Възможно ли е чистене с повече въглехидрати?

Прескочи до:

Здравейте, много време бях на НВД и свалих доста килограми - близо 20, но винаги са ми липсвали въглехидратите. Не говоря за прости въглехидрати, а за сложни с нисък ГИ. Така, НВД ми се отразяваше добре, но ще има ли същия ефект, ако обърнем принципа.. т.е. ако увеличим въглехидратите и намалим мазнините?! Трябва ли да съм на НВД или друга диета ограничаваща въглехидратите, ако искам да чистя или има и друга алтернатива?

П.С. Извинявам се, ако има друга подобна тема с близко съдържание. :)

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 17.10.13 11:13.

16.10.13
20:50

Когато стигнеш тези килограми които искаш, тогава може да мислиш за увеличаване на въглехидратите. Да намаляваш мазнини за сметка на вългехидрати е неприемливо.

16.10.13
21:35

Пробвай. Гледай да не намаляваш мазнините под минимума, нужен за правилен хормонален баланс, да си приемаш нужния протеин и разбира се, да си на ОКБ.

16.10.13
21:44

Щом целта е отслабване, най-важно е да си на минус с калориите. Ако са с дефицит, ще сваляш, независимо от количеството въглехидрати. Гледай да се храниш балансирано.

Мнението беше редактирано от pe6о на 16.10.13 21:44.

Килограмите ми са на ниво г/д 60кг поддържам при височина 173. 5 пъти ходя на фитнес и от месец и нещо вече тренирам с тежести.. От доста време гледам да намалям въглехидратите т.е. съм на НВД-ВМ, но корема все ми е подут.. Чудя се вече дали е от мазнините, защото въглехидрати не приемам толкова много - винаги са под 80гр. понякога дори и под 60гр. :) Ще опитам и така, но ме е страх да не омазня, защото хвърлих много пот и усилия, за да стигна до тук... :)

На ВМ-НВД при твоите килограми 60 гр трябва да ти е максът на въглехидрати, като това е горна граница, за да може да се намираш в състояние на кетоза. А ако трябва да сме съвсем коректни и смятаме с активно тегло, а не общо, са дори по-малко..

Да, знам, но темата е за това, дали е възможно да чистя с повече въглехидрати и малко мазнини..

Според мен най-добре се чисти на НВД, но когато искаш да качваш и чистиш едновременно.. нещата стават сложни. Лично аз не мога да се изчистя, когато поемам повече въглехидрати - просто явно за моя организъм това не е ок. Но при теб може и да проработи.. опитай и ще видиш:)

17.10.13
21:26

За всеки организъм е различно.Мазнините са много важни и по-добре не ги подценявай като ги намаляваш много - много.

17.10.13
22:33

Придобий по силна воля,не се стреми да увеличаваш въглехидратите.Подходът ти е неправилен,вместо да подобриш себе си гледаш да нагласиш нещата за да са ти по удобни.Не е добре.

17.10.13
22:44

Няма никакъв проблем. Само гледай въглените да са вечер след тренировка и всичко ще е наред. Може да редуваш НВД в нетренировъчни дни с РБД в тренировъчни такива и всичко ще е наред. Естествено, както пише по-горе, ОКБ е задължителен елемент в чистенето и свалянето :)

17.10.13
22:51

казано от Александрина Крушкова на 17.10.13, 19:23:

...дали е възможно да чистя с повече въглехидрати и малко мазнини..

Да.

казано от Маданеца на 17.10.13, 22:44:

...Само гледай въглените да са вечер след тренировка...

Е как бе, въглените вечер не стават ли на мазнини? :D :D :D
ирония де, Маданеца е много прав

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.10.13 22:58.

17.10.13
23:02

И в 12 се превръщат в паласки :D :D :D

A интересен въпрос - ако тренировката е сутрин рано? :)

17.10.13
23:06

Съвсем възможно :)
Пример,който проработи при мен:

Правя си кардиото сутрин,на гладно.Тренирам силово следобяд.Имам 2 хранения с много ВХ-едното е след силовата,другото е последното за деня,но не по-късно от 2 часа преди лягане.В храненията с ВХ имам под 3-4гр мазнини на порция. Мазнините за деня ги следях да са макс 30гр.Протеина до 2,5-3гр на кг/активно тегло.Останалото от баланса за ВХ-те :) ВХ-те 20-30% от тях ми бяха от зеленчуци-броколи,спанак и т.н.Другата част-кафяв ориз, пълноз.макарони,овес,стафиди,мед,пълноз.брашно. На всяко ВХ порция трябва да присъства немазен протеин задъжлително+ салата/зеленчук+вода.

