Загуба на енергия за упражнения

01.03.13
17:56

Здравейте, момчета! Имам един сериозен проблем, ако ми помогнете, ще се радвам.

Ходя на фитнес от около 3 месеца. До преди 2-3 седмици тренирах 2 часа и дори имах усещането, че мога повече. В последно време обаче нямам достатъчно енергия - не смъквам сериите, но при повторенията има спад. В сравнение с преди при всяка серия правя поне 5 повторения по-малко. Просто нямам сила...Проблемът се появява малко след старта на тренировката. Издържам само 1 час и си тръгвам, което ме притеснява. Не знам дали е от времето или нещо друго влияе, но това за мен е голям проблем. Моля, дайте някакви съвети!

01.03.13
18:02

По 2 часа тренировка ? Да не почиваш по 3 минути между сериите ? :D 1 час тренировка е перфектно. Мисля че няма защо да се притесняваш. :-)

По-принцип колко минути трябва да се почива между сериите? Там е проблема, че когато се чувствам отпаднал по време на тренировка, не усещам, че правя ефективни упражнения. Струва ми се, че само тренирам само “за да кажа, че тренирам”. Не мога да си обясня какво се промени, че загубих енергия.

01.03.13
18:35

Първо за почивките, почивай колкото мислиш за необходимо - има хора, който прават почивки >2 мин и такива, който прават <1 мин (то главно зависи дали правиш тежки сериите...)
За загубата - може да е от “една камара” неща - недостатъчно време за почивка, ако ядеш преди тренировката, недоспиване... така че опиши 1 примерен твой ден ( хранене, тренировка...)

15% от фитнеса са в залата
85% са от хладилника (но това не значи да правиш мъртва тяга с него :P)
Ако храната и почивката ти са зле.. няма да имаш енергия много. Стреса също е силен фактор понякога... Нещо от опит.. смени програмата и начина на тренировка и това също помага понякога.

01.03.13
19:44

А защо ми се струва , че с тези 2 часа тренировки тялото му се е претоварвало постоянно , и накрая е стигнало до претренирания и от там мускулна атрофия и просто мускулите не могат да издържат както преди(понеже в началото мускулите растат много-бързо и обикновено начинаещите си мислят , че като направят 1 час повече тренировка и ще пораснат още повече).Намали на 1 час тренировките с по минута,минута и половина почивка между сериите , за голяма МГ пробваи 6-7 серии общо , за малка 3-4 и кажи как се чувстваш .Храненето също няма да е лошо да го напишеш и да го постнеш тук.Също и тренировките си опиши.

Аз пък мисля, че този проблем е от качването на килограми. Откакто започнах да посещавам фитнес зала, качих близо 7 кг.

Тренирам 4 дни в седмицата.

Понеделник - ръце, корем
Вторник - Гърди, корем
Сряда - почивка
Четвъртък - Гръб, корем
Петък - рамо, трапец, корем
Събота - почивка
Неделя - почивка

В тренировъчните дни, преди да посетя фитнес залата, у дома правя 5 серии с по 30 повторения за корем + 2 серии с по 50 лицеви опори.

Принципно се събуждам в 10-11, в 11 закусвам, обядвам между 14:00 и 15:00 часа, в 17:00 часа отивам на фитнес и се прибирам към 19:00, вечерям в 19:00 и между 21:00 и 22:00 взимам нощна закуска. Лягам не по-рано от 24:00.

До тренировките се хранех 3 пъти, но ми казаха, че трябва е редно да не си хапвам 2 часа преди тренировка. Затова промених хранителния си режим.

*Ям каквото ми падне. Повече наблягам на филиите. При всяко упражнение, за каквото и да е било то, правя 5 серии с колкото се може повторения до 20.

Какво е това МГ?

А нормално ли е да не усещам напрежение в мускулите след тренировка? В първия месец усещах как мускулите се стягат по време на тренировка, но сега не усещам почти нищо.

