ЗА и ПРОТИВ CrossFit - всичко позитивно срещу всичко негативно само тук

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

08.03.10
10:19

@ Петко и Mihail

Съгласен съм с вас - безспорно не можеш да почнеш веднага с тежкото натоварване.

Но можеш да направиш следното:
- Започваш с правилната техника на упражнения с лично тегло, като клек, лицева опора... Ето ти възможност да се правят бърпита.
- Следващото занятие може да е суинг с лек дъмбел или полупудовка.
- Ако не си в състояние да правиш набиране - има опции за набиране със скок или с помощ от ластици или inverted row.

Дотук вече имаме няколко движения за доусъвършенстване, които могат да се включат в импровизирани комплекси. Едновременно с това може да се учат основните моменти в обръщането само с лек лост или ПВЦ тръба. Така се осигурява разнообразие и достатъчно натоварване за абсолютно начинаещите.

След заучаването на безопасната техника на едно движение, то се включва в комплекс, а същевременно се учат елементи от по-сложните неща. Ще отнеме месеци, разбира се, но дотогава ще има бягане, базови движения с лично тегло и със щанга. Всичко ще е постепенно, а и ще има достатъчно разнообразие за да не омръзне на начинаещия. Това е правилния подход за мен.

Първите опити за комплекс няма да бъдат за време, а просто за запознаване с натоварването. Никой треньор не би искал да претрепе ученика си, нали?

Лазар Радков

08.03.10
13:29

И понеже пак си писал емоционално и не си мислил, да те засека малко :)

казано от slavko на 08.03.10, 07:56:

Кросфита те учи как да си използваш кръста, впрочем как да го пазиш, как да клякаш...оптималната траектория на движението на лоста...

Теб лично как те научи Кросфит да си “ползваш кръста и да го пазиш”? :)

Аз уча хората как да си ползват таза, Кросфит е просто име.

Добрият треньор учи трениращия как да си ползва таза и как да пази гръбначни стълб - НЕ системата.

Това за “реалните систуации”, кросфита и ММА няма да го коментирам, защото си направил предположение. :)
За “реалните ситуации” всичко е психика и въпросната психика се развива най-вече с ... подобни ситуации. В по-голяма част от случаите остават не повече от 5-10% от всичко, което си учил в залата. А като те скове адреналина - всичката ила и кондиция от кросфит свършва в някакви си 10-20 секунди ....

Ако не ми вярваш - в момента си в супер кондиция - иди да поиграеш бокс в най-близкия боксов клуб като помолиш да ти пуснат някой опитен, който обаче ДА НЕ ТЕ БИЕ в главата. Само в тялото :) След това сподели тук какво се е случило :)

Откъде знам за кондицията ли? Тренирал съм по подобен начин много преди да чуя за кросфит. Всъщност тренировките за кондиция в залите по бойни изкуства са подобни и съществуват далеч преди Кросфит да бъде регистриран като търговска марка. И това, че файтърите използвали кросфит за подготовката си е чист маркетинг, защото ... какво да ви кажа - влезте в произволна зала по борба. :)
Обръщания, клек, лег, гребане, пудовки, спринтове, гладко бягане, собствено тегло, отскоци ...

Просто поредната система, която твърди, че е “все и вс’е’ ” :) а може МНОГО да се подобри :)
но повече по темата като се видим събота :)

Лазар Радков

08.03.10
13:42

казано от Vic на 07.03.10, 22:01:

казано от Лазар Радков на 05.03.10, 08:33:

Ключовият въпрос е, какво точно значи “кросфит работи” :)

И коя точно е магията на смесването? :)

Лазар,
Лесен въпрос  :coolsmirk:
За мен Кросфит работи защото:

1. Постигнах осезаемо повишение на сила и издръжливост. Преди да се захвана с кросфит, със сигурност не бих могъл да завърша успешно Valeria за ниво елит. Умишлено споменавам само тест, който не е Кросфит, за да няма коментари от типа, че имам подобрения само в специфични кросфит комплекси.

