Too Little, Too Late

Прескочи до:

17.09.21
23:25

17.09.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 12х2х130 кг.
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12х2х24+24 кг.
  3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 12х2x50 кг (на страна)
  4. Кофички на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х15 кг.

Допълнителни упражнения:
  5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу с допълнителна тежест - 7х15, 5х15 кг.

Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.

Обобщение за тренировката:
Чисто време за интервалите - 20:42 мин.
Общо време за тренировката - 22:51 мин.

Положително:
  - По-бързичко от предния път.

Отрицателно:
- Топло, задушно и влажно. Ще ми трябва доста време да се приспособя.
- Кръстът не беше никак на кеф днес.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Сутринта доста срещи. Изкривих се на лаптопа и следобед се ядосах, запалих колата и в MediaMarkt за голям монитор. Боя се обаче, че прекалих - взех едно геймърско LG Ultragear с незнам какъв легендарен FPS, обаче не прецених правилно, че на 32 инча 1920х1080 няма да изгележда много добре за работа. Сега се чудя дали да ходя да го сменям утре или с нещо по-малко, или с 4K.

18.09.21
22:51

18.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Планирахме да ходим на плаж, но нещо други приоритети ни подгониха и тръгнахме пак по магазини.

казано от Boby_ на 17.09.21, 23:25:

Сега се чудя дали да ходя да го сменям утре или с нещо по-малко, или с 4K.

Накрая се случиха и двете. Върнах LG-то и взех едно 28 инчово AOC с Ultra HD. Съвсем друга работа е! Вече не виждам пикселите на символите на екрана. Плаж - утре (ако сме в настроение).

П. П. А тук лятото още не е свършило. При отлив заливчетата в Кашкайш са много живописни (ако нямаше чичаци, правещи си селфита по залез).

Мнението беше редактирано от Boby_ на 19.09.21 00:04.

19.09.21
23:00

19.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта трябваше да тренирам, но решихме да ходим за последни мебели, този път не до Икея, за което после съжалих горчиво - реших да си спестя разхода за транспорта и сглобяването, а се оказа, че частите не пасват добре, инструкциите са неясни и почти унищожих един голям шкаф за обувки - изкъртен фурнир на една от вътрешните стени и счупена релса на едно от чекмеджетата. Накрая успях да минимизирам щетите, като ги докарах до трудно отварящо се чекмедже, но това ми струваше цял следобед и инженерен “подвиг” със сглобяване на релса на лагери.
Тренировка нямаше - като реших да ходя на зала в ранния следобед, преди да се захвана с шкафовете, се оказа, че в неделя затварят в един. Разместил съм си програмата за утре и вече ще знам как да си планирам неделните тренировки.
А за да е пълен купонът, монтирах телевизора на щерката, на който играе и като го пуснахме, целият екран беше напукан. Надявам се да ми го платят от застраховката за транспорта, но пак е досадна разправия.

20.09.21
19:47

20.09.2020 г.

Тренировка А (модифицирана)

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) - 12x2x90 кг
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 12x2х100 кг
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х5 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 12х2х17½+17½ кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 7x28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 19:40 мин.
Общо време за тренировката - 23:35 мин.

Макар и с ден закъснение, все пак тренирах.

Положително:
  - Сложих още 10 кг на клека - без болка в коляното.
  - Успях да окупирам цяла една силова клетка и да си присвоя удобна пейка, та намалих времето за преход значително. 

Отрицателно:
  - В края малко по-бавно, че не ми остана душа.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 2 гр. магнезий малат, 5 гр рибено масло, 5 гр креатин монохидрат.

Обобщение за деня:
Пристигнаха ми днес офис столовете. И там неудачен избор - облегалката е от две части уж долната да е подвижна и да поддържа по-добре лумбалната област, само че има твърд ръб и за човек, който работи полегнал назад и тежи 112 кила нещата стават грозни само след половин час. Ще връщам и ще поръчвам други. Поне това е хубавото на онлайн поръчкте.

