01.02.13
17:33
Здравейте, решил съм да се захвана с понижението на процента мазнини. На 24г съм, със спортен опит, като вече над година тренирам сериозно и нямам пропусната тренировка. Правя си тяга, клек и продължително кардио. 178см 84кг съм , искам да направя двумесечен тренировъчен цикъл -> високо интензивни тренировки + кардио + хранителен режим(НВД), за да редуцирам мазнините.
За диетата прочетох в сайта и си изготвям (НВД) меню в момента.
За кардиото съм решил да го редувам - в ден със силови тренеровки - 20-30мин високо интензивно след тренировка, а в ден без тежести - стандартно кардио по 1 час пътека или велоергометър.
Не можах да си харесам подходяща програма в сайта и ви моля за помощ, аз си мисля за следната комбинация:
Понеделник - Кардио
Вторник - Силова (гърди+бицепс) + HIIT кардио
Сряда - Кардио
Четвъртък - Силова (гръб+трицепс) + HIIT кардио
Петък - Кардио
Събота - Силова(крака+рамо) + HIIT кардио
Неделя - Почивка
Сложил съм силова преди деня за почивка, като мисля там да тренирам краката в такъв случай може кардиото и да се пропусне.
Моля, ако имате някакви забележки и съвети отностно програмата да споделите.
Като за възстановяването разчитам на силната ми воля и отдаденост към програмата, големи дози почивка, сън и качествена храна.
Обмислял си вариант силовата ти тренировка да протече като HIIT кардио и да избегнеш петте поредни дни без почивка.
Пример:
Интензивна силова;
HIIT кардио + кардио;
Почивка;
и т.н.
Събота няма как да тренираш крака + HIIT. След качествена тренировка за крака трябва едва да ходиш, не да правиш интервали.
При HIIT си следи пулса, важно е по време на интервалите да го вдигаш до 85-90% от максималния ти.
02.02.13
03:46
Понеделник - Кардио
Вторник - Силова (гърди+бицепс) + HIIT кардио
Сряда - Кардио
Четвъртък - Силова (гръб+трицепс) + HIIT кардио
Петък - Кардио
Събота - Силова(крака+рамо) + HIIT кардио
Неделя - Почивка
Може ли да напишеш какви упражнения (ще) правиш за силовите ти тренировки :)
02.02.13
23:52
@Маданеца - не съм обмислял този вариант, мерси за идеята. Истината е, че разглеждах фет бърнари и в коментарите за тях, беше препоръчително всеки ден кардио и за това си мислех за програма 6 дни + 1 почивка, но може би предложения от теб вариант е по удачен.
@Anelia грешката е моя, наистина след клековете нямам сила да се прибера до нас, какво остава за HIIT кардио:) за процентите ги следя, но не знам до колко мога да се доверя на точността машините които измерват, защото понякога стигам 100-105% от максималния, които показва уреда.
@Vasil Lozanov Аз се надявах на съвет от вас за упражненията, защото за пръв път ще тренирам по програма за редуциране на мазнините. Предполагам, че е важно упражненията да са базови, отколкото изолирани. Ето примерна програма, моля за корекции:
гърди+бицепс
3х8 повдигане на щанга от лег
3х8 повдигане на щанга от полулег
3х10 кофички с акцент към гърдите
флайс/пек-дек не знам дали е удачно да добавя?
3х8 бицепсово сгъване с щанга от стоеж
за второто упражнение за бицепс се колебая между скотово сгъване с дъмбели или сгъване с дъмбели от седеж
гръб+трапец+трицепс
3х10 набирания
3х8 гребане с щанга(чукчета)
3х8 мъртва тяга
3х10 повдигане на щанга за трапец
3х8 изтласкване на щанга от лег тесен хват
3х8 ‘френско’ разгъване с щанга
рамо+крака
3х8 раменна преса
3х8 раменно разтваряне встрани
3х12 клякане с щанга
3х15 бедрено разгъване
3х15 бедрено сгъване
3х15 повдигане на пръсти на калф машина
Както казах, упражненията и повторенията може да са съвсем грешни, позволих си да нахвърля една програма, върху която ако е възможно да нанесем корекции за да си пасне на целта - по-малко мазнини:)
Упражненията и повторенията са прекрасни, само че не за твоите цели - подходът ти е грешен.
Моят съвет е да опиташ високоинтензивна кръгова тренировка от базови многоставни движения, при която работиш непрекъснато за около 7-10 минути, възстановяваш за 3-5 минути и пак работиш 7-10 минути.
Ако пък използваш тежести на около 50-60 процента от макса, спокойно можеш да завъртиш 4-5 кръга от по 4-5 упражнения за 15-20 минути без почивка.
Повярвай ми пулсът ще е точно там където пише по книгите.
А и друго нещо - не съобразявай тренировката си с указанията по етикетите на добавките, съобрази добавките с нуждите според тренировките си.