Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимМалко практика на тягата да имаше...нямаше да гледаш някакви теоретични...числа да ги нарека.
По моята секретна таблица излиза 200 кг. 😀
Всичко е хвърляне на боб. Оставяш ли щангата на земята,по колко време раздишваш между повторенията,не я ли оставяш,с чукване ли е....
Общо взето макса ще е 190-200 кг.
казано от nervak на 19.06.24, 12:44:
Малко практика на тягата да имаше...нямаше да гледаш някакви теоретични...числа да ги нарека.
Е нямам.
Все пак искаш да кажеш, че за различните движения може максовете да са различни. Например ако правя 5х170 клек, макса ми на него може да е доста различен от 5х170 тяга или лег.
Ден след тягата ми се възпали отново седалищния нерв, не знам дали да го свързвам с нея. Днес отново ме боли, а и този заден клек ме вбесява. Все по - тежък ми става, днес трудно направих тройките на 110. Няма да я вписвам като бройка тази тренировка, само като раздвижване
1. Заден клек 90 - 3,3; 100 - 3,3; 110 - 3,3.
Клека е някакво странно упражнение.Има някакви моментни застои.
И аз преди време дърпах 210 на тягата,а на клека се гънех на 140.
Като почнах да го правя 3-4 пъти седмично и дръпна макар и много бавно,а тягата си стои горе долу на същото място))).
Мнението беше редактирано от nervak на 21.06.24 09:03.
Трен.55
1. Борч. обръщане 70 - 3,4,4,4,3,3,3
2. Обръщане и тласкане с две двупудовки - 3,3,2,2,2.
Спрях креатина преди две седмици, за да видя помагал ли ми е досега или само съм си втълпявал. Засега усещам лек спад в силата...
Трен.56
1. Мъртва тяга 170 - 3,4,4,3,0. Умрях, чак не можах да я отлепя от земята...
2.1. Набиране+15 - 4,4,4,4
2.2. Кофи+15 - 5,5,5,5.
казано от nervak на 26.06.24, 08:28:
Колко време почиваш между сериите.
Около две минути, не засичам.
Тройки,явно тежки-засичай си по 3 минути поне..освен ако Сашо не помогне с друг съвет.
Трен.57
1. Заден клек 70 - 3,3,3; 90 - 3,3; 110 - 3,3,3,3.
Увеличих почивките на 3 Мин. по хронометър, и клекът вече не ме сгъва чак толкова. Имам спомен, че според Мастъра почивката не бива да е повече от 2 минути.
Мнението беше редактирано от metalex на 28.06.24 06:23.
След определена възраст почивката е нужно да е достатъчна. Ако 2 минути са малко, увеличаваш на 3 мин. Тялото ти ще покаже. Не е нужно да се напъва като при 20 годишни.
28.06.24
12:04
казано от Svetoslav на 28.06.24, 11:31:
След определена възраст почивката е нужно да е достатъчна. Ако 2 минути са малко, увеличаваш на 3 мин. Тялото ти ще покаже. Не е нужно да се напъва като при 20 годишни.
Светльо, пак раздаваш съвети на килограм.
Коя е таз определена възраст, след която трябва да увеличиш почивките на 3 минути ?
Ако хванеш някой 20 годишен хлапак, дето цял ден тъпче чипс, хелчета и дюнери и зала е виждал само в рекламите на енергийните напитки сигурен ли си, че ще бъде с по-добра поносимост към същите натоварвания на Чичо Митко, само защото е 20 годишен ?
Как ще предизвикаш адаптация, ако всеки път, когато ти е трудно увеличаваш почивката или намаляш тежестта ?!? :D
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 28.06.24 12:05.
Не мога да намеря една статия, но общо взето в нея се обясняваше, че поради съответните биохимични процеси възрастните мъже имат способността по-бързо да се възстановяват между сериите.
Ще я потърся, че и на мен са ми интересни аргументите.
ПС.....вс пак по спомен, единия аргумент бе, че при по-възрастните мускулите са променили своя състав. Бързо съкращаващите се мускулни влакна, които се уморяват по-лесно, стават по-малки, докато бавно съкращаващите се мускулни, които са устойчиви на умора, се увеличават. И това може поне отчасти да е причината възрастните да не се нуждаят от толкова дълга почивка, за да се възстановят между сериите. Проведен бе и експеримент в тази посока с млади и стари и почивки м/у сериите. Не помя обаче за какъв диапазон, но бе по-скоро нещо като 8-15 повторения.