2. Горното подобрение постигнах при следните условия:
- възраст 37-38 г. Не е преклонна, но определено не е такава, при която масата хора си подобряват спортните постижения и поставят лични рекорди, нали?
- Винаги съм тренирал на предела на възможностите си, т.е. резултатите от Кросфит не са по причина, че сега започвам тренировки и съответно подобрявам формата си, защото започвам от твърде ниско ниво.

3. За толкова години активен спорт и яки тренировки, не бях срещал такова предизвикателство.

Тук ще спра. Няма да цитирам експерти или да се позовавам на чужди авторитети. Само моя личен опит.

Здравей Вик :)

1. хубу де :) в нашата зала от край време тренираме себе си и хората, които тренираме, за сила и за кондиция. Не кросфит. Без магии, без чудеса. Тренировките си ги мислим ние. Нямат общо с Кросфит. Данчо цял живто си е тренирал и за сила и за кондиция -в никакъв случай не сме го направили ние това, което е. При нас просто е получил черешката върху торатата :) (повече сила и специфично съчетаване на тренировките за сила с тези за кондиция)
Та, Данчо направи Valeria за elite от първия опит, без да е тренирал Крофит (а и нещо се прееба по последователността на движенията, понеже бяха бая хора)

2. моите поздравления :)

3. не си срещал, понеже не си седнал да си измислиш :)
следвал си готовите схеми на бодибилдинга (и силовото трениране)
сега следваш готовите схеми на кросфита :)

а всичките могат доста да се подобрят :)

поздрави

08.03.10
15:10

е айде сега почваш Лазаре...хубаво, другия път си вземи едни шпайкове и ела на пистата...

всеки си защитава неговото си виждане, примери от живия живот всеки си има...

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...да може аз да съм по-рязък...но и Вие не се давате...тези кросфит-недолюбващите...

а в Плевен познавам доста боксьори...и то доста елитни на международно ниво...знам в каква кондиция са и как тренират...

Лазар Радков

08.03.10
15:36

казано от slavko на 08.03.10, 15:10:

е айде сега почваш Лазаре...хубаво, другия път си вземи едни шпайкове и ела на пистата...

всеки си защитава неговото си виждане, примери от живия живот всеки си има...

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...да може аз да съм по-рязък...но и Вие не се давате...тези кросфит-недолюбващите...

а в Плевен познавам доста боксьори...и то доста елитни на международно ниво...знам в каква кондиция са и как тренират...

Виж брат,

Зееланд го нарича ”Махало”. Махлата според Зеланд са информационно-енергийно същества, които черпят енергия от хората познай кога :) когато има конфликт, спор ... Махало се получва всеки път, когато сравнение, елитарност и т.н. Т.е. всеки път когато някой каже:

- ние сме най-добрите
- ние сме по-добри от вас
- вие сте по-зле от нас
- това е по-добро от ВСИЧКО останало

и се получава Махало :)

Получи ли се Махало, обичкновено има 2 страни, всяка защитата своята позиция, всяка вади аргументи, някои пръскат повече емоции, други по-малко ... тези без емоциите обикновено не участват :)

Като цяло хората инвестират време и внимание (което представлява точката, в която е насочената енергията - т.е. инвестират енергия), ако хвърлят и някоя друга емоция (което пак е форма на енергия) - мелбата става пълна :) И Махалото яде яко от нея, докато се люлее ту към едната страна, ту към другата .. и яде ли яде, от енергията и времето на участниците :) а да - и от емоциите :)

и в крайна сметка всички само губят време и енергия :)

Относно тренировките - сигурен съм, че и ти и Вик можете да си съставяте поне толкова, ако не и по-качествени тренировки от WOD. При това редовно.

