16.03.12
21:22
Здравейте :)
Въпроса е ясен - приоритет ми е сила и ММ, кое мислите, че е по-подходящо за мен? Начинаещ, 180/58. Ето ми я програмата (някаква разновидност на кръгова), мисля, че ще помогне. Всъщност имам и друг въпрос - скоро ще започвам да правя тяга, търся упражнения които ще ми заздравят кръста (няма как да правя хиперекстензии в залата) - чудих се за навеждане с щанга?
Тренировка А
L-sit
Клек
Набирания
Кофи
Лег (дъмбели)
Тренировка Б
Повдигане на рамене
Пулоувър
Мечка
Пуш-преси
Флайс
Тренировка В
L-sit
Клек
Набирания
Лицеви опори
Лег (щанга)
Мечка или чукчета ? И двете , една тренировка едното , другата другото.
Ама не забравяй ,че има и търсачка. И двете неща ги има коментирани.
Заместител на хиперекстензии
Мнението беше редактирано от RinGo на 16.03.12 21:31.
16.03.12
21:44
Хехе, мерси. Използвах търсачката ама без особен успех.. Значи ще се уча на навеждания с щанга :) А за чукчетата и мечката предпочитам да е само едно.. Гледам да намаля упражненията на минимум и повече от 6 не мисля, че ще правя.
Съветвам те щом си начинаещ да не бързаш да се хвърлящ на добро утро, според мен прави хиперекстензии ако причината да не ги правиш е че няма стойка за тях има много начини да се правят и без нея на лег преса, уред за коремни даже и на лежанка.
Щом си начинаещ избери само едно от двете упражнения без да ги въртиш за да можеш да му следиш най-малкото прогреса от към кила и да свикнеш на техниката.
ПС. Тая програма особенно тренировка Б изобщо не ми харесва, тренировка не се започва с Повдигане на рамене а и на тоя Пулоувър изобщо не му е там мястото
Щом си начинаещ, съветвам те каквото и всички на твоето ниво - използвай леки килограми, позволяващи ти да правиш по 20 повторения. Заучавай правилното изпълнение на движенията, правилната стойка и поне 2 месеца, всеки път като влезеш в залата, тренирай всички МГ с по 1-2 упражнения. Двигателната култура е много важна, а начинаещите няма от къде да я имат. Друг важен фактор е нервната система, на която също и трябва време за да се адаптира към стреса, на който подлагаш организма. Затова недей подбира упражнения, а заучавай правилното изпълнение на всяко едно.
16.03.12
23:01
@Ринго
И тях съм ги изключил, защото не е удобно да ги правя. Ще се пробвам на уреда за коремни да правя хиперекстензии, може би ще стане.
@Стоян
Ако може да помогнеш с подредбата? Доброто утро знам, че е за средно-напреднали, но.. еми ок, значи няма да го правя засега. Тягата е по-тежка и сложна, значи нея ще я включа след 2-3 месеца, а навеждането след 1-2?
@Стоянчо
На повечето упражнения правя по 10 повторения, на клек правя по 15, също така и лицевите и повдигане на крака от вис (L-sit)
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 16.03.12 23:03.
казано от Кристиян Дончев на 16.03.12, 21:22:
Здравейте :)
Въпроса е ясен - приоритет ми е сила и ММ, кое мислите, че е по-подходящо за мен? Начинаещ, 180/58. Ето ми я програмата (някаква разновидност на кръгова), мисля, че ще помогне. Всъщност имам и друг въпрос - скоро ще започвам да правя тяга, търся упражнения които ще ми заздравят кръста (няма как да правя хиперекстензии в залата) - чудих се за навеждане с щанга?Тренировка А
L-sit
Клек
Набирания
Кофи
Лег (дъмбели)Тренировка Б
Повдигане на рамене
Пулоувър
Мечка
Пуш-преси
ФлайсТренировка В
L-sit
Клек
Набирания
Лицеви опори
Лег (щанга)
Програмата не става. Нищо няма да направиш ако целите са ти увеличаване на силовите постижения и активно тегло. С тези L-sit-ове, лег с дъмбели, пулоувъри, мечки, флайсове си за на никъде (ако разсъждавам спрямо целите ти).
