходка до Ловеч,отидоха 3-4 часа и понеже нямаше нищо готвено в нас,обядвах някакъв измислен щницел и паниран кашкавал от Билла,красота 😄 E,поне купих лимони на прИмоция,а и червено цвекло да го пробвам как е на салата.Пенсионерите бяха омели евтините печени пилета и останах с пръст в устата 😄
След обед реших да се пораздвижа по обичайния маршрут,доста добре ми дойде.Само дано не прецакам възстановяването на краката,хем ми се кляка три пъти седмично,хем ми се ходи/бяга...
Храната днес-около 1800 калории без алкохолните,хубавото е,че поне бира не съм пил цели 5 дни 🙂
Трезор:11лв.
19.01.19
20:37
малко разходка до Ловеч,
И не се обади 🙂
Какво значи трезорът?
Е,Кобре...нямаше как, не бях сам 😄 ,инак можеше да пийнем по кафенце 🙂
А относно “трезорът”,направил съм си касичка от една празна кутия от креатин и в нея пускам левчета според това колко съм спестил от непиене на алкохол за деня,стимулиращо ми е🙂
20.01.2019г.
Тренировката днес:
1.Клек с дъмбел 8кг.-5х20,20,15,15,15
3.СС-Вдигане на дъмбели от стоеж / Сгъване с дъмбели-5х10 с по 7кг.
4.СС-Повдигане на раменете с дъмбели по 10кг. / Повдигане на краката от лег-5х10/15
Всичко за 55 минути без загрявката.Повишавам леко натоварването всяка тренировка и днес се поизморих,особено от клека.Следващата седмица още три тренировки вкъщи и почвам в залата.
Храната: Около 2200 калории-Б-140 М-80 В-233
Утре сутрин ще се претегля да видя как са нещата след първата седмица и дали има нужда от корекция на храната.
Добавки:
80гр. гейнър
50 гр.протеин
5 гр. креатин
2 гр. Омега 3
Трезор:13 лв. 🙂
Мнението беше редактирано от Дидо на 20.01.19 18:44.
21.01
Тегло:79,8кг.
Почивен откъм тренировки.Имам лека мускулна на бедрата от вчера.Като цяло след седмица леки тренировки и малко по-здравословен режим съм с осезаем мускулен тонус,за който принос до някаква степен със сигурност има и креатина,а и не на последно място “мускулната памет” 🙂
Храната се заформи около 2300 калории,както се вижда недостатъчно за растеж,ще търся начини да я увелича още,ама съм си малко злояд аз 😄
Мнението беше редактирано от Дидо на 25.01.19 19:58.
22.01
Днес трябваше да тренирам,но си дадох още ден почивка,нещо ми е изморено.
Храната е към 2200-300 ккал.Не мога и не мога да ги вдигна и това си е.Обедното ми хранене се налага да е по никое време,след 14:30,даже по-късно понякога и оттам мисля си,че се прецакват нещата.Ще опитам да вкарам кофичка кисело мляко преди обед между разните междинни закусчици,та да видим.
Добавките днес:
30гр. протеин
5 гр. креатин
23/01
Днес:
Реших преди тренировката да “позагрея” с едни 2 км. ходене за около 22мин.
Самата тренировка:
1.Клек с дъмбел 8кг.-5х20,20,15,15,15
3.СС-Вдигане на дъмбели от стоеж / Сгъване с дъмбели-5х10 с по 7кг.
4.СС-Повдигане на раменете с дъмбели по 13кг. / Повдигане на краката от лег-5х10/15
Впечатления:След ходенето краката бяха добре загряни и клякането почти не го усетих.За сметка на това,поради общото загряване на тялото и тренирането в хладна стая доведе до неприятни схващания в кръста.За в бъдеще ходенето или бягането ще се прави след тежестите.
Храна:С помощта на повечко гейнър и включеното мляко,калориите са уж добре,да видим нататък 🙂
Добавки:
160 гр. гейнър
40 гр. протеин
5 гр. креатин
1 гр. Омега 3
Мнението беше редактирано от Дидо на 23.01.19 19:47.
24/01/2019
Почивен
Събудих се със схванат кръст,пълен блокаж.Вчерашните подозрения се потвърдиха,след интензивното ходене и изпотяване,тренировка на хладно не трябва да се прави.
Влачих се като пребито куче цял ден,но по някаква случайност ми попадна едно непознато хапче,турско някакво,което намали болката (да чукна на дърво 🙂 )
Калорийките днес са около 2500,без протеинчето и гейнъра трудно бих ги набавил.
Добавки:
40гр.гейнър
40гр.протеин
5гр.креатин
24/01/2019
И днес го дадох почивен,въпреки оптимистичното облекчаване на кръста от хапчето и мазилото снощи,болката си я има,особено при ставане от стол или от леглото.Все пак нещата са по-добре,утре евентуално ще раздвижа.