22.09.21
00:42

21.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Простотиите продължават. Реших да връщам столовете, но не мога да разделя хидравличния цилиндър от основата на седалката и от колелцата на единия, без да го повредя, а ако не го разглобя напълно, няма как да го набутам обратно в оригиналния кашон. Сега съм в дилема дали да им го пратя така на части или да върна само единия и да оставя този за щерката, което пък ще рече допълнителен разход.
На всичко отгоре плановете ми за прибиране до София за няколко дни в края на октомври стават все по-невероятни - първо заради корпоративно мероприятие, за което не знаех, а после и заради проямна в полетното разписание на Bulgaria Air. Най-добре направо да обявяват фалит и изобщо да не занимават хората с мизерията си повече.

Bart Simpson

22.09.21
09:15

Има едно топче на пружинна на хидравликата, натисни цилиндъра навътре към основата на стола и завърти в произволна посока, моите така се разглобяват.
Един приятел ми го показа, защото аз поръчах моите да дойдат в ресторанта и сглобих единия, а още не бях купил комбито и не можех да си го закарам до вкъщи.

22.09.21
20:43

казано от Bart Simpson на 22.09.21, 09:15:

Има едно топче на пружинна на хидравликата, натисни цилиндъра навътре към основата на стола и завърти в произволна посока, моите така се разглобяват.
Един приятел ми го показа, защото аз поръчах моите да дойдат в ресторанта и сглобих единия, а още не бях купил комбито и не можех да си го закарам до вкъщи.

Не, не е на този принцип тоя стол. От фирмата ми пратиха видео с инструкции за разглобяване - общо взето много WD40 и още повече млатене с гумен чук. С млатенето без точност ме бива много, та успях да отделя цилиндъра от основата на колелцата, макар че не можах да го извадя от подложката на седалката. Връщам го така.

22.09.21
21:12

22.09.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12 или 13х2х24+24 кг.

Допълнителни упражнения:
  5. Повдигане на тяло от вис с главата надолу с допълнителна тежест - 7х15, 5х15 кг.

Чисто време за интервалите - 19:22 мин.
Общо време за тренировката - 22:02 мин.

Положително:
  - Доста прилично.

Отрицателно:
- Кръстът продължава да ме мъчи, ама ще е така, докато по цял ден седя на кухненски стол.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло.

Креатинът ми свърши и май ще направя малко пауза - отдавна не съм почивал от него (отдавна е меко казано - дори не помня откога).

Обобщение за деня:
Днес продължавам с дреболиите из нас - смених релсите на чекмеджето на един нов шкаф, които счупих при монтажа, монтирах още два корниза, залепих тъмно фолио на единия прозорец в кухнята, за да не пече фризера директно, доразглобих и опаковах стола... Някъде между това тренирах и дори успях да поработя.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.09.21 21:48.

23.09.21
23:07

23.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес убих кучето си. Евтаназирам, приспивам и други евфемизми не изразяват смисъла.
13 години с нея. Последните седмици се налагаше да я нося три пъти на ден по стълбите, защото не можеше вече да слиза. Болеше я, дори докато лежеше на едно място. И все пак не искаше да си ходи. След като един час ѝ вливаха венозно фенобарбитал, се наложи да викат по-опитен ветеринар, за да инжектира нещо директно в сърцето. Добре, че решихме да отида сам и щерката и Зозо не станаха свидетели.
Никога повече куче! Само голям папагал или за по-сигурно даже костенурка.

След една година си вземи пак куче - ще имаш още 14 - 15   години верен приятел  и сподвижник в живота. Иначе - папагал—костенурка -  по добре си вземи богомолка.

25.09.21
00:34

казано от чичо Сам на 23.09.21, 23:50:

След една година си вземи пак куче - ще имаш още 14 - 15   години верен приятел  и сподвижник в живота. Иначе - папагал—костенурка -  по добре си вземи богомолка.

Това ми е трето куче и всеки път става все по-зле в края. Някой ден може и да забравя достатъчно, за да си го причиня пак, но няма да е след година, това е сигурно.

25.09.21
00:47

24.09.2020 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) - 12x2x100 кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 7x28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 21:31 мин.
Общо време за тренировката - 25:06 мин.

Положително:
  - Клекът обратно на 100 кг. Лек дискомфорт в коляното, но без съществена болка.

Отрицателно:
  - Много тежко ми е да тренирам в такива условия - висока влажност, доста топло, слабо проветрение в залата, а на всичко отгоре тукашните кочове си мислят, че е ОК да се полееш с дезодорант, като че ли ще се самозапалваш. А назобеняци с гинекомастия като за козметична операция в залата - колкото щеш. Ето нещо, което ще ми лиспва от Швеция - условията за трениране.

