Като цяло са малко по- добре развити, но и са по - омазнени, затова се чудя дали с 5х5 мога да ги “намаля” като ги оформя и поизчистя :)
02.02.11
23:05
Като цяло са малко по- добре развити, но и са по - омазнени, затова се чудя дали с 5х5 мога да ги “намаля” като ги оформя и поизчистя :)
За оформяне бих използвал друг обхват на повторенията и оформящи упражнения. И, разбира се, бягане и стълби.
А за изчистването ще се съсредоточа върху храненето, не върху тренировъчния протокол.
В такъв случай мога ли да оставя 3те дни на 5х5 както си е в програмата и само краката да ги тренирам по различен начин както каза с оформящи упражнения. Ако можеш да ми дадеш пример какви да са те и в какви повторения ще съм благодарен :)
03.02.11
15:17
В такъв случай мога ли да оставя 3те дни на 5х5 както си е в програмата и само краката да ги тренирам по различен начин както каза с оформящи упражнения. Ако можеш да ми дадеш пример какви да са те и в какви повторения ще съм благодарен :)
5х5 не е точна програма. Дал съм няколко примерни, които може да използваш за да създадеш своя, максимално близка до желанията ти.
Не мога да гадая кои повторения са най-удачни за теб, тъй като нямам представя от съотношението на бели спрямо червени мускулни влакна в бедрата ти, как си тренирал досега и т.н.
А след като не знам как изглеждат и как искаш да изглеждат бедрата ти не мога да ти препоръчам и оформящи упражнения. Някой иска по-изразена капка, друг иска да е слаб над коляното и по-обемен нагоре, аз пък харесвам по-издължени бедра и т.н.
Пък и когато искаш нещо по-индивидуално трябва или да се надяваш някой гадател да познае, или да предоставиш достатъчно данни. Което вече те отвежда към индивидуално консултиране...
25.02.11
15:11
От две седмици съм на програмата, много добре ми се отразява. Обаче когато дойде момента където мога да вдигна примерно на лег 90кг 5х5, обаче последните 2 серии с доста чийтинг, пак ли да ги мъча за правилно изпълнение?
25.02.11
15:18
От две седмици съм на програмата, много добре ми се отразява. Обаче когато дойде момента където мога да вдигна примерно на лег 90кг 5х5, обаче последните 2 серии с доста чийтинг, пак ли да ги мъча за правилно изпълнение?
Чийтинг на лег е упражнение за травмиране.
Системата работи като всяка система - опитваш ли се да я излъжеш се оказваш излъган. Т.е. - чийтването го остави за когато се използва - метод за елитни културисти за хипертрофия при малък брой упражнения, позволяващи изпълнението му с цел различна от това да се травмираш.
25.02.11
15:41
Чийтинг на лег е упражнение за травмиране.
Системата работи като всяка система - опитваш ли се да я излъжеш се оказваш излъган. Т.е. - чийтването го остави за когато се използва - метод за елитни културисти за хипертрофия при малък брой упражнения, позволяващи изпълнението му с цел различна от това да се травмираш.
Тва значи ли, че и форсирането не е позволено ?
25.02.11
15:53
Форсирането също е метод за напреднали културисти. При него проблемите са:
-не може количествено да измериш колко ти е помогнал партньорът;
-претоварваш ЦНС и имаш нужда от по-дълго и добро възстановяване. След като целта не е ЦНС, а големите мускули, то напредналите всячески се мъчат да не претоварват ЦНС, а вие нарочно се натискате да я претоварвате. Напредналите са на зоб и т.н. Вие на к’во сте - на глупост?
5х5 работи като повишаваш тежестта след като си могъл да я вдигнеш 5 пъти. Т.е. ти да я вдигнеш, не да държиш щангата и тя да минава от точка А до точка Б с чужда помощ. Иначе ще сложим ластици и правим форсирани с помощници около нас като на състезание по трибой. И много бързо ще можем да се хвалим, че бутаме 300кг от лежанка в 5х5. А бутаме ли ги? :)
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 25.02.11 15:54.
