14.05.14
17:28
казано от Лиана на 14.05.14, 00:13:
Калории никога не съм броила и нямам опит в тази посока, но мисля че ще ми бъде психически натоварващо. В крайна сметка сигурно ще ми се наложи по някое време да поогранича храната, но се надявам да стане по естествен начин.
Аз също не съм фен на сметките. По-горе го направих инцидентно за да се види, че приема ми е достатъчно “енергиен”.
14.05.14
18:59
Спирам с мрънкането. Спря да вали. Излизам да покарам колелото! Може би трябваше да си купя лодка :)
14.05.14
20:09
казано от Теди Илиева на 13.05.14, 22:10:
Аз гледах калорийните стойности тук в сайта на bb-team.
3х60гр яйца=90ккалх3=280
казано от Eli Ivanova на 14.05.14, 20:09:
3х60гр яйца=90ккалх3=280
3х60гр яйца=90ккалх3=280
_______________ами на мен fitday ми дава 189 калории за 3 яйца... явно има разлики
Нещо си объркала грамажите. И фитдей, и бб-тийм дават 143 ккал за 100 гр сурово яйце. Във фитдей има различни варианти за размери на яйцето обаче и точно това е подвеждащо. Смятай си ги в грамове и ще излизат сравними резултати.
Но Марги е права, че смятането на калории не е удачно в повечето случаи. Има полза, ако се храниш по определен начин дългосрочно и просто искаш да видиш къде се намираш и да оправиш “фината” настройка на калорийния баланс и съотношението на макронутринетите, но може да е подвеждащо, защото пресмятането на “неутралния” баланс не може да е точно - трудно се отчита скоростта на метаболизма, реалната степен на двигателна активност и доста други фактори. Освен това води до излишен стрес и притеснения и в това отношение може да се приравни на ежедневното мерене на личното тегло на кантар.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.05.14 09:28.
Ако се храните с едно и също всеки ден, не се налага много да броите калории, но ако менюто ви е разнообразно, то е препоръчително.
Един запис на храните и преглед в края на деня (седмицата) ще даде много по-ясна представа какво и колко ядем и какво можем да променим.
Относно стреса, психическото натоварване и притеснението от броенето на калории - за мен по-стресиращо е да спазвам 2 месеца диета и накрая да се чудя защо няма резултат.
15.05.14
12:16
казано от Boby_ на 15.05.14, 09:27:
3х60гр яйца=90ккалх3=280
_______________ами на мен fitday ми дава 189 калории за 3 яйца... явно има разлики
Нещо си объркала грамажите. И фитдей, и бб-тийм дават 143 ккал за 100 гр сурово яйце. Във фитдей има различни варианти за размери на яйцето обаче и точно това е подвеждащо. Смятай си ги в грамове и ще излизат сравними резултати.
Да, прави сте.
Едно средно яйце от 60гр е 85,8 ккал, а не 90ккал, както съм написала. Явно при сметките съм закръглила малко повече.
Смятах ги 3 яйца размер М (по 60гр всяко), защото четох за стандартните размери в магазините на яйцата. Ето такива са в магазинната мрежа:
НАРЕДБА № 31 от 6.07.2001 г. за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация, обн., ДВ/бр. 67 от 31.07.2001 г. В съответствие с тази наредба, яйцата за консумация, които се предлагат са маркирани с трайно, неизмиващо се и издържащо на варене, немиришещо и безвредно за здравето мастило и категоризирани в следните категории:
Категория ХL с грамаж от 73 до 80 г.
Категория L с грамаж от 63 до 73 г.
Категория М с грамаж от 53 до 63 г.
Категория S с грамаж от 45 до 53 г.
Източник: http://www.zora-donchevobg.com/cont07.htm
15.05.14
12:23
казано от Петко К на 15.05.14, 11:18:
Ако се храните с едно и също всеки ден, не се налага много да броите калории, но ако менюто ви е разнообразно, то е препоръчително.
Чак сега ми просветна нещо :)
Сега разбирам, защо трениращите си правят толкова еднообразни менюта. Така са сигурни какво поемат, без всеки ден да смятат калории, което е супер досадно губене на време.
Аз харесвам разнообразието и трябва малко повече да внимавам. Особено като проверих колко калорични са продукти като тахан, кокос..... Две лъжици на ден повече и баланса заминава. Както и да е, привикването към определена култура на хранене изисква и усилия :)
Благодаря за коментарите!
15.05.14
21:10
Междинно теглене след трите разтоварващи: -1кг (от 103,5кг до 102,5кг)
Днес - Четвъртък 15/05
8ч: закуска: билков чай, ягоди, орехи, годжи бери
12ч: общо 300гр различни видове салати от: червено цвекло, целина, морков и сусам, със зехтин и зелени подправки
(по план за обяд трябваше бонбони от кокос, фурми и какаови зърна но се успах и нямаше време да ги правя сутринта)
15ч: бадеми
17ч: кръгова тренировка 1
19ч: салата, маслини, 3 варени яйца с куркума
Добавките:
при ставане: в чаша вода- сока на 1 лимон, 1/2 ч.л. МСМ, 2 с.л. сок от алое
с вечерята 2 гр. рибено масло, 10 капки вигантол
Вода: 1,5л
15.05.14
22:46
Малко етно музика за цвят и настроение :)
16.05.14
20:43
Петък 16/05
8ч: зелен чай, 2 с.л. тахан с 1 ч.л. мед, какао, 1 лимон и канела
до обед - билкови чайчета
12ч: авокадо, смачкано с 1 ч.л. мед и какао, 2 овесени бисквити
15ч: 250гр. ягоди
17ч: кардио 30 мин с целеви пулс 140-150 (на кростренажора се получи!) + сауна и ниацин
19ч: риба тон, грах яхния с домати, 3 маслини
Добавки:
с вечерята: 2 гр. рибено масло, 10 капки вигантол
Вода: 2л
16.05.14
22:10
Какво съм предвидила за последните 2 дни от седмицата:
Събота 17/05
до 15ч: само неподсладени чайчета - зелен и билков (получава се фаст от 19-20 часа)
15ч: 10 ореха
17ч: кръгова тренировка 2
19ч: (вечеря по избор) талятели с домати и пармезан
Вода: 1,5 л (не включва чая)
Привечер ако не вали - колело 7-8км. само на педали без включване на батерията, защото нагоряха едни щепселчета по моя вина, разбира се и сега не прави добър контакт. Ел.частта ще трябва да мине на ремонт в Гео Милев при майстора.
Неделя 18/05
8ч: билков чай, сурови орехи и годжи бери
10ч: кардио 30 мин с целеви пулс 140-150 (на велоергометъра за проба дали ще вдигна над 140 пулс) + сауна и ниацин
12ч: салата от моркови, омлет от 3-4 яйца
следобед какаови зърна
19ч: риба, салата, кафяв ориз
Вода: 2л (течностите в деня са засилени заради сауната)
Добавките са си същите и за двата дни:
с вечерята: 2 гр. рибено масло, 10 капки вигантол
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 16.05.14 22:12.
Браво Теди, вече звучиш във форма :) .
Намерих книжката, авторът е Милена Динкова, а самата книжка е “Любовта - какво не знаем за нея”. Не съм я чела, но горещо я препоръчват. С нейна помощ можем да разберем защо реагираме по определен начин в отношенията си с хората и не оценяваме достатъчно себе си. Моля те, ако я прочетеш да дадеш и твоето мнение.