Добавки:
1. Преди лягане (план)  - 2 гр. магнезий малат, 5 гр рибено масло.

Обобщение за деня:
Днес ни излязоха здравноосигурителните номера и първата ми работа беше да отида да ваксинирам малката щерка. Втората доза ще е на 15-ти октомври - точно навреме за пътуването до България. Иначе не бих бил спокоен там.
Пристигнаха и последните мебели  за хола. Изкарах си цялата петъчна вечер в сглобяването на единия шкаф, в чиято инструкция пишеше 20 минути. Другия - утре сутрин.

Снимах и моментната доста овална форма днес. Да остане за поколенията колко кръгъл може да е човек на 112 кг.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 25.09.21 00:48.

25.09.21
19:09

25.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
За трети път в живота си съм свободен от всякакви задължения към кредитни институции. Усещането е много приятно.

Т. Тодорова

26.09.21
01:05

На всички ни пожелавам радостта от тая свобода. 🥲😂

П.П. Съжалявам за кученцето, било му е време на хайвана и каквото и да ви говори Царица Вина, не е “убийство” това, което сте направили. ❤️

Мнението беше редактирано от Т. Тодорова на 26.09.21 01:08.

26.09.21
22:59

26.09.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12 или 13х2х24+24 кг.
  4. Кофички на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 12 или 13х2х15 кг.

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 22:18 мин.
Общо време за тренировката - 24:19 мин.

Положително:
  - Нищо.

Отрицателно:
- Много бавно и трудно днес. Още не мога да се адаптирам към влагата, а за да е пълна идилията, в залата няма почти никакво проветрение.

Добавки:

Обобщение за деня:
Планирахме да ходим на плаж, ама нещо не се организирахме. Следобед подреждане на някои последни кашони - на финалната права сме с това.
Много ми трябва седмица-две отпуска.

28.09.21
00:49

27.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Понеделник от ония емблематичните. Хубаво, че мина и замина.

28.09.21
15:17

28.09.2020 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек (през 10 секунди) - 12 или 13x2x100 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 12 или 13х2х17½+17½ кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 6x28, 5х28 кг

Чисто време за интервалите - 21:19 мин.
Общо време за тренировката - 26:48 мин.

Положително:
  - Без някаква осезаема болка на клека - коляното се държи добре.
  - Времето днес е малко по-хладно и това веднага ми се отрази положително, поне върху субективното усещане по време на тренировката.

Отрицателно:
  - Нещо лакътят ми щрака латерално - нищо ново, но беше поспрял. 

Добавки:

Обобщение за деня:
Седмицата си върви, както започна. Затънал съм в административни разправии - всичко, за което съм учил и съм трупал опит през годините, сега се е превърнало в спомен. Принципът на Питър в действие.

Счупиха ми единия телевизор по време на транспорта и с парите от застраховката купих на щерката нов с Google TV. Същия ден ми пристигна и новия Chromecast with Google TV и си играх и с двете устройства. Много приятно съм изненадан от операционната система. Сега се изкушавам дали да не изръся едни пари за голям телевизор за хола с Google TV, макар че реално не ми трябва. Може би ще оставя за черен петък или Коледа, че харча като отвързан, откакто съм в Португалия, а джобовете ми не са бездънни.

29.09.21
18:29

29.09.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Подминахме средата на седмицата, което е добре. Иначе пускам някакви фастинги тия дни - къде нарочно, къде за да пестя време на обяд. Поне като е топло, не е такова мъчение, както е зимата.

30.09.21
17:39

30.09.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:
  2. Раменна преса с дъмбели от стоеж с успореден хват с редуване на ръцете (през 10 секунди) - 12х2х24+24 кг.
  4. Кофички на халки с доп. тежест (през 10 секунди) - 12 или 13х2х15 кг.

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 20:50 мин.
Общо време за тренировката - 23:20 мин.

Смесена тренировка. Тръгнах бързо и леко на тягата и на раменната, после се сдухах на гребането и особено на кофите.

Положително:
  - Вече споменах.

Отрицателно:
- Нещо от предния път на кофите ме опъва гръдния мускул откъм рамото - усещам го като леко разтежение. На лега не го усещам. Затова днес гледах по-плитко и с повече почивка на кофите. 

