01-04.03.2024 г.
Добавки:
Магнезий, рибено масло, колаген, ставен комплекс на бълк, креатин.
Обобщение за деня:
В петък започнахме местенето с основните големи неща, които нямаше как да превозя с колата. В събота продължих с кашони и по-дребни неща. Докато свалях един от кашоните, от бързане пропуснах стъпало, стъпих накриво и глезенът ми стана на салата. Оставих го да видя как ще е в събота вечер. В неделя сутрин цялото стъпало беше двойно от отока и лилаво и се наложи да отида на лекар. Снимаха го на рентген - няма счупено. Предписаха ми НСПВС за три дни, лед и почивка и ме пратиха да си ходя. Дали има нещо разкъсано обаче нямаше как да се разбере - ще трябва да ходя на ортопед, като отшуми острата фаза. Междувременно почти не мога да ходя и за тренировки и плуване и дума не може да става.
Съжалявам Боби, като поодъртеем, контузиите от леки започват да стават по тежки ... Много неприятно е това, аз съм писал немалко пъти, колко пъти съм прецаквал глезените... Частично или напълно скъсани са със сигурност от това което си писал . Въпроса е че и при двете травми лечението е консервативно .. При скъсани връзки обаче боли доста през ноща и не се спи. Щом няма счупено, всичко е супер. Сега само лед и крака нагоре. За ходене мисля поне една седмица до 10 дни ... Трябва да си изровя дневника ..
Много помагат рехабилитаторите с това нещо, защото ти правят разни процедури и по някое време започват с упражненията... Но тия контузии са много тегави, просто отнемат много време и не го насилвай въобще крака в началото, трябва и тук много търпеливо и постепенно, иначе просто минава много бавно.
П.С—ти даже тогава си ми и писал .. Ама ето от тук започва
https://www.bb-team.org/forums/viewthread/79549/P640
Не гледах подробно, но съм писал че от 5тия ден съм започвал да стъпвам и тогава ме е отпуснало да не ме боли.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 04.03.24 12:27.
Пак добре,че не си натегнал пояса при това рязко движение.
Дано отшуми бързо.
На пояса за щастие нищо му няма - буквално забравих за него. :) Много съм доволен от възстановяването засега - по-бързо от очакваното и субективното усещане е, че всичко зараства и дори болките, свързани с това, намаляват.
Сега тая нова простотия може да ме забави, но ще знам повече след няколко дни, като мине острата фаза и отокът започне да спада.
05-07.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Глезенът е много по-добре. Вчера вече можех да ходя почти нормално. Стъпалото още е отекло и вече смени няколко цвята, но болката намаля значително и изпитвам умерен оптимизъм, че ще се размина без дългосрочни последствия от цялата акробатика с кашон, стълби и 115-килограмово магаре.
08-09.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Подобрявам се прогресивно. Отокът намаля, също и болката. Остана подуто и болезнено само мястото до кокалчето, което първо се беше подуло още първите часове.
Междувременно търча напред-назад и оправям багаж.
10.03.2024 г.
Активност: Бутащи
1.1. Избутване на прав лост от лег - 3х100, 6х120, 2х5х120, 4х120 кг.
1.2. Повдигане на крака от лег - 10+10, 2х8+8.
2.1. Раменна преса с пудовки от стоеж с редуване на ръцете - 8+8х22, 2х7+7х22 кг.
2.2. Кофи на успоредка - 8х10, 2х7х10 кг.
4.1. Бедрено разгъване на машина - 10х80 (двустранно), 8+8х65, 10+10х55 кг (едностранно).
4.2. Трицепсово привеждане на скрипец (портален) - 10х50, 2х8х50 кг.
Разтягане.
Отидох да се раздвижа малко по билдърски - за клек и тяга още доста време ще съм пас, както и за повечето упражнения от земя.
Добавки:
Обобщение за деня:
Днес децата идваха на гости малко да видим малкия. Вече ще са наблизо до нас и всичките разправии с ужасния апартамент, с който се набутахме, ще си струват.
Боби, следи му флексията на глезена и прави разни упражнения, защото тя се губи отначало и после се възтановява ама не много добре, затова че му обърни внимание, ако при теб е по-леко може и въобще да нямаш проблеми.