Мнението беше редактирано от D_M на 28.06.24 14:25.
Трен.58
1. Борч. обръщане 70 - 3,4,4,3,3,3
2. Обръщане и тласкане 2х32 - 2,3,2,2.
Пудовките тежаха тази сутрин. Засега все още не започвам отново креатина.
Не знам дали има смисъл да коментирам. Ако сте толкова прави колкото мислите, че сте, защо тогава има възрастови ограничения за състезания? Обикновено след 35 г възраст в много спортове има ограничения или се изискват специални прегледи и разрешения.
Сравняването на някой 20 годишен на чипсове с някой на 60 г и повече, но редовно спортуващ от над 40г не допринася за дискусията. Но подчертава колко е по-добре да се тренира от ранна възраст и да се поддържа форма.
Ако вие сте започнали да тренирате серозно след 30г и се сравнявате с периода от преди това, то няма как да разберете за какво говоря. Аз тренирам от десет годишен. Състезавал съм се 12 години. Колкото и да тренирам сега, не мога дори да се доближа до формата която имах някога и до възможностите, които имах. Не мога да се възстановявам със същата бързина, с която това се случваше преди 30 години примерно. Така че знам много добре за какво говоря. Спрямо 20 годишен на чипсове съм с километри напред, но това не означава, че ако той започне да тренира сериозно, няма да ме задмине за няколко месеца. Нямам подобни илюзии и не виждам смисъл да отричам, че с възрастта физиологията се променя и то не в положителна посока.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 01.07.24 10:34.
01.07.24
13:11
И цялата тази тирада как защитава тезата, че след “определена” възраст почивките трябва да са по-големи ?
Чел ли си на проф. Павел Добрев изследванията със старците, дето тренират 6 пъти седмично?
п.с. явно не си ми разбрал въпроса от предния пост - моята теза е, че почивките трябва да са съобразени с моментната ти форма, а не с възрастта ти.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 01.07.24 13:12.
Да чел съм я. Още като излезе пре 80-те години. Не съм казал, че човек не може да тренира интензивно на всяка възраст. Казах, че след определена възраст интензивността не може да бъде същата както при 20 годишен. По чисто физиологични причини. Иначе съм съгласен с теб, че на всяка възраст може да се увеличава интензивността.
В конкретния случай - ако 2 минути почивка са малко, по-добре да се пробва с примерно 3 минути. Ако след да речем 2 седмици, тези 3 минути са повече от достатъчни може да се намали интервала. Но да се напъва обезателно на 2 минути, при положение, че ти идват недостатъчно за възстановяване и да се надяваш, че като спазваш такова предписание то задължително в един момент ще доведе до прогрес, за мен е погрешно.
Това имах предвид. А прекалената интензивност води до по-голяма амортизация. И след определена възраст, прекалената интензивност ( и амортизация) за мен са безсмислени, освен ако човек не се състезава все още и това му е средството за прехрана.
Надявам се сега да съм по-ясен.
казано от Svetoslav на 01.07.24, 13:21:
А прекалената интензивност води до по-голяма амортизация. И след определена възраст, прекалената интензивност ( и амортизация) за мен са безсмислени, освен ако човек не се състезава все още и това му е средството за прехрана.
Дай сега да видим обаче какво се има предвид под интензивност в конкретния случай. Ако приемем, че е стандартния процент от макса, ако някой тренира с 80-85 %, но тренира с резерв (например вместо максималните 6-8 повторения прави 3-ки), повече ли ще е застрашен от контузии и амортизация, в сравнение с понятието, както го разбират много от бодибилдърите, т.е. степен на вложеното усилие. Тренираш с тежест 70 % от макса, но на последните повторения крещиш, врещиш и си на ръба да не успееш с повдигането или не успяваш, т.е. истински отказ. Ясно е, че имаш предвид да не се натиска много, но с тежко ли да не се натиска, с по-леко ли, или дори и да не се натиска, пак трябва да не се вдига много тежко и т.н. То е ясно, че ако ще се състезава (ако се има предвид трибой) няма как да заобиколи хем да натиска, хем да е с големи тежести :-)
Но все пак да изясним, какво според теб да не прави стария човек:-)
Мнението беше редактирано от D_M на 01.07.24 13:53.