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес ми потвърдиха NHR статута в Португалия със срок 10 години. Общо взето основното е, че вместо прогресивен данък, ще плащам 20% плосък за доходи от трудови правоотношения в страната. Това означава, че всъщност доходите ми няма да намалеят дори в абсолютна стойност в сравнение с тези в Швеция. Да видим следващите фишове за заплатата как ще изглеждат. Няма да споделя подробностите тук, не се безпокойте. :) Заради друго исках да го коментирам. Целта на упражнението с тия Non-habitual residents е да се привлекат в страната квалифицирани хора с висока добавена стойност за местната икономика. Това добре на хартия, обаче на практика излиза, че португалските ми колеги със заплати напловина на моята ще ми плащат на мен, за да взимам повече пари чисто с техния 35-40% и нагоре данък. Не че ще върна парите - не съм измислил аз правилата, съгласил съм се за позицията именно с оглед на високия шанс да взема такъв статут. Но ми става тъпо, като договарям позиции и знам аз на какъв стол седя.

01.10.21
11:08

Обобщение за август и септември 2021

Между 23-ти юли и 12-ти септември нямах възможност да измервам тегло, затова обобщавам директно за целия период от края на юли до днес.

Теглото на 23-ти юли е било 116,3 кг, а това на 1-ви октомври е 111,2 кг - 5,1 свалени килограма.
Причините не са толкова целенасочено сваляне, колкото стрес, смяна на климата, нередовно хранене...
При 7709 калории на свален килограм това са средно 570 калории дневен излишък.
Междувременно средните приети калрии за периода са 3027 на ден, което прави нетурален баланс от невероятните 3597 калории.
По Мифин-Сейнт Жур неутралният баланс е 3263 при коефициент на физическа активност 1,55 - разминаването е голямо, което при толкова дълъг период и промяна на много фактори в живота, храненето и физическата активност можеше да се очаква.

Като тренировки бях сравнително постоянен с оглед на условията и съм пропускал само няколко дни. Като цяло се придържам към старата схема на интервали през 10 секунди.
Минава ми през главата смяна с ТСЛ, но колкото повече обмислям как да структурирам програмата, толкова повече предимства на интервалите виждам и май засега няма да ги закачам.

01.10.21
23:09

01.10.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Нов месец - нов късмет... Или пък не? Днес същите глупости. Добре поне, че е петък!

П. П. Това не само служебно - поради липса на друг източник си поръчах смарт лампи за вграждане в окачен таван от AliExpress. Днес пристигнаха и уж работят. Само че нещо с меренето и милиметрите не сме се разбрали добре с китайците - тия за хола са малки за дупките, тия за спалнята - големи. Хайде за големите някак ще разширяваме гипсокартона, ама малките не ми ражда главата как ще ги наместя. Остава утре да пробвам за детската, а тия за кухнята ще пристигнат по-натам.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 01.10.21 23:14.

Bart Simpson

01.10.21
23:25

Ако ти е дом, лампите не са дерт.
Поне при мен е така, де.

Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 01.10.21 23:26.

01.10.21
23:32

Има рингове с окачвачи вътрешни ,точно за такива моменти...при по-големи диаметри.
Вършат работа и ринговете от лампи за гипсокартон.

02.10.21
11:02

казано от nervak на 01.10.21, 23:32:

Има рингове с окачвачи вътрешни ,точно за такива моменти...при по-големи диаметри.

Оказа се, че няма по-малки, само по-големи, просто съм разменил стаите. Ще трябва да разширявам дупките, а доколкото се познавам, ако се захвана, ще направя мазало. Сега се чудя какво да правя, ама май по-скоро ще си оставя старите лампи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.10.21 11:03.

02.10.21
11:56

казано от Boby_ на 02.10.21, 11:02:

Оказа се, че няма по-малки, само по-големи, просто съм разменил стаите. Ще трябва да разширявам дупките, а доколкото се познавам, ако се захвана, ще направя мазало. Сега се чудя какво да правя, ама май по-скоро ще си оставя старите лампи.