Забрави програмата, която си написал тук и тренирай по тази:
Тренировка А:
3x5 Клек
3x5 Лег
1x5 Тяга
**2x8 Кофички
Тренировка Б:
3x5 Клек
3x5 Войнишка преса
3x5 Гребане с щанга
СЕДМИЦА 1:
Понеделник - Тренировка A
Сряда -Тренировка Б
Пеък - Тренировка A
СЕДМИЦА 2:
Понеделник - Тренировка Б
Сряда - Тренировка A
Петък- Тренировка Б
Седмица 3 е както първата...и така въртиш. Всяка серия в упражнението (например 3х5 клек) се прави с една и съща тежест. Увелиàваш работните тежести с 2,5 кг. на всяка ТРЕНИРОВКА на всяко упражнение. По принцип на тягата първите седмици ще можеш да слагаш по 5кг. отгоре, но няма смисъл да се повдига егото за сметка на техниката. Бавно и славно.
Гарантирам ти резултати и то сериозни.
А относно програмата, която си написал... мислех да направя корекции по нея, но започнах да се чудя от къде да започна и къде да свърша.
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 17.03.12 00:50.
17.03.12
01:37
Абе Чукчетата са си много по-добри,особено с широк хват за Широкия Гръбен.Тази мечка според мен няма смисъл .. Прави Чукчета и си следи техниката като си гледаш кръста да ти е изправен.Почни с по-малки килограми,докато усвоиш хубаво техниката,ако не разбираш питай някой да ти покаже (аз така съм правил) все пак това упражнение си е трудно.
17.03.12
12:22
@Силен Българин
Както казах, тяга няма да правя засега. По-големият обем на тренировката е по-подходящ за начинаещи. Така, че няма да правя по 5 повторения на нищо.. Харесва ми програмата, която ми даде, но няма да я почвам.
Пак питам за подредбата..
казано от Кристиян Дончев на 17.03.12, 12:22:
@Силен Българин
Както казах, тяга няма да правя засега. По-големият обем на тренировката е по-подходящ за начинаещи. Така, че няма да правя по 5 повторения на нищо.. Харесва ми програмата, която ми даде, но няма да я почвам.
Пак питам за подредбата..
‘’Всъщност имам и друг въпрос - скоро ще започвам да правя тяга, търся упражнения които ще ми заздравят кръста’‘. Аз това прочетох.
Предполагам искаш да си подготвиш кръста за тягата по-късно... прави пауър-клиин вместо тяга.
За подредба ако пак питаш, значи изпитваш удоволствие да те лъжат, т.е да ти кажат нещо, което ти харесва. Пич, не ме разбирай погрешно...напротив - опитвам се да ти подскажа как да си спестиш МНОГО нерви за в бъдеще. Програмата, която си написал за нищо не става...особено ако говорим за сила + маса. Ще има много да чакаш докато видиш (съмнявам се да стане) резултати от тази програма. Виж, някое килце може да качиш, но за увеличаване на силовите показатели - не се и надявай.
Все пак, надявам се поне малко да помогнах. Избора е твой.
Успех!
17.03.12
14:59
Пауър-клиина е по-сложен и от тягата.. не мисля, че искам да го правя. Може би първо да започна тяга, а след това пауър-клиин?
Чак пък да не става за нищо :D Мисля, че е по-добре от някой сплит, но няма значение.. Добре имам друг въпрос - кое мислиш, че е по-добре да правя - пуш-преса или милитъри? Милитъри пресата е по-изолираща(предполагам), затова аз предпочитам пуш-пресата.