11.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Подобрението продължава, както и лудницата около мен.
12.03.2024 г.
Активност: Дърпащи
1.1. Набирания с успореден хват - 7х10, 6х10, 2х5х10 кг.
1.2. Разтваране с дъмбели назад от седеж с гърди, опрени в коленете - 4х8х25+25.
2.1. Хоризонтално гребане на машина - 5х70, 7х65, 2х6х65 кг.
2.2. Бедрено сгъване на машина - 2х8х75, 7х75, 8х75 кг.
3.1. Бицепсово сгъване с крив лост от стоеж - 2х6х50, 5х50 кг.
3.2. Повдигане на крака от вис - 2х8, 5.
Разтягане.
Успях да стигна само до залата към басейна, която няма нищо, макар че за контузени чичаци става.
Добавки:
Обобщение за деня:
Много работа и ангажименти през деня. Усещането все пак е по-различно, когато децата са наблизо. :)
Следя с интерес политическата ситуация в Португалия. Крайно десните националисти (крайни като за тук, иначе на фона на копейките и бялата Златка са си направо божи кравички) от Chega трети, социалистите и дясно-центристката коалиция втори и първи, но без някой да може да състави правителство. Очаква се правителство на малцинството с нови избори след няколко месеца. Позната картинка, нали? :)
13.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Доста работа и срещи през деня, иначе нищо интересно.
14.03.2024 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (20 дължини кроул, 20 бруст с бавно темпо) за 35:18 мин, чисто плуване 25:25 мин. Пулсът през по-голямата част от дистанцията около 130, но в края вдигнах много темпото и стигна 160.
Реших, че глезенът е достатъчно добре за плуване - още ме наболява и опъва леко в една област, но отокът спадна и почти нямам затруднения с движението.
В басейна никакви проблеми в контрашпиц и при бруст, лека болка в шпиц при кроула, но нищо, което да ме откаже. Тръгнах много бавно и внимателно, после в края дойде едно 17-18 годишно момиче в страхотна форма в моя коридор и буквално ме “подгони” - ускорих много, за да не ме изпреварва всяка втора дължина. :) После гледам на часовника, че пулсът подминал 160 на последните 5-6 дължини.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сега в новия апартамент басейнът ми е от другата страна на улицата и ми е много удобно да отскоча за един бърз километър за разлика от залата, до която ми е 15 минути в посока с кола. Алтернативата ми е залата към басейна, в която няма дори стойка за клек, а при тягата не бива да пускам лоста рязко на земята. Става само за възстановяване от контузия. :)
15 и 16.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
В петък доста срещи и ангажименти, в събота децата идваха на гости и денят замина неусетно.
А покрай четвъртфиналния мач за купата на Футболната асоциация, за неделята сигурно не искаш и да се сещаш.
17.03.2024 г.
1.1. Избутване на прав лост от лег - 3х100, 7х120, 5х120, 4х120, 5x120 кг.
1.2.1. Гоблет клек с дъмбел - 10х35 кг.
1.2.2. Борчески клек с дискове - 10х40, 2х8х40 кг.
2.1. Наклонен лег с дъмбели - 2х8х35+35, 5+1х35+35 кг.
2.2. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 8х20+20, 2х7х20+20, 6х20+20 кг.
3.1. Повдигане на крака от лег - 7+7, 2х6+6.
4.1. Бедрено разгъване на машина (двустранно) - 10х100, 8х110, 8х120, 6х120 кг (едностранно).
4.2. Трицепсово привеждане на скрипец с въженце - 6х30, 7х25, 6х25 кг.
Разтягане.
Замъкнах се до близката зала, в която няма стойка за клек и най-тежкият дъмбел е 35 кг. Може би точно заради това, че нямаше как да ползвам големи тежести реших да клякам. Глезенът се държа учудващо добре.
Добавки:
Обобщение за деня:
Зала, оправяне из нас, следобед две бири на слънчице (разкошно време), после разочарованието на деня (Ливърпул-Манчестър Юнайтед).
А покрай четвъртфиналния мач за купата на Футболната асоциация, за неделята сигурно не искаш и да се сещаш.
