recоvery

Прескочи до:

26.06.23
23:02

Бягане
Зоната - с.п./м.п. - 134/170 (от часовника без нагръдник)
8км - 1:00:24, пейс - 7’33

Още рано бягахме от Пловдив към Съединение да вземем зарзавата и газ към Боровец. Идеята ми беше да направим някакво преходче, но уви времето беше криво. Уж гледах прогнози кое как и накъде се движи, но просто не можеш да го предогадиш. Горе почна да ръми и слезнахме в Самоков, където ту валеше, ту печеше. Напазарувахме, наляхме вода от голямата чешма и се разходихме по Ридо. Много ни е сантиментално тук, защото по ковида изкарахме цяла зима в Самоков и много обикаляхме с колелата. Та горе на Ридо има една като писта асфалтова май е била за ски бегачи, която сега я бяха пооправили и реших да побягам на нея. Дълга е 2км без някой метър и със 170м денивелация в двете посоки. Направих 4 обиколки като идеята да е риковъри рън след вчерашното бягане, защото имах леки трески и схванатост, но на последната дадох малко газ, че исках да го нарпавя за час. На втората обиколка добре ме наваля, но после се оправи времето. На връщане минахме и през Искъро, който е супер висок и насмалко да залее караваните във ветроходната база. Този регион ми е много на сърцето и да си призная бих си живял добре там, ако си имах едно местенце дори и с караванка :)

27.06.23
21:13

Зала “Кинг Конг”

Вработване
Концепт - 15мин. - 114/139
Поздрави - 5

Кондиция 1 - 7:44мин. - 133/158
Клек/придърпване на ластици -  Хинду лицеви - 5х10

Кондиция 2 - 10мин. - ?/170
Тръстър с хващане на щангата откъм диска@20кг - Ренегадско@2х12.5кг - 3х10

Кондиция 3 - 10мин. - ?/167
Изтегляне/бутане пак така с щангата@10кг - Тръстъри@2х12.5кг - 3х5

Коригиращи - 15мин.
Баланс диск на два крака, на един крак, баланс на топка от колене. Опитвам се да клякам с двата и да правя мъртва тяга на един крак, а от колене нещо размахвам само ръце :(

Разтягане от земя, йога - 8мин.

Общо време - 1:31:39, среден пулс - 119

Някой от предишните пъти видях един пич, който прави по-интересни упражнения и ми направи впечатление, та днес го хванах и правих след него, ама донякъде, щото накрая се заговорихме и се оказа, че е бил професионален тенисист и сега с брат си държат единственият корт тук в Банкя. Висок снажен и бая здрав и издръжлив младеж. На всичките му неща бях наполовина, ама пак е нещо. Лицевите дето в позитивната част си изнасяш гъза нагоре били Хинду сега ги намерих как се казват хич не са лоши, а това с ластиците ми трябваше малко да свикна с баланса. Другото упражнение с щангата я слагаш в тоя шарнир, който е за мечка, хващаш дебелата част преди диска и си цъкаш тръстър, но е малко по-различен ъгъла и избутваш нагоре и напред така накрая завършваш движението на пръсти.
Второто хващаш същата част, но седиш странично да щангата, дърпаш с ръката, която е към диска, а с другата избутваш нагоре като извъртяш петата на задния крак се едно удряш прав. Става като едно динамично движение и е супер добро, а с комбинацията с тръстърите ми спря тока. После пича правеше нещо, което не успях, защото исках да ми останат всички зъби. На два диска от 20кг изправени ги хващаш и правиш лицева, докато балансираш, еми успях само да балансирам известно време, но като почнах да се пускам за лицевата усетих на къде отиват нещата и се спрях :Д После тоя тип продължи с някви упражнения за корем и тн., но аз балансирах малко и разтягах, че стана баси тренировката.
Важно нещо, което искам да отбележа след тези 2 седмици без бягане заради крака ми е паднал доста фитнес левъла спрямо часовника, което е ясно, но това, което най-много усещам е, че вдигам яко пулс. Особено при бягането си личи пулс с който съм държал някакъв пейс сега съм доста по-бавен, а в залата дигам спокойно 170, което преди трудно постигах. Като цяло явно ми е паднала издръжливостта във втора зона, това което толкова го тренирах с големи обеми и трябва още много да го надграждам де, но явно само за две седмици е достатъчно доста да се загуби. Нищо сега пак почвам с нови сили, а и с по-малко кг нещата са още по-леки и по-лесни.

