06.02.13
02:02
Здравейте.
Разполагам с хаотична информация относно този модерен начин на хранене и признавам, че не съм
чел много по-въпроса. Това, което прочетох ме заинтригува и ме научава, че трябва повече старание
и посвещение от моя страна.
Обмислям три режима:
1. 18 часа воден фаст с 6 часа прозорец за хранене
2. Това е, което правя в момента и се чудя дали да продължа:
- 3 водни дни последвани от 4 overeating или normaleating дни,
- 2 водни дни последвани от 5 overeating или normaleating дни
- 1 воден ден последван от 6 overeating или normaleating дни
- и отначало
3. 2-3 водни дни последвани от 3-4 дни с 16 часа воден фаст и 8 часов прозорец за хранене
4. при всяко хранене смятам да спазвам поредността: салата, белтъци и накрая въглехидратите (добра идея ли е?)
Основна тренировъчна цел: да покача мускули
Втора цел: да намаля подкожните мазнини - ако наистина е възможно
Трета цел - повишаване на издръжливостта, набиране на една ръка
Начално тегло - 82-83 кг
Ръст - 179 см
Опит в бодибилдинга - не много, тренирах предимно на открито, лостове и успоредка
Опит с диети - предимно Войнска диета и 1-4 дни пречистващи водни дни с малко мед
Хренителни предпочитания - млечно-вегитарински, яйца, риба. Категорично без меса и колбаси. Без хранителни добавки, но съм склонен на компромиси.
Ще са ми полезни съвети, best pracitices, success stories от хора, които са го пробвали поне за няколко месеца.
Не ме препращайте към leangains или статиите на сайта. Трудни са ми за четене.
Нужна ми е потвърдена, некомерсиална и простичко описана информация.
Например:
1. първо хранене съдържа х храни в даден час, редуване на въглехидрати: да/не и тн
2. второ хранене съдържа у храни в по-късен час
3. тренировка - общ обем на сериите и/или общите преместени тонове, брой повторения в серия и тн
4. всичко, което считате за витално от тренировъчния си стаж с този режим
Разчитам на вас да не ме дообъркате 🙂
и да стигнем до система на хранене и трениране, която да изпробвам с мерак 8-).
Темата беше редактирана от Marccus на 17.09.17 00:32.
Не разбирам защо ти е нужна толкова сложна схема. Като искаш да свалиш, бъди на дефицит с калориите. Доста по-лесно е да си следиш калориите, от това, което описваш. Консумирането на храни с високо съдържание на протеин, балансирано хранене, в комбинация със силовите тренировки, ще доведат до минимална загуба на мускулна маса. След като достигнеш желаното тегло, започни с излишък 200-300 калории, и ще покачиш маса постепенно.
П.С. - тези водни дни, 2-3, когато са, не разбирам поредни ли са или не. Дори и да не са, според е едно изключително ненужно самонаказване, което няма да доведе до резултати. И да има такива, те могат да бъдат постигнати доста по-лесно и по-приятно. А ако са, не ми се мисли. Как ще живееш нормално - ходене на работа и т.н., когато не си ял от 50 часа, да речем? Абсурд.
Здравей,
да ти кажа явно е въпрос на навик и детоксификация.
Трябваше ми един месец за да свикна.
При първите гладни дни през януари ме болеше много главата.
Авторите на тези режими го отдават на отделянето на тосини чрез кръвта, които минават и през мозъка.
Вчера обаче приключих 96 часа на вода и няколко лъжички мед без и следа от главоболие. Вечерта захраних.
Днес на обяд съм ял само една салата с яйце и сирене, натурален сок и кафе.
Току що се връщам от тренировка 2 часа 30 мин.
60 серии през максимум около 2 минути. И имах още много сили.
Следи темата и ако някой капацитет се включи има какво да научим.
Все още е рано да говоря за категорични резултати, ни изглежда системата работи.
Талията намалява, работните тежести са постоянни. Тренирам интуитивно.
Правя половин набиране на една ръка с чийтинг.
