Теди, първо искам да ти пожелая прекрасна, изпълнена с много положителни емоции и нови впечатления екскурзия!
След това ще задам и едно въпросче, на което отговор ще получа след пътуването най-вероятно. Не са ли много 10бр какаови зърна наведнъж? Ти кафе почти не пиеш, не обичаш или нарочно не пиеш. При едно ходене в София си купих от едно биомагазинче два вида какаови зърна, като едните ми харесват, а другите не толкова. Тъй като обичам да пия кафе, не знам дали и по колко мога да хапвам от какаовите зърна. Ти съчетаваш ли ги с нещо или си ги хрупаш само тях? Май станаха повече въпросчетата :) .
Защо сравняваш какаовите зърна с кафето?
Въпреки че и двете имат стимулиращо действие, те са коренно различни като хранителен състав и ефекти.
Естествено, че какаовите зърна са различни по вкус - има доста видове и сортове какао, някои дори са генно модифицирани (предимно тези, растящи в плантации на големите шоколадови концерни ;) ).
01.05.14
21:44
Браво за работата, сигурен, съм, че пълният успех ще е с теб! Този дневник заслужава повече препоръчвания, за да бъде пример на хората, които искат да отслабнат, а такива има много :)
01.05.14
22:07
Браво за работата, сигурен, съм, че пълният успех ще е с теб! Този дневник заслужава повече препоръчвания, за да бъде пример на хората, които искат да отслабнат, а такива има много :)
Благодаря ти :)
В началото започнах като го правех само за себе си. Към момента, обаче не е съвсем така. Хващам, че се старая дори повече, като причината е, че до момента са ми писали 2 деца за помощ и съвети, които са горе-долу на моите килограми. Е, за мен са си деца, но едното е момиче на 17 години, а другото е момче в предстудентска треска. Аз не съм специалист, самата аз имам нужда от съдействие, но поне се опитвам и на тях да им отговоря и да ги насоча.
За мен основен мотив е здравето, не толкова визията. Много голямо въздействие за това да се взема сериозно в ръце беше мъчителното боледуване с фатален край на моя близка роднина. Стопи се пред очите ми без да мога да помогна. В момента втора моя роднина е по същия път - наднормено тегло, високо кръвно, диабет 2-ри тип, инсулт преди 3 дни.... Не е розово положението в страната ни. Този сайт за мен си беше истинска находка. Много се надявам все повече хора да преосмислят приоритетите си и да поставят здравето си на преден план.
01.05.14
22:15
Теди, първо искам да ти пожелая прекрасна, изпълнена с много положителни емоции и нови впечатления екскурзия!
След това ще задам и едно въпросче, на което отговор ще получа след пътуването най-вероятно. Не са ли много 10бр какаови зърна наведнъж? Ти кафе почти не пиеш, не обичаш или нарочно не пиеш. При едно ходене в София си купих от едно биомагазинче два вида какаови зърна, като едните ми харесват, а другите не толкова. Тъй като обичам да пия кафе, не знам дали и по колко мога да хапвам от какаовите зърна. Ти съчетаваш ли ги с нещо или си ги хрупаш само тях? Май станаха повече въпросчетата :) .
Марги ти отговори, но и аз ще добавя нещо.
Хвърли поглед на тази статия
Пише, че какаовите зърна са страхотен антиоксидант. Тези, които аз си набавих да доста горчивички. За това едва успявам на едно ядене да сдъвча до 10. Първия път като ги пробвах никак не ме изкефиха. Обаче бонбоните от днес на обяд с какаови зърна, кокос и фурми бяха супер!!! Трябва да се опитат задължително :)
Една колежка накисва какаовите зърна във вода и после ги бели за да не са горчиви. Не знам, обаче, дали така не “обелва” полезните съставки. Трябва да се поинтересувам.
Кафе пия понякога преди тренировка и сутрин, ако съм си недоспала. Не съм особен фен.
Така е Теди, здравето е най-важно, но често започваме да го ценим когато започнем да го губим. Ох, а за децата ми е болна тема. Племенницата ми в момента е на зверски глад заради предстоящия бал и направо сърцето ми се къса. Каквото и да и говорим, просто не чува и не възприема. Да идва и да минава бала, че ни се измъчи детето.