27.06.23
23:08

Най-доброто за издръжливост и за тези неща са баирите и планините. Те дават тази издръжливост, която се запазва с времето. Другия начин на по-равно е с по-голям обем. Комбинирано и с упражненията и тн .. Много по-добре за ставите е бавно и с наклон, правиш малък обем, но ключовото е усилието и времето което прекарваш. Аз днес ходих на Витоша към черни връх и станаха 3 часа ходене. Километрите са 8, обаче времето на усилие е толкова .. иначе трябва да тичаш на по-равно да кажем 20-25 км за същия резултат.

28.06.23
10:11

Ако искаш да трупаш обем с нисък пулс без баири е по-лесно, поне в началото. Тук при мен е бая баиресто и, докато бях по-тежък и муден аз на моменти трябваше да ходя, за да не дигам пулса толкова. На равняка можеш да дозираш по-добре и лесно зоните и да градиш обем. Разликата е, че е много скучно и тъпо. Планината има други позитиви и понеже аз не съм спортист, а приключенец определено повече ми допада да съм в природата и най-вече на непознати места. По този случай си търся сега трейл маратонки да почна да бягам в планината тук, а и не само тук се надявам.

28.06.23
18:55

Колоездене
Зоната- - с.п. - 119
20.77км - 1:24:15ч.

Днес врътнах до Клисурския манастир и обратно. Нагоре баира бая ми се увидя, но като се замисля с колело май съм го правил един път най-много два. Гъза ми също не се чувстваше супер комфортно, но бях с един смотан памперс, който почти нищо не прави и е крайно време да инвестирам в нещо по-читаво. Навръщане почна да ръси, както си беше по прогноза, но леко и приятно. На 20м. от вкъщи буквално, докато си катерих баира на най-леката скорост и си правих серпентини, че да ми е още по-лекичко предната ми гума тръгна настрани опитах да я оправя, но пак го направи и паднах като пълен тъпак, защото нямах време и рефлекс да си откача клипса. Не съм очаквал, че нагоре с такава нищожна скорост може така да ми се хлъзне гумата, но уви всичко е възможно. Разминах се с натъртена длан и леко чукнат лакет и коляно всичкото отляво. Помня, че навремето като карах с клипсове пак имах такива дебилни изпълнения и винаги ми е едно такова отвътре, че ще падна по най-бунашкия начин преди да спра някъде или ако карам много бавно. Но всички казват, че се свиквало пък да видим.

30.06.23
19:58

Бягане
Зоната - с.п. 132
10.68км. - 1:22мин. - пейс - 7’41
Побягах днес по сянката. По алеята, Градоман и обратно. Не съм се напъвал много, щото не искам още да го напъвам крака, а и да си държа по-нисък пулс. Вчера нещо ми падна кръвното следобеда, а и може още да ми е паднал хемоглобина, та си хапнах добре без да тренирам, хапнах и малко месце и си поръчах някакво желязо комплекс на NOW, също така кверцетин за пикочната и ресвератрол.
Купих си също така най-накрая 20кг пудовка, беше на примоция в интерспорт за 100 кинта, което мисля е добра цена.
Иначе гледаме да сме така, както на фланелката :)

Мнението беше редактирано от gotcha на 30.06.23 19:58.

01.07.23
21:40

Зала “Кинг Конг”

Вработване
Широка тяга - Изхвърляне от вис - ОХС - Изхвърляне - 2х5@тояжката
Широка тяга - Изхвърляне от вис - ОХС - 5@20кг

Щанга
Клек - 5@20,50,70кг
Клек - 20@60кг (дихателен клек, нещо като 20х1)
Дефицитна тяга - 2@80кг - 0, 1, 2, 3 подложки (1 подложка е някъде 4см)
Дефицитна тяга с две подложки - 20х1@80кг

Коригиращи
Мъртва тяга на един крак  - 10@20кг на крак
Добро утро на един крак - 10@20кг на крак

Фоумролер, разтяжки и йога.

