Кольо Пияндето и Волейболът

Прескочи до:

19.08.11
13:33

казано от Oleg S на 18.08.11, 23:10:

Лека вметка.Когато коментирате този дневник имайте предвид, че става въпрос за професионален спортист(бивш национален състезател на България) с многогодишен опит зад гърба си, а не за тийнейджър чудещ се какво да прави.И вместо да му казвате колко далече е от  “Истината” (черпейки знания от собствената си дълголетна ПРОФЕСИОНАЛНА кариера) се опитайте да научите наистина полезни неща от него, предоставени ви на готово.ПОЗДРАВИ.Извинявам се за спама Коле.

Тежка вметка...ти недей да ставаш адвокат на Кольо...и недей да ставаш съдник на хора, които не познаваш...

колко БГ национални състезателя познаваш, а треньори, в кои спортове???...как им оцени нивото...имаш ли база за съпоставка...

Кольо, като има дертове, да каже как и защо са се получили контузиите, някой го е ударил с брадва през коленете ли, или някой го е карал да тренира до припадък или да вдига безумни щанги...или той не е имал достатъчни познания да се предпази от контузиите...

Мерилин Оти на 50+ щеше да бяга 100м. на олимипада, 5-тата й(ако не бъркам)...Карл Луис не може да клекне...какво е довело до това...и двамата са легенди...и двамата са натоварвани жестоко...

Уважавам Кольо много...ерудиран и възпитан мъж с голям опит, от който всеки от нас може да се почуи-ТОВА трябва да е ясно...!!!!

но шъ мъ извиняате...ама познавам много, които ми казват...”абе, копеле, аз бях в национала, знаеш ли к’во беше”...ми...БА-не знам!!!, ама къв национал бе мъдо, ти не можеш да вървиш из пътя и си тумбак, дето и на слона майка му ще е фиданка до теб...какво разбра от тоя национал, какви са ти личните постижения, колко медала си взел...
погледнете националния отбор по футбол, баскетбол...колко атлета имаме готови за битки със световния елит...5-6 лекоатлета, малко борци, малко смесени боеве, един плувец(не се подгатвя в БГ), един гимнастик, двама тенисисти(които никога не са тренирали в БГ), 2-3 трибоеца и...ако съм пропуснал нещо...давайте...

Мнението беше редактирано от slavko на 19.08.11 13:34.

Слави, прав си като цяло (с изключение на това, че Олег ми адвокатства :) ). Това е причината, поради която избягвам да говоря за моята спортна история. Къде е бил Николай Хаджииванов преди 5, 10 или 15 години - няма значение, важно е къде се намира в момента и къде смята да отиде утре. По-разумно е тук да оценявате Кольо Пияндето, а не Николай Хаджииванов, точно защото трудно чрез форум могат да се отчетат всички позитиви и негативи. Нека не правим слон от закачката на Стели. Аз написах объркано нещата за деня, той недогледа малко и... така. Случва се, нищо страшно. Олег сподели впечатленията си от мен, които си е изградил, нищо повече. Не съм енциклопедия или еталон за спортни успехи и смятам, че той няма предвид точно това.

Хубаво е, че спомена Оти и Луис. Без съмнение - едни от най-големите атлети за последните 50 (или повече) години. Същото имах предвид и аз - колкото по-високо стигаш в спорта, толкова по-солена цена плащаш за това. Да, получаваш много, но и даваш много.

За нивото на днешните спортисти и национални състезатели - там вече трябва да говорим конкретно. Да, има много случаи, в които националният отбор по даден спорт е такъв само на хартия и е на светлинни години от световното ниво. Причините за това са хиляди - от типично българския манталитет до липсата на материална база и много нататък... Защо не съм стигнал аз до мъжкия национален отбор - дискусията е дълга и безсмислена. Бях основен състезател през по-голямата част от времето, когато бях в младежката формация. Доста време съм се готвил и участвал в мъжкото първенство на страната, знам как се тренира 2 пъти дневно години на ред, но не съм единствен, нали? :) До скоро мои съотборници носеха успехите на България по волейболните форуми (някои от тях все още носят екипа с надпис Bulgaria), но какво значение има това? Те вървят по своя път, а аз - по моя, независимо че в определени периоди сме били рамо до рамо. Кой е успял и кой не? Абсурдно е да се прецени с точност защото успехът е относителна величина. Та такива ми ти работи...

Колкото до контузията - както казах, комбинираха се няколко фактора и просто се случи. Първо - не достатъчно добър избор на маратонки за игра. Миналата година играх със страхотен модел на Mizuno, чиято конструкция, обаче, е предназначена за по-мек тип настилка. Ние тренираме на дюшеме - качествена, но все пак по-твърда настилка. Не си избрах правилните обувки - факт. Второ - твърде стегнати наколенки, подозирам, че именно те са на дъното на усукването. Трето - дългогодишни проблеми с въпросното коляно. Четвърто - контузията се получи точно след новогодишната почивка. Въпреки, че не бях спрял тотално физическа активност, все пак бях почивал. Още в първата седмица след почивката тренирахме всеки ден и то - сравнително тежичко. В края на седмицата, при едно невинно и леко движение към края на тренировката ме сряза остра болка през коляното и това беше. От там нататък започнах да търся начини за възстановяване. При нормални условия едно такова натоварване само по себе си вероятно нямаше да доведе до тук, но... така се случи. Не винаги травмите са следствие от груби грешки, въпреки че често предпазването от тях е нещо съвсем простичко. При мен се насложиха няколко фактора... и е имало да става. Не забравям, че няма как да тренирам толкова време, през повечето години - доста интензивно и да не ми се отрази като амортизация. Цената на спорта е тази. Знаеш го не по-зле от мен.

