27.12.11
11:07
Здравейте!Казвам се Радо и съм на 13,след няколко седмици на 14.Тежа м/у 49 и 51 килограма,а съм висок 1.68.Искам да кача малко мускулна маса,но незнам дали веднага да тръгвам на фитнес или да започна вкъщи(имам лежанка,2 дъмбела по 15килограма всеки и една щанга около 50килограма).Мисля да започна да спазвам хранителен режим и да тренирам вкъщи базови упражнения,докато кача малко мускулна маса и увелича силата си.Вие какво ще ме посъветвате и реално колко килограма мога да кача вкъщи за 6,7 месеца или повече?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 30.12.11 11:23.
Ами ти си на 13-14 така че незнам дали ще качиш няква мускулна маса. Според мен по добре си тренирай у вас там с уредите, които имаш, прави и лицеви опори, коремни преси, ходи да се набираш и кам 15-16 може да ходиш вече в залата. В моята зала има и такива на твойта възраст така че ако си много навит няма лошо да ходиш на зала.
27.12.11
11:22
Прави лицеви опори, набирания, кофички, леки дъмбели и лежанка, много повторения и това е. До 21 костите и сухожилията растат и не е много добре да вдига системно тежко.
27.12.11
20:37
Моят съвет е за момента да се ориентираш към друг спорт.Какъвто и спорт да е няма да сгрешиш:футбол,волейбол,бойни спортове.
Давам ти един пример просто,бокса е много добър вариант,като след тренировката включиш и силова тренировка включваща упражненията
описани от другите съфорумници по-горе.Пишеш и за хранителен режим.Добре ще е ако можеш да си изградиш разумно балансиран режим,
които ако ти стане навик ти предвещава добро физическо бъдеще.
27.12.11
20:42
Прави лицеви опори, набирания, кофички, леки дъмбели и лежанка, много повторения и това е. До 21 костите и сухожилията растат и не е много добре да вдига системно тежко.
А сети ли се, че тежките серии на базовите многоставни(забележи тази думичка, защото и бицепсовото е базово упражнение, но не се вписва)увеличават плътността на костите до 7.7% при мъжете и 3% и малко при жените ? Стига с тея митова, бе хора.
по-добре се запиши на плуване или ако толкова искаш боен спорт да не е бокс а някви каратета .. Бокса няма смисъл да го почваш от толкова малък ако не таиш големи надежди за напреде .. Много често че получават травми и контузии , случва се и пречупване на коста на носа или хрущялите на ушите , а тошно на тия години не ти трябват подобни неща уверявам те
28.12.11
09:16
Благодаря Ви!Мисля да тренирам волейбол и да правя някои упражнения(лицеви опори,коремни преси или на лостове),а за напред ще се ориентирам към фитнеса.
28.12.11
09:55
Добър избор.Пожелавам ти след 6-7 г да те гледаме в националния.
28.12.11
11:26
А сети ли се, че тежките серии на базовите многоставни(забележи тази думичка, защото и бицепсовото е базово упражнение, но не се вписва)увеличават плътността на костите до 7.7% при мъжете и 3% и малко при жените ? Стига с тея митова, бе хора.
Говоря за растеж на костите, а не за плътност ..... и може ли да ми кажеш откъде ги взе тези проценти, защото нещо ме съмняват!
Нищо няма да му стане на костите. Примерно, някои от щангистите ги почват да ги тренират от 5-6 годишни ;)
Което не значи, че вдигат тежко. А тежко е относително. Никй не го кара на 13 да кляка с 200. А набирания и кофи също може да са му тежки в началото.
Във футбола и волейбола ставите и колената понасят многократно по-голямо натоварване, от която и да е тренировка в залата.
Подкрепям горното мнение!
Във футбола особено коленете стават на кайма.Имаше една таблица със различните спортове и % контузии,еми футбола мисля,че беше на 1во място,а фитнес/powerlifting/olympic weightliftting и общо взето тежести бяха на последно,със уникално малки проценти.
