12.11.12
20:52
Здравейте. Аз съм момиче на 14 години. Висока съм 1,64 и тежа 51 кг. Може ли да ми кажете какво трябва да е долу-горе отношението белтъчини:мазнини:въглехидрати, ако искам да чистя подкожни мазнини. Разбира се, тренирам, но едно правилно дневно меню няма да навреди.
12.11.12
21:53
Здравейте. Аз съм момиче на 14 години. Висока съм 1,64 и тежа 51 кг. Може ли да ми кажете какво трябва да е долу-горе отношението белтъчини:мазнини:въглехидрати, ако искам да чистя подкожни мазнини. Разбира се, тренирам, но едно правилно дневно меню няма да навреди.
Съотношението белтъчини:мазнини:въглехидрати се определя от типа хранителен режим, който си избрала и разбира се, който е приложим, съгласно целите ти. За да чистиш мазнини най-общо казано обаче, е важно не толкова съотношението, а това да си в отрицателен калориен баланс. С други думи трябва да изразходваш повече калории, отколкото приемаш. Начините за това са два: ядеш по-малко или тренираш повече. Първия подход не е препоръчителен, особено драстичните диети, които водят до временен ефект, но за сметка на това до доста постоянни проблеми, в т.ч. хормонални. Втория е доста по-интелигентен подход, който съчетан с качествена храна и ограничаване на боклуците може да се превърне в начин на живот и съответно да доведе до сравнително постоянна и подобряваща се форма.
Накратко съвета ми е да започнеш с РБД с лек калориен дефицит и когато понатрупаш опит с хранителните режими да опиташ въглехидратна ротация. На тази възраст е от особено значение да се храниш пълноценно, без крайности и драстични ограничения. За да бъдат напълно адекватни съветите обаче би било добре да споделиш примерно меню, както и графика и начина си на трениране.
Успех.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 12.11.12 21:54.
12.11.12
22:07
Благодаря.
Менюто ми в момента е да ям от всичко, което ми се прияде, но без да прекалявам. Трябва да го променя ...
Тренировката мe не е нищо особено, затова не бих имала нищо против да ми дадете някакви упражнения. А и кардио ли трябва да правя или силови, за чистене на подкожните мазнини? Въпросите ми може да ви се сторят глупави, но съм все още начинаеща и не ги разбирам нещата.
Та като цяло тренировката ми :
1 мин. Предна (централна) опора
3 упражнения за корем 4x13
Мнението беше редактирано от Cvetomira Giaurova на 12.11.12 22:40.
12.11.12
22:37
Менюто ми в момента е да ям от всичко, което ми се прияде, но без да прекалявам. Трябва да го променя ...
Тренировката мe не е нищо особено, затова не бих имала нищо против да ми дадете някакви упражнения. А и кардио ли трябва да правя или силови, за чистене на подкожните мазнини? Въпросите ми може да ви се сторят глупави, но съм все още начинаеща и не ги разбирам нещата.
Хубаво е да не ти се прияждат боклуците от “шумкащите” опаковки (снаксове, чипсове, вафли и т.н.) :). Другото е ОК в разумни граници. Ако пририташ за сладко и шоколада не е забранен, стига да не се уливаш де. Не изключвай мазнините в менюто си, с изненада ще откриеш, че мазно в яденето не значи мазно по тялото. По-лоши в това отношение са въглехидратите от неподходящи източници. Сметни си калорийния баланс и избери РБД с до 10% калориен дефицит, гледай да си горе-долу в границите, без да се вманиачаваш. Относно тренировката и упражненията за момента мисля, че кардио два-три пъти седмично би било добре, за силовата тренировка зависи от това дали смяташ да посещаваш фитнес или ще я правиш вкъщи.
Не се притеснявай да питаш, няма глупави въпроси, има глупаво зададени въпроси. Твоите не са от тях.
Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 12.11.12 22:42.
12.11.12
23:01
За в момента мисля да правя силови само вкъщи, така че ако можеш да ме насочиш към някакви упражнения и това, колко често да ги правя, ще е добре. А вредните въглехидрати са главно пакетираните глупости и fast food, нали? Или има и други?