Емпиричен опит - година и половина точно. Режим- 18-20 часа фаст предимно ВМ-НВД хранене.Засега съм доволен от режима, свалил съм към 8кг предимно мазнини. Тея схеми дет ги мислиш са много сложни. Може да некараш точно на циклично хранене, просто гледай първото ядене да е 8-9 часа след като станеш и поне 2 преди тренировка. Може да тренираш и напълно на празен стомах. След това- незнам защо изключваш месото, но това ще ти изиграе лоша шега. Мазните пържоли и храни според мен са задължителни. Вече разпределението на храните в прозореца няма значение. Едни обичат въглехидратите на първо хранене, други в средата, трети в последното, четвърти понякога вобще не ядем въглехидрати. Общо взето това е. ЦХ е начин на живот, не режим както ти го описваш всеки ден да следваш еди-какви си схеми ;)
Основна тренировъчна цел: да покача мускули
Втора цел: да намаля подкожните мазнини - ако наистина е възможно
Без стероидни хормони тази комбинация е доста трудно постижима. Покачване на ММ с циклично хранене няма да стане.
Опит в бодибилдинга - не много, тренирах предимно на открито, лостове и успоредка
Хренителни предпочитания - млечно-вегитарински, яйца, риба. Категорично без меса и колбаси. Без хранителни добавки, но съм склонен на компромиси.
По-добре се откажи от бодибилдинга.
Консултирай се с професионалист, който има желанието и времето да те въведе в нещата, а не само да ти вземе парите. На много грешен път си.
Мнението беше редактирано от aleks на 27.02.13 10:32.
казано от Ramon Dekkers на 27.02.13, 07:25:
Емпиричен опит - година и половина точно. Режим- 18-20 часа фаст предимно ВМ-НВД хранене.Засега съм доволен от режима, свалил съм към 8кг предимно мазнини. Тея схеми дет ги мислиш са много сложни. Може да некараш точно на циклично хранене, просто гледай първото ядене да е 8-9 часа след като станеш и поне 2 преди тренировка. Може да тренираш и напълно на празен стомах. След това- незнам защо изключваш месото, но това ще ти изиграе лоша шега. Мазните пържоли и храни според мен са задължителни. Вече разпределението на храните в прозореца няма значение. Едни обичат въглехидратите на първо хранене, други в средата, трети в последното, четвърти понякога вобще не ядем въглехидрати. Общо взето това е. ЦХ е начин на живот, не режим както ти го описваш всеки ден да следваш еди-какви си схеми ;)
хей,
8 кг изглежда доста малко за 1,5г. А доколкото разбирам си загубил и мускули.
Възможно ли е белтъчините в диетата ти да са недостатъчни? Какви източници ползваш.
В постовете си потребители съобщават печелене на мускули и загуба на мазнини.
Изключвам месото поради здравословни причини.
Имай предвид, че начина на живот се състои от режими - режим на работа, режим на почивка, режим на хранене и трениране.
Въпрос на интепретация.
Не съм се изразил правилно- моя грешка ;) 8кг съм свалил от април дооо октомври или ноември месец тоест 6-7 месеца. Мускулна маса не съм свалил , съдя по силовите ми показатели - изхвърляне от 1х50 до 1х72.5 и обръщане от 1х60 до 1х90. Предимно ползвам месо дреболии- пилешки сърца, извара, млечни продукти. В останалите 6-7 месеца (преди април) когато бях на циклично се занимавах с трибой и качих 9-10кг. Не се заемам да изчисля каква част е било мускули и каква мазнини , но понаякнах. А колкото до режимите- разгледай по форума и ще се учудиш- най-здравите вобще не са режимлии ;) Според мен така само се затормозяваш, но ти си знаеш :)
27.02.13
17:29
Схемите са ти много сложни и много скоро ще ти писне и ще ги зарежеш,а ако ли не ще ти е трудно да ги спазваш ! ЦХ е направено,за да ти улесни живота,а ти гледаш да го усложниш повече. Спазвай прости принципи на 16-18 часа фаст (тоест само вода и нищо друго) и после си направи каквито хранения искаш,за да вземеш всички необходими на теб протеини въглехидрати и мазнини в прозореца,повтори и така . Не усложнявай толкова много нещата.
казано от Teen Power на 27.02.13, 17:29:
Схемите са ти много сложни и много скоро ще ти писне и ще ги зарежеш,а ако ли не ще ти е трудно да ги спазваш ! ЦХ е направено,за да ти улесни живота,а ти гледаш да го усложниш повече. Спазвай прости принципи на 16-18 часа фаст (тоест само вода и нищо друго) и после си направи каквито хранения искаш,за да вземеш всички необходими на теб протеини въглехидрати и мазнини в прозореца,повтори и така . Не усложнявай толкова много нещата.