А аз пък имам идеи как нещата да се подобрят :)

поздрави :)

Седя си мирно и кротко и ви се подхилвам докато си мерите .... :) И Данчо и той така. Абе хора, къде отиде удоволствието от цялата работа? В крайна сметка - Кросфит НЕ е всичко и НЕ е нищо уникално и НЕ е нищо ново. Просто едни умни хора са доразработили една работеща и не толкова популярна система, дали са и име и облик и правят много много пари от това нещо. Евала за което - и за труда и за хъса и за находчивостта. Уважавам ги тези хора, както и продукта им. И да кросфит работи, но и много дурги системи работят. Аз пък сега съм на не-системно трениране - правя това, което ми се прави, тогава когато ми се прави. И се кефя. И е много яко. И съм в по-добра кондиция от когато и да било. И да - вземам някои комплекси от WOD дословно, други си ги нагаждам за себе си, трети ги измислям, четвърти Данчо ги измисля. Кросфит ли е? Сигурно. Но не само и не единствено. Глупаво е да се ограничаваш до една система или една догма или едно кавото и да е, при разнообразието около теб.

Тъй. Кросфит работи. И 5х5 работи, и 3х3, и 4х6 и 10х10 и бодибилдърските изпълнения.

Като цяло се опитах да кажа, че спорът ви е безмислен :) Ама май не успях :) А да - и уважавам и двете страни

08.03.10
18:30

казах аз, че във влака за Варна ще е интересно..:)))

Развъртаме картите, събирам ви парите и с тях ви черпя в дискотеката след това :). Особено ще желая да взема парите на дядо :Д

Лазар Радков

08.03.10
18:46

казано от slavko на 08.03.10, 18:30:

казах аз, че във влака за Варна ще е интересно..:)))

да, аз лично смятам да спА :lol:

предлагам да хванем нощния влак :)

08.03.10
19:27

аз имам няколко стотин въпроса, как ще заспиш..:))))

Да се включа и аз :D
И аз се забавлявам на темата :D

А мнението ми е едно към едно с това :

казано от Венцеслава Атилова на 08.03.10, 16:28:

правя това, което ми се прави, тогава когато ми се прави. И се кефя. И е много яко. И съм в по-добра кондиция от когато и да било.

Ляля :)

08.03.10
20:00

Ще вляза в ролята на неутрален бодибилдър: Май всички се убеждавате в едно и също нещо  :lol:  Толкова ми разбира и главата от кросфит де :)

Влади, в кое? Че ще им събера парите на всички ли? :D :D :D

09.03.10
06:26

Благодаря за темата, Владо!

Да видим сега  :coolhmm::

казано от Лазар Радков на 08.03.10, 13:42:

1. хубу де :) в нашата зала от край време тренираме себе си и хората, които тренираме, за сила и за кондиция...
Тренировките си ги мислим ние...

Затова ви симпатизирам. Защото се стараете да направите нещо различно и добро за хората.

казано от Лазар Радков на 08.03.10, 13:42:

Данчо цял живто си е тренирал и за сила и за кондиция -в никакъв случай не сме го направили ние това, което е...
Та, Данчо направи Valeria за elite от първия опит, без да е тренирал Крофит...

Евала на Данчо! В отлична форма е, спор няма. Мен лично много ме радва. А представяш ли си в каква форма щеше да бъде, ако се подготвяше с кросфит? Хахахахаха! Бъзикам ви!  ;-P

казано от Лазар Радков на 08.03.10, 13:42:

3. не си срещал, понеже не си седнал да си измислиш :)
следвал си готовите схеми на бодибилдинга (и силовото трениране)
сега следваш готовите схеми на кросфита :)

Нека изясня - аз не съм обвързан с Кросфит, не плащам годишна такса, нито се чувствам ограничен по някакъв начин да създавам мои комплекси (има и такива, между другото!) или да опитвам нещо различно. Просто в кросфит натоварването откривам всичко, което ми е нужно в момента. Никога не съм твърдял, че това е единствения и най-правилен път за всички. Трябва да се има предвид, че Кросфит е open source, а вариациите за комбиниране на комплекси са безкрайни. Единственият проблем, който виждам и който се опасявам би бил проблем за всеки, който сам измисля комплексите си е, че несъзнателно ще набляга на силните си страни и ще бяга по допирателната от движения, които му причиняват някакъв дискомфорт. Аз, например, ще гоня тежките щанги, а привидно леките неща, типични за комплексите за издръжливост, бих подминавал (всъщност, точно така правех в началото  :red:). Данчо, от своя страна, би наблягал точно на издръжливостта, а неща като Cassius Clay, Linda и подобните, ще избягва.

