Главоболие при режимно хранене

22.04.12
21:36

Здравейте, чета форума ви от известно време, но чак сега се престрашавам да пиша. Навярно дори не е в правилния раздел, но предварително ви моля за разбиране и помощ.
Цял живот съм имала проблеми с килограмите, докато в гимназията не станах наистина много дебела. Взех се в ръце в края на 11 клас и досега съм свалила близо 50 кг (сега съм на 23). Сега съм доволна, научих много за хранителните навици, вредните и полезните храни, харесвам се, мисля, че изглеждам добре, вървя много пеша и правя упражнения. Но последно време, когато опитам да огранича въглехидратите и веднага ме заболява главата и се чувствам много отпаднала. Много ми е трудно и лошо и веднага посягам към нещо сладко или тестено. Предполагам, че ви звуча несериозно, не съм нито спортист, нито разбиращ много, просто обикновен човек, който има проблем и знам, че тук има много по-знаещи хора от мен, затова си позволявам да помоля за съвет. Не знам как да преодолея този проблем - умората, това че не съм във форма, но започна ли да ограничавам порциите и веднага ме заболява главата. Знам, че трябва да ям често и по-малко, но липсата на енергия ме смазва физически и психически. Дали трява да отида на диетолог и да платя, за да ми се изготви персонален режим. Не знам какво да правя, защото имам вече пет кг качени и не се чувствам окей с тях и искам да съм си пак във форма и да имам енергия. Благодаря ви предварително за вниманието, съжалявам за дългия пост и се надявам да ми дадете съвет. :)

Здравей, Йоана!

Напълно нормално е да се чувстваш отпаднала и да те боли глава като ограничиш въглехидратите. Основната храна на мозъка е глюкозата, чийто основен източник са въглехидратите. Когато намалиш въглехидратите под определена граница, “горивото” към мозъка става недостатъчно и тялото започва да се приспособява като се научава да ползва друг основен енергиен източник.

Това състояние се нарича кетоза. В самото начало е кетогенезата , която бързо минава в кетоза.

По принцип приспособяването трае средно около 2-3 седмици. При някои по-малко, при други повече, а трети просто не могат да се приспособят.

За да се приспособиш обаче, трябва стриктно да държиш въглехидратите под определена граница (най-често 100гр.) и да стискаш зъби, докато тялото ти не се приспособи. Т.е. ако 2 дена ядеш под 100гр. въглехидрати, а следващите 2 ядеш над 100, пълно приспособяване никога няма да настъпи. Всъщност, последното което описах се води въглехидратна ротация, но това е друга тема.

Разгледай повече за кетозата от статията Библия на кетозата.

Истината е, че за да отслабваш не е задължително да махаш въглехидратите от менюто си. Ограничаването им и подбора на правилните хранителни източници също върши работа. Ако си от хората, за които кетозата е враг, то махането на въглехидратите е най-лошото, което можеш да направиш.

Главният проблем, ама най-главният, са калориите. Тялото дневно изразходва определена енергия. Ако приемаш повече от нея - ще покачваш тегло, ако приемаш по-малко - ще отслабваш. След това идва важността на източниците на калориите (видът консумирана храна) и чак на последно място е това дали въглехидратите ще са ти 0, 50, 150 или 200гр. дневно.

Та...можеш да отидеш при диетолог, който да ти изготви режим, но според мен можеш и сама да се справиш. По този начин ще можеш да се грижиш за тялото си до края на живота си, а не при всяко съмнение да трябва да разчиташ на някой друг.

Разгледай следните статии и теми:
Мини гид за диетите при новаци
Как да пазаруваме и да готвим планирано
Здравословното хранене - какво включва то?
Как да променим хранителните си навици
Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло
Коментари към темата: „Как да си съставим хранителен режим за понижаване на тегло?”
НВД - всичко за него или как да си съставим меню!

ПС: В горните линкове има доста сметки. Можеш и без тях. Можеш да се осланяш на интуицията си и да се водиш според резултатите. Т.е. ако кантара/огледалото/метъра показва напредък, значи си на прав път. Ако ли не - нещо трябва да се промени.

За това можеш да прочетеш повече в статията Мъртъв ли е калорийният баланс?

Ако имаш въпроси - питай! Ще помагаме с каквото можем.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.04.12 08:55.

23.04.12
12:05

Хех, имах същия проблем когато се установи, че имам алергия към какакото и трябваше да спра почти всичко сладко (защото за мое учидване какао има и в най-неподозирани храни).
Както каза Тишо - трябва да издържиш една-две седмици за да може тялото ти да привикне към новото положение. Ако не можеш - мини към равномерно балансирана диета, която също работи (ако се спазват принците й). При нея сладкото се толелира до някаква степен.
Пробвай друг трик (на мен ми помага много). Когато ти се прияде сладко - вземи един бонбон (блокче шоколад...) и го дръж в устата си докато се разтопи. Така имаш чувството, че ядеш по-дълго сладко, съответно се залъгваш, че количеството е много. Аз го практикувам с желирани мечета - две-три в устата се топят десетина минути, задоволяват нуждата на рецепторите ти от сладко, а не са кой знае какво “прегрешение”.

Да добавя - когато ти се яде нещо, а ти си го забраняваш - тялото ти изпада в стрес, а от стрес се дебелее. Стига да не прекаляваш всеки ден - едно “залитане” даже може да е по-добро решение, отколкото ограниченето на цената на всичко.

Мнението беше редактирано от Smile на 23.04.12 12:07.

23.04.12
13:33

Здравейте, благодаря ви много за отговорите, сядам да чета статиите. Значи може би просто трябва воля и да стисна зъби малко. Ще ми се да мисля, че тази нужда от сладкото не е от лакомия, а си е просто навик/нужда на мозъка и смятам, че ще ми навреди, ако съвсем огранича въглехидратите, така че ще се задълбоча в това явление кетоза, което, признавам, досега ми бе непознато. Благодаря още веднъж. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1