17.03.12
15:14
Силният българин именно ти е дал Starting Strength. Слушай го няма да сбъркаш. Или може да си правиш бицепсче, коремни преси за момичетата и прочие, накрая да изгубиш надежда, да се назобиш и да станеш един балон с хиляди здравословни проблеми. Или клякаш всяка тренировка в началото по 3 пъти на седмица или не тренираш.
казано от Кристиян Дончев на 17.03.12, 14:59:
Пауър-клиина е по-сложен и от тягата.. не мисля, че искам да го правя. Може би първо да започна тяга, а след това пауър-клиин?
Чак пък да не става за нищо :D Мисля, че е по-добре от някой сплит, но няма значение.. Добре имам друг въпрос - кое мислиш, че е по-добре да правя - пуш-преса или милитъри? Милитъри пресата е по-изолираща(предполагам), затова аз предпочитам пуш-пресата.
Тягата е една от главните упражнения, които трябва да научиш. Когато правиш тяга...ти не вдигаш тежеста с кръста, а с краката, предмишниците и целият гръб (Ромбовиден мускул, Трапецовиден мускул, Дълъг гръбначен мускул), с изключение на широките гръбни мускули. Ако ти куца техниката, дори и да си толкова як, че да вдигнеш 200 тяга, пак с 60 кг. може да стане белята.
Относно програмата...просто не е устроена така, че за да увеличава силовите ти показатели. Няма смисъл да правиш някакви упражнения, които да те ‘’пдготвят’’ за тягата, вместо да прекараш същото време в усъвършенстване не формата.
Кое мисля, че е по-добре да правиш, пуш-преса или войнишка? Войнишка, разбира се.
Войнишката преса в никакъв случай не е изолираща - натоварва трицепсите, рамената, корема и ред други.
Пуш-пресата също, но амплитудата, по която рамената се натоварват е съкратена, защото в началото на повдигане тежеста вече е в инерция, създадена от краката.
17.03.12
16:23
Митко, нито правя коремни преси, нито правя бицепс и клякам 2 пъти в седмицата. Знам какво ми е дал и знам, че е ефективно, но няма да ми е такава програмата засега, защото не искам да правя тяга все още. Малко като позаякна след 2-3 месеца ще я започна. Мисля, че има смисъл да правя “подготвящи”, тъй като те са точно това - подготвят ме за тягата, така риска да се контузя е по-малък. Променям пуш-пресата с военна такава.
Така и не разбрах защо “тренировка не се започва с Повдигане на рамене а и на тоя Пулоувър изобщо не му е там мястото”.
17.03.12
18:17
Какви контузии бе човек. Или вдигаш или не вдигаш. Целта ти не е да я вдигнеш 1 път. Или се назобал като животно и имаш силата да я вдигнеш, но не и сухожилията ти. Тогава стават контузии. До 140кг си дигаш като пич. След това може да ползваш колан. А щом искаш да си губиш времето в подготовления нп. Нали уж правиш клекове? Аз ти го казвам щото искам да ти помогна.
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 17.03.12 18:18.
казано от Кристиян Дончев на 17.03.12, 16:23:
Митко, нито правя коремни преси, нито правя бицепс и клякам 2 пъти в седмицата. Знам какво ми е дал и знам, че е ефективно, но няма да ми е такава програмата засега, защото не искам да правя тяга все още. Малко като позаякна след 2-3 месеца ще я започна. Мисля, че има смисъл да правя “подготвящи”, тъй като те са точно това - подготвят ме за тягата, така риска да се контузя е по-малък. Променям пуш-пресата с военна такава.
Така и не разбрах защо “тренировка не се започва с Повдигане на рамене а и на тоя Пулоувър изобщо не му е там мястото”.
Някой май сериозно те е наплашил, че тягата е цербера на упражненията :D . То не са подготовки, то не е чудо...