19.08.11
18:40

казано от slavko на 19.08.11, 13:33:

Лека вметка.Когато коментирате този дневник имайте предвид, че става въпрос за професионален спортист(бивш национален състезател на България) с многогодишен опит зад гърба си, а не за тийнейджър чудещ се какво да прави.И вместо да му казвате колко далече е от  “Истината” (черпейки знания от собствената си дълголетна ПРОФЕСИОНАЛНА кариера) се опитайте да научите наистина полезни неща от него, предоставени ви на готово.ПОЗДРАВИ.Извинявам се за спама Коле.

Тежка вметка...ти недей да ставаш адвокат на Кольо...и недей да ставаш съдник на хора, които не познаваш...

колко БГ национални състезателя познаваш, а треньори, в кои спортове???...как им оцени нивото...имаш ли база за съпоставка...

Кольо, като има дертове, да каже как и защо са се получили контузиите, някой го е ударил с брадва през коленете ли, или някой го е карал да тренира до припадък или да вдига безумни щанги...или той не е имал достатъчни познания да се предпази от контузиите...

Мерилин Оти на 50+ щеше да бяга 100м. на олимипада, 5-тата й(ако не бъркам)...Карл Луис не може да клекне...какво е довело до това...и двамата са легенди...и двамата са натоварвани жестоко...

Уважавам Кольо много...ерудиран и възпитан мъж с голям опит, от който всеки от нас може да се почуи-ТОВА трябва да е ясно...!!!!

но шъ мъ извиняате...ама познавам много, които ми казват...”абе, копеле, аз бях в национала, знаеш ли к’во беше”...ми...БА-не знам!!!, ама къв национал бе мъдо, ти не можеш да вървиш из пътя и си тумбак, дето и на слона майка му ще е фиданка до теб...какво разбра от тоя национал, какви са ти личните постижения, колко медала си взел...
погледнете националния отбор по футбол, баскетбол...колко атлета имаме готови за битки със световния елит...5-6 лекоатлета, малко борци, малко смесени боеве, един плувец(не се подгатвя в БГ), един гимнастик, двама тенисисти(които никога не са тренирали в БГ), 2-3 трибоеца и...ако съм пропуснал нещо...давайте...

Тежка или лека тук вече е до манталитета-разни хора разни идеали.
Дали ще “адвокатствам” на Кольо или не си е лично моя работа(и негова де), но не тук е въпросът защото не аз “адвокатствам” в случая.
Далече съм от съдник и точно там е въпроса, че коментирам човек, когото познавам и с когото съм тренирал, и мога да кажа, че има представа от спорт, “истината”,  дали е близо или далече мисля, че само той знае къде точно се намира, а не хора, който са гледали два волейболни мача по телевизията.И точно тук е проблемът, нито ти нито аз знаем достатъчно за волейбола, като спорт, че да казваме на Кольо как да спортува, немислиш ли? Мисля, че човека достатъчно дълго време се е занимавал с този спорт, за да може сам да обвърже други методики с физическата си и волейболна подготовко или евентуално с помощта на “специалист”, но не и получавайки “недобронамерени” съвети от хора, които са пипали волейболна топка няколко пъти в живота си(на плажа и в училище).Крайно време е да се научим да пишем когато имаме какво да кажем, а не само защото няма какво да правим!
За контузиите, мисля, че  ти е ясно, че професионалния спорт дава, но и взима много  и това колко взима е строго индивидуално.
Какво да ти кажа виждал съм Боян Радев да започва сутринта с две пури и шише уиски и човека е жив и здрав.....организъм.
А това колко професионални спортисти познавам ще си го запазя за себе си, само ще кажа,че в семейството си имам европейска шампионка.
Ей за осем години четене в този форум не съм писал толкова, колкото сега за два дни.
И Десо вярно е не си най-големия, сядай и се учи:))))))
ПОЗДРАВИ!

19.08.11
21:53

Ти леко повдигаш завесата, а...браво...ще чакаме редовно да ни споделяш опита си...
Аз в семейството си нямам шампиони...всичко съм научил, защото съм искал да уча и съм имал очи и уши...
Аз не съм виждал хората, на които съм се възхищавал с уиски и пури...евала на Радев...и той е легенда...

20 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин, прясно мляко (не повече от 100 ml)
1.2. Втора закуска - пропускам
[тренировка]
- след тренировка - 1 банан
1.3. Обяд - пилешки крилца (200 g / само месото), печени картофи с кожицата (250 g)
1.4. Следобедна закуска - 1 кисело мляко
1.5. Вечеря - 2 печени пилешки бутчета, печени картофи с кожицата (250 g)
1.6. Преди лягане - извара (200 g), суров белен слънчоглед (20 g)

2. Тренировка - атлетика / кросфит

2.1. Атлетика - спринтове (около 15 m) с екстри (общо 20 спринта)
- от стартова позиция седеж с ръцете напред - 8 спринта (4 спринта с лице и 4 с гръб)
- 10 полуклека + 10 отскока + спринт (4 спринта)
- 10 лицеви опори с отлепяне на ръцете + задържане в долна позиция (5-6 sec) + максимален отскок + спринт (2 спринта с лице и 2 с гръб)
- 15-20 sec седеж с вдигнати крака малко над земята и ръце в страни (не знам как се нарича това) + 3 лицеви опори + максимален отскок + спринт (2 спринта с лице и 2 с гръб)

