03.03.13
04:57
Видях в един от дневниците дискусия за здравината на хвата и ми беше интересно да се доразвие, но реших да избегна спама по чуждите дневници и да отворя отделна тема по въпроса.
Занимавал съм се с борба и със самбо(по-малко отколкото ми се иска) и там научих, че можеш да си много як, но ако пръстите ти изпускат - кел файда. Също научих, че и прасецът е мнооого по-важен отколкото съм предполагал и трябва и той да е здрав на камък, но това е друг въпрос.
Ето моите наблюдения върху изграждането на хват - Колкото по често го тренираш толкова по-добре. Тренирането на хвата не трябва да се бърка с тренирането на предмишницата, а и според моя опит изолираните упражнения за хват не се съчетават много хубаво с изолираните упражнения за предмишница. Подчертавам, че според мен изолираните не се съчетават добре. Ако хватът според мен може да се тренира всеки ден, дори по цял ден, то за предмишницата не важи същото. Най-много 3 пъти седмично. Разбира се няма как да тренираш само хват или само предмишница дори правейки изолирани упражнения, винаги има преливане.
Упражнения които са оказали най-благотворен ефект върху моят хват и предмишница:
1.Набиране на хавлия - слагаш една хавлия на лоста, но не я навиваш като въже, а я разстилаш като на простор и се хващаш за нея във нещо което би трябвало да е надхват ако се държиш за лост. И на страни съм се хващал, но това много тормози ставите на пръстите и после не можеш да се хванеш по 1-2 дни. Ако не можете да се наберете просто висете, правете негативни и тн. Това упражнение изгражда и учи дланта да стои свита и силна по-време на дейност(да хванеш някой за дрехата, колана и да го мяташ, дърпаш, буташ.. квот ти е кеф), естествено развива и предмишницата както всяко набиране.
2. Стискане на гума - видях по Слави един пичага, боксьор, който чупеше левчета и каза, че постигнал това като стискал по цял ден гума. На другият ден бях в спортния магазин и си купих най-дебелата гума там, с обиколка 8 сантиметра. Значи, гумата като цяло не предлага достатъчно съпротивление, че да я правиш на някакви серии за това си я стисках наистина целодневно (почти спрях цигарите :P ). В един момент спира да ти пречи изобщо и можеш цял ден да си стискал гумата, да идеш да си направиш пълноценна тренировка в залата и след това да продължиш да си я стискаш. Хубаво е да я стискаш и вълнообразно като почваш от малкия пръст и свършваш със показалеца защото обикновено в такава последователност човек се изпуска и от лоста.Това го правех някъде около 2 месеца без спиране, сега отново го правя когато съм на работа. Левче не съм пробвал, че съм сиромах човек ама огъвам 50 стотинки и си вися колкото ми душа иска на лоста(вися е ключовата дума, за набиране не съм споменал :D ). И предмишницата ми наддаде на размер.
3. Силово обръщане - тук ползите които съм изпитал са главно върху предмишницата и по малко върху хватът(като изключим рамената, трапеца, еректорите, задното бедро и като цяло експлозивността която това упражнение изгражда).
4. Чукът на Тор - взимаш дръжка на дъмбел, сядаш и си слагаш ръката върху коляното с дланта сочеща към тавана и почваш контролирано да въртиш дръжката на дъмбела като махало. Ползите са главно върху предмишницата, китките ми станаха по-силни, стабилни.
5. Най-доброто - борбата - и хватът и предмишницата стават железни, но не го слагам на първо място защото не всеки ще се запише на борба за да направи силен хват и предмишница (не, че ползите от борбата се ограничават до там, те са много и много)
6. Стискане на топка за тенис - Ползите които забелязах са сходни с тези от стискането на гума, но при топката за тенис има 2 проблема. Първият е, че колкото повече я стискаш толкова по слаба става самата топка и съпротивлението намалява. Вторият е, че се пука за около 1-2 дни и трябва да купуваш нова, а не са толкова евтини.
Това е от мен относно моите виждания за изграждането на хват и предмишница. Сега би ми било интересно да прочета вашите методи за тренировка и мнения относно какво може да е критерии дали имаш силен хват.
Темата беше редактирана от Рой Бати на 03.03.13 05:01.
03.03.13
06:29
Интересна дискусия чакам хватаджийте да се разпишат тука :)
Давай и ти. Мисля преди време от теб съм чел, че работа върху предмишницата ти е помогнала да напреднеш в лежанката.