Като правиш няколко седмици някакви ‘’подготвителни’’ упражнения, И.З.О.Б.Щ.О това няма да ти намали риска от контузия. Риска винаги го има във всяко упражнение, а при тягата определено не е най-голям. Брус Лий си беше счупил кръста от навеждане с щанга...а ти ще се ‘’подготвяш за тяга’‘. Куца ли ти техниката, не само от тягата ще получаваш контузии.
Има и спор дали тягата е дърпащо или бутащо упражнение, но едно е сигурно - ти не дърпаш тежеста с кръста. Дърпаш тежеста с краката и гърба, а кръста го ИЗНАСЯШ (буташ) напред. Така, че тези подготовки няма да бъдат нищо повече от загубено време.
А иначе програмата, която ти дадох се прави в началото на тренировъчният ти процес (в твоят случай - начинаещ)...не виждам какъв е смисъла да губиш три месеца с програма, която не само е безсмислена, а и с нея няма да постигнеш целите, които си написал.
Но пък в края на краищата избора си е твой...можеш да си се подготвяш за тягата щом искаш. Просто вече двама човека се опитваме да ти спестим нерви, но пък хората са казали - от опит се учи най добре. Да не забравиш да пишеш след два-три месеца как е. Дерзай и късмет!
17.03.12
20:55
Абе май си прав.. наплашиха ме особено тия от фитнеса ми :D И все пак не мисля, че ще е точно такава програмата ми - искам да има набирания, лицеви опори и повдигане на крака от вис или успоредка (L-sit). Другите неща ги изключвам. И както казах, за начинаещи е по-добре да правят повече повторения.
Тренировка А:
3x15 Клек
3x10 Лег
1x10 Тяга
2x Кофички
Тренировка Б:
3x15 Клек
3x10 Войнишка преса
3x10 Гребане с щанга
2х Набирания
L-sit и лицевите къде предлагате да ги включа? Гребането може ли да се замени с набиранията?
Благодаря, че се занимавате с мен :D
17.03.12
22:29
Тренировка А
3x15 Клек
3x10 Лег
1x10 Тяга
2x Кофички
Тренировка Б
3x15 Клек
3x10 Войнишка преса
3x10 Гребане с щанга
2х Набирания
L-sit
Тренировка А
3x15 Клек
3x10 Лег
1x10 Тяга
2x Лицеви опори
Така става ли? L-sit ще го правя в тренировка Б
казано от Кристиян Дончев на 17.03.12, 20:55:
Абе май си прав.. наплашиха ме особено тия от фитнеса ми :D И все пак не мисля, че ще е точно такава програмата ми - искам да има набирания, лицеви опори и повдигане на крака от вис или успоредка (L-sit). Другите неща ги изключвам. И както казах, за начинаещи е по-добре да правят повече повторения.
Тренировка А:
3x15 Клек
3x10 Лег
1x10 Тяга
2x КофичкиТренировка Б:
3x15 Клек
3x10 Войнишка преса
3x10 Гребане с щанга
2х Набирания
L-sit и лицевите къде предлагате да ги включа? Гребането може ли да се замени с набиранията?
Благодаря, че се занимавате с мен :D
Лицевите опори можеш да ги добавиш и към тази, която ти дадох. Слагаш три серии след Лег и готово. Набиранията можеш да ги правиш също в деня, когато имаш гребане с щанга. А за повдигане на краката от вис... тц, само ако имаше на идея как войнишката преса натоварва корема... орелефява се много :) .
Няма универсална бройка набирания за начинаещи. Има цели и от там - изисквания за да се постигнат.
1. Сила се постига с работни тежести близки до макса (брой повторения от 1 до 5). Ако направиш 15 повторения с тежест, близка до макса (90% от 1RM например) ти обещавам кошница скаквито добавки си поискаш.
2. Това за повечето повторения за начинаещите ще се правя, че не съм го прочел :D
17.03.12
22:40
Еми L-sit главно го правя, защото мисля, че е подготвящо :D за везните. Подобно е упражнението, когато не си мърдам краката (изометрично) е доста натоварващо. Иначе на няколко места съм чел, че по-големият обем е по-подходящ за начинаещи. Също и тук във форума са ми казвали някои (опитни) хора да правя повече повторения на клек. Затова в началото мисля, че ще е така, по-натам ще ги намаля.