ИСКАМ ДА ПОДЧЕРТАЯ, че откакто го има този проблем, много съм раздразнителен. Дразня се за съвсем малки неща.

Мнението беше редактирано от Иван Георгиев на 01.03.13 20:08.

01.03.13
20:23

Според мен трябва да починеш една седмица, да промениш програмата и да включиш крака в тренировката. Отделно щом нагъваш главно филии, то може да имаш дефицит някакъв. Не може, а със сигурност имаш. Дефакто си бъхтал на границата на  възможностите си, а храненето никакво го няма. И последно:) Режима ти на спане е меко казани ужас. Какво е това 11 ч. ? Ставай в 8 поне.

Седмица почивка как ще се отрази на мускулите ми. Аз се водя слаб според ръста ми и затова не мога да търпя загуби на килограми.

01.03.13
20:45

Абе човече вземи прочети малко литература.Тренираш максимум 1 час , 3 пъти в седмицата  без никакви коремни преси преди тренировка.Ядеш час и половина преди нея протеин и въглехидрат.Лягаш си не по-късно от 23 часа вечер , с поне 8 часов сън.Сметни си дневните калории , които ти трябват и ги направи малко повече от нужните , за да качваш (например по 2 гр протеи на килограм,5-6 гр въглехидрат на кг,1 гр мазнина на кг).Какви са тези 5 серии с до 20 повторения ? Не си Арни , че да правиш по 100 повторения за МГ(мускулна група.)

Според мен ще ти се отрази по-добре от 2-часови тренировки...
Между другото тия 20 повторения на серия не са добър вариант, ако искаш покачване на мускулната маса започни с 8-10 повторения като първо гледаш да научиш правилното изпълнение на упражненията и после гледаш по-тежките кг. Тренирай големите мускулни групи с предимство и с предпочитане базови упражнения (тяга, клек, преса, военна преса! Корем - 2 пъти в седмицата са напълно достатъчни. За какво ги правиш коремните преси и лицевите преди да отидеш в залата???
Краката се тренират задължително, та те са половината част от тялото ти FFS.

01.03.13
20:47

Когато сметнеш необходимите калории , е хубаво да ги разпределиш що годе по равно през целия ден , на 5-6 хранения , като преди тренировка и след малко повече протеин и въглехидрат.

Напълно сте прави. Като всеки начинаещ залагам на лудото трениране, което не дава желания ефект. Знам, че си има точно определени правила, но ще ми е трудно да ги науча при положение, че съм самичък в залата т.е. няма човек, който да ме съветва как точно да действам.

Седмица почивка как ще се отрази на тялото ми и по-точно на мускулите. Бих ли загубил телесна маса?

Мнението беше редактирано от Иван Георгиев на 01.03.13 20:52.

01.03.13
21:02

Аз също тренирам сам , това не ти е оправдание.За една седмица нищо няма да ти стане , не бои се няма да се стопиш.Има ли желание има и начин (така че не деи ги разправя тези , че ще свикнеш трудно)

01.03.13
21:03

Нищо няма да загубиш, напротив, ще възстановиш изгубеното похарчено с глупост. Другото хората ти го казаха.

БО

07.03.13
17:45

Защо не тренираш крака?

@Иван Георгиев, това си ти някъде в бъдещето след известно време тренировки :D Хич не се скатавай, ами прави крака. Два часа тренировки е абсурдно много, нямаш нужда от повече от час в залата. Четири пъти корем седмично също е безсмислено, ограничи ги най-много до два пъти. Колкото до липсата ти на енергия, тя се дължи на дългите тренировки, комбинирани с непълноценно хранене. Вкарай бавни въглехидрати в режима си(кафяв ориз, овесени ядки и т.н.) и енергията ще се върне, а към тях задължително да има качествени протеин и мазнини. Не забравяй да спиш по 7-8 часа на ден и най-добре лягай в нормален час - 22:30-23:00.

Мнението беше редактирано от Борис Разколников на 08.03.13 13:32.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1