Благодаря и на двете ви с Марги за какаовите зърна. Да си призная не съм чела подробности за тях, но си мислех че действието им е подобно на кофеина и се притеснявах да не предозирам. Обичам много кафе и май напоследък доста прекалявам, а иначе харесвам горчивия вкус и са ми интересни на вкус какаовите зърна. Надявам се да не са ГМО, все пак от биомагазин ги купих.
02.05.14
15:44
Стискам ти палци Теди. Водила съм същата борба, тамън 2 пъти след 2 бременности.Знам какво е да си 114 кг. Аз тръгвах режимите от 107. И двата пъти свалих. Единият път свалих до заветните 71 кг. Вторият път до 80 , но забременях с третото си дете. Първият път ми беше най- лесно може би заради възрастта ми.Воля и позитивизъм ти желая. За съжаление не смея да давам препоръки към момента, защото има малки разлики между мен и теб. Аз съм бивша спортистка и дори в големи килограми надвивах болката и натоварванията ми бяха много по тежки. Записвам се да те следя ! С теб съм и аз тръгвам от 95 този път! Успех и подържай силният си дух и воля! Можеш да го направиш!
Благодаря и на двете ви с Марги за какаовите зърна. Да си призная не съм чела подробности за тях, но си мислех че действието им е подобно на кофеина и се притеснявах да не предозирам. Обичам много кафе и май напоследък доста прекалявам, а иначе харесвам горчивия вкус и са ми интересни на вкус какаовите зърна. Надявам се да не са ГМО, все пак от биомагазин ги купих.
Естествено, че може да се предозира и с какаови зърна. С всяка храна може да се предозира. Само че надали ще е от 10 зърна.
05.05.14
23:33
Екскурзията мина добре. Първите 2 дни бях по план, вторите два - никак. От утре продължавам.
Качвам няколко пейзажа от Босна.
Вторият и четвъртият пейзаж, се вижда, че са “провалили” плана (giggle)
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 05.05.14 23:45.
06.05.14
08:27
за днес
8ч закуска: зелен чай, 10 какаови зърна
до обед: 2 чаши неподсладен билков чай
12ч: 100гр кашкавал, 1 краставица, 5-6 сурови ореха
15ч: кардио 30 мин + сауна и ниацин
18ч: 3 кивита
19ч: салата, 3 бъркани яйца, тиквички на пара, десерт по избор (сок от нар)
Вода за деня - 2л
Добавки:
при ставане: в чаша вода- сока на 1 лимон, 1/2 ч.л. МСМ, 2 с.л. сок от алое
със закуската 10 капки вигантол
с вечерята 2 гр. рибено масло
Контролно претегляне ще направя следващия понеделник.
06.05.14
15:43
Здравей!
Изчетох ти целия дневник на един дъх току-що. (sun)
Поздравления за мотивацията, отдадеността и волята! Според мен, присъствието ти тук се отразява положително на всички ни - независимо дали се борим за отслабване, поддържане на форма, постигане на еди какъв си резултат. Надъхана си, позитивна и страшно радваш (nfun)
Ще те чета, шпионирам, наблюдавам и следя :D , та току-виж и аз си седна вече на Д-то :)
Желая ти успех (F):*
06.05.14
20:11
Благодаря на всички за хубавите думи :)
утре - сряда - без тренировка
8ч зелен чай
до 15ч: 2-3 чаши неподсладен билков чай
15ч късен обяд: 5 с.л. овесени ядки със семена (пълнозърнесто мюсли), допълнително 1 с.л. стафиди, канела и 1 ч.л. мед, заляти с топла вода
18:00ч: салата + риба + кафяв ориз
за четвъртък
8ч закуска: билков чай, настъргана ябълка с орехи, канела и годжи бери
10ч: кръгова тренировка 2, литър вода
12:30ч: бонбони от 3 с.л. кокосови стърготини, 5 фурми и 10 какаови зърна
15ч: 1 грейпфрут
18-19ч: 2 варени яйца с куркума, тиквички на пара, подправени със зехтин и копър, 5-6 маслини
Добавките и за двата дни са:
08.05.14
18:25
От lawnmower-a днес ми се схвана лявото бедро. Сега куцам. Не мога да разбера мускула ли нещо, сухожилие или нерв от кръста ме изпорти така. Довечера ще направя един масаж на масажора с коланите вкъщи и ако утре не съм по-добре отивам на масажист.
Такива инциденти могат да се случат, ако оставиш тежестта далеч от тялото или нямаш добър контрол върху нея. Идеята е тя да е близо до твоя център на тежестта.
08.05.14
19:14
Да, бях разконцентрирана и недоспала. Това ще да е причината. Ще внимавам повече.
08.05.14
22:08
Последната придобивка за колелото.
08.05.14
22:12
Това е режима до края на седмицата. Много се надявам в понеделник да съм паднала под 100 кг. Колелото ме чака :)
Петък 09/05 - без тренировка
8ч закуска: зелен чай, 2 с.л. тахан, 1 ч.л. мед, 1 ч.л. какао, 1 лимон, 1/4 ч.л. канела
12ч: авокадо, смачкано с малко мед и какао, 2 овесени бисквити
15ч -1 грейпфрут
19ч: риба, салата, киноа, 5-6 маслини
Събота 10/05
8ч зелен чай
10ч: кардио 30 мин + сауна и ниацин
до 15ч: 2-3 чаши неподсладен билков чай
15ч: 3 кивита
18:00ч: (вечеря по избор) талятели с домати и пармезан
Неделя 11/05 - без тренировка
8ч закуска: билков чай, сурови орехи и годжи бери
12ч: 2 моркова, 3 яйца
следобед - 5 какаови зърна
19ч: риба, салата, кафяв ориз
Добавките са същите всеки ден:
09.05.14
12:55
Защо сравняваш какаовите зърна с кафето?
Въпреки че и двете имат стимулиращо действие, те са коренно различни като хранителен състав и ефекти.
Естествено, че какаовите зърна са различни по вкус - има доста видове и сортове какао, някои дори са генно модифицирани (предимно тези, растящи в плантации на големите шоколадови концерни ;) ).
Малко оффтопик: понеже съм редовен потребител, кажи тези на Гайо шоколад дето са пакетирани, ако си ги виждала, стават ли за нещо, щото са 3лв/100гр и от тях си взимам.
http://laika.bg/image/cache/data/GAILLOT/bio-kakaovi-zarna-Gaillot-Hispaniola-Dominikana-ot-organichno-zemedelie-500x500.jpg ей тия
:Д и ако не стават,кои са добри на прилична цена.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 09.05.14 13:07.
Здравей Теди,
С интерес прочетох дневника ти. Искрено ти желая успех и много се радвам на мотивацията ти. Аз също минавам по този път в момента, може би един ден ще събера и смелост за дневник. За сега само чета чуждите, черпя идеи и изпробвам кое е най-добре за мен (sun)
Ще следя темата :)
09.05.14
17:16
Малко оффтопик: понеже съм редовен потребител, кажи тези на Гайо шоколад дето са пакетирани, ако си ги виждала, стават ли за нещо, щото са 3лв/100гр и от тях си взимам.
http://laika.bg/image/cache/data/GAILLOT/bio-kakaovi-zarna-Gaillot-Hispaniola-Dominikana-ot-organichno-zemedelie-500x500.jpg ей тия
:Д и ако не стават,кои са добри на прилична цена.
Аз си взех тези. Излизат с левче по-скъпи за 100гр от тези на Гайо. Ще пробвам и доминиканските, след като Марги ги одобри :).
09.05.14
17:17
Здравей Теди,
С интерес прочетох дневника ти. Искрено ти желая успех и много се радвам на мотивацията ти. Аз също минавам по този път в момента, може би един ден ще събера и смелост за дневник. За сега само чета чуждите, черпя идеи и изпробвам кое е най-добре за мен (sun)
Ще следя темата :)
Така се прави :)
10.05.14
19:45
Реших да проверя, защо точно 140 – 150 ми е препоръчала Марги като целеви пулс при кардио тренировката и защо не-повече от 20-30 минути, за разлика от 60-те минути, които правих до сега по програма от досегашния ми инструктор.
Четох тук: http://exercise.about.com и тук: http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkata
По формулата: 220-годините ми (35)= максималния за мен пулс от 185 удара в минута
Ниско интензивна тренировка е от 60% до 70% от макса т.е. за мен е пулс между 111 и 129Тази зона е за загрявка или за начинаещи, които да започнат от този праг да надграждат.
Умерена интензивност на тренировката е от 70% to 80% т.е. за мен е пулс между 129 и 148Четох, че това е по.често препоръчваната зона от специалистите за постигане на добър тренировъчен тонус и сваляне на килограми.