2.2. Кросфит импровизация - 5 рунда:
- 6-7 набирания (първите 2 рунда на халки, после на лост)
- 10 удара с чук (5 kg) по гума
- 30 отскока с въженце (средно високи)
- 8 повторения ‘пръсти в халки’ (първите 2 рунда), после ‘toes to bar’

3. Хранителни добавки
3.1. След закуска - 1 таблетка Now EcoGreen Multi
3.2. По време на тренировка - 2 дози Xtend

4. Общо мнение за храненето днес - втората закуска я пропуснах, защото тренирах в този момент. Обядът и вечерята - готова храна, количествата не са в сурово състояние. Следобедната ми закуска е малко “изнежена”, но бях в движение и просто беше в суматохата.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - добро усещане, хубавка тренировка. Олег ми прави компания на спринтовете, винаги е по-качествено и приятно, когато се правят с партньор. Този човек има склонност към мазохистични спортни залитания и трябва да се внимава с него! :) Moonray се справи отлично като секундант. Спринтовене ми харесаха много, получиха се екстра. позагубих свежест при последните 2-3, но като цяло съм доволен. Импровизацийката след тях също ми дойде добре. Не беше разумно да се мятам на максимални постижения при кофички и набиране с допълнителна тежест, каквото правиха другите. Не съм готов за това сега. Като цяло - много приятна тренировка, без да е лека и без да е смазваща. Понесе ми отлично, тонусът е екстра.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 20.08.11 19:41.

21 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 1 яйце, 1 доза матричен протеин, прясно мляко (около 200 ml)
1.3. Обяд - свинско със зеле, 2 яйца, салата домати, две шепи шам-фъстък и няколко кокосови сладки
1.4. Следобедна закуска - 2 яйца, шепа лешници (малко по-късно - 1 литър айран)
1.5. Вечеря - 2 печени пилешки бутчета, грах (250 g)
1.6. Преди лягане - извара (200 g)

2. Тренировка - почивка

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - разхвърляно, но горе-долу бива. Втората закуска я пропуснах, защото спах до по-късно от обикновено.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - мускулна треска! :) Сравнително слаба, но по цялото тяло. Малко по-осезаема е само на бедрата. Бива...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.08.11 21:40.

22 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици
1.3. Обяд - пилешка пържола на скара, 2 кебапчета, салата зеле
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, овесени ядки (около 50 g), 1 яйце
[тренировка]
1.5. Вечеря - крилца (200 g / само месото), печени картофи с кожицата (250 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - малко разместих местата на въглехидратите спрямо стандартното за мен, но горе-долу бива.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - мускулната треска на бедрата се запази и оказа стабилно влияние върху тренировката. Започнах сковано и докато се очупя, заниманието почти свърши. Техника - колебливо, нямам контрол над топката. Физика - доволен съм, има сила, но трудно я направлявам. Хубаво е да има още малко издържливост, защото позагубих мощност след 90 минути игра. Ще стане!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.08.11 22:31.

23 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици
1.3. Обяд - пилешка супа, свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g)
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце
[тренировка]
- 2 ръжено-пшенични мини-земелчета
1.5. Вечеря - свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g)

2. Тренировка - фитнес

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - нищо ново под слънцето. Допълних супата на обяд... моШно ми се прияде. :) Чудих се какво въглехидратче да си измисля за след тренировката... пред мен извадиха топлите хлебчета и чуденето спря! :) Всяко хлебче - 2 хапки вкусотия.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - събудих се в много добра кондиция. Мускулната треска се очупва, все още е малко по-силна на бедрата (включително задната група). Снощи на тренировка точно това ме теглеше надолу при отскок, но... няма друг път. За днес съм запланувал лек фитнес - мисля да направя комплексна тренировка за цялата горна част на тялото.

Тренировката:

(1) Избутване на щанга от полулег - 4 серии по 10 повторения с 50 kg
в суперсерия с
(2) Придърпване на долен скрипец с тесен хват - 4 серии по 10 повторения 40 kg

(3) Набирания с широк надхват - 4 серии по 7 повторения със собствено тегло
в суперсерия с
(4) Кофички - 4 серии по 10 повторения със собствено тегло

(5) Флайс с дъмбели от полулег - 4 серии по 10 повторения с 15 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(6) Придърпване на горен скрипец с тесен подхват - 4 серии по 10 повторения с 50 kg

(7) Сгъване за бицепс с дъмбели - 4 серии по 10 повторения с 15 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(8) Разгъване за трицепс на скрипец - 4 серии по 10 повторения с 40 kg

(9) Сгъване за бицепс с EZ-лост - 4 серии по 10 повторения с 20 kg
в суперсерия с
(10) Кофички за трицепс на пейка - 3 серии по 10 повторения със собствено тегло

Добър тонус. Кротка тренировка, просто вработваща.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.08.11 19:53.

24 август 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), зрял червен боб (120 g)
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица ленено семе, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце
[тренировка]
1.5. Вечеря - свински стек на тиган (200 g), зрял червен боб (120 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - стандартно.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - днес мускулната треска на краката е значително по-слаба, но все още се усеща. На останалата част от тялото - по-скоро едва забележима. Ще видим какво ще е усещането по време на тренировка надвечер.

Между другото - вчера се премерих - тежа 87.4 kg (облечен като за фитнес, с маратонки). Данните са за протокола.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 24.08.11 09:30.

