Дневникът на Петър

Прескочи до:
Gogo

21.05.13
16:57

Не знам какво расте с почивката, но събота и неделя са ми единствените два последоватлени дни почивка.
В понеделник ми е най-тежко на тренировката.
А да стане нещо, да “почина” една седмица.. После влизам със странна неориентирана походка в залата. Всичко е леш. А почина ли месец, все едно съм починал година.
Не действам ли, вървя яко назад.

След леки тренировки, бирата не е същата. Правиш компания на тези, които наистина са тренирали и се чувстваш яко прецакан. :)

21.05.13
16:59

казано от Vasil Stoianov на 21.05.13, 16:50:

))..но си съгласен със тезата, че силата расте когато почиваме...

Не точно съгласен, по-скоро малко по-различна формулировка имам - не когато почиваме, а когато има достатъчно силен “дразнител”, който да провокира това нарастване на силата, а този дразнител като се появява веднъж месечно, не виждам как тялото ще претърпи някакъв прогрес...

Мнението беше редактирано от Петър на 21.05.13 16:59.

Carbohydrate

21.05.13
17:00

казано от Gogo на 21.05.13, 16:57:

Не знам какво расте с почивката, но събота и неделя са ми единствените два последоватлени дни почивка.
В понеделник ми е най-тежко на тренировката.
А да стане нещо, да “почина” една седмица.. После влизам със странна неориентирана походка в залата. Всичко е леш. А почина ли месец, все едно съм починал година.
Не действам ли, вървя яко назад.

След леки тренировки, бирата не е същата. Правиш компания на тези, които наистина са тренирали и се чувстваш яко прецакан. :)

....е някой е попаднал точно на суплементация или както я наричат, незнам, и....вдигат 200 от лег ))без да прави такъв или поне не пише във неговият дневник....

Carbohydrate

21.05.13
17:04

казано от Петър на 21.05.13, 16:59:

казано от Vasil Stoianov на 21.05.13, 16:50:

))..но си съгласен със тезата, че силата расте когато почиваме...

Не точно съгласен, по-скоро малко по-различна формулировка имам - не когато почиваме, а когато има достатъчно силен “дразнител”, който да провокира това нарастване на силата, а този дразнител като се появява веднъж месечно, не виждам как тялото ще претърпи някакъв прогрес...

Добре, всичките схеми трибойски, по които работите са до 8 седмични +- и целят прибавка от 5кг само!!! Факт! А ако кажем, че това са програми писани за профи...знаете какво имам предвид.....всичко става на своите места. И, да, има хора, които понасят много добре тежките честите тренировки....тези хора стават шампиони...

21.05.13
17:23

Ако искаш пробвай така :Д

21.05.13
22:46

-лег (тесен и широк)- 3@70, 2@100, 3х1@120 - исках повече, но ми натежаха
-клек- 2@100, 2@120, 1@130, 1@140, 1@145, 1@150- доволен съм, за малко да стане добро утро; потникът ми се отпечата на трапеца
-набирания (раменен надхват)- 17 и след малко 5
-разтваряне- 5@14, 3@19

Тягата ми е към 210, но засега ще натискам клека.

Мнението беше редактирано от Петър на 21.05.13 22:51.

Gogo

21.05.13
22:55

Та к’ви медикаменти взимаш? :>

21.05.13
23:00

Това е само от стритите яйчени черупки. Аз като ви разправях не вярвахте.

Gogo

21.05.13
23:08

Ей, ама си говедо!

Преди половин година си имал личен рекорд на лежанка 1х90, сега 3х120+

Клек, доколкото видях към 90, сега думкаш 150

Тягата, макар основно с кръста, ти е силна.

Над 90 кг ли си вече?

С кво са ги хранили тия кокошки?! Ей тва е, да ядеш яйцата с черупките!!!  :D

п.с.: моят ветеринар разправя, че от черупките нищо не се усвоява. Било, като царевицата. Ядеш царевица - сереш царевица.

Мнението беше редактирано от Gogo на 21.05.13 23:16.

21.05.13
23:13

Това са единички ( АХБ@Ц- серияХповторение@тежест). 95 кг съм. Прогресът го оценявам на това, че посещавам залата отскоро и предполагам, че близките месеци рекордите ще се разреждат :)
ПП- шегувах се за черупките :D, вече рядко ги вземам, защото се ориентирах към сиренето, въпреки съмнителния произход. В LIDL имат добри промоции и често се възползвам.

Мнението беше редактирано от Петър на 21.05.13 23:18.

казано от Gogo на 21.05.13, 23:08:

С кво са ги хранили тия кокошки?! Ей тва е, да ядеш яйцата с черупките!!!  :D

И доматите с колците :D :D

21.05.13
23:19

Хайде, хайде от скоро бил в залата. :D Преди сума време помня, че ме беше питал за програмата на Хайс 1х20 клек и ми разправяше как тренираш с някакви дъмбели вкъщи и по лостовете, и също така, че клякаш със съквартиранта ти на гърба или нещо такова... :D :P

Мнението беше редактирано от Old Timer на 21.05.13 23:20.