Мнението беше редактирано от Vic на 09.03.10 06:26.

Лазар Радков

09.03.10
07:32

@ Вик

:) Нямаше нужда - не бях прав :)

казано от slavko на 08.03.10, 15:10:

защо ли като говорим по други теми, ГОВОРИМ, а тука става некъв шибан спор...само не казвайте, че всико идва от мен:)))...

Всъщност всичко започва, когато някой каже думите:

“ПО-” или “НАЙ-” :)

Директно се активира Махало и става мазалото :)

И аз се бях хванал. Венци е права.

Махалото съществува, докато има кой да го храни с енергия :)

А - и докато има кой да го активира посредством “ПО-” и “НАЙ-” :)

Това само като гледна точка и храна за размисъл ти го давам. Да не вземеш да видиш критика и укор някъде :)


поздрави

09.03.10
07:36

И на мен ми е много забавен този спор, както и защо въобще го водите...
Всеки прави това, което му харесва, което му пасва на темперамента и което МОЖЕ. Няма как да накараш някой муден тип или някой, който се страхува от предизивикателства, да се захване с кросфит. Просто...тренировката няма да отговаря на темперамента и човекът няма да е щастлив... Както и някой, който обича предизивкателствата и разнообразието, ще си търси постоянно начин да си усложнява бодибилдърските тренировки - било с по-голяма тежест, повторения, суперсерии и т.н. Бол начини. И всички, които сме тръгнали от там ги знаем.

Кросфит СТАВА за всички - тренировките могат да се модифицират към нивото. Аз не мога да правя 20 набирания/ кофички; не мога да бутам 1 х личното си тегло или да дърпам 2 х ЛТ, но се пробвам и успявам да правя комплекси. Начинаещите започват с изучаване на основните движения, а не се мятат директно на комплекси. Има си насочки как да тренираш, ако си начинаещ в crossfit.com

Не зная и аз защо се включих в дискусията...като цяло мисля, че всеки влак си има посока и дестинация, за всеки влак си има пътници и те сами решават дали ще се возят на него до крайна дестинация или ще слязат на някоя спирка по пътя, за да се прехвърлят на друг влак...

09.03.10
08:49

Това със влака ти го признавам Лимче...

Лазаре, мисля че всички станахме част от махалото...

Аз просто търся различните неща и тези които да ми стресират тялото(днес кросфит, утре пак спринт, други ден-трибой...каквото ме кефи), е хубаво-намерих го в кросфита...сега вече за кой как работи, кой елит, кой-не...действаме всички...

И тук искам да ти благодаря, за възможността да потренирам с Вас и да се запознаем с теб, Ефо, Данчо и другите хубави хора от ЛТЛ, от които научих и ще научавам доста неща...
А това, което научих от теб, е да не гледаш през ключалката...а тук май спора отиде в тая насока, всеки си гледаше през неговата...ГЛЕДАШЕ...

дай разумните хора поне да не се караме:))))

p.s. глей в к’ви лирични отклонения изпадам...

Лазар Радков

09.03.10
15:48

казано от Limka на 09.03.10, 07:36:

Няма как да накараш някой муден тип или някой, който се страхува от предизивикателства, да се захване с кросфит.