Реда на поемане на хранителните съставки е взет от Уориър диета, което вид периодичен глад.
Спомага много храносмилането.
Рамон,
напълно подкрепям инстиктивното хранене.
Но ми се струва приложимо, когато нямаш упорити мазнини в поясната област.
27.02.13
21:58
http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/971/The_Pros_and_Cons_of_Intermittent_Fasting_.aspx
Интересна статия от хора, които не са форумни експерти, а реално разбират от тези неща и са работили с ужасно много хора. :)
Преглеждал съм тази статия. Поликин е голямо име и не може да не му се обърне внимание.
Все пак имайте предвид, че той е треньор на олимпийц и други профсионални състезатели, чийто
живот се състои от спорт, хранене, забранени съставки и пак спорт.
Ще я прочета пак и ще коментирам.
28.02.13
11:50
казано от basi halvata на 27.02.13, 21:58:
http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/971/The_Pros_and_Cons_of_Intermittent_Fasting_.aspx
Интересна статия от хора, които не са форумни експерти, а реално разбират от тези неща и са работили с ужасно много хора. :)
Поликин да го духа ;)
Аз съм форумен експерт и съм работил с ужасно много хора, експериментирал съм с ужасно много неща и мога да ти кажа, че в цикличното хранене няма нищо лошо, страшно и негативно. Особено пък от нещата, които пише Поликин...
Има индивидуални особености и те не подлежат на обобщаване, но те се налучкват лесно и в кратък период.
28.02.13
13:26
казано от James Hinks на 28.02.13, 11:50:
Поликин да го духа ;)
Аз съм форумен експерт и съм работил с ужасно много хора, експериментирал съм с ужасно много неща и мога да ти кажа, че в цикличното хранене няма нищо лошо, страшно и негативно. Особено пък от нещата, които пише Поликин...
Има индивидуални особености и те не подлежат на обобщаване, но те се налучкват лесно и в кратък период.
“Който не е съгласен с великото ми мнение да го духа”. Виждам, че се аргументираш стабилно.
28.02.13
13:33
казано от basi halvata на 28.02.13, 13:26:
Поликин да го духа ;)
Има индивидуални особености и те не подлежат на обобщаване, но те се налучкват лесно и в кратък период.“Който не е съгласен с великото ми мнение да го духа”. Виждам, че се аргументираш стабилно.
“Очи имаш, а не виждаш”
Дерсу Узала
Мнението беше редактирано от James Hinks на 28.02.13 13:33.
28.02.13
13:37
казано от James Hinks на 28.02.13, 13:33:
казано от basi halvata на 28.02.13, 13:26:
Поликин да го духа ;)
Има индивидуални особености и те не подлежат на обобщаване, но те се налучкват лесно и в кратък период.“Който не е съгласен с великото ми мнение да го духа”. Виждам, че се аргументираш стабилно.
“Очи имаш, а не виждаш”
Дерсу Узала
“Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.”
Буда
Прегледах материала.
Съгласен съм, че жените са по-деликатни създание и е добре да внимават.
Experts and nonexperts in the field of nutrition and fitness recommend a variety of meal frequency or fasting methods—fasting every 16 hours, every 20 hours, all day, every other day, every third day, twice a week, once a week, once every other week, or just when you’re not hungry. The definition of “fasting” varies: In some cases it means eating green vegetables and berries when fasting, in others protein-carb drinks and oatmeal are suggested. Затова има различни „школи”. Версиите са различни, но идеята е една – активност/релакс в цикъл.
- Храненето е в периода на релакс. Това е физиологически, практически и дори социално-културно осмислено и правилно.
however in the animal kingdom, no animal is known to fast voluntarily unless it is ill. In most cases, the same animal will consume plants to induce vomiting.
- Това не е вярно. За хищниците приоритет в поведението е лов+глад, а после ядене и релакс. Тревопасните – оцеляване+глад, а после ядене и релакс.
The research from animal studies on intermittent fasting is in no way conclusive, but trends toward showing that it is generally beneficial for the health of males—reproduction is enhanced—but dangerous for females—they become infertile. For example, female rats “masculinize,” stop menstruating, become hyper alert, and sleep much less. Researchers suggest that when their bodies detect a starvation state they develop traits that will help them find food.