Беше голям задух в залата и на коригиращите ми причерня, та само толкоз. Исках да правя малко олимпийски, но нещо лявото рамото ме дърпаше леко и реших да не го мъча. Минавам на 2000 калории от 1800 до сега. По калкулации 1800 ми е хомеостазата и реално активните калории от деня ми идваха като дефицит, което е м/у 300 и 600 или средно 400/500 спрямо активността, а калориите от тренировките си ги добавям към храната. До скоро се чувствах добре така и като цяло 500 дефицит се води за средна работа не много агресивен, но работещ. Само, че явно вече се понатрупа умора, хемоглобина пада и трябва да се направи някаква пауза, че ще почна да припадам :Д Макросите ми бяха последните 1-2 месеца 30,30,40 (протеини, мазнини, въглехидрати) Мисля да намаля малко протеина на 25 или даже на 20, защото няма да свалям вече толкова, а и мускал ми не требе, че искам да тичам леко :)

Мнението беше редактирано от gotcha на 03.07.23 14:04.

02.07.23
19:36

Зала “Кинг Конг”

Бягане пътека - 20мин. - с.п. - 125
Баланс на швейцарска топка на колене - Баланс диск с два крака и с един крак - 20мин.
Йога, разтяжки - 20мин.

Яка треска на цялата задна верига от вчера. Мислих да карам колело или да тичам, но го даваше да има баси бурята и реших да ида до фитнеса. Рикавъри бягането добре ми дойде, после опитах да направя нещо за горната част, но не се получи и се хванах малко с баланса. Пробвах да правя с едни леки гирички борческо въртене и някакви други упражнения, докато бях на баланс диска и имам лек прогрес.
Накрая разтягането доста го разтеглих и се получи добре.

Мнението беше редактирано от gotcha на 03.07.23 14:04.

03.07.23
14:10

Бягане
Зоната - 131
7.41 - 1:02:10 - 8’24
По Варна, през мегдана и обратно по София.
Треската ми на задната верига не мина дори и от лекото бягане вчера и разтягането, та днес реших да направя дълго рекавъри бягане. Гледах само пулса да е около 130, но пейса пак е зле, което ще рече, че имам още бая да бягам, за да си върна макар и слабата форма отпреди. С такъв пулс трябва да бягам доста по-бързо.

04.07.23
20:54

Зала “Кинг Конг”

Вработване - 7:25мин. - 125-144
Концепт - 5мин.
Поздрави 5

Кондиция - 12:54мин. - 158-178 - всичко с бг торба 5@14кг на ръка/крак
Въртене - Обръщане -  Качване на кутия 50см - Ходещи напади - Клекове - Добро утро - 5 кръга
Пулс накрая и след 30сек/1мин. - 161 - 137 - 123 (седя в йога клек, докато чакам)

Коригиращи - 28мин. 120-158 (с почивките)
Ренегадско@2х12.5кг - Прехвърляне на топка@6кг - 3х10
Баланс на швейцарска топка на колене - Баланс диск на два и един крак
Проби за разтваряне, арнолд преси и въртене с дъмбели 2х2кг, на единия крак опити за тягана един крак.

Куулдаун - 10мин. концепт - 113-136

Фоум ролер, Йога, стречинг от земя и стоеж - 24мин. - 88-118

Общо време - 1:30ч. - среден пулс - 116

Голям задух в частта с кондициите и стречинга, но накрая май пуснаха няква вентилация.
Обмислям да си взема бг торба за вкъщи и идния месец да не плащам месечна в залата, а да пробвам да си правя вкъщи кондиции с пудовка и торба, а в залата само щанга един път седмично примерно. Тествах днес 14кг, но ми тегне, а 10 ми е леко лека, та мисля да взема 12кг.

Общо време - 1:15ч. - Общ среден пулс - 121

05.07.23
15:26

Колоездене

10.84км - 1ч., с.п. - 132

През гробището на Градоман и после през мостчетата и полето.
Извадих мтб-то набързо. Това поле, където преди минавах редовно все не оставят пътека и сега беше засадено с някакъв зеленчук та минах през лехите, ама беше малко ефект ексфолиант :Д

Мнението беше редактирано от gotcha на 06.07.23 10:43.

06.07.23
16:58

Зала “Кинг Конг”

Вработване
Разтягане назад - Широка тяга - Изхвърляне от вис - ОХС - Изхвърляне - 10@тояжката
Широка тяга - Изхвърляне от вис - ОХС - 10@20кг

Щанга
Изхвърляне от вис - ОХС - Високо изтегляне - 3х5@30кг
Тръстъри с едностранно натоварена щанга - 3х10@20кг
Обръщане/тласкане с едностранно натоварена щанга - 3х10@10кг на страна

Набиране х5 - Повдигане на колене от лост х10 - Кофи х5 - Хинду лицеви х 10 - 2 кръга

Коригиращи
Врат, корем, гъз

Разтягане, йога.

