Драги съфорумци, поради непредвидени обстоятелства зимният сезонът за мен приключи...
На 7-ми март след злощастно падане ската не ми се разкачи и кракът ми се усука. Резултата е отчупване на на парче от тибията (голямата кост на подбедрицата) при самата става. След бързо евакуиране в столицата и намиране на свестен доктор бях опериран на 9-ти като ми сложиха титаниева плака прихваната с шест винта. За щастие операцията мина чудесно и още на следващия ден почнах с рехабилитацията, която първоначално включваше само електростимулация и раздвижване на крака, но вече почнах да правя и елементарни упражнения. Понеже два месеца нямам право да стъпвам на крака си за да може костта да заздравее, идеята е да възвърна максимално сгъването и мускулатурата на крака, която беше почти изцяло атрофирала особено на бедрото. Също така внимавам доста за храненето си, понеже е добре да отслабна, колкото мога повече, за да не товаря крака като почна да стъпвам на него, а и като цяло за напред ще е добре за коляното да съм по-лек. Най-общо казано спрях алкохола, тестеното, сладкото и съм намалил драстично количеството, което ям, но това стана естествено, защото в дните около счупването и операцията нямах никакъв апетит и стомаха ми се сви, доста прост начин да намалиш калорийния си прием :)
Допълнително се пека по около час на терасата, за да събирам вит.Д, който е доста важен за заздравяването.
Идеята ми е да подновя дневника си с цел да се мотивирам за по-бързо възстановяване и да бъде в помощ на някой изпаднал в подобна беда.
В следващите постове ще пускам какво правя по време на рехабилитациите и какво правя и вкъщи. Вчера малко прекалих май и днес коляното ми е отекло, за това минах само с печене на терасата.
Иначе историята почна от снимката по-долу, не съм изобщо суеверен, но този тип, който е сложил тази табелка май ме прокле... :D
Мнението беше редактирано от gotcha на 29.03.17 17:24.
Титания скъп бе, дай са го носим за скрап.
Незнам капитан , набирания, кофи, лежанка, рамене седнал, катерене въже само на ръце .
Секс моеш ли да праиш.
Ти кое не спази в басейна, пика ли.
Сначове с пудовка седнал с една 12 или 8 ще ти е добре.
Титания скъп бе, дай са го носим за скрап.
Незнам капитан , набирания, кофи, лежанка, рамене седнал, катерене въже само на ръце .Секс моеш ли да праиш.
Ти кое не спази в басейна, пика ли.Сначове с пудовка седнал с една 12 или 8 ще ти е добре.
1500лв е парчето...
Чиче, за сега съм си насочил вниманието към болния крак, другата част от тялото бързо ще си я възвърна и не ме притеснява изобщо. Само ще ти кажа, че за 1-2 дни счупения крак атрофира, а като излезнах от болницата се задъхвах на 10м с патериците. Не съм вярвал, че за няколко дни може напълно да ти падне тонуса и да си пълен парцал...
Сега чакам да почна да мога да въртя велоергометъра, че да дигна малко енергоразхода и да си възвърна тонуса, пък по-натам обмислям и да почна нещо за горната част, когато и се почувствам по-стабилен.
п.п. Не се измих на тръбата (dull)
30.03.17
13:09
Или си пипнал табелата :)
Ванка, едното не пречи на другото малко гимнастика и л ситове или нещо от сорта което ти позволява не вярвам да навредят, а за сначовете седнал съм сериозен.
Ванка, едното не пречи на другото малко гимнастика и л ситове или нещо от сорта което ти позволява не вярвам да навредят, а за сначовете седнал съм сериозен.
Сигурен съм, че няма да навредят, чиче, но май не ме разбираш... в момента съм полу-инвалид. Всичко, което е свързано с нещо различно от лежане ми е проблемно, защото ми отича крака и трябва да балансирам на един крак. Реално седнал с опънат крак мога да правя разни неща, но не виждам голям смисъл и да си кажа право нямам и желание.
Днес се попекох половин час на слънце и докато се пекох направих - 3х10 - сгъвания на колената, вдигане на краката нагоре, сгъване на колената с бедрата нагоре (тези от лежане по гръб), странично повдигане на болния крак в двете посоки за абдуктори и аддуктори, сгъване на колената легнал по корем. Всичките са направени в легнало положение и с двата крака.