Ако говориш за луни, с по- голяма розетка на винтоверта. Ако говориш за по- голям диаметър, с трионче на ръка. Има между другото специални приставки за по- големи отвори и дори имат протектор да събира праха от дупката, но незнам дали ще намериш и колко струват. В последния ми спа център, майстора наряза дупките за говорителите с такава за няколко минути без изобщо да изцапа. При теб е кофти, че вече имаш дупка и не можеш да ползваш бургията в средата да те води. Без водач в средата, може да направиш голяма беля ако се изплесне. Ще трябва да слагаш още по големи лампи да скриеш щетите 😜 С малко трионче, мисля, че ще псуваш по- малко 😀 Задължително с чисти ръкавици да не оставяш пръсти по тавана 😊

Мнението беше редактирано от Nev на 02.10.21 12:15.

03.10.21
00:36

02.10.2020 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 12 или 13x2х100 кг

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 20:27 мин.
Общо време за тренировката - 24:24 мин.

Положително:
  - Прилично на клека, а отчасти и на лега.

Отрицателно:
  - Разтежението от кофите се усети днес и на лега. Ще видя дали няма да махна тежестта и да огранича амплитудата в понеделник.
  - След лега се сдухах и нямах сили дори за пълна негативна фаза на набиранията.

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес разходка край кулата Белем - малко да се посмесим с туристите.
После скучните неща - пазаруване, готвене. Играя една игра, която на места ме вбесява и вечерта се позанимавах, без да запиша кой знае какъв прогрес.

03.10.21
00:38

казано от Nev на 02.10.21, 11:56:

казано от Boby_ на 02.10.21, 11:02:

Ако говориш за луни, с по- голяма розетка на винтоверта. Ако говориш за по- голям диаметър, с трионче на ръка. Има между другото специални приставки за по- големи отвори и дори имат протектор да събира праха от дупката, но незнам дали ще намериш и колко струват. В последния ми спа център, майстора наряза дупките за говорителите с такава за няколко минути без изобщо да изцапа. При теб е кофти, че вече имаш дупка и не можеш да ползваш бургията в средата да те води. Без водач в средата, може да направиш голяма беля ако се изплесне. Ще трябва да слагаш още по големи лампи да скриеш щетите 😜 С малко трионче, мисля, че ще псуваш по- малко 😀 Задължително с чисти ръкавици да не оставяш пръсти по тавана 😊

Всичко съм проучил аз, ама не смея да пипна - знам си силите, а не ми се сменя цял окачен таван. :)  По-скоро ще викна предишния собственик на апартамента - той си ги е правил сам целите тавани. Ще му дам някое евро и ще свърши работа. Всяка жаба да си знае гьола.

03.10.21
04:18

Ако ще ти е по- леко, аз плащам в паунди 😜

04.10.21
00:42

04.10.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Сутринта три километра в посока до плажа на Пареде, там няколко бири, колкото да обезсмисля ходенето и после обратно. Толкова за днес.

04.10.21
14:59

04.10.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 21:22 мин.
Общо време за тренировката - 23:33 мин.

Положително:
  - На кофите почти не усетих болка. Правих ги бавно и контролирано, с по-малка амплитуда от обикновено, без да пускам изцяло долу. 

Отрицателно:
- Онзи ден на Белем ме надуха много - още тогава усетих как скапаният нерв на врата ми го казва. Вчера и днес съм като Робокоп - трапецът и плешката отляво са тотално схванати и не мога да си въртя главата. Освен това май и нещо съм настинал и може би в тия времена изобщо не трябваше да ходя до залата, ама съобразих, че правя нещо нередно, чак когато вече бях вътре. Да кажем, че при >85% с две ваксини (вкл. и аз самият) шансът да е COVID-19 е минимален, а да го предам клони към нула, но все пак не трябваше да го правя. Така или иначе тренирах криво-ляво.

Добавки:

Обобщение за деня:
Не се чувставам много добре от сутринта. Едва направих една презентация, една друга среща прекъснах по средата. Следобед имам още три и после лягам да почивам. Добре, че утре е почивен ден.

06.10.21
10:31

05.10.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Днес ходихме до Назаре - място, известно с едни от най-големите вълни за сърфиране в света. Впечатляваща открита плажна ивица, а океанът изобщо не е като Черно море (което е очевидно, де).