Това пак активира Махало :)

Има най-различни предизвикателства и в тренирането, и извън него :)

Да напуснеш сигурната работа, която не ти е по душа, и да се захванеш с несигурното начинание, което ти е по душа, си е бая предизвикателство :)


поздрави

16.03.10
23:57

В най-новата статия, качена на заглавната страница на bb-team, изказах мнение, което мисля, че има общ характер с това на G33k от първите постове на темата. Подкрепям и за някои неща Vic. Според мен плюсовете на Crossfit са повече от минусите.Но както в билдинга и тук има изкривени представи, което е в кръга на нормалнослучващите се неща. В тъпите щати, във всяка сфера и във всяка област (и извън спорта) има реклама, сдухани парчета дето да си качват видеоклипчета и други натрапчиви неща, наред с пишлиметата дето наистина мога да нарека професионалисти (пък било и това малко несериозно като занимание).

....В търсене на златната среда :)

Мнението беше редактирано от introducer на 16.03.10 23:59.

Перфектни работи не съществуват нито в природата нито по принцип. Всяко нещо има своите плюсове и минуси и кросфита не прави изключение.

Честно казано смятам, че всеки, който се занимава със силова подготовка в залата за фитнес, трябва да опита и елементи от crossfit. Не всички са подходящи за всякакви цели, няма универсална методика по принцип. Една подходяща комбинация, обаче, би била доста ефективна.

Регистриран съм от относително скоро в този форум и в началото откровено избягвах този раздел, защото смятах, че това не е за мен. Имам си свой спорт, със своя специфична физическа подготовка и тъй като имам представа как трябва да се подготвя във фитнеса, просто (незнайно защо) в началото реших, че crossfit е нещо, което е извън подходящите за мен методики. След известно време, обаче, попаднах на клипчета в youtube, на които видях елементи от crossfit. Оказа се, че от началото на моя спортен живот съм правил силови упражнения от този тип като част от физическата подготовка (още в детско-юношеската школа на ЦСКА). Единственият ми проблем е, че не знам имената на упражненията :lol: Съвсем скоро разбрах, че едно от тях се нарича Kettlebell swings (!!!), въпреки че ми е познато от 15 години насам! :lol: Та... от 2-3 месеца отново включих няколко crossfit-упражнения към заниманията във фитнеса и определено съм на мнение, че работя по-добре. Да, продължавам да търся оптималното съчетание, но това всеки трябва да направи сам за себе си (в зависимост от целите). Особено за колективните спортни игри комбинацията фитнес-crossfit ми се струва много подходяща.

Ако трябва да обобщя (introducer го каза) - търси се Златната среда. За всеки тя е на различно място...

17.03.10
09:04

Кольо...така по ми харесваш като пишеш, защото в началото имаше няколко резки публикации..:))

казано от slavko на 17.03.10, 09:04:

Кольо...така по ми харесваш като пишеш, защото в началото имаше няколко резки публикации..:))

Спрямо crossfit-a ли?  :-P
Оказа се, че ползвам с блажено незнание crossfit елементи от съвсем крехка спортна възраст... :lol:
Трудно ми е да опиша колко кух се почувствах като научих имената на някои упражнения... :lol:

Леле, пичове, ще погледне някой лифтер писанията и ще прозре, че той всъщност от години не се занимава със силов трибой, а с кросфит. Олимпийските щангисти също могат да намерят двете си движения в кросфита и ще стане голям скандал, пред който тоя с Батето бледнее :)
Суинговете с пудовки, олимпийските движения, бягането на 5км, повдигането от лег, клекът, тягата... всички те просто се използват по различни начини (комплекси/WOD) от марката КросФит, но те са създадени и използвани в тренировки и състезания векове преди да има дори САЩ, а камо ли КросФит. И преди нея лекоатлетите са правели многоскоци, клекове, фартлек и т.н. Футболисти, кънкьори, колоездачи...каквото се сетите - всички те използват тренирането с тежести и със собствено тегло. Не вярвам, например, геният Иван Абаджиев да е тренирал възпитаниците си с мисълта за кросфит, защото ги е карал да правят и бокс-джъмпове, и да тичат. Хилядите специалисти по плуване, лека атлетика, футбол...използват различни методи в тренирането. Това, че тези методи се използват и от кросфита не значи, че всичко е кросфит. Нормално е кросфитърите да наричат всичко с това име, това си е техен избор. Аз утре може да патентовам диетата DIE-T, да използвам в нея белтъчини, мазнини и въглехидрати, прибори за хранене, сурови храни, готвени храни, био храни... и да се окаже, че 6 милиарда по Земята използват моятата система. Което не е зле, ако ми плащат де :)
Аз, като мъж, който не разбира от коли, мога да си го обясня със...секса: някои го наричат правене на любов, други по-грубо, но движенията са едни и същи. Дали ще го правиш завит под юргана на тъмно и само мисионерската, или ще има и играчки, а защо не и да сте повече хора - това си е твой избор. При всички положения го правиш (тренираш), нали? Някои правят за максове само клек/тяга и лег, други гледат бицарата да е голяма, трети искат да са по-’фукционални’ - изборът е огромен. КросФит взема от всичко това и си прави собствена амалгама. Просто така тренирането става по-близко до много повече хора, което е добре. Спортуващите се увеличават, отварят се нови зали, по лостовете и площадките плъзват повече ентусиасти, хората стават по-здрави - идеално. Не всеки иска да прави само максове, или просто да е по-бърз на пистата, а да има по достатъчно за него от повечето неща: сила, експлозивност, издържливост...ю нейм ит. И в кросфита открива всичко това.
За и против всяко нещо, дори и за неинтересуващите го даже и косвено, може да бъде само българският селяндур. Останалите просто не се занимават.
За билдера лежанката си е лежанка, за лифтерa е лег, за кросфитера е част от Линда и т.н. Make WOD, not WAR! :)
Въпрос на терминология, а? :)

17.03.10
10:12

казано от Oranje на 17.03.10, 09:57:

Въпрос на терминология, а? :)

Oranje!

Напълно съгласен, до последната запетайка!
И друг път съм го казвал, кросфит не открива топлата вода, просто комбинира работещи схеми от много методики, с движения, които отдавна са открити. Освен това е open source. Мисля, че оригиналното в Кросфит е състезателния елемент и особения протокол.

А за да не го наричам “функционално трениране със състезателен елемент, включващо движения от спортна гимнастика, вдигане на тежести и бягане”, го наричам CrossFit.

Мнението беше редактирано от Vic на 17.03.10 10:17.

казано от Oranje на 17.03.10, 09:57:

...КросФит взема от всичко това и си прави собствена амалгама...

Както винаги - трудно е човек да добави нещо към мнението ти, Oranje… Да, това е отделна амалгама (много точна дума!), в която всеки може да открие по нещичко за себе си според целите, които преследва. И да - въпрос на терминология!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.03.10 10:17.

Георги Николаев

22.03.10
16:34

Няколко синонима на кросфит:

Avatar
NWBHM
Турски сериали
Farmville
Хип-хоп в БГ от 2001

Сетихте ли се на къде бия?

22.03.10
16:46

Oranje, Жоро - /bow & /lol
Държах да отбележа, че подарихте малко смях. :lol:

22.03.10
18:35

натам биеш с тъпия си пост, че да предизвикаш люти псувни...
и колко БГ хип-хоп си слушал...
Аватар, Фармвил...недоумявам...обясни ми....МОЛЯ...

27.03.10
10:31

казано от Георги Николаев на 22.03.10, 16:34:

Няколко синонима на кросфит:

Avatar
NWBHM
Турски сериали
Farmville
Хип-хоп в БГ от 2001

Сетихте ли се на къде бия?