25 август 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), грах (160 g) + 1 горно пилешко бутче с малко зеле
1.5. Вечеря - пилешки дробчета в масло, гръцка салата, 2 малки парчета пица с филе и синьо сирене, айран
1.6. Преди лягане - пропускам

2. Тренировка - почивка

3. Хранителни добавки - не

4. Общо мнение за храненето днес - стандартно. На обяд колегите ме “подхлъзнаха” и ме замъкнаха в едно заведенийце... понеже съм си мека душа, не издържах на изкушението и хапнах едно пиле със зеле (впечатляващо вкусно). За вечерта също ми се промениха плановете, но лошо няма.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - добро усещане и тонус. Снощи на тренировката бях доста скован, обаче... въпреки че във вторник се натоварих скромно във фитнеса, това ми се отрази. Очаквах го, разбира се. Мускулната треска приключва вече. Мислех днес да се кросфитна, но ми се струва, че малко избързвам с темпото на увеличаване на натоварването. Да, чувствам се в кондиция в момента, но е по-разумно на този етап да бързам бавно. Затова - днес и утре ще почивам.

Малко мисли за хранителни добавки
Започнах да събирам добавките, на които ще разчитам до края на календарната година. Бета аланинът е наличен вече, вчера взех и Purple Wraath. Те ще са в основата на моята суплементация - отново интра-тренировъчна. Ще има витамини (EcoGreen Multi или Vit-Min 100), ще се намира и някое суроватъчно протеинче (вероятно Whey Shake на Syntrax). Много размишлявам за по-сериозен витаминен продукт - нещо от калибъра на Adam или Animal Pak, но хич не съм уверен, че е оправдано. Обръщам внимание, че данните за съдържанието Animal Pak са при прием на 2 пакетчета дневно, при едно всичко е наполовина (което съвсем не е малко де). Сравнявах Adam и Animal Pak - разликите не са големи. Имам и още една идея, но ще я осъществя само при достатъчно средства - малко количество комплексни аминокиселини сутрин, веднага след ставане от сън. Преди време го правих, тъй като между момента на ставане от леглото и закуската имам 20-25-30 минути. От друга страна пък разполагам с хубав мед (който не е аналог на аминокиселините, разбира се). Ще го мисля, но коментари и критики ще са ми от полза. Почти сигурно ще изгълтам един Animal Flex. Кацат ме и разни “мухи” за билки...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.08.11 23:28.

1. Хранене
- една вафла със сутрешното кафе
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), грах (160 g)
1.5. Вечеря - пилешки крилца (200 g / само месото), печени картофи с кожицата (250 g)

2. Тренировка - почивка

5. Общо мнение за физическото състояние днес - свеж и отпочинал. Днес отново почивам. Снощи ходих на масаж - само гръбчето... омекнах много приятно и се чувствам екстра.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.08.11 19:09.

27 август 2011

1. Хранене
[тренировка]
- веднага след тренировка - 1 банан
1.3. Обяд - пилешки крилца (200 g месо), печени картофи (200 g)
1.4. Следобедна закуска - шопска салата, айран (почти литър)
1.5. Вечеря - руло Стефани (4 хубави парченца), задушени картофи, шам-фъстък (50-60 g)

2. Тренировка - атлетика / кросфит

2.1. Спринтове - 20 броя (различни, с екстри), около 15 m

2.2. Death by Burpees - 14 рунда

2.3. Импровизиран комплекс - 3 рунда:
- 10 удара с чук (5 kg) по гума
- 5 набирания на халки
- 10 кофички
- 10 повторения пръсти в халки

2.4. Импровизиран комплекс - 3 рунда:
- 10 суинга до вертикала (24 kg пудовка)
- 5 набирания на халки
- 10 кофички
- 10 повторения пръсти в халки

3. Хранителни добавки
3.1. По време на тренировка - 2 дози Xtend

4. Общо мнение за храненето днес - бива.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - изтренирах се екстра, с отличен тонус и настроение.

28 август 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (75 g), суров белен слънчоглед (20 g), извара (50 g), 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - 1 сандвич (черен хляб, кашкавал, шунка, луканка) + пуешко филе (100 g)
1.3. Обяд - 2 от чудесните кексчета на Силвето!
1.4. Следобедна закуска - супа леща, 4 кюфтета на скара, 1 сладолед
1.5. Вечеря - руло Стефани (4 хубави парченца), задушени картофи, шам-фъстък (50-60 g)

2. Тренировка - не. Прекарах деня в разходка на Витоша с групата на розовите кросфитъри. Маршрутът беше - от Златни мостове до връх Камен дел (1860 m н.в.) и обратно.

4. Общо мнение за храненето днес - горе-долу бива. Има какво да се желае, но не е съвсем за изхвърляне.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - мускулна треска на торса, определено по-осезаема на гръбната мускулатура. Краката са ОК, но явно гърбът е понесъл по-тежко вчерашното занимание. Като цяло - добър тонус. Разходката днес не беше особено натоварваща, но все пак...

казано от Кольо Пияндето на 28.08.11, 21:05:

Общо мнение за храненето днес - горе-долу бива. Има какво да се желае, но не е съвсем за изхвърляне.

Асоциацията на асоциациите направих и се сетих за един репортаж за нашите волейболисти, който гледах вчера. Може да ти е интересен.

Лекарят на отбора каза, че нормален човек приема около 3500 калории, докато волейболистите - близо 5500, в 4 хранения. Има интересно виждане за “нормалните” хора. :)

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 28.08.11 23:08.

Малко се пооплете лекарят, то си пролича. Иначе като цяло репортажът беше добре подбран с оглед на това, че разполагат с твърде малко телевизионно време. Радо Стойчев е треньор-пример, и като поведение, и като амбиции, всеотдайност и професионализъм. Просто в целия отбор си личи едно пълно себераздаване, атмосферата е страхотна и феновете пълнят зали дори и на срещи с приятелски характер. :) И засега май това е единственият отборен спорт в България, който поражда само хубави емоции(на национално ниво)... Поправете ме, ако греша.