06.10.21
11:34

Крайбрежието в югозападната част на Португалия има прилики с нашето северно крайбрежие, иначе сравнението на океана с Черно море е малко като това за шведките и българките 😁

06.10.21
14:53

казано от Brown Bomber на 06.10.21, 11:34:

Крайбрежието в югозападната част на Португалия има прилики с нашето северно крайбрежие, иначе сравнението на океана с Черно море е малко като това за шведките и българките 😁

Далеч съм от това да сравнявам Атлантика с Черно море по обективни критерии - те са ясни дори само след бърз поглед върху картата. :) Мисълта ми беше друга - на нашето Черноморие имам едно усещане за уют дори в по-големите заливи. Тук то ми липсва. Чисто субективно лично възприятние.

06.10.21
15:59

06.10.2020 г.

Тренировка А

Загрявка.

Работни серии:
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест (през 10 секунди) - 13х2х5 кг

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 20:01 мин.
Общо време за тренировката - 23:50 мин.

На набиранията по някаква неизвестна причина започнах с подхват и затова направих едно допълнително, за да излезе надхватът точно 12 подхода.

Положително:
  - Горе-долу бързичко.
  - Не усетих болка в дясната гърда. Другият път пак ще карам по-кротко на кофите и ще се оправи напълно.

Отрицателно:
  - Дясното коляно се обади пак на клека. Нищо съществено, само напомня леко за себе си.
  - Адски задушно, а се наложи да ползвам силовата клетка, до която има някакъв ароматизатор и направо се удуших!

Добавки:

Обобщение за деня:
Ден като ден. У дома вече се понаредихме и започва да ми е приятно вечер да си седна у нас и да си отворя една бира.
Поръчал съм три инфрачервени панела за отопление на стаите - ниска консумация на енергия, не се налага поддръжка, безопасни са. Ясно, че нищо не топлят, ама за тук не ми трябва кой знае колко. Освен това си взех някакви с репродукции на Моне и Ван Гог, та с един куршум два заека - няма да се чудя как да декорирам стаите. Кухнята ще я оставя без специално отопление засега, само ако е много студено, може да взема нещо конвекторно за там или за коридора.

08.10.21
10:30

07.10.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Не си показах носа от нас цял ден покрай работа и интервюта. Навън държи октомврийска жега (29 беше по едно време, което за това време на годината май и за тук си е доста) - дано да се задържи и уикенда.

08.10.21
16:58

08.10.2021 г.

Тренировка Б

Загрявка.

Работни серии:

Допълнителни упражнения:

Чисто време за интервалите - 20:53 мин.
Общо време за тренировката - 23:04 мин.

Положително:
  - И по-лоши тренировки съм имал. Днес за пръв път от доста време усетих още в средата някъде, че е все така много вероятно да пукна по време на интервали, но няма да е точно в тази тренировка. Това е първи признак на някаква адаптация. Обикновено ми се случва в самия край.

Отрицателно:
- Много пот, много нещо. Направо имам чувството, че изтекох на пода. Тия дни си е жега (вчера и днес 29), влажността е висока, а в залата почти няма проветрение и това ме мъчи много при интервалите.

Добавки:

Обобщение за деня:
Срещи цяла сутрин, следобеда си го блокирах в календара, за да наваксам с някои изостанали неща и да планирам малко следващите седмици.
По обяд мръднах до залата, а те пък взели, че дошли да ми доставят офис стола точно тогава. Чакам го вече с огромно нетърпение, че ми се изкриви всичко да седея по цял ден на кухненски стол. Все пак някак си на англо-гугъл транслейт-португалски успях да се разбера с курера по телефона и ще го докара към шест, че най-после да седна на нещо удобно.

10.10.21
14:08

09.10.2021 г.

Без тренировка

Добавки:

Обобщение за деня:
Мързелива събота. Подкарах се още на обяд с бутилка чудно вино от долината на Дуро (7,50 евро на промоция, най-скъпото в кварталния супермеркет Aldi), последвано от много бири. Следобед дойде майсторът, разшири набързо дупките на окачения таван с едно просто трионче и лампите паснаха.

10.10.21
14:28

06.10.2020 г.

Тренировка А (контролно)

Загрявка.

