15.07.13
09:59
Здравейте,
първо искам да се извиня ако това не е точното място/раздел за такава тема и искам да уточня, че като цяло съм абсолютен начинаещ. Моля простете невежеството ми, и ще бъда много благодарен ако някой добър човечец се смили над некомпетентната ми душа :)
И така:
на 24 години съм и най-общо казано съм слабичък. Висок съм 1.89см, а тежа едва 65-66 кг. По мнение на 2-ма лекари имам прекалено забързан метаболизъм (до такава степен, че след като хапна има няма 20 минути и отивам да “разтоварвам”), с тенденцията да се нормализира след 30-те години. В последно време начинът ми на живот е доста застоял. Работя по 12 часа на ден 5 дена в седмицата от 8 до 8 (на бюро), което не предполага много движение. Въпреки това умората ме съсипва и в почивния ден-ден и половина просто не съм в състояние да тренирам (а и 2 тренировки седмично едва ли биха били полезни). Работата е сезонна, и към края на септември вече ще мога да започна тренировки няколко пъти седмично, а и се надявам че ще имам нужните средства за постигане на желания резултат, а именно натрупване на мускулна маса и качване на поне 15-20 килограма.
Както казах съм начинаещ. Опитът ми във фитнеса се свежда до около 3 месеца общо, и то преди доста години, когато още бях в гимназията.
Въпросът ми е как според вас най-лесно бих постигнал желания резултат ? Четах доста от темите за правилно хранене тук във форума, но не мога да реша коя диета е най-подходяща за мен.В момента общо взето ям всичко, което ми попадне. Има ли нужда да приемам хранителни добавки и какви (парите не би следвало да са проблем).
Относно упражненията, предполагам, че трябва да започна с т.нар кръгова програма, на кои упражнения трябва да наблегна след това ?
И последен въпрос - както казах не мога да започна да тренирам активно поне до края на септември. Има ли според вас начин да използвам времето дотогава, за да вляза в ритъм в домашни условия? Имам предвид коремни преси, лицеви опори и др. подобни, които да ми действат като буфер, когато започна да тренирам.
Това е общо взето, искам още веднъж да се извиня, че съм толкова некомпетентен, но нямам никакъв опит. Дано сте успели да ме изтърпите и бих се радвал на всякакви насоки. Благодаря предварително! :)
Поздрави,
-В.С
15.07.13
11:32
Може да си купиш това до септември, а и след това ще ти помага, и започваш да се набираш с различни хватове. За корем прави коремни преси, страничен мост и повдигане на краката от лег. Прави набирания с раменен надхват, успореден хват, нормален подхват и надхват. Прави лицеви опори 3 вида - нормални, такива и такива за различните части на гърдите, а и за трицепса. Всички тези неща си ги разпредели в 3-4 дни, а не всички в 1.
От септември започваш с Програма за обем в три дни седмично за начинаещи за 8-12 седмици, а след това Още повече мускули след половин година в залата.
За хранителен режим четеш това, изчисляваш си RMR (формулата е в темата), според активността си изчисляваш КБ (естествено добавяш 300-400 отгоре, защото ще качваш), избираш по колко % калории да приемаш от мазнини, белтъчини и въглехидрати да приемаш, изчисляваш колко грама са това според калориите, които съдържат, избираш колко пъти на ден ще ядеш (за предпочитане 4-5-6), избираш си храни от тук и гледай калориите, които приемаш да са повече, отколкото ти излизат след всички сметки. За качване трябва да приемаш повече въглехидрати.
Калориите, които трябва да приемаш на ден, за да качваш кг са около 3500 kcal (сложих ти умерено спортуване 3-5 пъти седмично). Препоръчвам ти 1750 kcal от въглехидрати, 875 от мазнини и 875 от белтъчини. Това са 440г въглехидрати, 220г белтъчини и 100г мазнини. Всички тези грамове трябва да ги приемаш за 1 ден. Успех. :)
Мнението беше редактирано от Chris Sabin на 15.07.13 11:50.