03.07.14
15:23
Днес следобеда се снимах отстрани как клякам без тежест, само с една тояга на врата. Без горница, за да си гледам долната част на гърба и задника. Общо взето настръхнах... :x Една “хубава” голяма чупка в долната част на гръбнака, над кръста. За да клекна до долу, просто се огъвам там. Просто в един момент тазобедрените стави спират да се сгъват и единствения вариант е това с кръста. Затова ме натискат по-тежки килограми. Затова го има и този дискомфорт при клека. Не е до липса на сила в краката, а до липса на мобилност.
Понеже се разрових и по другите дневници, оплакванията на Ронката, както и на Петър са много сходни, и като им гледах и клековете - горе-долу едно към едно с моя - ОК до едно положение, от там надолу се получава едно заобляне, което при мен е направо чупка.
На клипа на ddd на 180 кг, макар и да го посгънаха, гърба му е прав като струна, затова се изправи, макар и със зор. Аз ако сложа толкова, направо имам чувството, че с тая чупка ще се прекърша.
Затова мисля да преустановя по-тежкото клякане до момента в който не съм достатъчно мобилен да клекна до долу с прав гръб. Дотогава - само тяга и клекове с леко, за повечко бройки. За да компенсирам, ще правя напади с тежест, и от време на време някой по-тежък полуклек, докъдето ми е правилна формата. Защото мисля, че със сегашната форма, сериозните контузии просто ми чукат на вратата ...
И яко упражнения за мобилност.
Това седене по цял ден на стола в офиса ми е е*ало мамата на мобилността на таза - 5-6 години без клекове и без физическо натоварване до това водят (dull). А като младеж не съм имал никакви подобни проблеми... Само дето тия неща, като не се практикуват, се губят ...
03.07.14
15:29
Ето и скрийншотове :
Позиция едно - все още ОК, позиция две - горе-долу тук настъпва заоблянето, и на позиция три вече се вижда чупката :
Ето и скрийншотове :
Позиция едно - все още ОК, позиция две - горе-долу тук настъпва заоблянето, и на позиция три вече се вижда чупката :
Виждал съм драстично по-голямо изгърбване без негативни последици за изгърбващия се при клек. Я се снимай на клип с тежест, която да не ти е лека - това сега не е много информативно.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 03.07.14 15:56.
03.07.14
16:33
Уикенда може да се отвори възможност да идем заедно със съпругата на фитнес и ще я накарам да ме снима ;)
07.07.14
09:37
Вчера :
50-60 набирания различен хват в суперсерии с още толкова кофи
Днеска:
3 пъти без почивки:
клек 3х120, тяга 1х150, в.преса 4х50, набиране 4х30, кофи 4х30
2 пъти без почивки:
клек 5х100, широка тяга 5х100
07.07.14
21:23
След работа : баскетбол на 1 кош, лекичко с някакви младежи, колкото да се поизпотя и да се пораздвижа.
08.07.14
12:27
Сутринта преди работа : 50 набирания различен хват, 50 кофи
09.07.14
10:22
Плиометрия:
100 стрелби с довкарване ( 30 мин. ), разтягане
по 5 подхода ( на крак ) към коша от един крак
пълна совалка
10 отскока от 2 крака с докосване на ринга с 2 ръце, 2 крачки засилка
пълна совалка
10 скока от място на височина ( докосване на ринга с 1 ръка )
пълна совалка
10 пъти - движение в защитен стоеж настрани с рязка смяна на посоката
разтягане
набиране дроп серия
кофи дроп серия
09.07.14
10:26
За да не изглежда безцелно цялото упражнение, ще си напиша като цел до края на лятото ( ако всичко е наред и нямам контузии ) :
- да сваля под 90 кг
- да хващам ринга свободно с 2 ръце при отскок от 2 крака ( разбирай да думкам забивка от 2 крака свободно )
В момента :
- 94 кг
- при скок от 2 крака, с 2 ръце, пръстите ми излизат почти целите над ринга, т.е. има още едни 7-8 см отскок, които трябва да вдигна
С 1 силова тренировка седмично, останалото плиометрия и експлозивност.
09.07.14
10:58
7-8 сантиметра отскок... амбициозен план, не е малко това! :)
Не е и невъзможно, де... от един крак не скачаш ли достатъчно? :)
09.07.14
11:04
Ако сваля 4-5 кг веднага вдигам отскока с 4-5 см :D Зависимостта е почти линейна при мен.
От 1 крак вече свободно ми излиза ръката над ринга, скоро ще се снимам пак, но от 2 крака е по-”мощно” (grin), а и има повече пренос при борбите под коша, защита и т.н. От 1 крак става, ако по някаква случайност се откъснеш на 2 коша сам, или пък те пуснат в коридор към коша. Просто се иска повече засилка, докато при скока от 2 крака ( като при волейбола ) трябва да генерираш повече мощност, с минимална засилка.
Наистина е амбициозно, като се замисля, но пък така ще имам по-сериозен стимул да тренирам и да съм по-стриктен към хранене и режим.
09.07.14
11:11
Ако сваля 4-5 кг веднага вдигам отскока с 4-5 см :D Зависимостта е почти линейна при мен.
О, да, това с килограмите сработва безотказно и при мен! (giggle) Но ако трябва да съм честен - до определено телесно тегло важи това... ако сваля прекалено много - губя много мощност и също не ми се получават добре нещата. Въпрос на баланс между тегло, сила и мускулатура.
Не мога да скачам високо от един крак аз... (giggle) ...само от два мога.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 09.07.14 11:11.
09.07.14
11:20
Да, до определен момент важи това за свалянето на тегло, но тогава вече говорим за натрениран атлет, с малко мазнини, когато загубата на тегло е най-вече мускул. При мен има мнооооооооого матр’ял излишен, който си е чисто и просто баласт (blush). Като балон с горещ въздух съм малко ас :D Като почна да хвърлям баласта и се издигам нагоре.
Поне при мен, скачането от 1 крак много ми товари коляното и гледам да скачам по-рядко така. Скачането от 2 крака, като че ли повече ми щади коленете. ( то има и логика де, в единия случай изтласквам 94 кг само на 1 коляно, в другия тежестта се разпределя горе-долу наполовината )
09.07.14
13:02
На 88-87 ще си направо готов да натиснеш за състезателна форма.
Особено на асфалт и с всякакви нещастници, които не могат да пазят противника е по-добре отскачане на два крака. А и е много по-щадящо, включително не знам дали си виждал какви разширени вени и деформации развиват по-старите баскетболисти на отскачащия крак - явно ако се играе предимно така.
09.07.14
13:49
Ако успея да постигна това тегло и да го поддържам, ще съм много доволен :) За моя ръст е идеално. За ставите също :D
09.07.14
18:22
Аз отивам да се понабирам на лостовете малко след работа ...
10.07.14
11:17
Обръщане от земя : 5х40, 5х50, 5х50, 5х50
Клек атг : 5х80, 3х100, 3х110, 3х120, 2х125, 1х125
Скок на кутия 0.75 : 5, 5, 5, 5
Прескок на кутия + скок на кутия 0.5м : 5, 5, 5
Скок с тежест : 5х60, 5х60, 5х60
3 х планк с 25 кг до отказ
Малко коментари:
На обръщането вече почти съм овладял техниката, много експлозивно издърпвам нагоре и обръщам ръцете под лоста, засега да чукам на дърво не ме болят раменете, както преди. Единственото неудобство е, че трябва да връщам лоста на земя без да хвърлям и се получава едно неприятно навеждане напред, докато го пусна.
На клека днес се чувствах много стабилен и реших да сложа малко повече кг. Клекнах ги много чисто до долу, без навеждане, без изгърбване, станах ги също мн. чисто и експлозивно, но ... връзките на лявото коляно се обадиха :( Имах сили за още, но просто нямаше как с това коляно, няма смисъл да рискувам да скъсам нещо за едни кирливи кг.
Даже се чудих дали да не прекратя тренировката, но след кратка почивка дискомфорта почти изчезна и реших, че мога да поскачам малко.
10.07.14
12:54
Мисля от днес да пробвам да внеса лека корекция на начина на хранене, да видя как ще ми се отрази. Минавам на 2 хранения дневно, в по-кратък интервал помежду им - едно хранене следобяда, около 4-5 часа и след това вечеря към 7:30-8:00. Т.е. ще стане нещо като ЦХ, ама в някакъв мой вариант.
Не мисля, че ще е трудно, просто ще изместя обяда от 12:00 на мястото на следобедната закуска. Надявам се това да доведе до спад на калорийния прием ( липса на следобедна закуска ) + по-дълъг интервал от време без храна ( около 16-17 часа ), ако не броим кафето с мляко.
През уикендите - нормално хранене.
10.07.14
14:54
Shit just got real :D Следобеда мисля да ида да си взема някакъв телефон с камера.
10.07.14
19:23
Набързо след работа за 15 мин. на лостовете малко кофи : 22, 15, 10, 10, 8, 8
11.07.14
11:11
Плиометрия:
100 стрелби от средно и далечно разстояние, с довкарване ( 30 мин. ), разтягане
4-5 подхода към коша с 1 крак ( тук се появи болка )
пълна совалка
10 докосвания на ринга с 1 ръка от 2 крака, 2 крачки засилка
пълна совалка
10 докосвания на ринга с 1 ръка от място
пълна совалка
10 докосвания на таблото с 2 ръце от място
пълна совалка
2 пъти : движение встрани в защитен стоеж с рязка смяна на посоката по 10 смени
разтягане
набиране дроп серия
кофи дроп серия
Размисли:
Явно засега ще забравя за скачането от 1 крак целенасочено. Много ми натоварва лявото коляно, по-конкретно предна кръстна връзка, която е разтягана навремето :(
Мерак за тренировки - огромен. Още малко и ще достигна интензитета на тренировките от ученическите години :D Само контузии да няма, от това най-много ме е страх ... Малко ме притеснява това коляно. Не знам, дали няма да го облекча малко, ако си взема една по-сериозна ортеза и да тренирам с нея. Сега от време на време слагам едни ластични наколенки, ама те май повече имат пласебо ефект и леко затоплят зимата.
Нещо от този тип:
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 11.07.14 11:13.
11.07.14
14:25
Втори ден на периодично гладуване - вчера изместих обяда към 2, днес мисля да го изместя към 3, обаче в корема ми вече стържат една дузина гъдулки :D Малко ще е кофти сигурно, докато свикна. От последното ми хранене стават около 19 часа глад.
11.07.14
17:31
Днеска от обяд почна да ме наболява коляното, майка му стара ... Като си сравнявам симптомите, май не е кръстна връзка, ами е баш сухожилието ( което барабар с кръстните връзки също е разтягано, тъмън 2 пъти ) - пателарен тендинит :(
Твърде възможно е от много скачане тия дни да съм го възпалил. Това обяснява и защо като сложа наколенката под коляното навита на дебело ми облекчава болката. Те хората пишат да не се скача и да не се прави плиометрия на асфалт, ама аз като съм дебелоглав, на сега беля ...
Май ще почивам 1 седмица от всякакви натоварвания на краката (dull) и ще мажа с противовъзпалителни ... Само леко с колелото ще въртя. Тъкмо от такова нещо се притеснявах много ... Не е някаква остра нетърпима болка, ами точно едно такова леко парене, като възпаление ...
Ей го де е :
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 11.07.14 17:37.
11.07.14
19:10
Набързо след работа през лостовете за 15 мин :
5 кръга от набиране + кофи : 8+10, 8+10, 8+10, 8+10, 8+10
Като пораздвижих коляното с колелото малко и болката изчезна. Ще видя като поизстине пак дали ще ме заболи отново.
12.07.14
14:35
Днеска сутринта на лостовете с малката щерка, малко раздвижване : 5 пъти набиране неутрално до отказ, 5 пъти кофи до отказ, с големи почивки.
Днеска трябваше баскетбол да играя, но не съм сигурен дали е добра идея. Следобеда ще ходя да гледам финала за купата на НАБЛ в Овергаз Арена в Младост от 16:00 ( ако на някой му се ходи ), и след това ще реша, но засега май не мисля да играя. Болка няма, има съвсем леко усещане за напрежение ( може и да си втълпявам вече ).
Довечера мисля пак през лостовете да намина за някое набиране и някоя кофа.
Най-вероятно поне една седмица ще си почина добре от клекове и подскачания. След това мисля да започна и с изометрични тренировки за сухожилията - изометрии в различни положения на клек, със и без тежест, същото и за кофи и набирания. Поразчетох вчера и днес за сухожилията това-онова. Сетих се и за някои мнения от форума, свързани с тренировките и мисля да направя лека промяна.
Jоurney to dunking - temporary suspended :D
Приятен уикенд!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 12.07.14 14:36.
Това за пети път го чета като “Jоurney to drinking” :D
И да минават болежките по-бързо!
14.07.14
11:32
Благодаря!
Всъщност, вчера ходих да играя баскетбол - обинтовах здраво от подбедрицата до четириглавия мускул с ластичен бинт, отгоре сложих една ортеза за коляно, специално за поддръжка на пателарното сухожилие. Така го бях стегнал, че едвам отидох с колелото до игрището :D
Без кой знае колко да се напъвам, да чукам на дърво - нямаше болежки. Взех си да пия на допел херц добавката за стави ( глюкозамин, хондроитин сулфат и вит.Ц ) - по-удобно ми е от флекс кода, защото няма нужда да се държи в хладилник. Мажа с фастум гел по 2 пъти на ден.
Имах голям мерак вчера да скачам за забивки, но не посмях, а усещах, сила в краката, както 2 дена бяха отпочинали (grin).
Тази седмица ще почивам, може да направя едни леки клекове и тяга към края на седмицата, колкото да раздвижа кръвта из мускулите.
Междувременно - лостове и кръгове в залата, но без клек и тяга.
И глад - Събота и Неделя бяха “зареждащи” дни, от днеска пак “фаствам”. Сметнал съм някакви ориентировъчни калории, надявам се да успея да съм сериозен и да почна да свалям най-накрая. Чак вече ме е срам да пиша в този дневник, че се опитвам да свалям килограми (blush)
14.07.14
16:11
Глад 20 часа.
Фаст-маст, баш глад си беше :D
Та преди дългоочакваното ядене, една тренировка на лостовете за 30 мин. :
3 пъти : L-набиране на успоредка + кофи : 8+15, 8+10, 8+10
3 пъти : набиране раменен надхват + повдигане на краката от вис на || : 5+10, 5+10, 5+10
3 пъти : набиране макс. тесен подхват + лицеви опори с повдигнати крака : 5+10, 5+10, 5+10. На всяко последно набиране - изометрия в горно положение до отказ.
15.07.14
10:22
Г(л)адна тренировка, без крака и тяга :(
4 кръга без почивки от обръщане от земя+военна/пуш преса - набиране неутрално - лег - набиране широко :
5х20 - 5хСТ - 5х50 - 5хСТ
5х40 - 5х15 - 5х70 - 5х15
5х50 - 3х25 - 5х80 - 3х25
3х60 - 3х25 - 5х80 - 3х25
3 пъти без почивки : планк до отказ с 25кг + гребане с дъмбел 5х35кг
Сега следват още няколко часа глад ...
15.07.14
10:29
В Неделя, от НАЛБ организират турнир 3х3 на откритото игрище на Овергаз Арена в Младост, и с едни приятели мислим да се пуснем. Та се чудех, ако реша утре-вдругиден да клякам, дали няма :
1 - да взема да се контузя непредвидено
2 - да имам мускулна треска точно за турнира
Мисля, че най-разумно е тази седмица да правя само леки тренировки, колкото за тонус и раздвижване, хем ще оставя краката хубаво да починат. От другата седмица ще подновя клековете и тягата полечка.
Ето и една снимка в “бойно снаражение” от Неделя, в режим мечка :D Жената ми вика, че червеното ме прави дебел. Аз и викам, че то това не е от червеното :D
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 15.07.14 10:30.
16.07.14
15:03
Статична ( изометрична ) “тренировка” :
7-8 км с колелото за загрявка
3 пъти х 40 сек. : полуклек с подпрян гръб
3 пъти висене на лост до отказ
3 пъти х 1:30 мин. “бутане” на дърво в поза супермен :D
3 пъти висене в полу-набрано положение до отказ, раменен подхват
3 пъти х 45 сек. : полуклек без опора, между почивките - стоеж на пръсти
3 пъти изометрия на средата на кофичка, до отказ
1 път висене на лост в набрано положение, до отказ
Усетих парене в мускули, които бях забравил, че съществуват. Така или ще стана много як, или ще възпаля нещо (dull) хехе. Надявам се да е първото.
Четейки за пасивните структури на тялото, стави, връзки, сухожилия, си мисля, че много голяма грешка на всички трениращи, включително и на мен, особено в началото, е че не се обръща внимание именно на пасивните структури. Набляга се главно на растежа на мускулната сила, но останалото изостава. Мускулите растат, силата им също. В един момент тялото почва да дава сигнали, че трябва да се навакса и синхронизира, и ако не се послушат сигналите на тялото, следва контузия.
Надявам се да съм на прав път.
Както и да е, взех си нова бака бцаа, този път с вкус на лимон. Приятно е, направих си една доза, чакайки да ми дойде часа за първото хранене днеска :D Както се пееше в една чалгия :
“Глад майка, глад,
вие ми се свят”
:D
Лек и приятен остатък от деня на всички!
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 16.07.14 15:05.
17.07.14
10:36
Днес : 30 мин. стрелба, после 20 мин. отиграване на нападения ( използвах раницата за противник :D ). След това 5х8 набирания в суперсерии с 5х10 повдигане на краката от вис. Утре - зала.
17.07.14
16:06
Преди малко на лостовете : Кофи в серии до отказ, през 2-3 мин. Целта беше да ги докарам до 100, ама заплющя много як дъжд и се прибрах в офиса.
23,15, 14, 12, 10, 10, общо 84.
Ще почна леко да описвам и храната - при този режим е мн. по-лесно - имам 2 хранения, които мн. по-лесно се помнят и контролират. Горе-долу гледам да ги докарвам до под 2800-3000 ккал, на толкова емпирично установих, че ми е равновесието.
Колкото е удобно при този начин на хранене, толкова е и “опасно” човек да се подхлъзне и да отиде в излишък, особено като човек е гладен :D Рано е още за обобщения, искам да изкарам поне 1 седмица на режим, за да преценя.
При мен най-големия подводен камък са ядките(семките) и алкохола. От тях, ако не внимавам и забравя да ги броя, веднага идват едни 1000 ккал. за деня (tmi). Примерно след вечеря 1 голямо питие със 100 гр. ядки и утидE коня у рЯката :D
Днеска, след 20 часа глад :
1 овче кисело мляко
2 кренвирша Виена Голд
1 пълнозърнест земел
200 гр. сурови ядки с боровинки
1 бира, 1 голяма мента
200 гр. телешки кюфтета
200 гр. сьомга
50 гр. ориз
0.5 кг диня
Ккал : 3000, Б : 180, В : 180, М : 180
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 17.07.14 20:49.
С някаква определена цел ли си натъкмил БМВ-то на 180/180/180 или просто така се е случило?
18.07.14
09:28
Така се получи вчера, без да искам :D Най-важни са калориите, след това гледам да има горе-долу някакъв протеин, и останалото каквото дойде, като гледам да не прекалявам с въглените.
По едно време пробвах и с доста по-стриктно пресмятане, но не успявах - както бях писал, има няколко подводни камъка, които все ме събарят. Сега по този начин ми е много по-лесно, няма нужда да съм толкова стриктен. Смятам нещата в една екселска табличка.
За предните 3 дни нещата са :
Ккал : 2800, Б : 200, В : 80, М : 160
Ккал : 2700, Б : 190, В : 80, М : 150
Ккал : 2600, Б : 160, В : 140, М : 150
Твърде вероятно е ако сваля, да сваля и мускулна маса, но това не ме бърка. Дори и силата ми да падне, доколкото я има, пак не ме бърка. На първо място целта ми сега е да сваля под 90 кг. После пак мога да кача сила и маса, като се понапъна малко. Най-вероятно, зимата ще напъвам само силово.
