31.01.14
14:17
Той периодично си се включва ;) :D Въпроса е, че сега ще има възможност да се включи на място и да е полезен, все пак всичките му клекове са така и килограмите им са големи.
01.02.14
01:20
Втората тренировка днес:
тясна тяга 1х120кг - 1х150кг - 1х180кг - 1х200кг - кофички широко 30.
трап бар 1х220кг - кофички широко 2х(+70кг) - трап бар 1х230кг - кофички широко 2х(+70кг).
СЯВ 5х50кг - кофички широко 4х(+50кг). 2 пъти.
кофички широко 20.
Цял ден глад и взех та се натъпках точно преди тренировка. Краката зверски уморени, кръста с някакъв дискомфорт, на границата между болка и умора. Ако това е цената на големите кила на “лоу бар” - не смятам да я плащам :) Лактите един ден добре, един зле, обаче разбрах причината - смешна и прозаична.
01.02.14
01:25
Каква е причината за лактите?
казано от James Hinks на 01.02.14, 01:20:
Краката зверски уморени, кръста с някакъв дискомфорт, на границата между болка и умора. Ако това е цената на големите кила на “лоу бар” - не смятам да я плащам :)
Доколкото съм гледал 2-ма - 3-ма сериозни клякачи в Пауъра няколко години, това е цената. Всичките си я плащат, а някои и с лихвите.
01.02.14
10:54
казано от Херцог Трън на 01.02.14, 01:25:
Каква е причината за лактите?
Претоварването и невъзстановяването. Когато разделя в двете тренировки борческото въртене, раменната и кофичките(основните бутащи) и между двете тренировки не ям нищо(както стана тази седмица), а в самите тренировки напъна малко повече - това се получава.
казано от Boby_ на 01.02.14, 10:43:
казано от James Hinks на 01.02.14, 01:20:
Краката зверски уморени, кръста с някакъв дискомфорт, на границата между болка и умора. Ако това е цената на големите кила на “лоу бар” - не смятам да я плащам :)
Доколкото съм гледал 2-ма - 3-ма сериозни клякачи в Пауъра няколко години, това е цената. Всичките си я плащат, а някои и с лихвите.
Значи няма да я плащам :) Това, което по план трябваше да направя до края на март го направих до края на януари - 2х230 кг клек. Сега мога и да спра клека, а мога и да почна да работя върху 20х200 един път в седмицата и да си ги клякам нормално и само да търся подобряване на скорост и мобилност. Кръста, които ми е проблемен от 17 годишен само такава цена иска да платя и да стана тотален инвалид...
01.02.14
13:59
Е след като си си постигнал някои от целите за март,още сега,дай го по-лежерно и да отпочинат ставите. Не казвам да вдигаш леко,пак напъвай,но явно напредваш по-бързо от колкото си предвидил.
Мнението беше редактирано от lordinario на 01.02.14 14:00.
01.02.14
14:46
230 :
200 :
Нещо ъгъла на снимане не сме уцелили за да се вижда хубаво и да има качествена критика...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.02.14 14:49.
казано от James Hinks на 01.02.14, 14:46:
Нещо ъгъла на снимане не сме уцелили на 230.
Ммдаа. Трябваше да е още малко в ляво.
01.02.14
14:54
Шефчето голям гангстер с тези дрехи и шапка на 230,кефи ме.Рядко се случва клип да ме кефи,но този радва,евала!
Мнението беше редактирано от lordinario на 01.02.14 14:54.
01.02.14
15:15
Така изглежда.Широкият разкрач винаги изглежда плитък в сравнение с тесният. Представи си дълбочината,която стигна,но краката да са на ширината на раменете:) прилична дълбочина е.
01.02.14
15:19
казано от aleks на 01.02.14, 15:09:
Според мен за такъв широк разкрач клекът е плитък.
Той точно поради тази широчина е плитък. С времето може да успея да слезна по-дълбоко на такъв разкрач, но сега няма как да стане.
Мен ме интересува друга - механиката на “лоу бар”-а и това до колко се доближавам до нея на клиповете.
казано от James Hinks на 01.02.14, 15:19:
Мен ме интересува друга - механиката на “лоу бар”-а и това до колко се доближавам до нея на клиповете.