- Това е относително. Изследванията се правят с цел да се регистрират проявленията на фастинга. Недостатъка е че не се взема предвид целия цикъл фастинг/ядене, а само фастинг. Съвсем логично е при продължителен фастинг(над 18 часа) да се проявят горепосочените негативи. Фастинг/ядене няма нищо общо с „гладуващите режими”.
Similar trends are being reported by humans who have tried intermittent fasting. Studies and personal reports by men and women suggest the following cons to the practice:
• Obsession over food during the fast period (watching the clock constantly in expectation of the next meal, which of course raises anxiety).
Пълни глупости. Ако спазваш коректно цикъла фастинг/ядене това въобще не се получава, а напротив – малките порции през деня стимулират все по силно лмбичните сигнали и апетита нараства ужасно много. Не мога да разбера такива твърдения защо се дават при положение че фрагментираното хранене е причината за затлъстяването(хората просто ядат много повече калории тогава).
• An overreliance on coffee that causes severe adrenal fatigue, hormonal, and circadian dysregulation. Кафето си е кафе.
То си има плюсове и минуси. Прекаляването с кафето няма връзка с режима.
• Insomnia, particularly among women, due to activation of the hypocretin neurons that incite wakefulness.
Пак проблема е некоректен цикъл фастинг/ядене,а не форсирана нервана система. Описания проблем става и при калорийна рестрикция за продължителен период от време вкл и на ВМНВД.
• Hormonal havoc for women takes many forms, including adult acne, metabolic disturbance, obsession over body image, and menstrual irregularities.
Това няма връзка с цикленето а с качеството на храната. Много хора (най вече жени) си позволяват „пълна” свобода на ядене. Погледнете дневниците на гърлите от форума и ще видите какви боклуци ядат независимо че се пишат Цх. Има и много скрити и недоизкаани „нарушения”. И въпреки това Цх помага на много хора вкл жени, да правят компромиси и да се чувстват супер, което не може да стане ако ядат същите храни но фрагментирано. Ей сега изядох и аз една пица и ми става кофти и гадно, поради факта че трябва да работя и да съм активен, докато същата пица изядена по време на „Ел Класико” ми прави кеф, понеже съм релаксиран пред ТВ-то и се кефя на релакса.
• Over time, the ovaries shut down and women stay awake at night, presumably an adaptive response so they can hunt for food to keep them alive. In other words, why become pregnant if you are going to starve the baby?
Просто ми омръзва тоя.....
Here’s my take on the issue. For athletes, anyone interested in building muscle mass, or living a long, energetic life intermittent fasting is not advised for the five following reasons:
#1: Optimal Physical and Cognitive Performance Requires Regular Feedings
Задълбаваме в биохимия и невро-биохимия.
Отново същия момент за изясняване: Хормонте и невротрнасмитерите са подвластни на закона на обратната връзка т.е. на цикличността на процесите. Например – без качествено стимулиран инсулин, няма Тироидна ефективност. Подобно е с менталността. Иска се сън, спокойствие и заредени енергийни депа(гликоген, мастни киселини готови за използване и циркулираща контролирана глюкоза. При Цх ги имаш всичките на правилното място в правилното време.
Take Away: By eating a high-protein, low-carb, healthy fat meal every few hours you can stimulate the energizing pathways in the body for superior brain function and energy levels. This enables an even blood sugar, better insulin signaling, and a strong but adaptable homeostasis for longevity.
Това вече е „тъпо”. Протеиновия метаболизъм е пряко зависим от плазмения протеин. Демек колко имаш наличен и то под формата на аминокиселини. Ако постоянно ядеш протеин, съответно постоянно изхвърляш. Цх оптимизира съхранението на протеина. Въглените и мазнините се стимулират от фастинга перфектно и няма по добър метод от това.
#2: Protein Synthesis for Building Muscle Requires Protein Feeding
Take Away: The balance between protein building and protein loss, which over time would lead to a loss of muscle mass, is amazingly delicate. If you forget or neglect to feed the body in steady doses during the 24-hour period after weight training, you will experience significantly lower protein synthesis and a delayed recovery.