28.12.11
12:04
Аз ако бях на 13 години веднага се записвам на футбол или волейбол или някакво бойно изкуство тип карате, жиу жицу,джит кун до или капоейра и отделно ще си правя само набирания , коремни , лицеви и кофи.Това според мен е най-доброто , което можеш да направиш на тези години и след време като станеш на 19-20 ще си много здрав ако не спираш със спорта и тогава ще можеш да избереш точната насока, в която искаш да вървиш, но този избор колкото по-рано го направиш толкова по-добре.
Но този избор не е никак лесен уверявам те ;)
28.12.11
12:06
Говоря за растеж на костите, а не за плътност ..... и може ли да ми кажеш откъде ги взе тези проценти, защото нещо ме съмняват!
Гледах изследване на някакви англичани(поне така си спомням). И кажи ми, когато китката ти е 20см и порасне с 7%, то тя ще стане 21.4см - това не е ли растеж на костите? Или пък заздравяване ? Както искаш го наричай, за мен си е все растеж. Тея митове, че от щангите се остава нисък и т.н. са за преди 50г, но не и за сега.
28.12.11
12:09
Аз ако бях на 13 години веднага се записвам на футбол или волейбол или някакво бойно изкуство тип карате, жиу жицу,джит кун до или капоейра и отделно ще си правя само набирания , коремни , лицеви и кофи.Това според мен е най-доброто , което можеш да направиш на тези години и след време като станеш на 19-20 ще си много здрав ако не спираш със спорта и тогава ще можеш да избереш точната насока, в която искаш да вървиш, но този избор колкото по-рано го направиш толкова по-добре.
Да бе, заради това всички шампиони са започнали от 10годишна възраст, ако не и от по-малки. Момчетата на Абаджиев са били точно на толкова и сигурно заради късмета му, всичките са имали по няколко медала...
Ако ми обясниш логично защо не трябва да тренира с тежести на тея години, ще разбиеш представата ми за този спорт.
28.12.11
15:21
Нали правиш разлика между професионален спортист, на когото щангите са му живота и човек, който е на 13 години и иска да спортува за кеф, здраве и мацки. Естествено, че докато организма се развива физиологично и на ръст не е добре това да се възпрепятства от странични фактори. До 20-21 годишна възраст е хубаво спорта да предизвиква аеробно разграждане на въглехидратите. Кофичките, лицевите опори, набиранията, сгъване за бицепс с по-лека щанга или дъмбели и още максимум едно-две неща са единствените упражнения, които са допустими.
Аеробно разграждане на въглехидратите? :D А ако е анаеробно, какво ще му стане?
Защо набирането и кофичките били полезни, а другите упражнения - не?
А, и между другото, кофичките и набиранията какви упражнения са - аеробни или анаеробни?
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.12.11 15:33.
28.12.11
15:33
Ъъъъ, това за разграждането на въглехидратите не го разбрах!? Ти като спринтираш да не би само аеробно да ги разграждаш бе, вуйчо? Със щанги може да се почне от рано. Така тъкмо детето ще си запази правилната биомеханика, а не като 90 % от тийнейджърите футболярчета къде не могат да тичат правилно... Представете си, че щангата е плячка, а детето трябва да я закара до пещерата, за да яде. ;)
28.12.11
15:39
Гледах изследване на някакви англичани(поне така си спомням). И кажи ми, когато китката ти е 20см и порасне с 7%, то тя ще стане 21.4см - това не е ли растеж на костите? Или пък заздравяване ? Както искаш го наричай, за мен си е все растеж. Тея митове, че от щангите се остава нисък и т.н. са за преди 50г, но не и за сега.
Ето казвам ти: т.нар. “китка” е съставена от 8те кости на китката и двете кости на предмишницата. Растежа на китката се дължи на растежа на мускулите пряко свързани с тези кости.
28.12.11
23:49
В някой коментар се споменават момчетата на Абджиев и т.н.Ако имам син на тези години щангите са можеби единствения
спорт,които няма да желая да тренира.Точно щангистите им се спира растежа не само от тежестите,а и от хаповете които им дават
за спиране на растежа.Висок щангист едва ли има голям шанс за титла.Фитнес залата е допустима,но при положение,че някой следи
за правилното заучаване на техниката.Но като цяло другите описани по-горе спортове са по удачни за тази възраст.А и все пак момчето си е избрало
волейбол и мисля,че проблемът му е решен.
Стига глупости, няма хапчета за спиране на растежа, нито щангите имат такъв ефект! Растежа може да спре единствено ако от рано се почне с химията.
И в случая кой говори момчето да ходи да става професионален щангист и да почва да се състезава? Става въпрос за нормални, любителски тренировки, които дори НЕ включват щангистките упражнения!
...Точно щангистите им се спира растежа ...
Верно ли? Ако те чуе Величко Чолаков доста ще се посмее.
Нито щангите имат нещо общо с ниския ръст, нито баскетбола и волейбола с високия ръст. Генетика.
29.12.11
02:10
Да бе, заради това всички шампиони са започнали от 10годишна възраст, ако не и от по-малки. Момчетата на Абаджиев са били точно на толкова и сигурно заради късмета му, всичките са имали по няколко медала...
Ако ми обясниш логично защо не трябва да тренира с тежести на тея години, ще разбиеш представата ми за този спорт.
Абе ти за какво изобщо говориш бе??Ти връзка с главния мозък правиш ли? я се прегледай първо и тогава пускай коментари
Изобщо за какво говориш и каква връзка правиш?Правиш ли изобщо връзка с главния мозък????
А я ти си оправи малко тона! Че и на теб ти се губи връзката с доста неща.
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.12.11 08:56.
29.12.11
09:55
В някой коментар се споменават момчетата на Абджиев и т.н.Ако имам син на тези години щангите са можеби единствения
спорт,които няма да желая да тренира.Точно щангистите им се спира растежа не само от тежестите,а и от хаповете които им дават
за спиране на растежа.Висок щангист едва ли има голям шанс за титла.Фитнес залата е допустима,но при положение,че някой следи
за правилното заучаване на техниката.Но като цяло другите описани по-горе спортове са по удачни за тази възраст.А и все пак момчето си е избрало
волейбол и мисля,че проблемът му е решен.
Замислял ли си се, че дължината на крайниците трябва да бъде по-малка, за упражненията, които правят ? Нарочно ги избират по-ниски момчета, за да могат по-лесно да прогресират. Ако изберат някой 2.50 с метър и нещо ръка, той ще си обръне теглото след година тренировки, а другите(малките) - след няколко месеца тренировки. Същото е и с волейболистите(Вик ти даде пример) - избират ги високи, защото това е предимство за спорта. Никой не е отишал 150-160 да тренира волейбол и да е станал 2 метра - просто няма как.
Абе ти за какво изобщо говориш бе??Ти връзка с главния мозък правиш ли? я се прегледай първо и тогава пускай коментари
Изобщо за какво говориш и каква връзка правиш?Правиш ли изобщо връзка с главния мозък????
Н
Не ти схванах мисълта, но явно за теб си говорил, защото така излиза. Явно не можеш да разбереш какво пиша, за което не те обвинявам - такъв си се родил просто :)
29.12.11
10:08
...Точно щангистите им се спира растежа ...
Верно ли? Ако те чуе Величко Чолаков доста ще се посмее.
Нито щангите имат нещо общо с ниския ръст, нито баскетбола и волейбола с високия ръст. Генетика.
Които иска нека ми се смее.Мнението ми за щангистите се дължи на това,че преди вече доста години момче на моята възраст
започна да се занимава с щанги.До колкото знам големи надежди му възлагаха треньорите му,та от него знам че са му давали много хапчета.Бяхме около 14-15 годишни,а до като завършихме когато последно го видях не порасна дори сантиметър.
Още двама познати имам,които са се занимавали сериозно,верно са ниски но не съм ги питал за допълнителни неща дали са приемали.При 1ва възможност ще попитам поне единия.А за смеене да ми се смее,които поиска,но е недоказуемо дали тези спортове
волейбол и баскетбол не помагат са порастването с още някой друг см.Идеален пример ще са 2ма еднояйчни близнаци,единия трениращ другият не.Но едва ли ще намерим такива.
И аз от 14 годишен не съм порастнал с нито един сантиметър. Без да съм пипал щанга. Това какво доказва?
И пак да питам, защо намесвате щангите, допинга и професионалния спорт?! И волейболистите сигурно не взимат хапчета?
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.12.11 10:28.
Които иска нека ми се смее.Мнението ми за щангистите се дължи на това,че преди вече доста години момче на моята възраст
започна да се занимава с щанги.До колкото знам големи надежди му възлагаха треньорите му,та от него знам че са му давали много хапчета.Бяхме около 14-15 годишни,а до като завършихме когато последно го видях не порасна дори сантиметър.
Още двама познати имам,които са се занимавали сериозно,верно са ниски но не съм ги питал за допълнителни неща дали са приемали.При 1ва възможност ще попитам поне единия.А за смеене да ми се смее,които поиска,но е недоказуемо дали тези спортове
волейбол и баскетбол не помагат са порастването с още някой друг см.Идеален пример ще са 2ма еднояйчни близнаци,единия трениращ другият не.Но едва ли ще намерим такива.
Аз пък ще ти дам пример с Величко Чолаков, който ми е лично познат, преди да се захване с щангите беше в спортното като футболист ако не се лъжа и беше сравнително дребен и слаб, порасна след като се захвана с щангите и сега е два метра и кусур мъж вероятно около 160-170кг. За близнаците също имам такива познати, едното момче не тренира и е изключително мършав, брат му от малък почна да тренира и да се тъпче със стероиди и стана огромен още на 16-17г., еднакви са на виочина, с еднакви физиономии, но контрастът в телсложението е потресаващ :D
Аз пък ще ти дам пример с Величко Чолаков, който ми е лично познат, преди да се захване с щангите беше в спортното като футболист ако не се лъжа и беше сравнително дребен и слаб, порасна след като се захвана с щангите и сега е два метра и кусур мъж вероятно около 160-170кг.
И като се изправи срещу тебе почваш да се молиш да не е ядосан :D
Аз пък ще ти дам пример с Величко Чолаков, който ми е лично познат, преди да се захване с щангите беше в спортното като футболист ако не се лъжа и беше сравнително дребен и слаб, порасна след като се захвана с щангите и сега е два метра и кусур мъж вероятно около 160-170кг.
И като се изправи срещу тебе почваш да се молиш да не е ядосан :D
Краката ми са доста развити, но като сме сядали един до друг 76-7 сантиметровото ми бедро се губи на фона на неговите крака, наистина е внушителен мъж.
Мнението беше редактирано от Valdis на 29.12.11 12:04.
29.12.11
12:26
А я ти си оправи малко тона! Че и на теб ти се губи връзката с доста неща.
Абе ти пък откъде се взе и кво искаш??Най-мразя някой като почне да се заяжда безмислено
Като имате некъф проблем ела ми го кажете щото ми писна от некфи отворковци във форумите
И като имате некфо мнение се изказвайте точно и ясно , щото дори няма връзка това дето аз съм казал с това дето вие говорите
И ако ще се заяждате е така безмислено щото си нямате друга работа по-добре си го спестете
П.П. Аре малко по-сериозно и стига с тия детинщини по форумите, че е супер детско и тъпо.Ако някой има нещо против мене да дойда да ми го каже да се изясним очи в очи
29.12.11
12:28
Н
Не ти схванах мисълта, но явно за теб си говорил, защото така излиза. Явно не можеш да разбереш какво пиша, за което не те обвинявам - такъв си се родил просто :)
Не явно ти няма как да разбереш аз какво съм написъл.Подхванал си си некфа тема и сам си говориш и си меляш.