Светльо, прав си в нещата, които казваш.
Но мисля, че пропускаш нещо:
1. За нормални хора, които не са спортисти и не носят травми от спортна дейност от ранна детска възраст:
- Тренировъчна възраст и биологична са две различни неща.
Може да започнеш да тренираш силово след 40 и да напреднеш мнооого, без да се съобразяваш с травми и възраст, ако нямаш травми, здравословни проблеми и др.
2. Между 20 и 50 има едни 30 години.
- При мъжете на 20 не си в биологичен пик, даже не и в хормонален.
- Физическата зрялост на мъжете е дълго време, което според мен може да бъде удължено с правилен начин на живот и дай боже, здраве (и геостратегически мир, макар това да е извън темата).
- Повечето хора на 50-55г не са с 40г. сериозен спортен опит, травми и умора
Аз много пъти съм се замислял над съвета, че старите хора трябва да намалят тежестите, заради ставите, тъй като по-голямата тежест повече ги застрашавала от гледна точка на износване. Абстрахирам се от препоръката вдигайте тежко, за да се съсредоточим върху конкретния съвет.
Та ако вземем основно два стила на трениране /няма да говоя за хипотезата на изравнен обем, тъй като масово практически тренировките ще са както давам в примера, т.е. тежкото вдигане обикновено не е с много обем и да кажем при равен брой серии, а и както го практикуват и се препоръчва от защитниците “да запазим ставите”/, за едно от упражненията в тренировката при макс 100 кг. да кажем на лег. И двамата са планували нормално за едно упражнение да направят 3 серии, каквато е доста масовата практика. Единият стандартно ще направи да кажем 3х5х80 с малко резерв, а другият 3х12х70 пак с малко резерв, за да не му се товарели толкова ставите. Ок, 80 кг. е повече от 70 кг., но първият ще е имал общ обем върху ставите си от 1 200 кг., а вторият 2 520 кг. Първият ще е поставил ставите си за много по-малко време под напрежение от втория. Първият ще е сгъвал и разгъвал общо 15 пъти срещу 36 пъти, макар с по-леко, но не чак толкова леко. Така погледнато, вторият е в много по-неизгодна позиция от първия, а уж тренира с по-нисък интензитет, като процент от макса.
Това го давам като пример, на фона на препоръките от защитниците на здравите стави: “Тренирайте в 8-12 повторения за около 3 серии, при което последното повторение ви е много трудно.”.
Мнението беше редактирано от D_M на 01.07.24 14:16.
Променихте темата или не сте разбрали от начало. Не говорим за двама различни човека, трениращи по различен начин. Говорим за един и същ човек и интензивност на натоварване в различна възраст.
казано от Svetoslav на 01.07.24, 14:49:
Променихте темата или не сте разбрали от начало. Не говорим за двама различни човека, трениращи по различен начин. Говорим за един и същ човек и интензивност на натоварване в различна възраст.
Да, и аз поради това в мнение #940 исках да уточним нещата какво се влага в препоръката.
казано от Левронката на 01.07.24, 14:58:
казано от Svetoslav на 01.07.24, 14:49:
Да, и аз поради това в мнение #940 исках да уточним нещата какво се влага в препоръката.
Ами дискусията тръгна от интервала за почивка. Говорим за един и същ начин на трениране, не за два различни. Интензивността в този случай се определя от интервала за почивка, т.е. нека да кажем, че говорим за функционално трениране. Така има по-малка вероятност за интерпретация. А функционалното трениране се използва в множество различни спортове за подобряване на кондицията. Така че е достатъчно универсален начин за трениране. Не говорим за конкретен спорт - силов или друг.
Препоръката беше конкретно за чичо Митко по повод факта, че 2 минутен интервал не му дава възможност да се възстанови достатъчно между две серии.
Мнението беше редактирано от Svetoslav на 01.07.24 15:23.
01.07.24
16:30
Бъркаш интензивност и плътност.
Конкретно за Чичо Митко ти му даде съвет на ангро, че след определена възраст трябва да увеличи почивката над 3 минути, подразбирайки се, че това е заради възрастта, което не е вярно. Това, че в момента не е могъл да понесе това натоварване, не означава, че няма да се адаптира и примерно след 3-4 седмици няма да може да си прави сериите със същата тежест ( демек интензивност ) при по-малки почивки ( демек плътност ).