17.10.13
23:15

Зависи от инсулиновата чувствителност и как я повишаваш /таурин, л-карнитин, АЛА, повече обем в тренировките например/, предполагам :)

18.10.13
12:59

Аз сам абсолютен противник на теорията, че е възможно да се чисти с повече въглехидрат или пък с предложения ти режим ВМ-НВД в нетренировъчни дни и РБД в тренировъчни. Изпитах го на гърба си и знам, че при мен не работи. Имам обаче и обратен пример от мой приятел, който се справя успешно, което пък води до извода, че трябва да провериш за себе си. За мен методът за чистене е ВМ-НВД.

Благодаря Ви, че се влючихте в темата и обърнахте внимание на въпроса ми. Относно храната.. мисля че няма да стане с ВВД.. От утре си продължавам на НВД-ВМ и ще се наслаждавам на резултатите, които ми даде и в миналите битки към новата ми визия.. :) Поздрави! :)

19.10.13
14:16

Аз си смених НВД-то с РБД и въглена ми е към 220гр. на ден и доста често е и “джънк” и си свалям нормално. Баланса ми е -500, но е хубаво да отбележа, че имам доста голям енергоразход. Смятам, че с РБД съвсем спокойно можеш да отслабнеш, стига да тичаш/тренираш редовно.
Аз лично имам 4-5 високо активни дни, мятам целият въглен на закуската(най-вече 1 час след кардиото на гладно) и това му е. В нетренировъчните дни намалявам въглена и увеличавам мазнините или просто не ям джънк въглен, а си го набавям от Овес примерно. Въпреки, че съм доста изчистен, дори с по-високи въглехидрати, не ми е проблем да свалям.

31.10.13
11:11

То не е проблем, но както виждаш сам трябва да компенсираш за въглехидратите с по-висока активност и отслабваш въпреки, а не благодарение на тях.

01.11.13
11:44

От въглехидрат до въглехидрат има огромна разлика. Ако по-голямата част от въглехидратите са ти от “джънк” източници ще бъдaт сериозна пречка да сваляш, но ако въглехидратите са от естествен източник не виждам проблем. Човешкото тяло трябва да приема протеин, мазнини и въглехидрати в умерени количества, за да функционира максимално добре.

Мнението беше редактирано от Pavel Petrov на 01.11.13 11:44.

01.11.13
13:48

казано от Pavel Petrov на 01.11.13, 11:44:

От въглехидрат до въглехидрат има огромна разлика. Ако по-голямата част от въглехидратите са ти от “джънк” източници ще бъдaт сериозна пречка да сваляш, но ако въглехидратите са от естествен източник не виждам проблем. Човешкото тяло трябва да приема протеин, мазнини и въглехидрати в умерени количества, за да функционира максимално добре.

300 калории са си 300 калории. Ако говорим за сваляне на килограми, при дефицит ще сваляш независимо какви са въглехидратите.

казано от pesho vasilev на 01.11.13, 13:48:

300 калории са си 300 калории. Ако говорим за сваляне на килограми, при дефицит ще сваляш независимо какви са въглехидратите.

Точно така. Калорийният дефицит определя дали и колко ще сваляш. А не дали си намалил въглехидратите, мазнините или какъв тип са те.

Очаквайте много скоро обширна статия по въпроса ;)

01.11.13
17:44

Няма нужда от никаква статия, то навсякъде това е разпространеното мнение и без това

казано от Желязото на 01.11.13, 17:44:

Няма нужда от никаква статия, то навсякъде това е разпространеното мнение и без това

Първо, това не е мнение, а е факт.

Второ, виждаш, че в темата е очевидно, че има хора, за които не е ясно.

Трето, самият ти твърдиш едва ли не, че те затрудняват отслабването и при изокалорична диета ще е по-трудно с тях да се отслабва. Може просто неточно да си се изказал, но може и да вярваш в това.

01.11.13
18:04

Първо, и аз мога да кажа, че ти имаш мнения, а аз факти

Второ, можеше просто да пратиш линк към такъв материал от bb-team за калорийния баланс като човека сам не се е сетил да ползва търсачката - сигурно през годините темата се е дъвкала 20-30 пъти в отделни статии и едва ли света има нужда от още една такава

Третия ти опит за някакво заяждане поне показва, че си ме разбрал. Ако всичко беше до цифрички и калории, всеки щеше да е фитнес модел и изобщо нямаше да има фитнес индустрия и сайтове както bb-team, защото всеки щеше да успява да се стегне за лятото с малко орязване на вавфлите и някаква диетка

казано от Желязото на 01.11.13, 18:04:

Първо, и аз мога да кажа, че ти имаш мнения, а аз факти

Второ, можеше просто да пратиш линк към такъв материал от bb-team за калорийния баланс като човека сам не се е сетил да ползва търсачката - сигурно през годините темата се е дъвкала 20-30 пъти в отделни статии и едва ли света има нужда от още една такава