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 29.08.11 00:52.

казано от Димитър Михайлов на 28.08.11, 23:06:

Асоциацията на асоциациите направих и се сетих за един репортаж за нашите волейболисти, който гледах вчера. Може да ти е интересен.

Лекарят на отбора каза, че нормален човек приема около 3500 калории, докато волейболистите - близо 5500, в 4 хранения. Има интересно виждане за “нормалните” хора. :)

Митак, този видеоматериал е чудесен. Гледал съм го 2 или 3 пъти.

За храната и енергията в нея доста мислих. Огромният проблем на всеки хранителен режим не е определянето на калорийния прием, а определянето на разхода и от там - направляването на режима според целите. Нямам идея до колко точни са стойностите, които Динко Захариев цитира. Категоричен съм, че волейболът е солиден разход на енергия - просто естеството на играта е такова. Изисква комбинация от много физически качества и представлява голямо разнообразие от натоварващи движения. Специално при тяхната подготовка енергиен разход около и над 5000 калории ми се струва напълно реален и постижим. Нека не забравяме, че това са хора високи около и над 2 m (и съответно тежки). Разбира се - тази моя преценка е субективна, правя я според моето усещане и опит с храната. Специално при режима на националите трудно могат да се организират повече от 4 хранения дневно, главно заради двете тренировки.

Как стоят нещата при мен - има големи разлики между моята и тяхната подготовка. Преди всичко - те тренират два пъти дневно, а аз 4-6 пъти седмично. Нямам представа как точно се определя енергийният им прием и дали той се променя в зависимост от моментното натоварване и кондиция. Извън тренировъчния сезон през последните 2 години се чувствам добре като приемам 2500-2800 калории дневно. В определени моменти, според натоварването и усещането стигам и до около 3000. По време на тренировъчния сезон, обаче, нещата се променят - постепенно енергията се увеличава и започвам да приемам около 3200 - 3300 калории дневно. На моменти, когато ми се събира повечко натоварване, не се колебая да подгоня 4000 калории, но това е по-скоро като компенсиране на дадено конкретно усилие. Всичко това правя на базата на знанията, които имам за тялото си. Пример - ако днес изиграя тежък мач (5 гейма / 2 часа и половина), утре знам, че ще ми подгони мощен глад и съответно - пипам храната. По време на състезателен период експерименти с калориен дефицит не правя, не му е времето тогава, защото лесничко губя мощност. Като цяло - наблюдавам се и усещам как понасям тренировките. По това как се чувствам на тренировка (особено важни са последните 15-20 минути), определям какво ще правя с храната. Ако видя, че запазвам тонус и мощност до последната минута (тренираме 2 часа), значи храната е ОК. Ако, обаче, в 2-3 поредни тренировки загубя мощност накрая, първата ми реакция е да увелича леко храната (препоръчително е да добавя и някой час сън повече, ако има възможност). Това е моят подход - тонусът определя колебанията в храненето. Миналата година си направих няколко пъти и един своеобразен експеримент - в деня преди мач също лекичко увеличавам енергийния прием с идеята да имам “по-добре заредени батерии” в деня на състезанието. Не е лошо, има полза, но още опипвам точно как и колко енергия да добавя.

Хубаво е всички, които се интересуват от волейбол, да видят този материал. Този начин на водене на подготовка на мен ми е познат, но малко хора реално виждат как точно се води. Волейболът е много персонален спорт вече, много конкретен и с много субективен подход.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.08.11 08:47.

29 август 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), зрял червен боб (120 g), айран (280 ml)
[тренировка]
1.5. Вечеря - свински стек на тиган (200 g), зрял червен боб (120 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

5. Общо мнение за физическото състояние днес - събудих се свеж и отпочинал. Тонусът е екстра, въпреки че мускулната треска на торса се усеща все още. Спал съм в странна поза - усещам странна болка в гръдната кост.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.08.11 13:26.

30 август 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g)
[тренировка]

2. Тренировка - фитнес

3. Хранителни добавки

5. Общо мнение за физическото състояние днес - отпочинал и свеж, но снощи натоварването не беше особено значително. Мускулната треска на торса омекна. За днес планирам фитнес.

ГН

30.08.11
11:03

казано от slavko на 19.08.11, 13:33:

Пропусна един шахматист, ама той съвсем се сдуха напоследък, че се и ожени...

И също не се подготвя в България.

Бате Кольо, след колко време ти се случва да огладнееш пак след масивно хранене?

31 август 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - свински стек на тиган (200 g), грах (180 g)
[тренировка]
1.5. Вечеря - свински стек на тиган (200 g), грах (180 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

5. Общо мнение за физическото състояние днес - сутринта съм леко скован от фитнеса снощи, но като цяло тонусът е добър и съм със силите си.

казано от GreyKnight на 30.08.11, 21:05:

Бате Кольо, след колко време ти се случва да огладнееш пак след масивно хранене?

Зависи колко е масивно все пак... :) Като правило около 3 часа (не повече от 3 часа и половина) след солидно хапване огладнявам отново. При нормални условия - около 1 час по-рано.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.08.11 22:56.

31.08.11
08:45

А като хапнеш 6 кифтета  (giggle)

Масивно - 250-300 грама месо със 100 грама ядки и плод.

