Правилно ли е тренировка за гръб само на лост?

13.07.12
21:22

на 40 години съм и след 15 години пауза подновявам треировките
както се сещате когато съм тренирал нямаше такава информация като сега интернет и...
чета че за гръб се тренират 5 упражнения по 5 серии по 5-8 повторения например
аз правя два пъти в седмицата 25 серии по 5-6 набирания :
5 - широк надхват(някой път и зад врата)
5 -тесен подхват
5 -с едната ръка подхват другата надхват
5 - широк подхват
5 - тесен надхват
а за последните две пък въобще не съм сигурен дали трябва да се правят
понякога в работата дърпам с една ръка три бутилки минерана вода по 10 кила ама малко са ми леки а 4 не са ми удобни
преди правех чукчета с 100-120 кила
вече 3 месеца карам така и преди да стане студено не ми се влиза в зала
напредък имам голям най вече в дебелината на гърба пък и широчината
или може би е някава мускулна памет щото едно време правех по 40 набирания с една пудувка на крака
та въпроса ми е :
сега тренирам за маса и искам да знам това като упражнения достаъчно ли е за гръб или нещо ще остане недоразвито?
ще имам ли нужда от скрипец или нещо друго за да тренирам правилно или само лоста е достатъчно?
благодаря предварително на всички дали мнения

между другото карам хранителен режим на доктор Бари Сиърс и ако някой го интересува ще отговоря на въпросите му
или с две думи : свалям килограми и качвам мускули

13.07.12
21:41

За гърба лоста е достатъчен,стига да правиш достатъчно набирания.За последните две-тесния надхват е добре да го правиш,а широк подхват няма смисъл.Ако набиранията ти станат лесни,просто слагаш допълнителна тежест.
Доста хора тук сигурно ще ти кажат,че без тяга,гребане и/или скрипци няма да стане.Не знам на кого колко му е развит гърба,но познавам доста хора ,които само с лостове имат гърбове,които са хем масивни,хем нацепени.Аз самият за гръб тренирам предимно на лоста,само чат пат греба,но това е веднъж на 2-3 седмици.Успех !

13.07.12
22:18

това се равам да го чуя и благодаря за отговора
ако не е малко нахално ще попитам и загърдите тогава
там правя 15 серии кофички с 20 кила в раницата
и 10 серии лицеви опори на една ръка
или 10 серии с сина ми на гърба който е 30 кила
или лежанка си трябва?

13.07.12
22:24

Здравей! Набиранията главно натоварват т.нар. Latissimus dorsi мускули, които са най-голямата част от гръба визуално. Вероятно могат да са достатъчни, ако правиш различни варианти в зависимост от целта ти (сила, маса, издържливост...). Това, което няма да може да се натовари от набирания е кръста и предполагам трапеца, които са също част от гърба макар и по-малка. Друго нещо, което може да имаш предвид е, че след няколко месеца тялото ти може да привикне към набиранията, няма да има прогрес, може да ти стане скучно... и тогава може би ще има смисъл да опиташ нещо друго.

Друго нещо, което ми е казвал много добър щангист е, че набиранията с широк хват могат евентуално да ти направят травма. Но ако си ги правил преди и знаеш техниката и можеш да ги правиш... препдолагам е ОК.

13.07.12
22:51

Набиранията ,освен Латимус дорси,натоварват и ромбоидите,и трапците,и малките гръбни мускули(не съм сигурен мисля ,че се казваха минор терес или нещо такова.)
Освен това,някои разновидности на набирания и други упражнения на лостовете развиват така наречените core muscles-демек коремните мускули и мускулите около кръста.Разбира се ,за тях не са достатъчни само набирания,но в компинация с везни,драконови флагове и тем подобни мисля,че са напълно достатъчни.

Относно гърдите-лежанката дава много,но не е задължителна ,ако не обичаш да я правиш.Кофичките са много хубаво упражнение,също и лицевите.С тях може доста да напреднат гърдите.Трябва постоянство и увеличаване на интензивността,с което,както виждам авторът се справя добре.Адмирации,между другото за това.

В крайна сметка,всичко се свежда до това какви са ти целите.За професионален бодибилдър лоста и успоредката не са достатъчни.За човек ,който тренира ,за да е в добро здравословно състояние,да се чувства силен и тонизиран и да има едно атлетично тяло,лостовете и успоредките са напълно достатъчни.Всичко опира до предпочитания и до желание за тренировки и за развитие!