Ти аватар на 3Д гледа ли го ? Той затова сигурно има толкова “ниска” посещаемост.
Или просто не ти понася CrossFit натоварването :D

Определение за Кросфит - “спорт” за този който не може да направи или не иска тяло на бодибилдър и се хваща с кросфит и се самозалъгва, че всъщност прави нещо.
със същият успех може да тича по полянката да прави кълбета,салта,подскоци и да каже - вижте ме аз съм кросфитър

....айде изяжте ме сега

Мнението беше редактирано от Aleksandar Marinov на 27.03.10 10:48.

27.03.10
11:02

То пък като се занимаваш с бодибилдинг все едно правиш нещо. Безсмислено трупане на безполезни мускули ;)

Тъй,тъй Петко - безмислено трупане на безполезни мускули.. А кой изглежда по-добре тогава - кросфитърите или бодибилдърите?
За мен няма по-красиво нещо от добре развито мускулесто и релефно тяло. Пет пари не давам за колко ще се направи обиколка на поляната комбинирана с 2-3 кълбета и 20 набирания, като този който го прави не му личи, че тренира нещо.

27.03.10
11:29

Сериозно ли питаш? Ако ги сравняваме със съвременните бодибилдери - кросфитърите изглеждат по-добре. По моите стандарти.
Интересно е, че преди бъзикнах малко кросфитърите и веднага скочиха, сега се изказах срещу бодибилдинга и веднага се намериха негови яростни защитници :lol:
Защо трябва непременно да се противопоставяте един на друг и да спорите кое било по-добре?

Хайде отново на махалото :)

Сашо ами ние по твоята логика можем да кажем, че бодибилдинга не е нищо освен въздух под налягане - напомпани и комплексирани мъжленца, които на външен вид изглеждат силни, а клякат с женски килограмчета.

ПП Ако знаят как се кляка изобщо....

И сега по-хубаво ли ти стана? На мен не.
За всеки си има място под слънцето - твоята цел е една, нашата е друга. Съответно и пътищата ни са различни. Аз не разбирам твоята цел, както и ти не разбираш нашата, но това не би трябвало да ни пречи да проявяваме уважение един към друг. Нарича се толерантност.
Не ми харесва негативизмът ти относно нещо, което никога не си пробвал. БИх те помолила да запазиш злобните си мисли и коментари за себе си - тук всеки е наясно с мнението ти относно функционалното трениране, няма нужда да го припомняш постоянно.

И още нещо - ако ще говорим само за начинът, по който някой изглецда -  един сериозно трениращ и хранещ се атлет винаги изглежда добре. Всичко е въпрос на вътрешна мотивация.
НО едно е да гледаш само обвивката, друго е да се интересуваш от съдържанието.

Мнението беше редактирано от Венцеслава Атилова на 27.03.10 11:38.

Петко, аз не споря. Случайно видях темата днес и реших да споделя мнението си в нея. За мен кросфита е едно нищо. Не смятам да споря и за в бъдеще.

27.03.10
11:36

казано от Aleksandar Marinov на 27.03.10, 11:06:

Тъй,тъй Петко - безмислено трупане на безполезни мускули.. А кой изглежда по-добре тогава - кросфитърите или бодибилдърите?
За мен няма по-красиво нещо от добре развито мускулесто и релефно тяло. Пет пари не давам за колко ще се направи обиколка на поляната комбинирана с 2-3 кълбета и 20 набирания, като този който го прави не му личи, че тренира нещо.

Това си е проблем, за който ние не можем да ти помогнем. На специалистите по третиране на такива дълбоки неща им се вика психолози. Ако търсиш помощ, насочи се натам. Аз само ще ти кажа, че ако имаш проблем да не се харесваш или да нямаш самочувствие, да се направиш мускулест и релефен е нещо като да лекуваш симптомите, а не да търсиш причината.