казано от Скота на 31.08.11, 08:45:

А като хапнеш 6 кифтета  (giggle)

Ш-ш-шт! Не ме издавай, бре! :P Имам реноме, създал съм си име! :D
Между другото - ония кИфтета бяха вълшебни и ако не предстоеше тренировка тогава, щях да се нагълтам още по-здраво с тях! (grin)

казано от GreyKnight на 31.08.11, 08:58:

Масивно - 250-300 грама месо със 100 грама ядки и плод.

До колкото се познавам, при такова хранене най-вероятно ще се случи това, което написах горе - около 3 часа или малко повече.

Защо не пробваш теста на Поликин за киселината? Много бързо огладняваш, според мен, след такова хранене. Може би не усвояваш голяма част от нутриентите, а просто ги изхвърляш.

Възможно е и това да се случва, да.
Въпросът е какво значение има...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 31.08.11 09:39.

С по-малко храна постигаш същия резултат и не се тъпчеш постоянно.

Нека не забравяме, че в случая значение имат и фактори като физическо натоварване за конкретния ден и предишните няколко дни, останалата храна за въпросния ден и т.н. Ако вариантът е да приемам постоянно бетаин хидрохлорид - без мен.

Не мисля, че в момента се тъпча постоянно. Активната част от денонощието ми е 16-17 часа.

1 септември 2011

1. Хранене
1.3. Обяд - пилешка супа, свински стек на тиган (200 g), царевица (140 g), 1 краставица
[тренировка]

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

5. Общо мнение за физическото състояние днес - много добър тонус. Вчера сутринта бях малко скован (от фитнеса предишната вечер), но снощи се поочупих в залата и днес усещането е съвсем различно. Все още долавям мускулна треска. Имам странното усещане, че я получавам от две различни натоварвания и затова не мога да я преодолея толкова бързо, колкото ми се иска - от една страна от фитнеса, от друга - от волейбола. В крайна сметка - нормално е, докато навляза в ритъм. Снощи при едно приземяване усетих странен опън в дясното бедро. Надявам се, че няма да има последствия. Коляното - държи се мъжки за сега, но и не е видяло зор.

Тренировката - новият треньор ме изненада. Поиска да направим двустранна игра на първата тренировка. Определено не очаквах. Не сме готови да играем грамотно - нито физически, нито технически. Няма по-добър начин, обаче, да се определи входното ниво на всеки от нас, т.е. нивото, от което започваме подготовката. От себе си съм доволен - физически се чувствах много комфортно, успях до голяма степен да компенсирам по-слабата техника с много добра концентрация. Бедрото - лек опън, но не ми пречи. Коляното - без проблеми.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.09.11 22:39.

2 септември 2011

1. Хранене
- по никое време - Мура Choco Dreams със сутрешно кафе
1.3. Обяд - свински стек на тиган (180 g), зрял червен боб (120 g), 1 краставица
[тренировка]
1.5. Вечеря - свински стек на тиган (180 g), зрял червен боб (120 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - стандартно. Е, само вафличката малко нарушава стандартите... :)

5. Общо мнение за физическото състояние днес - много добре се чувствам. Очаквах по-трудно да навлизам в кондиция. Имам още много работа, разбира се, тепърва оборотите ще се увеличават.

Оформих комбинацията от добавки. Всичко съм преценил за период от 100 дни. Ще разчитам на:
- Purple Wraath (Controlled Labs)
- Beta alanine (Bulk powders)
- Rhodiola (Now Foods) (тя ще е само 60 дни)
- Maca (Now Foods)

Ще добавя и витамини. Не съм ги избрал още, но не мисля да правя особени експерименти - EcoGreen Multi или Vit-Min 100 на Now Foods. Настойчиво зяпам Power Pak на Pure Nutrition, ама ще видим...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.09.11 16:28.

02.09.11
18:48

По колко бета аланин ще приемаш?
Защо бета аланин и PW?

казано от gips на 02.09.11, 18:48:

По колко бета аланин ще приемаш?

100 дни по 6 g дневно.

казано от gips на 02.09.11, 18:48:

Защо бета аланин и PW?

Отдавна любопитствам за Purple Wraath и този път реших да го пробвам. Съдържа аминокиселини и някои други екстри, поне по документи - чудесен интра-продукт. Пробвал съм няколко пъти единични дози - впечатленията ми са добри. Убедих се, че при мен интра-суплементацията работи добре. Бета аланинът е добавка, която ми действа чудесно и просто залагам на него като на нещо сигурно. Purple Whraath съдържа бета аланин, но твърде малко, за да разчитам на него (700-800 mg). С комбинацията целя да компенсирам поне до известна степен и “в крачка” възникващите дефицити в организма по време на игра. Така трудно губя мощност до края на натоварването и възстановявам по-ефективно.

3 септември 2011

1. Хранене
1.2. Втора закуска - 1 кисело мляко, 2 супени лъжици ленено семе, 2 супени лъжици овесени трици
1.3. Обяд - свински стек на тиган (180 g), зрял червен боб (120 g), 1 яйце, 1 краставица
[тренировка]
1.4. Следобедна закуска - пилешки крилца (около 200 g месо), печени картофи (200 g)
1.5. Вечеря - пилешки крилца (около 200 g месо), суров белен слънчоглед (20 g)
1.6. Преди лягане - пропускам

2. Тренировка - фитнес

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - сравнително стандартно.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - доволен съм, събудих се с добър тонус. Снощи тренировката не беше много тежка и като цяло се справих добре. Имаше моменти, в които не ми достигаше малко издържливост, но е нормално за сега. За днес програмата ми е малко разбъркана, но намерих време за едно фитнесче. Направих тренировката по типичната за мен напоследък формула гърди+гръб в суперсерии, добавих и малко корем. Няма да я описвам подробно, същата е като предишните. Доволен съм много.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.09.11 08:10.