07.07.23
19:26

Бягане
Зоната - 127
7.76км - 1ч. - 7’44
Рутинното лежеронка.

08.07.23
10:42

Бягане
Зона VO2max - с.п. 151, м.с. 178
7км - 41:48мин. - 5’58
5км - 27:41 - с.п. 157 - пейс - 5’32

Поредният ден с по-малко спане, но вчера рано спрях да ям и днес се почувствах лек и готов да понатисна. Рекорд на 5к от времето, когато бягах на Раковски и Южняка. Доста под 29мин. както ми предричаше Короса, а можех да натисна още, но айде нема нужда. Обмислям днес следобед да врътна една кондицийка с пудовката, ма да видим.

08.07.23
17:23

“5км за време. Тичах горе на стадиона където е асфалт и обиколката я водят, че е 600м. 8 обиколки, демек 4800м за 23:30 след това спринтирах има, няма 200м... общо - 5км за 24мин.” 31.05.12
Преди 11 години съм бил горе-долу на същите кила, но явно доста по-бърз..., а кондицията с пудовката ще остане за утре :Д

Мнението беше редактирано от gotcha на 08.07.23 17:25.

09.07.23
17:42

Кондиция пудовка@20кг

Вработване - 9мин. - 115-169
Поздрави - 5
Преминаване на тръба зад гръб
Загрявката на Вик х 10 повторения (помня я горе-долу цялата) - Въртене около кръста ляво, дясно, суинг до хоризонтала, суинд до вертикала, високо изтегляне, обръщане, изхвърляне

Кондиция -  10 кръга, 2 трисета, 1 повторение. - 18мин. - 148-170
Обръщане-тръстър-тласкане—Изхвърляне-напад-отпад-клек с пудовка над глава
Пулс накрая - 162, след 30сек. - 130, след 1мин - 120

Коригиращи
Тяга на един крак - 3х10@20кг
Баланс диск с два крака, опити за мъртва тяга и клек с тръба - 2х5
Баланс на един крак

Йога, разтяжки от седеж и стоеж.

Общо време - 1:07, с.п. - 120

Първата ми тренировка вкъщи на двора. Хич не беше зле!

10.07.23
13:35

Колоездене
Зоната- - с.п. 121
20.48км - 1:15:15ч.
До магистралата м/у Мало и Големо бучино и навръщане по пътя за Суходол и през Манилов дол през един черен път пак до Иваняне. Уж трябваше да тръгна преди жегата, ама се замотах да си глася дерайльора и тръгнах в 11:30. Частта м/у Мало бучино и Суходол е много приятна за шосейка и май ще я правя по-често.

11.07.23
12:47

Бягане
Трейл
10:37км. - 1:20ч.
Днес бягах трасето от преди няколко дни, което направих с мтб-то. Тичал съм го много пъти преди и ще сравня резултатите в Стравата. Тъпото е, че пулсомера ми прави яко номера и стойностите изобщо не са реални. Тичах този път гол, че жега, а и да ме хване малко слънцето още на изкачването след магистралата почна да показва нереални стойности. Свалих го и пуснах часовника, който пък беше още по-зле, явно заради потната китка показваше 40 и нещо пулс :Д После върнах колана и показваше известно време точно, чак към края се светнах, че събира пот по конекторите и оттам явно се обърква, та го свалях и бърсах, но пак сравнително бързо се запотява. Явно този декатолнски колан не е за сериозни натоварвания или за хора, които не се потят. Другият ташак е, че едни декатонски трейл маратонки за пореден път ми създават проблеми. Преди ми правиха ядове стелките и смених няколко вида, а този път ги махнах съвсем и накрая ми натискаха много гадно палеца. Ще търся и тук друго решение, че обувките са най-важни.

12.07.23
11:59

Бягане
Зоната - 129
7.79км - 1ч. - 7’42
Рутинното, рикавъри. Днес бягах с фланелка и чак накрая почна да бъгясва пулсомера и го бърсах два пъти.

12.07.23
15:00

Не са само декатлонските така, споко. Аз съм с гармински и е същата боза, но поне като зацепи един път, горе долу е добре.  Даже като цяло не им вярвам на пулсомерите, а повече на усещане. По усилието (дишането) най-добре се преценява пулса.

12.07.23
17:53

Аз също си го преценям даже по-точно от пулсомера, но това, което ме дразни, че тези данни влизат в базата данни на програмата, която ти изгражда профил и да ти кажа ти дава не лоши насоки за формата ти и тн. Аз го карам по усещане, но тези неща ще стават все по-точни и това е бъдещето. Мина времето, когато исках да тичам без нищо по мен и да съм натурален. Възползвам се от всичко, което ми помага да се чувствам по-добре и да съм по-здрав.

13.07.23
20:42

Зала “Кинг Конг”
Бягане пътека - 30мин. - с.п. - 124
Вработване
Разтягане зад гърба - Широка тяга - Изхвърляне от вис - ОХС - Изхвърляне - 10@тояжката
Щанга
Клек - 20@60кг
Дефицитна тяга от 2 подложки - 20х1@80кг
Обръщане - тласкане с едностранно натоварена щанга - 2х10@10кг
Фоум ролер, разтягане, йога

Ходих днес да пробвам най-различни трейл маратонки. Харесах 2-3 модела, но накрая бях в аутсайдера, където имаше една ла спортива намалена и аз там имам и един ваучер за 50лв, та взех, че я взех. Модела е хелиос доста лек, но не със супер минималистична подметка. Взех 46-ти номер, защото ми писна да ми падат ноктите, а и всички общо взето казват, че за трейл трябва поне номер отгоре, а и истината е, че имаха само този размер :Д
Маратонката е тясна и ми е супер отпред, но отзад е малко твърдо над петата и точно това тествах днес на пътеката. Пусках различни скорости и ходих доста на най-стръмния наклон, след 20-тата минута усетих ,че почва леко да ме търка отзад на един кокал, който съм му сменял сигурно 100 пъти кожата. Направо ще полудея вече, не знам дали съществува обувка, която няма да ми прави рани. Предвид, че я взех на доста ниска цена обмислям сега как да оптимизирам този проблем. Лепенки и по-дебел чорап ще се пробват.

14.07.23
11:29

Трейл бягане
Зона 2 - 142
17км - 2:30ч. - 8’49”
През гробището на Градоман, вр. Петрови орници, чешмата на Михайлово, мостчетата на Градоманска река, полето и вкъщи.
Днес си отворих окото в 6:30 и реших да действам като Калоян сабалем, докато е ладовина да тествам в реална среда новият чепик. Лепнах лейкопласт на една кандидат пришка от вчерашният тест и на другият кокал, сложих дебел чорап и газ. Нагоре към Орниците видях един сръндак, това е най-големият бозайник, който съм засичал в региона, друго само лисици и май някой заек. На върха смених лепенките на двата кокала. Надолу беше рахат, с натегнати връзки и място отпред на пръстите нямах никакви грижи, даже се пооптуснах макар да ме понаболваха коленцата. На чешмата смених пак лепенките и пих вода. През цялото време съм тичал освен сериозните баири в началото и след мостчетата. Като цяло съм доста доволен от чепика, ако успея да овладея този проблем с кожата отзад мисля, че биха ми вършили чудесна работа доста км. Сега ще си дам може би два дена почивка и никакво бягане до другата седмица, защото за тогава съм намислил един преход-реванш.

14.07.23
13:04

Браво браво, ти с тези занимавки и тренирания, както и като съблюдаваш храната, скоро ще си съвсем машина. Ама то по важното е да се махнат килограмите и да има издръжливост и още по важното е да ти е кеф. Също важни са силовите упражнения ама от тях може да се скатава леко човек :)

17.07.23
19:26

Кондицийка
Вработване - поздрави екстендед - 5
Обръщане-преса - суинг до вертикала - суинг - високо изтегляне - гоблет клек - 5х5@20кг всичко с две ръце - 125 - 147
Бърпи - 100 за 11мин. - 149/165, след 30/60/120сек. - 143/125/120
Разтягане и йога доволно.

Два дена лежах и гледах тенис, да е жив и здрав Карлито!
Днес пуснах малко кръвни и някои неща са странни, други очаквани.
Пуснах си някакъв бодибилдинг пакет, който включва cpk и crp, които са ми ок, асата пак е леко висок - 67. Интересното е, че тестостерона ми е леко над горната граница 29 от 28, а ДХЕА леко под 2.35 от 2.4, което може би е моментно състояние, защото нали от едното, другото та в третото... Хемоглобина още ми е нисък - 130 от 135, желязото е ОК, но се изциганих да не пусна феритин, а май трябваше. Хубавото, че поне пикочната съм я свалил на 327, което май вече е ОК.

Мнението беше редактирано от gotcha на 18.07.23 20:38.

17.07.23
20:24

Браво !!! Дай акъл за тестостерона как се качва естествено :) ... Че ми се струва последно време моя е паднал :)

17.07.23
21:41

казано от kaloyan на 17.07.23, 20:24:

Браво !!! Дай акъл за тестостерона как се качва естествено :) ... Че ми се струва последно време моя е паднал :)

Това ще бъде супер ценна информация, особенно нива над максималните?

17.07.23
22:29

казано от Цветан на 17.07.23, 21:41:

казано от kaloyan на 17.07.23, 20:24:

Това ще бъде супер ценна информация, особенно нива над максималните?

Най-лесния и елементарния е с вдигане на тежко.
Факт.

18.07.23
12:11

Шосейно колоездене
14.72км - 39мин., пулс - 120/150, скорост - 22.58/41.48км/ч
До бул. Европа лежерно.
Пичове, това е общия тестостерон, който съм си прегледал, а не свободния, така че не е много меродавно и все пак е странна комбинацията висок тест. ниска ДХЕА.
Тейперинга върви добре, лежерна тренировка и утре и четвъртък ще опъвам баирите.

19.07.23
12:48

Интервали с жилетка 15кг и щеки
Качване и слизане на баира пред нас - около 55 пъти за 30мин. - 1.33км . пулс - 117/144

Кондиция с пудовка 20кг + 15кг жилетка - 19:25мин., пулс - 138/155
Клек-изправяне на пръсти-шръг - шръг - тяга на един крак - 10х10

Коригиращи - 14мин.
Баланс диск клекнал на два крака - баланс на един крак - 5-10 пъти

Разтягане, йога - 26мин.

Онзи ден като слизах от планината видях един тип да се качва нагоре с жилетка и тежести на краката. Викам си тоя ще да е корав и се сетих, че моята жилетка гние от години в гаража.
Обмислях днес да тествам обувките с кинезилента на кокалите и една нова система за стягане на връзките, която сефте я виждам и има доста логика. Сложих жилетката и взех и щеките, щото мисля да съм стях, предишния път много ми помогнаха особено на едно екстремно стръмно слизане. За половин час усетих някои дребни неща, които за цял ден може и да станат сериозни проблеми, но ще го мисля в движение. Последните 10 минути бяха на пръсти с леко подтичване. На кондицията усетих как жилетката накрая ме занитва надолу :Д

Мнението беше редактирано от gotcha на 19.07.23 16:14.

19.07.23
16:59

По принцип по възможност избягвай слизането с тежко, зависи и колко е стръмно де .. Не че е проблем, ама трябва да се внимава. Повечето ползват туби с вода в раницата и горе ги изпразват и слизат леки.

19.07.23
17:32

казано от kaloyan на 19.07.23, 16:59:

По принцип по възможност избягвай слизането с тежко, зависи и колко е стръмно де .. Не че е проблем, ама трябва да се внимава. Повечето ползват туби с вода в раницата и горе ги изпразват и слизат леки.

Това за тренировка ли?
Мисля раницата ми да не е повече от 10кг с водата, но няма да си я изливам на билото, че няма толкова много :D
Иначе съм правил зимни преходи с 15-20кг раница и се свиква горе-долу.