Но както казах, още не е минала седмица на режима, искам да мине известно време, преди да мога да си правя изводи, и да видя дали ще променя нещо ( примерно да засиля протеина ). Да кажем, че засега съм смъкнал около кило, без кой знае какви тренировки тази седмица и без много глад ( е, през деня си е гладуване, но не е чак толкова непоносимо ).
Голям плюс е, че след дълъг глад, стомахът се е свил, и всъщност дори и да искаш, не можеш да погълнеш кой знае колко храна ( освен ако не се насили човек де :D ) А това помага много при контрола над калориите.
18.07.14
09:36
Да спомена, че всъщност стартовата ми позиция е около 96 кг ( обилно налят с вода, след като преядох с едни домашни кексове с орехчета предния уикенд :D ). То се вижда на снимката ми от Неделя.
Не знам дали е нормално, но като се натъпча с въглехидрати и направо се подувам, като балон съм. Под натъпкване имам предвид изяждане на половин кекс с половин бурканче сладко само за следобедна закусчица, примерно (tmi). По джънк не си падам много, но виж - домашните изкушения много ги моря.
Тази вода, естествено заминава още след първия по-продължителен глад, или интензивна тренировка.
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 18.07.14 09:37.
18.07.14
11:18
“Тренировка” на гладно и бцаа :
Обръщане от земя : 5х20, 5х40, 5х50, 5х60, 3х70, 3х70
Широка тяга + в.преса, без почивки : 5х70+5х30, 5х100+5х40, 3х120+3х50, 3х120+3х50, 1х120+1х50
Мъртва тяга : 3х120
3 пъти без почивки:
раменна преса с дъмбели 5х17(на ръка)
планк с 25 кг. до отказ
Започвам да усещам лек спад на силата, особено в раменете. Нормално, те са ми сигурно най-слабия мускул, и като не ги и тренирам, така става.
На широката тяга до първата, включително, серия на 120, хвата беше до дисковете, след това почна да изпуска и последните 2 серии ги направих с хват на външните белези.
Малко, но от сърце :)
Лек и успешен ден!
18.07.14
16:20
Следобедната “тренировка” : набирания раменен подхват, в серии до отказ с 2-3 мин. почивка.
12, 11, 8, 8, 7, 7, общо 53. Целта беше 50.
Между сериите : изометричен полуклек с подпрян гръб х 30-40 сек.
Храната, след 20 часа глад :
200 гр. свински бекон
150 гр. ПЗХ
100 гр. кашкавал
2-3 чушки от буркан
Кюфтета от тиквички
пържени картофи със сирене
2 кебабчета
катък
1 литър айрян
2 мастики
100 гр. семки
Ккал : 3400, Б : 170, в : 170, М : 200
Днеска доста надминах калориите за деня, явно зареждащия ден ще е 1 ден по-рано ...
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 19.07.14 08:21.
19.07.14
12:58
Днеска ден с по-умерен глад. Адската мускулна треска на трапеца и гърба.
Следобеда, ако не вали - леко баскетче, преди утрешния турнир.
Храната :
5 яйца по панагюрски
50 гр. ПЗХ
шопска салата
200 гр. домашен кекс ном ном ном (giggle)...
диня 2 кг
500 гр. телешки пържолки
салата червено цвекло с моркови
Ккал : 3000, Б : 190, В : 320, М : 130
Днеска зареждащ ден, яко въглени :D
Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 19.07.14 20:01.
19.07.14
18:16
Дъжд.
Затова - кардио тренировка вкъщи :
5 пъти без почивка:
20 лицеви опори
20 суинга до вертикала ( по 10 на ръка ) с 12 кг дъмбел
10 колелце от колене
5 пъти без почивка:
планк СТ 1 минута
сгъване за бицага х 8 на ръка с 12 кг дъмбел
Дано утре сутринта да не вали, ше го *ба в дъжда (dull)