Третия ти опит за някакво заяждане поне показва, че си ме разбрал. Ако всичко беше до цифрички и калории, всеки щеше да е фитнес модел и изобщо нямаше да има фитнес индустрия и сайтове както bb-team, защото всеки щеше да успява да се стегне за лятото с малко орязване на вавфлите и някаква диетка

Линк не мога да пратя, тъй като статията още не е публикувана.
Надявам се като излезе да я прегледаш и да видиш, че нещата много сериозно опират до “цифричките” ;)

01.11.13
18:20

Аз вече от близо месец съм си на “мой-режим”.
Ям си въгл. на воля просто си смятам калориите и си слабея и си живея адски добре без да се ограничавам.
Много добре се чувствам и дори си правя на 2-3 седмици по Cheat Day в който се убивам от ядене БУКВАЛНО.
Преди често правех НВД и разбрах ,че това поне за МЕНЕ е най-голямата ми грешка в живота. Отслабнах много, дигнах двойно и не можех да се върна в форма дълго време. Мисля ,че НВД е за Б.Билдери не за хора които целят просто отслабване. :)
Ако искаш по лесно да си смяташ ккал., да разбереш дали отслабваш и т.н. използвай този сайт http://www.myfitnesspal.com/ много ще ти е полезен.

П.С.
Може да ядеш и по едно парче торта на ден и пак да отслабваш, всичко си е до ккал.
Разбира се, тренирам. :)

01.11.13
20:57

казано от Ради Хаджирадев на 01.11.13, 14:11:

Калорийният дефицит определя дали и колко ще сваляш. А не дали си намалил въглехидратите, мазнините или какъв тип са те.

Като те гледам как почваш, по-добре недей, ми залягай над учебниците.

Няма значение какъв вид са въглехидратите, а...:)))

Кажи ми тогава, защо 70% от жените бухат по едно пликче солети и една активия на ден(защото са диетични), в т.н. калориен дефицит са и пак са дебели.

А и има голямо значение какво разбират хората под “чистене”...искаш да си нафибрен на Лазко Ангелов ли, или искаш да си виждаш члена като пикаеш...

Чудно ми е защо тия “глупави” билдъри, като влезат в последните седмици преди състезание изпадат почти в 100% кетоза ми не си бухат въглехидрати:)

01.11.13
20:59

казано от Желязото на 01.11.13, 18:04:

, защото всеки щеше да успява да се стегне за лятото с малко орязване на вавфлите и някаква диетка

(handshake)

01.11.13
21:00

http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1064/Carbs_or_No_Carbs_.aspx

Е това е много приятно и добре синтезирано четиво.

01.11.13
21:04

А за тия, дето са “пробвали” ВМ-то и не ги “кефи”, то са написали учените люде, че като си бил разплута свиня и компютърен лемур, на тялото му трябват поне 9-10 месеца да превключи “режима”.

Цифричките аз бих ги отнесъл по-скоро към тренировките, не към калорийните математични катаклизми, дето са токова субективни, че НЯМА накъде:)

Мнението беше редактирано от slavko на 01.11.13 21:05.

На мен от скромния ми опит ми се струва, че на по-височки въглени може да се чисти само, ако тренировките ти са от един особен тип, който не знам как да опиша. :) Тичание и скачане по равно / стълби / наклон, всичко на макс, много кратки или дори активни почивки (пр. спринт - крос); продължителна работа срещу високо съпротивление, плиометрия, ряз, повратливи движения с рязка смяна на посоката, както и движения, натоварващи колкото се може повече от тялото и по-големи мускули, но и в същото време да са измарящи (защото и раменната преса натоварва и развива почти навсякъде, но не е от този тип), високочестотни пулсове, плюене на бели дробове и подобни себеизтезания. Може би нещо подобно на тренировките на лекоатлетите и борците с леко донагласяне.

казано от slavko на 01.11.13, 20:57:

Като те гледам как почваш, по-добре недей, ми залягай над учебниците.

Няма значение какъв вид са въглехидратите, а...:)))

Кажи ми тогава, защо 70% от жените бухат по едно пликче солети и една активия на ден(защото са диетични), в т.н. калориен дефицит са и пак са дебели.

А и има голямо значение какво разбират хората под “чистене”...искаш да си нафибрен на Лазко Ангелов ли, или искаш да си виждаш члена като пикаеш...

Чудно ми е защо тия “глупави” билдъри, като влезат в последните седмици преди състезание изпадат почти в 100% кетоза ми не си бухат въглехидрати:)

Много съм чел. Не ми мисли учебниците ;)

За жените и сам може да се сетиш защо е така. Сметни им калориите и ще разбереш защо не отслабват. А и според теб типа въглехидрати определят дали ще сваляш или не? Така ли? :D

Колкото до състезателния културизъм - пак много хора чистят на въглехидрати. По някое време обаче вече няма от къде да режеш калории и се налага и въглехидратите да намалят. Там вече влизат стероиди, хормони, ситост, предпочитания, вероятност за спазване и т.н.