По горе писах малко за протеина, ама нека поясня още. Усвояването на протеина не е въпрос само на приход и разход. Доказателство е че високопротеиновите диети не водят до повече мускулна маса. Протеин а се синтезира и усвоява само при наличието на пик на метабилитни и хранителни ензими за него. Колкото повече протеин поглъщаме, особено на части, токова повече ензими похабяваме. Затова ако има едно – две стабилни протеинови храненеия на ден, то усвояването му ще се максимизира. На всичко отговре протеиновите ензими са активно всичко на всичко около 4 часа. Така че в диапазон от 8 часа може да се очаква повишен синтез. От там нататък всичко в отива за разпадане. Всичко това се променя драстино и на съвсем друго ниво при приемането на подходяща „химия”. Тогава на клетъчно ниво стероидните рецептори видоизменят метаболизма .. но това е друга тема. Затова напоследък много елеитни атлети в много елитни дисциплини осъзнаха предимаството на Цх в запазването, поддържането и усвояването на една актина „протеинова” маса. Значи резултата е – повече чисти мускули при по ниско относително тегло.
#3: Intermittent Fasting Can Cause Significant Adrenal Stress
Take Away: Short-term intermittent fasting will decrease optimal athletic performance. Long-term it may lead to adrenal fatigue and lack of homeostasis in the body.
Не е вярно. Късия фастинг(ама не рамаданския), стимулира енергообмена. Продължителния фастинг е вреден-това е вярно. Цх е физиологически проект, а не религиозен. Това че някакви религии и традиции го практикуват( да подчертая физиологически нездравословно), няма връзка с естественото ЦХ.
#4: Insulin Health Is More About What You Eat Than When You Eat
Take Away: For insulin health, focus on what you eat (protein, good fat, low-glycemic carbs) rather than when you eat.
Не е вярно. Инсулина се вдига и на ВМНВД. Винаги когато има ядене, има инсулинова секреция. Цх оптимизира инсулиновата чувствителност. Няма по добър метод.
#5: Intermittent Fasting Will Mess Up Hormones & Circadian Rhythms
Take Away: Intermittent fasting can produce fat loss, but it is NOT the best method. In fact, it puts you at risk of altering your hormones and circadian rhythms. You may compromise your body’s ability to regulate itself, leading to exhaustion and disease.
Пълна тъпня. Чак си противоречи. Където има фат лос има калориен дефицит. Така че Цх действа като калорийно рестриктивните диети, като кето диетитие, като вмнвд, но без излишното броене на калории, без излишна вина за ядене в повече(реално човек яде по малко).
Сега да сумирам всичко в стил Поликин:
- Яжте циклично.
- Фаствайте умерено, най добре в 24 часов цикъл, а не 24 часа. Фаствайте винаги с много течности, а не сух фастинг.
- Ако не ви понася фастинг тогава undereating(препоръчително за жени).
- Яжте качествено меню, а ако си правите компромиси не обвинявайте Цх.
- Хормоналния ви баланс не зависи само от храненето, а и от физическата активност. Мързеливите нищо не постигат дори на Цх, а тези които претренират също се самоусакатяват и Цх няма да им помогне. Повечето трениращи са посотянно в зоната на претрениране. Четете малко Менцер и Джоунс и ще разберете(особено бодибилдърите).
Да завърша: Аз не съм Поликин и няма да бъда най вероятно. Евала за успехите му! Аз обаче обичам да съм фрии и да се кефя на живота и такива като Поликин и подобни няма да ми попречат да се храня с кеф, да ям с кеф пица( а не само ВМНВД истерията).
За автора на темата (във форума имам предвид) – Все пак трябва да прегледаш Берк(х)ан , щото Мартинчо добре го е описал и дефинирал Цикличното. Има и много примери за успешни истории. Другия е Хофмеклер, ама там е вече висш пилотаж и трябва много биохимия и физиология да се чете за да го схванеш.
01.03.13
14:54
Религиозен фанатизъм. :)
01.03.13
14:56
Евала GEORGIO, само за претренирането не съм съгласен - такова животно има само в бодибилдинга(защото там организма се адаптира много твърдо към все по-рядко повтарящи се, частични натоварвания на тялото) и във високото спортно майсторство в атлетиката(защото там пък натоварванията са немислими понеже с по-малки вече не стават нещата).
Както казах - Поликин да го духа :)
01.03.13
15:10
казано от basi halvata на 01.03.13, 14:54:
Нали искаше аргументи - е, чети какво е написал GEORGIO :)
казано от Pepper на 27.02.13, 00:01:
Тренирам интуитивно.