Чак пък толкова. Ливръпул чакаха Манчестър Юнайтед да се победят сами, после чакаха дузпите. Уморени, бавни, не особено мотивирани. А Юнайтед се събраха, използваха си възможностите и си заслужиха победата. Няма какво толкова да се ядосвам.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 18.03.24 17:10.
18.03.2024 г.
1.1. Мъртва тяга - 8x120, 3х5х130 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 6х10, 2х5х10, 4x10 кг
2.1. Силово гребане с с дъмбел от земя - 3х6+6х50 кг.
2.2. Бицепсово сгъване дъмбели от стоеж - 3х6+6х25 кг.
3. Бедрено сгъване на машина - 6х65, 7x60, 6x65 кг.
Втори пореден ден тренировка, защото няма да мога да тренирам или плувам чак до петък. Не се и наспах добре.
Дойде ми малко нанагорно, но се получи учудващо добре. Глезенът ме стяга (усещам го като в тесен ботуш) и ме боли малко, но е много по-добре в сравнение с миналата седмица.
Добавки:
Обобщение за деня:
Започва тежка седмица - организирам тридневна среща в офиса, после ще имам да наваксвам с хиляди неща.
19, 20 и 21.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Целодневни срещи в офиса и трите дни. На 20-ти трябваше да ходя на церемония за награждаване за Great place to work, но имах вече организирана служебна вечеря. После се оказа, че сме спечелили в категорията 201-500 служители. Чувството е много приятно - признание за усилията и усещане, че приносът ти не е без значение.
22.03.2024 г.
1.1. Кофи на успоредна - 8х15, 3х6х15 кг.
1.2. Преден клек - 4х80 кг.
2. Раменна преса с прав лост от стоеж - 2х5х60, 2х4х60 кг.
3.1. Тесен лег с прав лост - 5х70, 7х70, 6х70 кг.
3.2. Повдигане на крака от лег - 2х7+7, 2х6+6.
4. Бедрено разгъване на машина (двустранно) - 3х12х80 кг.
Разтягане.
Кракът още ме боли и обхватът на движението е ограничен, но не толкова, че да не мога да клякам с леко.
Добавки:
Обобщение за деня:
Измъкнах се по обяд да тренирам, после май не свърших нищо смислено.
23.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Чудно време, макар и с малко прах от сахара. Цяла сутрин с внучето в парка. Усещането е странно , като го напиша така, иначе на живо си идва доста естествено. :)
24.03.2024 г.
1.1. Мъртва тяга - 4х5х140 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 7х10, 3х5х10 кг
2.1. Гребане с трап-бар от земя - 6х96, 3х5х96 кг.
2.2. Разтваряне с дъмбели назад от седеж с гърди, опрени в коленете - 8х22+22, 3х7х22+22 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 3х7x65 кг.
3.2. Бицепсово сгъване на портален скрипец - 8х50, 2х7х50 кг.
Тягата доста лека - още ме боли в края, а и не можах да стигна до контролен преглед, но май вече мога да мисля за малко по-тежко. Лошото е, че усещам болка не където трябва - промъква се нещо по-ниско, което няма как да е от операцията и никак не ми се ще да рискувам да повредя нещо на долното ниво.
Другото стандартно - каквото дойде.
Добавки:
Всъщност в последно време май по-често забравям да пия каквото и да било сутрин.
Обобщение за деня:
Нищо особено - тренировка, после излизахме с малката щерка на заведение в Кашкайш, а следобед малко почивка.
25 и 26.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
В понеделник оставих колата да ѝ оправят тенекиите и после цял ден в офиса. Вечерта на концерт на Decapitated - рядкост е за такива групи да идват в Лисабон (поради мижав интерес) и реших да отида. Във вторник глезенът беше доста по-зле след няколко часа стоене прав (дори не си помислих да се доближа до mosh pit-а) и не тренирах.
Явно са на европейско турне. Бяха и тук преди няколко дни, но пропуснах.
Аз много ги харесвам и нямаше как да ги пропусна. Instinct, Spheres, Kill that cult редовно са ми в плейлиста в колата. :)
27.03.2024 г.
1.1. Избутване на прав лост от лег - 3х100, 7х120, 2x5х120, 4х120 кг.
1.2. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 2x8х20+20, 2х7х20+20 кг.