19.05.14
08:23
Резултати за изминалата 15-та седмица
от 103,5кг до 101,6кг
Свалени: 1,9 кг
Свалени с натрупване от началото: -12,4 кг
Оставащи килограми за сваляне: 36,6кг
Оставащи седмици до края на годината: 32
Извънредни разтоварващи дни: 3
Брой тренировки: 4
Назад съм от плана, но поне успях да обърна тенденцията пак надолу. Въпреки, че ми се иска да направя още извънредни разтоварващи, ще изчакам 1 месец. Трябва да засека как ми се отразява написания режим без да го прекъсвам. Може пък и само с него да наваксам. Нека видим.
В събота счупих колелото на 5-тия километър. Все още съм доста тежка, очакваше се. Сега търся някакъв болт и разни майстори ме мотаят.
19.05.14
08:33
Понеделник 19/05 - кръгова 1
8ч: билков чай, ябълка, 10 ореха
10ч: кръгова тренировка 1
12ч: шоколадов крем от-> 2с.л. тахан, 1с.л. мед, 2 с.л. какао, 1/2 ч.л. мака, 2 с.л. смлени семена чиа, сока на 1 лимон
следобед: ягоди
19ч: зелена салата с маслини, кафяв ориз, 150гр. кашкавал
Вторник 20/05 - кардио
8ч: чай, 5-6 какаови зърна
10ч: кардио 30 мин с целеви пулс 140-150 (на кростренажор става, на другите уреди не ми се получава) + ниацин и сауна
12ч: 100гр. сирене бри или камембер с шепа сурови орехи, 1 краставица
следобед: ягоди
19ч: зеленчукова крем супа с куркума, 3 яйца
Сряда 21/05 - фаст и почивка
до 15ч само на чай
15: овесени ядки с орехи, стафиди, канела и мед
19ч: риба+ салата
Четвъртък 22/05 - кръгова 2
8: настъргана ябълка с орехи, канела и стафиди
10ч: кръгова тренировка 2
12ч: бонбони от 3 с.л. кокосови стърготини, 5 фурми, 10 какаови зърна
следобед: 10 бадема, шепа череши
19: салата, 3 варени яйца с куркума
Петък 23/05 - почивка
8: чай, 2с.л. тахан, 1 с.л. какао, 1 лимон, канела
12ч: крем от 1 авокадо, банан и канела; 2 овесени бисквити
следобед: 10 лешника, шепа череши
19ч: риба, салата, маслини (+киноа)
Добавки за всички дни:
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 19.05.14 08:35.
19.05.14
09:36
Теди, много добре се движиш, браво! :)
Искам да те питам за тези какаови зърна- как ти се отразяват? Потушават ли ти желанието за сладко и какао и как ги консумираш?
Мислех да си ги включа в моя режим като приравня някой еквивалент на мазнини/калории/въглехидрати и ми е интересно мнението ти, защото виждам, че присъстват систематично.
Благодаря! :)
казано от Малечка Палечка на 19.05.14, 09:36:
Искам да те питам за тези какаови зърна- как ти се отразяват? Потушават ли ти желанието за сладко и какао и как ги консумираш?
И аз мисля да си купя, предполагам че трябва да ги търся в Био Магазин, дали ги има в големите вериги? (wasntme)
19.05.14
17:12
Ето тук пише повече за какаото: http://www.bb-team.org/articles/3240_kakao
Понеже са горчиви, сякаш ми подтискат апетита. Поне така го усещам.
Как ги ям - дъвча зърната, леко хрупкави са, като ядките. Повече от 10 не мога на един прием, вкуса е силен.
Купих си ги от е-магазин. Най-добре пробвайте с насипни, малък грамаж, да кажем 100гр., нищо че излизат малко по-скъпо, колкото за проба. Опаковка от 250гр. на мен лично ще ми стигне за поне 2 месеца.
Най-приятно е като тръгнете с тях да правите домашни бонбони, но и най-калорично става. За между храненията са о.к., но все пак е въпрос на вкус. Аз ги дъвча, заради полезните свойства-антиоксидант и т.н.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 19.05.14 17:40.
19.05.14
18:03
Hey Hey и Малечка, непременно проверете и маката: http://www.bb-team.org/articles/1669_maka-lepidium-meyenii-tropicheski-lek-za-libido
20.05.14
12:42
Теди, мерси за препоръчките и изясненията. :) Т.е. горчиви са, но са си с вкус на какао, нали?
Hey, Hey аз съм виждала био какаови зърна и във Фантастико на регала със “здравословни, био” храни в едни хартиени торбички. Изглеждаха много симпатично.
Теди, сега прочетох и статията за мака, добре звучи, но ме притесни частта с либидото, да не търся после нещо либидонамаляващо. :D:D
казано от Малечка Палечка на 20.05.14, 12:42:
Т.е. горчиви са, но са си с вкус на какао, нали?
Еми, на какво да имат вкус?! Нали от тях правят шоколада - той има вкус на какаови зърна, ама са го развалили с млякото и захарта. ;)
казано от Малечка Палечка на 20.05.14, 12:42:
Теди, сега прочетох и статията за мака, добре звучи, но ме притесни частта с либидото, да не търся после нещо либидонамаляващо. :D:D
Маката всъщност действа либидостимулиращо само при мъжете, на жените просто балансира хормоните. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 21.05.14 08:14.
21.05.14
11:50
Марги, благодаря ти! Включвам ги в списъка със следващите покупки, трябва да се пробва това. :)
Теди, ти си направо герой с тези количества какаови зърна, които хапваш. Сетих се аз днес, че имам в шкафа и реших че трябва да си ги доям. Едва изядох 2 броя. Преди време си купих от едно биомагазинче в София два вида насипни и си спомням, че поне единия вид тогава ми бяха много интересни на вкус, но не знам защо не ги изядох. Сега трябва да измисля как да оползотворя останалите.
Аз на ден си изяждам без проблем пълна шепа...цели, смлени, смесени с други неща...на когото са му силни и горчиви, може да ми ги изпраща. ;)
22.05.14
16:59
Всъщност търся добър стопанин на един пакет от супермаркета ( не са био). Ако някой има желание, нека ми пише :)
:) Марги, не знам дали си заслужава това количество да се изпраща, иначе с удоволствие. Не обичам да хвърлям неща за хранене и ще потърся как да ги доям така, че да ми е вкусно. Чудно ми е само, че миналия път едните ми харесаха определено, а днес направо се вгорчих.
Теди, извинявай, че в твоята темичка си говорим, ама така се получи (hug) .
23.05.14
22:08
Кантара показва задръжка от началото на седмицата до днес. Бях в МЦ. За първи път от близо 2 години мина почти без болки и не ми се наложи да пия медикаменти.
В понеделник ще запиша седмичните резултати - освен тегло ще проверя и сантиметри. За уикенда режима е следния:
Събота 24/05 - фаст и кардио
сутринта - кардио 30 мин с целеви пулс 140-150 (на кростренажор) + ниацин и сауна
до 15ч само на чай
15-16ч: 10 какаови зърна
19ч: вечеря по избор - сух таратор от 1 кисело мляко, връзка копър, чесън и краставица
Неделя 25/05 - почивка
8ч: зелен чай, сурови орехи и годжи бери
12ч: 3 бъркани яйца, чери домати
18ч: риба + салата и малко кафяв ориз
Водата: поне 2л. на ден
Няма промяна в добавките:
Здравей Теди, извинявам се, че се намесвам, Но защо не пробваш в неделя да направиш зареждащ ден? Аз например, когато свалях всяка неделя правех зареждащ ден, понеделник пак си влизах в нормите на хранене “грамажи”. Виждам, че имаш напредък Моите Поздравления за желанието, да промениш живота си :)
П.п. Аз все още си правя зареждащ ден, имам още около 20-25 кг. да сваля до сега успях да сваля почти 40 кг. Но има още какво да се желае :)
Извинявам се, че спамя в дневника ти :)
Мнението беше редактирано от Рейнс на 23.05.14 22:19.
