07.08.15
15:07
Здравейте! Момче съм на 16г. 196см. 82кг. Целя покачване на мускулна маса и увеличаване на силата. Тренирал съм много неща но несериозно - лостове, мма, плуване, фитнес и други. От 1 месец реших да се занимавам сериозно с фитнес. Тренирам по тридневен сплит
в понеделник сряда и петък, а във вторник четвъртък и събота правя това http://www.bb-team.org/workout/1335_kak-da-kachim-funktsionalna-masa-v-bedrata. Сплитът е: понеделник - 5*6-8 гребане с щанга/мечка; 5*6-8 придърпване на горен скрипец; 5*6-8 мъртва тяга; 5*6-8 гребане с дъмбел; 5*20-25 трапец с дъмбели ; сряда - 4*6-8 права лежанка; 4*6-8 повдигната/спусната лежанка; 4*6-8 бенч преса с дъмбели; 4*8-10 кросоувър 4*6-8 раменна преса от стоеж ; петък правя бицепс и трицепс всеки път различно. Има известен напредък в силата и в тялото, но кантарът не мърда... всеки път 82. Храненето ми е мн добро (овесени ядки, млечни продукти, ориз, пилешко, телешко, риба, картифи и многозърнест хляб, избягвам сладкото), а хранителни добавки не искам да ползвам - знам че не са вредни, но не искам. Въпросът ми е как да кача повече мускулна маса, правя ли нещо грешно, ако може да ми предложите нещо за ръце, защото съм пробвал много неща но рядко се напомпват достатъчно.
07.08.15
17:52
Нещо няма крака...
Я карай известно време на клекове, тяги, военни преси, кофички и набирания, покачи работните тежести. Пък после направи примерно 6 седмици клек в 20 повторения. При адекватно хранене няма как да не качиш.
07.08.15
19:07
Явно не си прочел добре... Краката ги правя вторник четвъртък и събота с тичане, преди ги правех във фитнеса, но исках малко разнообразие. А базови упражнения съм правил много и съм покачил работната тежест достатъчно (клек-110, мъртва тяга -130, лег - 80) отдавна тренирам по сплитове. Нещо за ръце да предложите..
08.08.15
00:15
Ааааа вярно, извинявай, бро. Ще се повторя, клек в 20 повторения, от него расте всичко. Всеки във форума ще ти каже, че 1 месец сериозно трениране е малко, за да минеш на сплит. Блъскай цяло тяло 3 пъти в седмицата, прогресирай силово и те така.
08.08.15
00:50
Ами то не е само 1 месец :D . Както казах съм тренирал и преди. А фитнес към 6 месеца но несериозно и съм минал основния период отдавна. Любител съм на базовите упражнения все пак и може да го пробвам тва клек в 20 повторения щом го хвалиш толкова :D . Мерси за отговора :)
08.08.15
07:10
Ако не качваш тегло, то значи трябва да хапваш повече.
Ето четива по темата:
Не мога да кача килограми
Калориен баланс
Съгласна съм, че на 16 години добавките не са ти приоритет, а храненето трябва да бъде взето на първо място, но все пак държа да уточним някои неща по въпроса с добавките и дали са химия. Просто за обща култура. :)
Каква беше причината, поради която заряза изброените спортове?
08.08.15
12:35
Това с довавките съм го чел и преди и съм наясно :) но според мен е по добре вместо да дадеш 50 лв за някви прахчета да си купиш сумати полезна храна за същите пари. За другите теми видях къде ми е грешката, трябва да намаля активността. Сигурно е заради спринтовете, но съм чел, че са полезни за десетки неща и някакси не искам да спирам. Ще се пробвам да ям повече и да следя храната да видим ефекта. А за спортовете плуването не ме влече, а на мма ходих няколко месеца и буквално се стопих... За 1 месец свалих 4 кг и заприличвах на щека :D затова го спрях и почнах фитнеса с идеята да кача нещо.
Мнението беше редактирано от Георги Янев на 08.08.15 12:36.