2.1. Зерчер клек на смит машина - 6х60, 3х6х80 кг.
2.2. Раменна преса с дъмбели от стоеж - 2х7х25+25, 2х5х25+25 кг.
3. Бедрено разгъване на машина (двустранно) - 3х10х115, 7х115 кг.
4.1. Повдигане на крака от лег - 7+7, 6+6.
4.2. Трицепсово привеждане на скрипец с въженце - 8х25, 6х30 кг.
Разтягане.
Пак в близката зала - времето е ужасно, а колата е в сервиз и реших, че за един клек не ми се ходи до “основната” зала. Импровизирах със зерчер клек на смит машина - тази тук е с движение в две равнини и горе-долу става, макар да ограничава страничното движение. Все пак е по-добре от старите, които вървяха само по вертикала.
Останалото рутинно без някакви премеждия.
Отбелязвам си, че глезенът не ми създава почти никакви проблеми при клек или тяга, но за сметка на това ме тормози, когато стоя прав или ходя дълго.
Добавки:
Обобщение за деня:
Отвратително време - духа и вали, а тъпият апартамент е най-студеното място, на което съм живял, без да изключвам Швеция и неизолирани панелки със стара дограма в София... Много се набутах, ама това е положението, поне докато не изплатя ипотеката, което не е ясно кога ще се случи.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 27.03.24 17:28.
28.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
В един и същи ден си взех колата от ремонт и ми пристигна шофьорската книжка след над година чакане.
29.03.2024 г.
1.1. Мъртва тяга - 5х140, 5х150, 2х4х150 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 3х6х10, 5х10 кг
2.1. Гребане с едностранно натоварен лост от земя - 3х5х45 кг.
2.2. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 3х6+6х26+26 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 6х80, 2х7х70 кг.
3.2. Привеждане на горен скрипец с прави ръце - 6х40, 3х35, 6х35 кг.
Днес съм доволен. Качих още 10 кг на тягата, кръстът се държи добре, болката е намаляла още. Най-интересното е, че още не съм посегнал към магнезия - хватът се държи добре на потен мазен лост. Преди операцията още на 140 кг задължително почвах да мажа магнезия.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта отвратителното време малко отстъпи, но следобед пак се върна и ще е така до края на дългия уикенд.
Иначе нищо интересно като за почивен ден - тренирах, после сглобявах един шкаф.
30 и 31.03.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
В събота излизахме с малкия - водихме го до плажа, после у нас, за да си починат малко родителите му. В неделя пълен мързел у нас и, разбира се, английски футбол следобед. Много съм доволен от резултатите, макар още да не вярвам, че Сити ще изпуснат още точки до края, а Ливърпул не.
01.04.2024 г.
1.1. Заден клек - 4х80, 4х5х100 кг.
1.2. Кофи на успоредка - 3х8х15, 5х15 кг.
2. Раменна преса с прав лост от стоеж - 3х5х60 кг.
3. Повдигане на дъмбели от полулег - 6х37½+37½, 2х6х34 кг.
4. Бедрено разгъване на машина (двустранно) - 3х10х80 кг.
Разтягане.
Кракът се оправя доста добре. Още усещам някаква болка и скованост, но нищо общо с положението дори само отпреди няколко дни.
За пръв път след операцията си позволих заден клек. Кръстът се държи много добре и болката намалява с всяка следваща тренировка.
Като цяло положителна тренировка, макар да съм недоспал. От другите дребни болежни няма да се оплаквам днес
Добавки:
Обобщение за деня:
Доста срещи днес. Отскочих до залата по обяд, после минах и през магазина, че брат ми със семейството са в Лисабон за няколко дни и довечера ще минат през нас да се видим.
02.04.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Отскочих до офиса за една среща, после обратно у нас, за да избегна задръстванията. Нищо интересно като цяло.
03.04.2024 г.
Активност:
Плуване в 25-метров басейн: 1000 метра (20 дължини кроул, 20 бруст с бавно темпо) за 35:20 мин, чисто плуване 27:5025 мин. Пулсът през по-голямата част от дистанцията около и под 130, чак в края под 140.