21.05.13
23:21

Петър , вече и ти не си от натуралните ...

Мнението беше редактирано от Стоян на 21.05.13 23:35.

22.05.13
09:26

казано от Vasil Stoianov на 21.05.13, 17:00:

....е някой е попаднал точно на суплементация или както я наричат, незнам, и....вдигат 200 от лег ))без да прави такъв или поне не пише във неговият дневник....

Бих ти я споделил в детайли суплементацията :) Не излиза евтино, но при 3 дни със сравнително тежки и интензивни(поне за мен са такива), двуразови тренировки няма друг начи, особено при моето “отлично” хранене.
Пък и нали знаеш, че вижданията са ми диаметрално противоположни на всички културистични и трибойски схеми и принципи :) С двуразовите тествам едно предположение за лимитиращия фактро в силата, всъщност, тествам го за втори път, доста по-детайлно и резултатите са обнадеждаващи. Та няма нищо чудно да тренираш по много, на често и да прогресираш, въпроса е да го съобразиш с нивото си.

Carbohydrate

22.05.13
09:44

казано от James Hinks на 22.05.13, 09:26:

казано от Vasil Stoianov на 21.05.13, 17:00:

... да го съобразиш с нивото си.

съгласен съм напълно (handshake)

казано от Gogo на 21.05.13, 22:55:

Та к’ви медикаменти взимаш? :>

Познавам Петър и мога да кажа, че притежава изключителна генетика и голям потенциал. Имам наблюдения над доста спортисти, но този младеж ме изненада. Ще постигне много при правилно структурирани тренировки, хранене и възстановяване. Дано не се подлъже да бръкне в “кацата с меда”!

22.05.13
20:23

Днес по-лека тренировка:
-гребане-5@100, 3х5@120
-горен лег- 5@60, 4х4@100 (на последните 2 с асистенция)
-клек-2@100, 4х2@130

Бутащите в последно време ме затрудняват, но клекът днес беше лек. Преместих лоста още по-назад и вече лежи по-скоро на задното рамо. Така се чувствам доста по-силен и следващата седмица ще пробвам да подобря 150.

Мнението беше редактирано от Петър на 22.05.13 20:26.

казано от James Hinks на 21.05.13, 16:31:

Много буквало си взел нещата :)
Винаги трябва да запазваш едно съотношение между обем, честота, протокол и работна тежест и когато искаш да прогресираш в определена насока да го повишаваш в една или в друга част.

Цялата ми писаница в едно изречение. Много точно казано. Кратко, просто, без да се губи смисъла.

23.05.13
21:18

Жалко, че не ми стигат знанията, за да го приложа на практика. Все пак съм решил следващите месеци всяка тренировка да почва с клек. 1 тренировка- 8 серии с по 1 повторение, 2 тренировка- 6 серии с по 2 повторения, 3 тренировка- 6 серии с по 3 повторения. Килограмите ще ги избирам според деня, като евентуално ще ги намалям, ако не мога да завърша заплануваните серии. Целта е клекът да стане 170кг, за да се изравнят 3те движения. Останалата част от тренировката ще я доизмислям на момента, като ще има по едно буращо и по едно дърпащо, но тежката тяга ще е на по-заден план. Накрая на тренировката мисля винаги да има упражнения със собствено тегло или от типа на борческото обръщане.

Мнението беше редактирано от Петър на 23.05.13 21:27.

Супер, звучи интересно! Може и аз да опитам нещо подобно :)

24.05.13
15:26

-клек-2@120, 1@130, 8х1@140
-военна преса-5@50, 3@60, 3@70, 2@75, 1@75
-набирания +40кг-3х3
-борческо обръщане-4х10@60

Далеч съм от бутането на собственото тегло на военната, но засега толкова. Клекът е добре. Ще увеличавам тежестта с по 2 кг на всеки нов цикъл или по-нарядко.

24.05.13
16:04

Пепи, как я правиш ВОЕННАТА преса? Интересно ми е, защото като чета напоследък дневниците всеки си прави някакви собствени интерпретации.

24.05.13
16:07

Аз си имам една стратегия за бутащите, но дали ще мога да я опиша кат хората, пък ти ако искаш взаимствай.

Значи ако искам примерно да дръпна на лег и военна преса ги слагам и 2те в 2 тренировки А и Б и около тях някакви спомагателни които си влизат при тия движения, като в А едното ще е за тежест а другото за повторения, в Б обратното. Примерно А почвам с военната преса до максимална 3ка, после врътна нещо за трапец, гръб, ядро и тн. и правя лег примерно 3-4х10+. Тренировка Б почвам с лег до максимална 3ка или 5ца, правя пак нещо за латисмусите или трапеца и тн и правя военната преса 3х8+.

24.05.13
16:13

Както бях споменал преди, имам слаба мобилност в раменете и не мога да ги изпъна, докато торсът е прав. Не ползвам помощ от краката. Малко наподобява олимпийската преса от снимката, но не се гъна толкова. Направо следващата седмица ще я снимам.

