26.12.13
12:38
Здравейте, казвам се Росен, на 22 г. и в момента студент по медицина 4-ти курс в София.
Ръст 188 см., тегло 87.5 кг.
Сайтът го следя от доста години вече, дойде и моментът, в който реших да си направя и дневник. Имам една голяма страст - планините. От едноцифрена възраст ходя сериозно по чукарите, обичам да ходя бързо, продължително и често в по-диви райони без пътеки. Не ми е проблем 40-50 км. дневно в продължение на дни. Хоби ми е всичко свързано с природата - маниак съм на тема гъболов (не говоря за халюциногенни такива :D), риболов, плуване в реки, голям интерес имам към флора и фауна.
Бягам всяка седмица - кросове, спринтове или просто за разпускане.
Дотук добре, направо супер.
Тази есен обаче реших, че трябва да се развия по-комплексно и да включа тренировки с тежести. Преди бях ходил много рядко на лостове - набирания и това е. Горната ми част е доста слабо развита в сравнения с долната, предполагам съм пълен със силови дисбаланси. От два месеца посещавам фитнес, смятам да се занимавам и с лостове по-сериозно от сега. Не тренирам с машини, а само с многоставни упражнения със свободни тежести. Почнах скоро системата 5х5 и има доста добри резултати.
Интересното е, че преди да почна да правя клекове си мислех, че краката са ми много силни, защото са доста издръжливи благодарения на планинарството и бягането, а и на размер не са малки. Обаче сега в момента клека ми е някъде на ниво 5х5 75 кг., което е адски малко сравнение с теглото ми и добре развитите ми уж крака. Явно са бъкани с мускулни влакна тип I, а тези за експлозивна сила никакви ги няма още. Лежанката и гърдите като цяло са ми слаби, на мъртва тяга дръпнах малко този месец. Сега покрай Коледа тренирането е доста по-хаотично, работните ми тежести ще ги видите като почна да си попълвам дневника.
Цели:
- повишаване на силата при базовите упражнения, хипертрофията не ми е особена цел
- още повече повишаване на издръжливостта при преходи и бягане
В дневника ми ще видите:
- преходи (не ползвам GPS и ще пиша километри, само ако ги знам. Ще описвам крайните точки, маршрут и продължителност)
- тренировки с тежести
- бягане (крос, спринтове, джогинг)
- тренировки със собствено тегло
Тренировките в залата са ми 2 на седмица:
Тренировка A:
клек 5x5 (тежко)
лежанка 5х5
военна преса/щангистко обръщане и преса 3х5
кофи 5х максимални бройки
Тренировка Б:
клек 5х5 (20% по-леко от тренировка А)
набирания 5 серии
мъртва тяга 4х5
гребане с щанга/дъмбел 4х5
упражнения за коремни мускули
Между тях бягания, ако имам време. Събота и неделя преходи, единия от дните най-вероятно упражнения със собствено тегло. При повече свободно време преходите може да са всеки ден.
Приемам всякакви критики и даже се надявам на такива. :)
25.12.2013 г.
Дейност: бягане, лек крос
Разстояние: 12 км.
Терен: Казанлъшка долина, денивилация +123 м./-123 м.
Най-ниска кота 389 м.
Най-висока кота 503 м.
Време: 01:06 ч. + 20 сек.
Суплементация: NOW Omega-3 (6 гр.)
Мнението беше редактирано от Манатар на 27.12.13 13:39.
26.12.13
15:32
Ще следя с интерес. Успех с тренировките. И мен ме влече да ходя по баирите, но го правя изключително рядко.
Здрасти и от мен и аз ще те следя с интерес защото след май съм замислил нещо подобно...:).Успех в начинанието.
26.12.2013 г.
Дейност: тренировка със собствено тегло
1) набиране с раменен прониран хват 1х 10, 9, 8, 7, 6, 5 пъти [собствено тегло]
2) 3 разходки на monkey bar [собствено тегло]
3) набиране с раменен супиниран хват 6 пъти [собствено тегло]
сироп от бъз (1 лъжица)
Просто за тонус, утре ще ходя в някаква зала за Тренировка A, събота и неделя по планините.
Мнението беше редактирано от Манатар на 01.01.14 19:28.
някой знае ли как се става фитнес модел(как се участва в състезания)
С цици...едри...
sry не мога!
Бягах по 5-10 км. на ден с твоето тегло(без много подкожни мазнини) и ръст доста време. Имаш ли проблеми със ставите? Моите се натоварваха доста.
Бягах по 5-10 км. на ден с твоето тегло(без много подкожни мазнини) и ръст доста време. Имаш ли проблеми със ставите? Моите се натоварваха доста.
За моя радост не съм имал никакви ставни проблеми, досега не съм изпитвал болки в колена нито от бягане, нито от тежки раници или продължително слизане по склон. Сега с увеличаване килограмите при клековете не знам как ще ми се отрази, надявам се да не се пренатоварват твърде много колената, правя пълни клекове, а не полу-клек...
Ти сигурно говориш точно за болки в колената след бягане или не само там? Един от многото фактори може да е по-слаба бедрена мускулатура или неестествено стъпване при бягане. Тогава правеше ли упражнения с тежести? Сега проблеми имаш ли?
Принципно дългите бягания амортизират малко или много, но всичко е относително и индивидуално.
27.12.2013 г.
Дейност: тренировка с тежести в зала
Тренировка A:
1) клек 5x5 [70 кг.]
2) лежанка 1х3 [70 кг.] І 5x5 [60 кг.]
3) силово обръщане и пуш преса 5х5 [40 кг.]
4) кофи 1х 6, 5, 5, 4, 4 пъти [собствено тегло]
5) коремни преси 3х 15 пъти [собствено тегло]
сироп от бъз (1 лъжица)
Клекът добре, на последните 2 серии имах повече сила отколкото на първите две - явно трябва да разгрявам повече. Другият път на Тренировка А ще е с 75 кг., иначе следващия път правя Тренировка Б и там клека ще е 55 кг. (20% по-малко)
Лежанката трябваше да я правя с 62,5 кг., но в тази зала в Казанлък нямаше такива малки дискове и 60 кг. ми дойдоха малко леки. Другият път ще сложа 65 кг. и докато не направя 5х5 си оставам на тях.
Силово обръщане и пуш преса - имах доста сила и правих сериите бързо и експлозивно. Трябва да поработя повече на техниката на обръщането, не е особено добра все още. Другият път с 45 кг.
Общо взето съм слаба ракия, но като за 2 месеца тренировки съм доволен и доста надъхан. Бягането и дългите преходи малко пречат на възстановяването и силата, но това ме амбицира още повече.
Утре в планината, но ще съм с приятелката ми така че няма да правя преходи за време. :)
Мнението беше редактирано от Манатар на 02.01.14 13:50.
28.12.2013 г.
Дейност: преход
Разстояние: 14 км.
Терен: Централна Стара планина
Условия: много добри, сняг над 1200 м.
Маршрут: гр. Шипка - вр. Малък Търсовец - х. Теменуга - гр. Шипка
Най-ниска кота 613 м.
Най-висока кота 1355 м.
Време:——
сироп от бъз (1 лъжица)
Лек преход с баща ми и приятелката, не сме бързали. Времето е пролетно, егати и зимата...
Времена ще пиша, когато съм сам или прехода е повече километри.
29.12.2013 г.
Разстояние: 12 км.
Условия: много добри, безснежно
Маршрут: с. Горно Изворово - вр. Жълти бряг - с. Горно Изворово
Най-ниска кота 745 м.
Най-висока кота 1485 м.
Време:——
сироп от бъз (1 лъжица)
С приятелката, малко по-бързо темпо от предния ден. Времето адски топло, на 1500 м. си бях по тениска.
30.12.2013 г.
Дейност: I: тренировка с тежести в зала
II: бягане, спринт срещу наклон
I:
Тренировка Б:
1) клек 5х5 [50 кг.] (20% по-леко от тренировка А)
2) набирания с раменен прониран хват 5х5 пъти [собствено тегло]
3) мъртва тяга 5х5 [90 кг.] І 1х1 [100 кг.] І 1х1 [105 кг.]
4) гребане с щанга 5х5 [60 кг.]
5) набирания с раменен прониран хват 1х 5, 3, 3 пъти [собствено тегло]
II:
1)5х 30 м. спринт срещу наклон
сироп от бъз (1 лъжица)
Мъртвата тяга ми беше лека днес, дори личния ми рекорд от 105 кг. не бих казал, че ме затрудни, но реших да не пробвам с повече. Хубавото е, че гръбнакът е напълно изправен и хватът не изпуска. Пускам контролирано и бавно щангата.
Спринтове - тези 30 м. ми дойдоха къси, не се задъхах особено. Иначе наклонът не беше малък.
Утре се двоумя дали да почивам или да се пусна един преход за време преди купона вечерта. :D
ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ НА НОВАТА ГОДИНА!!!
Мнението беше редактирано от Манатар на 01.01.14 19:25.
01.01.2014 г.
Тренировка A:
1) клек 5x5 [75 кг.]
2) лежанка 1x 5, 5, 4, 5, 3 пъти [65 кг.] І 1х10 [50 кг.]
3) военна преса 3х3 [40 кг.]
4) силово обръщане и пуш преса 4х5 [45 кг.]
5) кофи 1х 5, 5, 5, 4, 4 пъти [собствено тегло]
Доволен съм, мисля че си подобрявам техниката на обръщането, но не отскачам, а само се надигам на пръсти...
Мнението беше редактирано от Манатар на 02.01.14 13:49.
03.01.2014 г.
Разстояние: 41 км.
Условия: много добри, твърд сняг на петна над 1250 м.
Маршрут: с. Тъжа - вр. Марагидик (1889 м.) - с. Тъжа
Най-ниска кота 575 м.
Най-висока кота 1889 м.
Време: 8 ч. и 48 мин.
Този път бях сам и си засичах време. Много хубава 41-километрова разходка се получи, времето ми е доста добро като се има предвид километрите и голямата денивелация. Имаше температурна инверсия и на 900 м. надм. вис. излязох от мъглата тъкмо за изгрева и цял ден ме печеше слънце, хванах малко тен. Условията са крайно необичайни за януари, само си разкарвах пикела напразно...
Мнението беше редактирано от Манатар на 03.01.14 20:50.
Много качествени снимки, докторе. Обаче от тази,която си сложил на аватара направо изтръпва човек :D Ако това си ти.
41 километра? Това е пълен маратон. :)
04.01.2013 г.
Тренировка Б:
1) клек 5х5 [60 кг.] (20% по-леко от тренировка А)
2) набирания с раменен прониран хват 5х6 пъти [собствено тегло]
3) мъртва тяга 1х3 [70 кг.] І 1х3 [80 кг.] І 5х1 [100 кг.]
4) гребане с щанга 1х6 [60 кг.] І 3х6 [65 кг.]
5) набирания с раменен прониран хват 3х6 пъти [собствено тегло]
Пробвах си и макса на лежанката - оказа се 75 кг., колкото и предполагах.
На набиранията все повече сила, затова на всяка тренировка ще увеличавам с едно повторение повече в сериите, май скоро ще трябва да слагам допълнителна тежест.
Много качествени снимки, докторе. Обаче от тази,която си сложил на аватара направо изтръпва човек :D Ако това си ти.
41 километра? Това е пълен маратон. :)
Благодаря, аз съм на снимката, но е “позьорска”, не ме бива в скалното катерене. :)
Иначе лятото тука ще се виждат и по-големи навъртяни километри.
Това лято минах с още двама авери Ком - Емине (750 км.) за 16 дни, спане само на открито на спални чували. Пълна дивотия.
На 5 август тръгнахме от почти сръбската граница и на 21 август се окъпахме в морето.
Мнението беше редактирано от Манатар на 04.01.14 12:53.
Имаше температурна инверсия и на 900 м. надм. вис. излязох от мъглата
Вчера сутринта беше така и на Шипка, много яки гледки имаше надолу от върха с тая мъгла, само че бях в автобус и не можах да снимам :D
Това лято минах с още двама авери Ком - Емине (750 км.) за 16 дни, спане само на открито на спални чували. Пълна дивотия.
На 5 август тръгнахме от почти сръбската граница и на 21 август се окъпахме в морето.
Мечтата :)
Евала батка, подобни на моите интереси имаш, само дето съм в бокса за известно време сега и не мога да правя преходи и да бягам :(
Пусни кондиционни тренировки след като изградиш сила с 5х5 те ще ти помогнат повече за издръжливоста в преходите.
Внимавай с “одървянето” на мускулите от тежестите, пречи на бягането, мачкай и разтягай яко!
За много години и успех!
Евала батка, подобни на моите интереси имаш, само дето съм в бокса за известно време сега и не мога да правя преходи и да бягам :(
Пусни кондиционни тренировки след като изградиш сила с 5х5 те ще ти помогнат повече за издръжливоста в преходите.
Внимавай с “одървянето” на мускулите от тежестите, пречи на бягането, мачкай и разтягай яко!За много години и успех!
Благодаря много за съветите. :) Със сигурност след като потренирам по това подобие на 5х5 ще сменя тактиката.
Имам още много да оправям и със сегашните тренировки, като цяло нямам изграден план на трениране, нещата са по-хаотични. Често ми се случва краката да ги товаря всеки ден от седмицата - делниците от залата и бяганията, уикенда от преходите. До преди 3 месеца като не тренирах с тежести, натоварването им беше по-малко, сега с тези клекове в дългосрочен план не знам как ще се отрази.
06.01.2014 г.
Тренировка A:
1) клек 1x 4, 5, 4, 2 пъти [80 кг.]
2) лежанка 5x5 [65 кг.]
3) силово обръщане и пуш преса 3х4 [50 кг.] І 2х5 [45 кг.]
4) избутване на дъмбели от наклонена лежанка
5) кофи 1х 7, 6, 5, 5, 4 пъти [собствено тегло]
Клекът го мислих 5х5, но не се получи. За пръв път клякам с 80 кг. и ми беше тежко, на последната серия нещо изкривих формата на второто повторение и си казах стига за днес. Мисля да поклякам 5х5 с 75 кг. докато ми станат по-леки и тогава ще мина на 80 кг.
От лежанката и кофите съм много доволен, днес там имах сила. Другият път ще сложа 67,5 кг.. Реших да вкарам и асистиращо упражнение за гърди, защото са ми доста слаби, предполагам с натрупване на малко маса ще дойде и повече сила.
Мнението беше редактирано от Манатар на 10.01.14 17:24.
сега с тези клекове в дългосрочен план не знам как ще се отрази.
Ами ще ти станат още по-здрави и големи краката :)
Иначе твоят случай е доста подобен на моя - аз от близо 20 години карам (най-любителски) колело и макар да не правя нито преходи, нито да се случва често да карам повече от 12-13 км, за толкова години краката ми са понатрупали бая сила. Та и аз като тебе имам един хубав дисбаланс :)
(y) Благородна завист от мен. 16 дни е май и адски добро време..
Мнението беше редактирано от Владо на 08.01.14 16:41.
08.01.2014 г.
Дейност: бягане, спринтове
6х 70 м.
Днеска нещо бързо, че нямам много време.
На максимална скорост, почивките бяха ходене до стартова позиция. Бях сам и нямаше кой да ми засича време.
сега с тези клекове в дългосрочен план не знам как ще се отрази.
Ами ще ти станат още по-здрави и големи краката :)
Иначе твоят случай е доста подобен на моя - аз от близо 20 години карам (най-любителски) колело и макар да не правя нито преходи, нито да се случва често да карам повече от 12-13 км, за толкова години краката ми са понатрупали бая сила. Та и аз като тебе имам един хубав дисбаланс :)
Аз в началото на дневника си писах, че май само съм си мислел, че са ми силни краката. Определено съм ги направил издръжливи (от много години не съм имал мускулна треска както и да ги натоварвам), обаче гледай че се мъча на 80 кг. за няколко повторения. Вярно, че само от 2 месеца и половина тренирам с тежести, но гледам тука някои тийнейджъри на по-малко килограми и стаж около моя клякат повече. :)
Иначе колоездене и ски-бягане са два аеробни спорта, от които могат да се направят доста масивни бедра.
(y)Благородна завист от мен. 16 дни е май и адски добро време..
Прилично време е, БТС го минават организирано за около 21-22 дена. Но на тях им е осигурена храна в хижите и спане, както и извозване на раниците им в някои участъци. Друго си е сам да си мъкнеш всичко и да спиш където те свари нощта.
Отчитам като грешка твърде тежките раници, с които тръгнахме. Ходилата ни бяха покъртително грозни още след третия ден. :D
Мнението беше редактирано от Манатар на 08.01.14 18:10.
10.01.2014 г.
Тренировка Б:
1) клек 5х5 [65 кг.] (20% по-леко от тренировка А)
2) набирания с раменен прониран хват 3х7 пъти [собствено тегло]
3) мъртва тяга 3х3 [100 кг.]
4) гребане с щанга 4х8 [60 кг.]
сироп от бъз (1 лъжица)
Мнението беше редактирано от Манатар на 10.01.14 17:25.
11.01.2014 г.
Дейност: тренировка на лостове
1) кофи 60 пъти [собствено тегло]
2) лицеви опори 40 пъти [собствено тегло]
3) набиране с раменен прониран хват 20 пъти [собствено тегло]
сироп от бъз (1 лъжица)
Тези лостове бяха между другото докато бях с един приятел, по-рано съвсем леко преходче в Сърнена Средна гора съчетано с печене на слънце и излежаване на полянки. Прибрах се в Казанлък и тук е 15 градуса. :D
Утре пак леко преходче към 2-3 часа, с малко по-голяма денивелация. :)
Промяна в програмата.
Понеделник:
1) клек 4х4
2) лежанка 6х3
3) кофи 4х максове
4) планкове
Вторник:
спринтове - различни дължини
100 м. спринт за време
Сряда:
1) набирания 5х максове
2) хиперекстензии
3) мъртва тяга 4х3
4) планкове
Четвъртък:
I седмица - 3 км. бягане за време
II седмица - 9 км. бягане за време
Петък:
1) лежанка 3х3 (малко по-тежко от Понеделник)
2) военна преса 3х3
3) силово обръщане и пуш преса 4х5
4) кофи 4х максове
Събота и Неделя:
планински преходи + евентуално набирания в неделя, ако не съм правил преход тогава или е бил по-кратък.
Забележки:
Когато набиранията и кофите олекнат ще почна да ги правя с допълнителна тежест.
13.01.2014 г.
Тренировка A:
1) клек 4х3 [75 кг.]
2) лежанка 6х3 [67,5 кг.]
3) кофи 1х 10, 7, 5, 5 пъти [собствено тегло]
Много съм доволен от лежанката, петъка съм сигурен, че ще направя 3х3 с 70 кг. Другата седмица увеличавам тежестите.
Клекът другата седмица на 80 кг., въпреки че събота и неделя ще правя два дълги прехода и ще са натоварени доста крачката.
П.П. На клека си разпорих яко анцуга. Добре, че бандажа оцеля и успях да завърша тренировката без хората в залата да забележат (или само аз така си мисля). :D
Мнението беше редактирано от Манатар на 14.01.14 19:58.
14.01.2014 г.
Дейност: бягане, спринтове
2х 100 м.
100 м. спринт за време - 12.76 сек. (на второто бягане)
5х 50 м.
За пръв път засичам време на 100 м. спринт. Като се има предвид, че почнах спринтове от 2-3 седмици - относително приемливо време, но все пак си остава доста слабо. Времето го засичаха двама човека за по-голяма точност. Мисля, че на първия спринт дадох по-добро време, но човека, който засичаше нещо се обърка на хронометъра и останах без време.
15.01.2014 г.
Тренировка Б:
1) набирания с раменен прониран хват 1х 10, 8, 7, 7, 7 пъти [собствено тегло]
2) хиперекстензии [собствено тегло и 5 кг. диск]
3) мъртва тяга 1х5 [90 кг.] І 4х3 [100 кг.]
4) предна опора 1х 90 сек., 60 сек. [собствено тегло]
странични опори 1х 45 сек. [собствено тегло]
Гледайте как тренират българите в Ибиса! :D
16.01.2014 г.
Дейност: бягане, крос
Разстояние: 3000 м.
Време: 13:17 мин.
Много недоволен. Последно бягах дълга дистанция преди месец и това дава отражение. Също съм качил 3 кг. за това време, което въобще не ми помага за 3000 м. Трудно ще си подобря времето значително, ако не почна да бягам много километри на седмица. Но сега съм на тема качване на сила, някой друг месец ще отделя повече време на дългите бягания. Искам тези 3000 м. под 12 мин. (реално за месец и половина мога да го направя, ако почна да бягам всеки ден и оставя щангите). :D
17.01.2013 г.
Тренировка В:
1) лежанка 3х3 [70 кг.]
2) военна преса 3х3 [42,5 кг.]
3) силово обръщане и пуш преса 3х4 [50 кг.] І 1х5 [42,5 кг.]
4) кофи 1х 9 пъти [собствено тегло]
Много бързах да си хващам влака и не ми остана време да довърша още 3 серии на кофите. Цялата тренировка протече доста интензивно и съм доволен - както очаквах на лежанката нямах проблем с 70 кг. Понеделник ще правя шест серии с 70 кг., а другият петък 3х3 с 72,5/75 кг. надявам се.
Утре и неделя съм на планина - ще се спи на х. Мазалат (Централен Балкан).
.
17.01.14
22:05
Да те помоля да разкажеш за някой преход. Интересно ми е как се обличаш, какво носиш в раницата и какво ядеш за един ден в планината?
Да те помоля да разкажеш за някой преход. Интересно ми е как се обличаш, какво носиш в раницата и какво ядеш за един ден в планината?
Хайде неделя вечерта като се върна ще напиша, че сега точно оправям раницата и лягам да спя. :)
18.01 - 19.01.2014 г.
Разстояние: 51 км.
Ден 1 - 25.5 км.
Ден 2 - 25.5 км.
Условия: много добри, почти безснежно
Маршрут: проход Шипка - х. Мазалат - проход Шипка
Най-ниска кота 1150 м.
Най-висока кота 1560 м.
Време: бях с приятели, приблизително по 6-7 часа на отиване и връщане
Любимата ми хижа в Балкана, там винаги си изкарвам страхотно.
На отиване намерихме и кладници за гарнитура на пържолките, тъкмо бях се затъжил за липсата на гъби заради зимата, ама то и зимата я няма, та кладниците си растат. :D
Ето един примерен двудневен летен преход извън пътеките, който съм описал. Човекът на снимките е един приятел.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=5237&view=previous&sid=4574cff1b5994eff1ddd81fe7ac2f353
Обличам се според условията, нищо специално. Мога да кажа, че лятото ползвам почти само къси панталони, докато много колеги планинари залагат на дългите. Аз обаче отдавна съм свикнал на одраскванията и не ми правят впечатление.
В раницата винаги нося 2 л. вода и един елек от истинска вълна независимо сезона.
Противник съм на щеките и снегоходките. Мога да кажа доводите си за първите, а за снегоходките - лични принципи, иначе са страшно полезен атрибут.
Храната - ако ще правя преход за един ден и той ще е отнема поне 8-9 часа най-често се случва да ям това:
- закуска овес с мазно кисело мляко и стафиди
- правя си 4 сандвича от пълнозърнест хляб + много масло, кашкавал, пушена сьомга или намачкано овче сирене.
- малко сурови ядки + някой плод.
Примерно, ако тръгна в 7 по баира - два от сандвичите изяждам към 11:30, другите два към 3.
Пробвал съм и на ВМ-НВД - се тая е, но предпочитам моята си ВМ-ВВ диета. :D
Мнението беше редактирано от Манатар на 19.01.14 21:17.
20.01.2014 г.
Тренировка A:
1) клек 4х4 [77.5 кг.]
2) лежанка 6х3 [70 кг.]
3) кофи 1х 8, 8, 6, 5 пъти [собствено тегло]
4) предна опора 1х 60 сек., 45 сек. [собствено тегло]
коремни преси
Бомба! Надявам се на лежанката от сега нататък работните серии да не падат под 70 кг., преди 3 месеца почнах от 50 кг.
На клека можеше да сложа 80 кг., за 2.5 кг. едва ли щеше да бъде голяма разликата, но другия път ще е.
Противник съм на щеките...
Мога ли да се поинтересувам какви са причините? :)
21.01.14
09:23
Противник съм на щеките...
Мога ли да се поинтересувам какви са причините? :)
Човекът е бордист! 8-)