03.03.13
09:13
Преди време бях свалил от руските торенти за многократен шампион по хват. Както се взима диск за щанга, например, хваща се с единият пръст от едната страна на диска и другите 4 пръста от другата страна и се вдига, като се стиска....Този вдигаше към 100кг, вече не помня. Имаше във видеото всичките му приспособления за тренировка. Ако има интерес, мога да се поразровя....
И има някаква разлика, разбира се, между сила на предмишницата за вдигане на щанга и сила на пръстите при стискане.....мисля
Ето това ДВД David Horne - The Iron Grip -
http://www.youtube.com/watch?v=Y_7MRrYlyW4
Champion of Champions (Grip) Winner - 2005
* European Grip Champion - 2004
* British Grip Champion - 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007
* British Armwrestling Champion - 2001
* International All-Round Weightlifting Champion 95kg class - 1990, 1991, 1992
* British All-Round Weightlifting Champion 95kg class - 1990, 1991, 1992, 1993
* Winner of Steve Gardner’s Strongman Series - 1991
Също и на този John Brookfield - Blueprint For Grip Strength- http://www.youtube.com/watch?v=PA71gscMJMU
аз тренирам хвата само на лоста
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 03.03.13 10:47.
Хвата си заздравих осезаемо главно с две упражнения:
1. Набиране на хавлия: премяташ хавлия през лоста, така че краищата да висят от двете му страни и се набираш на нея (с тежест/без тежест). Прилагам малка графика :D
2. Стискане на дискове: Долепяш два диска един до друг, хващаш ги като палеца е от едната страна върху единия диск, а останалите пръсти върху другия. Стискаш здраво, вдигаш ги и ги държиш до отказ. За предпочитане са плоски дискове, тъй като правят упражнението по-трудно.
Има и едно упражнение с дъмбел, но ще го снимам по-късно когато съм в залата защото не мога да го опиша.
Мнението беше редактирано от dani на 03.03.13 21:09.
03.03.13
15:18
Давай и ти. Мисля преди време от теб съм чел, че работа върху предмишницата ти е помогнала да напреднеш в лежанката.
по-скоро работата върху хвата ми помогна... :) като почнах да дърпам без фитили туй онуй лег-а стана по-контролиран и силен
Имаше едно упражнение в старият фитнес в който ходих (фитнеса беше доста олд- скуул) но не мога да кажа дали беше точно за хват или по скоро за предмишница.
Самата джунджурия беше следната:
Къса, леко широка тръба. Да беше с дължина около 30см. През средата имаше дупка за която беше вързано въже, към другият край на въжето беше завързана тежест (в случаят диск).
Опъваш ръцете хоризонтално, да са на една линия с рамената. Тежеста заедно с въжето почти опира пода. Целта е да започнеш да въртиш този къс прът/ тръба за да може тежеста да се качи до горе. Сещам се, че доста натоварваше това упражнение.
Дано да сте ме разбрали, че не съм много по обясненията :D .
03.03.13
16:34
Имаше едно упражнение в старият фитнес в който ходих (фитнеса беше доста олд- скуул) но не мога да кажа дали беше точно за хват или по скоро за предмишница.
Самата джунджурия беше следната:
Къса, леко широка тръба. Да беше с дължина около 30см. През средата имаше дупка за която беше вързано въже, към другият край на въжето беше завързана тежест (в случаят диск).
Опъваш ръцете хоризонтално, да са на една линия с рамената. Тежеста заедно с въжето почти опира пода. Целта е да започнеш да въртиш този къс прът/ тръба за да може тежеста да се качи до горе. Сещам се, че доста натоварваше това упражнение.
Дано да сте ме разбрали, че не съм много по обясненията :D .
Ето за това става на въпрос - http://www.yulisgym.com/wp-content/uploads/2012/09/26.jpg
Уред в залата на Юли :)
Бицепсово сгъване с дъмбел с ето такъв хват
Мнението беше редактирано от dani на 03.03.13 21:06.
03.03.13
21:22
Мнението беше редактирано от Кристиян Дончев на 03.03.13 21:22.
04.03.13
14:40
Моите фаворити са тяга и висене на лост.
С едната ръка висиш на лост, другата още стиска лоста с макса ти на тяга :D
Най-добрата тренировка за предмишница е да переш на ръка! :D. Забравете за центрофугата и гледайте кво става :D
05.03.13
01:38
Когато се счупи дръжката на 11 литрово шише пълните го с вода/пясък и се фаща за гърлото само с пръстите и го вдигате,доста просто но ефективно.