Бай дъ уей от военна преса не се орелефява :D
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 18.03.12 00:07.
Няма логична причина да съм съгласен за повторенията :D , но...твоя воля.. : )
Ще коментирам последното за военната преса - Попитай Иван Стоицов..ако знаеш кой е ;)
От военната преса корема се орелефява и то ЗВЕРСКИ. Явява се главен стабилизатор в упражнението...сепарация се получава и то добра. То ти се смееш, ама на мен ми става смешно като те чета.. :D
Успех в тренировките : p
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 18.03.12 00:31.
18.03.12
00:55
За повторенията намерих тази тема, но имаше и една друга, в която пак някой каза, че е по-добре повечко повторения на клек (мисля, че Петко беше, но може и да греша) - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/59157#p-734113
А за орелефяването, това по-скоро зависи от хранителния режим? Стоицов знам, че е щангист, нищо друго.. няма значение.
Благодаря много за помощта !! :)
Иван Стоицов е щангист, да. Преса като неговата рядко ще видиш.
Както знаеш (ако не знаеш, сега ще узнаеш) позинга подобрява сепарацията на мускулите. При изпълнението на войнишка преса от стоеж, дефакто корема е постоянно в позинг, защото е главен стабилизатор и е постоянно стегнат за да държи правилната стойка.
А, че орелефяването си зависи главно от диетата - няма спор.
Видях темата...моето мнение е, че за да правиш 20 повторения клек не е най-удачно за начинаещ. Не, че е най-удачно, а дори е грешно. Всяка бройка повторение, независомо дали са 5 или 20, имат място в определени етапи от тренирането.
Както казваш, ти си начинаещ.
1. Обикновенно, възможно най-правилният подход в тренировката на един начинаещ е тя да бъде силова..поради обясними причини.
2. Ти искаш освен маса, но и сила.
Като вземем предвид 1 и 2, единственото нещо, което ти остава е да провериш какво представлява една силова тренировка (силова и казваме ние, но тя е по скоро за миофибриална хипертрофия), как и защо ‘’така’’ е устроена. Най-попростен пример е тренировката, която написах. Нито в нея, нито в която и да е тренировка, която е направена с цел да увеличава максималната сила, както и миофибриална хипертрофия...няма 10-15 повторения, а за 20 да не говорим.
Ако вземеш на предвид горенаписаното, сам ще си отговориш дали 10-20 повторения са за начинаещ и дали тренировка с толкова повторения е за теб и дали и отговаря на целите ти и изискванията за да ги постигнеш.
Поздрави!
Силен Българин, като цяло съм съгласен с всичко написано от теб, супер съвети даваш на момчето, обаче не съм съгласен с твърдението ти за клека 1х20. Това е една от най-добрите програми от старата школа за качване на сила и маса в цялото тяло, не само в краката. Тежкия дишащ клек в 20 повторения те научава да работиш с големи килограми и да си усъвършенстваш техниката, особено като стигнеш собственото си тегло и нагоре. Поне аз с нея започнах и сега пак ще направя 4-6 седмици с нея.
До автора на темата: аз още на първата си тренировка правих конвенционална тяга и то с доста добра техника, защото бях изгледал много клипчета в ютуб и бях прочел разни статии как се изпълнява правилно.
Мнението беше редактирано от Old Timer на 18.03.12 12:32.
казано от Old Timer на 18.03.12, 12:25:
Силен Българин, като цяло съм съгласен с всичко написано от теб, супер съвети даваш на момчето, обаче не съм съгласен с твърдението ти за клека 1х20. Това е една от най-добрите програми от старата школа за качване на сила и маса в цялото тяло, не само в краката. Тежкия дишащ клек в 20 повторения те научава да работиш с големи килограми и да си усъвършенстваш техниката, особено като стигнеш собственото си тегло и нагоре. Поне аз с нея започнах и сега пак ще направя 4-6 седмици с нея.