Малко за разяждане.
п.п. Успях да си прегледам дневника от началото до края. Посмях се :)
Мнението беше редактирано от gotcha на 30.03.17 18:59.
Физио
Лед, масаж, сгъване на краката върху медицинска топка плюс ел. стимулация, стягане на квадрицепса плюс ел. стимулация като целта е да повдигам петата, накрая ми се получи с подложка под прасеца, въртене на велоергометър за първи път на нулева степен - 5мин. въздушен дренаж с едно като ботуш за разкарване на отока.
Като за начало да кажа, че сега ходя редовно Вторник и Петък на рехабилитации. През останалото време си тренирам вкъщи по собствено усмотрение, което ще е рече, горе-доу повтаряне на упражнения, които правя в центъра.
Днес на физиото:
Масаж
Електростимулация на бедрото като контрахирам квадрицепса и дърпам пръстите към мен като опитвам да отлепям петата, получава ми се след известно време - 10мин.
Упражненията, както следва по 10 повторения всичките легнал - стягане бедра и тибиалис, сгъване в коленете с редуване и едновременно, вдигане на краката с редуване, вдигане на крака за абдуктор и аддуктор.
Опъване на крака в изпънато положение с контракция на квадрицепса и повдигане на петата в отпуснато положение тежест със скрипец го издърпва при коляното - 10мин.
Въртене на велоергометър без съпротивление - 10мин.
Всичко гореописано е доста скучно без въртенето, то ми доставя удоволствие, чувствайки се, че правя нещо истинско 🙂
Но няма как упражненията са доста важни, за да си възвърна атрофиралата мускулатура.
Храната е все така с преобладаващи плодове и зеленчуци, яйца, сирене, чат-пат месо и риба. Алкохол, теста и сладко не пипам, ако не броя лъжичката мед в следобедното кафе.
п.п. Онзи ден се измерих на кантара, не се бях мерил от есента, преди това от миналата пролет, а преди това от година някъде. Предишните ми теглилки показваха и двата пъти 95кг, а тази - 91кг като мисля, че в Банско може и да съм ударил стоянката...
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 04.04.17 18:49.
През останалото време си тренирам вкъщи по собствено усмотрение, което ще е рече, горе-доу повтаряне на упражнения, които правя в центъра.
По-добре да не твориш много в тази насока наистина да не стане някоя беля, че ще ти дойде в повече в добавка към другото. 🙂
През останалото време си тренирам вкъщи по собствено усмотрение, което ще е рече, горе-доу повтаряне на упражнения, които правя в центъра.
По-добре да не твориш много в тази насока наистина да не стане някоя беля, че ще ти дойде в повече в добавка към другото.
Препоръчително е да тренирам и вкъщи при условие, че ходя само 2 пъти седмично на физио. Други пациенти ходят всеки ден дори, а там понякога си прекаляват някои. За това съм и написал, че е по мое усмотрение, все пак за толкова години тренировки мисля, че съм се научил добре да познавам тялото си и наистина повярвай ми точно за това внимавам най-много, и ако трябва му оставям цял ден почивка. Хубавото е, че всеки нов ден нещата са по-добре, чувствам го с по-малко дискомфорт и поема повече натоварвания.
Мерси все пак за загрижеността и то от човек, който с такъв стаж продължава периодично да си прецаква кръста 🙂))
Физио
Масаж, ходене по стена с двата крака от лег, въртене на колело с максимално ниска седалка - 10мин, стягане на бедрото - 5мин, стагане на бедрото + повдигане на крака - 5мин. двете с ел. стимулация, разпъване на ластик, разгъване на бедрото с тежест на скрипец - 5мин. При всичките упражнения в опънато положение на крака се опитвам да повдигна петата.
Казаха ми, че ако си правя редовно упражненията вкъщи може и да ходя по-рядко на рехабилитации, което доста ми допадна понеже си е бая скъпичко...
Също така забравих да спомена, че пия няколко хапа препоръчани ми от бате Сашо - Калциум фосфор Ц, Silica Complex, Милгама - 3х1 на ден, Вигантол - 20 капки.