В кръга на шегата ще те питам - и като изглеждаш по-добре квооо? Както ти си казваш “какво си мисли че прави тоя с кросфита”, така много хора си казват “какво си мисли че прави тоя с бицепсите”.
В по-сериозен тон - по принцип никога не съм разбирал как някой може да избере “изглеждам” пред “съм”, но съм се убедил лично че такива хора колкото искаш и просто съм го приел. Интересно ми е как те така и не могат да приемат обратното.. на комплекси ми намирисва, ама не съм вътре в материята.
Да не стават грешки - и аз не се изпълвам с радост от кросфита. Просто конкретните ти аргументи ме подразниха  :lol:

Хм, Сашо пак се изложи.
Сигурно е велик билдер, този които тренира предимно на машини естественно пропускайки краката, изгражда тялото си предимно чрез добавки, но пък не е много навътре с храненето.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 27.03.10 11:40.

27.03.10
11:39

казано от Петко К на 27.03.10, 11:29:

Сериозно ли питаш? Ако ги сравняваме със съвременните бодибилдери - кросфитърите изглеждат по-добре. По моите стандарти.
Интересно е, че преди бъзикнах малко кросфитърите и веднага скочиха, сега се изказах срещу бодибилдинга и веднага се намериха негови яростни защитници :lol:
Защо трябва непременно да се противопоставяте един на друг и да спорите кое било по-добре?

Е, точно де, за мен се допълват идеално (; Хич не мисля да ги деля.
Троловете дето не приемат нищо ново, нека си тренират само едно и също до пукване от скука :D

27.03.10
11:58

Ако ще мислим в тази посока, която подхванахте - днешният средностатистически человек е разплут, задъхан от качване по стълбите до офиса на третия етаж, няма мускули и страда от fat-thin синдрома. Това е така, защото средата, която човечеството се е опитвало през всички тези години да създаде не представлява предизвикателство за никого. Технологията залага не на силата, издръжливостта, или добрата визия, ами на мозъка. Работа на бюро - дори за това не се иска много мозък, ами само малко връзки и измъчена диплома. Разбирате ли на къде бия? В такъв етап от еволюцията сме, че ежедневието ни не представлява физическо предизвикателство, затова и за разлика от пещерните хора, телата ни нямат към какво да се адаптират. Адаптират се към стола на бюрото, седалката на колата и т.н. Отдавна не се налага да вдигаме тежки камъни и дървета, за да построим дом, нито се налага да тичаме след обяда си и да се надяваме, че с този спринт ще хванем животното и ще имаме какво да вечеряме. Тъй че реално нямаме нужда НИТО от мускулите (билдинга), НИТО от силата (лифтинг), НИТО от издръжливостта (комплексни тренировки). Нямаме нужда от сърцето и волята на такива спортисти, но въпреки това пак го правим. Всеки подсъзнателно, без никога да го е вербализирал или превръщал в картинки в съзнанието си, иска да бъде едно от изброените. Всеки. Без изключение. Вече филмите, които си набиваме е друг въпрос. Всичко това, което правиме е егоистично, но си имаме оправданията. Имаме си целите, но те са в рамките на спортния център. Някои го наричат комплекси. Аз не бих го казал така. Прекалено обидно е, а обидения не приема нападките, дори да са истина. Тя боли, но винаги има и по-лесен начин да се приеме.

И между другото Сашо, наистина се поизложи. Едно е да бъзикаме кросфитърите, друго е да заставаш от другата страна и съвсем насериозно да ги храниш. Тъпо е, детинско е, тесногръдо е. Твоят път си е твой, техният - техен. Не ги намесвай. Ако ти пречат, те разбирам. Но не ти пречат. А, и ако ще изказваш мнение, поне го направи така, че тона ти да не е толкова остър, иначе какво очакваш да се случи? Зароден спор, каране, сърдит Иван Шишманов и т.н. И да, пука ти, иначе нямаше да ти дреме дали хората ще видят мнението ти, тъй че бъди малко по-широко скорен, малко по-толерантен и малко по-тактичен.

В крайна сметка, индивидуала си е индивидуал. Колкото и да ви е пуснало да го чувате, колкото и пъти да се повтори, това си остава така.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 27.03.10 12:08.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1