Правя половин набиране на една ръка с чийтинг.
половин набиране на една ръка с чийтинг = 0
01.03.13
15:49
казано от James Hinks на 01.03.13, 15:10:
“Твоето мнение е грешно, аз съм прав!” не е аргумент.
01.03.13
16:09
казано от basi halvata на 01.03.13, 15:49:
За втори път ти го пиша :
“Очи имаш, а не виждаш”
Дерсу Узала.
01.03.13
16:12
казано от James Hinks на 01.03.13, 16:09:
казано от basi halvata на 01.03.13, 15:49:
За втори път ти го пиша :
“Очи имаш, а не виждаш”
Дерсу Узала.
И аз ще ти го напиша за втори път:
“Не вярвайте на нищо, независимо къде сте го чели или кой го е казал, дори аз да съм го казал, освен ако то не е в съгласие с вашия собствен здрав разум и ум.”
Буда
ЦХ..ВМ...манна небесна, ама колко хора ги спазват стриктно? Колко хора са по - силни на ЦХ, ВМ?
При положение, че още не е потвърдено, как с абсолютна убеденост твърдите, че въглехидратите намалят и гладът увеличава продължителността на живота? Хубаво четете изследвания, но не вярвам да сме достатъчно знаещи, че да разберем дали фактите биват манипулирани, или не. Естествено, че може да звучи логично, но изхождане от неправилно твърдение е възможно...
Нищо лично, просто различна гледна точка:)
Мнението беше редактирано от Lyubomir на 01.03.13 16:38.
01.03.13
16:41
Цялата работа е там, че великия експерт Поликин не дава никави аргумнети, които да са подкрепени със серизони изследвания.
От друга страна, личния ми опит с ЦХ показа, че освен, че ефективно се свалят мазнини, дори и при рестрикция на храната няма катаболизъм, няма лоши последствия. Не става въпрос и за краткосрочен период...Ама дай щото оня е Поликин, той да е правия ;)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 01.03.13 16:43.
@Сашо: Да бе, ясно за Поликин... и аз не съм му никак фен с неговите хипермегадупер добавки, програми преоткрития и не знам си кво. Мисълта ми беше, че истината е някъде по средата. Естествено, че аз не отричам ВМ и ЦХ като метод за сваляне на мазнини. По - скоро като хранене на сериозен трениращ, който иска не просто да свали шкембето.
@Вито: Да, ама аз съм... иначе не бих си позволил да се изказвам. И не само аз, а няколко мои приятели също. И да, беше няколко месеца и беше стриктно. Това няма да си го причиня отново, надявам се. Изказвам се негативно заради преекспонирането. Защото никой не отрича, че с въглехидрати е по - силен. Значи огромного предимство остава това с продължителността на живота. Който е на ВМ ще живее 3242342 години. Ми да, това не съм го пробвал, понеже не съм имал 5-6-7-8 живота на разположение, а ти?
Мнението беше редактирано от Lyubomir на 01.03.13 17:03.
Моите възгледи са следните:
1)бях на ВВД - над 400 гр въглехидрати на ден
2) Вкарах мазнини и намалих драстично въглехидратите - от начало бе много кофти, но след 1-2-3 месеца всичко си дойде на мястото. Отрицателни ефекти = 0. Но не е стриктно ВМ, просто РБР, но с по-малко въглехидрати за сметка на мазнини. Загуба на сила = 0. % мазнини - по-малък. Мускулната маса не е падала;
3) Изключих закуската и изтеглих вечерята. Тренировките станаха на гладно (4-8 часа след ядене, нормалното бе 6-8 часа). Загуба на сила = 0. Тренировките ми са по-добри. Ленивостта е намалена (аз съм си ленив май по-принцип, особено с нормално кръвно налягане 90-60). Мускулната маса не е намалена, даже съм си я увеличил. % мазнини е паднал.
С 2 думи, ако чисто физически ти понася глада - аз не съм усетил негатив в никое естество.
Абсолютно съгласен съм! Мисля, че изчерпа темата с този пост;
Предимствата наистина са огромната мобилност и по - малкото като обем количество храна. Негативи - трудна адаптация, чувство на глад понякога, а и за стомахът не е много гот.