П.П.Айде преди да пишеш вземи малко се образовай и МИСЛИ и тогава пиши!!!
29.12.11
12:40
Борис Ангелов, успокой топката, МОЛЯ.
Тонът ти е неподходящ, махленският стил на писане - също.
Говорили сме стотици пъти на тази тема. Баскетболистите и волейболистите не са високи заради спорта, който практикуват. Всъщност те го практикуват точно защото за високи, а не защото са пораснали от него.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.12.11 12:41.
Няма значение от къде съм се взел, но мисля че ясно ти казах какво искам. Намали малко препинателните знаци и внимавай с епитетите.
Наистина не сме в детската градина, така че се дръж като възрастен, а не като обидена ученичка.
Че с тоя речник и правопис не знам как искаш някой да ти възприема сериозно писанията.
Мнението беше редактирано от Петко К на 29.12.11 12:41.
29.12.11
12:47
Ако някой има нещо против мене да дойда да ми го каже да се изясним очи в очи
И ?
Ще го биеш или ще му се молиш да не пише по форумите ?
:D
29.12.11
12:48
Борис Ангелов, успокой топката, МОЛЯ.
Тонът ти е неподходящ, махленският стил на писане - също.
Аз с удоволствие ще успокоя тона и тонът ми при това положение няма какъв друг да е.Когато има такива дето се заяждат за щяло и не щяло - то се търпи търпи ама накрая писва.Аз откакто съм тук винаги съм писал премерени коментари.Гледам винаги коментарите ми да са подплътени с факти.А тея двамцата просто седят и се заяждат - нещо не схващам какъв им е проблема
Затова и аз ще подкрепя това, което каза Хайде по спокойно всички и да пишем разумни и смислени коментари
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.12.11 12:50.
29.12.11
13:42
Аз откакто съм тук винаги съм писал премерени коментари.Гледам винаги коментарите ми да са подплътени с факти.
Е тука вече излъга яко :D
29.12.11
13:44
Аз откакто съм тук винаги съм писал премерени коментари.Гледам винаги коментарите ми да са подплътени с факти.
Много е лесно да кажеш ” не, не е вярно” , обоснови се ако искаш мнението ти да е валидно
Иначе е само поредното заяждане
Мнението беше редактирано от Борис Иванов на 29.12.11 13:44.
29.12.11
14:48
Много е лесно да кажеш ” не, не е вярно” , обоснови се ако искаш мнението ти да е валидно
Иначе е само поредното заяждане
Прегледай си постовете ;)
упс, няма да се заяждам с тебе, че току виж и мен си набил...:D
Мнението беше редактирано от James Hinks на 29.12.11 14:48.
А твоите аргументи къде са?
Човека ти спомена щангистите, които почват от рано, и искаше обосновка защо не е полезно да се почва с щангите на тази възраст, а ти му казваш, че нямал връзка с главния мозък?
29.12.11
15:03
Упражненията с големи тежести вдигат тестостерона, а той помага на костите да се калцират по-бързо. В този смисъл фитнеса в ранна възраст може да е прчина да останеш нисък.
Всеки спорт си моделира тялото по специфичен начин...
Ако наистина мислите, че ежедневното многогодишно вадене на тежести 90-95% над глава няма да ти повлияе на растежа...я пак...дали не се товарят гръбнак, прешлени...може да е минимално влиянието на общия план-ген, химия, кога си почнал и т.н., но го има...
Всички баскетболисти и волейболисти са се родили по 2 метра сигурно...не влияе максималното протягане и скоци върху физиката ли...аде бе...
Хванете двама близнаци-атлети сериозно занимаващи се...единия да е спринтьор, другия “шишарка”...след една година дали няма да имат разлика във физиките...ЩЕ имат-огромна...
Величко Чолаков(доколкото съм чувал) въобще не е имал “ген” за щангист...може Валдис да помогне тук...