23.07.23
22:01

Тридневен трип в централен балкан

Четвъртък - Клисура - х.Ехо -
Не успях да си хвана сутрешния влак, защото чаках едни сандалети, които се замотаха, исках да ги имам с мен, та така се получи и по-добре, защото разделих трипа на три части. Около 15:30 бях на гарата и 16:00 тръгнах от центъра нагоре. Синята пътека, която води към вр. Вежен минава  през жп линиите, подбалканския и оттам право нагоре едно 1000м денивелация. Раницата ми дойде малко над 10кг, заради повечкото храна (сандвичи, ядки, прот. барчета) и 2л. вода. С едно кратко спиране за хапване стигнах на около 100м под билото. Беше почнало да духа яко от север, както беше и по прогноза и за това почнах да подсичам билото на изток, защото по принцип пътеката е за вх. Вежен. По едно време падна лека мъгла, но се виждаше достатъчно. Излезнах на билото малко след точката, от която се евакуирах миналата година. Горе вече духаше яката, наистина на поривите стигаше според мен до 15м/сек. Подсякох Юмрука от север и стигнах на хижата по залез. Там се оказа, че няма нито храна, нито чаршафи, за това направо си легнах и заспах в 10:30 добре, че по път хапнах един пакет ядки микс и един прот. бар, та не приритах.

Петък - х.Ехо - х.Добрила
Събудих се през нощта да си сложа тел. да се зареди и после се успях до 7 без 10. Слизам аз и гледам кепенците пуснати - НЯМА КАФЕ?! Теглих им една и газ към Козя стена. Много приятен преход и за 2 часа бях там. Пийнах кафенце, количка, моренка и се запътих към Беклемето. На същият ден 5 сутритна един приятел е тръгнал на похода Мазалат - Ехо, където трябва да се направят около 100км за 24 часа. Та на Беклемето беше ме напекло яко и вече видях първият бегач, което значеше, че ще стигне на Ехо вероятно под 12 часа...
От Беклемето до Орлово гнездо и после до Дерменка се ходи по един черен чакълест път, толкова скучна работа и жегава, че бъйганясах. На Орлово пих една фанта и хапнах един сандвич и втората морена. На Дерменка стигнах след час и там си направих по-дълга почивка около час. Там видях една позната цигуларка и се оказа, че прави Ком-Емине с някаква голяма група та се засякахме после с нея на Добрила, където преспахме. Хапнах една супа с манатарки и едни пърж. картофки и тръгнах, за да се засеча с моя приятел, който идваше вече от Добрила. Някъде след няма час се видяхме, но той бързаше, за да стигне преди 00:00. За 3 часа стигнах хижата по много готин черен път предимно в гора, та не беше голяма жега. Там имаше бая народ, но успях бързо да си оправя спането и да си взема хапване. Много приятна хижа, но малко скъпичка направо си е като хотел. Бая бях изгорял след 12 часов преход и си турих чак пухенката навън. Заспах късничко към 12, защото бях с още 5 съкилийници.

Събота - х. Добрила - паркина на х. Плевен
В 6 се събудих от голямата група, която ставали в 5 и тръгвали в 6, евала за организацията. Пак не бачкаше лафката, но имаше вендинг машина и пих едно кафе. Предишния ден насила набутах в устата си 5000 калории та грам не ми се закусваше. Оправих ходилата, тоалета и 7 без 10 се изстрелях. За 1 час бях на вр. Амбарица и за 2ч. под вр. Купена. Там и настигнах групата, която на една моравка си закусваха нещо и събираха сили за върха. Аз тая работа я направих няколко стотин метра преди това, за да не ми е тежко като се качвам. Върха е доста стръмен и алпийхски и последните метри има въже нагоре. Качих го за 11мин. Доста се изръчках, но така ми дойде. Качвал съм го преди 6-7 години на първи Януари след празнуване на х. Амбарица и нямаше грам сняг, но беше уникално пак. Преминаването на този тъй наречен Алпийски траверс на централен балкан исках да го направя още преди години, но все нещо ми се изплъзваше, та най-накрая дойде момента. Пускането надолу беше доста по-стръмно с няколко участъка с въже и леко се спекох, но реално не беше и кой знае колко трудно. Усещах се в доста добра форма и изпреварих още 1-2 групички хора. Да кажа, че почти навсякъде съм вървял по лятната маркировка сиреч съм подсичал повечето върхове. И тук процедирах така и в 12 без нещо бях на безимменния връх, където
Зимата на 2018 се евакуирахме с този същият пич, защото ни беше хванала снежна виелица 2 дена в заслона на Ботев. Това ребро се пуска чак до паркинга на х. Плевен, което ми беше крайната дестинация, докато съседното се пуска до самата хижа, където реално нямах работа, защото бързах да стигна до Априлци за едни рожденни дни. Денивелацията е около 1200-300м. които ги взех за мисля час и половина. Отначало беше брутално стръмно, но за щастие леко терасирано. Зимата с преспите беше доста по-лесно реално. По средата отворих щеките и по-бавно и внимателно се пуснах до долу. Щеките ги ползвах на стръмни участъци нагоре и надолу, но на технични и на равно реално ми пречеха и ги закачах на раницата. На паркинга бях след 23:59:51 часов преход според часовника ми.
Данните от часовника не ми ги зарежда на лаптопа и ще ги въведа по-късно сигурно. Сега пиша това от Иракли и слушам морето :)

Мнението беше редактирано от gotcha на 23.07.23 22:03.