25.02.11
22:50
Добре, ами като стигнем до положение, че дигаме да речем 100 5х1 ? Примерно успявам да ги бутна веднъв всяка серия, но не съм натоварен след тренировката, как ше прогресира силата ?
25.02.11
22:55
Добре, ами като стигнем до положение, че дигаме да речем 100 5х1 ? Примерно успявам да ги бутна веднъв всяка серия, но не съм натоварен след тренировката, как ше прогресира силата ?
Темата е за 5х5, а не обща за как да покачим силата си по всички възможни начини, методики и програми.
При 5х5 не се ползва тежест, която вдигаш само веднъж, но все пак, в твоят пример, почваш да добавяш повторения, докато стигнеш до 10-15 х 1. Но да се тренира само с единници не е удачно.
Нямам време да чета по-назад (за което се извинявам), но въпроса ми е : Мога ли примерно така да я трансформирам програмата :
Понеделник:
Клек 5х5, Лег 5х5, Гребане 5х5
Вторник:
Ръце (нормална тренировка с 3х8)
Сряда:
Събота:
Рамо (нормална тренировка)
Така съм ги разпределил по дни, защото в другите няма как да ходя.
28.02.11
11:50
Нямам време да чета по-назад (за което се извинявам), но въпроса ми е : Мога ли примерно така да я трансформирам програмата :
Понеделник:
Вторник:
Ръце (нормална тренировка с 3х8)
Сряда:
Събота:
Рамо (нормална тренировка)Така съм ги разпределил по дни, защото в другите няма как да ходя.
Всичко може, няма забранени неща.
Здравейте,
аз съм новак и имам един въпрос..Значи на 17години съм висок съм 180см. тежа 67кг.
Та обмислям да запояна нова програма за сила която ми препоръчаха в залата.В програмата присъстват само 4 упражнения Мъртва тяга, Лежанка, Клек и повдигане на щанга от земята до горе(при което да правя 2/3 повторения) и казват че с повишаването на силата се повишава и масата, но въпроса ми е като не правиш бицепс трицепс рамо - те как ще растат :?
Трицепса участва при лежанката, рамото също, така че ще растат, спокойно. Обръщането също товари рамо, трапец и т.н.
Може да добавиш и набиране на лост, от което пък ще ти растат и бицепсите ;)
04.03.11
22:58
За 3 седмици вече имам доста добър прогрес. Шапка му свалям на Бил Стар :).
09.03.11
12:26
Много доволен от програмата, евала на Oranje, обаче за моя ектоморф доста изморителна въпреки правилно хранене + OptiMen, последните 1,2 тренировки доста се озорвах (особено на лега) и дори забелязах спад на силата (към средата на цикъла 3 седмица 70кг от лег си ги правех и си свирках, към края 7седмица тегаво). И въпереки това всеки със стаж >1год трябва да я опита ! ;)
Собствено тегло: 60кг преди/60 кг след :D
Лег 3х8х60/1х3х70 -> 5х5х70
Наклонен лег с дъмбели 3х8х17.5-> 5х5х25
Набирания широк хват 3х8хсобствено тегло-> 5х5х10кг (Същите резултати и с тесен подхват)
Клек 0х0х0 :P -> 5х5х50
Гребане с дъмбел 3х8х25-> 5х5х35
Раменни прси с дъмбели 3х8х10 -> [color=red]5х5х15
Мисля да направя още един път 5х5.Напоследък лежанката и тягата не вървят нещо.Имам 2хBW Клек и 2XBW Тяга.Мисля,че съм за 5x5 Advanced.Вие какво ще кажете?Целта ми естествено е повече сила :).
Мнението беше редактирано от D3Co на 26.03.11 13:23.
26.03.11
13:46
Здравейте,
аз съм новак и имам един въпрос..Значи на 17години съм висок съм 180см. тежа 67кг.