Вкъщи
2х15мин на велоергометъра на 0 съпротивление.
От легнало положение, максимално събиране и изпъване на краката в/у швейцарска топка, стягане на бедрата с отлепване на петата, сгъване в колената, малко коремни, малко кобра пробвах, скоро ще пробвам и лицеви с болния крак в/у здравия.
Лека тренировка като след вчерашната, утре пак.
Много съм доволен, че ми докараха велоергометъра и е супер да си чета, докато въртя 🙂
Вкъщи
Сутринта 20мин. вело на 0
Следобеда 10мин. вело на 0, сгъване/разгъване на краката в/у топка, стягане на бедрата, стягане на болния крак с ръце отдолу и повдигане на петата и после същото, но с повдигане на целия крак нагоре, сгъване в колената.
Вкъщи
По обед - 30мин. слънчеви бани, 20мин. вело на 1 степен
След обед - 30мин. слънчеви бани, 20мин. вело на 1 степен, 5мин. сгъване/разгъване на краката в/у топка, 5х10 разгъване на колената с вдигнати крака - сгъване на колената, 50 пъти стягане на бедрата с опитване за вдигане на петата, 5 пъти стягане на бедрата по корем, малко кобра и 5 лицеви.
За да не пиша винаги едно и също, всичките ми упражнения са от легнало положение и почти при всички трябва да се опитвам да си повдигна петата на болния крак без да повдигам коляното, демек само чрез квадрицепса. Също така при повечето упражнения почнах да ги комбинирам и със стягане на корема.
Най-накрая слънце!
Вкъщи
Следобед - 30мин. слънце, 30мин. колело на 2-ра
Сега - 30мин. колело на 2-ра, сгъване-разгъване на краката в/у топка със стягане на корема - 70, стягане на бедрата ( с подложка под болния крак, която на 20 я премествах все по-нагоре) - 100, кръстосване на краката и колело за корем - 2х30, разгъване на бедрото с ластик - 50, разгъване на стъпалото за прасец с ластика - 50.
Следващите 2 седмици ще си тренирам вкъщи. Говорих с доктора ми и той каза, че няма смисъл да ходя на физиотерапия при условие, че мога да си правя всичко вкъщи, както и аз си мислех де 🙂
Мнението беше редактирано от gotcha на 11.04.17 19:37.
Вкъщи
По обед - 30мин. въртене на 3-та
45мин. на слънце през, което това - по корем сгъване в коляното - стягане на бедрото - 5х10, по корем вдигане крака нагоре - 5х10, вдигане на крака настрани за аддуктор - 5х10, вдигане на крака настрани за абдуктор - 5х10, по гръб вдигане на крака нагоре - 5х10, набирания - 5
Следобед - 30мин. на слънце и 5 набирания
30мин. въртене на 3-та, сгъване-разгъване на топка - 100, стягане на бедрото с две длани под коляното - 50, стягане на бедрото с една длан - 50, малко кобра, 2х5 лицеви.
Мнението беше редактирано от gotcha на 12.04.17 18:11.
На обед - 30мин въртене на 3-та
Слънцето се скри, коляното подпухна повечко и реших, че за днес стига толкоз. Требе и почивка.
По обед - 30мин. въртене на 4-та
По гръб - колело - 50, колело наобратно - 50, ножица - 50, повдигане на краката последователно - 50 (общо), настрани за аддуктори - 50, абдуктори - 50, по корем - вдигане на крака нагоре - 50, лицеви - 3х5.
Следобед - 30мин. въртене на 4-та, събиране-разпъване с топка с един крак - 100, стягане на бедрото - 100, разпъване с ластик - 50.
Мнението беше редактирано от gotcha на 14.04.17 18:01.
Събота - 30мин. на слънце
Неделя - от седеж - стягане на бедрото с отлепване на петата - 100, сгъване на коляното - 100, разгъване на коляното и стягане на прасеца с ластик - 50
Понеделник - от седеж - стягане на бедрото с отлепване на петата - 10мин. сгъване на коляното - 10мин. разгъване на коляното и стягане на прасеца с ластик - 10мин.