01.07.24
18:01
Недоразумението често идва от значението на термина “интензивност” на английски и български език. 😄
Трен.59
1. Мъртва тяга 170 - 3,4,4,5,5. Почивката 3 мин. Мисля че и 2 минути и половина също ще ми стигнат, но засега ще е 3.
2.1. Набиране подхват+15 - 4,4,4,4
2.2. Кофи+15 - 5,5,5,5.
Трен.60
1. Заден клек б.к. 70 - 3,3,3; 90 - 3,3; 110 - 3,3,4,4,4,4.
Краката днес не ме болят, но все още се чувствам несигурен при преминаването на бедрата през паралела. И това ще мине.
Днес сутринта при коремни преси си открих доста голяма подутина между пъпа и ребрата, съмнявам се за епигастрална херния(след интернет търсене). Уж не ползвам колан, за да заздравя коремната стена, а то какво стана...
Ако е херния, трябва ли да спирам тяга и клека, или да ги правя с колан?
Мнението беше редактирано от metalex на 08.07.24 13:25.
Трен.61
1. Борч. обръщане 70 - 2,3,1
2. Обръщане и рам. преса 32 - 3+3,4+4,4+4
3. Задно рамо с 32 - 6+6,6+6,6+6,6+6
4. Средни делти с 2х20 - 5+5,5+5,5+5
По - скоро си беше опит за тренировка. Започнах с борческото, започнаха леките болки в областта на подутината и го спрях. При обръщането с 32 също усещам напрягане над пъпа. Трябва да мисля с какви движения да заменя клека, тягата, обръщанията докато не ида на преглед.
Трен.62
1. Заден клек 70 - 3,3,3; 90 - 3,3; 100 - 3,3,3,3.
Посетих ямболски коремен хирург, успокои ме, че нямам херния, а диастаза на linea alba. Препоръча ми да не правя коремни преси с повдигане на торса, за клекове и тяга каза, че няма проблем да правя, за всеки случай да слагам колан. Сигурно ще посетя и коремен хирург в Пловдив за преглед, но сега съм по- спокоен и продължавам тренировките .
Трен.63
1. Борч. обръщане 70 - 3,3,3,3,3,3
2. Обръщане от вис и тласкане 2х32 - 2,1. Нямам сила за двете двупудовки в момента.
3. Обръщане от вис и тласкане двупудовка - 4+4,4+4,4+4,4+4.
Трен.64
1. Мъртва тяга 170 - 2,2,2,1. Двадесет дни не бях правил тяга и 170 вече ми дават зор. Два пъти проверявах да не би да съм сложил 180…
2.1. Набиране подхват+20 - 3,3,3,3,3
2.2. Кофи+20 - 3,4,4,4,4.
Няма да я вписвам тази тренировка, беше си раздвижване.
1. Заден клек 70 - 3,3,3;90 - 2,5,5; 100 - 3,3,3,3,3.
Бях замислил и БГ клек, но комшията слезе в мазето и до тук с тренировката.
При клека няма да бързам с качването на килата докато не правя стабилни петици на досегашното си ниво. В момента правя 24 часови фастове в дните за тренировка и силата ми леко намаля. Но пък свалих 3 кг за десетина дни.
Трен.65
1. Борч. обръщане 70 - 2,2,3,2,3,4,1
2. Обръщане от вис и тласкане двупудовка - 4+4,4+4,4+4,4+4.
Щангата ми тежеше днес.
Трен.66
1. Мъртва тяга 170 - 2,2,2,1.
2.1. Набиране подхват+20 - 3,4,4,4,4
2.2. Кофи+20 - 4,4,4,4,4.
На тягата отново много зор. Може би е от свалените килограми ( около 4 кг за две седмици), а може би ми е време да се върна към креатина. Ще реша, но при следващата тяга щангата ще е 160, докато не направя спокойни петици.
Трен.67
1. Заден клек 70 - 3,5,5; 90 - 3; 100 - 5,5,5,5,5.
Петиците ме задъхват, ще продължа и другия петък с тези кила.
Опитах напади да правя, но само като припомняне за движението, другия път ще е повече.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече