22.04.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Зъзна цял ден в новия офис - навън е 12 градуса, а вътре “цели” 16 и инсталацията отказва да се включи на затопляне. Не съм очаквал, че ще мръзна толкова в Португалия, но ето, че и това доживях.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 22.04.22 20:33.
23.04.2022 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Преден клек (през 10 секунди) - 12х2х100 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с тесен хват (през 10 секунди) - 12 или 13х2х80 кг.
3. Набирания с успореден хват с доп. тежест (през 10 секунди) - 12х2х5 кг.
4. Въртене на диск пред тяло (през 10 секунди) - 12х2х20 кг. (в посока)
Разтягане за тренираните мускули и сухожилия.
Обобщение за тренировката:
Бях си записал предния път, че ми е рано за вдигане на обема, но днес реших, че не мога да оставя само една от трите тренировки със стария обем. Оказа се, че е правилно решение - минах си интервала без особени оплаквания.
Положително:
- Достатъчно добре като за новия обем. Сега трябва да стабилизирам малко и да намалявам паузите в следващите седмици.
Отрицателно:
- Много трудно се разкърших да започна - като ръждясал съм.
Добавки:
1. Преди лягане (план) - 1 гр магнезий бисглицинат, 5 гр рибено масло, 5 гр. креатин монохидрат.
Обобщение за деня:
Някаква съботна лудница, дето не е за разправяне...
Поне вече имам дата за колата - 20-ти май (или малко по-рано, но не мога да разчитам на това). Надявах се да дойде по-рано, че да си спестя един месец от колата под наем, но поне знам кога е най-късната дата. Нямах представа, че отнема толкова време - към 40 дни на кораба от Япония до Барселона и после две седмици (?!?) от Барселона до Лисабон. Ако ида да я бутам, ще стигна по-бързо, но явно чакат да се събере пълен товар за автовоз.
24.04.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Разходка в парка Монсанто, после се чукнахме с яйца (единствената великденска традиция, която спазваме у нас и то заради тръпката от състезанието кой ще извади най-здраво яйце).
Весел празник на всички, които го празнуват все пак!
25.04.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 13х2х130 кг.
2. Раменна преса с дъмбели с успореден хват (през 10 секунди с редуване на ръцете) - 13х2х20+20 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 13х2х47½ кг. (на ръка)
4. Кофи на успоредка с допълнителна тежетст (през 10 секунди) - 13х2х15 кг.
Днес почти умишлено 13 подхода, вместо 12. Колкото и да не ми се иска, май ще трябва да вдигна тежестта на тягата и раменната в тая тренировка.
Положително:
- Беше ми доста леко в началото. Чак на кофите се наложи да забавя темпото. Доста добре като за на 3-4 часа сън.
Отрицателно:
- Днес вместо дясното, на раменната ме заболя лявото рамо, но после на кофите отшумя.
Добавки:
Обобщение за деня:
Уж почивен ден, но се налага да работя, че имам да наваксвам и няма да стане иначе. Поне успях да стигна до залата преди обяд, че затварят в един заради празника.
26.04.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Много напрегнат ден - откриване на новия офис, фотографи, рязане на ленти от ранни зори, SVP ни дойде “на гости” и откарахме до среднощ (включвам и вечерята, разбира се). Всичко мина далеч по-добре, отколкото очаквах.
Дясното рамо се обади много неприятно - цял ден прав с чаша кафе/вода/вино в дясната ръка ме докараха до постоянна тъпа болка (от позицията, не от тежестта на чашата). Ще видим как ще е следващата тренировка.
27.04.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии:
1. Преден клек (през 10 секунди) - 15х1х120 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 15 или 16х1х100 кг.
3. Набирания с успореден хват с доп. тежест (през 10 секунди) - 15 или 16х1х15 кг.
4. Борческо въртене с дъмбели (през 10 секунди) - 15х1х20+20 кг.
От упражненията в тази тренировка легът, набиранията и борческото носят дори на по-голям обем/тежест, а клекът ме мъчи. Засега ще си остане така, докато се уверя какво точно ми позволява да правя рамото.
Положително:
- Лакътят, който ме тормозеше миналата едноименна тренировка, днес изобщо не се обади. Рамото също горе-долу добре.