С гледане специалист не се става, та нямам претенции да знам кой знае колко по върпоса, но ми изглежда добре. Не те сгъва прекалено, а в същото време използваш достатъчно задната верига (еректори, глутеуси), за да изправиш, което е и целта на лоу-бара. Не мога от клиповете да видя колко ниско си пуснал щангата назад. Общо взето колкото по-ниско, толкова по-добре. Бойко и Владо се оплакваха от много сериозни болки в раменете след клек, което се получава от напрежението там, предизвикано от екстремното пускане на щангата назад по гърба.
01.02.14
15:42
Тя не ме сгъва въобще, аз се навеждам сам. Въпроса е трябва ли, не трябва ли ?
Лоста е легнал някъде на задното рамо, 2-3 пръста по-ниско от нормалното за мен положение - горе върху трапеца. Мога да го пусна и още съвсем малко по-ниско, но не съм много сигурен дали въобще ще удържа такива килограми при ставането.
Бая чудене и пробване ще падне ако продължа да натискам клека и го правя с “лоу бар”...
Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.02.14 15:43.
Не претендирам да знам. Когато съм опитвал да си слагам яко надолу щангата и мен ми идва да се наведа, че да може гърба да ми отнеме част от напрежението, което пада яко на ръцете иначе.
казано от James Hinks на 01.02.14, 15:42:
Тя не ме сгъва въобще, аз се навеждам сам. Въпроса е трябва ли, не трябва ли ?
Трябва, трябва. Колко точно обаче да се наведеш, без да я оставиш само на кръст, ще трябва сам да усетиш.
казано от James Hinks на 01.02.14, 15:42:
Лоста е легнал някъде на задното рамо, 2-3 пръста по-ниско от нормалното за мен положение - горе върху трапеца. Мога да го пусна и още съвсем малко по-ниско, но не съм много сигурен дали въобще ще удържа такива килограми при ставането.
Бая чудене и пробване ще падне ако продължа да натискам клека и го правя с “лоу бар”...
Ами виждал съм различни варианти, но винаги най-много ми е допадало как кляка Бойко Лишковски. Може би защото докато си мрънкаше как го боли кръстът, правеше петица на 280 без екипировка, само с колан. Та той пускаше много назад лоста - поне на 7-8 см от мястото, на което аз слагах (то моето винаги си е било хай-бар, де). Някъде задно рамо, горната част на плешките - трудно ми е да кажа. Имаше много масивен трапец и гръб, добре подпалтен и с по-меки работи и ми е трудно да си спомня къде точно идваше лостът. Помня обаче, че заставането му под лоста си беше цял ритуал, свързан с нагласяне и натискане нагоре, за да избута ръцете колкото може повече назад.
Имаше някъде видео на Бойко с тая петица на 280 в пауъра, обаче не мога да го открия.
01.02.14
17:35
На лоу бар клека лоста седи на ръба на лопатката, мястото се усеща много добре, като го стигнеш, все едно за лост е правено :) . http://www.youtube.com/watch?v=Oo1tU1YqPp0#t=40 - ето тук виж как прави Карвоски, изпъва се колкото може, и после връща назад, докато намери мястото. А относно ширината на разкрача, на мен лично ми е по-лесно с малко по-тесен разкрач, широкият разкрач е предимство ако носиш екипировка. С тесния вкарваш и повече квадрицепс. Не знам дали от ъгъла на клиповете е така, но изглежда, че сгъваш коленете навътре като стане тежко. Това се оправя, като още от началото на клека се стараеш да ги буташ навън. Надявам се да съм бил полезен.
казано от James Hinks на 01.02.14, 15:19:
казано от aleks на 01.02.14, 15:09:
Според мен за такъв широк разкрач клекът е плитък.
Той точно поради тази широчина е плитък. С времето може да успея да слезна по-дълбоко на такъв разкрач, но сега няма как да стане.
Ако си с анцуг или клин няма ли да можеш да задълбочиш ?
На 200 кг. май по-добре го правиш, т.е. повече дава гъза назад и се навеждаш леко. То даже май това му е целта на тоя “лоу бар” да изнесеш гъза повече от колкото, ако лоста ти е горе, щото там ще ти натисне врата, ако се изнесеш така.