23.05.14
22:58
Много интересно предложение, радвам се че се обади :)
Неведнъж ми е предлагано и съм го практикувала, но не за цял ден, а като едно основно хранене по избор седмично - каквото си поискам и колкото ми се яде. И в този режим го имам - събота вечер. Понеже ми се е дояло кисело мляко, сънувам го от 1 седмица, за това си избрах сухия таратор. Млечните продукти не са препоръчителни и за това все ме влекат. От към калории, не е особено зареждащо, но го очаквам с нетърпение.
Ти нали не ме будалкаш с тези цифри, които си написал..... много сериозно постижение! За колко време?
Защо да се базикам? Ако желаеш, мога да споделя снимки от преди и сега. Ми горе долу за 5 месеца и половина, ги свалих тези килограми. То не бяха,пътеки,колела,бягане,ходене,катерене по Витоша и т.н. Ще споделя, как си правя аз зареждащия ден в неделя. Сутринта си позволявам едно кафенце, след това заминаваме за село при баба ми, винаги когато отида трапезата е пълна с всякакви вкусотии. Избирам си какво точно да хапвам, Но по-малки количества позволявам си сладко , например за миналата неделя изядох около “7-9 шоколадови бонбони Мерси” , след това хапнах малко повече въглехидрати, хляб,картофи и т.н. В понеделник когато започнах всичко да си спазвам стриктно, бях качил около 400-550 гр. След 3 дни в спазване на хранителния + тренировките бях свалил около 1,7 кг. Което за мен е доста добре. И така всяка неделя правя едно и също. Може да се повтарям в някой изречение, че много ми се спи и едвам гледам/мисля. Ако има нещо питай, ще се радвам да помогна с каквото мога.
24.05.14
20:18
Благодаря, Жорка, но не целя скоростно сваляне, защото през годините това се е доказало при мен като порочен кръг завършваш с наваксване на килограмите за сметка на мазнини. Нищо чудно, че към момента все още кантара не ми хваща процента т.е. над 45%.
Целта ми е напипване на общ здравословен подход и умерено сваляне (предимно от мазнини), за което ми помагат професионално. Лошо е, че към момента не мога да сверявам как се движа с процента, за това включих сантиметъра за ориентир по съвет от съфорумците. В понеделник ще постна седмични резултати, които ще са по-говорещи, за това дали се движа в правилната посока.
Съгласен съм с написаното, аз също не исках бързо отслабване. Но когато направих живота си по-активен, излизане с приятели,фитнес,разходки и т.н. Да си призная честно, изобщо не разбрах кога свалих тези килограми, изобщо не съм използвал помощтни вещества. “бърнър,карнитин и т.н.” , всичко това успях да го постигна с много воля, добри приятели които ме подкрепяха и ми помагаха. Имаш воля,желание,хъс , амбиция и т.н. Това е най-важното, когато човек иска да направи нещо в живота си. Ако толкова се притесняваш, че си в застой защо не пробваш с приема на “Л-карнитин” , само предлагам да опиташ.
24.05.14
20:47
Не се знае дали е застой. Тренировъчната програма ми е нова и с нея може би съм качила мускул, който е по-тежък.
Ще се посъветвам и ще почета за карнитина. Благодаря :)
Според мен, проблема не е в програмата. Може да е на психична основа, не искам да кажа, че си “луда” нещо от този род. Просто майка когато, искаше да отслабне с нейните 64 кг. с мокри дрехи на 39 г. Тя беше си втълпила, че изобщо не сваля килограми, резултати на лице имаше, Но тя беше убедена, че изобщо не сваля. В седмицата сваляше по 700-1000 кг. Но за нея, това беше много малко, а сантиметъра показваше с по 1-2 см. на седмица , не се притеснявай толкова много. Новата седмица е ново начало, незнам каква ти е фитнес програмата, но знам, че повече мускули = повече горене на мазнини.
П.п. Един приятел от форума, ми препоръча този ацетил л-карнитин да си взема, ако искаш можеш да пробваш с него.: Bulk Powders Acetyl L-carnitine
Мнението беше редактирано от Рейнс на 24.05.14 21:23.
26.05.14
06:47
Резултати за изминалата 16-та седмица
от 101,6кг до 100,8 кг
Свалени: - 0,8 кг
Свалени с натрупване от началото: -13,2 кг
Оставащи килограми за сваляне: 35,8кг
Оставащи седмици до края на годината: 31
От обиколките имам свалени 1см от талия и 1см от бедро.
Следващите 3 седмици ще повторя режима описан по-горе.
01.06.14
19:13
Нееее, тук съм си :)
Обикалях по сайта и чуждите дневници. Утре ще постна резултати от изминалата седмицата. Ще променям режима и в момента го оформям.
02.06.14
08:42
Резултати за изминалата 17-та седмица
задръжка на 100,8кг
Свалени: 0 кг
Свалени с натрупване от началото: -13,2 кг
Оставащи килограми за сваляне: 35,8кг
Оставащи седмици до края на годината: 30
Нещо не ми се получи. Сантиметрите също го потвърдиха.
Тази седмица не успях да спазвам хранителния режим. Имах и повече от обичайното натоварване в работата.
Вече съм с почти 6 кг. назад в плана (30 седмици до края на годината и 35,8кг за сваляне). От доста седмици съм в задръжка.
На 14.04 съм била 102,7кг, а днес 02.06 съм 100.8 т.е. за 7 седмици прогрес от едва 1,9кг. Не съм гладна, но постоянно се чувствам като на диета/ограничения. За това бeше необходима промяна.
Разликата няма да е голяма, но ще ми даде повече свобода при избора на храна. С това мисля, че спокойствието ми ще се върне.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 02.06.14 08:47.
02.06.14
08:44
Продължавам с Intermittent fasting (Периодично гладуване), схема 5:2, като в 5-те дни се храня балансирано, а в 2-та дни правя разтоварване.
Храната през 5-те дни с балансирано хранене е на 4-5 приема:
Закуска- плод/фреш/смути на 1-2 приема (при глад допускам овесена каша, но тогава за обяд ще е само салата)
Обяд- салата (+ евентуално картофи/ориз/пълнозърнест хляб/спагети, и то само ако тренировката ми е сутрин)
Следобедна закуска - до 30гр ядки/зеленчук/какаови зърна
Вечеря - голяма салата и добавка, както следва
2 дни яйца
2 дни риба
1 ден млечен продукт
Приема в 2-та разтоварващи дни е:
късен обяд към 15ч от овесено мюсли, а за вечеря салата и бобови култури
Въпроса със сладкото:
Ако ми се дояде, мога да си го позволя преди обед. Хубави варианти са суровите бонбони и шоко крема.
Към добавките запазвам веднъж седмично мака. Иначе всеки ден са:
при ставане в чаша вода- сока на 1 лимон, 1/2 ч.л. МСМ, 2 с.л. сок от алое
02.06.14
08:46
Тренировки:
Няма да ги правя в разтоварващите дни.
Остават 4 пъти седмично, редуване на кръгови тренировки и само кардио. Скоро ще имам нова тренировъчна схема, за да разнообразя. Освен това свикнах на натоварването, за това докато стане новата продължавам с
досегашната, но ще увелича малко тежестта на гирите от 4 на 5кг.
Колелото още чака. Не съм паднала под 100 за да го карам, не искам пак да се счупи. За електро частта продължавам да чакам заетия майстор да я оправи. Заседналия счупен корейски болт успяхме да го извадим с много зор и го заменихме с български, да видиме колко здрав ще излезе.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 02.06.14 08:46.