Тук аз не съм съгласна.
От коя плантация точно в Белгия е този шоколад? 😂
Извинявай, ама като чуя белгийски шоколад или италианско кафе, ми става смешно.
Това, което ти пратих аз е един от малкото шоколади, които се произвеждат на мястото където расте какаото и производството му започва от почвата.
Мнението беше редактирано от Margi на 27.02.19 21:36.
27.02.19
21:44
#7282
Абе, Марги, суровината е важна, технологията също, смешно е, все едно да не си пускаш лампата щото тока е с руски ьгаз, ай стига, дай сериозно.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 27.02.19 23:01.
Аз ти давам пример за производител, при когото и суровината, и технологията са от най-добрите, които съм срещала, а ти пускаш снимки на белгийска конфекция, и ми говориш за руска газ...не разбирам за какво спорим...
28.02.19
09:21
#7284
Наистина ми е любопитно какъв вкус има шоколад , който струва над 200 лв за килограм ...
Наистина ми е любопитно какъв вкус има шоколад , който струва над 200 лв за килограм ...
Неповторим! 🙂 ...пращам по Еконт 😋
Според мен си струва всяка стотинка. Хубавия шоколад е скъп. Това е една от малкото стоки, за които бих похарчила много.
28.02.19
10:24
#7286
Марги, исках само да ти обясня, че няма нужда кафето да е печено на място за да е качествено.
И ако някой пече кафе и бистри технология от 6-7 века не се съмнявай в него.
Марги, исках само да ти обясня, че няма нужда кафето да е печено на място за да е качествено.
И ако някой пече кафе и бистри технология от 6-7 века не се съмнявай в него.
Съгласна съм с това.
За мен е важен и произхода на суровината, а в конкретния пример, да произвеждаш шоколад от какаото, което собственоръчно отглеждаш повече от 20 години, и да имаш опит като агроном с тясна специализация в кафето и какаото повече от 40 години, е фактор, който ми вдъхва доверие, дори и ако не бях опитвала продуктите им.
Разбира се, това е важно само за ценителите. На баща ми реакцията например беше - еми...шоколад... 😆
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 11:00.
28.02.19
12:35
#7288
Разбрах те още изначално......,но.....,но има един фактор, който много хора забравят.
Нарича се Плацебо.
Опитах веднъж и на Сашо да го обясня, но и той не ми повярва.
На майната си се намираш, отатък света, всичко тъне в екзотика, миризми, стискаш ръката на любимия човек, слънцето гори кожата ти, обясняват ти, показват ти какаовите растения.........
Поставяш парче шоколад в устата си.......тишина, друго такова нещо няма на света.
И от другата страна....Белгия, студ, цигани, проститутки.....пекат хората и бистрят технологиии вековни.
Влизаш в магазина, ми ок, лачено е,...... Моля, 50 кинта за щоколад?
Деееш, ама ай, нали съм дошъл ш го опитам.
Ми, за 50 кинта не е лош.
Хубав ден от мен.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 12:39.
Всеки сам избира за какво да си харчи парите.
Не споря, че усещането да го ядеш там, където се произвежда е уникално, но аз продължавам да му се наслаждавам и в студена и мръсна София. Откакто го внасям, за моя радост, и известно учудване, има доста хора, които го оценяват и тук. 🙂
И изобщо не е ставало въпрос за цената. Ако първия въпрос е “колко струва”, аз бих предложила да си вземат нещо друго. 🙂
Ясно е че това не е масов продукт. Няма и потенциал да бъде. Производството е много малко.
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 12:50.
28.02.19
12:58
#7290
Като си дойда лятото ще почерпиш едно кубче, да я тествам тая благодат.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 13:00.
И аз мислих да пиша нещо по темата...ама се сетих ,какви пари съм давал и ще давам за уиски (отедисикойсиостров) и вино..реших,че е по-добре да замълча))),па за ножове да не говорим-200кинта са ..примерно 5см от него)))
Само с довода,че един човек води агро и технологичните процеси(може единия,ама двата!?) от 40 г и за това е върха няма, как да се съглася.
28.02.19
13:42
#7292
Не споря, че усещането да го ядеш там, където се произвежда е уникално
И свинската вратна е най-вкусна в кочина 🙂
Само с довода,че един човек води агро и технологичните процеси(може единия,ама двата!?) от 40 г и за това е върха няма, как да се съглася.
Да де, затова вкус се опитва, не се разказва. 🙂
Имах предвид,че това е голям обем работа със строга специфика.
За това има агрономи,технолози и тн.Може да осъществява някакъв контрол и да има изисквания за видове зрялост например,но не и да движи мелиорациите.... примерно.
28.02.19
14:29
#7295
Най-вкусното ядене в живота ми беше под слънцето на Флоренция в малка уличка с карирани покривки, магазинче с джага вътре и няколко чичаци с вестници.
Ядох, прясна чебата с резън мортадела вътре.
Това не е в моя спомен защото беше извънземното ядене, а заради фона.
Живи и здрави да сме да си обикаляме, да събираме спомени и да си разказваме
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 14:31.
Нервак, ако 20 години си работил нещо, в следващите 20, може и да изучиш още един занаят, и в него също да си добър.
Не искам да коментирам компетентността на човека, продуктите му говорят сами за себе си.
В тази връзка, Барт, мястото си е място, и шоколада си е шоколад. Аз не свързвам двете неща в случая.
Благодаря на всички изказали мнението си, все още смятам, че 25-7 градуса е чудесна температура за консумация на хубав шоколад. 🙂 ...все пак всичко тръгна от отворения хладилник на Блага, не от пътувания. 🙂
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 15:57.
28.02.19
16:32
#7297
Знаеш ли какво ми хрумна да те питам?
С тръстикова захар ли работят?
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 16:34.
Знаеш ли какво ми хрумна да те питам?
С тръстикова захар ли работят?
Тръстикова рафинирана.
Не съм на 100% сигурна, но така ми е останало.
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 16:43.
28.02.19
16:47
#7299
Сега говорих с приятелка( ако знам нещо за сладкото, от нея е), че шоколада с тръстикова захар е далеч по-стабилен, но все пак сме на едно мнение с нея, че 25-7 градуса е много.
Какаото започва да люти, да дере на гърлото и убива удоволствието от шоколада, каза тя.
Има сладкарница, нейна на пъпа на Виена.
Еми...елате с твоята приятелка да дегустирате 100% шоколад, и тогава ще ми кажете дали люти, дере, или дразни.
По интернет няма как да те
убедя че е вкусно. 🙂
ПП: И да донесете нещо от нейната сладкарница. 😊
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 17:41.
28.02.19
17:42
#7301
Имаме сделка.
Мнението беше редактирано от Bart Simpson на 28.02.19 19:09.
Хубавото е, че когато хора с опит, познания и гледни точки имат различни мнения и спорят, в случая по темата с шоколада, излизат много неща, полезни за останалите. В случая, аз вече ще ям шоколада по различен начин, от този до сега. Примерно вчера ядох Шоколадово брауни с череши. Изкарах си го от хладилника. Беше хубаво, но ако го бях изкарала от хладилника няколко часа преди консумация, щеше да е по-меко и шоколадовият му вкус по-плътен. Сещам се, че така бях направила на Нова година. И браунито беше невероятно.
Пък и обстановката и/или компанията също увеличават удоволствието. И двамата сте прави. За мен беше полезна дискусията. Добре, че хладилника на Блажка беше отворен 🙂.
Движение:
- йога, час
- ходене 5 - 6 км вероятно
Храна и добавки:
- Б6, 9,12, йод, билкова кръв, омега 3
- какао с мед, кокосово масло + Клаудио Коральо 100%...с този разговор, нямаше как да се сдържа 🙂
- 2 бонбона Клаудио Коральо
- ябълка
- салата от 2 варени яйца, цвекло, всичко настъргано + зехтин
- протеинов шейк с кокосово-оризово мляко
- 2 мандарини
- салата от зелени неща със счукан шам фъстък, зехтин, домашен оцет; червена леща с червен лук, сушени домати (в зехтин) и пармезан; шоколад (обикновен);парче домашна баклава
- малко оризовки с мунг дал
Вода:
- към 1.8
Мнението беше редактирано от Margi на 28.02.19 19:41.
28.02.19
20:24
#7304
Сега говорих с приятелка( ако знам нещо за сладкото, от нея е), че шоколада с тръстикова захар е далеч по-стабилен, но все пак сме на едно мнение с нея, че 25-7 градуса е много.
Какаото започва да люти, да дере на гърлото и убива удоволствието от шоколада, каза тя.
Има сладкарница, нейна на пъпа на Виена.
Коя е таз сладкарница, че да хапна една торта ?
28.02.19
20:39
#7305
Да се беше държал прилично последните две години, да ти кажа ама ти.......
Споко ще ти пиша на лично.
Да се беше държал прилично последните две години, да ти кажа ама ти.......
Споко ще ти пиша на лично.
Може и тук да я напишеш, аз лично нямам нищо против да я имам предвид, ако ми се отвори отново път натам. 🙂
28.02.19
20:59
#7307
Добре де....писах му и на него.
Още не са отворили, правят проби и бистрят проекта.
Щом отворят ще ви кажа.
Движение:
- йога, час
Храна и добавки:
- Б6, 9, йод, билкова кръв, омега 3, Д3
- протеинов шейк в орехово мляко; Клаудио Коральо 100%
- 2 мандарини
- чаша био боза от ръж
- котидж сирене
- 1 мандарина
- ябълка
- шоколад, ок. 50 гр
- оризовки с мунг дал...значи, никога не съм си купувала оризовки, но продължават дами дават някакви мострени, и са отвратителна краста
- микс зелени салати с царевица; настъргано цвекло с 2 настъргани яйца и царевица; малко сусамова халва и малко дом. балкава
Вода:
- 1.8
Движение:
- разходка по ски пътя (ок. 3 км) и малко плаж
- йога, 45 мин
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, йод, билкова кръв
- овесени ядки с орехи, чиа, сушени кайсии, кокосово масло, мед
- смути от банан, фурми, какаови зърна, конопено семе, кокос
- малко хляб
- ябълка
- протеинов шейк с кокосово-оризово мляко
- зелена салата с краставица, зелен лук, репички; препечен хляб със зехтин, сушени домати; 2 варени яйца; халва, 2 квадратчета шоколад
- ябълка
- малко шоколадови пробиотични перлички
Вода:
- над 1.6
Движение:
- плановете за разходка бяха компрометирани от силния вятър, само йога - 50 мин
Храна и добавки:
- Б6, 9, йод, билкова кръв, омега 3
- ябълка
- протеинов шейк в кокосово-оризово мляко; малко пробиотични шоко перлички
- половин домашна кифличка със сладко от сливи
- дом.кисело мляко с мед
- портокал, киви
- 2 яйца на очи с малко хляб, домат, репички, 2 квадратчета шоколад
- ябълка, няколко бадема
- салата от домат, краставица, репички; малко овче сирене, 2-3 хапки хляб, няколко сушени домата в зехтин; дом.баклава
- 1 вафла и няколко фъстъка
Вода:
- 1.7, ако не смятам около 400 мл, които изпих в неколкократните си събуждания снощи
Движение:
- разходка с плаж
- йога, час
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, йод, омега 3
- ябълка, киви
- 4 бразилски ореха
- протеинов шейк в кокосово - оризово мляко
- ябълка
- репички, варено яйце
- протеинов шейк в кокосово - оризово мляко
- 3 крекера с малко авокадо
- варено яйце; краставица, домат
Вода:
- 1.8
Двама приятели решиха да споделят плажа с нас.
Мнението беше редактирано от Margi на 04.03.19 21:53.
Движение:
- йога, 70 минути, основно пасивни изтегляния назад и обърнати пози
- вечерта 5-6 мин Випарита Карани
Храна и добавки:
- Б6, 9, йод, билкова кръв, желязо
- 2 кивита
- Клаудио Коральо 100%
- протеинов шейк в орехово мляко
- шоколад
- ябълка
- чери домати и 1 варено яйце
- салата от цвекло, краставица; 2 бъркани яйца с пармезан; 1 филийка хляб с орехии пушен кашкавал; домашна баклава
- още 1-2 кивита вероятно
Вода:
- към 2 л
Мнението беше редактирано от Margi на 06.03.19 06:18.
Движение:
- йога, час
- следобед - малко Бхуджангасана на въжета; СБС; Випарита Карани
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, йод, желязо, омега3, билкова кръв, Д3
- голяма плодова салата от ананас, ябулка,киви, чиа, какаови зърна, мед
- протеинов шейк (доза и половина) в кокосово-оризово мляко
- чери домати и една филийка хляб с орехи с пушен кашкавал, 1 бонбон линдт
- ябълка
- спанак, чери домати, 1 вареня яйце, малко пушен кашкавал; не цял шоколад
- доза и половина протеин (неовкусен) с мед
- спанак, чери; 1 филия орехов хляб с пушен кашкавал и варено яйце...малко насила
Вода:
- към 2
Мнението беше редактирано от Margi на 07.03.19 09:12.
Движение:
- йога, час
- обикаляне
Храна и добавки:
- Б6, 9, желязо, омега 3
- ябълка
- протеинов шейк с мед
- 1 яйце на очи с 1 филийка орехов хляб, спанаки чери домат; половин шоколад
- половин шепа кашу
- протеинов шейк с ванилия и мед
- половин кофичка сладолед тъмен шоколад и бадем от Савини
- киви
- едам; червена леща с лук, куркума и джинджифил; супа от коприва
Вода:
към 1.8
Мнението беше редактирано от Margi на 07.03.19 19:27.
Марги, как помниш всички малки неща, които консумираш през деня, за да си ги впишеш в дневника?
Когато човек обръща внимание на това, с което се храни, не се изисква някаква феноменална памет, за да може да го възстанови в края на деня.
Когато се храни с каквото му попадне, без да влага мисъл, вероятно е доста неща да са се загубили от паметта. 🙂
08.03.19
07:52
#7317
Честит празник!
Благодаря. 🙂
Честито и от мен на всички дами, бъдете повече дами, по-малко се правете на мъже. 🙂
Движение:
- йога, час
- ходене, 5 км някъде
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, желязо
- портокал
- протеинов шейк с мед и какаови зърна
- ябълка
- салата от спанак и 2 настъргани варени яйца
- протеинов шейк
- Клаудио Коральо 80%
- фреш от червен портокал (който май не беше много червен)
- за довечера: зелена салата; черна леща с червен лук
Вода:
- надявам се към 1.8 поне
Мнението беше редактирано от Margi на 08.03.19 22:08.
Движение:
- йога, час
- разходка из ботаническата градина
Храна и добавки:
- Б6, 9, желязо, омега 3
- портокал
- кисело мляко с бисквити...сутринта прочетох нещо подобно в дневника на Саня и не се успокоих докато не го изядох 😄 ...после, разбира се, ми стана тежко и съжалих
- протеинов шейк с какаови зърна и мед
- ръжени солети
- супа от коприва
- по-късно: салата от спанак, краставица, авокадо, конопено семе, пармезан; омлет с пармезан; домашна баклава
Вода:
- към 2
Мнението беше редактирано от Margi на 09.03.19 19:11.
Движение:
- ресторативна йога, към 50 мин
- малко плаж на полянка
Храна и добавки:
- Б6, 9, 12, желязо (днес сложих капките в ябълков сок, че вчера едва ми стана зле когато директно ги сипах под езика), омега 3
- 2 лимецови палачинки със спанак и пармезан
- по малко от няколко вида сладолед от gelato&latte (не повече от 70-80 гр общо) и 2-3 глътки капучино с биволско мляко, пак там
- протеинов шейк с какаови зърна и мед
- ябълка
- репички, няколко листа зелена салата, таратор без копър; 2 палачинки с хумус; сладолед
Вода:
- към 2