23.07.23
23:02

Ебаси кефа :) .. Ехо я ползвам само да си заредя телефона, въпреки че е на толкова хубаво място , я пропускам.

Ти врерно си си направил кефа. Е така се прави. Браво

Мнението беше редактирано от kaloyan на 23.07.23 23:02.

31.07.23
22:54

Такааа, почивката на морето приключи и утре палим за град Банкя, където официално вече ми е адресната регистрация. Тъй де да се похваля.
Тези дни не минаха и без активности. Плуване и бягане, както следва:

25-ти - Плуване на Иракли - 1км - 27мин.
26-ти - Бягане до Паша дере - 6:17км - 55мин.
28-ми -  Плуване на плаж Черноморец - 2344м - 49мин.
28-ми - Бягане към с. Близнаци - 6.26км - 51мин.
29-ти - Плуване на плаж Черноморец - 1700м - 33мин.
29-ти - Бягане почти до с. Близнаци - 10км - 1:21ч.
30-ти - Плуване на плаж Черноморец - 1500м - 31мин.
31-ви - Бягане от с. Близнаци до р.Камчия - 15.17км - 1:46ч.

Не ми се занимава да описвам подробности относно активностите, но плуването в морето е приятно като няма вълни, а при бягането дигнах каданса и ми е доста по-добре на коленете, но трябва да го вдигна поне до 165 като при днешното бягане успях да стигна 160 средно. На Иракли бяхме малко на диво с една голяма тумба приятели, а после на един къмпинг до Паша дере и там са направили много яко трейл трасе от х.Черноморец до р. Камчия през едни гори и полета което е общо 16км. Там бягах с един приятел, но те днес си тръгнаха. От вчера сме в една къща за гости в с. Близнаци и направих реално останалата част от трасето.

Мнението беше редактирано от gotcha на 31.07.23 22:57.

01.08.23
23:19

Нещо обърках при качването, но и така става на ново. Това са маршрута и инфото от прехода в Балкана.

Мнението беше редактирано от gotcha на 01.08.23 23:21.

02.08.23
22:11

Колоездене
20.70км - 1:20ч., пулс - 107

Днес си взех от пощата едни карбонови чарколяци от Алито, които вече за щастие ги събират на куп в някакъв склад в Нидерландия, а не като преди всяко поотделно. Смених си колчето и седалката и сложих по-тясно кормило, че предишното нещо се изхвърлих с ширината и не бях много аеродинамичен с него. Става въпрос за Кошутата, която вече е нещо като гравел колело. Свалих едно 300-400гр. мисля, но най-голяма тежест ще сваля от уилсета като му сложа леки шини може и карбонови. Иначе карането лежеронка малко за разпускане след последното бягане.

03.08.23
00:01

Интересно ми стана, че сте отседнали на Близнаци. На Кара дере едно време беше много диво и красиво, но не съм ходил от 20 години и едва ли е същото. Много делфини излизаха, там от простотия си опекохме и изядохме една костенурка.
Правил съм нощно каране до Близнаци и обратно във Варна, качих се по пътя за Галата, а се върнах по магистралата до града, голям студ брах на спускането.

03.08.23
08:38

казано от gotcha на 02.08.23, 22:11:

Днес си взех от пощата едни карбонови чарколяци от Алито, които вече за щастие ги събират на куп в някакъв склад в Нидерландия, а не като преди всяко.

Да, лошото е, че им минава през пощенската система и много се мотат, а после и през нашата поща, която е в трагично състояние и вечно има забавяния, но пък от Али-то си е евтино :D

03.08.23
10:39

Пощите и куриерите не са трагични. Имам нещастието да работя с куриери в чужбина и са назад от нас. Да, това с обединяването на пратките от Китай е голяма благина.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1