Най-жалкото подобие на плуване от много време насам, но с два пъти месечно и това е добре. :) Глезенът все по-добре - вече не ми пречи и шпицът на кроула. Изглежда ще се размина без последствия.
Добавки:
Обобщение за деня:
Отскочих до басейна в обедната почивка, а довечера ще излизаме пак с брат ми.
Нито една малко по-сериозна травма не се разминава без последствия. Просто колкото са по-леки толкова по рядко и напред в годините се проявяват и поради тази причина може да се забравят . Но да гледаме позитивно на нещата :) :) ..
Нито една малко по-сериозна травма не се разминава без последствия. Просто колкото са по-леки толкова по рядко и напред в годините се проявяват и поради тази причина може да се забравят . Но да гледаме позитивно на нещата :) :) ..
Може да се окаже, че не е била по-сериозна. :)
04.04.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Доста работа без нищо кой знае колко интересно.
29.03.2024 г.
1.1. Мъртва тяга - 5х150, 3х4х150 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 4х5х10 кг
2.1. Силово гребане с дъмбел от земя - 7+7х50, 3х6+6х50 кг.
2.2. Бицепсово сгъване с дъмбели от стоеж - 2х6+6х26+26, 2х5+5х26+26 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 6х65, 7х60, 6х60 кг.
3.2. Привеждане на горен скрипец с прави ръце - 3х6х35 кг.
Днес 150 ми тежаха доста повече, отколкото предния път а и хич не ми се тренираше. Трябва да разнообразя нещо, ама с тия постоянни нови контузии не мога да стигна до това.
Добавки:
Обобщение за деня:
Сутринта ходих на задължителните прегледи и изследвания за трудова медицина, после тренирах, а следобед седнах да отхвърля малко работа, че идните две седмици се очертават кошмарни. После следва малко отпуска.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 05.04.24 18:58.
06.04.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Събота с малкия у нас - сутринта си играхме и готвихме, следобед излизахме в един много приятен парк в Кашкайш, където не бяхме ходили досега.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 08.04.24 15:36.
07.04.2024 г.
1. Избутване на прав лост от лег - 8х120, 2x4х130, 4х120 кг.
2.1. Преден клек - 4х5х90 кг.
2.2. Разтваряне с дъмбели встрани от стоеж - 4x8х20+20 кг.
3.1. Пулоувър с дъмбел от лег - 3х5х42 кг.
3.2. Повдигане на крака от лег - 7+7, 6+6, 5+5.
4. Бедрено разгъване на машина (двустранно) - 14х80, 2х12х80 кг.
Разтягане.
Поразнообразих днес. Легът се получи добре.
На пулоувъра не особено приятно усещане в рамото - може би ще си го спестя, в тая тренировка имам достатъчно възможности за разнообразяване за разлика от другата с тягата и набиранията.
Добавки:
Обобщение за деня:
Тренирах сутринта, следобед ходихме да купуваме шкаф и се занимавах да го сглобявам, за да се успокоя от изпуснатите от Ливърпул точки в борбата за титлата.
08 и 09.04.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Луда седмица с “workshop” по цял следобед и всичко останало “компресирано” сутрин и късно вечер... Вече броя часовете до края на програмата.
10.04.2024 г.
1.1. Мъртва тяга - 2х5х150, 2х4х150 кг.
1.2. Набиране с неутрален хват - 7х10, 6х10, 2х5х10 кг
2.1. Силово обръщане с прав лост от вис - 6х60, 7х60, 5х60 кг.
2.2. Пендлей гребане с прав лост от земя - 6х80, 7х80, 5х80 кг.
3.1. Бедрено сгъване на машина - 6х65, 7х60, 6х60 кг.
3.2. Бицепсово сгъване на портален скрипец - 5х80, 7х60, 6х60 кг.
Тягата много ми тежеше, но иначе като цяло ОК. Рискувах с две непривични упражнения - обръщане от вис и пендлей гребане и май като изстинах, имам някакви неприятни усещания ниско долу в кръста, но ще видим.
Добавки:
Обобщение за деня:
Срещи сутринта, после тренировка, която уж трябваше да е набързo, но накрая едва ми остана време да хапна за 15 минути.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 10.04.24 15:32.
11.04.2024 г.
Добавки:
Обобщение за деня:
Още от същото.