4 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - сандвич (черна чиабата, 100 g свинско филе, 50 g луканка, 65 g холандски Едам), кисело мляко (200 g), 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - няколко хапки торта, шепа ядки
1.3. Обяд - шопска салата, доста едричка вратна пържола, 3 парчета от малка пица
1.4. Следобедна закуска - 2 дози Xtend
1.5. Вечеря - свинско с грах, 1 яйце, салата домати, шепа лешници
1.6. Преди лягане - извара (200 g), холандски Едам (40 g)

2. Тренировка - почивка

4. Общо мнение за храненето днес - ще бъда в движение и не е ясно как ще хапвам. Отдавна се каня да си разнообразя закуската, та си напазарувах това-онова и си направих сандвич... получи се фантастичен след запичане в тостер-преса. Като цяло - доста нестандартно за мен, с дребни залитания и странни решения.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - сравнително по-малко спах тази нощ, та сравнително трудно отворих и двете си очи. разсъних се бързичко, обаче. Днес - релакс и възстановяване. Цял ден бях на басейн - излежавах се като пълен пройдоха, топвах се във водата само за разхлаждане, не съм проблувал дори 2 метра. Чудесен слънчев ден, прекаран по най-мързеливия възможен начин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 04.09.11 22:19.

5 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - сандвич (черна чиабата, 100 g свинско филе, 50 g луканка, 65 g холандски Едам), кисело мляко (200 g), 1 доза матричен протеин
1.3. Обяд - пилешки крилца (около 200 g месо), печени картофи (200-250 g)
1.4. Следобедна закуска - сандвич (плескавица с кашкавал, 1 мини-чиабата)
[тренировка]
1.5. Вечеря - пилешки крилца (около 200 g месо), печени картофи (200-250 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки
3.1. По време на тренировка - 1 доза Purple Wraath

4. Общо мнение за храненето днес - сравнително стандартно.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - свеж и отпочинал, наспах се добре тази нощ. Вчерашното слънце ме поумори стабилно, но днес ще наваксам по всички параграфи - както с почивката, така и с натоварването. Тренировката - добре, но все още трудно поддържам максимален тонус от началото до края. Вкус грозде на Purple Wraath е чудесен, особено в добре изстудена вода.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.09.11 21:17.

6 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - 3 яйца, 2 супени лъжици мед
[тренировка]
1.2. Втора закуска - овесени ядки (75 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.3. Обяд - пилешка пържола на скара, 1 кюфте, шопска салата, печени бадеми (100 g)
1.4. Следобедна закуска - протеинов бар Supreme
1.5. Вечеря - пилешки крилца (200 g месо), печени картофи (250 g), 1 кисело мляко

2. Тренировка - фитнес

3. Хранителни добавки

4. Общо мнение за храненето днес - като цяло бива като че ли...

5. Общо мнение за физическото състояние днес - събудих се бързо и лесно, с много добър тонус. Направих набързо едно сутрешно фитнесче. Тренировката вървеше изненадващо леко и в по-бързо темпо, от колкото бях запланувал. Доволен съм много. Ето какво правих:

(1) Избутване на дъмбели от полулег - 4 серии по 10 повторения (20-22.5-22.5-22.5 kg)
в суперсерия с
(2) Придърпване на долен скрипец с тесен хват - 4 серии по 10 повторения (50-55-60-60 kg)

(3) Набирания с широк надхват - 4 серии по 5 повторения (първата серия със собствено тегло, следващите с 5 kg допълнителна тежест)
в суперсерия с
(4) Кофички - 4 серии по 10 повторения (първата серия със собствено тегло, следващите с 5 kg допълнителна тежест)

(5) Флайс с дъмбели от полулег - 4 серии по 10 повторения с 20 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(6) Придърпване на горен скрипец с тесен подхват - 4 серии по 10 повторения (50-55-60-60 kg)

(7) Сгъване за бицепс с EZ-лост  - 4 серии по 8 повторения (15-20-25-25 kg)
в суперсерия с
(8) Разгъване за трицепс на скрипец с въже - 4 серии по 10 повторения (50-55-60-60 kg)

(9) Сгъване за бицепс с дъмбели - 4 серии по 8 повторения за всяка ръка с 15 kg-ови дъмбели
в суперсерия с
(10) Кофички за трицепс на пейка - 4 серии по 15 повторения със собствено тегло

(11) Коремни преси на наклонена пейка - 4 серии по 20 повторения
в суперсерия с
(12) “Чайник” - 4 серии по 10 повторения за всяка страна с 15 kg-ови дъмбели

(13) Toes to bar - 4 серии по 10 повторения

Натоварването на коремната преса го разхвърлях между сериите на другите упражнения (на всеки 2 серии от тях, правех по една серия за корем).

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.09.11 19:53.

7 септември 2011

1. Хранене
1.2. Втора закуска - 2 фантастични овесени курабийки, голямо кафе лате
1.3. Обяд - пилешки крилца (200-250 g месо), зрял червен боб (120 g), 1/2 кисело мляко
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжица овесени трици, 1 яйце
[тренировка]
1.5. Вечеря - пилешки крилца (200-250 g месо), зрял червен боб (120 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки
3.1. По време на тренировка - 1 доза Purple Wraath

4. Общо мнение за храненето днес - сравнително стандартно.Овесените курабийки ги взех от магазин ‘Слънце и Луна’ - у-ни-кал-ни, просто фантастични! Добре, че този магазин не е близо до мен и не ми е много удобно да ходя често. :) Купих си чиа, утре я подпуквам, да видим нейното вълшебство.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - отпочинал, свеж... тренировката - много добър тонус, много мощност. Да, не беше особено тежка, но това е първата тренировка този сезон, на която се чувствам толкова комфортно. Техниката куца, но съм готов да го приема на този етап. 