1х20 е програма, която е изключение и не е като масата силови програми. Наблюденията ми от момчета, с които тренирах е, че се качва тегло от нея, но не и толкова сила. Milk & Squad 1х20 ..като цяло програма, акцентираща на качването на тегло най вече. Не, че не увеличава силата, но не както при стандартните силови програми, а и ако тренира по нея, най-добре да я прави след 2 месеца 3х5, 1-2 месеца 5х5 и след това 1х20 клек.
18.03.12
13:13
Еми аз искам да акцентирам върху сила, но като ставам по-силен, ще качвам и ММ. Значи последно по колко повторения да правя? 5?
И защо тягата е една серия?
казано от Кристиян Дончев на 18.03.12, 13:13:
Еми аз искам да акцентирам върху сила, но като ставам по-силен, ще качвам и ММ. Значи последно по колко повторения да правя? 5?
И защо тягата е една серия?
Програмата, която ти дадох.
Тягата е само една серия, защото клякаш три пъти в седмицата. Тягата и клека натоварват едни и същи мускулни групи, разбира се с някои изключения. Тяга 3х5 или 5х5 ще дойде много, имайки на предвид колко пъти клякаш. А и увеличавайки силата в клека, ти автоматично увеличаваш силата и на тягата. Клека е ключа в тази програма.
18.03.12
14:11
Пак много благодаря за помощта !! :) Вкара ме в правия път :D
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 18.03.12 14:12.
Много го умувате Кристиян Дончев влез в подраздела за програми и си избери някоя кръгова като за начало и карай по нея.
Лично аз съм силно против 5тици при начинаещи, при тях се започва с повоече повторения - 10тина с цел да привикне тялото и да се заучи техниката да се пусне начинаещ на пeтици или по-малко повторения веднага контузията му е в кърпа вързана.
Да го кажем така - петици с тежест за десетки. Повече серии и по-малко повторения, с цел избягване на контузии и заучаване на техниката.
П.П. Не знам що като се каже петици и веднага се разбират максимални тежести.
казано от Стоян на 18.03.12, 16:42:
да се пусне начинаещ на пeтици или по-малко повторения веднага контузията му е в кърпа вързана.
Значи аз трябва да съм вундеркинд та не се контузих не само с 5ци, когато започнах, а и с 2ки и 3ки правех редовно. Тц, егати звяра съм!
казано от Петко К на 18.03.12, 17:44:
Не знам що като се каже петици и веднага се разбират максимални тежести.
А де? :D
18.03.12
19:00
Ееее.. много дискусионно го караме тук нещо :D Значи петици, но не с максимални тежести? Така едва ли ще издържа дълго.. Или 1 месец да правя по 8 повторения на всичко и всеки месец да намалявам с 1, докато стигна до 5?
казано от Кристиян Дончев на 18.03.12, 19:00:
Ееее.. много дискусионно го караме тук нещо :D Значи петици, но не с максимални тежести? Така едва ли ще издържа дълго.. Или 1 месец да правя по 8 повторения на всичко и всеки месец да намалявам с 1, докато стигна до 5?
Например започни с 60% от макса (1RM - максималната тежест, която можеш да вдигнеш един път - 60% от нея) да тренираш. И с всяка тренировка качваш по 2,5 кг. на упражнение (не върху макса за 5ца, който по принцип ти е, а върху работната тежест, с която си тренирал миналият път)...т.е понеделник клякаш с 60% от макса ти за клек, в петък с 2,5 кг. повече от миналият път. И така увеличаваш докато не стигнеш до тежеста, която ти позволява да правиш максимум 5 повторения (т.е до тогава няма да се затрудняваш много и ще си свикнал). Вече написах, че всички три серии по 5 са с една и съща тежест. Като стигнеш до работни тежести, които ти позволяват максимум 5 повторения на серия....в следващата тренировка качваш 2,5 кг. работна тежест повече, т.е увеличаваш си макс. работна тежест за 5ци, което означава, че и макса ти се увеличава също.