Отрицателно:
- Клекът ми тежеше много и се наложи да се помотая доста накрая. Също и преходът между клек и лег е безкраен, но там нямам много какво да напрая, защото трябва да ги правя на същата силова клетка, съответно има доста разместавне и подготовка.
Добавки:
Обобщение за деня:
Пфффууу....
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.04.22 16:24.
28.04.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Голямо облекчение днес - успях да “продам” лесно едно решение на хора, за които се опасявах, че няма да го приемат, без да се наложи да влизам в конфликт. Подготвях в главата си различни стратегии на убеждаване и умерена конфронтация от миналата седмица, но се радвам, че не се наложи да ги използвам, защото съм виждал как такива ситуации могат да излязат извън контрол.
29.04.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 15х1х160 кг.
2. Раменна преса прав лост (през 10 секунди) -15 или 16х1х60 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя (през 10 секунди) - 15 или 16х1х116 кг.
4. Кофи на халки с допълнителна тежетст (през 10 секунди) - 15х1х20 кг.
Сложих 10 кила на тягата, че е срамота със 150 да правя единици. То не че със 160 е по-различно, ама поне имам усещането за прогрес. Само ще бутна още 10 кг нагоре и на двойките тяга и ще се кротна малко.
Положително:
- Добре стана - вече усещам, че не бива да вдигам повече, преди да ми олекне, а в същото време нищо съществено не ме боля (освен обичайните неща, но дори те по-малко от обикновено).
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
На прибиране от офиса днес открих, че истинският зоопарк е на един хвърлей разстояние. Много тематично!
30.04.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Шофиране 350 км, после мъкнене и сглобяване на мебели от ИКЕЯ до късна доба.
01.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Още мебели от ИКЕЯ, монтиране на кухненски уреди, отпушване на канал (неуспешно, но за следващия уикенд съм се заредил с тежката артилерия). Успях да “запиша” и половин час на плажа. После обратно 350 км до Лисабон.
Кръстът ми е на салата от клечане и навеждане. Всеки път след някой сглобен шкаф или креват се заричам, че ще ми е за последно и все ми се свиди да плащам на някого да ми ги сглобява, при положение, че мога да си го свърша и сам.
Обобщение за февруари-април 2022
Чак когато тръгнах да си пиша обобщението за април, забелязах, че не съм обобщавал от края на януари, затова сега обобщението ще е за три месеца наведнъж - няма смисъл поотделно.
От февруари до април съм свалил 0,9 кг - от 112,7 на първи февруари до 111,8 кг на втори май. Това прави среден дефицит от 77 килокалории на ден при 7709 за свален килограм.
Приетите калории са средно 3141 дневно, а неутралният баланс излиза 3064 килокалории.
Същата сметка по формулата на Мифин-Сейнт Жур дава неутрален баланс от 3240 при коефициент на физическа активност 1,55, само че в момента активноста ми едва ли заслужава този коефициент, така че сметките от храната са си съвсем наред.
Продължавам да пия много малко и рядко - приетите калории от алкохол са едва 3% от общия ми калориен прием. За сравнение през 2021 са били 17%. Това ми се отразява положително и на нервната система, и на съня, и на възстановяването.
С оглед на тъпите контузии, които ме преследват в последно време, не смея да си правя планове - ще продължавам да тренирам както и колкото мога и ще видим какво ще стане.
02.05.2022 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Преден клек (през 10 секунди) - 12х2х100 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с тесен хват (през 10 секунди) - 12х2х80 кг.
Малко трудно е да се нарече интервал това с клека, но толкова можах днес.
Положително:
- С минимални оплаквания.
Отрицателно:
- От клечането и навеждането цял уикенд днес кръстът ми беше тотална щета, затова на клека малко по-бавно и много внимателно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Клиширано е да се оплаквам от понеделника, така че днес ще се огранича до трафика и до това колко до късно имам да работя, за да наваксвам с едни неща, които на всичко отгоре не са моя работа.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 02.05.22 16:01.
03.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо, което да ми се иска да разкажа, освен, че май ще имаме друго височайше посещение в края на юни и ще ми развали плановете за пътуването до България.
04.05.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 12х2х140 кг.
2. Раменна преса с дъмбели с успореден хват (през 10 секунди с редуване на ръцете) - 12х2х22+22 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 12х2х47½ кг. (на ръка)
4. Кофи на успоредка с допълнителна тежетст (през 10 секунди) - 12х2х15 кг.
Вдигнах тягата с 10 кг и раменната с по 2 кг на ръка днес. Не изглежда голяма разлика, но сега вече се усеща като интервал с присъщото качване на сърцето в гърлото и позиви да си полегна на пода между упражненията.
Положително:
- Горе-долу добре.
Отрицателно:
- Малко размотаване накрая.
- В тая тренировка за втори път ме боли лявото, вместо дясното рамо - интересно, че другаде не усещам такова нещо.
Добавки:
Обобщение за деня:
Пълна лудница - срокове в петък, хора, които не знаят къде се намират и се налага да ги покривам (за съжаление нямахме избор заради майчинство). Утре след работа пак трябва да пътувам, а в петък планирам да работя от едно далечно място. Дано нямам проблем с интернета.
05.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Нищо за отбелязване днес. Предстои ми 350 км вечерно шофиране.
06.05.2022 г.
Без тренировка
100 клека със собствено тегло и някъде там лицеви на по десетки в суперсерии. Правих ги в пълна тишина и се ужасих как хрущят коленете и раменете ми.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта поработих, колкото можах на почти липсващ мобилен интернет, после отскочихме до Испания до някакъв мебелен салон, следобед имам да довършвам доста неща вече на истински уайфай.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.05.22 19:28.
07.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Ден за сглобяване на маси, столове и канапе. Апартаментът вече е обитаем. Останаха само няколко дреболии.
08.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Кафе, товарене и прибиране към Лисабон. Силно се надявам, че ми е последното пътуване с тази кола - моята вече е пристигнала. Остават формалностите, но би трябвало до края на идната седмица да я взема. Голямото чакане е към края си.
09.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Не можах да стигна и днес до зала - сутринта много работа, после тичах да подпиша договора за кредита за колата, а следобед като се прибрах, ме втресе нещо. Дано утре съм добре и мога да тренирам, че вече стана доста дълга пауза.
10.05.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии:
2. Избутване на прав лост от лег с раменен хват (през 10 секунди) - 15 или 16х1х100 кг.
3. Набирания с успореден хват с доп. тежест (през 10 секунди) - 15 или 16х1х15 кг.
Тренирах!
Положително:
- Като за първа тренировка от почти седмица насам, недоспал и полу-болен доста добре.
- На практика никакви болки в раменете, кръста и лакътя - почивката плюс парацетамола преди тренировката си казват думата. Малко на клека ме преряза коляното, но никаква почивка не може да възстанови лигамент, така че не е изненада.
- Доста леко и свежо на лега, набиранията и борческото въртене (може би просто защото като не ме боли, усещането е друго).
Отрицателно:
- Клекът все така тежък, но не ми се сваля тежестта - 120 е смешка така или иначе. Ще си кютам така, с каквито паузи мога и толкоз.
Добавки:
Обобщение за деня:
Относително спокойна сутрин. Отскочих и до залата. За съжаление следобедът се очертава тежък откъм срещи, също както и останалите три дни до края на работната седмица.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.05.22 15:51.
11.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта срещи от вкъщи, после скокнах до офиса да се видя с един американец, след това обратно у нас за късните срещи. Успях да си наглася така пътуването, че отиване и връщане ми отнеха общо 40 минути, вместо около 60 в посока, както е в пиковия час.
12.05.2022 г.
Тренировка Г
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 15 или 16х1х160 кг.
2. Раменна преса прав лост (през 10 секунди) -15х1х60 кг.
3. Гребане с трап-бар от земя (през 10 секунди) - 15х1х116 кг.
4. Кофи на халки с допълнителна тежетст (през 10 секунди) - 15 или 16х1х20 кг.
Положително:
- Доста добре днес, макар че вече е доста топло и водата започна да се лее вече от мен дори при уж по-леки тренировки.
- Не усетих почти никаква болка в рамото - почивката определено му се е отразила много добре, което ме навежда на мисълта, че ще е хубаво да пускам по пет-шест дни без тренировка веднъж на 2-3 месеца като част от плана.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Обичайното.
13.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Голямото чакане свърши!
Мнението беше редактирано от Boby_ на 14.05.22 01:54.
14.05.22
09:19
Като човек, който не се интересува от автомобили, се изкефих на bose-то. Честито и безаварийно, Боби!
А))) ...само не ми предлагайте,Мазда тойота...и кво беше още,преди време беше писал.
Честито,
Със здраве да си я ползваш и ...добър избор /аз не обичам европейските возила/.
казано от nervak на 14.05.22, 09:35:
А))) ...само не ми предлагайте,Мазда тойота...и кво беше още,преди време беше писал.
Като човек, карал само нови БМВ и Волво през последните над 10 години, мога да те уверя, че Маздата с нищо не им отстъпва като качество. И аз не съм голям фен на японските, но дизайнът на Мазда ми допада открай време (още от оная играчка 121). :) Въпрос на естетика беше решението ми.
Няма да те убеждавам колко е хубава. :) Аз си я харесвам много.
Всъщност ми е първата лична нова кола в живота - последните 10-15 години съм карал само служебни, а преди това не можех да си позволя нова. Затова ѝ се радвам като малко дете.
14.05.2022 г.
Тренировка А
Загрявка.
Работни серии:
1. Преден клек (през 10 секунди) - 12 или 13х2х100 кг.
2. Избутване на прав лост от лег с тесен хват (през 10 секунди) - 12х2х80 кг.
Прилично стана днес.
Положително:
- Коленете и кръстът добре, рамото също почти не се обади. Имам една хипотеза, че не раменната, легът и борческото въртене ми обострят болката, а кофите. Ще пробвам да ги заменя за 3-4 тренировки с лицеви с ластик с възможно най-прибрани лакти.
Отрицателно:
- Нищо конкретно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Нощес не спах добре заради един тъп хроничен фарингита, който пак се обостри от миналата седмица, затова поспах до късно. После тренирах, а следобед отидохме на плаж (по-скоро на разходка) до едно адски красиво местенце на 30-тина километра от нас - Magoito близо до Синтра.
казано от Boby_ на 14.05.22, 12:37:
казано от nervak на 14.05.22, 09:35:
Като човек, карал само нови БМВ и Волво през последните над 10 години, мога да те уверя, че Маздата с нищо не им отстъпва като качество. И аз не съм голям фен на японските, но дизайнът на Мазда ми допада открай време (още от оная играчка 121). :) Въпрос на естетика беше решението ми.
Няма да те убеждавам колко е хубава. :) Аз си я харесвам много.
Всъщност ми е първата лична нова кола в живота - последните 10-15 години съм карал само служебни, а преди това не можех да си позволя нова. Затова ѝ се радвам като малко дете.
Боби,карам Мазда...та съм наясно.
казано от nervak на 15.05.22, 09:54:
Боби,карам Мазда...та съм наясно.
Не знам каква Мазда караш - има значение колко е стара, как е поддържана и най-вече в кой сегмент е. Примерно не можеш да сравняваш десетгодишно БМВ 1-ва серия с чисто ново X5.
Както казах, имам достатъчна база за сравнение с немски и шведски коли - половин година карах Volvo XC60, преди това БМВ 5-та серия, а преди него X1 (все нови и с високо ниво на оборудване). Хибридчето втора серия не го споменавам, защото е твърде далеч като сегмент. Маздата с нищо не им отстъпва, освен в цената (макар че и там може да се търси сравнение и разликата не е в пъти).
Дали ще е така и след 5 години каране, не мога да кажа - времето ще покаже.
Да ...добре ,че ми каза дали има разлика между по стари и нови коли.
Приказката беше,че не искаше да чуеш за тези марки.
Апропо съпругата кара хибрид плъгин Рав тойота 2021…а аз Мазда 5 2,0 от 2010г.
Познай с коя тръгваме на дълъг път? Точно след 100км почва да ме боли,кръст,крак...в хибрида,няма значение на шофьорското място ли съм или до него.Маздата карам до Царево и отивам да тренирам,ако да е 2010.
Познай и коя е по пъргава.
Тъй че...аре да имам база за сравнение.
Мнението беше редактирано от nervak на 15.05.22 22:54.
Същата работа 2006та година и така се привързах към тази кола, толкова ми е удобна и комфортна, че досега я карам и не искам да я сменям :) колкото и странно да е.
16.05.22
11:22
Да, голяма е, но с тази странична врата, позицията на скоростния лост и подлакътника е абсолютен микробус, но на вкус и цвет товарищей нет.