При мен лично тренировките при стриктно ВМ бяха в пъти по - слаби, но не отричам, че за много хора това не е така. Общо взето всеки трябва да пробва и да избере правилния път за себе си, защото сме адски различни. Скачак като щипната госпожичка, щото хич не обичам генерализации:Р
01.03.13
18:19
Изтървал съм,да не би Поликин да е обърнал палачинката и да се е отказал от ВМ и ЦХ ... имам някакви такива спомени,че във форума се даваха примери как и той лансира въпросните тези.
Ама така е,следването на гурута има такава особеност,че винаги трябва да се слухти на къде духа вятъра ... иначе има опасност да се мине в тезите на други гурута докато алфа гуруто преорентира позициите си ... та това си е изневяра !
Мнението беше редактирано от donsir на 01.03.13 18:22.
01.03.13
20:18
казано от lustoykov на 01.03.13, 17:01:
@Сашо: Да бе, ясно за Поликин... и аз не съм му никак фен с неговите хипермегадупер добавки, програми преоткрития и не знам си кво. Мисълта ми беше, че истината е някъде по средата. Естествено, че аз не отричам ВМ и ЦХ като метод за сваляне на мазнини. По - скоро като хранене на сериозен трениращ, който иска не просто да свали шкембето.
Не става дума само за сваляне на мазнини, а за оптимизиране на метаболизма, но не четете преди да пишете и за това така става ;)
Циклично се храня от година и половина съзнателно и целенасочено, преди съм го правил по година - две несъзнателно, даже не съм имал идея за тоя режим и съм бил в най-добрата си форма, тренирал съм състезателно 10 дни двуразово, почивал съм един...
Сега да ти кажа, че тогава съм бил и по-изчистен от сега и по-тежък и много по-издръжлив. Сега тренирам ей така - да има някакъв тонус, почна ли да ям както си знам става страшно. Да, ще кача и мускулна маса, но и много сланини. Сега прогресирам, макар и бавно с под препоръчителни за теглото ми хранителни вещества и съм доволен. ЦХ препрограмира много сгрешени пътища на регулация в организма. Отделно, че периодично пречистване с голям фаст носи само позитиви, но не ми се занимава да пиша, а на вас очевидно не ви се занимава да четете, да не говорим, че и тренировъчния ви опит е малък...Лично мой съвет е да се вслушвате в Инженера и в GEORGIO, разбира се - подлагайте на съмнение, но не и на излишни спорове ;)
Направих тази снимка днес за да наблюдавам подобрението, което вярвам ще продължи.
Мнението беше редактирано от Marccus на 03.03.15 01:24.
Джорджио,
следвам съветите именно на Ори.
Тук можеш да видиш
http://www.dragondoor.com/articles/how-to-gain-muscle-and-lose-fat-on-the-warrior-diet/
- DeETOX! Undereating during the day by ingesting live whole vegetables, fruits and their juices will help accelerate detoxification.
- Take 2 to 3 weeks off from eating processed foods and eat whole foods instead.
- You may be overtrained. Take a break and see if that helps.
- Stay away from low carb protein products that contain glycerin.
- Minimize alcohol consumption.
- Carbs are not the bad guy! Chronic carb restriction can slow your thyroid and impair growth.
- Keep the good fat coming. EFA from flax and primrose oils and phospho-lipids from soy lecithin are essential for cellular membranes and - play a critical role in the regulation of hormonal and cellular functions.
- Rotate among full days of undereating and full days of overeating. Undereating will potentiate the body to turn on the anabolic switch. Overeating will activate the final stimuli.
- Protect your mitochondrial DNA with antioxidants (most importantly glutathione precursors, SOD precursors and lipoic acid).
- Protect your bottom line with multivitamin and mineral supplementation.
- Avoid chronic sodium restriction. Sodium is necessary for growth.
- Take it easy with creatine to avoid impairment of the body’s own ability to produce creatine.
На мен не ми е нужна науката, която стои зад теорията на Ори.
Нито успешните истории от сайтовете им.
Нужен ми е реален опит. И мисля, че получих повече Положителни отколкото Отрицателни отзиви
за този тип хранене.
Сега въпроса е дали да продължа със схемата 3-4 дни OFF и 3-4 дни ON.
Или да мина на стандартен IF.
казано от James Hinks на 01.03.13, 20:18:
Отделно, че периодично пречистване с голям фаст носи само позитиви
Аз смятам, че 20 часа е твърде малко за пречистване, но все още не мога да направя цяла седмица на вода.