Мнението беше редактирано от Ко Ша Ям на 18.03.12 19:49.
Освен силата(поздрави на джедаите), има и други качества. Не виждам никаква обосновка в предложението на starting strenght, пред която и да е друга програма за начинаещи фитнес любители.
За мен, тази програма има сериозни недостатъци при приложението си при начинаещи.
Прекалено нисък обем, който не помага особено за привикване на трениращия към натоварванията.
Ниските повторения - ако е “започване на силата”, сигурно е от полза, но при “започване на тренировките”, това е по-скоро ненужно и вредно ограничение.
Адаптиране към натоварване, може да се получи и при повече от 5 повторения, повишаване на силата също.
Ползите от 5-те повторения с висока интензивност при начинаещ е спорна. Спорна е заради възможността за травми - тази възможност е сериозна, поради недобро развитие на силовата издържливост, липса на адаптация на мускули сухожилия и т.н. към натоварванията, които в при SS са относително сериозни. Относително сериозни, защото тренировките са с нисък обем, съответно и общо натоваване, кратко TUT и плътност и висока интензивност.
Като за начало, тренировките би следвало да са с по-разчупена схема, която не ангажира трениращия с точна бройка.
Тежестите да са в рамките на 60-80% от 1 RM, повторенията между 15 и 6. По-малко от 5 повторения в серия са излишни, защото предразполагат към използване на неразумно висока тежест за съвсем неподготвен за това човек - неподготвен като техника, неподготвен като опит*.
След първите няколко тренировки и свикването с тежестта, прогресията да е насочена не толкова към покачване на тежестта, а към обема и плътността на тренировката, чрез увеличаване на повторенията в работните серии. В последствие и в повишаване на работната тежест, т.е. интензивността.
*Да, дори и най-простото затискане с щанга на лежанката, може да е много по-неприятно, ако бъде направено с тежест за 12 повторения или с тежест за 4 повторения, особено ако е за пръв път.
Това, което Петко К е предложил(за многото серии с ок. 5 повт.) е добро, но значително по-сложно за приложение.
Мнението беше редактирано от 6th на 18.03.12 20:46.
19.03.12
21:40
А така. Написал си цял роман за тренировъчните режими на арнолд, за назобаните с растежен хормон, стероиди, инсулин и прочие. 5 повторения са за да може нервната система да се предразположи към тежестта. Само не разбрах как може да се затисниш с лоста от 20кг, ама явно е възможно. Ти кат мяташ 12 повторения само се изморяваш. Ама ти си знаеш де. То за това е казано, че тва е индивидуален спорт.
Мнението беше редактирано от f45gter dtheg на 19.03.12 21:41.
В някаква грешка си. Можеш да намериш информация за това, как аз тренирам. Не е най-актуалната, но е налична. Не за мен е темата.
Написал съм и защо според мен, Starting strength и 5х5 не са особено подходящи при първоначални тренировки. Смятам, че съм обосновал мнението sи.
Ако изчитането му те е затруднило, твой проблем.
20.03.12
15:11
Започнах с 3х10 на всичко с горе-долу 60% от макс (горе-долу защото не си знам точно максовете). По-натам може да намалявам повторенията.
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 20.03.12 15:13.
20.03.12
21:10
Реших да не пускам нова тема, за това ще питам тук.
http://2.bp.blogspot.com/_zcC8NMN4xQE/THsFAMkwwfI/AAAAAAAAAA4/AdrBw_YmUP0/s1600/n1250149417_30095132_258.jpg
Колко клипчета изгледах и никой не кляка с толкова изправен гръб. И в статията за клякането, Лазар не го прави с толкова прав гръб и това ме навежда на мисълта, че фигура Б не е грешно. Или е нещо по средата?