От с.Близнаци преди 3 години си взехме шкодилака и отседнахме при едни много симпатични хора, които имат къща за гости и от тогава си ходим за по някой ден. Хубавото е, че понеже не е на морето си е спокойно село, а и на близо е Папаз кулак, може би най-дивият плаж на останал на черноморието. За бг пощи няма какво да се коментира, останали са още в социализма.
03.08.23
22:03
Последно бяхме там по Коледа, за да види малката коледари. Бая отдалеч идвате, браво на вас.
Трейл бягане
Зона 3 - 147/168
6км - 50:52мин., каданс - 159/233
Днес се довлякохме до Ковачевица в най-големите жеги, че и Шкодилака нещо сдаде багажа, ама след ресет на акумулатора и малко чакане запали. Сигурно някой датчик се ебава като поработи повече и в тия жеги. Ще ходим на диагностика някъде по път или като се приберем. Ковачевица е селце в Западни родопи до Пирин и р.Места и е магично място. Селището е някакъв обект на културата и къщите са всичките каменни в един стил. Идваме тук всяко лято за един фестивал на камерната музика и аз съм партньор, защото им давам инструменти на които да свирят, за да не си носят от чужбина, а и малко реклама. Много хубава инициатива и културно средище. Казва се неотъпкана пътека, ако случайно някой нещо се заинтересува, ама надали :D
Днес врътнах едно бягане с не лоша денивелация и се понапънах. Часовника ме навигираше през цялото време и е доста удобно за непознати места. На влизане в селото видях и заек на каменната пътека.
Мнението беше редактирано от gotcha на 04.08.23 11:35.
Трейл бягане
Зона 3, пулс - 148
4.50км - 38мин., каданс- 159
До параклиса и окото на Сокола и обратно. Днес пак се изръчках на по-къса дистанция, че довечера надали ще има кога да тичам. Положителната денивелация е 235м.
Днес си направихме една разходка до Синия вир, който е на около 5км от селото. Върви се по един разбит път, който стига до яз. Доспат и после се пуска една подсичаща пътека до р. Канина, която си е доста пълноводна. Вече към вира си е доста стръмно, но е ок. Те са два вира скачени с водопад. Аз де пльоснах в горния, който май е доста дълбок не се виждаше дъното, но водата беше доста приятна очаквах да е по-студена.
Бягане
Зона 1, пулс около 127
10км - 1:23:46, пейс - 8’22”, каданс - 160
Ставане 6:20 и един час организирана оборка на селото от фестивала, след това лежерно бягане 5км по пътя към Доспат и връщане. Колана пак нещо изперка, а и се разлепи от пранетата, там където са сензорите.
Не го пери, мисля че и моя гармин замина поради тази причина. Пише че може , ама май ... По добре е да се накисне във вода с някакъв препарат и да не минава през пералня машина.
О, аз го пера предимно на ръка, ако го слагам в пералнята е затворен в джоб с цип на някоя дреха.
След Ковачевица, понеделник и вторник се метнахме до Гърция, че ни беше наблизо. Спахме на чували на едни диви плажчета покрай пътя около Кавала и като цяло айлякувахме. Водата беше супер топла, а аз успях да се погмуркам малко и да видя малко рибоци. Вторник скокнахме до Олимпиада, което е в основата на Халкидики, където съм ходил преди години и беше някаква тотална лудница, почти нямаше плаж без заведение, дънене на музика, шезлонги и чадъри. Направо си хванахме пътя и газ към БГ. Спахме в Паничище в базата на БДЖ, соц мастодонт, но добре направен и с много добри цени. Идеята беше да минем през Скакавица и оттам до х. Иван Вазов, където така и все не успяваме да стигнем. До х. Скакавица е много приятна пътечката качихме се за около час, там си оставихме багажа и скокнахме до водопада. Имаше достатъчно вода и беше много красиво. Реших да чекна прогнозата и се оказа, че на следващия ден ще вали цял ден, помислихме и решихме, че не ни се кисне цял ден в хижа, а нямахме много дни да се разтакаваме и с това приключи планинския ни преход, който бяхме предвидили. В крайна сметка решихме да видим едни приятели в Горна Диканя и отседнахме при тях за вечерта. Цяла нощ валя и трещя брутално добре, че не бяхме на 2300м...
Днес с Орлича, мой съученик от първи клас и основното побягахме около язовира.
Преход
Зелени преслап - х. Скакавица - водопад Скакавица
8.63км за 4:15мин. с висенето на хижата и тн., пол. денивелация 430м. до 2033м.