В наща зала на трибойците репликата винаги е- “тръгвай с гъза”. Ама как звучи само :D
02.02.14
00:46
казано от Светослав Вълков на 01.02.14, 17:35:
А относно ширината на разкрача, на мен лично ми е по-лесно с малко по-тесен разкрач, широкият разкрач е предимство ако носиш екипировка. С тесния вкарваш и повече квадрицепс. Не знам дали от ъгъла на клиповете е така, но изглежда, че сгъваш коленете навътре като стане тежко.
С тесен разкрач ще се наведа по-рисковано напред ако е “лоу бар”. Целта тук е да пусна таза ниско, но да запазя кръста прав и навеждането да е от самия таз, въпрос на мобилност за момента. Иначе когато си клякам нормално е доста по-тесен разкрача, но и напрежението в сухожилията на квадрицепса е по-голямо, а аз точно от това бягам сега.
Коленете не мърдат, явно е някаква заблуда, но наистина не мърдат нито навътре, нито навън.
казано от Kirilov на 01.02.14, 19:03:
Ако си с анцуг или клин няма ли да можеш да задълбочиш ?
На 200 кг. май по-добре го правиш, т.е. повече дава гъза назад и се навеждаш леко.
Проблема с дълбочината в случая не е в дрехите, а в разкрача и мобилността в таза и бедрата. Ако почна да се заминавам с тоя “лоу бар” ще трябва и да поработя малко върху това, например да правя “шико” след всяка тренировка по 20-30 пъти и да разтягам адуктори и задно бедро и да отварям малко таза.
200 са по-лесни от 230 :) Най-малкото за удържане по-ниско са по-лесни, пък и на кръста не удрят толкова.
02.02.14
00:53
Интересно как 200 ти тежат така,при условие че удряш 230кг за повторения...ако в случая ги клякаш сам и няма никаква намеса от спотера ти,200 трябва да са доста по-експлозивни.Поне при мен е така,30кг. тежест под тежката работна серия ми е и вработваща и ултра експлозивна.
02.02.14
00:58
Ако помислиш и се върнеш назад в дневника, ще се сетиш как и защо “ми тежат така 200”. Подсказвам - причините са прозаични :)
02.02.14
01:00
Ахам :) Не казах, че ти тежат,а че изглежда че ти тежат.
Мнението беше редактирано от lordinario на 02.02.14 01:00.
02.02.14
01:10
Че те си тежат и е нормално да е така ;)
03.02.14
14:47
Тренировката днес :
клек 1х120кг - широка тяга 1х120кг - клек 1х150кг - широка тяга 1х150кг - клек 1х170кг - широка тяга 1х170кг - клек 1х200кг - широка тяга 1х200кг.
Само загрях и се отказах :) Кръста е натегнат, боли, и това е от “лоу бар”-а и неотшумялото напълно разтежение от широката тяга преди 2 седмици. Не е моят начин на клек. Експериментирах малко с разкрача, намерих една позиция, в която няма толкова напрежение в коленете, е, няма и достатъчно дълбочина, но за сметка на това ме навежда напред(поне днес със скапания пояс де). Ще разтягам, ще клякам за повторения на 200 по един път в седмицата и ще видим какво ще стане...
Лоу бар-а е по - взискателен от към мобилност,особено в задното бедро...Като цяло все си мисля,че в дългосрочен план клек с щангата на трапеца си е по - добре.И от към атлетична гледна точка,и от естествена биомеханика на тялото.Ма то нека да клякаш 250+ лоу бар па да видим дали няма да скачаш/бягаш прилично.
А защо пробваш лоу бар?коленете?
03.02.14
15:07
Да, заради коленете. Това възпаление(ако е само възпаление) не иска да минава една година вече. Поотшуми - напъна клека - почне с нови сили - почивам - минава - напъна - започва. Трябва да правя всичко, от което не боли и това, от което боли да го правя по начин, по който не боли.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 03.02.14 15:32.
Грешен пост,извинявам се.
Мнението беше редактирано от ddd на 03.02.14 16:58.
03.02.14
16:59
гледам аз, гледам, но май ме обърка с ронката :D :D
03.02.14
17:41
казано от James Hinks на 03.02.14, 15:07:
Да, заради коленете. Това възпаление(ако е само възпаление) не иска да минава една година вече.