По обед - 30мин. въртене на 4-та
От земя с топката - сгъване/разгъване - 100, сгъване на топката м/у краката и задника със стягане на корема - 100, повдигане на топката с два крака - 5х5, въртене на топката м/у краката легнал от ляво и после отдясно - 5х5, сгъване на топката с двата крака по корем - 50, лицеви 3х10.
Въртене - 25мин. на 5-та
Сгъване-разгъване на топка с един крак - 100, натискане на пръсти на топката - 100, премятане/въртене на топката м/у двата крака, разгъване на ластик с крак във въздуха - 50, сгъване на ластик с пръстите - 50, 10 лицеви
Въртене - 1ч. на 3-та
Сгъване - разгъване на топката - 100, подаване на топката м/у краката и ръцете - 3х15, въртене на топката и разгъване с нея във въздуха, кобри, лицеви, магарешко ритане.
“— Кажи ми какво я правиш храната, която ядеш — каза ми той веднаж, — и ще ти кажа какъв си! Едни я превръщат в лой и лайна, други я превръщат в работа и настроение, а пък трети, чувал съм, я превръщали, казва, в бог. Има, значи, три вида хора; аз, началство, не съм нито от най-лошите, нито пък от най-добрите — по средата съм. Храната, която ям, я превръщам в работа и настроение. Пак добре! Изгледа ме хитро и се засмя.”
п.с. Да се похваля, че вече от 2 дни шофирам на къси разстояния, скъсах синджира най-накрая!
Въртене - 1ч. на 4-та
Заигравки с топката, стягане на бедрото, разгъване, сгъване с ластик, коремни, лицеви.
Въртене - 35мин. на 5-та с бавно темпо
Сгъване на топката - 100, Разгъване на топката във въздуха - 20,15,10,5, подаване на топката м/у краката и ръцете - 10, 5, разгъване на топката м/у краката по корем - 10, лицеви с отлепяне на ръцете - 2х10, сгъване на ластик с пръсти - 50, разгъване на ластик с пръсти - 50, стягане на бедрото - 50.
Контролните снимки от вчера.
Мнението беше редактирано от gotcha на 26.04.17 12:09.
По обед - въртене 30мин. на 5-та, слънце - 30мин.
Следобед - въртене 30мин. на 5-та, слънце - 30мин.
Въртене - 30мин. на 5-та
Топка, ластик, лицеви
Слънце - 2ч.
Повдигане и сгъване на крака от всички положения.
Въртене - 30мин. на 5-та
Топка, ластик, лицеви, разтягане.
Почнах да бачкам, най-накрая.
Мнението беше редактирано от gotcha на 01.05.17 11:51.
Прости ми невежеството и незнанието на терминологията, но това недодяланото нещо на първата снимка си го изчегъртал до състоянието от втората? 🙂
Прости ми невежеството и незнанието на терминологията, но това недодяланото нещо на първата снимка си го изчегъртал до състоянието от втората?
Проприо кози.
Вчера - 40мин. слънце
Днес - 30мин. слънце
49 мин. въртене на 5-та
Топка, стягане бедра, разтягане бедро, кобра, лицеви.
Мнението беше редактирано от gotcha на 02.05.17 18:42.
Въртене - 63мин. на 6-та
Днес стават точно 2 месеца от операцията. Говорих с доктора и ми каза, че мога да почна да ходя с патериците като натоварвам почти изцяло крака. Също така по препоръки на Сашо почнах да ставам от стол като упражнение, та днес посядах 🙂
Днес тази 27 годишна бутилка гъмза отива при един 38 годишен набор, да доживеем да пием още дълги години и да се радваме на живота!
п.с. И който не е чел Алексис Зорбас да поправи таз грешка, че живота си изтича... а краката се трошат и после стават даже по-здрави.
Гарантирано не става за пиене!
Тя е само с колекционерска стойност...
Доста неподготвено изказване. Аз съм го пил това вино и е абсолютна амброзия.
Въпрос на съхранение е това, по-точно на запечатване на бутилката и трайност на тапата.
Проникне ли дори малко кислород, окислението започва и виното не става за нищо само след няколко години. По-скоро е въпрос на късмет това, че на теб ти се е случило да попаднеш на вино, по-старо от десетина години, което става за пиене, отколкото обратното. 🙂