казано от slavko на 01.11.13, 21:00:

http://www.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1064/Carbs_or_No_Carbs_.aspx

Е това е много приятно и добре синтезирано четиво.

От Поликуин нищо за хранене не искам да чета.

01.11.13
21:47

Според теб няма значение източника на въглехидрати ли бре, абе онемей и не се излагай:)

С тия усмивки и намигвания върни си учебниците и искай нови, тия работа не са ти свършили.

Аз спирам и очаквам статията ти, сигурен съм че ще се постараеш.

Поликин е умен човек, това че е комерсиален, не го прави незнаещ.

01.11.13
21:50

Аз НЕ смятам калории, може би и това да ми е грешката..по вярвам на усещания, изпълнение на тренировките, работоспосбност при опредлеен тип хранене и да - ОГЛЕДАЛОТО.

И пак ти казвам, съвземи се и спри да заблуждаваш хората. Особено за профи културистите, които са на 3-4 цикъла на година с поне 3 стероидни препарата, могат да чистят и на Доритос.

казано от slavko на 01.11.13, 21:47:

Аз спирам и очаквам статията ти, сигурен съм че ще се постараеш.

Така е. Чувствай се поканен да я оспориш, ако можеш.

казано от slavko на 01.11.13, 21:47:

Поликин е умен човек, това че е комерсиален, не го прави незнаещ.

Така е. Но изказванията му за храни и добавки са просто смешни. Иначе като треньор не го отричам. Просто трябва да си стои в областта, от която разбира.

01.11.13
21:52

Аз не искам да споря, за неща които ги пише в алманасите по био-химия.

За Поликин може и аз да съм в грешка, ако се сещаш за подвеждаща негова статия, ми я сподели. Може да направим отделна тема и там да дискутираме.

Тук се изчерпахме, или поне аз.

Лека.

казано от slavko на 01.11.13, 21:52:

За Поликин може и аз да съм в грешка, ако се сещаш за подвеждаща негова статия, ми я сподели. Може да направим отделна тема и там да дискутираме.

http://www.youtube.com/watch?v=bngChUI6fOk - ето ти мнение на специалист.

Отделно имаше критика на неговите препоръки за хранене в едно от изданията на AARR. Него, разбира се, не мога да ти го пратя, защото е платено издание.

А, може също да видиш и препоръките му за прием на Омега-3. Мат Периман, човек който определено си знае нещата, някъде беше публикувал добра критика по въпроса.

На други места също съм срещал критика, но не ми се търси. Ако имаш желание, ще намериш.

Мнението беше редактирано от Ради Хаджирадев на 01.11.13 22:00.

01.11.13
22:16

казано от Ради Хаджирадев на 01.11.13, 14:11:

казано от pesho vasilev на 01.11.13, 13:48:

Точно така. Калорийният дефицит определя дали и колко ще сваляш. А не дали си намалил въглехидратите, мазнините или какъв тип са те.

При мен не функционира така... по-горе и едно момиче пишеше същото... аз имам малко опит в това отношение, един единствен път съм пробвал така  да свалям, бях 19 годишен, активно спортуващ, резултата беше трагичен... влоших си резултатите невероятно много, а трябваше да е точно обратното... да ги подобря много, загубвайки тегло... :) Само да спомена... че това е и единственият период в които съм се опитвал да смятам калории... преди и след това съм карал “на усет”, но никога не съм се “пазил” от мазнини и винаги съм успявал да сваля каквото съм искал, без компромиси със спортната форма.
Та май всичко излиза строго индивидуално :)

01.11.13
22:32

казано от Ради Хаджирадев на 01.11.13, 17:50:

казано от Желязото на 01.11.13, 17:44:

Първо, това не е мнение, а е факт.

@Ради - мойте уважения за знанията ти, подчертавам дебело, че не се заяждам, НО за мен това е МНЕНИЕ, а не ФАКТ. За мен факт е, че при мен “не работи”... и долното ти твърдение(при мен се получи точно твоето твърдение, колкото и невероятно да изглежда) е вярно в моя случай. Ще ме извиняваш, ама и Свети Петър да слезе да ме убеждава, че не знам какво стана... няма как да кажа на бялото черно...

казано от Ради Хаджирадев на 01.11.13, 17:50:

Трето, самият ти твърдиш едва ли не, че те затрудняват отслабването и при изокалорична диета ще е по-трудно с тях да се отслабва. Може просто неточно да си се изказал, но може и да вярваш в това.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1