Висока интензивност на тренировката е от 80% to 90% т.е. за мен е пулс между 148 и 166Изважда човека от зоната на комфорта, горят се повече калории, подобрява VO2 Max-a и анаеробния праг.
VO2 max означавало максималното количество кислород, което тялото е способно да транспортира и използва по време на тренировка.
Анаеробна тренировка означавало, тренировка при която интензивността е толкова висока, че сърдечносъдовата система не може да смогне да донесе достатъчно кислород на мускулите. Мускулите могат да работят за кратки периоди без кислород и подобни кратки натоварвания има при спринтьорите, при високо интензивни силови тренировки като вдигането на тежести и при Fartlek, което е вид интервална тренировка.
Максимална интензивност на тренировката е от 90% to 100% т.е. за мен е пулс между 166 и 185
Получава се при спринтове на макс и при високо интензивни интервални тренировки. Вероятно при „Ламята“ на Vic и варненската група :)
Кардиото в нетренировъчен ден четох, че е начин за ускоряване на метаболизма в покой. Предполагам това означава постигане на afterburn ефект. Тук ще почета още малко.
Така като гледам, аз трябва да целя Умерената интензивност, във високата граница и да закача леко Високата интензивност с 2 удара в минута. Мъка, мъка….. Новата ми придобивка за измерване на пулса отчете, че днес за малко вдигнах 147, но предимно си бях в зоната 130-140. До към 10-тата минута се борих да прескоча над 130, добре че дойде един мускулест да тича до мен, та вдигнах 137, иначе щеше да е още по-трудно. Явно с бързо ходене на пътеката няма да стане, а не искам да тичам все още. Другия път ще проверя как е кардиото в цифри на кростренажора.
А защо точно 20-30 минути тренировка в тази целева зона, а не повече? Много постно ми се струваше като паднах от 60 минути на 30. Проверих го и се оказа, че оптималния вариант го водят да е 30-40 минути, за да не се претренира и да не се стигне до загуба на мускулна маса. При мен мускулите са кът, а и съм доста тежка, така че разбирам.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 10.05.14 19:46.
Съвсем съм нямала предвид загубата на мускулна маса, когато ти правих тренировките. ;) За претрениране пък да не говорим - трябва доста да се постараеш за да успееш да претренираш, няма да стане с 4-5 кръгови и кардио тренировки на седмица.
С целевия пулс и времетраенето имам предвид задействането на определени биохимични процеси в тялото, не са случаен избор. :)
11.05.14
13:01
Съсипа ми ентусиазма :)
За какви биохимични процеси става дума?
Това си е тема за семинар. ;) Надявам се не очакваш да опиша всичко, което съм имала предвид. В смисъл - ако работи, какво значение има? :)
Мнението беше редактирано от Margi на 11.05.14 19:09.
11.05.14
19:19
Реших да проверя, защо точно 140 – 150 ми е препоръчала Марги като целеви пулс при кардио тренировката и защо не-повече от 20-30 минути, за разлика от 60-те минути, които правих до сега по програма от досегашния ми инструктор.
Четох тук: http://exercise.about.com и тук: http://www.bb-team.org/articles/1039_znaem-li-vsichko-za-kardio-trenirovkataПо формулата: 220-годините ми (35)= максималния за мен пулс от 185 удара в минута
Ниско интензивна тренировка е от 60% до 70% от макса т.е. за мен е пулс между 111 и 129Тази зона е за загрявка или за начинаещи, които да започнат от този праг да надграждат.
Умерена интензивност на тренировката е от 70% to 80% т.е. за мен е пулс между 129 и 148Четох, че това е по.често препоръчваната зона от специалистите за постигане на добър тренировъчен тонус и сваляне на килограми.
Висока интензивност на тренировката е от 80% to 90% т.е. за мен е пулс между 148 и 166Изважда човека от зоната на комфорта, горят се повече калории, подобрява VO2 Max-a и анаеробния праг.
VO2 max означавало максималното количество кислород, което тялото е способно да транспортира и използва по време на тренировка.
Анаеробна тренировка означавало, тренировка при която интензивността е толкова висока, че сърдечносъдовата система не може да смогне да донесе достатъчно кислород на мускулите. Мускулите могат да работят за кратки периоди без кислород и подобни кратки натоварвания има при спринтьорите, при високо интензивни силови тренировки като вдигането на тежести и при Fartlek, което е вид интервална тренировка.Максимална интензивност на тренировката е от 90% to 100% т.е. за мен е пулс между 166 и 185
Получава се при спринтове на макс и при високо интензивни интервални тренировки. Вероятно при „Ламята“ на Vic и варненската група :)Кардиото в нетренировъчен ден четох, че е начин за ускоряване на метаболизма в покой. Предполагам това означава постигане на afterburn ефект. Тук ще почета още малко.
Така като гледам, аз трябва да целя Умерената интензивност, във високата граница и да закача леко Високата интензивност с 2 удара в минута. Мъка, мъка….. Новата ми придобивка за измерване на пулса отчете, че днес за малко вдигнах 147, но предимно си бях в зоната 130-140. До към 10-тата минута се борих да прескоча над 130, добре че дойде един мускулест да тича до мен, та вдигнах 137, иначе щеше да е още по-трудно. Явно с бързо ходене на пътеката няма да стане, а не искам да тичам все още. Другия път ще проверя как е кардиото в цифри на кростренажора.
А защо точно 20-30 минути тренировка в тази целева зона, а не повече? Много постно ми се струваше като паднах от 60 минути на 30. Проверих го и се оказа, че оптималния вариант го водят да е 30-40 минути, за да не се претренира и да не се стигне до загуба на мускулна маса. При мен мускулите са кът, а и съм доста тежка, така че разбирам.
Това е пълна глупост! Анаеробния праг не се определя така! Също, как-то и да се определя( по която и да е формула) няма да е даже приблизително точно. Това се измерва с апарат за издишания въздух. Прага на анаэробния обмен при теб може да е и 120-140, като за не тренирал човек......
11.05.14
19:21
Днес нямам тренировка, но реших да покарам колелото в квартала да си проветря главата. Получи се 5,5 км в режим assistance, без падане и без да се забия в нито една кола.
Все още не съм стабилна и много криволича по улицата. Батерията, въпреки че е само 2,5 кг, ми пречи допълнително на управлението, защото е закачена на кормилото и допълнително ме бави при завои и маневриране.
Поне 1 седмица трябва да се упражнявам в квартала преди да се пусна да ходя с колелото на работа. Няма нужда да обяснявам каква лудница е движението в центъра на София.
Утре е ден за претегляне.
11.05.14
19:28
Това е пълна глупост! Анаеробния праг не се определя така! Също, как-то и да се определя( по която и да е формула) няма да е даже приблизително точно. Това се измерва с апарат за издишания въздух. Прага на анаэробния обмен при теб може да е и 120-140, като за не тренирал човек......
Здравей, нещо си чел по диагонал :)
Не съм писала как се определя анаеробен праг, а съм писала, че съм чела, че анаеробния праг се повишава, когато се тренира редовно с висока интензивност и поддържане на пулс от 80% до 90% от максималния.
Допълнение: за мен тренировките са си една мистерия и знам много малко за тях. Горния ми пост е опит да разбера защо ми е препоръчан целеви пулс по време на кардио тренировката от точно 140-150 удара в минута.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 11.05.14 19:33.
11.05.14
19:34
Здравей, нещо си чел по диагонал :)
Не съм писала как се определя анаеробен праг, а съм писала, че съм чела, че анаеробния праг се повишава, когато се тренира редовно с висока интензивност и поддържане на пулс от 80% до 90% от максималния.
Напротив, за това и написах. Е, успех!
12.05.14
10:23
Резултати общо за изминалите 13-та и 14-та седмица
от 101,7 кг до 103,5 кг
Качени: 1,8 кг
Свалени с натрупване от началото: - 10.5 кг
Оставащи килограми за сваляне: 38.5 кг
Оставащи седмици до края на годината: 33
Брой тренировки: общо 6 за двете седмици (вместо 8)
По-малкото на брой тренировки и развален режим покрай екскурзията си казаха думата. В резултат калорийния баланс общо за двете минали седмици е положителен, вместо отрицателен.
Проблемни бяха 2 от 4-те дни в Босна и рожден ден на майка ми от тази събота с KFC, баница и торта.
В допълнение от началото на месеца мисля само за храна и за сладко т.е. апетита ми е обострен, обхванала ме е тревожност, трудно заспивам. Ще опитам да разбера защо си саботирам режима - изтеглих си една книга на Jon Gabriel (The Gabriel Method).
@ Лиана, препоръчай ми някаква по-сериозна литература на тази тема, ако ти е попадала. Благодаря предварително!
12.05.14
10:30
Започвам 15-та седмица с 3 разтоварващи дни на плодови/зеленчукови фрешове и евентуално салата. Режима на Марги ще почака малко. Него ще го подновя от четвъртък. Добавките няма да ги спирам.
Това кратко разтоварване няма да е под формата на фаст, с периоди на гладуване. И друг път съм правила подобно, действа ми много добре. Който го интересува повече за разтоварване на фрешове може да гледа този филм. Направен е като за широката американска публика, но на мен лично ми допада.
В трите дни няма да ходя на тренировки в зала, а ще покарам колелото след работа из квартала. Ще включа и малко chill out музика за успокоение.
След това продължавам режима, като в оставащите 4 дни до края на седмицата ще си направя 4-те тренировки.
Следващ ъпдейт - четвъртък 22.05.
12.05.14
15:23
Теди, помисли да вкараш сантиметъра в измерванията си. Той е по- верният приятел от кантара. Убедена съм, че ще имаш доста ситуации, в които той ще ти показва минус, а кантара плюс. Лично аз ползвам кантара, не за да отчитам резултатите от отслабването, като постижение на режима ми, а за да контролирам да не влезна в рязка загуба на тегло, което ще е загуба на много течности и мускулна маса. Ти знаеш, че мускулите са запалителната течност на мазнините. А и те тежат повече отколкото мазнините. В много случаи можеш да си с 2-3 кг по тежка, а всички да ти казват, че много си отслабнала. Лично за себе си, щастлива ме правят минусите в сантиметъра и то в пъти повече от минус в кантара. Ти си жена, имаме периоди в които жените задържаме течности при естествени физиологични събития, когато кантара спокойно може да цъкне +2 кг и след няколко дни да ги няма.
Мнението беше редактирано от Даниела Динева на 12.05.14 15:23.
12.05.14
18:03
Това донякъде успокоява :)
Благодаря! Започвам да следя и сантиметрите.
Здравей Теди :) .
Преди време в една темичка, която си следя активно препоръчаха една книжка, която сигурно и на мен ще ми е от полза, но сега не можах да я открия. Тези дни ще се постарая да я намеря и ще ти пиша допълнително.
Ако позволиш ще споделя мнение основано на личния ми опит. Не се самонаказвай с тези три разтоварващи дни. Пътувала си и си отпуснала малко душата и сърцето, мама е имала рожден ден и си хапнала повечко, в това няма нищо лошо, не се обвинявай. Продължи си режима и всичко ще е наред. Това не са реално качени кг. Няма как за три дни и то не последователни да качиш 1.8кг мазнини. За себе си смятам за голяма победа това, че не се опитвам след всяко по-солидно хапване или преяждане да се моря с разтоварващ ден. Защото доста често разтоварващия ден се проваля и вечерта отново много храна и т.н. Става омагьосан кръг. Според мен сега последното, което ти трябва е глад. На мен и това, което ядеш по-принцип ми се струва много малко, но ти си знаеш как си се хранила преди и дали ти стига храната. Може би не е лошо за няколко дни по-скоро да заложиш на 4-5 равномерни добри хапвания на ден, докато ти се възстанови баланса и тогава да се върнеш на стария си режим. Помисли и за този вариант. За съня може да включиш и магнезий към добавките. Тук има по-запознати, но аз преди време в напрегнат период пиех по препоръка вечер в последните 4-5 часа преди лягане по 300-400 мг елементарен магнезий на Джеймисън и определено ме отпускаше.
Подкрепям напълно мнението на Даниела Динева. Определено сантиметъра е по-достоверен от кантара. И както казват, не ни пише на челото колко тежим, по-важно е как изглеждаме. Дръж се Теди (hug) , нормално е да има и леко връщане назад. Важното е след всяко падане да станеш, да отупаш праха и да продължиш напред. От миналата зима съм свалила 14-15кг. Можеше да са много повече, но последните години след такъв период обикновено съм свалила, възстановила кг, че и отгоре. Сега съм щастлива, че с бавни стъпки, с малко връщане от време на време, все още се движа успешно в правилната посока.