Храната днес бе сравнително малко,около 2000 калории.В понеделник на контролното теглене ще видя как са нещата,но трудно набавям планираните калории и това ми действа доста изнервящо.При все това,за десетината дни откакто почнах да ям повечко и да раздвижвам,изглеждам по-обемен,но и коремът расте 😄 Отдавам го на това,че ям доста хляб ,за да набавя калориите.Килата обаче не мърдат,странно.
Добавки:
40гр. гейнър
25гр. протеин
5гр. креатин
Мнението беше редактирано от Дидо на 26.01.19 15:03.
Не съм писал две седмици,то няма и какво да описвам.За съжаление болките в кръста продължават,при ставане от стол направо се изпотявам докато се изправя.Има и някакво продължение по задната част на бедрото,но да видим...
Реших докато поотмине поне да ходя,след първите 500 метра на яки болки вървя що годе нормално.Оня ден километър и половина,днес минах 3 🙂
Вчера се претеглих-80,7кг. Нищо положително като визия,шкембето нараства хаха.
Толкова засега,жалко че изпуснах месец за бийчбодито,но такива са реалностите.
Бях позарязал трезорчето тия дни,към днес e…18лв. 🙂
Не съм писал две седмици,то няма и какво да описвам.За съжаление болките в кръста продължават,при ставане от стол направо се изпотявам докато се изправя.Има и някакво продължение по задната част на бедрото,но да видим...
Реших докато поотмине поне да ходя,след първите 500 метра на яки болки вървя що годе нормално.Оня ден километър и половина,днес минах 3 🙂
Вчера се претеглих-80,7кг. Нищо положително като визия,шкембето нараства хаха.
Толкова засега,жалко че изпуснах месец за бийчбодито,но такива са реалностите.
Бях позарязал трезорчето тия дни,към днес e…18лв. 🙂
Незнам дали ще помогне , но пък може да те окуражи.Аз също си “ходя” с болка в кръста.То моето е малко по-встрани в ляво.Със същото изтръпване надолу по-крака.Усещала съм болка при навеждане , при изправяне , при всякакво движение.Вървежа ми беше като на робот.Около година бях полу прекъснала тренировките: ходя на зала веднъж след това седмица прекъсвам .После пак ходя един , два пъти и пак пауза 1 - 2 седмици.И положението стана още по-зле.Започнаха да се появяват много болезнени спазми все едно някой ме удря с все сила в кръста.В такъв момент от болка немога да си поема въздух .И така тия спазми по 7 8 пъти на ден.Тогава говорих с едно момиче с подобни симптоми.Тя ми каза , че много добре и се отразява тичането и гимнастика против болки в кръста.Тогава аз дори неможех да помисля да направя подскок, а какво оставаше за тичане.Протягам ръка нагоре и веднага спазъм.
От скоро обаче започнах да бягам.И усещам огромно облекчение в областа на кръста.Походката ми се подобри.Навеждам се.Клякам.
Та моят съвет е да не спираш да се движиш.И все пак ако положението е много болезнено посещение при лекар е разумно решение.
Наминавам да отбележа 1-2 ходения по 3-4км. тия дни.Друга активност няма,кръста излезе упорит и макар да има леко подобрение,след ставане от стол сковаността е доста гадна.Доизкривяването е факт,но поне болките понамаляха 🙂 Ако продължи подобрението може би от другата седмица ще почна и с тежести,но да видим...
Дълго време се колебах каква гривна да си взема,най-вече за следене на пулса,и за тренировки,и да видя дали ми влияе бетаблокера,който пия два-три месеца вече.Чудех се между Honor band 4 и Mi band 3,в крайна сметка поръчах от Алито втория.Би било добре пулсомера да отчита в реално време,но нещо от клипчетата не ми се вижда да е така.Аз след дъжд качулка,ама някой ако има такава джажджа може да сподели,макар и късно да е вече 😄
Толкова засега,да се надявам,че скоро ще успея да се върна в Предизвикателството 🙂
13.02.19
00:02
Ти и сега си си в предизвикателството, няма нужда да си на 100% винаги.
Аз минах два пъти през спешното когато бях с Димас за плочки.
Вярно, че е след дъжд качулка, но да ти кажа, аз съм изключително щастлив с моя fit bit.
Не го ползвах дълго време и мислех да го оставям в един магазин за техника втора употреба, ама като се замислих си го оставих.
ей го
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 13.02.19 00:02.
Да,Барт,ти бе писал мисля за твоята гривна и я разглеждах в нета.Добра е наистина,но ми идва скъпичка.Тази,която поръчах излиза към 45лв.,дали ще върши работа не знам,нека дойде първо 😄