Смятам да го направя в някоя отпуска на седемте Рилски езера придружено с много спорт.
Възможно е това да стимулира и към още растеж.
Когато го опитам ще пиша в тази тема отново.
Ти самия колко дълъг фаст си стигал?
Pepper: Твоята цел е мускулна маса. Когато Ори говори за мукулна маса(максимално възможната) не препоръчва информацията от горния линк, а една цялостна стратегия на циклене на горивото, като дори има възможност за day off. Покачването на мускулна маса е стратегически анаболизъм и излиза извън рамките на стандартното Цх. Както съм писал и преди - мускулната маса е “луксозно занимание”. Не е за всеки. Затова повечето Фенове на Цх говорят за рекомпозиране на тялото(в смисъл на тъкани). Реална чиста мускулатура по натурален път се постига в рамките на не повече от 3-5 кг по формулата ръста -100. Или за теб при ръст 179, максимума ще бъде до към 84 кг при мазнини под 8%. За такаво тяло(което ще бъде супер впечатляващо) се иска много добра тренировъчна програма и стратегическо Цх. Обикновено веднага тези които оспорват това се сблъскават с проблема мазнини около талията. Мислят че с диви тренировки и Цх ще направят невъзможното... Ама не става.
И неизбежно идва въпроса:
Какво разбираш под много добра тренировъчна програма, а какво е стратегическо ЦХ.
След като с диви тренировки и ЦХ не става, то тогава Как става?
Например този твърди, че е спечелил 36 чисти кг за 7 години
http://curezone.com/forums/am.asp?i=807678
02.03.13
09:55
Най-дългия воден глад ми е бил почти 72 часа, но прецаках захранването.
То и аз за 5 години съм качвал 40 кила - като почнах да тренирам бях 55, след 5 години бях 95. Обаче като почнах бях на 14 ;) А и варианта със стероидите винаги го има.
Pepper: Моя съвет е да си направиш дневник и предполагам много от форумните съмишленици ще ти дават подходящи насоки за Цх и трениране.
Аз разсъждавам по следния начин: Човек първо трябва да изчисти до максимум мазнините си и след това да тръгне да качва мускули. Разбира се по време на процеса на чистене, вероятно ще се рекомпозира тялото и така или иначе мускулатурата ще претърпи промени. Едва когато някой постигне около 8% мас е целесъобразно(според мен) да тръгне да качва. За мен схемата bulking/cutting е неефективна, освен при приемането на много и качествена стимулация. Така че първо релефно тяло с оптимална маса и после покачване на възможно най чиста мускулна маса.
Най добре( за да се избегнат други условности) да се стартира с една щадяща комплексна тренировъчна програма от базови, комплексни упражнения до т.нар. функционален отказ. Това ще рече не тотален фалит в стил Хеви Дюти, а функционален отказ при движението. Накратко - до последното чисто повторение без допълнителна помощ. Реално ако си в състояние да направиш 5 правиш 4.
1.Клек + Лег+Набирания; 2.Военна преса +Тяга+Набирания.
Тренира се в непоследователни дни според възстановяването(показател е нарастването на силата, од формата на тежести или повторения). Не трябва да се почива задължително по схема, а според възстановяването. Може 1 ден, може 3, а даже и 4-5. Важно е на всяка тренировка, все по силен.
Понеже протоколите предписват различни серии и повторения, за мен винаги е бил фактор личната толерантност към натоварването от определено упражнение. Например някои прогресират с тяга в 10 повторения, а други с по 1-3. За да се развие една смислена схема (според мен) е най добре да се отделят по 10 минути за упражнение. Първоначално всяка серия в 5 повтрения. Както писах, личната толерантност ще подскаже накъде да следват отклонения. За 10 минути едва ли ще се правят повече от 3-5 серии(особено тяга и клек).
Така прогреса може да се следи много лесно – под формата на тонаж или бройки повторения.
Стратегическо Цх е просто условно наименования. Целта е първоначална адаптация към цикъла глад/хранене. Когато се достигне до точката на равновесие при това циклене, може да се очаква постигането на оптимално телесно тегло при минимум мазнини. Показател за прогрес или проблеми е наличието на мазнини около корема(свидетелстващи за хормонален дисбаланс в полза на катаболните хормони). Така че човек първо трябва да се научи на контролиран фастинг и контролирано хранене.