Днеска психически ме срина тотално! Ако и моите ме въртят повече от година ще откача.
04.02.14
00:59
Не се филмирай :) Може и много повече от година да те боли нещо. Не е фатално, стига да знаеш какво да правиш ;)
04.02.14
01:10
Втората тренировка днес :
набиране на въже 14 - борческо обръщане 10х60кг - кофички широко 30 - двустранна раменна преса с двупудовките 6х64кг.
борческо обръщане 5х80кг - гребане с трап бар 4х120кг - кофички широко 4х(+70кг) - двустранна раменна преса с двупудовките 8х64кг.
раменна преса 3х90кг - гребане с трап бар 4х120кг - раменна преса 1х90кг.
борческо обръщане 4х80кг - кофички широко 4х(+70кг) - борческо обръщане 2х80кг - гребане с трап бар 4х120кг - кофички широко 20.
Няма само първата тренировка да е смешна, втората и тя не и отстъпва. Ужасна болка в предмишницата на обръщането, утре може да отида на лекар...
Цяла вечер мислих и накрая сглобих как ще тренирам занапред - обикновено простите неща са най-ефикасни :)
04.02.14
10:30
Освен да почна наистина... :)
Тя и новата схема ще е благоприятна за такива неща ;)
05.02.14
14:23
Тренировката днес :
клек 1х120кг - 1х150кг - 1х170кг - 1х200кг - бедрено разгъване с един крак 40х16кг(на крак).
трап бар 1х170кг - 1х200кг.
трап бар 3х200кг - скокове на стълбите 1 качване. 2 пъти без почивка.
трап бар 1х240кг - скок с един крак на 50см височина 10 пъти с всеки крак - трап бар 1х240кг - скокове на стълбите 2 качвания.
Почнах я :) Тия 6-8 кг тегло, които съм качил от както стартирах двуразовите, не са ми много от полза на скоковете :D И на гардероба също. Първото ще търпи положителна промяна, но второто ме съмнява да стане така ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 05.02.14 14:27.
казано от Тала-съм на 03.02.14, 17:41:
казано от James Hinks на 03.02.14, 15:07:
Да, заради коленете. Това възпаление(ако е само възпаление) не иска да минава една година вече.
Днеска психически ме срина тотално! Ако и моите ме въртят повече от година ще откача.
Един път заболи ли те нещо, ще се обажда... ще затихва, пак ще се обажда, това е, просто дерзаеш и мажеш и се надяваш да изкара по-дълго ( ако ти е много важно да имаш силови постижения де).
06.02.14
00:50
Втората тренировка днес :
вертикално изтегляне с една ръка на въже 4(на ръка) - раменна преса с двупудовки с редуване на ръцете 4х32кг(на ръка). 2 пъти без почивка.
хоризонтално изтегляне с една ръка на въже 5(на ръка) - двустранна раменна преса с двупудовки 6х64кг. 2 пъти без почивка.
вертикално изтегляне на въже с водеща ръка 5(на ръка) - коремна преса с тежест с изпънати ръце/двустранна раменна преса седнал с двупудовки 5х64кг. 2 пъти без почивка.
хоризонтално изтегляне на въже с водеща ръка 5(на ръка) - двустранна раменна преса двупудовки 5х64кг. 2 пъти без почивка.
хоризонтално изтегляне на въже с две ръце 10 - коремна преса с тежест с изпънати ръце/двустранна раменна преса двупудовки 3х64кг. 2 пъти без почивка.
Малко ми е страно с новата схема, но поне е нещо ново(добре забравено старо) и минава леко...и съм трагедия, но не отчайваща ;)
Сашо, я подскажи малко какво е това изтегляне на въже (вертикално и съответно хоризонтално), че нещо не мога да си го представя, моля те. :)
казано от Boby_ на 06.02.14, 08:32:
Сашо, я подскажи малко какво е това изтегляне на въже (вертикално и съответно хоризонтално), че нещо не мога да си го представя, моля те. :)
И аз имам същия въпрос ,това ли е вертикалното?
Мнението беше редактирано от BGcmex на 06.02.14 09:44.