Комбинацията от добавки вече е напълно сглобена. Малко сложничка ще е организацията на приемането им, но... ще дам всичко от себе си. Всичко е изчислено за период от 100 дни, считано от “светлия празник” 9-ти септември. За да не описвам ежеднивно с подробности приема им, а и за да получа (евентуално) забележки, ще споделя как мисля да приемам всичко.

(1) Протеин - Syntrax Whey Shake - 1 доза към закуската. Когато се налага да пътувам, ще я ползвам като походен източник на белтъчини.

(2) Витамини - NOW EcoGreen Multi и Pure Nutrition Power Pak - взех екзотичното решение да комбинирам двата продукта и да ги приемам успоредно. Ще ги редувам - 3 дни ще пия EcoGreen Multi, след това 2 дни Power Pak, после отново 3 дни EcoGreen Multi и т.н. При всички положения - сутрин със закуската.

(3) Билки - NOW Maca - 2 g дневно, разделен на 2 приема - 1 g сутрин със закуската и 1 g заедно с обяда. През първите 40 дни ще приемам само мака, след това за 60 дни към нея ще добавя и NOW Rhodiola. Родиолата ще приемам по 1 g дневно - 500 mg заедно с обяда и 500 mg заедно с вечерята.

(4) Бета аланин - 6 g дневно. Ще се старая да направя така, че да ги разделя на 3 части по 2 g - 1 част преди обяд (между храненията), 1 част след обяд (преди следобедната закуска) и 1 част по време на тренировка (заедно с тренировъчната напитка). Ако в даден момент се затруднявам с организацията, количеството ще го разделям на 2 части по 3 g - 1 част между храненията и 1 част по време на тренировка.

(5) Тренировъчна напитка - Controlled Labs Purple Wraath - 1 доза по време на тренировка, нищо сложно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 07.09.11 22:16.

8 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (50 g), суров белен слънчоглед (20 g), семена от чиа (15 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - 2 овесени курабийки, яйран (330 ml) (малко по-късно - 500 ml студен чай)
1.3. Обяд - шопска салата, 4 шишчета (пиле, свинско, суджук и сиренца в бекон), малко печени картофи, айран
1.4. Следобедна закуска - 2 яйца
1.5. Вечеря - омлет (100 g пилешко филе, 100 g свинско филе, 3 яйца) и царевица (250 g), задушена с малко масло, сирене и топено сирене, салата домати и краставици

2. Тренировка - почивка

4. Общо мнение за храненето днес - първи сблъсък със семената от чиа. Накиснах я заедно с овеса от вечерта, тази сутрин добавих обичайния слънчоглед и доза протеин. Много вода поема това чудо, много повече от овеса. Първите ми впечатления са много добри. Вкус - самостоятелен такъв почти нямат и в присъствието на овкусител практически не се усещат. Засища доста стабилно (то се и очакваше - енергийната стойност на чиата е сравнима с тази на ядките!). Имам чиа за около 20 дни, вероятно ще ми е достатъчно за да направя сравнително адекватна преценка дали има значение добавянето й към закуската. 

5. Общо мнение за физическото състояние днес - събудих се лесно, разсъних се бързичко. Усещам едва доловими следи от снощното скачане в краката, снощи май съм се напъвал повечко. Няма проблеми. Лекият опън в бедрото отмина, коляното се държи прилично. Днес - пълна почивка. Имам едни чуденки как точно да тренирам във фитнеса, та ще помисля в близките дни...

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.09.11 19:48.

9 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - овесени ядки (50 g), суров белен слънчоглед (20 g), семена от чиа (15 g), 3 яйца, 1 доза матричен протеин
1.2. Втора закуска - пилешка пържола на скара (около 200-250 g)
1.3. Обяд - свинска вратна пържола на тиган (180-200 g), грах (180 g)
1.4. Следобедна закуска - 1/2 кисело мляко, 1 супена лъжца овесени трици, 1 супена лъжица ленено семе, 1 яйце
[тренировка]
1.5. Вечеря - свинска вратна пържола на тиган (180-200 g), грах (180 g)

2. Тренировка - волейбол

3. Хранителни добавки - започнах витамините, мака-та и бета аланина.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - отпочинал, свеж, със силите си. Тренировката - хареса ми. Много защита, падни-стани и други екстри. Ако някой беше дошъл да гледа, щеше да види реалното приложение на бърпитата във волейбола. Добър тонус, запазих го сравнително висок до края. Доволен съм.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.09.11 21:41.

10 септември 2011

1. Хранене
1.1. Закуска - 2 супени лъжици мед, 2 яйца
[тренировка]
1.2. Втора закуска - овесени ядки (50 g), семена от чиа (15 g), 2 яйца, 1 доза матричен протеин
1.3. Обяд - свинско каре (180-200 g), запечени картофи с кашкавал
1.4. Следобедна закуска - пропускам
1.5. Вечеря - свинска свински джолан (250 g), леща, салата домати, лешници (50-60 g)

2. Тренировка - фитнес

3. Хранителни добавки - витамини, мака и бета аланин.

4. Общо мнение за храненето днес - прилично. Пропуснах следобедната закуска, защото бях в движение, но пък вечерях по-рано.

5. Общо мнение за физическото състояние днес - добър тонус, тренирах не много интензивно, но леко увеличих тежестите. нищо специално за отбелязване.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1