Бягане
Зона 1, пулс -118/153
8.13км - 1:10ч., каданс - 153/209
Мнението беше редактирано от gotcha на 10.08.23 17:07.
Бягане
Зона 1+, пулс - 140/163
14.35км - 1:41:42, пейс - 7’05”, каданс - 157/187
През Гурмазово и навръщане през полята и преди гробищата към нас.
Два дена си седях вкъщи, щото ме хвана някакво разстройство и ме беше страх да излезна.
Мислих да ходя вчера до фитнеса, но добре, че не отидох. Пих доста въглени и пробиотици, а днес ядох на обяд само 350гр. сварен ориз и чак след бягането се отпуснах с препечен хляб и котидж. Чувствах се доста омаломощен, но днес се натиснах да отида да бягам, защото вече и главата ме болеше и ми се виеше свят и трябваше да се активизирам. Оказа се добра идея да потичам, но може би малко се изхвърлих с дистанцията, защото накрая се поскапах, но си го избутах и то с не лошо темпо. От толкова дрискане се стопих направо, а след бягането се премерих и кантара показа 76кг...
Мнението беше редактирано от gotcha на 13.08.23 20:58.
На Иван Вазов е голямо мазало, пълно е с народ. Една от най-посещаваната хижа лятото и най-вече от чужденци. Затова че няма много какво да го мислиш :)
13.08.23
22:42
На Иван Вазов е голямо мазало, пълно е с народ. Една от най-посещаваната хижа лятото и най-вече от чужденци. Затова че няма много какво да го мислиш :)
Иван вазов пълно с хора ??? Странни неща си виждал.
Възможно е на Скакавица се събра бая народ, а като тръгнахме опътихме едни еврейчета за Иван Вазов. Като цяло винаги съм искал да отида до нея зимата с панти, но и в хубаво време няма да е лошо. Обаче, ако е лудница не ми понася определено!
14.08.23
15:50
Явно лятото е друга бира. Като съм ходил зимата хижаря не беше виждал хора от 3 месеца. Супер е за каране по калините там зимно време.
Спирам със спама :)
Явно лятото е друга бира. Като съм ходил зимата хижаря не беше виждал хора от 3 месеца. Супер е за каране по калините там зимно време.
Спирам със спама :)
Не знам кога си ходил последно. Обаче последните години доста стана пак популярна хижата и понеже е много хубаво за ски туринг и за ходене има немалко хора които се качват. Това е сравнително най-безопасното и хубаво място за зимата.със сигурност има по-малко хора. Ама там трябва да уцелиш и времето че точно като излезеш горе на билото, обикновено там почти винаги е баси и вятъра и нищо не се вижда, освен ако не уцелиш баш хубав ден.
Бягане
Зона1+, пулс - 136
7.66км - 00:48:38, пейс - 6’21”, каданс - 167
Рутинното удължения вариант. Мислих да направя някво леко бягане с нисък пулс, но нещо се увлякох, а и не исках да е много дълго та се получи някаква средна работа, но добро темпо и каданс. Разстройството още ме мъчи, купих си днеска някакви соли и ям сухари и солети предимно и нещата бяха ок, че щеше да стане весело, ако ми даде зор, докато тичам :Д
Днес ми дойдоха и 5 кубика дърва та утре ще имам какво да тренирам :)
Вчера рязане на 5 кубика дърва и прехвърляне в двора. Часовника ми сметна 1200 активни калории, от които около 400 са ми нормалните за деня, останалите са от хамалстването, което се равнява горе-долу на 1ч. бягане.
Днес цепене на 5 кубика дърва на две купчини. Часовника ще ги врътне до 1000 мисля.
Свалих един мазол от нежните ми ръчички, които скоро не се бяха натоварвали, та тия дни ги броя за горна част :)
Мнението беше редактирано от gotcha на 17.08.23 20:27.
Е те това е истинско трениране :) другото е пунта-мара :) Истински крос-фит, няма мускул дет да не е участвал, даже и мазолите играят :)
Уикенда бяхме на х. Горски рай. Качихме се в петъка от Чупрене. След селото има един черен път с яко камъни, който ни отне към час за няма 5км, но пък си спестихме ходенето по жегата, а и повечето ни приятели са с малки деца и щеше да им дойде байгън. Хижата е на 1350м. в гората, както се предполага и е много приятна. Хижарите са супер, а жената готви уникално.
Събота закусих и тръгнах сам към Миджур, и сам войнът е войн. Казаха ми нещо от сорта на 4-5 часа, но аз бях за час и малко до билото и за два часа до вр.Оба, който се вижда отдолу и е 2030м., оттам имаш една премка на 1800 и после Миджур на 2169, което ми отне още час, така че общо стана 3ч. Снимах и си бегах, щото беше лудница. Преди няколко години бяхме го качвали, но от Сръбско, Бабин зуб. Понеже винаги ми е филм да не остана без вода бях помъкнал 3л., от които изхабих 1.5 чак на връщане, а надолу в гората имаше вода, за това я излях останалата и слизането ми беше рай. Най-накрая лек, с лека раница и висок каданс разбрах, че и слизането може да е кеф, направо припках надолу като козичка. След Оба направих една почивка поне 15мин. и бях долу на хижата за 2.5ч. Общо - 5:30 и около 18км,защото нещо джипиеса се беше бъгясал надолу и показваше 32км.
Маршрута не е особено лек, защото на два пъти има едни супер високи малинаци, треволяци и паднали дървета, които за щастие бяха поотъпкани и се виждаше пътеката, но понеже са над човешки бой си е направо като лабиринт, но прехода си заслужава и горе си е бая красиво. Ще кача някоя фотка.
Неделя закусихме мекички и палачинки и се пуснахме до колата. Пак филма с пътя и газ към Видинско за рд на майка ми. От 2170, на 1350, на 450 в Чупрене, където беше 28 градуса като спрях във Видин и излезнах все едно влизах в пещ. Беше само 35 градуса, което за региона е нищо, но ми прилоша. Не случайно последните 2 години лятото не ходя там, а само пролет и есен да бачкам на лодката. Добре, че го има Дунава да се разхлади човек.
Вчера направих едно сутрешно рикавъри бягане към Гурмазово - 10км за 1:17мин., имах яка мускулна на квадрицепсите явно от бързото спускане, защото до сега не бях усещал такава при преходи.
Тия дни ме чакат едни 5 кубика дърва за подреждане - “ебаси кефа”...
Мнението беше редактирано от gotcha на 22.08.23 23:28.
Тренировка в двора
Преместване и подреждане на 2-3 кубика дърва, за 2-3 часа, останалото под навеса го подреди Марти доста по-добре от мен, както и предполагах, че ще се случи :)
Кондиция пудовка - бърпи
Поздрави - 5
Суинг до вертикала - 20-1
Бърпи - 1-20
Време - 55:25, пулс - 138/163, 210 суинга и толкова бърпита общо.
Разтягане, йога
Реших да се поразкърша с пудовката, ама не разбрах в началото с кво баш се захващам. Такъв обем с кондиция не съм правил сигурно от 10 години. Суинговете без накъсване, но бърпитата след 11-тото ги накъсах. До този момент нещата вървяха без много раздишвания, но и държах як пулс до към 30-тата минута после ми спря тока и с по-бавно темпо ги избутах. Мерих пулса само с часовника и по едно време май не показваше много реално, ама квото, такова. Ще видим утре какъв ще е демиджа :)
И аз съм го качвал зимата откъм сръбския курорт, ама лятото не съм бил там. За тази хижа казват че е една от най-готините. Но понеже много се писа за нея и се чудя дали има много хора вече в тоя район откъм България или не е толкова посетен. Относно водата, колкото по-вече се натренирваш толкова по-малко пиеш. Даже много пъти пиенето на повече вода, може и да е нож с 2 остриета, при по натоварващи преходи. Аз може и цял ден да не пия, разбира се зависи и от температурите.
Бягане
Зона1, пулс - 129
7.79км - 56мин., каданс - 161
Рутинното възстановително.
Вчера се събудих с изненада. Двата ми пръста до палеца на левия крак сковани и боли като ходя, първия момент си викам нещо от бягането съм претоварил, ама не почна да отича и да почервенява, което вече е знак, че е лек пристъп на подагра. След толкова внимаване какво ям, сваляне на кг, 0 алкохол земи... Явно няма да се отърва лесно и бързо от тая мизерия.
Понеже не мога да бягам, а нещо грам не ми се върти колело, раздвижих днес с гюлето.
Обръщане-тласкане-ОХС@20кг - 100х1 - 42мин.
Преди това позагрях с гюлето, а след това разтяжки и на баланс диска.
Нещо по средата се мотах с колана на пулсомера, та можеше и по-бързо, но все пак си е обем за крехкото ми тЕло :Д
Трейл бягане
Зона2, пулс - 145
21.44км - 2:55:31, пейс - 8’11”, каданс - 157
През алея на Здравето, Михайлово, х.Люлин, вр. Райлово градище по билото, пускане от вр. Петрови орници до гробището на Градоман, Мало бучино, Иваняне.
Това трасе съм го правил с колелото 2,3 пъти, но не съм си представял, че ще го избягам, ето че дойде и този момент. Пристъпа ме държа леко два дни и днес вече почти нищо не усещах, явно все пак диетата и всичко друго има значение. Понеже часовника ми казваше, че съм на 100% реших, че е време да се изръчкам, а и го дават нещо да вали от днес/утре та докато е сухо и приятно в планината се възползвах.
Ще се оправиш гаранция и ще станеш машина. Само не знам с водата как я караш. Пий вода, не да прекаляваш, ама да има доволно ;) да си усетил края на деня че си пил :) и да е студена.
Ще се оправиш гаранция и ще станеш машина. Само не знам с водата как я караш. Пий вода, не да прекаляваш, ама да има доволно ;) да си усетил края на деня че си пил :) и да е студена.
Забравих да напиша, че го избягах с 250мл вода и едно лукче. До 2 часа бягане изобщо не взимам вода и не ми трябва, после си наваксвам :)
Бягане по черно
Зона1 - 134
10.63 - 1:21, 7’39”, 160
Към Гурмазово, покрай Юск и по жп-то.
Реших да превъртя през Юск като последно с колелото бая избедствах през едни треволяци покрай линиите, но се минаваше, а сега строят яко там и са го запушили, та минавах през едни трънаци и излезнах на жп линията и по траверсите минах поне километър. Яко каданс се дига на тях :Д
Дойде ми днес новият пулсомер - Polar OH1, оптичен и се държи на мишницата или предмишницата, а самото устройство може да се защипва на плувни очила, което ме спечели. Бягах с него и мисля, че мери добре.
Ходене бос към 4км и лостове
Реших да се разходя до центъра на Иваняне, където помня, че имаше лостове.
Вися кат прани гащи на тях, ама така ще е като не го тренирам грам. От залата не съм барал лост, а и тогава не е като да постигнах нещо. Срам не срам, това скалъпих днес :Д
Набиране - Кофи@ЛС - 30х1
Хоризонтално придърпване - Хинду лицеви - 5х5
Коремни - хиперекстензии - 5х10
Иначе ходенето бос беше много приятно, а и смятам, че е полезно. На село подгрях малко, но още са ми нежни талибаните, особено по чакъла :)
Бягане
Зона2-, 139
11.04 - 1:18:26, 7’06”, 159
През гробището на Градоман и после по ул. Роза.
България е кучкарска държава, сиреч държава на кучетата, а не на хората. Човек не може спокойно да ходи по улиците, защото не знае откъде ще му изкочи някое куче, а от дворовете постоянно те лаят кучета. Не ме разбирайте погрешно, харесвам кучета, но това според мен не е начина. Преди 5г. когато бях в Скандинавия с колелото не помня да ме е лаяло куче, дори нямам спомен да съм видял куче камо ли улично, пътешествах си без страх, тук винаги съм на тръни, ходя с кучегон и спрей и днес се наложи да ползвам и двете...
02.09.23
10:58
Бягане
Зона2-, 139
11.04 - 1:18:26, 7’06”, 159
През гробището на Градоман и после по ул. Роза.
България е кучкарска държава, сиреч държава на кучетата, а не на хората. Човек не може спокойно да ходи по улиците, защото не знае откъде ще му изкочи някое куче, а от дворовете постоянно те лаят кучета. Не ме разбирайте погрешно, харесвам кучета, но това според мен не е начина. Преди 5г. когато бях в Скандинавия с колелото не помня да ме е лаяло куче, дори нямам спомен да съм видял куче камо ли улично, пътешествах си без страх, тук винаги съм на тръни, ходя с кучегон и спрей и днес се наложи да ползвам и двете...
И аз съм така като се прибирам от витоша по обиколната. Само дебили с дворни помияри.
02.09.23
12:51
Да,това с кучетата е някакво безумие.
В Норвегия минавах през гората.
Имаше къща на фермер,залая ме куче от двора.
Човека вечеряше със семейството си.
Стана от масата отиде до кучето ,скара му се и стоя до него докато минах покрай къщата.
Веднага си представих същата ситуаци у нас.Всъщност нямаше нужда да си представям,защото се е случвало.
Кучето прескача оградата и ме напада под одобрителните възгласи на стопанина.
Разбира се аз съм виновен,че минавах от там.
02.09.23
13:57
В покрайнините на София е ужас, малките кучета са каракачанките, некви зверове от всякъде, моето куче го качвам в колата и го разхождам далеко от квартала, защото не смея вътре, въпреки, че повечето са вързани.
Преди няколко седмици се качих на покрива на една Тундра пред нас в 5:00 сутринта, не бях виждал подобна глутница, имаше двама които ми бяха до над кръста, на брой, над 10.
Мнението беше редактирано от Homer Simpson на 02.09.23 13:58.
Зала “Кинг Конг”
Вработване
Поздрави 5
Кондиция - 10:51мин., пулс - 144-163, всичко с бг торба 10@10кг (за двете ръце/крака)
Въртене - Обръщане - Ходещи напади - Клек-скоци - Патешко ходене - Качване на кутия 75см - Клекове - Добро утро - 3 кръга
Пулс накрая и след 1мин. - 158 - 110 (седя в йога клек, докато чакам)
Концепт - 5000м - 20:47мин, пулс - 149/185
Фоум ролер, Йога, стречинг от земя и стоеж - 18мин., 98
Днес мн шибано времето и реших да скокна до залата. Пуснах си часовника, сложих си новият пулсомер на бицарата, но съм забравил да го пусна, защото старият сам се активираше, а този е с копче, чак на 8-мата минута на гребането като видях, че е зацепило на 120 се сетих, че не е пуснат и го пуснах. Тия 185 не знам как съм ги дигнал честно, но накрая се напънах, колкото можах.
Мнението беше редактирано от gotcha на 05.09.23 08:53.
Бягане
Зона1, 130/147
8.13км - 56мин, 6’54”, 164/195
Възстановително бягане по бул. Варна, 4+4км.
Бягане
Зона1, 128
7.89км - 55:55мин, 7’05”, 163
Рутинното. Вчера си смених горната граница на Зона1 на 136 пулс. Четох някаква статия за аеробния праг, че е грубо 85% от лактатния или 180 минус възрастта, та и двете сочат тази цифра, така че реших да пробвам. Идеята е пак да почна да трупам обем с нисък пулс, защото нещо се бях поувлякъл и след последното дълго бягане (полумаратона) имам някакви леки болежки. Явно съм се претоварил, а обикновено това става при натрупване на по-тежки тренировки, което не е желателно, защото целта е дългосрочна.
Колоездене
Зона0 :Д, 101 среден пулс
30.55км - 2:07ч., 14.4км/ч средна скорост
Реших да се разходя днес с колелото на жената, че моите и двете нещо не са баш настроени с идеята да отида най-накрая към Пролеша, Хераково, изобщо тези северозападните вилаети, обаче телефона ми беше в раницата и викам по интуиция, та нещо се завъртях през полетата и се върнах в Гурмазово, та оттам към индустриалната зона на Божурище и се върнах през бул. Европа. Супер лежерно, колкото да изхабя някоя калория и да се присета как се кара колело, че не съм сядал над месец.
Бягане
Зона1, 132
18.5км - 2:15ч., 7’17”, 157
Покрай Гурмазово, Юск и индустриалната зона, Божурище, бул. Европа и Банско шосе.
Реално това, което карах вчера след Гурмазово с колелото. Частта по бул. Европа и после по шосето към вкъщи е отврат, първо много тирове и после към нас няма банкет и тичам на линията. Няма да си го причинявам повече, но понеже не обичам да се върщам по същият път си бях наумил за кръгче. Накрая бая ми падна кпд-то, но почти не съм дигал пулса над 1
Мнението беше редактирано от gotcha на 09.09.23 23:11.
Преход до х.Отовица и нагоре по пътеката за х. Иван Вазов.
10км за целият ден, Стравата го дава 3ч. някъде чисто ходене. Бяхме да отпразнуваме рд на един приятел и се влачихме бая, но беше приятно.
Кондиция
Вработване - поздрави х5
Синди на халки - 5 набирания, 10 лицеви, 15 клека@СТ х 10 - 27:33мин., 114/148
Баланс диск
Баланс на два крака с доста пълни клекове - 5мин.
Баланс на един крак с опити за мъртва тяга и приклякане на един крак - 5мин.
Баланс диск подпрян отпред крака е в шпиц
Напади - 5х5
Приклякане на един крак с другият назад - 5х5
Приклякане на един крак тип пистолет - 5х10
Мъртва тяга с диска опрян отзад крака е в контрашпиц - 2х5
Много приятна тренировка се получи без зор с нисък пулс. Исках да направя някакви упражнения за колената и специално да заздравя около капачката и тези с баланс диска се получиха много добре, защото трябва и леко да се балансира.