13.07.12
22:58

Да добавя... Щом тренираш за маса, 25 серии за 1 мускулна група са много. Но си мисля, че първоначално за да влезеш във форма няма лошо да правиш много серии без тежест или с малка тежест. След това мисля, че ще е по-добре да намалиш сериите и увеличиш тежестта, ако искаш повече маса.

Лицевите опори и кофичките мисля, че са достатъчни като начало. Също е много хубаво, ако правиш нещо за крака и кръст/корем. За крака има упражнения, които са страшно натоварващи с малка а тежест. Например:
- български клек с максимум 10 кг гира в едната ръка, 3 серии по 10 повторения на крак. Дори като начало може с по една бутилка минерална вода в ръцете.
- напади с нещо тежко на гърба.
- тяга на един (изправен) крак с гири в ръцете.

За цялостното ти развитие е много добре, ако правиш нещо за кръста като например хиперекстензии на ръба на високо легло със сина ти седнал на краката ти :) и/или обикновена тяга с гири.

Успех! :)

14.07.12
03:34

Благодаря за всички отговори
правя по 25 серии на лоста защото тук като четях тренировки за гръб
пише 4-5 упражнения по 5 серии
аз напрактика правя главно две - основни широк и тесен хват
и правя общо 25 от тях да компенсирам и точно това ми беше въпроса
аз на 1-и май стартирах с 10 серии с по 2 набирания и след това неножех да мръдна
сега свалих към 10 кила от корема и катеря мускули едновременно
и посвикнах и вдигам бройката и на сериите и на повторенията
за после съм приготвил раницата а зимата може и по залите да тръгна
въпреки че студа не ми пречи
едно време живеех в Пазаржик до училище
е с успоредка и лост отделно в къщи имам лост
в казарма съм бил моряк и там на корба можех да се набирам на поне 20 различни места
за трапеца повдигам рамото с  30 литра вода в една ръка 10-15 серии в различни дни от тези на лостовете и ефект като гледам има
но забравих да го спомена
за крака и корем тренирам два пъти в седмицата защото от едно време знам че за каквато и да е маса трябва да има клек
за крака правя клек 10 серии като първите 5 са по 40 другите по 20-30
съвсем скоро ще почна на един клек крак като другия ще е свит или напред като пищол май се казваше но нещо немога да пазя равновесие (преди можех) и ще се подпирам на ледлото лекичко да не залитам
за корем правя всичко мързеливо:
два пъти в седмицат заедно с краката
много серии планк,страничен планк или незнам как се казва
8 минути от ютуба имаше две части ама ги научих на изуст
гълтане на кореме легнал по гръб,прав и на колене и ръце....
за кръст супермен и с 30 кила вода в една ръка лява например както съм прав правя наклони на дясно и обратно
ама много са ми леки за тяга но мисля нещо по въпроса
имам един дъмпел 10-20 кила с него правя ръце за сега
много благодаря за отговорите
незнам дали някой от вас знае едно време когато започнах да тренирам на 14 години
в целия град имаше 3 книги по този въпрос и все някой ги четеше и неможеше да се вредиш
отделно зали за тренировка официално почти нямаше повечето бяха за щангисти
много малко хора тренираха и трябваше да ги познаваш лично та да ги питаш нещо
и отговора най често беше от една от трите книги или от малко опит
но тогава годината беше 1985
сега за няколко часа в интернет ми отговориха няколко човека
и то компетентно
да не говорим колко статии книги та дори и видео има за тренировки
за хранителни режими едно време почти не се говореше........
още един път благодаря

14.07.12
08:35

Ами човек,аз много ти се радвам.По това време на годината излизат като гъби летните билдери,дето питат само как да изкарат преса до морето(което е след 3 седмици примерно).Личи си ,че си зрял и интелигентен човек.Стараеш се и импровизираш с тренировките,и не се занимаваш с глупости.Неминуемо ще постигнеш задоволителни резултати,които вече са започнали.Иначе идеята за зала през зимата не е лоша,така ще дадеш нещо ново за тялото,за тези няколко месеца тогава ще дръпне от стреса в залата,и тъкмо когато привикне с нея,ще се върнеш на лостовете за нов стрес.
Аз ти желая да си здрав ,ти с тренировките ще постигнеш останалото.Успех!

14.07.12
12:18

На прав път си! Още веднъж успех! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1