След като дръпна до 170 клек, тя ще ми е приоритет и после ще мисля някаква схема. Едва ли ще успея с две дини под една мишница.

Мнението беше редактирано от Петър на 24.05.13 16:23.

Получавам херния само като гледам олимпийската преса...

24.05.13
16:16

Дано ти помогне
http://www.allthingsgym.com/mobility101/

24.05.13
16:17

Aз правя упражнения, които Цецо ми показа. Иначе гърбът ми се чувства много добре в това положение.

24.05.13
16:40

В крайна сметка не правиш ВОЕННА преса. Напоследък ме озадачи швунга, та се разрових в старите книги да видя, как точно са нещата с движенията над глава, та ето моите разсъждения...

Военна преса - правилното и изпълнение е в стриктна форма. Изпълнява се когато трениращия е във “военна” позиция, тоест мирно. Краката са един до друг, тялото е стегнато щангата се избутва от гърдите до над глава без накланяне назад.

Олимпийска преса - аз също я правя, но със сравнително малко накланяне назад. Тук вече техниката е доста по-различна и сложна от военната преса. Ако се изпълнява добре няма проблем за кръста. Надали ще мога да опиша техниката защото е сложна, но в началното положение се получава нещо като лек тласък, след това леко накланяне назад и избутване и изправяне в крайна позиция на заключване.

Пуш преса - стегната позиция като при военната(вариант е и с накланяне назад), но с по-широк разкрач и вече приклякването за начален тласък, като при тласъка и избутването петите остават залепени за пода. Тоест само таза дава началната инерция.

Швунг - това е мое разсъждение(може и да греша), както при пуш пресата, но при тласъка се използват повече краката и се повдигаш на пръсти.

Gogo

24.05.13
16:43

казано от Old Timer на 24.05.13, 16:40:

Военна преса - ... Краката са един до друг...

Някой изпълнява ли го така?

24.05.13
16:45

казано от Gogo на 24.05.13, 16:43:

Не и ако не иска да направи задно салто :D. При мен краката са в нормален раменен разкрач.

Олд таймъра вероятно

24.05.13
16:51

казано от Gogo на 24.05.13, 16:43:

Точно това се замислих Гого, че на военната преса съм по разкрачен защото иначе се чувствам нестабилен.

Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 24.05.13 16:52.

24.05.13
16:52

Няма никакво задно салто да направиш докато си стегнат! Военната преса е старо упражнение използвано преди Втората световна война и това и е правилното изпълнение. Аз я правя от време на време. Такива глупости като военна преса от седеж, “стриктна” и прочие няма. Военна, както обясних по-горе означава позицията - мирно и стегнато.

Ето нагледно как трябва да е:

Мнението беше редактирано от Old Timer на 24.05.13 16:54.

24.05.13
16:54

казано от Old Timer на 24.05.13, 16:52:

Военната преса е старо упражнение използвано преди Втората световна война и това и е правилното изпълнение.

Ако не е от Първата световна, не вАжи! ;) :D

Предлагам, преди да критикуваш кой какво прави или не прави да погледнеш първо собствената си техника! Имаше и поговорка с треска и греда по тая тема.

24.05.13
16:58

казано от Херцог Трън на 24.05.13, 16:54:

Предлагам, преди да критикуваш кой какво прави или не прави да погледнеш първо собствената си техника! Имаше и поговорка с треска и греда по тая тема.

Аз ли критикувам? Не критикувам на никого техниката на изпълнение, просто съм написал какво значат наименованията, това е. Както казах, аз правя нещо като олимпийска преса, но не я наричам военна. Наричам си я раменна преса от стоеж например. ;)

Всъщност ни обясняваш как не правим това, което си мислим, а нещо друго. Примерно - мислим си ние, че правим хай-пул, а то всъщност не е баш хай-пул... ;)

24.05.13
17:01

СтароВремецо, не се пали за такива дребни неща, никой не е тръгнал да оспорва техника или пък твоите познания. Просто споделих, че инстинктивно стоя по-разкрачен, и най-вероятно ще продължа да я правя така, пък било то и с формално грешна техника. Това което правя аз явно е нещо между олимпийска и военна преса (dull)

Мнението беше редактирано от Dexter Morgan на 24.05.13 17:01.

24.05.13
17:03

Прекалено се втелясвате в детайлите и издребнявате. Доколкото ми е известно от нас никой не е профи, та да има чак такова значение.
Най-общо казaно - за мен:
1. Военна - прав с щанга над глава без помощ от краката.
2. Пуш - прав с щанга над глава с помощ от краката
3. Раменна - седнал с щанга/дъмбели
4. Швунг - един Господ знае... :D

Мнението беше редактирано от Петър на 24.05.13 17:03.

24.05.13
17:07

Аз не се паля за нищо, всеки е свободен да прави каквото си иска, но както написах това са точните наименования - особено за военната преса. :) А с Херцога не ми се влиза в тъпи спорове. ;)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1