Работни серии:
  1. Преден клек - 3х100, 2х120, 1х130, 0х140, 6х100, 6х100 кг
  2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват - 4х100, 3х120, 2х130, 1х140, 1х150 (?), 1х160 (?), 6х100, 9х100 кг
  3. Набирания с тесен надхват с доп. тежест - 4х5, 3х15, 3х20, 2х30, 1х40, 1х50 (?), 7х5, 4х5 кг
  4. Борческо въртене с дъмбели  -  5х25+25, 4х27½+27½, 3х30+30, 6х17½+17½, 6х17½+17½ кг

Допълнителни упражнения:
  5. Чуково сгъване с дъмбел - 6x28, 4х28 кг

Днес хич не ми се правеха интервали и реших да видя колко сила ми е останала.
Останах доста разочарован. На клека започнах лекичко със сейфти бар, но нещо кръстът не се зарадва и си минах на преден. 140 ме сгънаха като клечка за зъби.
Легът на пръв поглед по-добре, но 150 и 160 са под въпрос заради “пазачите” - казах им, че ги искам зад мен само за безопасност и да не пипат, докато не им кажа, но и двамата сложиха ръцете на лоста от първите сантиметри, без изобщо да съм забавил движението. Билдърска зала, какво да се прави - ще трябва да си ги дресирам наново някои от редовните, ако реша да сменям схемата и ми трябва пазач. А иначе всичките нацепени с по 50 ръка и вени навсякъде. :) Макар че като им гледам гинекомастията на някои, може и да не им се налага да си купуват мляко за сутрешното кафе...

След силовите напъни направих още по една-две серии с работните тежести от интервала, за да докарам малко обем.

Време е за някаква промяна, а от ТСЛ се отказах - няма как да мина пак на седмичен сплит. По-скоро ще се върна към един от по-ранните варианти на интервали, които правех - с покачваща се в няколко стъпки работна тежест и намаляващи повторения във всяко упражнение. Трябва да поровя назад в дневника да си припомня какво точно беше. Там най-добре се балансираше силовата издържливост с изграждането на сила, макар че Сашо не е съгласен с мен и казва, че не била силово ориентирана тогавашната схема. :)

Положително:
  - Нищо друго за отбелязване.

Отрицателно:
  - Оплаках се по-горе.

Добавки:

Обобщение за деня:
Първите седмици се чудех на португалците защо не търчат като шведите навън сред природата всеки път, когато времето е хубаво, но вече започвам да ги разбирам - времето е хубаво постоянно. :) Общо взето единствената промяна от края на юли досега е, че сутрин е малко по-хладно (разбирай 16-17). Иначе другата седмица пак гледам прогноза за 29 през деня.
Изобщо няма да ми липсва снегът! Дъжд все пак би трябвало да има ноември и декември според това, което чета за климата, макар че едва ли ще е като в Стокхолм, където миналата година “поставихме” рекорд - слънцето не се беше показвало от облаците плътно в продължение на месец и половина. Та този контраст засега много ми допада. :)

10.10.21
17:25

казано от Boby_ на 10.10.21, 14:28:

Време е за някаква промяна, а от ТСЛ се отказах - няма как да мина пак на седмичен сплит. По-скоро ще се върна към един от по-ранните варианти на интервали, които правех - с покачваща се в няколко стъпки работна тежест и намаляващи повторения във всяко упражнение. Трябва да поровя назад в дневника да си припомня какво точно беше. Там най-добре се балансираше силовата издържливост с изграждането на сила, макар че Сашо не е съгласен с мен и казва, че не била силово ориентирана тогавашната схема. :)

Защо сменяш едни интервали с други? (аз останах с впечатление, че бягаш от интервалите, защото е задушно и влажно в залата и умираш от ниските почивки).

10.10.21
21:30

казано от Ivan на 10.10.21, 17:25:

казано от Boby_ на 10.10.21, 14:28:

Защо сменяш едни интервали с други? (аз останах с впечатление, че бягаш от интервалите, защото е задушно и влажно в залата и умираш от ниските почивки).

Иска ми се да избягам малко от интервалите, но имат прекалено много предимства и засега не мога да намеря нищо, което да ги замести пълноценно - като започнем от това, че работиш за силова издържливост, без да правиш голям компромис със силата, минем през възстановяването и стигнем до времето в залата. И все пак ми трябва малко промяна, ако ще да е козметична. В момента правя точно две тренировки през ден - осем упражнения в интервала, две, които аз съм си добавил. Един и същ протокол, едни и същеи тежести, седмица след седмица, месец след месец.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1