Ох, не ме бива много в писменото изразяване, но дано поне малко си усетила колко много искам да те подкрепя и да ти пожелая успех в постигането на добра форма и най-вече добро здраве. (inlove)
Мнението беше редактирано от Лиана на 12.05.14 22:58.
13.05.14
21:28
На мен и това, което ядеш по-принцип ми се струва много малко, но ти си знаеш как си се хранила преди и дали ти стига храната.
Първо благодаря за загрижеността! и ще чакам книжката!
Просто реших, че 3-те cheat дни си заслужават корекция. Вероятно Марги ми е бясна, защото не го съгласувах с нея. Фреш и смутита от плодове, моркови и зеленийки, грейпфрут и салати в доволни количества за мен е далеч от самонаказание :) Така говорят само хора, които не са го опитвали. Това си е предизвикателство да го опиташ, когато приключиш с твоята ВМ-НВХ :)
Всъщност калорийния ми прием е много добър и тези притеснения трябва да приключат. За да ги разсея ще дам малко цифри.
Ето тук http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063 намерих обобщена информация, която ми помогна в сметките.
Първо си изчислих BMR-a в този сайт: http://www.bmi-calculator.net/bmr-calculator/metric-bmr-calculator.php. На сегашните ми килограми, ръст, пол и години, показва Basic Metabolic Rate от 1783 ккал - това са грубо калориите, които тялото ми гори докато само дишам в покой (спя, лежа).
Второ, като умножих BMR-a с коефициент за степента на физическата активност (1,55 защото тренирам от 3 до 5 пъти седмично) получих реално колко горя на дневна база заради тренировките: 2764ккал.
Имам цел да свалям 1кг седмично (4кг на месец) за да стигна до 65кг тегло, което е здравословна и разумна скорост. Препоръчва се свалянето да не е повече от 8% на месец. При мен се получава целево сваляне на месечна база между 3,5% (4кг от стартовото тегло 114кг) и 5,7% (4кг от 69кг) от телесното тегло на месец т.е. аз съм в графата “разумна скорост”.
Сега, ако съм максималист и искам този 1 килограм да е свален под формата само на мазнини, трябва да се има предвид, че 1кг мазнина е равен на 9000ккал. Това означава всеки ден да имам чист разход от 1286ккал (9000/7).
Така ОКБ (отрицателния калориен баланс), който трябва да поддържам е:
2764 (моя BMR) - 1286 (желания нетен разход на ден) = 1478ккал. Това означава, че на ден не трябва да приемам повече от 1478ккал на ден за да свалям чисто 1 кг мазнина от мен на седмична база.
Обаче, аз съм си чревоугодник, признавам си го с ръка на сърцето, и исках да се изхитря. Вместо всеки ден да поддържам този нисък калориен прием, искам 5 дни в седмицата да си хапвам малко повече за да не се чувствам като на омразна поредна диета и 2 дни в седмицата да имам малко по-дълъг прозорец без храна за да наваксам с разхода на седмична база. Точно това ми предложи концепцията за Intermittent fasting, в допълнение с очакван общ здравословен ефект върху организма. Боби много добре го е обяснил по-нагоре и е дал препратки.... нещо което опитах да направя още в първия ми пост на дневника, но много безуспешно.
Да се върна на цифрите:
Съмнявам се преди корекциите на Марги да съм успявала да постигна това ОКБ и сваляне на около 9000ккал и предполагам голяма част от свалените килограми са се дължали на вода. По-радващото обаче беше, че на 1кг свалях средно и 1см от талията и се чувствах отлично и сита, което отдавам на здравословния ефект на фастинга.
С корекциите от Марги разликата е, че количеството храна изглежда ужасно малко, в славнение с предишните ми порции, но като се погледне калорийната стойност на тези суперхрани, веднага цъфват много прилични цифри.
Добър пример е Четвъртъка за ден с нормално хранене, каквото имам в 5 от дните. То ми носи дневен прием от 1575ккал в този вид:
8ч закуска: зелен чай, настъргана ябълка (100гр) с орехи (30гр), канела и годжи бери (20гр)
12ч: 3 с.л. кокосови стърготини (10гр), 5 фурми (50гр), 10 какаови зърна (20гр)
15ч 30гр. орехи
19ч: -зеленчуци (250гр тиквички+100гр чушки) на тиган със зехтин (2 с.л.=30гр), маслини (50гр), 3 варени яйца (3х60гр.) с куркума
5 дни х 1575ккал = 7875 ккал
За останалите 2 дни с разтоварване ми остава да имам прием 2 х 1235ккал, което си е шепа ядки късно следобед (след сутрешния фаст прозорец) + много прилична вечеря.
Общия калориен прием по тази схема на седмична база излиза същия, като ОКБ-то сметнато по-горе х 7, но не толкова затормозяващо, поне според мен.
Тези сметки са груби, от всяко правило има изключения, а вероятно не съм взела под внимание и куп други фактори, но поне се надявам, че както ти така и другите които четат ужасени от малките количества да видят, че това не е гладуване, а приличен прием на качествена храна. Да не говорим, че Марги ми е дала са пийвам междинно смутита, да хапвам плод/зеленчук и какаови зърна ако огладнея. На вечеря мога без проблем да добавя още 300-400 гр. някакъв нискокалориен зеленчук, без да развалям баланса, което едва ли бих могла да погълна.
В допълнение, имам и коригиран тренировъчен режим, с който се надявам на afterburn ефект и общо заздравяване на мускулите.
Както писах по-горе остава ми да се хвана и сериозно да го изпълнявам този режим, поне 1 месец, за да видим чист резултат и какво е нужно като корекция. Такава ни е личната уговорка с Марги.
Проблема ми е страх и ще е добре да обърна внимание и на психологическата част на нещата. Качествените промените започнаха да се случват бързо .... това си е цял нов начин на живот, за което трябва да си повярвам, че заслужавам и мога да направя.
Мнението беше редактирано от Теди Илиева на 13.05.14 21:29.
13.05.14
21:52
На мен и това, което ядеш по-принцип ми се струва много малко, но ти си знаеш как си се хранила преди и дали ти стига храната.
Първо благодаря за загрижеността! и ще чакам книжката!
Добър пример е Четвъртъка за ден с нормално хранене, каквото имам в 5 от дните. То ми носи дневен прием от 1575ккал в този вид:
8ч закуска: зелен чай, настъргана ябълка (100гр) с орехи (30гр), канела и годжи бери (20гр)
12ч: 3 с.л. кокосови стърготини (10гр), 5 фурми (50гр), 10 какаови зърна (20гр)
15ч 30гр. орехи
19ч: -зеленчуци (250гр тиквички+100гр чушки) на тиган със зехтин (2 с.л.=30гр), маслини (50гр), 3 варени яйца (3х60гр.) с куркума5 дни х 1575ккал = 7875 ккал
За останалите 2 дни с разтоварване ми остава да имам прием 2 х 1235ккал, което си е шепа ядки късно следобед (след сутрешния фаст прозорец) + много прилична вечеря..
сигурна ли си, чче това е 1575 калории? мен fitday ми ги смята много по-малко.
сори,че се намесвам с тая реплика (blush)
13.05.14
22:10
Аз гледах калорийните стойности тук в сайта на bb-team.
Добре, че запазих сметките. Ето да ме проверите :)
100гр яб = 50
2х30гр орехи = 400
20гр. годжи бери = 55
10гр кокосови стърг = 60
50гр фурми =160
20гр какаови зърна = 115
250гр тиквички = 50
100гр чушки = 20
30гр.зехтин е 2с.л. (885 е за 100) = 260
50гр маслини =70
3х60гр яйца=90ккалх3=280
В примерното меню, което си дала, за мен храна има само на вечеря, другото е глезотийки :) . Харесвам какаовите зърна, но те за мен не са храна. Иначе успешно могат да се ползват за убиване на апетита. Но в крайна сметка важното е на теб да ти харесва, да ти е вкусно и достатъчно. Избора на хранителен режим е нещо лично и е добре да съвпада с нещата, които обичаш и можеш да ядеш цял живот. Щом ти харесва да се храниш така, добре си направила, че си се доверила на опита на Марги и ще успееш да постигнеш целите си.
Правила съм разтоварващи дни на плодове, сокове, сурови ядки, в различни комбинации, но при мен те работят за подържане на кг и компенсация на преяждания. Това при веднъж седмично. Опитах временно да правя по два разтоварващи дни в седмицата, но ми идва в повече и ми се изостря глада през другите дни. Калории никога не съм броила и нямам опит в тази посока, но мисля че ще ми бъде психически натоварващо. В крайна сметка сигурно ще ми се наложи по някое време да поогранича храната, но се надявам да стане по естествен начин.