Та обмислям да запояна нова програма за сила която ми препоръчаха в залата.В програмата присъстват само 4 упражнения Мъртва тяга, Лежанка, Клек и повдигане на щанга от земята до горе(при което да правя 2/3 повторения) и казват че с повишаването на силата се повишава и масата, но въпроса ми е като не правиш бицепс трицепс рамо - те как ще растат :?
Ще ми пратиш ли програмата на личен ?
Здравейте, имам едно питане. Да кажем, че в момента тренирам за сила и издръжливост и програмата ми е нещо, като модифициран вариант на 5х5 , като при някои от базовите упражнения мога да покачвам работните килограми на 2 седмици с 2.5 кг, но при повдигането от лег нещата не вървят и от 6 седмици някъде си стоя все на едни и същи работни килограми и те не ми олекват, за да мога да ги увелича.
Нали целта е да мога да изпълня 5х5 и след това да увелича/ в случая мога 5х5 с 37.5 кг при повдигане от лег, но ако реша да увелича и сложа 40 кг нямам сила на направя 5х5 с 40 кг, мога да се справя да кажем 5х3 или 4 евентуално с 40 кг.
Може ли да ми дадете някаква идея, с която да мога по-лесно да увеличавам работните килограми при повдигането от лег или трябва да си се мъча и да ги увелича чак, когато мога да направя 5х5 с 40 кг, а дотогава само 5х5 с 37.5 кг.
Благодаря!
30.03.11
11:28
Аммм...ми нищо, че можеш да правиш само 5х3 @40кг. В следващата тренировка се опитваш да направиш с едно повторение повече. В по-следващата тренировка пак с 1 повторение повече и така докато стигнеш 5х5 @40кг. Номера не е да можеш да правиш 5х5 @40кг., за да вдигаш с тях, а леко и постепенно да успееш да постигнеш този резултат. Дано ме разбра :)
30.03.11
11:40
5серии с по 5повторения е тавана на програмата.. т.е. стигнеш ли тези повторения качваш тежеста :) тоест това 5х3 си е съвсем нормално начало според мен... ти като правиш всеки път 5серии по 5повторения с 37.5кг само, защотото неможеш 5х5 с 40кг си е загуба на време според мен :) и аз имам въпрос към теб колко повторения най-много можеш да направиш с 37.5кг ? :)
Доколкото съм запозната целта на 5х5 е да се направят 5 серии с по 5 повторения, като се почива по 2 минути при постоянна тежест, след което се увеличават работните килограми. Подборът на тежестта трябва да е такъв, че тя да е постоянна за всички серии т.е. трябва да е такава, че да може да се изпълнят всичките серии, а и да не се пада под 20 повторения. Например 5х5 5 4 4 3 – общо 21. Това е оптималната тежест и трениране с нея, докато не се започне изпълняване на 5х5 след, което увеличавам тежестта.
В случая аз мога да кажем 5х3 с 40 кг т.е. 15 повторения, което е много далече от 21.
ProXxX, разбирам, много добре това, което си ми казал. По принцип очакваш да получа по-различен отговор, защото това го знам и съм го мислила, като вариант.
Кристианчо, не мисля че е загуба на време, а и мога да направя 8 повторения с 37.5 кг. А пък има и нещо друго, аз нямам много сила в ръцете, колкото и да ми се иска и трябва да полагам 10 пъти повече труд и усилия от вас мъжете :).
30.03.11
12:28
е 8 повторения с 37.5кг според мен с 40кг ще можеш и повече от 3повторения чисто математически ако погледна нещата разбира се в нашия спорт логиката не е много на власт и всичко може да се случи :) самия факт, че говориш за вдигане на тежести е достатъчно похвален не е нужно да се сравняват двата пола :) казах загуба на време, защото правиш 5х5 с 37.5кг и не вдигаш тежеста.. трябва да използваш всеки шанс да вдигнеш тежеста... ами правиш ли възстановителна седмица !? може би нервната ти система малко да се е затормозила от тези интензивни тренировки
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.03.11 12:30.
31.03.11
01:27
Лично тегло 54 - 58
Клек от 50 х 5 на 115 х 5 ( макс - 150 х 1)
Мъртва Тяга от 60 х 5 на 110 х 5 (макс (135 х 1)
Лег от 50 х 5 на 65 х 5 ( макс 75 х 1 )
Свърших програмата и реших и аз да постна мойте резултати ^^ стартовите килограми са малки тъй като почнах след известно време аут от фитнеса поради травма(клек и тяга ги бях докарал до 90 преди),крайните резултати също не са много големи пак поради травми (този път леки) но нито една травма не бе направена в залата... клека и лежанката съм ги правил на смит машина точно заради травмите...лег-а го бях докарал до 70 х 5 и след това си направих нещо на лакета в час по ФВС -.- .. но при лично тегло 58 кг съм доволен :)
01.04.11
16:26
Ама всеки ден тренирам 3-4 мускулни групи ли :O С по 1 упражнение?
01.04.11
16:44
Общо 3-4 упражнения за цялото тяло,всеки ден..Нещо като претрениране възможно ли е ?
Не всеки ден, а 3 пъти седмично. Няма да претренираш, ако спазваш програмата.
01.04.11
17:04
Не го разбирам много този начин на тренировка,3 пъти седмично от 1 упражнение по 5 сета..Дори със хранителен режим ВВД,да очаквам само сила или и малко маса?
01.04.11
23:25
Като ти чета постовете, според мен нямаш достатъчно опит за тази система за сила...
02.04.11
01:12
Като ти чета постовете, според мен нямаш достатъчно опит за тази система за сила...
Остави какво четеш,важното е какво е реално. Аз па като ти чета поста разбирам,че си някоя блондинка с големи ... Ами това.. Тва,че не съм наясно с няква си там тренировъчна програма и то точно защото имам известен малък/голям опит , добре , за сила си е,но мислех,че пак ще си ги направя някаква система , моя , защото по принцип не работя по системи от треньори или форуми и тн.. Мислех , че ще групирам както винаги и... Вероятно след като сменя програмата ще я пробвам тая програма..Ще се види anyway ..
Мнението беше редактирано от The Next на 02.04.11 01:13.
17.04.11
00:49
Реших да почвам да тренирам по тая схема 5х5, обаче се чуда в първата програма мога ли да преместа клека последен от главните упражнения, защото краката са ми с по-нисък приоритет общо взето? Това ще навреди ли на общата картина? Благодаря преварително за отговора :) .
Зависи на какво искаш да акцентуваш, аз лично оставях клека за накрая. Всякакви ротации са възможни, експериментрай :)
17.04.11
01:33
Не знам как е с тази програма, но програмата на Марк Риптоу (3х5, подобна е на тази и пак е силова) гласеше, че е много важна подредбата на упражненията (и там клека беше пръв и в 3те дни).
19.04.11
19:09
Аз съм пускал 1-2 цикъла по тази на Риптоу, за която говориш. Доволно бях качил откъм сила, а и откъм маса, но не навсякъде. :)
на Mark Rippetoe Starting Strength е много различна от 5х5 която е описана в тази тема. тя се прави само един път и след това не работи повече.
20.04.11
00:05
Смисъла на програмите е подобен с тази на Rippetoe - базово , тежко , ниски повторения , постоянно покачване на работната тежест . А пък тва , че не работи втори път , не гарантирам , нямам много опит . Ще предположа , че един зациклил сплитаджия който Х месеца дига с еднаква определена тежест на 3-4х10 , ще дигне стабилно тежестта ако е на 3х5 (даже и на 5х5).
21.04.11
19:29
на Mark Rippetoe Starting Strength е много различна от 5х5 която е описана в тази тема. тя се прави само един път и след това не работи повече.
Еднодневка викаш, а ? По тая логика никоя програма не би требвало да работи повече от веднъж..
23.04.11
00:18
Малко екстри http://madcow.hostzi.com/5x5_Program/Periodized_5x5.htm