От новите модели на Мазда съм карал само CX-30, чисто нов с всички възможни екстри и много ми допадна, но като смачкаш газта бмръчи като Лада. Иначе CX-3 и 5 са яки, имат страшна фаца и сигурно няма да създават проблеми, докато са в гаранция.
казано от nervak на 15.05.22, 22:51:
Аз нещо не разбирам какво искаш да кажеш. Сравняваш Мазда с Тойта и ми казваш, че моята е зле на базата на това сравнение между две други коли, защото седалките на тойотата не са ти удобни?
Като тествах, най-добре ми паснаха седалките на Хонда CRV - на по-удобна седалка не помня да съм сядал. Маздата е много близо след нея.
15.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Мързелива неделя у нас.
16.05.2022 г.
Тренировка Б
Загрявка.
Работни серии:
1. Мъртва тяга (през 10 секунди) - 12х2х140 кг.
2. Раменна преса с дъмбели с успореден хват (през 10 секунди с редуване на ръцете) - 12х2х22+22 кг.
3. Силово гребане с дъмбел от земя (през 10 секунди) - 12х2х47½ кг. (на ръка)
4. Лицеви опори (през 10 секунди) - 7х2 със сив ластик, 4х3, 1х5 на юмруци.
Страшна влага и задуха - едва се тренира така. Нещо като дупката в Царево, а дори още не е станало горещо.
Иначе смених кофите с лицеви с ластик, но ми е тежко за двойки. По-скоро ластикът ще остане за единици, а в тази тренировка ще правя 3-ки с повдигнати крака. Ще го нагласям в движение.
Положително:
- Дясното рамо се държи много добре. Зараждат се леки надежди, че инвалидността може да се отложи с няколко донамествания на тренировките.
Отрицателно:
- За трета поредна тренировка на раменната преса усетих неприятно усещане в лявото, а не в дясното рамо. Нищо съществено, само отбелязвам да си го следя.
Добавки:
Обобщение за деня:
Трябваше да е натоварен ден, а в крайна сметка много от нещата се отложиха за по-късно през седмицата, което не е много добре, защото в петък имаме разни срокове, а дните изведнъж станаха с един по-малко.
казано от Boby_ на 16.05.22, 12:30:
казано от nervak на 15.05.22, 22:51:
Аз нещо не разбирам какво искаш да кажеш. Сравняваш Мазда с Тойта и ми казваш, че моята е зле на базата на това сравнение между две други коли, защото седалките на тойотата не са ти удобни?
Като тествах, най-добре ми паснаха седалките на Хонда CRV - на по-удобна седалка не помня да съм сядал. Маздата е много близо след нея.
Според мен ти казва, че маздата е много добре и е на това мнение отдавна - поне откакто я кара. Критиката по твой адрес, е че преди не си споделял топлите чувства към марката или по-скоро към японските марки.
ПС: Аз нали нямам какво да напиша в моя дневник, да поизцапам поне в твоя :)
Мнението беше редактирано от Маданеца на 17.05.22 17:02.
17.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Не е за разправяне...
18.05.2022 г.
Тренировка В
Загрявка.
Работни серии:
Положително:
- Май започвам да нацелвам ваксата - дясното рамо е все по-добре.
Отрицателно:
- Клекът ми тежеше доста.
- Усетих пак някаква болкя в лявата ръка - всичко от лакътя до рамото. След десет години оплаквания може би най-после трябва да отида на лекар и за това. Друг е въпросът, че си е все същото без промяна и отдавна съм се научил да тренирам така.
- Влагата ме мъчи ужасно.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тичане напред-назад - сутринта на зала, после в офиса, после още срещи от нас.
Най-хубавото на Маздата засега са Bose-то, което не изкривява дори моя тип музика, пусната с максимална сила (което не мога да кажа за Harman Kardon-ите, които се монтират в BMW, камо ли за по-нисък клас аудио системи). Другото, което много ме радва, е охладителят за топки, т. е. климатизирани седалки - много ценно нещо за тукашния климат, почти колкото отоплението на седалките и волана беше в Швеция. :)
19.05.2022 г.
Без тренировка
Добавки:
Обобщение за деня:
Трети ден тази седмица в офиса. Забравил съм какво е и започнах да си припомням защо не ми харесваше преди. Няма да ми хареса и сега.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече