15.05.12
15:16
От доста време ме мъчи един въпрос, породен от промяната на начина ми на живот, та реших да напиша една темичка, за да чуя и вашите мнения. Сигурно повечето от вас са се замисляли по темата, но някои може и да не са, макар според мен проблема да е доста, доста важен.
Започвам от това, как аз стигнах до тези мои терзания. В момента съм на 27 години и почти цял съзнателен живот, като се започне от гимназията, съм скачал в килограмите - наднормено тегло, нормално тегло и така цикъла се е повторил поне 10 пъти. Рядко съм се задържал много дебел, но не в това е въпроса - въпроса е, че когато съм отслабвал съм го правил “селската” или както обичам да казвам “по женски” (без да обиждам дамите) - с глад и лишения и резултата естествено всеки знае какъв е, а именно повторение на цикъла след време... Защо се е получавало така при мен? Защото, когато си млад и си мислиш, че всичко ти е ясно, че твоите начини да направиш нещо са най-правилните и тн. Предполагам по-голямата част от младежите също страдат от комплекса на “големия капацитет”. “Резултати” от диетите имаше и то “огромен”, резултати изразяващи се единствено в числата на кантара и успешното сваляне на вода и мускулна маса.
До преди година и половина нямах необходимите знания що е то мускулна маса, протеин, въглехидрат, мазнина и аджеба какво е това режим на хранене (не диета за 1 месец, а истински режим, които да спазваш цял живот). Ядах си каквото си искам, пиех си алкохола на всекидневни начала и изобщо не се замислях над въпроса, какво слагам всъщност в тялото си. Вината може би е в мен, в родителите ми или в средата, в която съм израснал или и в 3-те взети заедно. Но нека сега поговорим за средата и конкретно за училище. В училище/гимназията се учат десетки предмети, понеже ще правим от децата си всестранно развити гениални личности: музика, рисуване, природознание, философия и тн и тн... И тук идва и моя въпрос:
”Защо няма предмет, който те учи как да се храниш, кое е полезно и кое не е - с обяснение защо това е така? Защо никъде в училище децата не се запознават с основни принципи на това, как всичко което слагаш в устата си рефлектира по някакъв начин на здравето, формата и настроението ти? Нима това не е изключително важно нещо за тяхното израстване, здраве и развитие като хора?”
Хранителни режими десетки, тук не става въпрос да проповядваме един от тях и да го заклеймим като Правилния. Тук става въпрос да дадеш на даден човек основата, знанията и след това той сам да си направи изводите и да си нагласи начина си на живот/хранене както желае, въз основа на това което е научил (ако иска). Защото мисля, че всички са съгласни, че има елементарни принципи как НЕ трябва да се яде, независимо дали си на ВВД, ВМ-НВД, РБД и тн.
Аз лично един слънчев ден, случайно попаднах на BB-теам форума и отворих няколко теми като на шега, което се превърна в едногодишно непрекъснато четене, породило цялостна промяна в храненето ми, начина по който изглеждам и спортувам, дисциплината като цяло и куп други неща. И се замислих, това ли е единствения начин, човек да се образова за нещо толкова съществено и важно? И това се случи за мен преди кажи речи година и ме хвана яд, че не съм ги знаел тези неща по-рано. Ами масата хора или деца? Дали за тях ще се случи изобщо или продължават да си нагъват мазните баници и оризи с олио от китайските ресторанти?
И аз се питам точно това !? Защо не съществува такъв предмет.. Онзи ден се загледах в малките деца ( малки малки около 10-15 годишна възраст ) тъпчеха се с дюнери,хамбургери,сладоледи и бяха огромниии.Не изглеждаха като нормални,здрави деца.Тъжното е че това е и грешка на родителите.Ето един пример : Бях на разходка и минавам покрай едни дюнери,там бяха майка с едно бебе ( най много година и половина да има ) и бабата на детето.Майката купува 2 дюнера и детенцето вика “аа ааа искам” и майката му дава,а бабата вместо като по-възрастна и отговорна да каже “Как може да му даваш такива боклуци” , тя казва “Ехее браво ще го научиш и него да яде дюнери” (смеейки се).Не мисля,че това е нормално... :x
Ако има такъв предмет в училище несъмнено ще бъде полезен и ще стане любим на мнозинството. Моето момче е в първи клас, след седмица завършва и тази година имах сериозни проблеми с храната. Аз му слагах от нас кисело мляко, банани или ябълки, готвена храна за обяд и сандвич за закуска, в купи, като ежедневно съм му обеснявала коя храна е полезна и коя не. На няколко пъти си беше взимал от баничките на другите и учителката ми се оплакваше. Искаше от мен да му давам пари за да може да ходи до лавката и да си купува закуски и на няколко пъти ми казваше, че е забелязала колко здравословно се храни и даже ми каза все пак да му слагам повече храна, т.к. бил слабичък, а като виждал другите как ядат банички и пици - и на него му се дояждало. Два пъти отидох с детето до училищната лавка, да му купя баничка. Ужасна лавка, закуските ужасни - претопляха ги в микровълнова, а и миришеше на цигари. В началото на втория срок от училището безплатно започнаха да им дават закуски, тутманик, банички, кремки. Дисциплината и културата в училището също е трагична. Определено трябва нещо да се направи, защото нещата ще стават още по-зле.
Мнението беше редактирано от maria на 15.05.12 15:46.
И какво ще се учи, колко е полезно да се ядат плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни ли?
Звучи супер да има часове по правилно хранене, но дали държавата е компетентна да каже кое е полезно и кое не е? Защото ако наистина започне да се преподава кое е вредно, ще има много ударени парични интереси.
Аз ще ви светна защо. Заради корпоративни интереси- щото някои хора нямат интерес младежта да расте здрава, жизнена и работоспособна.Защото здравеопазването е най-голямата “златна жилка” създавана някога- по-добре е да почнат да се купуват хапчета за сърце, черен дроб, бял дроб, стави и т.н на 40 годишна възраст, а не на 70 да речем.
Защо всекидневно гледаме реклами за “фаст-фууд” ? За да се привлекат масата народ да ядат вкусни неща , “привидно” безопасни, които да докарат младежите до горния сценарии.А също така се прави и двойна печалба- както знаем за приготвянето на бързите храни се използват суровини с най-ниско качество, включително и мазнини използвани по 10 пъти.Всичко е “deep fried” , а както знаем когато се използват растителни мазнини за пържене и достигнат висока температура от тях се отделят токсични вещества. Масово (чрез филми,поведението на звездите и идолите на тийнейджърите) се рекламира начина на живот включващ всекидневна употреба на алкохол, цигари, наркотици. Също така за един младеж е по-лесно да хапне нещо “на крак” и после да отиде да бичи по кафета и пейки и да пие бира, от колкото да следи макронутриенти в храната и да тренира дори по 1-2 пъти седмично.
Общо взето всичко се налага на подрастващите още от малки, тъй като при проведено проучване с деца, на които в детските им години (0-5) са им давани определени пакети цигари, след като станат на 16 започват да пушат точно тях. Замислете се не гледате ли всеки ден по телевизията реклами -“Happy Meal” (McDonalds) , разни реклами на Coca-Cola и Pepsi. Замислете се дали щяха да вложат толкова много пари в реклами, ако нямаше възвращаемост?
Също така наемите за стол в училищата са доста големи и съответно храните трябва да се продават на по-скъпи цени. За какво ще даде 5-6 лева едно дете - за първо второ и десерт или за бургер цигари и кола?
С една дума всичко се прави за max печалба при min вложен капитал. Това е моето виждане на нещата, незнам за вас :)
Отделно, че в самите училища, както и около тях се продават предимно бързи закуски - пица, сандвичи, вафли и други подобни, наред с алкохола и цигарите. Т.е щом като може да се печели и от това, защо да е приоритет здравословното хранене на учениците?
В самите лавки и стол вътре в училищата положението не е по-розово, разбира се. Поне аз докато бях ученичка, единствената разлика от лавките навън, беше, че в стола не се продаваха цигари и алкохол и имаше, в допълнение към тестените закуски, разни готвени ужасии. Силно се съмнявам положението да се е променило няколко години по-късно. От една страна е лошото хранене вкъщи, тъй като родителите, бабите и останалите семейни субекти обикновено нямат, също, кой знае какви познания по въпроса, от друга страна е лошата храна в училище. Всичко това е един затворен кръг. Преди време, уж, беше повдигнат отново въпроса и, уж, щеше да има някаква промяна в положителна посока, но не мисля, че това беше достатъчно. Някак не си представям как деца, които са свикнали да живеят предимно на чипс, сандвичи и чат пат някоя домашна манджа, ще посегнат към един плод, вместо към пицата, например? Според мен тепърва трябва да се изграждат нови навици, а това няма как да стане без достъп до информация. Веднъж бях попаднала на някаква статия по този въпрос и един ученик твърдеше, че държи да се храни разнообразно, и затова веднъж яде пица, после сандвич, на другия ден пък дюнер. Така де, важното е да не яде едно и също. :)
Мнението беше редактирано от Мари А. на 15.05.12 16:21.
15.05.12
15:58
Отговора е много простичък - никой няма изгода. Училищните лавки се дават на “търгове” не случайно в кавички, а това е гарантирана клиентела. Здравословната храна струва значително по-скъпо, като се започне от подбиране на продукти, та се стигне до ресурсите за приготвянето. Децата по подразбиране не обичат здравословната храна и в случай, че в лавката или стола не се предлага такава, ще си я набавят от места близо до училището, а лавката ще е на загуба, което довежда до невъзможност за плащане “където трябва” и другата година друг ще спечели “конкурса”.
Часове няма да има скоро в училище, защото Министерство на образованието знае, че от това пари няма да се изкарат, както да речем от смяната на учебници или нещо от сорта, а даже напротив - ще трябва да плащат не специалисти с нужното образование, те от своя страна няма да се навият да работят за без пари.
Да не говорим, че ролята на родителите е да възпитават децата, а не някой друг, като учителите в случая да вършат тяхната работа. Ако научиш едно дете у дома, какво трябва да яде, какви са ползите и вредите от различните храни, намериш начин да го мотивираш, то резултата е различен от общото положение. В случая е важен личния пример. Няма да споменавам отношението на днешните келеши, към учителите и училището, като институция, че ме избива на агресия.
Мари А., точно в това е проблема - предлагането. В съвременното училище има часове по здравословно хранене или поне учителката по биология на по-малките ми деца им е чела такива лекции. Отделно у дома също коментираме кое какво и как. НО! Децата не мога да се контролират сами какво да ядат и какво не. Повечето от тях са подготвени теоретично, но когато им замирише на пица или МакДоналдс първосигналното надделява над разума им и и над знанията им. Точно затова има ограничения какво да се предлага в училищните лавки, но за съжаление никой не може да ограничи предлагането в магазинчетата до училището.
Когато у дома има шоколад или чипс, мога ли да огранича детето да го яде? Не мога, просто защото тя като го види и вече в мозъка й е само това - шоколада, та шоколада. Обаче като внасяме в къщи шоколад два пъти седмично - даже не се и сеща, че й се яде.
Слава богу, че и децата ми не робуват на общественото мнение. Винаги съм им приготвала сандвичи и съм имала разправии с моля-другарката защо малката не яде от закуската, която дават в училище (до 4-ти клас има програма за безплатна закуска в голямот междучасие). Ами като ме убеди, че филията с конфитюр е точно това, което трябва да яде детето ми...
Те нали подмениха учебници в началните класове...ТРАГЕДИЯ, правописни грешки, невярни факти, несъществуващи събития и личности....ТРАГЕДИЯ!!!
После...абе ДЕЕБА, кой да вземат да те учи как да се храниш...кой?!?!? Тия дни си лафим с моята приятелка, тя ми обяснява за диетите на сертифициран диетолог, работещ на хонорар в нейния фитнес-клуб...Абе Вие вярвате ли ми, че тая жена така ще те натрови, че ще се чудиш как да отидеш до тоалетна с дни...обаче взима яката цифра за поредната диета:))))
Та такива като нея ще викнат в тия часове, а не съвестни модерни хора, които припознават това дело като призвание да се грижат за младите, а не като поредната хранилка...
Очаквайте държавата да се грижи за здравето на който и да е...
15.05.12
16:49
Все пак всеки си има глава на раменете и мисля,че би могъл да прецени сам кое е добро за него и кое не е - кое трябва да яде и кое не трябва.Аз мисля,че проблема не е само в това,че българската младеж не се храни здравословно,а и че не спортува,ами някакви лапета на по 12-13 години ходят в парковете вечерта - пушат,пият бири и т.н.
казано от Bojidar Yagodin на 15.05.12, 16:49:
Все пак всеки си има глава на раменете и мисля,че би могъл да прецени сам кое е добро за него и кое не е - кое трябва да яде и кое не трябва.Аз мисля,че проблема не е само в това,че българската младеж не се храни здравословно,а и че не спортува,ами някакви лапета на по 12-13 години ходят в парковете вечерта - пушат,пият бири и т.н.
Те ходят и правят това по парковете,защото слушат точно тази глава,или другият вариянт главата на “най-умният” от тях.
Светът е такъв,че трудно можем да се борим с капитализма,има и хора които опитват,редовно ги виждаме да протестират по световните икономически форума,но промяна никаква.
Както споменаха никой няма ползва от подобни часове,нито министерството,нито търговците,последствият обаче са си наша “полза”.
То и да има такива часове,колко ще се вслушат в час.Родителски контрол там е истината
В моето училище една успоредка няма, пък часове по здравословно хранене... У таа скапана държава нема нищо, нема и да има!!!
15.05.12
23:07
Не сте споменали и за това, че проблемът може да идва от учениците. За моите съученички часът по физическо беше в кафето с/у даскало. Гледаха ни и ни се смееха как ние момчетата “дечковците” / “будалите” тичаме след кожения овал, как си даваме парите за списание Олимп, 7 дни спорт, или как си мерим пишките кой повече кофички ще направи. А когато си носехме храна отвкъщи съвсем ни ебаваха (ние пък сега им се смеем как висят пак по кафетата, ама тоя път с количките с бебетата, но това е друга тема :D )
Даскалите по физическо трябва да я вършат тая работа. Би трябвало да са завършили уж НСА или да се занимавали с някакъв активен спорт и оттам да са понаучили нещичко. Учителите не трябва да са съвсем олд-скул, понеже ще мрънкат как не е хубаво да се пият ” химии ” или пък ще разказват историите с Абаджиев и яденето на тестиси и сурови яйца.
В моя университет например се изучава Хранене и Диетология, но да ви кажа на тоя предмет никой студент не му обръщаше чак толкова внимание, а и общо взето преподавателите са с малко остарели виждания за нещата. Основните неща са близки до това, което пише в учебниците за 8ми клас по Биология. Трябва да се изровят умишлено неща от различни учебници (Ендокринология, Биохимия, Физиология), за да се съедини Волтрон. Сега предполагам вече знаете, защо лекарите не знаят за гликемичния индекс и за хормон-чувствителната липаза :D
Мнението беше редактирано от introducer на 15.05.12 23:08.
15.05.12
23:53
Страхотна тема!И аз съм размишлявал като евентуален бъдещ родител.Надявам се отговорите да ми дойдат с времето.
Но масово децата се тъпчат от съвсем малки с боклуци.Но как да обясня на 3 годишно дете примерно,че не трябва да яде чипс и зрънчо и т.н.
Нищо,че Иванчо и Марийка си хапват.Съдя по себе си,че това е много опасно.Като дете бях с наднормено тегло и то не защото съм със супер бавен метаболизъм.Любимата ми храна беше майонеза и нашите ми даваха да си хапвам порядъчно от нея придружена с колбаси.
Не мисля,че час в училище ще промени нещата,но все пак е една стъпка.За промяна хранителните навици на населението трябва огромна медийна пропаганда.Както скоро имаше за солта.Като цяло това е невъзможно.Причините са изтъкнати в първите няколко коментара.
Мани, мани, като мина покрай някое даскало мирише на плюнки и зрънчо. Хлапетата са хеви уейт или някви изкривени жилибони, тръгват да бягат и ставите им се огъват във всички посоки все едно са правени от пикня. А от темата не виждам особен смисъл, нищо няма да се направи. В днешно време най-вече от родителите зависи дали децата ще имат някаква физическа култура и дали ще слагат нещо истинско в устата си.
Ако питате мен оставете днешната младеж (включвам се към нея) всеки да мисли какво ще прави, както вика Божидар всеки си има глава на раменете и да си преценява. Един живот се живее, всеки си преценява как ще го живее и никой не мисля, че има право да му се бърка. Да ви кажа и моето мнение... ами аз се храня що годе здравословно (не за друго, ами защото искам да стана 10% мазнини .. примерно), но почти всеки ден ям нещо, далеч от здравословно е и какво? Ще ми навреди ли :D В край на сметка накрая ще изперкам да ям само зеленчуци, меса и яйца..
16.05.12
10:33
казано от slavko на 15.05.12, 16:07:
..... Тия дни си лафим с моята приятелка, тя ми обяснява за диетите на сертифициран диетолог, работещ на хонорар в нейния фитнес-клуб...Абе Вие вярвате ли ми, че тая жена така ще те натрови, че ще се чудиш как да отидеш до тоалетна с дни...обаче взима яката цифра за поредната диета:))))
Може би ще споделиш и на какво конкретно почива твоето мнение за работата на доктор Найденова? Иначе така хвърлени думи в пространството са по-скоро опит да сринеш репутацията на специалист, отколкото да бъдеш полезен някому.
Мнението беше редактирано от Maria Dimitrova на 16.05.12 10:38.